Je zoekt na 2 letters al gelijk op het internet, i.p.v. op je eigen computer naar de applicatie je zojuist hebt geïnstalleerd. Nee, het Windows 11 startmenu heeft flink aan kracht en nut ingeboet.
Mijn persoonlijke oplossing? Ik ben een Directory Opus gebruiker. Dit programma start meteen op met Windows. De layout heb ik aangepast, zodat de applicaties die ik het meest gebruik, direct via 1 muisklik opstart. Heb mede hierdoor nog maar weinig te maken met hoe Microsoft al hun gebruikers in een bepaald stramien wenst te drukken.
Als Directory Opus native beschikbaar was in Linux, dan waren al mijn systemen thuis al over naar Linux. Die lay-out aanpassingen werken uitstekend voor mij, zijn gemakkelijk te backuppen. Ik ben niet onder de indruk van de kwaliteiten en functionaliteit die Microsoft in Windows 11 heeft zitten proppen en mis veel van wat MS eruit heeft gesloopt.
Windows 8 en Server 2012, daar kon ik goed mee werken, na het het installeren van ClassicShell destijds. Vond deze Windows versies zelfs fijner in de omgang dan Windows 7. Windows 10 is/was ook zo slecht nog niet, maar Windows 11 valt me bar tegen. Heb zelf een Windows 11 (Home edite) laptop en die editie valt mij heel erg tegen. Windows 11 Pro en Enterprise edities zijn nog enigszins werkbaar, maar over het algemeen genomen, is voor mij de Windows 11 ervaring zo zwaar tegengevallen dat ik mijn computers thuis aan het overzetten ben naar Linux. Dat was voorheen nooit een optie geweest in mijn gedachten, want ik gebruik Windows al sinds Windows 3.11.
Tijdens de pandemie moest ik een jaar WfH met een oude Linux laptop voor elkaar krijgen. Voor werk ging dat meteen erg goed. Zo'n beetje alle tools die ik in Windows gebruikte, waren ook in Linux als native applicatie beschikbaar, dus mijn 'workflow' hoefde ik amper aan te passen.
Die gehele ervaring met de Linux desktop, het gedram van Microsoft in Windows 11 en steeds mindere mogelijkheden in Windows, maakte de beslissing voor Linux (voor mijzelf in mijn persoonlijke situatie) een stuk makkelijker. Verwacht dat er maar 1 Windows machine overblijft, want Directory Opus. Dat is iets waar geen goed alternatief voor bestaat in Linux. Of in Windows, als ik eerlijk ben.
DoubleCommander is de enige alternatieve bestandsbeheerder die een beetje in de buurt komt in zowel Windows als Linux. Met deze software kan je ook wat lay-out veranderingen aanbrengen, zodat je ook niet al te vaak met de Linux desktop in aanraking hoeft te komen, als je dat niet wil. En je kan je wijzigingen in de Windows versie van DC opslaan en direct toepassen op de DC installatie op je Linux machine.
Waarom dit ellenlange relaas? Voor je eigen gemoedsrust zou je er beter aan doen om alleen nog maar software te gebruiken die zowel op Windows als Linux beschikbaar is. Met kennis in het achterhoofd dat je dan makkelijk zou kunnen overstappen, heb je ineens weer de spreekwoordelijke stok achter de deur om de Apple na-aperij van Microsoft weer terug te meppen naar de krochten waar die onzin uit is voorgekomen.