Tweaker bouwt wifi-ac-3x3-adapter in Windows-laptop

Tweaker un1ty heeft na het nodige uitzoekwerk een wifi-ac-3x3-netwerkkaart in zijn Clevo-laptop aan de praat gekregen. Laptops met die kaarten zijn er nauwelijks en de user moest onder andere een inf-bestand van een full-size Asus-netwerkadapter gebruiken.

Laptops met wifi-n-3x3-netwerkkaarten zijn er wel; Intel biedt hiervoor zijn netwerkkaart Centrino Ultimate-N 6300 aan. Modellen met een 3x3-antenneopstelling en ondersteuning voor wifi-ac zijn er veel minder. Om de naar eigen zeggen 'eeuwig groeiende honger naar draadloze bandbreedte' te stillen, ging tweaker un1ty op zoek naar een wifi-ac-3x3-netwerkkaart om zijn Clevo W350STQ te upgraden.

In de Pricewatch kwam hij niet verder dan de Asus PCE-AC68, die niet bepaald in een laptop past, en dongles met die specificaties zijn er ook nog niet, maar na even zoeken kwam hij uit bij de BCM943460 van Broadcom, die aan de gestelde eisen voldeed. Na bestellen bij AliExpress en ontvangst bleek het, anders dan un1ty dacht om een full-length mini-pci-e-kaart te gaan. "Dus ik moest wat plastic wegsnijden uit de behuizing, maar daarvoor moest het toetsenbord er wel even uit", aldus de user.

Gelukkig voor hem bleek er genoeg ruimte in de msata-sleuf, waar de kaart nu, in de woorden van de tweaker 'redelijk netjes afgewerkt zit, zeker aangezien deze eigenlijk niet eens hoort te passen in de behuizing'. Het volgende probleem was om de juiste drivers te vinden. "Tot ik spontaan een ingeving kreeg. De Asus PCE-AC68 gebruikt ook een broadcom 3x3-chip." Hij vond een driverversie waaruit het inf-bestand te extraheren was en na installeren herkende de Clevo-laptop de adapter als een Asus PCE-AC68.

Un1ty heeft de bandbreedte nog niet kunnen testen met een 3x3-ac-router. In combinatie met een 2x2-ac-toegangspunt haalt de laptop 600Mbit/s op 5GHz, maar dat deed het systeem ook in combinatie met de oude Centrino 2x2 AC 7260/7265-kaart. "Al lijkt de upload met deze kaart wel een stuk stabieler", aldus de user. "Maar de mee te wegen factoren zijn nu nog te groot."

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

09-09-2015 • 12:49

71 Linkedin

Reacties (71)

Wijzig sortering
Wat is er bijzonder aan deze wifi-ac-3x3-adapters dan?
Eigenlijk is het antwoord vrij complex (http://www.networkworld.c...ect-wlan-performance.html) maar ook weer vrij basaal: je kan meer gain krijgen, meer kanalen, en meer foutcontrole, om eigenlijk een soort van RAID-op-wifi uit te voeren. Dus: meer brandbreedte.

Je moet het over de hele keten echter ondersteunen, en hoewel er AP's en grote desktopkaarten genoeg zijn, is het in een laptop een heel ander verhaal... dat komt eigenlijk niet voor, door ruimtegebrek (je moet 3x een MAC en PHY verwerken inclusief antennes), en eigenlijk door gebrek aan een brede afzetmarkt.

Kort door de bocht echter, als de honger naar bandbreedte je motivatie is, tsja, dan gaat er nog steeds niks boven een lekker fijne pricewatch: Cablexpert UTP Cat5e Kabel (300m) Solid -- ook al krijg je je wifi naar 1100mbps, het is en blijft half-duplex, met afstand zakt het in, het blijft een shared medium, en hoewel 5GHz er minder last van heeft, kan zelfs iets als een babyfoon of een autosleutel je verbinding in laten storten.
Hoe komt dat wifi half duplex is wanneer ik 530Mbps file transfer of iperf zie op een 2x2 ac setup met een link rate van 867Mbps?
Volgens mij kan je niet zenden en ontvangen tegelijkertijd waardoor het niet voldoet aan de eisen om het full-duplex te noemen.

[Reactie gewijzigd door mathijs727 op 10 september 2015 11:18]

ook al krijg je je wifi naar 1100mbps, het is en blijft half-duplex,
Weet je dit wel zeker? Er is technisch gezien geen enkele reden voor dat WIFI half duplex is, wanneer je meerdere kanalen (want meerdere antennes) tegelijk aan kunt spreken...1 antenne kan prima zenden terwijl een andere op een ander kanaal ontvangt...
Om 1100mpbs the halen moet je ongeveer 366mbps per antenne ontvangen en kun je dus wat lastig ook zenden... Zo als hier voor uitgelegd zie 3x3ac als een soort van raid opstelling waarbij de antennes allemaal samen werken om de hoogst mogelijke snelheid te halen.

Een vaste verbinding is simpel weg niet te verslaan omdat afstanden en externe storingsfactoren heel veel minder effect hebben op een goede kabel.

Even on topic ik vind het er allemaal netjes uitzien ik vraag me af of de extra bandbreedte echt veel zin zal hebben. Opslaan gaat lastig worden je disk gaat daar niet vrolijk van worden en als je een laptop met SSD als download machine gebruikt doe je het naar mijn mening gewoon fout. (levensduur van de SSD nut van een laptop/SSD voor bulk opslag etc...)
Voor streaming is het simpel weg onzinnig niemand bied een stream aan met zo'n hoge snelheid en een laptop als streaming server gebruiken alweer verkeerde platform naar mijn mening.
Aan de andere kant cool dat het kan en mooi om te zien dat het allemaal werkt, ook al zie ik op het moment het nut er niet echt van in.
Nou, met die beperkete levensduur van een SSD valt het best mee. Na deze resultaten zou ik geen enkele reden zien waarom je hem niet in een download PC zou gebruiken.

Ik vraag me af wat er met een echte HDD zou gebeuren met diezelfde hoeveelheid data. Kost natuurlijk wel meer tijd maar zou me niet verbazen als die veel eerder al stuk is.
Euh een hardeschijf kan dit al makkelijk aan laat staan een ssd. 1100 mbps is ~138 MB/s en dan rekenen ik overhead mee. Ssd naar ssd over het netwerk trekt dit kompleet vol. Kijk maar eens in de "show je apple" thread. Daar worden hele hoge snelheden neergezet icm thunderbolt 10Gbps.

Als consument ga je hier ook je ssd niet mee vernielen hoor.
ik ben geen expert maar zijn digitale wireless protocollen niet altijd full duplex.
het lijkt mij erg uitdagend dan al niet onmogelijk om een bidirectioneel digitaal verbinding over 1 kanaal te krijgen.
Nee, dat zijn ze over 1 kanaal (vrijwel) nooit. Je kan wel twee antennes gebruiken om zodoende in de buurt te komen van full duplex, maar je kan niet met twee zenders tegelijk dezelfde frequentie gebruiken zonder TDMI of andere trucjes, aangezien je anders je eigen kanaal volspamt met data terwijl je ook aan het luisteren bent.

Zie ieder kanaal als een oud coax netwerk waar iedereen tegelijk op zit en dus maar 1 persoon tegelijk kan praten omdat de rest anders elkaar stoort. Door MiMo/reflectietechnieken en andere trucjes komen ze steeds verder maar inprincipe is het nooit full duplex.

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 9 september 2015 15:20]

Je doet alsof unity dat kaartje zelf heeft ontworpen en gefabriceerd. Hij heeft een kaartje gevonden, zijn laptop verminkt en dat kaartje erin gepropt. Halleluja, stop de persen!!!!
Om de naar eigen zeggen 'eeuwig groeiende honger naar draadloze bandbreedte' te stillen
en
Kort door de bocht echter, als de honger naar bandbreedte je motivatie is
Kort door de bocht, beter leren lezen.
603 Mbps op 3m
Hardware.info ASUS PCE-AC68 review
en
The 802.11 family consists of a series of half-duplex over-the-air modulation techniques that use the same basic protocol.
Wikipedia: IEEE 802.11

Bevestigen half-duplex verbindingen, oftewel 1900 Mbps verkopen, maximaal 950 Mbps halen als je niet naar je verbindingssnelheid (wifi adapter zegt 1900) maar je doorvoer (bestandsoverdracht scherm zegt 75 MBps oftewel 603 Mbps..) kijkt.

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 10 september 2015 11:34]

75 MBps (Megabyte) is wel degelijk ~600 Mbps (Megabit)

On topic, op zich wel een leuk Tweakerswaardig verhaal, alleen vind dit niet echt frontpage waardig imo.
Grote en kleinere letters.
MB = Megabyte
Mb = Megabit.
Er zijn drie redenen om meer antennes te willen:

1) zoals hierboven aangegeven voor MiMo. Meerdere antennes+radio's betekent meerdere fysieke streams, mits de AP ook zoveel streams ondersteunt. Gelukkig zijn de meeste mid/high-end router/AP's geschikt voor 3x3.

Maar er zijn twee belangrijkere redenen:

2) Antenna diversity. Ook al is het niet mogelijk om 3 fysieke streams op te zetten, je kunt wel drie keer de bestaande een of twee streams ontvangen. Hiermee is het mogelijk beter ruis eruit te filteren, waardoor je SNR, dus je stabiliteit en snelheid gaat omhoog bij gelijk aantal streams.
3) Ontvangstgevoeligheid. Meer antennes levert simpelweg meer gevoeligheid. Je wint een paar dB signaal. Dus wederom meer stabiliteit en snelheid.

Kortom, als je kunt kiezen, altijd voor max aantal antennes kiezen. Dat gezegd, de winst van 2 vs 1 is veel groter (twee keer zo groot ;) ) als van 3 vs 2. Als je bedenkt dat nagenoeg alle low-end en verrassend veel mid-range laptop geleverd worden met twee antennes maar met een WiFi -adapter die geen MiMo of antenna diversity doet, is het een quick win om die te vervangen. Helaas werken veel fabrikanten niet mee, door BIOS whitelists. Soms moet je een whitelist-free BIOS flashen voor je dat kunt doen.

un1ty heeft geluk dat zijn laptop wel alvast drie antenne-aansluitingen had. Dat betekent dat het al voorzien is van antennes die correct geplaatst en gedimensioneerd zijn voor 3x3. Als dat niet het geval is moet je de hele laptop uit elkaar halen _en_ zelf berekenen wat voor antennes je hebt en waar je ze moet plaatsen. Dat is even andere koek. Lukraak dingen plaatsen riskeert slechtere performance dan met de default twee antennes.

* dion_b gaat dit ooit nog een keer goed proberen te doen, maar houdt het voorlopig bij 2x2 in z'n laptop :z
Goede post, je mist alleen nog 1 reden die voor een beetje tweaker ook van belang is :
- Gewoon omdat het kan!

Zelf heb ik mezelf er altijd aan gestoord dat er altijd 1 antenne ongebruikt bleef in mijn laptops.
Niet dat de wifi verbinding op mijn huidige laptop niet goed is, maar toch steekt het ergens dat ik die mogelijke extra snelheid/stabiliteit niet heb.
Alsof ik ruimte voor een extra schijf heb maar ik er geen in mag plaatsen.

Kans is wel aanwezig dat ik dit binnenkort ook ga proberen maar dan wil ik wel kijken of dat mogelijk is zonder plastic uit mijn laptop te hakken.
Zat al te denken aan een soort van riser/verlengstuk zodat ik het kaartje misschien op een ander manier kan plaatsen maar ik zou eerst proberen zoveel mogelijk van het kaartje af te vijlen zonder vitale gebieden te beschadigen.

Zo'n kaartje durf ik best wel een keer te verpesten maar de vijl in mijn dure laptop, liever niet.
Kaartjes die groter zijn dan standaard zijn dat zelden voor de lol. Je hebt wel keuze uit extra lang (BCM4360) en extra breed (QCA9880), maar aan het kaartje valt niet veel vijlen. Wat dat betreft is er toch in de laptop meer te vijlen ;)

Zou me sowieso niet verbazen als Intel binnenkort met een 3x3 adapter komt die retail te krijgen is en in een reguliere mPCIe slot past. Tot die tijd moet je genoegen nemen met 2x2 ac, 3x3 n of 3x3 ac met hak- en breekwerk :P
Deze heeft 3 antenneaansluitingen, waardoor *theoretisch* in elk geval meer bandbreedte te benutten valt. Een en ander ook afhankelijk van de mogelijkheden van de kaart natuurlijk :)

Deze BCM is bijvoorbeeld geschikt om sneller / stabieler wireless data te versturen. 3 Antennes zorgen dan voor het goed kunnen verzenden van info over een breder frequentiespectrum.
het gaat hierin niet om dat 'meneer een full lenght mini-pci-e wifi kaart in een half length heeft gekregen', maar om het feit dat;
1. er eigenlijk geen interne 3x3 AC's voor laptops zijn.
2. hij hier behoefte aan had/heeft (en dacht, Let's do this!)
3. Omdat het niet onmogelijk is.
4. een USB dongle voor 3x3 er voor zorgt dat je deze altijd extra mee dient te nemen. (en zijn veelal geen kleine jongens), en waarom extern werken, als je het ook met wat geknutsel ook in je notebookie kan krijgen. :)
Bovendien mbt USB dongles: de antennes op zo'n ding zijn vrijwel altijd per definitie slechter dan de antennes achter het scherm van een laptop, puur door beperkingen mbt formaat en afstand ertussen.
er eigenlijk geen interne 3x3 AC's voor laptops zijn.
Onzin, op de foto's zie je een intern kaartje, en ik hoop dat we tweakers mogen geloven dat het een ac-kaart is.
Leuk die theoretische snelheden, nu nog benchmarks, want iedereen weet toch dat theoretische snelheden met WIFI vrijwel nooit vertalen naar dezelfde snelheid in de praktijk.
Theorie maakt toch niet uit. Iedereen kan nu maximaal ac hebben met 2 anntennes in een laptop door het centrino AC 7260 kaartje (AC 867Mbps theorie. en in praktijk meestal een kopieersnelheid van zo'n 20 a 25 mb/sec). Deze heeft dus 3 antennens en kan dus hogere snelheden halen waarschijnlijk. ik ben benieuwd wanneer hij getest heeft met een goede ac router:)
Theorie maakt toch niet uit. Iedereen kan nu maximaal ac hebben met 2 anntennes in een laptop door het centrino AC 7260 kaartje (AC 867Mbps theorie. en in praktijk meestal een kopieersnelheid van zo'n 20 a 25 mb/sec).
Op een hutje op de hei of als je bovenop het access point zit. In De Praktijk™ zijn er veel oorzaken waardoor die snelheden niet te halen zijn.

Dit is geen ramp. Een beetje minder snelheid is acceptabel in de meeste situaties, en zeker voor doorsnee eindgebruikers. Aan 1-2 MB/sec hebben de meesten voldoende. En in de situaties waarin er toch meer snelheid gewenst is, is er bijna altijd wel een alternatief. Zo kan je power-line adapters proberen (hebben soms een verbazingwekkend hoge doorvoersnelheid) of gewoon ouderwets een kabeltje trekken.
Ik haal het zoals ik al zei met een centrino ac 7260 kaartje in combinatie met een Asus ac66u. Als ik in wifi analyser kijken is het hier toch best druk bevolkt echter heb ik daarmee banden in de 5ghz gekozen die tussen de druk gebruikte banden liggen en daardoor werkt het prima door heel het bereik van de ac Router. Zodra hijhij verbind met 1 van de N acces points hier in huis merk je dat goed als ik iets van mijn servertje haal. Dan is het geen 20 a 25 mb/sec meer met N kom ik dan niet boven de 7 a 8 mb/sec. Overigens hoef ik niet te klagen hoor overal is ook bekabeld netwerk hier zelfs in de schuur :)
Wat ik dus al zei :)
want iedereen weet toch dat theoretische snelheden met WIFI vrijwel nooit vertalen naar dezelfde snelheid in de praktijk.
Ik vraag juist om praktijktesten niet om theoretische specs van een protocol/standaard want daar heb je in het geval van wifi niks aan...
Als ik het type zo zie lijkt het mij om een 4x4 te gaan, de BCM43525 is een 3x3 en hij is er zélfs in 2x2. Zal wel prijzig zijn om terug te sturen maar het lijkt me ook de moeite niet waard om je hele laptop zo open te breken :+
http://www.broadcom.com/p...ss-LAN-Solutions/BCM43460

Het type nummer in het artikel heeft een 9 te veel. Het gaat om een 3X3 BCM43460
Ik heb ook een clevo en heb ook nog een ongebruikte antenne rondslingeren in de behuizing :P.
Al is mijn conclusie dat de huidige drivers van een 7260 ac tegenwoordig wel aardig stabiel zijn en de noodzaak naar een 3x3 er niet echt meer is.. (had voorheen een centrino 6300 ultimate in een andere laptop en die was altijd stabiel en ook een erg goed bereik.)

Maar deze wifi kaart kan nu toch helemaal niet vastgeschroeft worden? Lijkt me niet handig als dat ding bijv. in een tas moet en er een kans bestaat dat dat kaartje losschiet :+ .

[Reactie gewijzigd door Chaosstorm op 9 september 2015 13:23]

Leuk die 3x3 AC bandbreedte van 1,3Gbps.. maar mijn AP heeft maar een 1Gbps Ethernet aansluiting.. Veel schiet ik er dus niet mee op..

In mijn HP 8570w ook de Ultimate Centrino 6300-N 3x3 vervangen voor een 7260ac 2x2, met de eerste haalde ik 450mbps, met de laatste 867mbps. Wel ligt er nu nog een antenne los ;)

[Reactie gewijzigd door MisteRMeesteR op 9 september 2015 13:53]

Dit zijn link speeds, niet netto throughput. Staar je daar niet blind op.

Verschil 2x2 en 3x3 is (bij geschikte AP) altijd een extra physical stream, altijd hogere SNR, altijd meer ontvangstgevoeligheid. Verschil N vs AC is vooral hogere modulatie bij goed signaal, en bredere kanalen. Leuk, maar bij slecht signaal heb je daar weinig tot niets aan. Kortom, die AC 867Mbps gaat slechter presteren bij slecht signaal dan de N 450Mbps die je voorheen had. Als je AC 3x3 doet, hoef je geen concessie te doen tov de N 3x3, je zult bij slecht signaal nog minimaal even goede performance hebben, maar bij goed signaal veel beter.
Yeap i know. Gelukkig heb ik 2 professionele AP's thuis waarbij ik geen last heb van slechte signalen maar ik snap je gedachtengang.
Ik heb exact dezelfde behuizing, wel de W350SSQ.
Klinkt interessant en ik heb mijn laptop al meerdere keren volledig uit elkaar getrokken, daar krijg ik niet meer de zenuwen van.
Alleen ik vraag me af of het ook mogelijk is zonder plastic weg te snijden, dat doe ik namelijk liever niet uiteraard.
En toen kwam er binnenkort ook nog een 802.11ac Wave 2 aan en 4x4 MIMO.

Zeft deze in mn HP laptop geknutseld: BCM94352HMB
Dat is een 802.11ac 2x2.
Ook even moeten spelen met handmatig de driver installeren vanuit de locatie waar HP hem extract.
Zag later dat er ook een HP part nummer 724935-001 is, dus die werkt waarschijnlijk wel met de HP Broadcom NIC drivers.

In combinatie met accesspoints van Aruba, type IAP-205 2x2:2, 802.11ac.
Kan je niet een usb wifi dongle inprikken en dan iets met software aan de interne wifi knopen, dan heb je ook drie antennes.
Nee dat zal niet gaan werken. Er zijn geen drivers die 2 Wi-Fi aansluitingen (intern en extern) combineert
Dat is geen tweakers gedachte he? Dan schrijf je die drivers toch zelf? Niet dat dit erg makkelijk is :)
Haha dat is waar ;) petje af als dit je gaat lukken ;)
Nee, de antennes moeten aan 1 wifi chip zitten om de data stromen van de verschillende antennes te verwerken (en daarmee de bandbreedte op een wifi interface te vergroten).

[Reactie gewijzigd door mauritso op 9 september 2015 13:58]

Ik mis bij zulke berichten toch een beetje de toegevoegde waarde. Ik als hardware leek weet bijvoorbeeld niet wat er speciaal is aan een wifi-ac-3x3 adapter, en waarom het speciaal is om dit in een laptop te krijgen.

Zulke informatie kan ik dan wel weer zelf vinden via het internet en het gelinkte forum bericht, maar het zou fijn zijn als dit ook al kort gemeld wordt in het artikel zelf.
Volgens mij is dat precies de bedoeling van de .Geek sectie. Voor lezers die hier wel in thuis zijn is het juist eens een verlichting om een bericht voor en door geeks te lezen :-)
Wat jouw probleem betreft; zoek het op en leer ervan. Dan voel je je binnenkort vanzelf thuis op dit deel van Tweakers :D
Vraag mij af waarom Alibaba genoemd moet worden? Sluikreclame?
Nee, omdat er anders toch vragen komen van gebruikers: "Waar heb je die gehaald?". Dat is gewoon zorgen voor een vollediger bericht en heeft niets met reclame te maken. Het is niet zo alsof de Tweaker of Tweakers zelf er ook maar een rooie cent voor zullen vangen.
Ja nieuwe verdienmodel van tweakers

/sarcasm

OT: dergelijke spullen zijn moeilijk verkrijgbaar, het is m.i. relevante informatie voor tweakers die hetzelfde willen doen.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee