Taart! Het is Pi Day en dus feest

Het is zaterdag 14 maart, oftewel 3/14 in de Amerikaanse datumnotatie. Dat betekent dat het Pi Day is, de dag die is toegewijd aan een van de belangrijkste wiskundige constanten. Het is het 27ste jaar dat Pi Day wordt gevierd.

Deze dag staat in het teken van het bekende π, ofwel 3,141592653-enzovoort. Natuurkundige Larry Shaw van het San Francisco Exploratorium was de oprichter van de traditie om Pi Day te vieren op 14 maart. Hij deed dit voor het eerst 27 jaar geleden.

Dit jaar is de viering van het bestaan van de wiskundige constante extra speciaal voor cijferfetisjisten: wie de Amerikaanse datumnotatie gebruikt merkt op dat 3/14/15 precies de eerste cijfers van pi vormen. Om 9:26:53 is het al helemaal feest, omdat dan de eerste tien cijfers van pi worden gevormd.

Pi Day wordt door vele enthousiastelingen en instanties gevierd en dus niet alleen door wiskundegeeks. Traditioneel daarbij is, hoe kan het ook anders, het eten van of gooien met taart (pie, voor wie het verband nog niet zag). Ook populair zijn de wedstrijden waarbij deelnemers proberen om zoveel mogelijk cijfers te noemen van pi. Inmiddels is pi tot biljoenen cijfers achter de komma berekend met behulp van krachtige computers.

Voor wie het niet meer weet, het getal pi is een constante die de relatie weergeeft tussen de omtrek en de diameter van een cirkel. Pi werd al ruim voor het starten van de jaartelling gebruikt in wiskundige berekeningen.

Pi taart

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

14-03-2015 • 09:26

132

Reacties (132)

132
131
84
6
0
0
Wijzig sortering
Mooie plaatsingstijd van bovenstaand bericht. 3-14-15 9:26!

[Reactie gewijzigd door RGG op 23 juli 2024 08:41]

Anoniem: 474132 @RGG14 maart 2015 10:19
Ja, maar het is wel verkeerd afgerond: 3,14159265.. ~= 3,1415927
Dat is juist het punt he, het gaat om de decimalen en niet om eoa afgeronde variant. Of is het volgend jaar weer feest omdat we dan 3/14/16 hebben wat ook afgerond is?
Het punt is mij sowieso een beetje onduidelijk :)
Het isnde bedoeling dat we zo veel mogelijk cijfertjes van pi kunnen verzamelen vabdaag door de datum en de tijd. Als we gaan afronden, ontbreekt er een cijfertje, dus zonder af te ronden hebben we het langste aantal cijfertjes van pi. PI wordt ook niet afgerond als je het gebruikt
Ik ga liever voor de Steak and BJ day :)
grab a boob day! :D
Als je pi niet afrond als je het gebruikt ben je fout bezig hoor!
Oh, leek me juist wel makkelijk voor bijvoorbeeld exp(i*pi)...
Gaan we moeilijk doen. Een rekenmachine heeft een 'pi'-knopje. Nu gaat het gewoon om het toeval van de datum en tijd ten opzichte van het getal 'pi'. Pff wat kunnen we moeilijk doen ...
En dat π knopje rond toch op de meeste rekenmachinetjes echt af op 3.141592654 meestal. Waarom ik dat weet? Omdat ik me als verveelde student op de middelbare school in me hoofd haalde tenminste de eerste paar decimalen van π uit m'n hoofd te leren en dat deed op basis van m'n rekenmachine... wat dus later niet bleek te kloppen toen iemand het op z'n laptop checkte :Y) :Y)
Dan mag jij me het onafgeronde getal vertellen, ik denk dat een hoop mensen dat wel graag willen weten. Voorlopig hebben we alleen nog maar een benadering. ;)
Nooit gehoord van het 'pi'-knopje van het rekenmachine? Het gaat over het toeval van datum en tijd samen met de eerste reeks cijfers van het getal 'pi' die overeenkomen. Over de cijfers na die reeks praten we niet eens ... 8)7
RoundToEven klopt het wel.
Je rond het verkeerd af, altijd naar het even getal afronden, dus 26 is goed. Anders heb je gemiddeld een afwijking naar boven :)
ah, ah ah, do not touch the Pi
Hahaha scherp! :D
Zal geen toeval zijn denk ik.
Perfect. Goed gespot én mooie grap. :D
Hieper de πep hoera ;) Altijd leuk zoiets !
Anoniem: 40104 @RGG14 maart 2015 11:38
Ik denk dat de gemiddelde nerd hier warmer word van Steak & Blowjob dan Pi Day. Dat had Tweakers ook wel even mogen vermelden. Als de vrouw nu nog naar de slager moet kom je ben ik bang bedrogen uit.
heb het alle 3 al gehad. Dus ik zit goed :D
Eh, hoe heet die 14e maand dan?
3-14 is in de (Amerikaanse kalender) 14 maart...
Goh wat een toeval... :P

Wel erg leuk dit soort momentjes. Ik heb überhaupt regelmatig als ik naar mn wekker (of een andere digitale klok) kijk dat t bijv 0:07 is of 5:38 of iets anders grappigs. Meer mensen last van dit ' syndroom' ? haha
Ja.. ik heb dat vaker met 13:37.. :)
Jazeker! Toen ik nog veelvuldig herrie maakte met de heilige analoge Roland x0x serie toch regelmatig onderbewust op m'n wekkerradio of horloge naar 1:01, 3:03, 8:08 of 9:09 gekeken!

Hell, ik begin zelfs te lollen als ik zie dat het 7:07 is, wetend dat als ik m optel je een hihi pulled..

[Reactie gewijzigd door DeVins op 23 juli 2024 08:41]

Haha prachtig, herkenbaar!

Die 13:37 heb ik ook heeeel vaak. :9
Leuk hoor zo'n dag, maar de meest perfect pi-dag was in de 16de eeuw,
14-3-1592 6.53.58 uur :) ;) :+
Maar hondersten gaan tot ... honderd dus vandaag was de tijd op één exact moment tussen 9:26:53 en 59 hondersten en 9:26:53 60 hondersten volledig gelijk aan pi!
Jammer dat je daar maar zo kort van kan genieten, met 9:26:53 heb je een hele seconde
Ah maar tijdens die seconde geniet je van het gehele getal pi tot de laatste decimaal en dan nog de andere die daarna nog komen!
Anoniem: 111246 14 maart 2015 09:52
Microsoft viert ook mee, alleen vandaag een Xbox Music pass voor 1 jaar voor $31.41 (ipv $99). Leuke deal!
http://www.microsoftstore...-Pass/productID.258412400
Wel weer jammer dat je dat dan weer niet in NL kunt aanschaffen, alleen een maandelijkse pass voor €10. :/
Is geen probleem hoor. Je krijgt gewoon een productkey die je ook op je NL account kan redeemen.
Anoniem: 111246 @sunflame15 maart 2015 09:24
Dat is niet waar wat je zegt.
Ja, je kunt de code kopen via bovenstaande link.
Ja, je krijgt vervolgens die code binnen.
Maar als je account vervolgens in de NL regio staat, kun je die code NIET redeemen.
Net een uur met MS support zitten chatten en dat was de conclusie.
:w $31.41
Voor ons, normale mensen met fatsoenlijke datumnotatie, is het eigenlijk pas 31 april feest.
Voor ons normale/standaard mensen duur het nog zo'n 1126 jaar voordat pi word geschreven met de datum en tijd.

On a serious note:
Een datum opschrijven/opslaan is een stuk lastiger dan je denkt. Er zijn vele verschillende notatiemanieren. Nederland gebruikt vaak DD-MM-YY, terwijl DD-MM-YYYY weer gebruikelijker is in andere west europese landen. In scandinavie hebben ze volgens mij MMDDYYYY, zonder enige opmaak. USA doet dus MM/DD/YYYY. Je kunt dus niet zomaar zeggen dat normale mensen op DD-MM-YY zitten. Daarom is er een ISO standaard voor.

edit: Moet ik natuurlijk niet vergeten de XKCD over standaarden te linken, want dat is hier best wel aan de hand

[Reactie gewijzigd door Gropah op 23 juli 2024 08:41]

Anoniem: 628318 @Gropah14 maart 2015 10:59
Het grote verschil is dat zowel YYYY-MM-DD en DDMMYYYY zich aan de volgorde houden, en MM-DD-YYYY dat niet doet. Vrij achterlijk al zeg ik het zelf, en erg verwarrend als je beide tegen kan komen. Het ideaalste zou zijn YYYY-MM-DD, dat werkt ook met sorteren.
niets achterlijk aan MM-DD-YYYY, het geeft gewoon de grammaticaregels van een taal weer:

In het engels spreken we over "march sixteenth 2015". Dus die notatie is perfect voor engelse uitspraak. In het nederlands plaatsen we de dag voor de maand dus is de DD-MM-YYYY notatie het meeste leesbaar. Kwestie van de getallen te lezen in volgorde dat je ze uitspreekt/interpreteerd.

Verder maakt dit ook voor data opslag geen fuck uit, of je nu de dag of de maand vanvoor plaatst, een chronologisch gestorteerde lijst zijn er juist hetzelfde uitzien, op datumnotatie na.
In het Nederlands schrijven we 68 maar we zeggen acht en zestig. Wie heeft dat ooit verzonnen? In het Engels is het beter geregeld daar schrijven ze 68 en zeggen sixty eight. Maar de enige mensen die er last van hebben zijn mensen zoals mij die dagelijks Engels en Nederlands praten. Ik zit af en toe helemaal vast als ik nummers in twee talen moet zeggen, mijn brein vind het niet zo leuk om de hele tijd over te schakelen.
Het is ook aangetoond dat de moeilijkheidsgraad van hoofdrekenen afhangt van de taal. Het helpt vooral om de cijfers in "omgekeerde" volgorde te noemen (ivm de carry), dus beginnen met eenheden. Wat dat betreft hebben wij een voordeel - tot aan 99 dan, daarna klopt er niets meer van.
Interesant! Heb je daar toevallig een bron voor?

Twee algemene zoekopdrachten (NL & EN) wijzen er op dat de media dit niet heeft opgepikt.
Hmm, bron? Lijkt me erg interressant.
.oisyn Moderator Devschuur® @mohf15 maart 2015 10:33
Hier bijvoorbeeld: http://www.prospectmagazi...-the-british-bad-at-maths

Al lijk ik verkeerd te hebben onthouden waarom het is - het gaat voornamelijk om woordkeuze en -lengte van de getallen.
http://www.wsj.com/articl...guage-for-math-1410304008
Dit artikel gaat daarover , echter lijkt het tegendeel te zeggen:
Chinees, Japans Koreaans en Turks schijnen de beste taal voor rekenen te zijn
In het Nederlands schrijven we 68 maar we zeggen acht en zestig. Wie heeft dat ooit verzonnen? In het Engels is het beter geregeld daar schrijven ze 68 en zeggen sixty eight.
Maar ze zeggen wel thirteen tot en met nineteen, dezelfde "fout" die men in het Nederlands maakt, maar waarvoor het Engels volgens jou beter geregeld is.
Anoniem: 382732 @Kain_niaK15 maart 2015 08:09
Je hebt niet alleen last van nummers in twee talen correct gebruiken....
In het engels spreken we over "march sixteenth 2015"
Onzin. We spreken net zo hard over "16th of March 2015".

Om een veelgebruikt voorbeeld te noemen: 4th of July. Niet July 4th.
Dat sorteert zo lekker fout (data wise) 8)7
Vooral voor je foto's :P
je argument geldt alleen voor US English...vandaar dat alleen USA (en ja, Belize ook) die datum notatie hebben.
En b.t.w. het is interpreteerT
Dit. Ik gebruik ook altijd YYYY-MM-DD voor het makkelijke overzicht, tijd dat de gehele wereld dat gaat doen. De andere systemen zijn niet logisch.
Voor DD-MM-YYYY valt ook heus wat te zeggen, deze gaat gewoon van klein naar groot ipv groot naar klein. In het praktisch leven is dat de duidelijkste manier, aangezien het jaartal niet altijd direct van belang is. Dat de systemen anders werken betekent niet direct dat er geen logica achter zit (of ooit achter zat).
Ben het er wel mee eens dat bij het opslaan van bestanden ed het het handigste is om gewoon YYYY-MM-DD aan te houden, anders wordt het een zootje.
Anoniem: 628318 @Gijs14 maart 2015 11:39
Nee hoor, als je YYYY-MM-DD gewend bent begin je automatisch achteraan met lezen, wat jij zegt gebeurt alleen als je aan DD-MM-YYYY gewend bent.

Wat de Amerikanen wél goed doen is de decimal point gebruiken zoals het hoort, dus niet zoals veel nederlanders een miljoen schrijven 1.000.000, dat moet met komma's.
Wat de Amerikanen wél goed doen is de decimal point gebruiken zoals het hoort, dus niet zoals veel nederlanders een miljoen schrijven 1.000.000, dat moet met komma's.
Dat is onzin. Er is geen manier "zoals het hoort". In het Nederlands gebruiken we een komma voor decimaalafscheiding, in het Engels een punt. Andere talen hebben daar ook eigen ideeën over. Duits gebruikt punten bijvoorbeeld ook voor 'e': 3e => 3.
Jouw argument is dat het decimal point heet? Je verdedigt dus de Engelsen met de Engelse taal. De komma als decimale scheidings teken is een ISO standaard. Zie ook het Wikipedia artikel over decimal marks.
Inderdaad. sterker nog bij het invullen, kun je direct checken of het wel een echte datum is!!
2000-2-29 >> bestaat

als je het anders om invult 29 - 2 - 2000.. kun je pas bij de laatste getal checken of het een geldig datum is.
31-5-2015 >> (klopt )
maar 31-4-2015 natuurlijk niet. pas bij het intypen van de 4 weet je dat dit geen correcte datum is.
En Amerika eindelijk eens over op metrisch stelsel. |:(
Officieel is Amerika al over op het metrische stelsel
In Zweden wordthet internationale formaat gebruikt: YYYY-MM-DD
Maar ze schrijven daar ook YY-MM-DD.
Voor ons, normale mensen met fatsoenlijke datumnotatie, is het eigenlijk pas 31 april feest.
Gelukkig duurt dat niet meer zo lang :+
Het is sowieso feest als het 31 april is aangezien dat nog nooit is voorgekomen ;)
Voor ons, normale mensen met fatsoenlijke datumnotatie, is het eigenlijk pas 31 april feest.
Je krijgt van mij dan 31 bakken met bier of andere versnaperingen .....

op 31 april :|
Voor ons, normale mensen met fatsoenlijke datumnotatie, is het eigenlijk pas 31 april feest.
Ik denk dat er iets met de omloop van de aarde rond de zon mis is wanneer we 31 april mee gaan maken want dan is onze kalender anders dan nu. Ik denk dat in het geval van 31 er eigenlijk helemaal geen feest is, want dan zal de aarde wel diep bevroren zijn omdat we te ver van de zon zijn om onze aarde warm te houden....
3 januari (20)41 om 5 uur

3-1-41 5:(00:00) uur
Why can't we get both? :+
We zullen dan moeten wachten tot Pasen en Pinksteren op 1 dag vallen.

Ik zeg pak die 29 februari van het schrikkeljaar en plak die in het vervolg achter april...dan hoeven we steeds maar 4 jaar te wachten.

April gaat maar tot 30 dagen 8)7
X

[Reactie gewijzigd door Kanivan op 23 juli 2024 08:41]

Jammer dat er voor ons, normale mensen, april maar uit 30 dagen bestaat :+
in april 30 dagen :)
31 April? Dan kun je erg lang wachten...
Hoe is Pi eigenlijk ontstaan? Was er iemand die heel veel berekeningen ging doen of iets anders?
Nee, (2x)Pi = tau (zojuist hierboven gelezen) is de verhouding tussen de straal en de omtrek van een cirkel.
Ofwel: als je de omtrek van een cirkel meet, meet je +-3.14 keer zoveel als de diameter van diezelfde cirkel.
En het is handig om die verhouding te weten, omdat je dan makkelijk straal en omtrek (en oppervlak) om kunt rekenen naar elkaar.

edit: straal->diameter

Grappig feitje trouwens: als je een touw rondom de aarde zou spannen, gemonteerd aan paaltjes van precies 1m hoogte en zodanig dat het touw over al een meter boven het oppervlak hangt, is het touw 'maar' 6,28m langer dan wanneer je het strak over de grond zou leggen :)

[Reactie gewijzigd door Thedr op 23 juli 2024 08:41]

Pak even de diameter in verhouding tot de omtrek. Dan heb je meteen je 3,1415....
Anoniem: 601896 @Redesign114 maart 2015 09:29
Van Harte.

Het is 'maar' een getal, maar wel eentje zonder einde.
Is dat eigenlijk al bewezen, dat het niet een heel lang getal Is bedoel ik?
Ja, door Johann Lambert - in 1770.
Echt waar? Ik dacht dat pi oneindig was (maar ook nooit de noodzaak gehad om met meer dan 5 decimalen te werken. En oh ja, de pi-toets op de rekenmachine ;-) )
Lambert heeft precies dat bewezen. Pi is een irrationaal getal (dus niet te schrijven als een breuk). Een wat sterker statement aangezien 1/3 ook een "oneindig" getal is.

Nog wat leuke feitjes:
- Een irrationaal getal is niet te schrijven als een oneindige breuk, en heeft derhalve geen zich herhalende periode. (Eigenlijk een heel triest feitje: we zijn dus ook nooit klaar met het zoeken naar nieuwe decimalen)
- Pi is ook nog eens trancedent; wat inhoudt dat je geen rechte lijn "met passer en lineaal" kunt tekenen van de lengte pi (dat kan wel met wortel 2 bijvoorbeeld)
- Pi lijkt ook een normaal getal te zijn; alle cijfercombinaties komen even vaak voor. Dit is niet onomstotelijk bewezen maar statistische toetsingen op miljoenen decimalen geven dit wel ook als resultaat.

[Reactie gewijzigd door Denni op 23 juli 2024 08:41]

Wat als we pi visueel voorstellen in andere getallestelsels? Is er nog nooit enig patroon gevonden in Pi ook al was het maar heel klein of kort? Ik weet dat je bepaalde korten woorden kunt terugvinden in Pi en zo.
Het vinden van hexadecimalen van pi is wel een stuk makkelijker dan het vinden van decimalen :)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 08:41]

Nee, en dat zul je ook niet gaan vinden. Irrationaal is een vrij sterk statement. Wat dit namelijk betekent, is dat er geen gehele getallen A en B zijn waarvoor Pi = A/B. Dit is niet afhankelijk voor de keuze van je getalrepresentatie, aangezien het hier over abstracte elementen uit een set getallen gaat. Er is geen keuze voor de representatie gemaakt.
Kort hoe dit in zijn werk gaat is op wikipedia te vinden (+ de statement dat het niet uitmaakt of je dicimale, binaire, octogonale etc. expansies kijkt):
http://en.wikipedia.org/w...number#Decimal_expansions
Je hebt maar 39 decimalen nodig om de omtrek van het zichtbare universum te berekenen met een nauwkeurigheid van de diameter van een waterstofatoom.

Op onze kleine schaal zijn die 5 decimalen meestal meer dan genoeg.
Fysiek gezien zou een cirkel misschien niet ronder kunnen door bijvoorbeeld de plancklengte en zou pi dus eindig kunnen zijn.
Imaginair kan de cirkel altijd ronder en zou pi oneindig kunnen zijn
Je kunt de circel natuurlijk ook groter maken i.p.v kleiner meten. 8-)
pi-zza met pi-nacolada vanavond...
En als je genoeg Pi-nacolada op hebt wordt je zo blauw als Pi-no en en tolt je hoofd alsof je Pi-rouettes hebt gedaan 8)7
Vanochtend een SuperPi uitgevoerd :*)
Het is vandaag ook steak & blowjob day. Doe mij dat maar ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.