Dan doe je waarschijnlijk niet zo intensief bestandsbeheer.
Deze programma's stammen nog uit de DOS-tijd dat we dingen met sneltoetsen deden, wat velen malen sneller is dan steeds met de muis in menu's klikken. Ken je de toetsen eenmaal, dan is het secondenwerk: tik, tik, tik, klaar. Bijvoorbeeld: alle bestanden met dezelfde naam of extensie als die onder de cursor selecteren is een tik, ze kopiëen naar de doelmap in het andere venster is twee tikken (F5, Enter). Map in het ene venster tot doelmap in andere venster maken is een tik, enz. Ben je echt handig geworden dan hoef je handen zelden meer van het toetsenbord te halen.
Ze bieden standaard een hoop extra functionaliteit. Zo kan je direct in gecomprimeerde bestanden browsen en er bestanden in of uit kopiëren zonder dat je compressieprogramma hoeft op te starten. Je kan verschillende views van bestanden scheppen (zelfs met metadata van media bestanden) en er tussen switchen. Je maakt een tab van een veelgebruikte map met een tik om er met een klik naar te switchen (Je kan de map vastzetten).
Handige hulpmiddelen zijn:
- bestanden selecteren met <insert>
- aantal bytes achter mapnaam tonen met <spatie>
- aantal bytes achter alle mapnamen tonen met alt+shift+<enter>
- snel een map maken met waarbij hij de naam onder de cursor voorstelt (ik heb hiervoor F7 ingesteld als sneltoets)
- met <F3> bestand inkijken met razendsnelle viewer, deze biedt text, image of binaire weergave. Hoeft het bestand niet eerst helemaal te laden zodat je bijv. snel kan zien of een video een verkeerde extensie heeft door even in de header te kijken. <F3> zoekt ook binnen de viewer en onthoud laatste zoekopdracht, waardoor je een groot aantal bestanden (ook in de zoekresultaten) snel kan doorzoeken op een tekststring.
- zoek functie maakt staat ook zoeken in de inhoud toe of combinatie. Bij herhaald zoeken hoeft hij niet meer de schijf af te lopen.
- snel een lijst maken van geselecteerde bestanden met of zonder pad
- Interne snelle texteditor met F4 (kan hele grote bestanden aan), externe editor instelbaar
- quickview weergave mogelijk waardoor je door bestanden kan bladeren en direct hun inhoud in het andere paneel kan zien zonder ze afzonderlijk te hoeven openen en sluiten
- snel naar de veel gebruikte mappen switchen via de tab-balk. Met ctrl+T maak je snel een tab voor de huidige map, die moet je wel even vastzetten met de rechtermuisknop
- Je kan ook elke map, programmabestand, of document naar de knoppenbalk slepen zodat je ze snel kan openen, en later weer verwijderen met de rechter muisknop
- geselecteerde bestanden snel inpakken, of meerdere archieven uitpakken naar eigen mappen
- snel switchen tussen het wel of niet weergeven van verborgen bestanden
- snel kijken of twee bestanden identiek zijn, anders verschillen laten zien
- bestanden splitsen of weer combineren
- checksum laten berekenen of verifieren
- meervoudig hernoemen (ook delen van namen)
- mappen synchroniseren, waarbij hij eerst netjes laat zien welke bestanden enkel bij de bron en doel voorkomen, en welke gewijzigd zijn.
Als je grote collecties wil onderhouden is het een onmisbaar hulpmiddel. Een leuk trucje is in een parent-map gaan staan en dan alle bestanden, ook die in onderliggende mappen in een platte structuur tonen. Als je dan op naam sorteert zie je heel gemakkelijk dubbele bestanden in verschillende mappen. Sorteer je op grootte dan vind je heel gemakkelijke dubbele bestanden met verschillende namen. Op een bepaald moment wordt je daar superhandig in.
De zoekfunctie is ook het vermelden waard, die is veel sneller in gebruik, en uitgebreider dan die van gewone bestandsbeheerders. Resultaten kan je in een deelvenster laten weergeven en er weer alle acties op toepassen. Dankzij de ingebouwde viewer kan je ook snel in gevonden of geselecteerde bestanden kijken, verder zoeken, en tekstbestanden kan je met ingebouwde editor wijzigen.
Dan kan je nog met allerlei extra extensies downloaden. Het aanbod is enorm, waarvan een aantal heel handig (kunnen) zijn.
Daarbij kan je commandline opdrachten of scripts onder een knop zetten en laten uitvoeren op geselecteerde bestanden met één klik. Zo zet ik geselecteerde Word-documenten (mbv Libre Office + start parameter) met één klik om naar PDF. Selecteren pats, klaar. Of ik zet video-bestanden om naar gewenste formaat m.b.v. ffmpeg, of comprimeer jpegs naar bepaalde grootte of percetage. Of ik maak knoppen om bestanden met een bepaald programma te openen. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Het minpunt is dat het zo razendsnel gaat dat je wel je aandacht er bij moet houden, en bepaalde gezonde routines moet aanhouden. Ik ken mensen die deze commanders te snel vinden en liever dingen langzaam doen met de verkenner om geen fouten te maken. Je kan de toetsen zelf (her)definiëren. Zo heb ik bestanden wissen maar liever onder ctrl+shift+delete gezet dan eenvoudig delete.
Net als bij Word heeft zo een programma weinig zin als je het maar af en toe gebruikt. Dan leer je nooit de sneltoetsen en extra functies en kan je beter iets basic gebruiken.
Total Commander (vroegere Wincommander) blijft de koning. Norton verspeelde de markt toen ze onder Windows95 overschakelden naar een verkenner-look (was ook nog eens sloom en buggy). Het beste open source alternatief dat zowel in look als feel 99,9% gelijk is, is
Double Commander. Dat is HET allternatief voor Linux, maar er is ook een Windows en OSX versie van. Het genoemde Midnight Commander is een handig maar vrij beperkt commandline alternatief.
[Tip: wil je total commander standalone gebruiken vanaf een USB dan moet je van hun site het programmaatje tc2usb.exe downloaden en vanuit Total Commander zelf starten. Dan kopieert hij de bestanden en extensies naar een USB en zorgt dat zijn instellingsbestanden (wincmd.ini, wcx_ftp.ini) in de programmamap en niet de in de windowsmap bewaard worden en dus altijd meegaan.]
[Reactie gewijzigd door Elefant op 28 mei 2020 21:20]