Het is zaterdag 14 maart, oftewel 3/14 in de Amerikaanse datumnotatie. Dat betekent dat het Pi Day is, de dag die is toegewijd aan een van de belangrijkste wiskundige constanten. Het is het 27ste jaar dat Pi Day wordt gevierd.
Deze dag staat in het teken van het bekende π, ofwel 3,141592653-enzovoort. Natuurkundige Larry Shaw van het San Francisco Exploratorium was de oprichter van de traditie om Pi Day te vieren op 14 maart. Hij deed dit voor het eerst 27 jaar geleden.
Dit jaar is de viering van het bestaan van de wiskundige constante extra speciaal voor cijferfetisjisten: wie de Amerikaanse datumnotatie gebruikt merkt op dat 3/14/15 precies de eerste cijfers van pi vormen. Om 9:26:53 is het al helemaal feest, omdat dan de eerste tien cijfers van pi worden gevormd.
Pi Day wordt door vele enthousiastelingen en instanties gevierd en dus niet alleen door wiskundegeeks. Traditioneel daarbij is, hoe kan het ook anders, het eten van of gooien met taart (pie, voor wie het verband nog niet zag). Ook populair zijn de wedstrijden waarbij deelnemers proberen om zoveel mogelijk cijfers te noemen van pi. Inmiddels is pi tot biljoenen cijfers achter de komma berekend met behulp van krachtige computers.
Voor wie het niet meer weet, het getal pi is een constante die de relatie weergeeft tussen de omtrek en de diameter van een cirkel. Pi werd al ruim voor het starten van de jaartelling gebruikt in wiskundige berekeningen.