Software-update: VMware Workstation Pro 17.0.2

VMWare Workstation logo (79 pix) VMware heeft versie 17.0.2 van zijn virtualisatiesoftware Workstation Pro uitgebracht. Met dit programma is het mogelijk om een of meer virtuele computers aan te maken, waarop een groot aantal verschillende besturingssystemen kan worden geïnstalleerd. Op die manier kunnen ze naast elkaar worden gebruikt, in tegenstelling tot een dualbootopstelling, waarbij voor het ene of het andere OS moet worden gekozen. VMware Workstation is beschikbaar voor Windows en Linux, en licenties beginnen bij zo'n 195 euro. Nieuw in versie 17 is onder meer een virtuele TPM 2.0-module, wat ondersteuning voor Windows 11 en Windows Server 2022 mogelijk maakt. Ook kunnen virtuele machines nu automatisch starten wanneer de gastmachine start en is er ondersteuning voor OpenGL 4.3 en Windows Display Driver Model 1.2. Versie 17.0.2 is een zogenaamde bugfixrelease die diverse beveiligingsproblemen en programmafouten moet verhelpen.

What's New
  • This release resolves CVE-2023-20869, and CVE-2023-20870. For more information on these vulnerabilities and their impact on VMware products, see VMSA-2023-0008.
  • This release contains bug fixes.

VMware Workstation Pro

Versienummer 17.0.2
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, Windows 8, Windows 10, Windows 11
Website VMWare
Download https://www.vmware.com/products/workstation-pro/workstation-pro-evaluation.html
Licentietype Betaald

Reacties (23)

23
23
9
0
0
1
Wijzig sortering
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod 29 april 2023 10:18
CVE-2023-20869 (Stack-based buffer-overflow vulnerability in bluetooth device-sharing functionality) heeft een CVSSv3 base score van 9.3.

CVE-2023-20870 (Information disclosure vulnerability in bluetooth device-sharing functionality) scoort een CVSSv3 base score van 7.1.

Updaten is absoluut aan te raden.

Beide kwetsbaarheden gelden voor zowel Vmware Workstation, Vmware Player als Vmware Fusion.
Maar als je geen bluetooth gebruikt is er niets aan de hand?
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @habbekrats29 april 2023 10:27
De attack vector kan je hier zien: CVE-2023-20869 en hier: CVE-2023-20870

Local, je hebt toegang tot het systeem nodig maar omdat het uitbuiten zo eenvoudig is is de score hoog.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2024 14:14]

Ik wacht nog steeds op een officiële fix voor het runnen van Linux VMs :
https://communities.vmwar...ponsive-with/td-p/2930676
Dat issue staat tegen versie 16, het gaat hier om versie 17. Frappant dat het ondertussen niet is opgelost.

Zo even snel zie ik dat het hier gaat om een specifieke host (Win 10) en specifieke hardware (lenovo) een specifieke cpu en ook een specifieke gast (ubuntu).
Het zit ook in versie 17 helaas en het speelt met meerdere Linux versies (ik heb het zelf gezien met Centos)

[Reactie gewijzigd door NIK0 op 22 juli 2024 14:14]

Even opletten, de product pagina die bij het artikel staat (https://www.vmware.com/pr...ation-pro-evaluation.html) vermeld de volgende URL bij het kopje Workstation 17 Pro for Windows: https://www.vmware.com/go/getworkstation-win

Deze download link is echter nog niet up-to-date!
Hij download momenteel vanuit de volgende URL:
https://download3.vmware....-full-17.0.0-20800274.exe

Dat is dus niet de 17.0.2 versie waar het artikel het over heeft maar 17.0.0 build 20800274!
Ik heb even verder op de website gekeken naar de release notes van Workstation:
https://docs.vmware.com/e...-release-notes/index.html

Hier staat ook een link naar de product download aan de rechterzijde:
https://customerconnect.v...ware_workstation_pro/17_0

De downloadpagina voor 17.0.2 vermeld het volgende setup bestand:
VMware-workstation-full-17.0.2-21581411.exe

Wil je dus de juiste download te pakken krijgen zul je de URL even moeten aanpassen van het eerder gedownloade bestand naar de juiste versie en build.

Hieronder is de correcte download link:
https://download3.vmware....-full-17.0.2-21581411.exe
Workstation is fijn, maar met Windows 11 als hostOS blijf je veel gezeur krijgen met de HyperV . Een linux VM met daarin qemu draaien is dan gedoe en HyperV uitzetten is tegenwoordig een challenge op zich.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Theswitch29 april 2023 20:58
Het is een dermate challenge dat je het gewoon als feature kunt uitschakelen onder "Turn Windows features on or off.". Een kind kan de was doen. Voor de rest werkt Vmware Workstation prima op Windows 11.
Was het maar zo simpel. Doordat je memory protection en kernel protection in de laatste Windows 11 standaard aanstaan, is het simpel disabelen bij de features niet meer voldoende. Diverse powrshell en regex hacks had ik nodig

Hier vind je wel een redelijk overzicht wat je moet en kan doen.https://support.bluestack...ndows-to-run-BlueStacks-5
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Theswitch30 april 2023 10:13
De link geeft de door mij genoemde optie als oplossing. Ik draai al langer vmware workstation onder 11 zonder issues.
Het zou mooi zijn als de installer dat vanzelf doet natuurlijk.

Ik gebruik het helaas al jaren niet meer, mijn werkgever betaalt niet meer voor VMWare, het verhaal is "je gebruikt maar Hyper-V". Dat dat pure bagger is, interesseert ze niet.

Gelukkig heb ik nu een ESXi server op kunnen zetten in ons lab, dat is immers gratis.
jou reactie heeft toch niets te maken vmware workstation.
Als ze de workstation aanpassen dat hij werkt met Hyper-V.
Als ze de workstation aanpassen dat hij werkt met Hyper-V.
Wat bedoelt u daar mee? Vmware bestaat denk ik al veel langer dan Hyper-V en Vmware Workstation is daarentegen multi-platform (zowel Linux als Windows - daar waar hyper-V in principe ook zwaar betalend is - bij 't minste moet je eigenlijk naar Datacenter licenties, en die zijn zo u kan raden - NIET goedkoop!!!).
Zelf ben ik ietswat boos geworden op vmware vanwege het stoppen van de p2v-software - blijkbaar zou die toch teruggekeerd zijn...
VMware is sedert het gepruts met EMC en Dell dus niet meer wat het geweest is! En ik neem dat Dell kwalijk!
je hebt dit geprobeerd ? bcdedit /set hypervisorlaunchtype off
Ik heb altijd wel eens willen gaan stoeien met VM's maar er eigenlijk nooit echt toe gekomen.
Misschien moet je het niet als 'stoeien met VM's zien maar meer als 'probeer eens een ander operating systeem'. TIP: begin met de (vrij bruikbare) player versie. Installeer die op een systeem met ruim geheugen en diskruimte. En probeer FreeBSD of een linux naar keuze. Eventueel zelfs een specifieke variant zoals LIbreELEC of zo.

En het is mijn ervaring dat tussen de virtualisatie technieken VMwareWorkstationPlayer het eenvoudigst begint. Maar je kan natuurlijk ook naar alternatieven kijken zoals xen, kvm of eventueel hyper-v.
Installeer die op een systeem met ruim geheugen en diskruimte.
Dat is wel een beetje een punt dat mijn hoofd pc 16 GB intern heeft en ik regelmatig wel programma's gebruik die wel wat intern geheugen opslokken. Meer ook een budget kwestie maar ik aan het kijken ben toch een upgrade te doen naar minimaal 32 GB intern en een 2 TB ssd erbij.
TIP: begin met de (vrij bruikbare) player versie
Dank je voor de tips, ga ik zeker meenemen !
Bedenk dat vmware begon in een tijd dat een server 1 GB geheugen had en met 2 GB al veel. En zie dat de huidige installaties al kunnen draaien op 1 cpu, 4 GB geheugen en 20 GB disk opslag.

Als je naar zaken als LibreElec kijkt, dat draait op een RaspberryPi met 2 GB geheugen en 8 GB opslag.

Bij VMware Player, als je die installeert en daar een installatie-iso aangeeft als je de eerste gast-vm maakt, dan heeft ze heel aardige specificaties voor dat systeem. Daarbij: De disk opslag en het geheugen dat je configureert ben je niet meteen kwijt, dat is het maximum dat ze mag gebruiken.

Mijn vmware-player systeem draait met 8 GB geheugen en een 0,5 TB ssd. Daar kan heel goed een WinXP gast in draaien met 4 GB geheugen en 100 GB disk. Als die uit staat gebruikt ze geen geheugen en iets van 30 GB opslag.

[Reactie gewijzigd door beerse op 22 juli 2024 14:14]

Duidelijk maar ik wil eigenlijk mijn hoofd pc zo clean als mogelijk houden en pas met VM's beginnen als ik een 2de systeempje erbij heb waar ik dan gewoon wat mee kan stoeien. Is voor mij allemaal nieuw en dit zeker nog wel hier en daar mis zal gaan en tja op een 'rommel' pc maakt het dan niet zoveel uit.

Maar als ik dat zo lees vallen de systeem eisen ook wel reuze mee dus een simpel klein HP pc'tje zou al voldoende zijn.
Begrijpelijk dat je je eigen basis systeem schoon wilt houden. De installatie van VMware Player is vergelijkbaar met elke andere installatie. Die gaat netjes. De gast vm-s die je maakt krijgen elk hun eigen directory met daar in alle bestanden en zo. Gooi je die directory weg, dan is de hele gast weg. En vmware player kan je de-installeren zoals elk ander programma.

Het is met VMware Workstation niet zo als met wsl of Hyper-V, die zitten veel meer in msWindows vervlochten. Die hebben veel meer invloed op de basis installatie.
Dat is wel fijn om te weten dat VMware Player zich niet gaat verstrengelen in Windows want dat is wel iets waar ik dan huiverig voor ben. Niet dat ik moeite heb met een verse installatie van Windows maar het is gewoon het extra werk weer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.