Software-update: Double Commander 1.0.10

Double Commander logo (79 pix) Double Commander is een opensource en crossplatform bestandsbeheerprogramma. Voor zowel het uiterlijk als de functionaliteit is het welbekende Total Commander als inspiratiebron gebruikt. Dat gaat zelfs zo ver dat de plug-ins van Total Commander ook voor Double Commander werken. Er zijn ook enkele verschillen, waaronder een ingebakken teksteditor met ondersteuning voor syntax highlighting. Downloads zijn beschikbaar voor Windows, Linux en FreeBSD. Versie 1.0.10 is uitgekomen en hierin zijn de volgende veranderingen en verbeteringen aangebracht:

Added: Updated: Fixed:

Double Commander

Versienummer 1.0.10
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, BSD, Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista, Windows Server 2008, Windows Server 2012, Windows 8, Windows 10, Windows Server 2016, Windows Server 2019, Windows 11
Website Double Commander
Download https://sourceforge.net/p/doublecmd/wiki/Download/
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

21-01-2023 • 22:29

54 Linkedin

Submitter: 1DMKIIN

Bron: Double Commander

Reacties (54)

54
54
46
0
0
2
Wijzig sortering
Wat is de meerwaarde hiervan, ten opzichte van 2x Windows Verkenner naast elkaar openen?

Het enige handige wat ik in de screenshots zie is de drive/netwerk locaties bovenin.

Edit:
doet me echt denken aan Windows 3.11 bestandsbeheer.
https://2.bp.blogspot.com...B3.1%2BFile%2BManager.JPG

Zou deze optie wel weer terug willen in Verkenner

[Reactie gewijzigd door Ron79 op 22 januari 2023 00:14]

Ik gebruik al jaren een vergelijkbare tool (PCSHELL dos, Norton (dos/win), Windows/Total en nu free-commander, en op Linux command prompt Midnight, Total op Android). Deze kende ik nog niet en ga ik bekijken, dus ervaring met deze heb ik nog niet.

In het algemeen kan je een aantal acties sneller en handiger doen dan met 2 losse verkenners windows. F7 maak directory, F6 verplaats, F3 view file, F4 edit tekst file etc.
Dit kan je idd allemaal met verkenners doen, echter het kost meer tijd qua handelingen, maar misschien zit ik al 30 jaar vastgeroest in dit paradigma. Plus het is 1 window, en met 2 losse verkenners ben ik altijd wel 1tje kwijt. Je drukt op tab en je zit in het andere pane.

Handig is bijvoorbeeld de compare functie. Freecommander heeft tabs, zodat je snel tussen verschillende locaties kan schakelen. Total commander kon je ook iconen aanmaken voor shortcuts naar programma's evt dat ze het geselecteerde file ook openen (handig als er geen associatie is of je een andere programma wilt gebruikten). Druk op spatie balk om te tellen hoe groot een directory is (met alle inhoud)

Als je veel bestands beheer doet, zoals ik nu met mijn nas, dan is het gewoon handig en snel. Maar ieder zijn eigen ding...

[Reactie gewijzigd door jeanj op 21 januari 2023 23:58]

far commander al geprobeerd? ik gebruik die vooral omdat 't lekker retro als norton in de dos dagen werkt ;)
@jeanj noemt Midnight Commander. Dat is net zoals Far Commander een open source spirituele opvolger van Norton Commander. Waar Far Commander zich richt op Windows, richt Midnight Commander zich meer op *nix-achtigen, hoewel er ook een Windows port is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 januari 2023 13:48]

ja, mc gebruik ik op ubuntu... ik noemde far commander omdat ie blijkbaar graag allerlei van dit soort programmatjes uitprobeert
Op linux snap ik het wel, midnight commander gebruik ik daar ook, veel sneller dan alles moeten typen. maar op Windows heb ik het eigenlijk na de win95/98 periode niet meer in gebruik gehad.
kwestie van smaak. Ben het met je eens hoor. Ik kijk er even naar en dan gebruik ik toch weer de explorer. Dat komt eigenlijk omdat je iets gewend bent, en dan kun je daar snel mee werken. De enige keer dat ik dit handig vind is als ik aan het programeren ben en nogal veel tussen de code, de exe, de data, een google drive en dergelijke moet switchen. Soort van workflow opzetten. Maar voor gewoon gebruik doe ik er niks mee. Ik mis in dit soort tools dan ook weer zoiets als quick access in de exploerer die ik vaak gebruik.

Waar dit soort tools de fout ingaan is dat ze zoveel mogelijk willen vershcillen van explorer, met eigen key combinaties, uiterlijk, logica etc. Dus het eerste wat ik meestal doe is dit zoveel mogelijk op explorer laten lijken. Deze kun je helemaal opzetten naar eigen smaak maar je zoekt je een ongeluk in de honderden opties om iets te vinden. Complete overkill wat mij betreft.

Functie toetsen om bepaalde handelingen te doen? zit niet meer in mijn muscle memory, te lang geleden..

Dus niet echt voor mij

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 22 januari 2023 09:46]

> Ik mis in dit soort tools dan ook weer zoiets als quick access in de exploerer die ik vaak gebruik.
Ctrl+D, de *-knop, of je maakt er een hele (sub)toolbar voor, of je stelt hotkeys in voor het schakelen die mappen.
snap ik maar ik ben een beetje lui om dat weer uit te zoeken :o
Een orthodox file manager is juist voor luie mensen, want uiteindelijk wordt je workflow er steeds meer door geoptimaliseerd 😛
Ik gebruik zelf altijd tabbladen wat veel fijner en sneller werkt dan quick access in verkenner. Gelukkig komen die ook eindelijk naar verkenner. Wel verwacht ik dat verkenner niet de optie zal hebben om ze te onthouden en opties om ze te locken.
Met een bestandsbeheer programma kun je veel meer dan met Windows verkenner.
Zo heeft Total Commander bijvoorbeeld een ftp-cliënt, heeft het een goede zoekfunctie om te zoeken naar tekst in bestanden, kun je de naam van meerdere files tegelijk aanpassen met behulp van wildcards. En dat is nog maar een kleine greep van wat ermee kan.
Er gaat voor mij ook niks boven Total Commander :)
Ben nog steeds blij met mijn betaalde legale versie en dat al jaren.
Het is het eerste programma wat ik installeer op een schone windows :)
Ik sluit me aan. Het eerste programma dat ik installeer na het O.S.
👍🙂 blijkt maar weer dat TC een top programma is en door de doorontwikkeling nagenoeg vrij van bugs 👍
Same here! Het eerste programma wat ik installeer!
Wanneer je graag je toetsenbord gebruikt ipv je muis, het werk over het algemeen een stuk sneller
Als je dit type bestandsbeheerder nog nooit hebt geprobeerd zou ik het echt eens gaan uitproberen!!
(zelf gebruik ik al zolang als ik me kan heugen een programma als dit, eerst NortonCommander (dos/win) en nu al heel lang Windows/Total Commander)
Dit maakt alles wat maar met kopiëren/verplaatsen, in/uitpakken, viewen/editten van .ini/bat/en vele andere bestanden, inhoud van 2 mappen vergelijken, FTP verbindingen, bestanden hernoemen in batch, enz.enz. zo veel sneller en makkelijker!!

Meerdere mappen/bestanden kopiëren naar een andere drive of usbstick kan je met verkenner ook wel doen, maar dan heb je de verschillende kopieer vensters/opdrachten allemaal tegelijk aan het lezen en schrijven naar de andere plek, wat de boel enorm vertraagd (en voor hdd's ook niet heel fijn is)...
Met TotalCommander selecteer je b.v. links je te kopiëren map/bestand (en rechts heb je de doellocatie open), vervolgens druk je F5 (kopiëren)en daarna F2 (wachtrij), dit herhaal je met al je te kopiëren items en alles wordt netjes na elkaar afgewerkt. Dit is sneller en minder belastend voor je systeem en hardware.

En dat is maar een heel simpel voorbeeld...
Er kan zoveel meer, en (helemaal als je een paar sneltoetsen leert) zoveel sneller, dan in verkenner!!

@jeanj noemt ook een aantal goede redenen om het eens te gaan proberen!
Het fijne is dat je alles met een toetsenbord kunt doen, dus door de bestanden navigeren, selecteren en kopieren/verplaatsen. Mensen zoals ik, die opgegroeid zijn met dit soort commanders (norton commander, star commander, midnight commander, etc maar ook bijvoorbeeld Directory Opus op de Amiga), hebben nog altijd het 'muscle memory' van vroeger :P.
Dit soort programma's kunnen echt veel meer dan verkenner. Standaard dingen zoals tabjes en zoekfuncties die daadwerkelijk werken.

Maar ook andere handige dingen waar je anders weer aparte tools voor nodig hebt. Bijvoorbeeld het bekijken van de grote van meerdere mappen is met een toetsencombinatie alt+shift+enter direct gedaan. In verkenner moet je een voor een rechtermuisknop -> eigenschappen doen en dan heb je weer allemaal aparte schermpjes. Of de ingebouwde multirename tool(ctrl+m zowel in Total Commander als Double Commander) die een hoop tijd kan schelen.
ik kan zelf niet zonder Total Commander ken deze niet en nu wel benieuwd in hoeverre deze het zelfde kan, maar hier even waarom ik niet zonder total commander kan:
inderdaad ook het gemak van files editen met F4 zoals al iemand zegt (ingesteld op notepad++), maakt niet uit wat de extensie is met F4 opent hij de file in notepad++ (erg handig met bijvoorbeeld .csv .nfo files die standaard niet gemapt zijn naar notepad++)
Verder gebruik ik veel:
- FTP Connect (ingebouwd in total commander om te verbinden met ftp servers)
Multi Rename tool
- Synchronize (links met rechts compairen/syncen)
- rar/zip bestanden uitpakken (gewoon de bestanden inbladeren en wat je wil er uit halen) en ook inpakken kan
- search tool (*.nfo zoeken en in lijst krijgen om ze 1 voor 1 te editen)
- folders bookmarken om makkelijk naar bepaalde plek te springen
vergeet vast nog paar dingen die ik veel gebruik maar er gaat geen dag voorbij dat ik een van deze dingen niet gebruik.
Zo jammer dat de MacOS versie niet meer verder ontwikkeld wordt…

Het liefst zou ik total commander zien met macos ondersteuning
Probeer Forklift eens :) (cc @Bomberman71 )

[Reactie gewijzigd door sOid op 22 januari 2023 08:54]

Yep, forklift is het beste wat ik vinden kon op Mac. Ik beheer grafische bibliotheken en op Mac mis ik soms het overzicht omdat finder clean en minimaal is. Maar ik wil juist veel kolommen met een overdaad aan informatie; allemaal sorteerbaar/filterbaar.

Wat zou ik toch graag een DirectoryOpus hebben op Mac; Forklift is een van de paar tools die daar het dichtst bij komt. Maar ik mis soms wel:autofilters; snel onthouden van sortering per map, snelle SIZE kolom (ook voor (sub)folders, etc etc.

Zoek je een alternatief voor Finder/Forklift?
https://alternativeto.net...orklift/?platform=mac&p=2
Forklift is wel fijn, maar haalt het niet bij de kracht van total commander (of double commander). Mist ontzettend veel functionaliteit. Voelt wel lekker snel en native aan op Mac, en is een stuk productiever dan Finder.
en vrij prijzig voor maar 1 jaar updates. Mijn oude Total Commander aanschaf werkt nog steeds, al meer dan 10 jaar.
Dank u ! Ga hem installen en kijken doe dat bevalt.

EDIT: Nu al een verademing en als het ware 'thuis komen'.
Bedankt voor deze super tip op de vroege ochtend !! _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 22 januari 2023 09:00]

Wel alleen voor macOS x86_64 >= 10.11, macOS aarch64 >= 11
Ik denk dat je dan de source code kunt pakken en zelf compilen? Zelf niet geprobeerd nog, maar wil het ook graag op macos, dus zou een optie kunnen zijn. Weet nog niet waar je tegen aanloopt qua libraries e.d.
Klopt, echt een gemis op de Mac. Finder is net als de verkenner op Windows ERG minimaal als je het vergelijkt met TC.
Ben al jarenlang gebruiker van Total Commander (heette het vroeger niet Windows Commander). Wat is de meerwaarde van een dergelijk nieuw programma, ten opzichte van een meer doorontwikkeld en breder gedragen TC.
Ja het heette in het begin inderdaad Windows commander maar dat vond Microsoft geen goed plan, die vonden dat de term Windows van hun was en niet zo gebruikt mocht worden.
Total commander zou tegen deze gratis kloon ook bezwaar kunnen maken… de naam verwijst toch naar het origineel.
En Windows/Total commander verwees weer naar Norton commander. Als de term commander niet vrij gebruikt mag worden hebben ze zelf een probleem.
Daar heb je ook een punt :)

Norton Commander werd alleen niet actief ontwikkeld/verkocht voor Windows voor zover ik me kan herinneren.
Dat double commander ook op Linux en bsd werkt.
Ja, maar Total Commander werkt op Windows 3.11…… Dusja…..
Dat double commander ook op Linux en bsd werkt.
Fijn, maar die gebruik ik dus niet ....
En de linux installaties die ik hier heb draaien, hebben vanaf de eerste login midnight commander
Fijn, maar andere mensen gebruiken dit wel op Linux en Bsd als vervanger van Total Commander...
Datzelfde zou je je ook kunnen afvragen bij koffiezetapparaten, auto's, text editors en noem maar op :)
Smaken verschillen nu eenmaal ...

Hoewel Double Commander (DC) erg zijn best doet om zoveel mogelijk op Total Commander (TC) te lijken, doet DC een aantal zaken daadwerkelijk beter (naar mijn mening):
- In DC kun je zeer eenvoudig hardlinks en symbolic links aanmaken; in TC wordt dat klooien met batchfiles en mklink commando's
- Het definieren van sneltoetsen is totaal onoverzichtelijk in TC. Laat staan het uitlijsten daarvan; in DC is dit netjes opgelost. Sowieso is het instellingen menu veel netter opgebouwd in DC.
- TC heeft een onduidelijke, verkeerd gestructureerde helpfile. Voor een programma dat al 30 jaar min of meer hetzelfde doet zou je (veel!) beter verwachten. DC heeft een fatsoenlijke help.
- Ik erger me aan TC's bestandsattributen weergave. Er worden maar 4 weergegeven (die uit de DOS tijd ..), terwijl er op moderne bestandssystemen toch wel een paar meer zijn. Dit alleen al maakt dat TC ouderwets aanvoelt. DC doet dit beter.


Total Commander bestaat nu al een jaar of 30. De (enige) ontwikkelaar gaat een keer met pensioen ..
Double Commander is open source. En gratis.


Maar goed, ik gebruik beide niet of nauwelijks dus ik zal vast het een en ander over het hoofd zien.

[Reactie gewijzigd door GNID op 22 januari 2023 12:29]

DC heeft veel betere queues en beheer daarvan, de instellingen zijn duidelijker imho, het is cross-platform, heeft een eigen editor, is open-source.
Zijn al deze commanders uiteindelijk niet allemaal geïnspireerd op het oude Norton Commander? Deze had ook twee bestandslocaties in beeld en een command prompt onderin.
Ik denk dat wat je schrijft wel klopt, NC was volgens mij ook de eerste 😊
Maar TC is blijven doorgaan met ontwikkelen en daarom naar mijn mening, de beste bestandsbeheerder die op de markt is.
Niet goedkoop maar een top programma 👍
Deze categorie filemanagers heet 'orthodox file manager' en wikipedia heeft wel een interessant stukje history. Daaruit blijkt ook dat de eerste hiervan 'DirEd' was, onderdeel van Emacs, 1976, maar ook PathMinder is er 1 die eerder was en meer leek op NC.

[Reactie gewijzigd door jhaan1979 op 22 januari 2023 16:51]

Bedankt voor de informatie, ga het eens lezen 🙂👍
Hoewel technisch juist is het opvoeren van een wijziging aan het versienummer in de versienotes natuurlijk een beetje onnodig en een dooddoener.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 januari 2023 09:50]

Ik denk dat deze lijst vanuit github wordt geproduceerd, als je doorklikt zie je dat het versienummer in 10 files is aangepast. Ik vind het wel netjes en compleet overkomen
toch wel triest dat hier geen enkele keer multi commander wordt genoemd.
Of Norton Commander en Midnight Commander de verre voorloper van deze tools.
https://www.google.com/ur...pwKGd3fwCFQAAAAAdAAAAABAD

[Reactie gewijzigd door Eric Oud Ammerveld op 23 januari 2023 09:04]

Absoluut het beste gratis alternatief voor Total Commander, met imho op veel plekken een betere manier van customizen dan in TC, een veel nuttigere implementatie van queues, een eigen editor en ondersteuning voor de meeste TC-plugins.
Ik gebruik Double Commander al jaren met plezier op mijn Linux systemen. Vooral de synchronisatie mogelijkheid is prachtig. Zo maak ik op mijn laptop bestanden en die synchroniseer ik dan foutloos naar pCloud en omgekeerd van pCloud terug naar een andere laptop.
Voordeel van Double Commander is dat het lichtgewicht is en GTK gebruikt en geen Plasma aangelegenheden nodig heeft. Voor mensen die Gnome, Cinnamon of XFCE gebruiken een aanrader.
Overigens kun je ook de QT zaken gebruiken als je KDE gebruikt.

[Reactie gewijzigd door WOteB2 op 23 januari 2023 20:29]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee