Software-update: KiCad 8.0.1

KiCad logo (79 pix)De eerste update voor KiCad versie 8.0.0 is uitgebracht. KiCad is een verzameling opensourceprogramma's waarmee elektronische schema's en printplaatlay-outs ontworpen kunnen worden. Verder kan het een bill of materials, Gerber-bestanden en een 3d-weergave van het pcb en de componenten maken. KiCad beschikt over een uitgebreide bibliotheek van componenten, inclusief het symbool, de footprint en 3d-modellen. Een Spice-simulator ontbreekt evenmin. Uitgebreide informatie over de vernieuwingen in versie 8.0 kan op deze pagina worden gevonden; de changelog voor deze uitgave ziet er als volgt uit:

General Schematic Editor Spice Simulator Symbol Editor
  • Update description in library tree immediately when changed in properties dialog. #16971
  • Improve database library load performance. #17031
  • Add pin count and footprint filters options to footprint chooser dialog. #17105
  • Add show/hide invisible pins and fields to view menu and toolbar. #8020
  • Add KiCad symbol library files to import symbol file selector filters. #17176
  • Fix crash when switching between two git branches of an open library. #17204
Board Editor Footprint Editor
  • Improve missing feature warnings when importing Altium footprint libraries. #16975
  • Draw graphical shapes with correct fill color. #17250
3D Viewer
  • Add option to use PCB Editor physical stackup settings as defaults. #17085
  • Update color changes made in appearance panel. #17374
Gerber Viewer
  • Fix broken XOR mode behavior. #17282
Worksheet Editor Python scripting
  • Fix broken Python path on Debian based platforms. #16939 and #17151
Command Line Interface Windows
  • Fix footprint chooser graphical glitch after task switch. #15810
  • Fix unselectable footprints in footprint chooser. #15889
  • Fix crash on pre-1903 Chinese Windows 10 systems when importing EasyEDA projects. #17248
macOS
  • Fix memory allocation crashes. #16998
  • Fix file tree icons. #17265
Linux

KiCad 6.0 PCB editor

Versienummer 8.0.1
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux, macOS, Windows 10, Windows 11
Website KiCad
Download https://kicad.org/download/
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

15-03-2024 • 13:55

15

Bron: KiCad

Update-historie

31-03 KiCad 9.0.1 10
20-02 KiCad 9.0.0 7
19-02 KiCad 8.0.9 9
13-01 KiCad 8.0.8 3
04-12 KiCad 8.0.7 0
15-10 KiCad 8.0.6 2
08-09 KiCad 8.0.5 4
07-'24 KiCad 8.0.4 0
06-'24 KiCad 8.0.3 0
04-'24 KiCad 8.0.2 7
Meer historie

Reacties (15)

15
15
15
1
0
0
Wijzig sortering
Als niet-elektro-hobbyist, die nooit iets van printplaat-design doet, gewoon uit interesse:
Hoe verhoudt zich dit open source pakket zich nou tot commercieel verkrijgbare programma's? Is dit leuk voor hobbyisten, of ook leuk voor kleinschalige bedrijven? Wat hebben de commercieele programma's te bieden wat dit pakket niet heeft?
Je kunt commerciële pakketten in elke prijsklasse vinden, van low-end (bijv. AutoCAD/Eagle en Diptrace), via mid-end (bijv. Altium, OrCAD) naar high-end (bijv. Mentor, Suken). Hoe hoger gepositioneerd hoe meer simulatie mogelijkheden (bijv. EMI, SI, high-speed, thermisch), meer tools (autorouting, BGA fanout, bus routing/length matching/etc, team functies (bijv. database libraries), mechanische (CAD) integratie en lifecycle management.

Om me heen zie ik veel Altium gebruik en door nieuw management, dat bij een grote partij vandaan komt, werd Mentor gepusht vanwege 'iedereen gebruikt dat' maar om eerlijk te zijn gebruiken we al die luxe functies niet en KiCAD heeft inmiddels veel functionaliteit die je bij de grote commerciële partijen ook ziet en daadwerkelijk 'dagelijks' gebruikt: Spice simulatie, database libraries, differential routing met length matching, 3D rendering en FreeCAD integratie, IPC-2581 export. Daarbij heeft het ook een erg prettige en stabiele interface (ik kijk naar jou Altium :( ). Dus stilletjes KiCAD geadopteerd en erg tevreden mee, scheelt bakken met geld aan abonnementen en helpdesks die je het uiteindelijk toch zelf laat uitzoeken.

Ik verwacht dat alle open source en low-end pcb design EDA's het moeilijk krijgen door de concurrentie van KiCAD en zelfs Altium-achtige partijen zal hieraan significant klanten verliezen.

[Reactie gewijzigd door styno op 23 juli 2024 14:55]

Ah, leuk te lezen, dank voor zo'n uitgebreide uitleg!

En dat was inderdaad wat ik mij afvroeg - of features van de dure commercieele pakketten door serieuze hobbyisten in KiCAD ingebouwd worden. Ja dus, en dan denk ik dat je conclusie voor in eerste instantie instap-tools wel juist is.
Er zijn natuurlijk de 'bekende' open-source hobbyisten die bijdragen aan KiCAD maar de grote groei van KiCAD is komen toen het omarmd werd door CERN en inmiddels is er ook een service verlener waar commerciele gebruikers van KiCAD tegen betaling nieuwe features en verbeteringen kunnen laten doorvoeren. Het is dus een soort open-source+ project geworden, een beetje wat Linux ook is.

Als je ziet wat voor high-speed multilayer (bijv. 8 layer FPGA en DDR3 data acquisitie) systemen CERN met KiCAD bouwt dan is het echt geen puur instap pakket meer ala EasyEDA. Vierlaags pcb met DC/DC en microntrollers, USB 2/3, DDR, 1G ethernet, zeg maar het bread and butter spul, is een eitje met KiCAD.

[Reactie gewijzigd door styno op 23 juli 2024 14:55]

Vanuit m'n werk kom ik het wel tegen in de installatietechniek, je kunt er bijvoorbeeld ook goed schema's mee maken voor elektra in huizen en gebouwen.
Het is prima voor kleinschalige bedrijven!

Tuurlijk zullen er bepaalde handigheden in commerciele programma's zitten die niet in KiCad zitten. Misschien dat, als je hele complexe printen maakt, dit ook serieus tijd kan besparen. Maar een typische print voor een STM32 met wat IO's en voedingen is geen enkel probleem.
Zijn er voor de hobbyist sites die dit soort printplaat layouts accepteren en voor je maken in nederland?
Zeker, bijvoorbeeld het ecosysteem van EuroCircuits is volledig hierop ingericht en je kan zelfs dus een PCBA (dus inclusief de componenten) bestellen als particulier.
Maar de meeste online PCB makers kun je de exported gerber data gebruiken.
Net even gekeken naar EuroCircuits, maar veel te duur voor thuisgebruikers.
EuroCircuits: 5 pcb's van 30x40mm €72,48
JLCPCB: 5 pcb's van 30x40mm €20,94 (inclusief shiping)

Je moet alleen niet veel haast hebben bij JLCPCB China is ver weg. :D
Gerber exports zijn soms nodig vaag, omdat verschillende bedrijven ze soms net anders interpreteren.
Bij het duitse Aisler en het amerikaanse OSH park kan je direct kicad bestanden uploaden. Dat scheelt weer export/conversie

[Reactie gewijzigd door luxebenen op 23 juli 2024 14:55]

Ik heb niet eerder gehoord van een bedrijf dat dit doet in Nederland, maar heb zelf een paar jaar terug naar tevredenheid gebruik gemaakt van Aisler in Duitsland, en je hebt ook Eurocircuits in België.
Aisler assembleert sinds kort ook. Dat doen ze niet zelf, net als dat ze niet zelf pcb's maken, ze zijn een hub voor veel kleine bestellingen die ze dan als één grote doorzetten naar een professionele partij. Ik heb tweemaal gebruik gemaakt van hun assemblage dienst en bij de tweede batch was bij zo'n 50% van de pcb's een deel van de componenten niet gesoldeerd (de pasta was niet goed ge-reflowed, in goed Nederlands). Met hun kale pcb's nooit problemen gehad.

Vzviw, laat Aisler de pcb's en assemblage doen in Duitsland. Eurocircuits doet het meeste in Oost-Europa.
Zijn waarschijnlijk meerdere partijen die het kunnen, even snel zoeken op "printplaat bestellen" kwam ik bijvoorbeeld al op deze partij uit https://www.vdrelectronics.com/pcb-bestellen en daar kan je dan je ontwerp gewoon uploaden en drukken zij het voor je af naar je eigen specificaties.
Nagenoeg alles accepteert Geber files, wel is het handig om een vendor profile aan te maken als je denkt een project te gaan bestellen bij een fabrikant.

Elke fabrikant heeft vaak eigen specs voor minimale trace width, afstanden diktes van materialen bij bepaalde type prints etc. en het is gewoon fijn om die er al in te hebben zitten!
Ik kom nog uit de tijd dat we de printplaat tekenden op een stuk doorzichtig papier. In de afgelopen paar jaar diverse kleine hobby printplaatjes gemaakt m.b.v. KiCad. Als hobbyist vind ik het een geweldig pakket en mijn inziens kunnen ook kleine en grote bedrijven hier prima mee uit de voeten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.