Software-update: PhpStorm 2021.1

PhpStorm logo (76 pix) JetBrains brengt verschillende ontwikkelomgevingen uit, zoals IntelliJ Idea gericht op Java, CLion gericht op C en C++, DataGrip gericht op sql en PhpStorm gericht op php. PhpStorm biedt on-the-fly-errorpreventie, autocompletion, coderefactoring en debugging, en kan ook overweg met html, css, Coffee- en JavaScript. Voor een overzicht van de mogelijkheden verwijzen we naar deze pagina. Voor het gebruik van PhpStorm is wel een licentie nodig. Voor zakelijk en thuisgebruik zul je daarvoor moeten betalen, maar als de software wordt gebruikt voor onderwijs of niet-commerciële opensourceprojecten, is de licentie gratis. JetBrains heeft PhpStorm 2021.1 uitgebracht. De complete release notes kunnen hier worden gevonden, dit is de korte maar krachtige aankondiging:

What’s New in PhpStorm 2021.1

PhpStorm 2021.1 is a major update that introduces the ability to preview for PHP and HTML files in the editor, 20+ new inspections to help prevent bugs, improvements in all subsystems, and pair programming via Code With Me.

Versienummer 2021.1
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, macOS, Windows 8, Windows 10
Website JetBrains
Download https://www.jetbrains.com/phpstorm/download
Licentietype Freeware/Betaald

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

09-04-2021 • 19:48

24 Linkedin

Submitter: bartbergman

Bron: JetBrains

Reacties (24)

Wijzig sortering
Code With Me gisteren mee zitten spelen en dat werkt eigenlijk echt wel heel goed :Y)
Verbaasde mij ook enigszins hoe snel en vloeiend het werkt. Codebase op mijn laptop, verbonden vanaf mijn desktop, en (buiten het downloaden van de client) binnen seconden mijn hele project in beeld.

Ben benieuwd of ze dit niet ook goed door kunnen trekken, want met dichte integratie met Spaces zou je een volledige cloud-based projectopslag kunnen hebben, verwerking op de server (dmv de CI in Spaces, makkelijk gedeeld met het team, waar voor iedereen een build-proces precies hetzelfde resultaat heeft), en je eigenlijk je IDE alleen als soort van thin client gebruikt.

Ik weet niet of dat nu wenselijk is, maar als dadelijk Spaces selfhosted kan dan lijkt me dat toch wel interessant.
Dit bestaat eigenlijk al een heel eind, het heet Projector. Je draait de IDE ergens headless en kunt erheen verbinden met een client, alles staat op de server. Je moet het wel zelf hosten maar het zou me niks verbazen als ze dat een keer in Space gaan integreren.
Bedoel je hiermee te zeggen dat je met je eigen user op een andere machine verbind met je 'thuis computer' bijvoorbeeld, zodat je ergens anders met je eigen projecten verder kunt werken?

Aangezien al mijn werk tegenwoordig op mijn eigen computer staat, zou dit wel een aanwinst zijn als we een keer op kantoor moeten zitten om wat voor reden dan ook...
Ja precies, in mijn test heb ik dan mijn laptop als 'host' gebruikt, maar bij wat ik dan voor me zie met de Spaces integratie is dat je werkgever gewoon een Spaces-instance host (wat naast een super uitziende goedkopere versie van het hele Atlassian pakket ook nog eens goed samen zou kunnen werken met de IDE) en daarop eigenlijk een kopie van je IDE zou draaien. Je zou dan dus kunnen verbinden met die Spaces-server en gewoon verder werken alsof je thuis zit.

Dat vind ik nu ook altijd het lastige, je kan wel je code delen dmv versiebeheer, maar je hebt nooit 'echt' je IDE op zak. Ik heb dan wel in mijn Nextcloud een kopie van mijn ST3 userfiles staan en ik sync mijn IntelliJ IDEA settings naar een repository, maar als ik een nieuwe PC instel moet ik toch weer handmatig de plugins binnentrekken. Als je een 'host' IDE zou hebben op een server dan heb je in principe weinig plugins nodig, want de client hoeft alleen maar de plugins voor de weergave te hebben, en build-processen gebeuren dan aan de serverkant (in file watchers of CI). Daarmee zou je dus letterlijk iedere laptop of PC met een IntelliJ IDEA-installatie op kunnen pakken en direct verder kunnen gaan.

Maar goed, dat lijkt vooralsnog niet een optie te zijn die nu per direct mogelijk is, maar het zou m.i. wel mooi zijn als ze in de toekomst die kant op gaan.
Plugins, buildprocesses, CI, eigen IDE op zak.. met als toppunt:
Daarmee zou je dus letterlijk iedere laptop of PC met een IntelliJ IDEA-installatie op kunnen pakken en direct verder kunnen gaan.
Kunnen we niet meer in pakweg notepad programmeren?! Laat ik het proberen te onderbouwen..
ik weet het, dit is een hele andere discussie en volledig offtopic, maar ik krijg gedurende jaren als developer meer en meer het gevoel dat "we" steeds verder van onze code af gaan staan en (ongewild) afhankelijkheden creëren, waardoor ik steeds meer geneigd ben om gewoon lekker terug naar de basis te gaan om weer volledig controle over mijn eigen code te krijgen.
Onlangs sources van een 3 jaar(!) oude eenvoudige website gekregen.. ben 5 avonden bezig geweest om de boel op de rit te krijgen: het resultaat betreft een eenvoudige PHP/JS/CSS website.. dan zakt de moed in je schoenen en ga je denken: waar ben ik in hemelsnaam mee bezig? Alles was verouderd, niets was meer out-of-the-blue te compileren, en heb de boel uiteindelijk met veel legacy dependencies en de nodige waarschuwingen voor elkaar gekregen.. dat voelt niet lekker hoor.

Terug naar het onderwerp.. wat jij beschrijft zou júist niet ideaal zijn met Code With Me. Dit is voor mijn gevoel weer een stapje verder van totale controle en een stap dichter naar volledige afhankelijkheid, wat je juist niet zou moeten willen. Code With Me is allereerst bedoeld om even samen naar code te kijken. Ideaal in deze corona tijden. Dus ik snap dat daar met deze update meer focus op wordt gelegd. Helemaal prima en zeker ook nuttig straks als je weer bij elkaar zit.

Keep it simple.. alsjeblieft.. ik snap dat het voor jou persoonlijk nu prima werkt en snel zaken voor elkaar kunt krijgen. En als het draait en je de boel kunt delen met collega's: prima.. op dit moment.. niet op een later moment en code terug moet pakken uit een repo of pakweg ZIP..

[Reactie gewijzigd door deco1974 op 10 april 2021 01:21]

Sorry maar dit voelt toch echt een beetje als luddisme maar dan in een nieuw jasje.
Nee, dat is het niet. Ik zie steeds vaker teveel overhead en stel hier enkel optimalisatie versus tijdwinst ter discussie. @DancingMonkey heeft wat dat betreft een goed punt, hoewel ik projecten heb gehad, die na 15 jaar nog steeds probleemloos draaien versus nieuwe projecten, die veel tijd hebben gekost om er weer chocolade van te maken dankzij snel verouderde dependencies. En dat was niet omdat de applicaties complexer waren geworden, de code daarentegen wel. Waarmee ik bedoel met keep it simple.
Of misschien is het inderdaad wel luddisme.. we trekken een bak met npm packages open en voila! Ik mis dan toch een beetje dat stukje ambacht :+
Ja maar dat heeft weer niks met PHPStorm te maken :+
Dat klopt, begon mijn relaas ook niet voor niets met de offtopic-melding.. maar toch wel zeker wel PhpStorm gerelateerd uiteindelijk, want het ondersteunt het allemaal.. samen met ReSharper en Rider heb ik een dijk aan tools van Jetbrains in huis waar ik prima mee uit de voeten kan. Heb dan wat minder met Space, Code With Me en YouTrack.. dat zou dan ook echt een keuze vanuit de organisatie moeten zijn. We zijn daar nog zoekende in.
Mja, dat is wel specifiek het JavaScript ecosysteem, PHP en/of Java valt dat reuze mee, ook mbt tot de build tools een stokoud PHP project kun je wel redelijk snel voorzien van wat basic PhpUnit dingen en een bijelkaarhark script voor op de CI
Ik ben het redelijk met je eens qua hoe ingewikkeld de development wereld aan het worden is, ik ben ook zeker geen fan van bijv. HTML templates die dan ineens 42 node.js modules nodig hebben om de boel te compilen, terwijl een LESS/SCSS compiler dat in theorie even goed zou kunnen.

Qua plugins in de IDE gaat het gewoon puur om hoe snel en hoe makkelijk je dingen gedaan kan krijgen. Simpele dingen zoals het weergeven van de doc blocks voor een functie terwijl je die typt zijn wel echt een flinke boost in productiviteit, omdat je veel minder aan het zoeken bent. Dingen als automatisch reformatten van je code zorgt ervoor dat het altijd leesbaar is, hoe lelijk je het zelf ook maakt. Nou ben ik persoonlijk redelijk netjes, maar het is toch altijd wel fijn als je een oudere codebase opent om gewoon ieder bestand direct leesbaar te kunnen maken.

Het hele mooie van Code With Me is, net als bijv. bij de optie om je settings naar een repo te syncen, dat het helemaal optioneel is. Absoluut niemand op deze wereld verplicht je om gebruik te maken van serverside processen in je werk. Maar als je een organisatie hebt die gebruik maakt van IntelliJ software, waar Space goed bij aansluit, dan is het toch wel een nobrainer om daar zoveel mogelijk gebruik van te maken. Ik ben het eens met dat je niet afhankelijk wil zijn van één bedrijf, maar zelfs al ga je deze kant op, je kan altijd een andere IDE gebruiken en je code toch committen naar de git repo in Space, dus collega's die geen IDEA gebruiken kunnen net zo goed aansluiten op hun eigen manier.

Daarbij zijn er genoeg organisaties die al met de hele Atlassian-suite werken, die niet bepaald gebruiksvriendelijk is en een hele berg geld kost, dus juist daarvoor zou dit een heel mooi alternatief zijn. Bedrijven die nu al hun eigen ding doen zullen hier überhaupt niet in geïnteresseerd zijn.

Als jij in Notepad wil typen, veel plezier, maar juist voor dat soort mensen bestaan dingen als code style in CI, om te zorgen dat iedereen die de code binnentrekt in ieder geval kan lezen waar het over gaat. Zelf kiezen welke tools je gebruikt, maar als jij het in een hele simpele editor wil doen dan ben ik gewoon veel sneller klaar en kan ik eerder naar huis ;)
Zelf kiezen welke tools je gebruikt, maar als jij het in een hele simpele editor wil doen dan ben ik gewoon veel sneller klaar en kan ik eerder naar huis ;)
Een complete IDE laden voor een kleine en snelle aanpassing in bijvoorbeeld HTML pak ik liever een lichte editor voor zoals Sublime, Notepad, Kate (KDE) of zelfs nano. Dan ga ik echt niet wachten tot mijn IDE eindelijk eens geladen is. Ik hoef niet de gehele gereedschapskist bij me en open te hebben als ik weet dat ik weet welke steeksleutel ik nodig heb. ;) Het ligt dus ook compleet aan wat de aanpassing is die je doet.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 10 april 2021 04:10]

Ik gebruik zelf ook (zelfs naast IDEA) nog gewoon ST3 om snelle regex of multiline dingen te doen, maar ST3 is één sleutel, IDEA is een hele gereedschapskist zoals jij ook al zegt. Voor mijn dagelijkste fulltime werk ben ik toch blij dat ik IDEA heb en niet alles met ST3 hoef te doen
Ook IDEA (en een tool zoals PhpStorm), is ook gewoon een sleutel in de gehele gereedschapskist van een developer. Die gebruikt (zeker als het DevOps is) veel meer dan enkel PhpStorm. :)
Ik denk dat het wel een verschil is of je fulltime programmeert of niet. In mijn geval sta ik gewoon de hele dag in de werkplaats dus die gereedschapskist staat gewoon al open ;)
De afgelopen zes jaar heb ik ook niet anders gedaan en heb ook altijd PhpStorm open gehad de laatste twee jaar daarvan en Sublime 3 er naast. ;) Puur omdat sommige dingen in Sublime nu eenmaal veel makkelijker gaat dan in PhpStorm.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 10 april 2021 13:13]

O zo, ja, ok, voor dat soort dingen heb ik nog wel TextMate idd :)
Het is altijd een afweging natuurlijk maar software wordt ook elk naar steeds complexer en uitgebreider.

De neiging om lekker zelf je eigen code te schrijven ipv een dependency te pakken gaat op lange termijn toch vaak mis. Code dat je zelf jaren laat liggen moet je alsnog veel tijd in steken om het weer naar hedendaagse standaarden te krijgen of denk aan security issues, uitbreidingen, documentatie e.d.

Ik zie wel eens websites voorbij komen wt zelfbouw is geweest en dat was prima voor die tijd maar nu mist het allerlei best practices voor SEO en zijn sommige zaken voor Core Web Vitals niet te fixen zonder rewrite.

Uiteraard is het vaak niet waard om voor een simpel projectje een hele CI workload op te zetten als je toch maar 1 keer per jaar dit nodig bent.

Je moet al die tools natuurlijk gewoon het werk voor je laten doen ipv ze krom in je eigen workflow zien te stampen. Ben je soms dan tijd kwijt omdat dingen breken? Absoluut. Is dat meer tijd dan als je alles zelf had gemaakt? Zelden.

CI vangt voor mij al zoveel problemen af dat ik als dev me geen zorgen hoef te maken of ik iets vergeten ben om te checken. Bijv database migraties worden gecheckt, security issues in packages, builden met de juiste parameters en optimalisaties, deployments die je zo kan reverten.

Simpel houden maken mensen het vaak te simpel. Je kan dan snel van start gaan maar lange termijn kost het alleen maar tijd
Ik heb er op het werk ook al mee gewerkt, en werkt vele malen beter dan gewoon je scherm delen via teams oid, maar ik vind het zelfs beter werken dan met 2 fysiek aan 1 computer zitten. Je kan allebei samen kijken, maar je kan evengoed snel zelf iets volgen op zoeken of bekijken in de debugger
Heeft dit programma een beetje goeie code completion en mogelijkheden tot (s)ftp verbindingen? Zoek al een tijdje een vervanger voor Dreamweaver CS4 namelijk.
0Anoniem: 34426
@vespino11 april 2021 14:16
Lol. Er is geen PHP IDE die betere code completion (en zoveel meer) doet dan Phpstorm.

(S)FTP is mogelijk, maar dat gebruik ik zelf niet.
Goede ervaringen begrijp ik?
Er is SFTP support, maar als je rechtstreeks op de server wilt editen dat kan niet. Je zult eerst lokaal het bestand moeten hebben. Zo niet het hele project. en dan kan het wel auto uploaden, en checken of er externe changes op de server waren, zo overspoel je geen changes van een ander.
Je kunt altijd de free trail proberen ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee