Software-update: Calibre 5.1

Calibre logo (75 pix)Versie 5.1 van Calibre is uitgekomen. Dit opensource-e-bookbeheerprogramma is beschikbaar voor Windows, Linux en macOS. Het kan onder meer alle relevante informatie en omslagafbeeldingen opzoeken, en e-boeken converteren om ze geschikt te maken voor de diverse soorten e-readers. Verder kan het programma kranten, tijdschriften en nieuwsartikelen op basis van rss-feeds omzetten in e-bookformaat. Ook kunnen met Calibre boeken worden aangeschaft bij de bekende webwinkels. In versie 5.0 is onder meer de overstap naar Python 3 gemaakt, zijn er diverse verbeteringen in de e-bookviewer aangebracht en is er nu ook een dark mode voor de e-bookviewer en contentserver. In versie 5.1 zijn verder nog de volgende veranderingen en verbeteringen aangebracht:

New features
  • Enhancement: allow using templates in search expressions.
  • Viewer lookup panel: Add a checkbox to disable automatic update of lookup when the selected text changes. Closes tickets: 1897435.
  • Viewer: Allow skipping the confirmation when using the remove highlight button in the popup bar. Closes tickets: 1897415.
Bug fixes
  • ToC Editor: Fix bulk rename of entries not working. Closes tickets: 1897618.
  • Linux: Fix right clicking on system tray icon not working. Closes tickets: 1897571.
  • Fix User category based searches unreliable dues to caching issues. Closes tickets: 1897356.
  • PDF Output: Dont fail if the input document has an html file identified as the cover.
  • Catalog generation: Fix a regression that broke generating catalogs if books with no comments are present. Closes tickets: 1897467.
  • Windows: Fix error on first run of calibre after install/upgrade. Closes tickets: 1897314.
  • Viewer: Fix copy to clipboard button in toolbar not working.
  • Viewer: Fix copy to clipboard not copying text as HTML to clipboard in addition to plain text. Closes tickets: 1897297.
  • macOS: Fix some drop down menus such as in the ToC editor and cover generation in the Edit metadata dialog not working. Closes tickets: 1897409.
Calibre 4.21.0
Versienummer 5.1
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux, macOS, Windows 8, Windows 10
Website Calibre
Download https://calibre-ebook.com/download
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

02-10-2020 • 07:42

32 Linkedin

Bron: Calibre

Update-historie

26-05 Calibre 6.18.1 0
27-04 Calibre 6.17 42
21-04 Calibre 6.16 4
07-04 Calibre 6.15 0
16-03 Calibre 6.14.1 0
10-03 Calibre 6.14 4
17-02 Calibre 6.13 1
03-02 Calibre 6.12 0
06-01 Calibre 6.11 1
16-12 Calibre 6.10 0
Meer historie

Reacties (32)

32
32
26
0
0
0
Wijzig sortering
Het enige wat ik écht mis is een auto-updater. Iedere keer dat ik het opstart staan ze daar met een update :D
Het enige wat ik écht mis is een auto-updater. Iedere keer dat ik het opstart staan ze daar met een update :D
Update-check uitschakelen indien de frequente updates iets té vaak voor je passeren... Of zoals dev Kovid Goyal zelf komt te stellen : There is no need to update every week ;)
Schitterende uitleg :D Vooral bij de bandbreedte had ik niet stilgestaan
Het is oubollig gezever. Zorg voor een goede distributie van je software.

Bandbreedte is ook een onzin argument. Ze hebben 3 download locaties waarvan er twee gratis zijn (fosshub en github), schrap de betaalde dan als het zo duur is.
Zorg voor een goede package manager voor je os.. (Windows => scoop)
Zoals @1DMKIIN al zegt: update-check uitschakelen. Als je Calibre dan via Chocolatey geinstalleerd hebt krijg je de updates vanzelf wel als je een "cup all" (choco upgrade all) draait.
Een handige optie (voor álle freeware) is chocolatey: downloads: Chocolatey 0.10.14

Als je dan alles via choco installeert, kun je via "choco upgrade all" alles direct updaten. En als je helemaal lui bent, laat je dat eens in de week (op zaterdag 8)7 ) doen via task scheduler.
Ik hoop dat ze ooit nog iets van een server applicatie maken zodat je je collectie centraal kan saven en dat meerdere gebruikers hier mee kunnen synchroniseren. En dan bedoel ik niet de calibre content server. maar gewoon een simple database waar je mee kan verbinden vanuit de client.
Kan dat niet met OneDrive of Google Drive? En dan die locatie delen? Zelf niet getest maar dat lijkt me misschien een oplossing.
dat zou betekenen dat je de offline bestanden van google drive of onedrive moet hebben. Ik bedoel letterlijk verbinden met een database waar je de geindexeerde boeken ziet, en pas op het moment dat je ze nodig hebt, dat hij ze download. En ik weet dat zo'n soort functie voor onedrive bestaat, maar dit is verre van ideaal. dan zou ik bij iedereen (ouders/ooms/tantes) dit in moeten stellen op hun systeem voor deze specifieke share.
Zelf heb ik calibre al jaren met opslag op een lokaal nas. Dan gebruik ik het vanaf 2 pc-s maar heel beuwst niet tegelijk. Formeel kan dat niet. Praktisch werkt het bij mij al jaren. Maar wel opletten dat je het niet tegelijk van meer kanten benadert.

Aan de andere kant, als je calibre hebt draaien, kan er ook een webserver mee-draaien. Misschien kan je daar mee uit de voeten. Er is zelfs een installatie mogelijk met alleen die webserver, detail heb ik nog niet bekeken.

Uiteindelijk heb je gelijk. Zelf heb ik ook al jaren het idee om het eens aan te kijken en te zien of er iets gesplitst kan worden in een centrale database/server. Daarbij een webserver die daar als client tegenaan hangt en 'fat-client' desktop applicaites. En eventueel ook een app voor op andere apparaten zoals tablets, telefoons en indien mogelijk ook e-readers. Maar tijd en andere hobbies (en dagelijks werk) weerhouden mij ervan hier zelf mee aan de slag te gaan.
Het is inderdaad nogal een studie om ermee te werken. En steeds die updates. Ik gebruik het wel vaak om een eBook om te zetten in PDF om ook in mijn mobiel te laden, dat vind ik handiger, om zodoende meteen het juiste lettertype en grootte in te stellen.

Maar helemaal een ramp vind ik de software van KoBo, die gaat ongevraagd en zonder mijn toestemming updaten als de lezer aan je pc hangt. Dat duurde bij mij zolang dat ik dacht dat 'ie wel klaar was en hem loskoppelde, met het rampzalige gevolg dat hij zich begon te herstellen en ik al mijn boeken kwijt was. Van enkele had ik geen back up, boeken waar ik voor betaald had waren nu verdwenen. Toch al gelezen, laat maar zitten want die helpdesk is ook niks.
Dus de boeken (jouw aankopen) verdwenen zelfs in jouw Kobo bibliotheek als je inlogt op de Kobo website? Dat zou wel ernstig zijn...
Overigens zorg ik er zelf altijd voor dat ik een drm-vrije lokale kopie heb. Dit soort geintjes is één van de redenen. ;)
Ja, twee boeken die ik nog niet had veilig gesteld. En dat programma van KoBo is ook niet te updaten, je moet eerst de oude versie verwijderen. En ik ben niet de enige die boos is zoals je op het forum van die club kan zien. En hoeveel tijd daar allemaal in gaat zitten! Knap waardeloos allemaal.
Het is inderdaad nogal een studie om ermee te werken. En steeds die updates.
Je hoeft niet te updaten, als het werkt kun je de updates gewoon uitzetten.
Ik gebruik het wel vaak om een eBook om te zetten in PDF om ook in mijn mobiel te laden, dat vind ik handiger, om zodoende meteen het juiste lettertype en grootte in te stellen.
Waarom? Installeer gewoon een reader op je mobiel. Met bv het standaard iBooks / Apple Books kun je probleemloos epub's lezen, en voor Android zijn er ook tientallen apps waarmee dat kan. Wordt het lettertype automatisch aangepast aan je scherm.
Echt een verschrikkelijk stuk software, maarja een echt alternatief is er niet...
Uit nieuwsgierigheid. Wat vind je er zo verschrikkelijk aan? Ik vind het persoonlijk een prettige tool om m'n e-bookbibliotheek up to date te houden. Qua alternatieven hebben volgens mij de meeste merken e-books over het algemeen een eigen applicatie om e-books te beheren?

Ik heb zelf een Kobo, en de Kobo-desktop app is op zich ook wel okee. Die gebruik ik eigenlijk alleen maar als ik wat uit de Kobo-bibliotheek wil lenen om hem daarna op m'n e-book te synchroniseren.
Ten eerste de interface zuigt. Het is gewoon niet duidelijk. Ten tweede is het systeem van plugins zo ondoorzichtig als wat. Plugins zijn voor een Kobo ereader bijvoorbeeld onmisbaar, maar hoe en wat wordt totaal niet duidelijk uit de software. Ten derde is het een programma dat duidelijk steeds verder uitgebreid is met functionaliteit zonder dat er iemand heeft gekeken wat nou precies het plan erachter is. Het is gewoon een hoop functionaliteit op een berg gegooid zonder dat er een eenduidige interface is of een eenduidige manier van werken.
Ik kan me er ook vinden dat de interface er wat gedateerd uit ziet. Ik ervaar hem zeker niet als onduidelijk. Maar dat is allicht ook gewenning.
Dat van de plugins zou inderdaad wat helderder kunnen, maar dat is ook eenmalig even gedoe. Al met al vind ik ondanks de visuele beperkingen het zeker geen verschrikkelijk programma. Maar dat kan per persoon verschillen
Beheren is 1 ding, (daar heb je niet eens absoluut een programma voor nodig), kopen een ander ding, en "lenen" nog iets anders. Calibre gebruik ik weer voor iets heel anders, en dat is geblokkeerde pay-books van Kindle vrijmaken om aan vrienden uit te "lenen" ;)

Wat een handig programmatje!
Het programma zit bomvol handige functies, maar je moet wel een beetje tijd investeren om het maximale uit het programma te halen. Wat ik zelf wel matig vind is de manier waarop het programma omgaat met selecties van boeken. Met enige regelmaat ben ik he-le-maal kwijt hoe en wat ik nu aan boeken geselecteerd heb. Er zal vast een idee aan ten grondslag liggen, maar met name het zoek- en selectiemechanisme vind ik niet lekker intuïtief.
Ubooquity als alternatief. Werkt voor mij als een speer, als headless server voor ebooks en comics.

[Reactie gewijzigd door Palthe op 2 oktober 2020 09:19]

Idd gebruik ik hier ook in een docker container, enkel om te lezen :-).
Calibre ook ooit naar gekeken maar leek me wat ingewikkeld.
Ik vond het ook omslachtig eigenlijk. En Ubooquity is juist zo krachtig omdat het meteen werkt, out-of-the-box. Misschien wat minder instellingen en toeters en bellen maar ik vind het heerlijk werken.
Dank! Ik ga eens even kijken of ik mijn Kobo daar ook goed mee kan beheren. Moet heel eerlijk zeggen dat ik sinds m'n iPhone een OLED scherm heeft ik liever daar op lees, maar wellicht slinger ik m'n Kobo weer eens aan.
Er zijn ook mogelijkheden om een web portal te hebben voor de ebooks. Ik heb zoiets opgezet op mijn NAS in docker (Calibre-Web). Met Calibre upload ik de ebooks en kan ze verder managen met de web interface. De Settings van de reader zo aangepast dat deze via Wifi connect naar mijn web service en als er een nieuwe wijziging op staat kan ik deze downloaden. Heb alleen nog niet uitgevonden hoe die automatisch ook download. Nu krijg ik alleen de meta data mee en moet ik alsnog op download drukken om het boek daadwerkelijk binnen te halen.
Volgens mij kan Kobo gewoon URLs lezen toch? En met Ubooquity schiet je dus een website de lucht in die je kan benaderen. Ik heb het zelfs achter https zitten allemaal en ook buitenhuis beschikbaar. Ik gebruik met name mijn iPad Pro om op 12.9" comics te lezen, maar epub gaat ook allemaal prima. Je kan er voor kiezen om de epub online te lezen (via een ingebouwde reader van Ubooquity zelf) of te downloaden naar je device en die het laten afhandelen.
Echt een verschrikkelijk stuk software, maarja een echt alternatief is er niet...
Een alternatief is er wel: gebruik de software bij je ereader!

Maar dat is vrijwel altijd verschrikkelijke software, en heb je 3 ereaders, dan heb je ook 3 programma's, en kun je je boeken lang niet zo goed managen, en converteren van formaten kun je meestal wel vergeten.

Maar gelukkig is er calibre, de perfecte ebookmanager voor alle ereaders!

Conclusie: calibre heeft geen alternatief, calibre is het alternatief!
Echt een verschrikkelijk stuk software, maarja een echt alternatief is er niet...
Verschrikkelijk nuttige post, met een duizelingwekkende onderbouwing ... ;)
Het was al een hele resem aan minpunten die je de revue liet passeren, maar wacht toch stiekem met smart of je eventueel nog meer witte konijnen uit de zwarte hoed des oordeels weet te toveren! :*)
Ook ik vind het geen fantastische software. Het werkt wel, maar het smoelt niet en is niet altijd even intuïtief. Dat is subjectief. Ik gebruik het ook alleen maar als sync-tool voor mijn 10 jaar oude Sony PRS-650. Meer dan eens heeft een boek vanuit Calibre mijn e-reader in een bootloop gekregen. Maar wat dat betreft wijs ik liever naar Sony dan naar Calibre.
Zie mijn reactie op @lenwar voor de onderbouwing.
Calibre werkt perfect samen met Freda.

Ik geef toe het is niet de meest mooie of intuïtieve software, maar alles staat op de server en ik kan overal bij met m'n telefoon of tablet. Top!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee