Software-update: Home Assistant Core 2022.6.0

Home Assistant logo (75 pix) Versie 2022.6.0 van Home Assistant Core is uitgebracht. Home Assistant Core is een opensourceplatform voor home-automation dat draait onder Python 3. Het draait via Hassbian op een Raspberry Pi 3 of een Linux-, macOS- of Windows-computer. Het ondersteunt het detecteren van apparaten, zoals Philips Hue, Belkin WeMo-schakelaars, Mr. Coffee-koffiezetapparaten, de slimme schakelaars van IKEA en het mqtt-protocol. Daarnaast kan het waar mogelijk deze apparaten aansturen en automatisering toepassen. Voor meer informatie over Home Assistant verwijzen we naar deze pagina en ons eigen Forum. De volledige releasenotes voor deze uitgave zijn hier te vinden; dit is de aankondiging daaruit:

2022.6: Gaining new insights!

The June release brings insights! Insights on how you are doing with your energy usage, and insights into what all the devices in your home are up to!

But that is not all June has to bring. Besides this release and the release party, we have two additional events lined up for you this month! On June 15, we will be hosting a Matter in Home Assistant workshop! The workshop will show you what we’ve been up to and allow you to actually test it out by adding your first Matter device to your own instance! I’m excited for this one; I’ve ordered the parts listed in the workshop details for myself.

The day after, June 16, the second event: Let’s get loud! This event is all about a new approach to home audio and music in an open solution that values the Open Home. Join this event for the latest news and audio demos from Home Assistant, ESPHome, Raspiaudio, and… something new!

Also: Hi Jacqueline Raaflaub! Jacqueline has joined Nabu Casa; she will help out with support and assist in moderating our community. We are excited to have you, and welcome!

Anyways, this Home Assistant Core release is a nice release with a couple of new features and lots of cleanups under the hood. Together with the upcoming events, this is going to be one exciting month!

Home Assistant

Versienummer 2022.6.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Scripttaal
Website Home Assistant
Download https://home-assistant.io/getting-started/
Licentietype GPL

Reacties (56)

56
56
38
0
0
11
Wijzig sortering
Ik vind het vooral "fascinerend" dat bij veel updates er wel iets breekt in het systeem omdat er iets is gewijzigd of omdat er iets is verwijderd.

Mijn inziens mede te wijten aan de maandelijkse update cycle. Het heeft zijn voordelen qua nieuwe functionaliteit maar het is ook elke keer weer billen knijpen. In ieder geval nog niet rijp voor de massa.
Sinds ik de core versie draai zonder supervisor, heb ik geen problemen meer.

Met supervisor was het iedere update troubleshooten.

Ik mis de add-ons eigenlijk ook niet. Je kan ze ook gewoon als docker instaleren.
Wwt doet de supervisor eigenlijk precies? Ik wilde docker oorspronkelijk als container draaien, maar las dat er geen supervisor was en ben toch maar voor de virtual machine image gegaan.

Maar nu na een behoorlijke tijd merk ik dat het dataverbruik groter en groter wordt en vraag ik me af of ik niet beter voor de docker versie had moeten gaan. Maar dan heb je dus blijkbaar geen supervisor...
Supervisor is een module waarmee je in HA docker containers (addons) kan installeren en beheren / update.
Hmm.. maar was het niet zo dat als je geen supervisor had, dat je dan geen Configuration-item in je menu had ofzo? Ik weet het niet precies meer, maar ik meen me te herinneren dat als je HA installeert via docker (dus zonder Supervisor) dat je dan nog meer dingen moest doen om bepaalde basisfuncties aan de praat te krijgen.
Dat klopt. je hebt dan ook niet meer deze editor.
Dit was ook het enige dat ik een beetje miste is het begin.

Maar ik merk nu dat ik bijna alles via de GUI kan instellen, ik raak het configuratie bestand bijna niet meer aan.
Hmm... misschien toch nog maar eens kijken of ik hem als docker container zal draaien in m'n nieuwe huis.
Bizar, ik draai met HA OS virtueel (dus met OS, supervisor en core) en heb nooit problemen. Ik lees wel altijd goed de release notes, o.a. ook voor de breaking changes.
Ik draaide gewoon een Ubuntu installatie waarop ik met een installatie script ha + supervisor had geïnstalleerd. Dat was bij mij niet stabiel.

De officiële image is vast wel stabiel.
Wat bedoel je met de massa? Product lijkt mij voor een doelgroep die meer technisch onderlegd is.
Daarnaast. Als je voor een update even een backup maakt en deze veilig stelt kun je altijd terug naar de backup. Of vanuit ha zelf als deze nog gewoon start.
Daarnaast. Als je voor een update even een backup maakt en deze veilig stelt kun je altijd terug naar de backup. Of vanuit ha zelf als deze nog gewoon start.
Dat stelt hij zelf al voor als je een update doet. Het is de default
Jup. Maar dan slaat die hem lokaal op. Heb 1 keer gehad dat hij daarna niet meer startte. Backup terug gekregen via file recovery. Maar voor de zekerheid download ik hem nu altijd eerst op mijn laptop.
Goed de release notes lezen, dat scheelt een hoop ellende.
De nieuwe update komt iedere eerste woensdag van de maand. Vaak gevolgd in de week er op door een aantal verbeteringen.
Niets houdt je tegen om te updaten op de laatste vrijdag van de maand of op de 28ste.
Ik gebruik het al een paar jaar en heb eerlijk gezegd nog nooit een probleem gehad met een x.0 versie

[Reactie gewijzigd door Ortep op 1 juni 2022 17:10]

Ik lees dit vaker.

Ik doe nog maar een jaartje mee, en heb puntje bij paaltje nog niet eens zo heel veel in HA hangen dus misschien moet ik wel niks zeggen maar het enige waar ik tot dusver tegenaan liep qua perikelen rond updaten is dat het opeens problemen had met debian wat ik er onder geïnstalleerd heb. (HA loopt bij mij in een (K)VM op Proxmox)
Mag ik vragen wanneer je HA voor het laatst gebruikt hebt? Ik heb ooit een poging gedaan met HA een aantal jaar terug, en toen was dit inderdaad de reden dat ik een andere oplossing gekozen heb. Maar ik draai nu zo'n 1,5 jaar weer HA, elke update meteen gedraaid en zelfs enkele beta's gedaan op mijn live omgeving, en er is slechts een maal iets mis gegaan, en dat was mijn eigen schuld. Ik maak altijd wel netjes een backup, lees de release notes (denk dat dat vooral helpt), en voor de maandelijkse update check ik mijn configuratie met de "check home assistant configuration".

Ik heb het afgelopen jaar ook vrienden en familieleden voorzien van Home Assistant installaties, ik verzorg daar de updates dan wel en zij hebben niet hele ingewikkelde setups, maar ook zij hebben nog nooit problemen gehad.
Als je doelt op de Breaking Changes, vind ik juist dat ze het heel netjes doen. Over het algemeen krijg je ruim van te voren te horen dat één en ander in de toekomst gaat verdwijnen (zoals nu de mqtt sensoren)
Veel andere Breaking Changes zijn zaken die van de configuration.yaml naar de GUI zijn gegaan.

Je ziet heel duidelijk dat het HA team er voor kiest om backwards-compatibility beperkt te houden. Dit houdt de code schoon en is daarmee makkelijker te onderhouden en de facto stabieler.

Ik heb persoonlijk 2x meegemaakt dat er iets van mij stuk ging als gevolg van een wijziging. (Één echte bug, en de andere keer veranderde het gedrag naar hoe het gedocumenteerd is, maar door iedereen anders gebruikt werd. Nu is dat teruggedraaid en is de documentatie aangepast)

Andere keren moest ik naar aanleiding van Breaking Changes aanpassingen doen. Maar dat is in mijn geval ook sporadisch.
Ik begrijp alle reacties op mijn bericht. Ja, ze documenteren goed, maar ik ben dus wel voorstander van een grotere vorm van backwards-compatibility.

Even terug naar de basis, het is een huis automatisering tool die je mede door updates ook veilig en stabiel wil houden. Dat je bij elke week/maand update een naslag werk moet doorlezen en hierna zaken moet aanpassen in het eigen systeem vind ik persoonlijk onpraktisch. (komende van domoticz).

Misschien eens tijd dat ze een productie en een innovatie branch hanteren, zodat je wel kan updaten voor bug fixen zonder allerlei zaken weer te moeten aanpassen, denk aan mqtt, denk aan dashboards waarvan de layout niet meer klopt, of de verplaatsing van yaml naar database.
Even terug naar de basis, het is een huis automatisering tool die je mede door updates ook veilig en stabiel wil houden. Dat je bij elke week/maand update een naslag werk moet doorlezen en hierna zaken moet aanpassen in het eigen systeem vind ik persoonlijk onpraktisch.
Ik snap uiteraard wat je bedoeld, en dat zou denk ik ook een goed/handig zijn voor mensen. Ik denk zelf dat het project hier echter nog niet klaar voor is. Het is nog niet volwassen genoeg.

Redenerend vanuit een volwassen product voor huis-automatisering (ofwel, dat vrijwel iedereen het zou kunnen gebruiken)
Dan zou alles via de GUI moeten kunnen. Ze zijn hier ook actief mee bezig. Alle nieuwe integrations 'moeten' via de GUI. En ze zijn actief aan het migreren om alle integrations naar de GUI te brengen (dit zijn effectief ook de meeste 'Breaking Changes' (zaken die niet meer in de configuration.yaml zitten, maar in de GUI). Ze zijn de mogelijkheden van GUI voor Automations, scripts en Scenes aan het uitbreiden, enz, enz.
Het einddoel is duidelijk dat over een x-tijd de yaml-bestandjes domweg niet meer nodig zijn. In elk geval voor de standaard-dingen. (zodra je richting MQTT en dit soort zaken gaat, zal daar waarschijnlijk nog wel een vorm van noodzaak in blijven). Wanneer straks alles vanuit de GUI kan, zullen er ook veel minder 'breaking changes' zijn, omdat zij dan exact weten hoe alles er bij iedereen uit ziet. Met die yaml-bestanden, is het maar net de vraag hoe iedereen iets heeft gedaan.

Om een 'productie'-branch te hebben, moet je wel een staat hebben die 'volwaardig' is, en dat is hij op dit moment zeker niet (vooral omdat ze nog in allerlei transitie-stadia zitten). Ik denk dat wanneer ze mettertijd in elk geval alles 'GUI-baar' hebben gemaakt, dat dat een mooi moment zal zijn om dat te doen.

De dashboard zijn wat mij betreft, met kop en schouders, het allerzwakste stuk van HA. Het is bijna ondoenlijk om 'makkelijk' een uitgebreide, maar flexibele interface te maken die er ook nog 'mooi' uit ziet. Ik ben nu bezig met de HACS-module van Homekit Infused, en die lijk in elk geval wel een oké interface te kunnen genereren, die zowel op de PC als op een telefoon goed werkbaar wordt.
Wat een andere echte zwakte is, wat mij betreft in elk geval, is dat je geen privileges kan uitdelen. Ik kan niet zeggen, dat bijvoorbeeld m'n kinderen de lampen in hun eigen kamer wel, maar in mijn slaapkamer niet kunnen bedienen (ik noem maar wat), of op een dieper niveau. Het ene script/automation wel, de andere niet, enz. enz. (denk ook aan zaken als een babysitter, gasten, enz. enz. enz.)


Ik heb zelf geen gebruik voor MQTT (heb geen externe apparaten/systemen die het gebruiken e.d.) en binnen HA heb ik ook geen gebruik dat ik niet ook via sockets kan doen (wat nog sneller is ook :) ). Voor de rest heb ik op dit moment al m'n automations en scripts wel met de hand in yaml-bestandjes gezet, omdat ik een stuk flexibiliteit mis die ik nodig heb voor wat ik er mee wil doen, maar wanneer die flexibiliteit wel bruikbaar wordt in de GUI ga ik ze toch echt allemaal één voor één overzetten.
Ik mis nog steeds een mogelijkheid om bijvoorbeeld Domoticz historie te importeren. Wanneer je nu wilt overstappen raak je alle sensor geschiedenis kwijt wat een enorme drempel is in sommige gevallen.

Voor de rest weer een mooie update: ) Goed om te zien dat de ontwikkeling zo actief doorgaat.
Als sensor geschiedenis dermate relevant is zou ik het sowieso niet (alleen) aan Domoticz of Home Assistant toe vertrouwen, maar zou ik daarvoor eerder een speciaal hiervoor gemaakte tool gebruiken zoals InfluxDB.
Je kan alsnog overstappen, maar domoticz laten draaien. De automatiseringen kan je dan door HA laten doen, maar de (historische) data blijft beschikbaar en wordt, afhankelijk van het type apparaat, zelfs nog bijgewerkt.

Ik ben op deze manier langzaam aan overgestapt van Domoticz naar HA en nog geen seconde spijt. Ik gebruik Domoticz nu nog voor de makkelijke trending info over engergiegebruik (DSMR Reader levert data naar zowel HA als naar Domoticz, maar met de update van vandaag kan het zomaar zijn dat de dagen van Domoticz geteld zijn voor mij..
Ben het met je eens. Alleen misschien ligt het aan mij maar heb het idee dat er steeds meer ook fout gaat na een grote update. Iedere core update ben ik weer minstens een paar uur aan het uitzoeken waarom dingen niet of verkeerd werken. Nu met 2022.6 weer het gekut dat ik al mijn mqtt sensoren moet gaan ombouwen. Is de motion blinds app helemaal op de schop gegaan waardoor ik al mijn jaloezie scripts en automations weer moet gaan aanpassen en is de Sonos integratie kapot momenteel. Updates kosten me meer tijd dan dat het me oplevert. Ik zit er daarom aan te denken om helemaal te kappen met updaten. Ik zit nu over de 1200 entiteiten. Het wordt een essentieel onderdeel in huis. Waarbij het niet meer werken van het systeem eigenlijk niet denkbaar meer is... Als nu het systeem niet meer werkt dan stopt echt het hele huis met functioneren
Is er een reden waarom je beter HA zou gebruiken dan Domoticz? Als je het alleen gebruikt voor de P1 poort en wat weergegevens.
Voor P1 werkt DSMR Reader via Home Assistant veel makkelijker en geeft veel meer informatie.

Je kunt zelfs de Domoticz data importeren in de database van DSMR reader. Dan ben je niets kwijt. Zie https://github.com/dsmrre...08#issuecomment-592456012
Ben recent overgestapt op de Pizero in de meterkant na :p moet die nog omzetten, data importeren is zeker interessant!
Home assistant wordt op het moment sneller doorontwikkeld. Er gebeurd meer bij HA dan bij Domoticz. Echter: als je blij bent met wat je hebt, moet je het houden. Ik zit er dan geen energie in steken.

Als je tegen beperkingen enzo gaat lopen dan moet je voor wat anders kijken. Dit was voor mij de reden om een paar jaar geleden over te stappen van een Athom Homey naar HA.
Voor alleen de P1 poort kan je beter P1Mon gebruiken in plaats van Domoticz of Home Assistant.

Als je meer wilt doen met integraties, automation of energy management is Home Assistant het grootste (en mogelijk het beste) open source product wat vandaag de dag te krijgen is.
Welk dashboard is te zien in dat screenshot?
Ik heb het idee dat dat een hele oude versie van HA is?
Niet echt een representatief dashboard voor standaard home assistant installatie...
Ik lees bij breaking changes een MQTT wijziging die er voor v2022.9 in moet zitten die mij redelijk wat werk gaat kosten. Ik snap dat zaken deprecated worden maar soms zijn ze wel fanatiek hiermee.
Nou ja. Ze hebben natuurlijk een bepaalde filosofie, en daar past die methode van werken blijkbaar niet in.

Tot zoverre captain obvious.

Ik weet natuurlijk niet hoe je code er uit ziet, maar het voorbeeld dat ze geven oogt als iets dat relatief makkelijk gescript aangepast kan worden.

Het voordeel is in elk geval dat je drie maanden de tijd hebt. :)
Zo erg is die aanpassing toch niet? Je hebt tot september (of later als je niet meteen gaat updaten) om in de configuratie de sensoren onder mqtt te plaatsen in plaats van mqtt onder de sensoren. Akkoord: het is een aanpassing en het vraagt een 5-tal seconden werk per sensor, maar zo veel werk is dat nu ook weer niet.

Het kadert vooral binnen de aparte status die het mqtt platform gekregen heeft binnen Home Assistant, waarbij het voor dat platform nu eerder lastig is om alle relevante lijnen terug te vinden in de configuratie.
op zich ziet de nieuwe config er logischer uit, maar ik moet natuurlijk ook alles opnieuw testen.
het voordeel is wel dat ik nu makkelijker een mqtt.yaml kan maken waardoor de config wat makkelijker te overzien wordt
Ik ben toevallig een paar weken terug begonnen al mijn mqtt entities via auto Discovery te laten lopen. Ik heb een script die ik laat aflopen en dan staat alles gelijk goed in home assistent.

Het grote voordeel vind ik dat de sensoren dan weer onder een device staan. Zo staat het meer gegroepeerd. En je kan onderscheid maken in entities voor configuratie en visualisatie.

Misschien een tip om ook te gaan doen.
Ik vind het alleen nadeel dat ze sommige zaken verplaatsen bij de updates, laatst zitten zoeken naar de reboot knop. Moet wel toegeven had de release notes niet gelezen.
Verder prima stabiel product, heb er zigbee, zwave, wifi en 433mHz producten aanhangen zonder problemen.
Het voordeel is natuurlijk dan wel dat ze een zoekfunctie hebben gemaakt bij de ‘Instellingen’ die ook laat zien waar het staat.

Maar toegegeven. Interface-veranderingen zijn altijd gedoe.

Mijn ervaring is overigens wel, dat het lezen van de release notes wel echt noodzakelijk is.
Volgens mij hebben we het nu wel weer een beetje gehad met de grote UI changes. Ze proberen het bewust een beetje te groeperen zodat ze het straks een paar jaar met rust kunnen laten. Het is heel even wennen, maar uiteindelijk vind ik het een mooie verbetering.
Toch wel ff all hail to Bart van Klaveren _/-\o_ voor zijn werk
Toch ben ik niet blij met de "move" weg van configuratiefiles en naar een wazige databaseoplossing.
Ik heb het liefst mijn volle configuratie in config files, zodat ik fatsoenlijk kan backuppen en diff'en.

Ik hou ook mijn hart vast voor het moment dat er "op een of andere manier" iets niet meer goed werkt. En ik er nooit achter kom waar/hoe.

[Reactie gewijzigd door Zynth op 1 juni 2022 15:50]

Toch ben ik niet blij met de "move" weg van configuratiefiles en naar een wazige databaseoplossing.
SQLite is niet echt wazig. Het is de populairste databaseoplossing wereldwijd. Een export om te diffen is dan ook zo gemaakt.

Anders kan je altijd nog snapshotten. Dat is eigenlijk de beste oplossing. Bug in een huidige versie? Kijken of die al gerapporteerd is, terug naar de vorige versie, en later nog eens een upgrade proberen.

[edit]
Ah, mogelijk wordt SQLite enkel gebruikt voor history/tracking, van wat ik lees.

Iets algemener:
Wat fijn is van Home Assistant is dat het best wel intuïtief is, zelfs als je niet direct configuraties bewerkt. Zo had ik laatst een aantal Philips G4 LED lampjes in een armatuur gestoken (na de transformator en de dimmer vervangen te hebben, laatstgenoemde voor een Zigbee model). Blijkt dat Philips G4 LED lampjes best wel brak zijn. Ze hebben een hogere dimmerstand nodig om te starten, waarna ze gedimd kunnen worden. Twee scenes en een automation aangemaakt in Home Assistant die bij het aanzetten van het licht eerst de dimmerstand op een hogere waarde zet, voordat die hem terugzet op de minimale dimmerstand (met een kleine vertraging tussen deze twee acties). Het licht is hierdoor bij het opstarten even wat feller, maar de lampjes doen het wel. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 1 juni 2022 16:25]

Tenzij het recent veranderd is staat de config niet in SQLite maar in een hoop json files die dan ook nog eens state en configuratie lekker door elkaar halen. Ben er ook echt geen fan van.
Het kan ook zijn dat die lampjes een ander soort dimmer nodig hebben. Je hebt fase aansnijdende en afsnijdende dimmers.
Het kan ook zijn dat die lampjes een ander soort dimmer nodig hebben.
Kan kloppen, maar is niet duidelijk (zeker niet voor G4 LED lampjes van 7,49 EUR per stuk...). Wat ook niet helpt is dat mijn dimmer uit China komt, en ik niet veel keuze heb met dit model i.c.m. de in/opbouwelementen in/aan de muur. :+

Zo werkt het in ieder geval. De dimmer is via Zigbee geconfigureerd om niet minder te dimmen dan dat de lampjes aankunnen, dus voor een gewone gebruiker werkt het geheel zoals verwacht qua bediening (aan/uit, feller/minder fel). Good enough.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 1 juni 2022 16:24]

Ik heb het liefst mijn volle configuratie in config files, zodat ik fatsoenlijk kan backuppen en diff'en.
Fatsoenlijk backuppen kan natuurlijk, ik schrijf dagelijks een full snapshot weg naar een NAS en dat werkt prima.
Kan dit ook met Core dan? Dan heb ik vermoedelijk een feature gemist?

Edit: verdomd, dat kan sinds 2022.4. Inderdaad helemaal gemist :) https://www.home-assistant.io/integrations/backup/

[Reactie gewijzigd door sOid op 1 juni 2022 17:28]

Edit: verdomd, dat kan sinds 2022.4.
Hiervoor heette dit 'snapshots' en dit kan al jaren. In ieder geval al sinds ik gestart ben en dat is zo'n 5 jaar geleden. Het maken van automatische backups kan echt via een integratie als google drive backups, of in mijn geval gebruik ik samba backups: https://github.com/thomas.../tree/master/samba-backup
Niet als je Core gebruikte ;)
Ah zo, overheen gelezen... zou het niet weten :)
Ik zie het nut niet van een dagelijkse snapshot. Er veranderd namelijk niets aan de basis en aan je automations. Ik maak alleen een backup als ik iets verander aan de config. Maargoed ik heb de DB niet op het systeem zelf draaien. En dan blijft er weinig nut over voor mij om een backup te doen.

On topic. Let even op als je Sonos speakers hebt. Er zit een fout in de integratie. Als je nu met Google tts iets laat zeggen op de speakers gaat daarna automatisch muziek spelen die als laatste is afgespeeld. Ook als deze van te voren niet aan stond. Ik wacht even op een fix voordat ik weer terug ga naar 2022.6

[Reactie gewijzigd door sygys op 4 juni 2022 11:29]

Ik zie het nut niet van een dagelijkse snapshot. Er veranderd namelijk niets aan de basis en aan je automations.
Misschien voor jou. Mijn systeem veranderd continu. Het maken van backups is niet iets waar je actief bij na hoort te denken, dat moet automatisch gaan of je het nou nodig hebt of niet. Bijvoorbeeld laatst ging er iets kapot na een update, toen kwam ik in safe mode terecht. Toen heb ik mijn backup van de dag ervoor hersteld, de fix gemaakt en toen de update gedaan.
Maar dat kan nog steeds, alleen is het verborgen in `.storage` in je config folder. Als je je hele config folder backupped, heb je ook alle data.
Zeer irritant dat je inderdaad geen infra as code setup van HA kan doen
Ik ben vooral dankbaar wat Franck Nijhof allemaal doet. (aka Frenck).
Dank je.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee