Software-update: VirtualBox 6.1.8

VirtualBox logo (105 pix) Oracle heeft de vierde update voor VirtualBox versie 6.1 uitgebracht. VirtualBox kan worden gebruikt om andere besturingssystemen in een virtuele omgeving op een computer te installeren. Op die manier is het mogelijk om verschillende besturingssystemen op dezelfde hardware naast elkaar en tegelijkertijd te gebruiken. VirtualBox is beschikbaar voor Windows, macOS, Linux en Solaris, en is in staat om diverse gastbesturingssystemen te draaien. De veranderingen die in versie 6.1.8 zijn aangebracht zijn hieronder voor je op een rijtje gezet:

This is a maintenance release. The following items were fixed and/or added:
 • GUI: Fix several layout and mouse position handling bugs with soft keyboard
 • GUI: Fixed crash on last VM removed (6.1.4 regression; bug #19568, #19525, #19506, #19490, #19481, #19397)
 • GUI and API: Allow renaming VMs which are in saved state
 • Serial: Fixed slow guest output when using the TCP server mode without anyone being connected
 • Guest Additions: Restored 'VBoxClient--checkhostversion' functionality (6.1.0 regression; bug #19470)
 • Guest Additions: Fixed resizing and multi monitor handling for X11 guests. (6.1.0 regression; bug #19496)
 • Guest Additions: Build problems fix with Oracle Linux 8.2 (Red Hat compatible kernel) / Red Hat Enterprise Linux 8.2 / CentOS 8.2 (bug #19391)
 • Guest Control/VBoxManage: Fixed handling of multiple environment variables supplied to 'VBoxManage guestcontrol VM run' (6.1.6/6.0.20 regression; bug #19518)
 • Guest Control: Implemented support for long(er) command lines
 • Guest Control: Various stability improvements

Versienummer 6.1.8
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, macOS, Solaris, Windows Server 2008, Windows Server 2012, Windows 8, Windows 10, Windows Server 2016
Website Oracle
Download https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads
Bestandsgrootte 102,00MB
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

16-05-2020 • 08:56

52 Linkedin

Bron: Oracle

Reacties (52)

Wijzig sortering
Tja virtualbox is net zoals gnome boxes beetje de instap voor virtualisatie. als je nog niet bekend bent met virtualisatie dit het programma om er bekend mee te raken. Zodra je er beter in word zijn er genoeg andere leuke alternatieven!

[Reactie gewijzigd door Cybermage op 16 mei 2020 10:23]

Noem eens wat leuke alternatieven die hetzelfde doen als VirtualBox? Daar bedoel ik mee, virtualisatie binnen je standaard OS. Zoveel zijn er volgens mij niet. En zeker niet gratis.

Ik gebruik VirtualBox dagelijks tijdens het ontwikkelen van software. Het geeft me de mogelijkheid om onder bijzondere omstandigheden te testen en te ontwikkelen zonder dat mijn basissysteem daar hinder van ondervind.
Ow die zijn er wel op linux gebied. Dan kom je op gnome boxes uit. Draaid op qemu-kvm. Dat is ivm virtualbox rete snel. Je kan ook verder gaan en er een aparte server voor inrichten zoals proxmox of cli qemu-kvm. Dan de output uitserveren via een webbrowser die werkt ongeacht platform.
Kortom de mogelijkheden zijn er.
En dan heb je 't opeens niet meer over een equivalent, want al je voorbeelden zijn type-1 hypervisors, geen type-2 wat VirtualBox is. Zelfs Qemu-KVM is geen type-2. Je kan er over discussiëren, maar het is niet duidelijk te classificeren. En daarom niet gelijk aan VB.
vind of het een type 2 of type 1 virtualisatie is niet zo interessant. Het gaat mij om wat snel en goed werkt en dat is voor ieder zijn persoon weer wat anders.
Er wordt gevraagd voor alternatieven die hetzelfde zijn. Op Linux zijn die er niet, omdat er geen type-2 hypervisors zijn.

Wat jij interessant vind of niet is in dit geval niet zo boeiend. Net zo boeiend dat zeggen dat X op jouw OS werkt, terwijl een ander die niet draait.

Zou het in z'n algemeenheid gevraagd zijn, dan heb je een punt. Want met jouw oplossingen vervang je het OS waar je tegelijk mee werkt en even een VM ernaast hebt staan met een complete virtuele omgeving waar de host niets anders doet.
Tja is meer dat ze bij linux als in vroeg stadium zo om virtualisatie al in de kernel te intergreren. Ik heb als tussenstap dus ook oplossing gedraaid door gewoon op mijn linux bak qemu-kvm icm libvirt te draaien dat kan dus ook. Ik deed dus op fedora werkstation. Vond het niet de stabielste oplossing vanwege de semi rolling release karakter van het onderliggende os. Achteraf had daar beter een LTS versie van een bepaalde distro kunnen pakken. Dan heb je in feite gewoon dezelfde mogelijkheden als virtualbox/vmware workstaion met de snelheid van qemu. Zelf heb de LTS mogelijkheid van onderliggende os niet meer verder onderzocht omdat ik toen dus verder ben gegaan met proxmox.
Niet stabiel? Gebruik dit al jaren op mijn laptop. Zeker i.c.m. dnsmasq plugin in networkmanager kun je ook qua dns enz van alles zelf simuleren. Openshift of k8s clusters ingress via wildcard DNS allemaal op je laptop
Heb het nu anders draaien geen qemu-kvm lokaal met libvirt maar nu gepromoveerd naar een dedicated server met proxmox waar mijn daily driver op mijn werkstation fedora is. Op een of andere manier werkt dat stukken beter. Had bij fedora met libvirt het gevoel dat mijn stoelpoten werden weggezaagd en weer erbij werden gezet. Goed dat is net zoals met hyperv ook een moment opname. Mocht ik weer eens in gelegenheid zijn om een laptopje in te richten kan ik het weer eens proberen.

[Reactie gewijzigd door Cybermage op 16 mei 2020 17:15]

Denk dat het aan jouw ligt, heb veel collega's en kennissen werken er ook mee, rock solid.
Hangt natuurlijk ook af waarvoor je het gebruikt. Misschien was het net in die de periode dat ze veel knutselde aan libvirt. Had dus wel wat hangups in fedora.
Het kan hardware ook een rol hebben gespeeld. Nu moet ik zeggen dat mijn gepromoveerde server nu rocksolid is. Op wat voor spul draai je het?
Op een MSI laptop met 32gb ram. Maar ik bridge niet, gebruik nat. Ik gebruik de dnsmasq plugin, zie https://fedoramagazine.or...kmanagers-dnsmasq-plugin/

Volgende laptop wordt een skikk met 64gb ram.
Fedora is dus niet rolling release, aangezien ze met een nieuwe versie elke ~6 maanden komen. Arch en Gentoo, dát zijn rolling releases.

Wil je stabiel en RPM? CentOS of RHEL dan...
Vooruit inderdaad geen rolling release zoals arch en gentoo maar imho wel semi.
Kun je dan uitleggen waarom? Fedora is zo'n beetje het voorbeeld van "niet rolling release" omdat er geen backports zijn, en de vorige Fedora versie minimaal ondersteund word na het uitkomen van de nieuwe versie (max 13 maanden support / updates per release). Dat is in mijn ogen dus niet eens semi-rolling
Wil best mijn argumenten voor geven alleen denk dat we nu all redelijk off-topic zijn.
Misschien verder discussieren op discord?
In mijn profiel staat mijn id.
Ik zit zelf niet op Discord, heb daar geen doel voor om eerlijk te zijn. Stuur me anders een PB
Dat is inderdaad eigenlijk een twijfel geval :P meer een type 1,5 :+
Qemu-KVM gebaseerde oplossingen zijn eigenlijk geen type-2 hypervisors maar vallen eigenlijk onder type-1 baremetal hypervisors evenals hyper-v. Dat ze daarvoor gebruikt worden is een ander verhaal. :z

Als alternatieve voor Virtualbox heb je volgens mij enkel VMware player/workstation en Parallels Desktop en die is volgens mij enkel voor Mac beschikbaar.

Ik gebruik overigens zelf Qemu-KVM en Virtmanager op mijn laptop, echter krijg ik daarvoor de wifi netwerk niet gebridged (heb jij daar een oplossing voor? weet jij of dat out-of-the-box gaat met gnome-boxes).
Ik gebruik overigens zelf Qemu-KVM en Virtmanager op mijn laptop, echter krijg ik daarvoor de wifi netwerk niet gebridged (heb jij daar een oplossing voor? weet jij of dat out-of-the-box gaat met gnome-boxes).
GNOME Boxes maakt (eigelijk doet qemu dat) een virtuele NIC aan per VM (vnet0, vnet1...). Ik heb zelf met brctl een bridge aangemaakt en daar mijn 2e nic aangehangen. Je verliest dan wel die NIC in je host OS:
STP=yes
BRIDGING_OPTS=priority=32768
TYPE=Bridge
PROXY_METHOD=none
BROWSER_ONLY=no
BOOTPROTO=dhcp
DEFROUTE=yes
IPV4_FAILURE_FATAL=no
IPV6INIT=yes
IPV6_AUTOCONF=yes
IPV6_DEFROUTE=yes
IPV6_FAILURE_FATAL=no
IPV6_ADDR_GEN_MODE=stable-privacy
NAME=br0
UUID=e7c8d0a9-fe36-4012-9b7f-89a56cec7b17
DEVICE=br0
ONBOOT=yes
Is mijn configuratie voor de bridge (in /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-br0). De configuratie voor enp12s0 (interface welke aan de brug hangt) is:
TYPE=Ethernet
NAME="Wired connection 2"
UUID=e726ef7a-5a85-3fa1-aa0a-d4a4e18aaedf
DEVICE=enp12s0
ONBOOT=yes
AUTOCONNECT_PRIORITY=-999
BRIDGE=br0
Hopelijk helpt dit je iets op weg. Stuur met anders een PB, dan kijken we samen als je wil
Dank je wel voor je antwoord :), zover was ik ook gekomen dit is niet helemaal de oplossing die ik zocht ;)/.

Vanuit Virtualbox kan je die verbinding delen wat het handig is voor lab setup op de laptop.
Dat is geen bridge dan, maar een passthrough geloof ik. Zie ook de documentatie van Libvirt hierover, die leggen dat veel beter uit dan dat ik dat kan:

https://wiki.libvirt.org/...h_of_host_network_devices
Dan de output uitserveren via een webbrowser die werkt ongeacht platform.
Interessant! Ik ben nog op zoek naar een HTML5 / Guacamole (-achtig) iets.
Wat gebruik jij? Je noemt drie dingen: gnome boxes; qemu-kvm en proxmox. Zijn die alle drie nodig?
VirtualBox is niet gratis maar betaald voor commercieel gebruik.
Nee, voor niet-persoonlijk gebruik. Ze zijn er erg vaag over, maar als ontwikkelaar mag je gewoon VirtualBox gebruiken om te testen. Als bedrijf mag je het mogelijk niet op een server draaien onbetaald.
Nou de licentie regels zijn vrij duidelijk zodra je dus dus de extentie installeerd die o.a de snelheid van usb verbeterd is het gewoon dokken en moet je een licentie kopen.
Dat is al ruim 1000 euro per socket zo uit mijn hoofd.
Hyper-V? (mits op Windows 10 Professional)

Ik ondervind de laatste tijd veel problemen met VirtualBox, en dit heeft (kennelijk) te maken met Hyper-V functies welke worden ingeschakeld terwijl Hyper-V niet volledig is geïnstalleerd, en dit heeft weer te maken met (nieuwe) windows features, oa: sandbox, credential guard en device guard. Deze gebruiken naar het blijkt een subset van de Hyper-V features waardoor het op VirtualBox op Windows bijv. onmogelijk is Windows 10 te installeren. Ik ben daarom maar helemaal overgestapt op Hyper-V en ik moet zeggen, chappo, werkt behoorlijk lekker en stabiel!

PS, device guard, credential guard zijn wel uit te schakelen, zie: https://www.microsoft.com...oad/details.aspx?id=53337

[Reactie gewijzigd door RJWvdH op 16 mei 2020 11:41]

HyperV vind ik zelf een vreemde eend in de bijt.
Je hebt hem dus ook onder windows 10 als type2. Maar ook als bare metal.
inderdaad virtualbox zit in het zelfde vaarwater als hyperv wat wel eens problemen op kan leveren.
Maar heeft wel als voordeel dat je veel meer os sen kan installeren.
nadeel van hyerv blijf ik vinden dat er maar beperkt aantal os-sen word ondersteund.
Oh? Ik heb een aantal windows en Linux hosts op hyper-v draaiend gezien, dat draait allemaal zover ik kan zien. Linux als gen-1 binnen hyper-v toen nog, maar het werkte wel
Klopt linux werkt zolang het een distro is die microsoft ondersteund.
Dus ubuntu zal inderdaad wel lukken.
Maar als je archlinux of gentoo gaat proberen dan gaat het weer niet.
Kortom je hebt onder hyperv kwa linux distro's minder de vrijheid zoals met virtualbox.
daar kan je kiezen als het maar kernel 2.x / 5.x is dat je het wilt installeren.
Ik heb het met centos, fedora, gentoo en rhel geprobeerd. Werkte allemaal prima
Dan hebben ze dat recentelijk dan verbeterd.
want had al als ik een debian / ubuntu gebaseerd os pakte zoals elementary dat ie het al niet deed.
Als ie dat al niet pakt tja. Enlichten me dan met de opties.
Heb dat dus wel met hyperV onder windows 10 geprobeerd. Dus niet de bare metal versie.
Vind het zelf leuk om met verschillende virtualisatie programma's spelen. Ook met hyperv.

[Reactie gewijzigd door Cybermage op 16 mei 2020 12:57]

Hm, ik heb het getest op het cluster op het werk, onder Server 2016/2019. Daar kon ik elke Linux distro die ik een ISO van had zo installeren, en ook zaken als FreeBSD gingen (met enige moeite).

Hier thuis hou ik het bij virt-manager / qemu / kvm / libvirt
Tja denk dat we even duidelijk moeten hebben dat ik het geprobeerd heb onder hyperV onder windows 10.
Dus het opzelfde nivo als virtualsbox. De opties binnen de windows 10 hyperv waren vond ik erg beperkt. Dus imho geen goed alternatief tegenover virtualbox.
Je kon zoals ik eerder heb aangeven niet eens een vm maken waar je bepaalde linux wilde hebben met kernel x.
Had je misschien het 'Secure Boot'-vinkje aan staan in de VM properties? Ik heb geen probleem om wat dan ook te draaien onder Hyper-V, zolang het maar x86/x64 doet.
Tja ongeveer 1 1/2 a 2 jaar geleden toen ik een selectie van virtualisatie pakketen deed
zaten die optie(s) zoals secure boot uitzetten en iso kiezen ongeacht os er niet eens in.
Moet toegeven dit hebben ze nu dan wel verbeterd.
Je kon dus alleen een virtuele machines maken met ossen die microsoft voorschreef.
Heb toen ook ubuntu uitgeprobeerd onder HyperV op windows 10 en oke dat werkte best redelijk.
Goed je kan nu alle os kiezen die wilt je wilt. Maar dan is het nog geen hosana.

[Reactie gewijzigd door Cybermage op 16 mei 2020 16:16]

Ah dan lijkt je informatie sowieso niet meer erg up-to-date :P Ik kan je enkel aanraden het een nieuwe kans te geven ;)
Heb er inderdaad vandaag al even met gespeeld blijf bij mijn standpunt dat de beste virtualisatie nog steeds qemu-kvm oplossing is eventueel in combinatie met libvirt. Want om nou te zeggen dat hyperv nou snel was nou nee. Mijn indruk is nog steeds dat het kwa snelheid op gelijke hoogte staat als virtualbox en dan heb ik nog niet over want andere randzaken die ik vind dat ze verbeterd moeten worden.
[edit] deze moest als reactie op Cybermage hierboven

Vreemd. Al vanaf de eerste hyper-v, in server 2008, kon je al ISO's kiezen. Sterker nog, weinig andere mogelijkheden buiten floppies om je OS te installeren destijds. Later in 2012 kwamen generation 2 VM's, met UEFI en dus Secure Boot, maar ook netwerk boot. Allemaal aan en uit te zetten.. Voor alle niet Windows OS'en moet secure-boot uit.
Ik draai pfSense en opnSense (beide BSD varianten) onder hyper-v, ook CentOs. Werkt allemaal prima!

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 16 mei 2020 22:15]

Goed gezien ik niet 100% weet welke windows build ik er tegen aan ben gelopen. Als ik eens tijd over heb ga ik nog eens met heidoc proberen een oude versie te pakken en kijken wat er toen allemaal heeft afgespeeld waardoor ik tot die conclusie's ben gekomen dat hyperv niet de juiste tool was.
Ik liept toen al tegen veel beperkingen kwa functionaliteit aan dat ik zelfs windows als platform vaarwel heb gezegt. Iso's gebruiken oke maar goede guest additions is dan weer het andere. Waardoor performance en muis accelaratie achterblijven. Laat staan dat ik bepaalde linux versie's toen niet eens geboot kreeg. Dat was toen in virtualbox en vmware echt beter geregeld.

[Reactie gewijzigd door Cybermage op 16 mei 2020 22:28]

Is te zien welke windows versie je hebt en wat je wil virtueel draaien.

Anders is Hyper-V wel aan te raden. Valt ook onder bare-metal.
Ook is esxi gratis zeer goeie, nadeel is wel de limiet van 8 cores per vm bij de gratis versie
Ben ik niet met je eens. Ja, VirtualBox is geen VMWare Workstation of QEMU, maar het is wel een heel stuk uitgebreider dan GNOME Boxes.
Virtualbox en gnomeboxes zie ik echt als als je met virtualisatie kennis wilt maken.
Waarbij gnomeboxes nog gebruiksvriendelijker is als virtualbox wegens zijn beperkt instelbaarheid je kan echt weinig fout doen als eindgebruiker.
Virtualbox is inderdaad wat uitgebreider maar heeft best wel veel bugs waar ik tegenaan liep bij installeren van vm's. Daarbij is snelheid echt NIET om maar naar huis te schrijven.
En loop je ook nog tegen een zeer restrictieve licentie van oracle aan wat veel mensen niet weten.

Ga je echt verder op virtualisatie dan kom je op vmware workstation uit of HyperV waar ik de laatste als nadeel vind dat je alleen vm kan maken van ossen die microsft blijkbaar goedkeurd.

Wil je echt de diepte is dan kom je op vmware esxi / proxmox / qemu-kvm icm libvirt uit.
DIt is beetje de verdeling imho
Het is een type 2 hypervisor, leuk om mee te testen zeker voor die prijs doet die niet onder voor vmware player (workstation).

[Reactie gewijzigd door powerboat op 16 mei 2020 10:22]

Ik heb jarenlang gebruik gemaakt van VirtualBox, zowel op Windows als Linux host.

Sinds versie 6 heb ik op mijn twee Windows hosts serieuze problemen met stabiliteit, voornamelijk wanneer 3D-acceleratie is ingeschakeld. Draai Firefox op de guest en de boel loopt vaak binnen een paar minuten vast.

Jammer, maar voor een aantal toepassingen ben ik geswitcht naar VMware Workstation Pro. Niet gratis, maar tenminste geen verspilde tijd met lockups. YMMV.
Ik heb altijd al last gehad van bugs in Virtual Box. Zo werkte een virtuele machine met Windows 10 in Windows 10 host opeens niet meer, zonder dat ik waar dan ook iets veranderd had. Moest ik terug naar een snapshot, best wat werk kwijt. Het delen van het klembord werkt vaak niet. Verder werkt het delen van mappen slecht: elke keer dat ik de virtuele machine opstart moet ik de oude mappen verwijderen, op OK drukken, weer terug naar het menu, en de mappen weer toevoegen. Anders ziet hij ze niet.

Zou de gratis versie van VMWare niet een optie zijn? Of heeft die te veel beperkingen?
Edit

Verkeerde reactie
Ik maak van dit programma wel veel gebruik op een macmini.
Ik vraag me wel af of dit nog blijft werken als apple over gaat op eigen chips zoals de A14 Cpu
Op een Mac zou ik gaan voor Parallels vind ik een stuk beter presteren!
80,- per jaar?? virtual box is gratis
maar draait dit ook als de host een ARM chipset heeft??

[Reactie gewijzigd door frankvanes op 18 mei 2020 20:51]

Oe dat durf ik niet te zeggen de W10 architectuur x64 draait er wel op.

Heb een paar jaar terug een lifetime licentie afgenomen maar blijkbaar verkopen ze die niet meer, vaak zijn er ook aanbiedingen van parallels waarvoor ik toen ook gebruik heb gemaakt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee