Software-update: GNU Emacs 29.2

GNU Emacs logo (79 pix)Versie 29.2 van de teksteditor GNU Emacs is uitgekomen. Dit programma, dat beschikbaar is voor Linux, BSD, Windows en macOS, bestaat al ruim veertig jaar en de vraag is meer, wat kan het eigenlijk niet? Versie 29.2 is een zogenaamde maintenance release en bevat een flinke verzameling aan bugfixes en kleine verbeteringen.

Emacs 29.2

Emacs 29.2 is a maintenance release.

GNU Emacs

Versienummer 29.2
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, BSD, macOS, Windows 8, Windows 10, Windows 11
Website GNU Emacs
Download https://www.gnu.org/software/emacs/download.html
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

19-01-2024 • 16:52

54

Submitter: kartelchips

Bron: GNU Emacs

Update-historie

Reacties (54)

54
53
23
3
0
14
Wijzig sortering
Het is 17 jaar geleden dat ik moeite in stak om Emacs te leren gebruiken en te configureren. Ik gebruik het vandaag nog steeds. Sommigen kunnen Emacs misschien achterhaalde software vinden, maar 17 jaar geleden werd nog Eclipse door vrijwel iedereen nog als IDE gehanteerd. Vervolgens kwam Visual Studio langs, daarna Jetbrains IDE of wat nu de klok slaat.

Als je ziet hoe snel het landschap verandert, hoe kunnen we zeker van zijn dat de huidige populaire IDE's over 17 jaar nog gebruikt worden? M'n vermoeden is dat in de toekomst de meeste IDE's nog alleen in een webbrowser geopend kunnen worden. Je ziet het nu al gebeuren bij Office 365 of Adobe Creative Cloud (voorheen Photoshop) welke aan tal van veranderingen onderhevig zijn. Ook Github ontwikkelt momenteel z'n eigen IDE binnen browser, Chrome is sinds kort ook begonnen met een kleine editor binnen hun browser, met extensies/voorkeuren gekoppeld aan je Google account.

Dan steek ik liever m'n energie in m'n scripts voor een editor, welke in basis al sinds 1974 hetzelfde gebleven is, om geheel aan m'n voorkeuren te kunnen aanpassen. Met Emacs kan ik tenminste nog vanuit gaan dat ik het tientallen jaren later nog kan gebruiken.

En de screenshots in de artikel doen eigenlijk geen recht aan hoe Emacs uitziet, genoeg voorbeelden waar je nog goed mee kunt komen .

[Reactie gewijzigd door Hatsieflatsie op 22 juli 2024 20:48]

Ik weet niet wat je snel veranderen vindt, maar Visual Studio was er (meer dan) 20 jaar geleden ook al (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Visual_Studio).

Ik heb zelf met vi(m) leren werken, maar dat was omdat er niets anders was. Op Unix platformen waren er geen/nauwelijks IDEs en als ze er wel waren, dan specifiek voor 1 platform (bijv Solaris of HP-UX). Als je een editor gebruikt voor software ontwikkeling, met een gedeelde code base over meerdere platformen dan heb iets nodig wat overal werkt (icm met (I)makefiles). De ondersteuning daarvan was op Windows tamelijk beroerd cq anders (nmake) + integraal debuggen was en is in Visual Studio makkelijker dan bij gdb.

Uiteraard zijn er altijd emacs en vi believers geweest. Persoonlijk vond ik emacs nog onvriendelijker werken (effe exit doen was al lastig). Daarom werd het toentertijd (voor 2000) vi... (Vim is volgens mij van later datum en gvim helemaal).
vi(m) is het meest berucht om hoe moeilijk het is om de editor te verlaten zonder voorkennis. Gebruik het zelf wel nog steeds dagelijks met veel plezier. En verrassend genoeg ook nog steeds jongere collega's die het aangeleerd hebben.
Dat is leuk om te horen. Ik gebruik het nog maar zelden, omdat ik tegenwoordig 99% van de tijd op Windows werk. En daar is of de editor van Visual Studio of Notepad++ (met regex) voldoende. En heel soms vi(m), maar dan meestal op Linux. Tijden veranderen een beetje. Copy-paste in een GUI is wel iets makkelijker dan regeltjes yanken in vi. Of een rij shortcuts, die ik inmiddels vergeten ben.
Copy-paste in een GUI is wel iets makkelijker dan regeltjes yanken in vi
Maar ik pak liever niet de muis. En dan heb ik de vimium plugin voor in mijn browser.
Dan kan ik met vim bindings tekst copy-pasten :)

En dat is geen grap, thans, ik gebruik het echt. Soms de muis als ik als een zombie zit te scrollen op het web.
Zeker geen grap!
Ik moet soms zoeken naar mijn muis als ik een tijd heb gewerkt.

Mijn tiling window manager bedien ik met mijn toetsenbord. Als ik in Firefox werk dan helpt Tridactyl of SurfingKeys (die ik nu aan het proberen ben) mij met navigeren met een toetsenbord.

Ik ben nu naar Tweakers.net gegaan zonder muis, heb dit artikel binnen een halve seconde op mijn scherm getovert en heb de muis volgens mij al een uur niet aangeraakt.

Je hebt het doorgaans niet in de gaten omdat het kleine beetjes zijn maar steeds je handen weg van het toetsenbord om de muis te zoeken en te pakken, en dan weer je vingers op de goede plek op het toetsenbord leggen kost relatief erg veel tijd.

"copy-paste in een gui" is wel iets makkelijker ja; als je niet beter weet. Dan heb je sneller resultaat als je dan maar even de muis pakt.

Ik yank de hele dag, werk altijd vanuit een Tmux sessie en zo ongeveer alles wat ik wil kan ik met een paar toetsen bereiken.

Als je eenmaal meer met je toetsenbord werkt ga je ook meer sneltoetsen gebruiken en wordt je daar nog vlotter in en gaat het prettiger werken.

Zoals in een webbrowser Ctrl-T voor nieuw tab, Ctrl-L voor adresbalk, Ctrl-W voor sluiten tab. Alt-1-9 voor tabbladen 1-9 openen, Ctrl PageUp/Down voor scrollen tussen tabs, Ctrl-Tab om te wisselen tussen twee tabbladen.

Het begon bij mij een paar jaar terug ook met baby-stapjes en heel erg wennen aan HJKL, oefenen oefenen en oefenen. Toch nog veel met de cursor (hjkl) naar een plek in een document in plaats van de handige combinaties die er zijn zoals 'e' voor cursor op einde woord zetten. Na een poosje was ik er zo aan gewend en ervaar ik het als zo prettig dat ik nooit meer wat anders wil.

En dan heb ik toch echt daarvoor zo 28 jaar lang met muis en volledig toetsenbord gewerkt.
Altijd primair met Windows gewerkt, tot een jaar of 3 terug. En nu zoef ik met mijn 60% toetsenbord overal in rap tempo voorbij. Als ik werken met de muis fijner had gevonden nu ik ook eindelijk heb geleerd het toetsenbord te waarderen; dan was ik al lang weer overgestapt.

Vergelijk het met de trackpoints die Thinkpad laptops hebben;
Weinig mensen gebruiken hem echt, maar diegene die er wel kort in gestoken hebben om het te leren gebruiken zweren erbij en willen hem nooit meer kwijt.
Ik neem aan dat waar jij "Visual Studio" schrijft je "Visual Studio Code" bedoelt? Dat zijn namelijk twee totaal andere producten.
Nee, ik weet het verschil als ontwikkelaar. En Code is van veel later datum.
Ik gebruik Emacs nu nog zelden waar ik vroeger nog contributor voor diverse elisp packages was.

Het gebrek zit wat mij betreft echt in de muis ergonomie en toegankelijkheid voor beginners, toggelen in een directory tree kunnen andere ide's beter.

Ik hoef simpelweg niet alles te kunnen maar wil de handige dingen voorgekauwd hebben, het is een editor geen doel. Leuk om alles te kunnen tunen, maar dat is voor mij niet meer interessant.
Ik snap je frustratie, maar vindt het toch een beetje van "mijn toko is superieur".
Ja ik gebruik ook emacs, vim, maar ook VScode en tvk ook de jetbrains dingen.

[Reactie gewijzigd door divvid op 22 juli 2024 20:48]

Leuk dat Emacs ook de 15 seconds of fame krijgt op Tweakers.net

Ik gebruik Emacs als OS - dus voor mij is het geen meme. Ik 'leef in Emacs' en het is geweldig

Als window manager gebruik ik EXWM
voor email gebruik ik mu4e
Alleen de browser (Firefox) en office pakket (LibreOffice) zijn niet-Emacs apps, maar door EXWM zijn het normale Emacs-buffers. Supernice.
Waar gebruik je LibreOffice dan nog voor? De documenten zijn alleen maar zip-archiven van een setje scripts en 'leesbare' ascii bestanden. :+
100%

Zelf ben ik van kamp (neo)vim maar of je nu emacs of vim gebruiker bent;
Documenten tikken gaat heel fijn in LaTeX of Markdown. Veel vlotter en (als je het geleerd hebt) fijner dan tikken in een WYSIWYG texteditor.

En voor de mensen die dan een .pdf of .docx willen hebben draai je pandoc en wens je ze succes met hun bloat.
't Is een kwestie van smaak vermoed ik. Ik heb me ooit met veel moeite vi(m) aangeleerd. Ook nog altijd blij om. Waarschijnlijk had ik even blij geweest met emacs. Maar goed mijn toenmalige collega's raadden me vim aan dus die is het toen geworden. Je kan met beide editors enorm veel meer dan je zou denken

Ook nog even een funny side. Eentje voor vim: https://www.reddit.com/r/...ebb/exiting_vim_the_book/

En eentje voor Emacs: "Emacs is an OS which lacks a good editor."

En nog iets wat ik niet kan laten: mijn collega die meer van MS Windows kent, gebruikt steeds nano, wegens vim/emacs te complex. Elke keer ik onbedoeld in nano verzeild raak (visodo en editor staat niet goed ingesteld) loop ik in paniek naar hem met de vraag of hij me kan helpen uit nano te raken 🤡.
Ik denk dat je een beetje overdrijft wat betreft nano.
Er staat namelijk gewoon "^X Exit" in de linker onderhoek.
Ik hoop dat je snapt dat dat CTRL-X betekent.
Hij maakt een grap dude ;) :D
Klopt. Ik gebruikte voor vim ook nano dus ik weet wel hoe je er uit kan raken. Is idd een grapje.
Deze vond ik wel treffend:
a sort of hybrid between Windows Notepad, a monolithic-kernel operating system, and the International Space Station
(bron)
Ctrl-x
I gebruik in de meeste gevallen ook nano ook al ben ik 20+ jaar lang bekend met emacs en vim.
Waarom nano? Omdat het goed doet wat en moet doen, klein is, snel, gemakkelijk in gebruik.

Nano-tiny zou in elke OS image minimaal aanwezig moeten zijn.
Anoniem: 718943 @elmuerte21 januari 2024 13:57
Zelfde vind ik gelden voor vim-tiny of vim-nox, ook nauwelijks een footprint.
Vi is een… acquired taste. Ik heb me ergens 25 jaar geleden me het noodgedwongen eigen gemaakt en sindsdien vind ik het een fijne, snelle editor. Ook ik raak in paniek als ik per ongeluk nano opstart :o
Ik zal emacs ook eens gaan proberen voor de lol :)
Voor de jongeren en iedereen die zich af vraagt waar vi (vim) in eens vandaan komt: https://en.wikipedia.org/wiki/Editor_war Zelf zit ik meer in het vi kamp...

[update: link/wikipagina verbeterd]

[Reactie gewijzigd door beerse op 22 juli 2024 20:48]

Zelf zit ik meer in het vi kamp...
Ik zit op de tribune. Laptop op schoot, fatsoenlijke editor / DE open. En genieten van het spektakel. Pilsje erbij.
Ik moet zeggen dat ik met de LSP integratie geen full blown IDE meer nodig heb. Heel soms met geavanceerde refactors zoals extractions mis ik, in mijn geval, Goland wel eens.
En dan toch stiekem meedoen, boefje :P
Ik zit in het nano-kamp, en zelfs daar klaag ik af en toe al over bloatware die wordt toegevoegd. :P Zoals zoekopdrachten waarbij de match heel even in een kleurtje oplicht. Echt een feature die ik nooit heb gemist. want de cursor die naar de match springt vond ik altijd duidelijk zat.
idd. voor mij ook vi, omdat iemand me daar indertijd heeft toe geïntroduceerd.
Wow, emacs 29 alweer. Mijn systeem draait nog op 23.x, en mn emacsrc dateert van het 19.x tijdperk. Gebruik het dagelijks voor mn thuisserver beheer. Automatisch je domein serial bijwerken is handig (zo vaak edit ik het niet, alleen als mn externe ip verandert of ik moet wat aankloten met letsencrypt.).
Syntax hilighting, inspringen volgens gnu c standaard. Ja sure, kan ook in andere IDE’s, maar geen van die ide’s kan leven in m’n screen sessie en via ssh overal ter wereld beschikbaar zijn.

Git integratie is ook fijn, bewerk nu op drie plekken m’n openhab config. Vstudio code op windows, macos en emacs op linux/m’n openhab server. In a pinch werkt dat briljant. En ik ben niet eens een poweruser van emacs. Afijn, nuttige toevoeging aan de discussie is 0. Ik doe niet aan editor wars, aangezien ik vim voor alles wat los en vast zit gebruik voor quick edits van configs, html, en aanverwante text file edits.

[Reactie gewijzigd door cavey op 22 juli 2024 20:48]

Magit, orgmode. 2 killer-features en de configureerbaarheid maken voor mij emacs het mooiste stukje software dat er bestaat.
magit is een game changer. Ik zou niet meer zonder kunnen.
Het blijft typisch dat er altijd fanboys zijn van editors, die intrinsiek gebruiksonvriendelijk zijn. Emacs, maar ook alle VI-varianten. Het blijft gewoon software die zich ergonomisch, onder de nullijn bevindt. Dat je door gewenning er toch leuk mee kunt werken, is geen maatstaf voor de generieke bruikbaarheid. Ik kan echt elke nieuwe gebruiker, vol overtuiging afraden, om met Emacs te beginnen. En met VI/VIM idem.
Tsja, onergonomisch is maar beperkt waar: als ik nu in een onbekende editor land en alles met de muis zou moeten doen dan kost dat veel meer tijd. Om nog maar niet te spreken om alles letterlijk uit te spellen en dan een of andere wazige assistent die het werkt doet. Ctrl-F als shortcut voor zoeken is onverslaanbaar qua snelheid vergeleken met allerlei 'gebruiksvriendelijke UIs'. Dus een editor die volledig keyboard gestuurd kan werken is altijd sneller dan schakelen tussen muis en toetsenbord en terug.
Maar je kan er mee werken. Je kan een file openen, wat dingen opzoeken en aanpassen, opslaan en afsluiten zonder dat je voorkennis of een handleiding nodig hebt. Een basistool als een texteditor zou geen handleiding nodig mogen hebben.
1. Niet iedere tekstverwerker is een basistool. Je gooit Paint en Photoshop toch ook niet op één hoop?
2. Waarom mag een tekstverwerker geen handleiding benodigen?
Een text editor is verre van een basis tool: ik draai meer uren in mijn text editor dan in Excel, powerpoint, word en access bij elkaar... Voor mensen die een text editor soms gebruiken is er Notepad. Voor de rest zijn er powertools zoals emacs/vim etc.
Gebruiksvriendelijk is niet hetzelfde als beginnersvriendelijk.
Zelden zie ik zulke onzinnige opmerkingen op tweakers, geef anders even wat bronnen die je stelling kunnen staven. Dat jij er niet mee over weg kan is geen maatstaf voor de kwaliteit van emacs en/of vi(m).
Check anders gewoon even de manual. Het is algemeen bekend dat deze editors een ongekend steile leercurve hebben. Ze zijn ontstaan in een tijd dat er nog geen standaard shortcuts waren voor bijvoorbeeld copy en paste. Dat heet in emacs bijvoorbeeld killing en yanking en doe je met de ongebruikelijke shortcuts ctrl+w en ctrl+y. Met andere woorden; je kunt er van alles mee, maar alles wat je leert, is specifiek voor die editors. Zelf het afsluiten van de programma's is lastig omdat je minimaal twee commando's moet ingeven hiervoor. Is dat genoeg onderbouwing voor je?

Overigens kan ik prima overweg, met zowel emacs als vim. Maar als industrieel ontwerper, met verstand van ergonomie, kan ik niet anders concluderen dat deze software buitengewoon gebruiksonvriendelijk is.
Een ongekend steile leercurve met daarna een ongekend hoge productiviteit en, jawel, ergonomie. Ik heb mensen in Vi aanpassingen zien doen met een snelheid die bijna niet met het blote oog te volgen was. Want toetsenbord >> muis geldt nog steeds, ook qua ergonomie.

Dat zou je als industrieel ontwerper dan moeten weten (alhoewel ik de link met ergonomie in een softwarepakket nog niet kan vinden).
Om dat meteen fanboyism te noemen is behoorlijk onvolwassen. Dat jij andere voorkeuren hebt is helemaal prima maar je slaat de plank mis als je dat als absolute waarheid poneert.
Die ongekende productiviteit kun je ook behalen in moderne editors, die wel ergonomisch van opzet zijn. Want ook in moderne editors kun je vrijwel alles met shortcuts doen. Ik beweer ook nergens dat ik met ergonomisch, het gebruik van een muis bedoel. Wat ik er wel mee bedoel en wat het ook inhoudt, is dat je gemakkelijk aan de slag kunt met een softwarepakket en dat het gebruik ervan intuïtief is en gebaseerd op algemeen geldende standaarden en verwachtingen, bijvoorbeeld ctrl+c en ctrl+v voor kopiëren en plakken. Zowel emacs als vim doen dat niet en zijn dus echt niet ergonomisch te noemen.

Er bestaat een schare zeer trouwe fans van deze pakketten, die overigens wel in twee kampen is verdeeld, namelijk emacs of vi(m). Beide kampen zien alleen maar voordelen in hun favoriete editor en vinden al het andere bagger. Dat is wel zo'n beetje de definitie van fanboy. Niks onvolwassen dus, maar gewoon het beestje bij de naam noemen.
Ik denk niet dat je zo stellig mag zijn en gaat verkondigen wat anderen zouden moeten vinden volgens jou.

Ik denk dat "beide kampen" zoals je het schrijft beide kunnen waarderen en ook heel goed begrijpen dat Emacs, Vim etc voor powerusers zijn en het dus niet gaan adviseren aan de buurvrouw die een keer een e-mail wil tikken.

Emacs is niks voor mij, maar ik vind het zeker geen bagger en kan heel goed begrijpen als iemand er heel graag mee werkt en een hele omgeving heeft ingericht voor ultra-productief en prettig werken.
Dat is geen onderbouwing, maar je mening?

Steep learning curve is niet hetzelfde als slechte ergonomie. Tevens werkten terminals met dezelfde termen en shortcuts, nog steeds trouwens. Ik werk zelf nog een groot deel van de dag in de terminal. Waarom? Omdat ik daar dingen mee kan die met moderne apps vaak nog niet zo efficiënt gedaan kunnen worden.

Industrieel ontwerper? Ik heb Human Computer Interaction gestudeerd. Ik kan niet anders concluderen dat je een mening als feit presenteert.
Dat is geen onderbouwing, maar je mening?
Wat verwacht je dan precies? De mening van anderen? Ik onderbouw mijn stelling toch gewoon met argumenten? Of verwacht je onomstotelijk bewijs? Ik begrijp echt je punt niet. Jij verkondigt ook je mening, maar dan zonder argumenten.

Steile leercurve is zeker niet hetzelfde als slechte ergonomie. Wat wel slechte ergonomie is, is het gebruik van toetsencombinatie die specifiek zijn voor het softwarepakket en totaal verschillen van wat gangbaar is. Wat ook slechte ergonomie is, is contra-intuïtieve bediening zoals ctrl+f om de cursor een plaats naar voren te schuiven. Ctrl+f is doorgaans zoeken.
Industrieel ontwerper? Ik heb Human Computer Interaction gestudeerd. Ik kan niet anders concluderen dat je een mening als feit presenteert.
Wat je hier concludeert, heeft niets te maken met zowel mijn studie, als jouw studie. Je geeft geen argument, onderbouwt niets, maar reageert vanuit de onderbuik.

Cognitieve ergonomie richt zich op hoe mensen informatie waarnemen, verwerken en onthouden. Volgens deze tak van de leer, zijn de argumenten die ik hierboven noem, toch echt wel onderbouwing voor de stelling dat emacs en vim niet erg ergonomisch zijn. Zeker als je de vergelijking aangaat met bijvoorbeeld visualstudio code, of sublime text.
Wat verwacht je dan precies?
Dat je misschien wat beter nadenkt voordat je dingen roept als :
Het blijft typisch dat er altijd fanboys zijn van editors, die intrinsiek gebruiksonvriendelijk zijn.
Dat is namelijk pertinent onjuist. Maargoed, je mag geloven wat je wilt.
En dat is exact het punt wat je wilde maken ook volgens mij;
Vertellen wat andere mensen allemaal zouden denken en vinden en dat is de enige waarheid die er is.

Je mag iets ook simpelweg zelf niet fijn vinden en het daarbij laten.
Anoniem: 718943 @delphium21 januari 2024 14:00
Fanboys heb je overal of het nu vim vs emacs is, mac vs windows, android vs iphone, Kirk vs Picard of anime meisje A vs anime meisje B.
ik denk dat je ergonomie en intuitiviteit door elkaar haalt. Emacs is zeker ergonomisch, en toegegeven verre van intuitief.
Beetje het verschil tussen een F1 auto en een VW golf. In de ene moet een expert zijn kunstje tonen, in de andere moet jan modaal zonder verrassingen qua interface op zijn bestemming kunnen komen.
Ik weet niet zo zeker of het 'out-of-the-box' wel zo ergonomisch is
Je schijnt er wel een Ctrl pinkje van te krijgen.
Het is niet voor niets dat een veelgebruikte aanpassing is dat je de Capslock toets instelt als Ctrl toets.

Maar het fijne is dat je alles kan aanpassen naar hoe je het zelf prettig vind.
en daar zit het 'm dus precies in. Jouw editor, aangepast op jouw werkwijze, helemaal prima... totdat je laptop crashed, je niets mag aanpassen van je werkgever, of wat voor andere reden dan ook je iets moet editen op een andere dan je eigen infrastructuur. Dan zijn al jouw wijzigingen dus niet beschikbaar.

In de huidige wereld hebben we vaak geen eigen infra meer. Editen gaat via een VMWare virtual machine, anders mag je nergens heen op het netwerk, laat staan je eigen, ook al is het emacs, code mag draaien.
Je bent dan heel blij als er een zgn 'gecertificeerde' tool op staat die je goed begrijpt en waar je óók mee uit de voeten kan.
Precies dit!
Maar dan exact het tegengestelde

Dat er 'altijd fanboys zijn van editors' heeft een reden. Dat is niet om anderen te pesten maar omdat de mensen die zich het eigen hebben gemaakt er zo enthousiast over zijn dat ze anderen dat ook gunnen en het enthousiasme willen overdragen.

Ik kan echt elke nieuwe gebruiker vol overtuiging aanraden om zowel Vim (neovim) als Emacs een kans te geven en een te kijken naar wat anderen ermee doen. Youtube staat vol met Vim en Emacs magie om inspiratie door op te doen.

Het kost me nu grote moeite om nog met wat anders te werken en ik ervaar het als zeer onprettig om niet met Vim en Vim-toetsen te kunnen werken. En ik heb toch wel 30 jaar windows en muis achter de rug en ben net 3 jaar over op Vim. Dat zou ik niet doen als ik het niet als veel fijner ervaar inmiddels.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.