Software-update: Mumble 1.3.3

Mumble logo (75 pix) Versie 1.3.3 van Mumble is uitgekomen. Mumble is een opensource- en crossplatform-voip-programma. Clients zijn beschikbaar voor Windows, macOS , Linux en iOS. De communicatie vindt altijd over een versleutelde verbinding plaats en kent een lage latency. Wordt het binnen spellen gebruikt, dan kan aan de hand van een overlay worden getoond wie er spreekt en bovendien is het programma in staat om de positie van die ander te herkennen en het geluid zo weer te geven dat je kunt horen waar die speler zich bevindt. De veranderingen en verbeteringen die in deze uitgave zijn doorgevoerd zijn hieronder voor je op een rijtje gezet.

Client
 • Fixed: Chatbox invisble (zero height) (#4388)
 • Fixed: Handling of invalid packet sizes (#4394)
 • Fixed: Race-condition leading to loss of shortcuts (#4430)
 • Fixed: Link in About dialog is now clickable again (#4454)
 • Fixed: Sizing issues in ACL-Editor (#4455)
 • Improved: PulseAudio now always samples at 48 kHz (#4449)
Server
 • Fixed: Crash due to problems when using PostgreSQL (#4370)
 • Fixed: Handling of invalid package sizes (#4392)
Known issues
 • Overlay blocked by BattleEye. A request to whitelist it has been made.
 • Overlay blocked by CS:GO Trusted Mode.
Warning
 • The static server binary for Linux is using an outdated version of OpenSSL - see here for details. This warning only applies to the package released by us named murmur-static_x86. It does not apply to our Ubuntu PPA releases or other maintained packages.

Mumble screenshot (620 pix)

Versienummer 1.3.3
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, BSD, macOS, Windows 8, Windows 10
Website Mumble
Download https://www.mumble.info/downloads/
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

09-10-2020 • 22:11

20 Linkedin

Bron: Mumble

Update-historie

01-'22 Mumble 1.4.230 10
02-'21 Mumble 1.3.4 4
10-'20 Mumble 1.3.3 20
09-'19 Mumble 1.3.0 1
02-'17 Mumble 1.2.19 2
01-'17 Mumble 1.2.18 18
09-'16 Mumble 1.2.17 0
05-'16 Mumble 1.2.16 6
01-'16 Mumble 1.2.13 19
12-'15 Mumble 1.2.11 2
Meer historie

Reacties (20)

20
20
14
1
1
2
Wijzig sortering
Tip: Installeer een mumble server (murmur) op een Raspberry Pi.
Voor slechts een paar euro aan stroom per jaar heb je 24x7 een eigen VOIP servertje draaien met alle privacy voordelen van dien.

De stappen:
1. Installeer de nieuwste Raspbian Jessie Lite (onderstaande is getest met "2016-11-25-raspbian-jessie-lite.img").
2. sudo su
3. apt-get update
4. apt-get upgrade
5. apt-get install mumble-server
6. dpkg-reconfigure mumble-server
Login: SuperUser
PW: jewachtwoord
7. nano /etc/mumble-server.ini
serverpassword=je_server_wachtwoord
bandwidth=130000
users=16
8. reboot

Vergeet niet om op je router poort 64738 te forwarden. De rest kun je instellen via de client (kanalen aanmaken e.d., wel inloggen met SuperUser).

Ik had deze tip ook al eerder gepost bij een Mumble software update. De stappen kunnen iets afwijken bij de nieuwste image voor de Raspberry.
hmm, interessant, misschien iets leuk om bij m'n pihole te draaien.
(Al veranderd mijn IP soms wel dus dat zal waarschijnlijk wel problemen geven)
Daarvoor kun je je verdiepen in dynamic dns oplossingen zoals duckdns. Gratis en met een simple cron die api aanroept zo opgezet.
Ik zou @Harkov , @Genosha en @rbr320 graag op https://www.guilded.gg/ willen wijzen, ze richten zich puur op games en zitten qua customizability en features ergens tussen Discord en ouderwetse platformen als Mumble en Teamspeak in. :)
Nee dank je. Zij duwen blijkbaar nog meer zaken in je voice chat client waar ik helemaal geen behoefte aan heb. Dat is puur gebaseerd op wat ik op de website lees overigens, ik heb geen ervaring met het product.

Dat ik in mijn andere reactie benoem dat de Mumble client nogal spartaans is zie ik persoonlijk juist als een voordeel/feature, dat was echter niet iedereen met wie ik regelmatig online games speel met me eens.
Puur naar de client kijkende is er weinig anders aan dan Slack/Discord, maar onderwater is er aanzienlijk meer mogelijk, zowel op VoIP- als tekst gebied.

Voor mij is vooral de ouderwetse feature met sub-voicerooms en whispering erg prettig voor sim games als Arma 3. Moderne VoIP clients vallen gewoon compleet in het water wanneer je met veel mensen tegelijk probeert te communiceren. Alle features waar jij (en ik net zo) geen interesse in hebt zijn misschien wel genoeg om de andere mensen waar je over spreekt over te halen.

Het probleem zit hem uiteindelijk toch in wat het overgrote deel van de gebruikers wil gebruiken, Discord is kort door de bocht gemakkelijk. Het doet niks buitengewoon goed, maar doet ook niks buitengewoon slecht. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Mumble, geweldig voor audio - maar nutteloos qua chat functionaliteit. Als je eventjes geen trek hebt in een voicecall dan heb je geen bal aan Mumble.

Dat is voor mijn vaste groep ook de reden geweest om over te stappen van Mumble naar Discord, mensen die eventjes geen zin of tijd hadden om mee te spelen konden wel lekker meedoen met de chat welke op de achtergrond gebeurde. Guilded lijkt echter alle chat functionaliteiten van Discord mee te nemen (and then some) maar doet het qua VoIP ook aanzienlijk beter.

[Reactie gewijzigd door D4NG3R op 10 oktober 2020 01:35]

De noise cancel van discord is erg goed.
Die van Teamspeak is naar mijn ervaring toch een tandje beter.
Nee bedankt. Ik heb iedereen eindelijk over op Discord, ga niet nog een verhuizing doen. Zeker niet omdat iedereen nu gewent is aan Discord, en zolang ik Teamspeak heb hoef ik echt geen andere voice chat services. En zeker geen die ruis geeft wanneer 5 man tegelijk probeert te praten.

[Reactie gewijzigd door Genosha op 10 oktober 2020 10:11]

Blijft, qua gemak, geluidskwaliteit, en overhead stiekem toch wel een beetje de beste voicechat client!
Een tijd lang heb ik een mumble server gedraaid, zelf een tijd nog een gehuurd. Toch is het lastig voor mumble om te concurreren met een gratis gehoste service als discord lijkt me.
Hangt er vanaf. De reden waarom ik nog steeds mijn hele guild op Teamspeak heb is omdat de audiokwaliteit gewoon hoger ligt dan dat van Discord. Ja, die kwaliteit kan je via Discord ook krijgen als je Boost/Nitro gebruikt en dus betaald. En dan is het toch kosten vs kwaliteit. Voor hetzelfde geld per maand heb je een stabiele Teamspeak server gehuurd waarover je veel meer macht heb dan voice-chat channels van Discord.
Volledig mee eens. Ik heb zelf jarenlang een Mumble server gedraaid, technisch gezien draait hij zelfs nog steeds. Echter zijn de mensen met wie ik online games speel inmiddels allemaal overgestapt naar Discord. De primaire reden hiervoor is het gebruiksgemak en het feit dat vrijwel iedereen die games speelt ook een Discord account heeft. Je kunt zo dus makkelijk andere spelers die je online ontmoet en die leuk blijken om mee te spelen uitnodigen tot je server. Het is een beetje als WhatsApp versus Telegram/Signal/etc, de de-facto standaard is zeker niet de beste oplossing voor wat je wilt maar gebruiksgemak en marktpenetratie winnen het van mensen moeten uitleggen waarom iets anders beter is.

Een bijkomende reden is in geval van Mumble dat de client toch wel erg spartaans is. Mensen interpreteren dat al snel als archaïsch en dan zal het dus wel slechte software zijn. Maar mocht Discord ooit problemen geven of een grote storing hebben dan hebben we altijd nog Mumble als backup draaien.
Probleem is dat je (je als in de meesten) gewoon niet om discord heen kan. Althans dat kon ik niet met mijn guild. Het ligt ook aan hoe groot je groep is. Mijn groep was ~70 dagelijkse actieve gebruikers, spelers van hoog kaliber (en goede spelers zijn vaak eigenzinniger). Wil je het respect van die members verliezen, dan had ik ze vooral moeten dwingen om een, laten we eerlijk zijn, gedateerd platform te gebruiken.

Discord maakt het simpelweg gemakkelijk om elkaar te vinden, en het houdt de communicatie simpel.

Discord is niet perfect. Guilded bijvoorbeeld, een netwerk dat erg lijkt op dat van Discord, heeft features die Discord niet heeft, zoals subkanalen, een forum gedeelte in mini vorm, takenlijsten, e.d.. Zaken die men probeert na te bootsen met discord bots of the supplementeren met externe diensten zoals Google Docs voor tutorials e.d.. Ook een gebrek aan discord is het dat je jouw server niet een eigen look en dus eigen identiteit kan geven. Dat was een van de beste dingen aan guild forums, dat iedereen zijn hangplek heel erg uniek kon maken. Ik snap de reden dat Discord Inc voor einheidsworst kiest, maar, desnoods tegen betaling, een eigen achtergrond kiezen (en niet alleen die banner linksbovenaan) zou echt een enorme plus zijn.
Dan mag ik misschien heel blij zijn dat mijn guild members allemaal ouwe roestige mensen zijn en Teamspeak prefereren boven Discord. Discord gebruiken wij ook, maar echt alleen voor de 24/7 guild chat mogelijkheid, iets waar we voor Discord Facebook voor gebruikte... Gelukkig hebben we Facebook achter ons gelaten.

Inderdaad, Discord zou zo veel beter zijn als er iets meer mogelijkheid was tot eigen vormgeving. De beloofde cross-channel voice chat (raid command, command chat, hoe je het ook wil noemen) is er naar mijn wetens nog steeds niet. En dat is toch wel een van dé features die je bij Teamspeak, Mumble, Ventrilo en zelfs RaidCall hebt.
Dat is een van de grote problemen van Discord m.i.: ze voegen bar weinig nieuwe features toe, features waar idd veel vraag naar is. En de massa kan daar weinig tegen doen, omdat de massa Discord gebruikt. Ik speel WoW Classic, en poachen is heel gemakkelijk dankzij Discord. Je joined een guild zijn Discord, en presto: je kan gelijk alle members benaderen. Dat heb ik opgelost dmv een discord bot, maar is wel enorm omslagtig.

Oudere gamers zijn inderdaad wat makkelijker om over te halen om nog oudere applicaties en platforms te gebruiken, maar idd jongere generaties zijn Discord gewend. Zelfs mensen proberen over te halen naar Guilded was een doodlopend einde. Blijkbaar vinden te veel mensen het te vervelend om een nieuw account voor iets aan te maken dat in hun ogen niet genoeg verschilt van Discord.
Leuk om te zien dat er werr zo actief aan gewerkt wordt 🙂
Ik heb inderdaad ook het idee dat het een tijdje stil gelegen heeft. Mumble 1.2 heeft heel lang in maintenance mode geleefd waarbij er weinig updates kwamen en zeker geen nieuwe features. Die werden beloofd voor Mumble 1.3 maar het duurde heel lang voordat daar een eerste stabiele versie van uit kwam. Dat is ook precies het moment geweest dat mijn bevriende groep gamers de overstap naar Discord heeft gemaakt.
Ik heb jarenlang m'n eigen Mumble-servertje gedraaid, tot de goegemeente het nodig vond om Teamspeak te gaan gebruiken, dat zou "beter" zijn. Inmiddels draai ik nu dus al jaren m'n eigen Teamspeak-server, maar ik denk nog vaak terug aan good old Mumble. Mijn motto is "Open Source, tenzij", maar dat krijg ik niet altijd goed uitgelegd aan vrienden en kennissen.

Voor groepsgesprekken kunnen we tegenwoordig ook prima uit de voeten met Matrix, maar om te gamen is dat toch duidelijk niet de beste optie.

[Reactie gewijzigd door Woefdramcx op 10 oktober 2020 03:05]

Helaas is Mumble verouderd nadat Discord mainstream werd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee