Software-update: WinNc 9.3.0.0

WinNC logo (75 pix) Dunes MultiMedia heeft versie 9.3.0.0 van bestandsbeheerprogramma WinNc uitgebracht. Dit programma is, zoals de naam al probeert aan te geven, een kloon van het aloude Norton Commander. Het kan worden gebruikt als alternatief voor Windows Verkenner en moet concurreren met programma's als Total Commander, Altap Salamander en Directory Opus. Een licentie kost normaal drie tientjes, maar is nu tijdelijk twintig euro. In deze uitgave zijn de volgende verbeteringen aangebracht:

Changes in 9.3.0.0:
  • Fixed moving files from search results
  • Natural sort of extensions
  • Fixed sorting of identical date/time
  • DPI Issues in panel fixed
  • License Registration web issue fixed
  • License Registration info simplified and button added
  • Shortcuts and menu items for panel sorting (Ctrl+Shift+1..5)
  • Shareware tips issue fixed
  • Quick Locate option to clean up index
  • Quick Locate order issue fixed
  • Quick Locate delete entry issue fixed

Versienummer 9.3.0.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Windows 8, Windows 10
Website Dunes MultiMedia
Download https://www.winnc.com/download/
Bestandsgrootte 9,71MB
Licentietype Shareware

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

27-05-2020 • 10:59

12 Linkedin

Bron: Dunes MultiMedia

Update-historie

24-12 WinNc 10.4.0.0 0
27-09 WinNc 10.3.0.0 7
05-'22 WinNc 10.2.0.0 16
01-'22 WinNc 10.1.0.0 6
11-'20 WinNc 9.6.0.0 0
05-'20 WinNc 9.3.0.0 12
08-'19 WinNc 9.0.0.0 3
05-'19 WinNc 8.6.0.0 1
03-'19 WinNc 8.5.0.0 7
10-'18 WinNc 8.4.0.0 2
Meer historie

Reacties (12)

12
12
6
1
1
6
Wijzig sortering
Er zijn tientallen van dit soort NC klonen, wat uiteraard iets zegt over de populariteit ervan maar als iemand die destijds nog een (betaalde) versie van Norton Commander onder DOS heeft gebruikt snap het niet helemaal meer. Wat is de toegevoegde waarde voor mensen binnen een grafische multitasking omgeving? Ik open gewoon twee vensters als ik dat nodig heb/vind met verschillende locaties en doe wat ik moet doen. Is (voor mij) sneller, eenvoudiger en eenduidigere qua UI dan dit soort 3rd party programma's.

Op een Linux shell wil ik nog wel eens MC (Midnight Commander) gebruiken, maar daar zit je weer op een commandline interface waar het gebruik van zulk een programma ook daadwerkelijk iets toevoegd door te visualiseren waar je mee bezig bent.

Maar binnen een grafische omgeving die al visualiseert wat je doet? Kan iemand dat proberen uit te leggen?
Dan doe je waarschijnlijk niet zo intensief bestandsbeheer.

Deze programma's stammen nog uit de DOS-tijd dat we dingen met sneltoetsen deden, wat velen malen sneller is dan steeds met de muis in menu's klikken. Ken je de toetsen eenmaal, dan is het secondenwerk: tik, tik, tik, klaar. Bijvoorbeeld: alle bestanden met dezelfde naam of extensie als die onder de cursor selecteren is een tik, ze kopiëen naar de doelmap in het andere venster is twee tikken (F5, Enter). Map in het ene venster tot doelmap in andere venster maken is een tik, enz. Ben je echt handig geworden dan hoef je handen zelden meer van het toetsenbord te halen.

Ze bieden standaard een hoop extra functionaliteit. Zo kan je direct in gecomprimeerde bestanden browsen en er bestanden in of uit kopiëren zonder dat je compressieprogramma hoeft op te starten. Je kan verschillende views van bestanden scheppen (zelfs met metadata van media bestanden) en er tussen switchen. Je maakt een tab van een veelgebruikte map met een tik om er met een klik naar te switchen (Je kan de map vastzetten).

Handige hulpmiddelen zijn:
  • bestanden selecteren met <insert>
  • aantal bytes achter mapnaam tonen met <spatie>
  • aantal bytes achter alle mapnamen tonen met alt+shift+<enter>
  • snel een map maken met waarbij hij de naam onder de cursor voorstelt (ik heb hiervoor F7 ingesteld als sneltoets)
  • met <F3> bestand inkijken met razendsnelle viewer, deze biedt text, image of binaire weergave. Hoeft het bestand niet eerst helemaal te laden zodat je bijv. snel kan zien of een video een verkeerde extensie heeft door even in de header te kijken. <F3> zoekt ook binnen de viewer en onthoud laatste zoekopdracht, waardoor je een groot aantal bestanden (ook in de zoekresultaten) snel kan doorzoeken op een tekststring.
  • zoek functie maakt staat ook zoeken in de inhoud toe of combinatie. Bij herhaald zoeken hoeft hij niet meer de schijf af te lopen.
  • snel een lijst maken van geselecteerde bestanden met of zonder pad
  • Interne snelle texteditor met F4 (kan hele grote bestanden aan), externe editor instelbaar
  • quickview weergave mogelijk waardoor je door bestanden kan bladeren en direct hun inhoud in het andere paneel kan zien zonder ze afzonderlijk te hoeven openen en sluiten
  • snel naar de veel gebruikte mappen switchen via de tab-balk. Met ctrl+T maak je snel een tab voor de huidige map, die moet je wel even vastzetten met de rechtermuisknop
  • Je kan ook elke map, programmabestand, of document naar de knoppenbalk slepen zodat je ze snel kan openen, en later weer verwijderen met de rechter muisknop
  • geselecteerde bestanden snel inpakken, of meerdere archieven uitpakken naar eigen mappen
  • snel switchen tussen het wel of niet weergeven van verborgen bestanden
  • snel kijken of twee bestanden identiek zijn, anders verschillen laten zien
  • bestanden splitsen of weer combineren
  • checksum laten berekenen of verifieren
  • meervoudig hernoemen (ook delen van namen)
  • mappen synchroniseren, waarbij hij eerst netjes laat zien welke bestanden enkel bij de bron en doel voorkomen, en welke gewijzigd zijn.
Als je grote collecties wil onderhouden is het een onmisbaar hulpmiddel. Een leuk trucje is in een parent-map gaan staan en dan alle bestanden, ook die in onderliggende mappen in een platte structuur tonen. Als je dan op naam sorteert zie je heel gemakkelijk dubbele bestanden in verschillende mappen. Sorteer je op grootte dan vind je heel gemakkelijke dubbele bestanden met verschillende namen. Op een bepaald moment wordt je daar superhandig in.

De zoekfunctie is ook het vermelden waard, die is veel sneller in gebruik, en uitgebreider dan die van gewone bestandsbeheerders. Resultaten kan je in een deelvenster laten weergeven en er weer alle acties op toepassen. Dankzij de ingebouwde viewer kan je ook snel in gevonden of geselecteerde bestanden kijken, verder zoeken, en tekstbestanden kan je met ingebouwde editor wijzigen.

Dan kan je nog met allerlei extra extensies downloaden. Het aanbod is enorm, waarvan een aantal heel handig (kunnen) zijn.

Daarbij kan je commandline opdrachten of scripts onder een knop zetten en laten uitvoeren op geselecteerde bestanden met één klik. Zo zet ik geselecteerde Word-documenten (mbv Libre Office + start parameter) met één klik om naar PDF. Selecteren pats, klaar. Of ik zet video-bestanden om naar gewenste formaat m.b.v. ffmpeg, of comprimeer jpegs naar bepaalde grootte of percetage. Of ik maak knoppen om bestanden met een bepaald programma te openen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Het minpunt is dat het zo razendsnel gaat dat je wel je aandacht er bij moet houden, en bepaalde gezonde routines moet aanhouden. Ik ken mensen die deze commanders te snel vinden en liever dingen langzaam doen met de verkenner om geen fouten te maken. Je kan de toetsen zelf (her)definiëren. Zo heb ik bestanden wissen maar liever onder ctrl+shift+delete gezet dan eenvoudig delete.

Net als bij Word heeft zo een programma weinig zin als je het maar af en toe gebruikt. Dan leer je nooit de sneltoetsen en extra functies en kan je beter iets basic gebruiken.

Total Commander (vroegere Wincommander) blijft de koning. Norton verspeelde de markt toen ze onder Windows95 overschakelden naar een verkenner-look (was ook nog eens sloom en buggy). Het beste open source alternatief dat zowel in look als feel 99,9% gelijk is, is Double Commander. Dat is HET allternatief voor Linux, maar er is ook een Windows en OSX versie van. Het genoemde Midnight Commander is een handig maar vrij beperkt commandline alternatief.

[Tip: wil je total commander standalone gebruiken vanaf een USB dan moet je van hun site het programmaatje tc2usb.exe downloaden en vanuit Total Commander zelf starten. Dan kopieert hij de bestanden en extensies naar een USB en zorgt dat zijn instellingsbestanden (wincmd.ini, wcx_ftp.ini) in de programmamap en niet de in de windowsmap bewaard worden en dus altijd meegaan.]

[Reactie gewijzigd door Elefant op 28 mei 2020 21:20]

Ik doe behoorlijk intensief bestandsbeheer en gebruik ook in Windows mijn toestenbord meer als de muis. En zoals ik al aangaf, ik kom ook nog uit het DOS tijdperk.Maar ik ben sneller met meerdere verkenner schermen, sneltoetsen en muis dan dat ik ooit zal kunnen zijn met een Norton kloon split-screen design. Zeker als ik 3 of meer locaties tegelijk moet gebruiken.

De handige hulpmiddelen die je noemt vind ik (voor mij) ook niet overtuigend; voor sommigen gebruik ik gespecialiseerde tools die geintegreerd kunnen worden in explorer en die door het specialistische karakter beter zijn voor wat ze doen dan een algemeen tool, en anderen val ik gelijk terug op WSL ern de commandline, omdat dit (wederom voor mij) door gewenning gewoon fijner/sneller/makkelijker is.

Wat ik wel erg gaaf vind is dat je de moeite hebt genomen om uit te leggen waarom jij het een onmisbare aanvulling vind in jouw workflow. Voor mij gaat er niks veranderen aangezien ik voor mijn worflow geen of te weinig argumenten zie, maar door het beantwoorden van mijn vraag heb je me wel een inzicht gegeven in waarom het voor anderen nog steeds een waardevolle toevoeging is. Ik vind het fantastisch om het enthousiasme en de ervaring in het gebruik te zien met een bepaalde workflow die compleet anders is als die van mij en die zo goed voor je werkt. Soms willen we wel eens in de valkuil stappen om te denken dat onze manier van werken de enige juiste is, terwijl het juist zo mooi is dat er zoveel verschillende manieren zijn om hetzelfde resultaat te creeeren die helemaal toegespitst zijn op wat werkt voor die ene persoon die het doet.
Voor iedereen zijn ding inderdaad :)

Ik ben zelf een fervent Norton Commander gebruiker geweest in het DOS tijdperk. Op Windows heeft de klassieke explorer mij nooit kunnen overtuigen, ook niet met add-ons zoals CMDHere etc. ( Ik ben trouwens wel benieuwd welke plugins jij gebruikt in explorer ).

Ik gebruik nu zelf al een aantal jaar Xplorer2 van Zabkat. Dit is ook een Norton Commanderkloon met 2 panes en ik kan daarin merkbaar sneller mijn werk doen dan met de klassieke explorer.

Alleen al de dualpane interface zorgt er al voor dat ik nu slechts 1 Xplorer2 windows open heb in plaats van 4 of meer klassieke Windows Explorers. Verder zaken als F3 (view file) F4 (edit file) ( F7, create file), F8 ( create directory ).

En de klassieke F5 ( copy ) en F6 ( move ) werken voor mij ideaal.

Gelukkig worden er dit soort alternatieven gemaakt en is er, ook gelukkig, nog een aanzienlijke userbase die er gebruik van maakt.
Een kwestie van aanwennen denk ik. Meeste mensen kunnen niet meer volgen wat ik doe als ik met Total Commander aan de slag ga. In total commander, kan je overigens ook met de muis slepen, ik gebruik het alleen nooit. Je kunt ook een directorytree weergeven als je dat handig vindt, gebruik ik ook nooit. De reden is dat de meeste operaties toch bepaalde mappen betreft. Daar maak je dan een tab van met hun naam en je hoeft er maar op te klikken om er naar toe te gaan. Ik hoef daardoor nooit de hele boom af te lopen naar een map. In windows er overigens wel een leuk programmaatje, "Direct Folders" waarmee je ook snel naar zelf ingestelde mappen kan gaan, ook in dialoogschermen van programma's.

Voordeel van met de muis slepen en context menu's gebruiken is dat je beter ziet en controleert welke bestanden je manipuleert. Nadeel van bestanden slepen vindt ik dat je ze wel eens op een verkeerde plek laat vallen. Ik heb wel een een aantal losse bestanden laten vallen in een verkeerde map met heel bestanden. Ga dan maar eens uitzoeken welke het waren.

Ik hou zelf niet van te veel vensters tegelijkertijd op mijn scherm. (Ik open standaard elk programma in zijn eigen desktop). Als Total Commander lang aan het kopiëren is open ik wel een extra instantie om door te werken.

Onder Gnome3 hebben ze de dual pane optie uit de bestandsbeheerder gesloopt met het idee dat je ook wel twee losse instanties kan gebruiken (minimalisme). De meeste mensen waren daar niet echt over te spreken.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 28 mei 2020 18:10]

Kan je hiermee of me TC dus ook de grootte van (sub)folders zien op de schijf? Want dat is mijn nummer #1 pijnpunt wat windows verkenner betreft
[ik heb de lijst nog wat uitgebreid]

Ja, met spatie balk toont hij de omvang van een map achter de naam. Handig als check voor je een map gaat kopieren, Hij selecteert de map ook meteen, en zo kan je meerdere mappen selecteren waarbij je in de status balk onderin meteen het totaal ziet van de geselecteerde mappen (en bestanden). Voor hij echt met kopiëren begint checkt hij sowieso de grootte van de folders en geeft anders een waarschuwing als er te weinig ruimte is op de doelschijf. (dit soort dingen kan je instellen via menu: configuratie, opties, werking/operations). Eigenlijk kan je alles naar smaak instellen. Kwestie van even zoeken met F1 of googlen.

Wil je van alle mappen snel de omvang zien, doe dan ALT+SHIFT+ENTER. Ideaal om te kijken welke mappen erg vol zitten. Vervolgens ga je in de de map en herhaalt het. Zo vindt je al snel wat de grootte ruimtevreters zijn. Handig is dan om de mappen te sorteren op grootte als het er veel zijn. Daarvoor moet je in de de instellingen ook de mappen te laten sorteren op grootte: Menu: configuratie, opties, weergave, sorteren op directories, zoals bestanden, ook op tijd.

Verschillende manier van sorteren kan je met sneltoetsen doen met Ctrl+F3 (naam), ctrl+F4 (extensie/type), ctrl+F5 (datum), ctrl+F6 (grootte). Ik heb het zelf omgezet naar F9-F12. Dat kan je in menu configuratie, opties, Misc. (Diversen). Dan eerst toestcombinatie kiezen, gewenste commando opzoeken met vergrootglasknop, en niet vergeten te bevesigen met vinkjeknop. Beetje omslachtig maar het went.

De standaard toetsen vind je in de help met F1, hier vind je de belangrijkste.

Als je van map wisselt en terugkeert, ben je grootte informatie wel kwijt en moet je het herhalen. Wat even kan duren als je het vanuit de root doet, met externe schijven werkt of gewoon heel veel bestanden hebt. Een trucje is om om bijvoorbeeld links de mappen te laten zien met groottes en dan op een map te gaan staan waar je in wil kijken en CTRL+pijl rechts te drukken. Dan toont hij de inhoud van die map in het andere paneel en kun je daar verder zoeken.

In de zoekfunctie kan je ook op grootte zoeken als je op zoek bent naar hele grote bestanden. Sommmige programma's produceren gigabyte grote log en error bestanden zonder dat je er erg in hebt. Andere produceren er juist duizenden.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 28 mei 2020 18:11]

Ik heb ook al sinds Windows 95 geen behoefte meer aan NC achtige programma's. Ik snap het dus ook niet :)
Voor de dagelijkse gebruiker is windows verkenner prima, maar als je af en toe even een MD5 van een bestand wil weten, of de grootte van alle submappen binnen een map wil weten, of als je ooit een selectie bent kwijtgeraakt omdat je vinger per ongeluk van ctrl af glipte, dan weet je dat dit soort programma's zeker bestaansrecht heeft :)

Ik gebruik al tijden multicommander voor alles waar explorer niet zo sterk in is, gratis en mag zich imho meten met de betaalde varianten :)

[Reactie gewijzigd door Magic op 27 mei 2020 15:58]

[@Elefant
Een leuk trucje is in een parent-map gaan staan en dan alle bestanden, ook die in onderliggende mappen in een platte structuur tonen. Als je dan op naam sorteert zie je heel gemakkelijk dubbele bestanden in verschillende mappen. Sorteer je op grootte dan vind je heel gemakkelijke dubbele bestanden met verschillende namen. Op een bepaald moment wordt je daar superhandig in.
Heel interessant ! Hoe doe je dit juist in Total Commander ?
Er is een icoontje voor op de balk, maar ik gebruik altijd crtrl+B. Zie ook meest gebruikte sneltoetsen overzicht. Standaard is dit het 6e knopje met omschrijving: "Alle bestanden in huidige directory en alle subdirectories tonen".

Door weer op Ctrl-B of knop te klikken gaat hij weer naar normale weergave, Daarbij gaat hij naar de map van en het bestand waar de cursor op staat.

Tip: Om daarna weer terug te keren naar de uitgangspositie, druk je een of meerdere keren alt+links (teruggaan in historie). Tip je kan in TC ook een map, programma of document naar de knoppenbalk slepen om hem snel te openen. Met de rechtermuisknop kan je hem weer verwijderen.

Met Ctrl+shift+B kan je de "flat view" beperken tot geselecteerde bestanden en mappen!

[Reactie gewijzigd door Elefant op 28 mei 2020 20:23]

Bedankt, na al die jaren gebruik toch weer iets bijgeleerd !

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee