Software-update: foobar2000 1.5

foobar2000 logo (75 pix)De final release van foobar2000 versie 1.5.0 uitgekomen. Deze populaire, lichte muziekspeler kan onder andere overweg met mp3, aac, ogg vorbis, flac, wav en wma, en beschikt over ondersteuning voor Replay Gain. Verder kan de speler verschillende formaten converteren, heeft het programma uitgebreide mogelijkheden om de tags aan te passen en kan de interface geheel naar eigen hand gezet worden. Daarnaast is het mogelijk om de functionaliteit met behulp van plug-ins uit te breiden. De changelog voor versie 1.5.0 ziet er als volgt uit:

Changes in version 1.5.0:
  • New and improved Properties dialog, with the ability to manipulate attached pictures as well as scan and modify ReplayGain values.
  • Greatly improved Selection Properties performance for large track lists.
  • Various prompts (such as delete/recycle) now come with a “do not show this again” checkbox.
  • Restored pre-1.4 behavior of main-window-hidden/notification-icon-only status being remembered after foobar2000 restart.
  • Added logging of Media Library scanning errors - “show errors” button in Media Library Preferences.
  • Added Advanced Preferences option for flushing playback queue on manual track change (default: on).
  • Made “Open containing folder” command work with tracks in archives - opens folder containing the archive.
  • Added an option to preserve last-modified timestamps of tracks when updating tags.
  • Additional safeguards against corrupted configuration in case of a system crash while saving (FlushFileBuffers).
  • File Operations: delete/recycle prompt always says “Delete” rather than “Recycle”, since not every volume supports recycle action.
  • FFmpeg 3.4.6, now compiled with MS compiler, binary size reduced due to DLL runtime.
  • FLAC 1.3.3
  • Implemented reading of cue+bin audio CD images.
  • Implemented asynchronous drag&drop, for less stalls when dragging tracks from foobar2000 to another program.
  • Removed transacted filesystem support. There are no known benefits to it and even Microsoft documentation says not to use it.
  • Improved programming interfaces for External Tags and Skip Track components.
  • Made album art loading/resizing operations in Default User Interface asynchronous. Large pictures no longer make the app momentarily unresponsive.
  • Converter: Added Opus encoder selection for –music / –speech modes.
  • Converter: New list control in various dialogs. Column sizes are remembered.
  • Improved playback position reporting with Skip Silence and similar DSP effects.
  • Made possible to check for updates of components listed but not hosted on foobar2000.org.
  • Enabled embedded cuesheet support for MP3 files.
  • Made WavPack/DSD MD5 visible - using another field so Verifier doesn't try to verify it.
Versienummer 1.5
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Windows Vista, Windows 8, Windows 10
Website foobar2000
Download https://www.foobar2000.org/?page=Download
Bestandsgrootte 4,22MB
Licentietype Freeware

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

29-11-2019 • 15:52

25

Bron: foobar2000

Reacties (25)

25
25
14
2
0
7
Wijzig sortering
Het is jammer dat Foobar naar Android is gegaan in plaats van Linux, teleurstellende player op Android, alle file management features ontbreken en ook teveel dubelle menus.

Maar goed dat het parade paardje de Windows versie nu weer een beetje (verlaat) bijgewerkt wordt, dat geknul met die plugins, hoe lang moeten essentiële opties er nu zo mee werken.
Aan de andere kant is Linux al goed voorzien met programma's zoals Quod Libet. Onder Windows is foobar2000 altijd m'n favoriete player/manager geweest, maar onder Linux heb ik hem nog geen dag gemist.
Het voordeel van foobar is dus dat het niet alleen een muziek speler is maar ook een manager, waarmee je eenvoudig bestanden kunt converteren en aanpassen.

Dus het valt niet echt te vergelijken met een willekeurige speler als je ook de andere functies gebruikt.

Voor simpel muziek afspelen maakt het verder niet zoveel uit wat voor speler je gebruikt (als je maar de output driver kunt aanpassen).

[Reactie gewijzigd door fevenhuis op 22 juli 2024 18:48]

En wat wil je nu precies zeggen? Ik noem foobar2000 zelf ook een player/manager, en ik vergelijk hem met Quod Libet, ook een player/manager. Dus ik snap je reactie niet.
Met een willekeurige speler bedoel ik een willekeurige speler. Het is niet ingewikkeld.

Als u vind dat een willekeurige speler uw voorbeeld is, dan heb ik daar geen problemen mee.

Ik ben zelf niet bekend met die speler dus ik weet verder niet in hoeverre het wel of niet overeenkomt met foorbar2000.
Dus je reactie heeft helemaal niks te maken met wat ik zeg. Waarom reageer je dan op mij? Zo ingewikkeld is het reactiesysteem toch niet?
Ik begrijp uw triggering verder niet.
Ik was ook even helemaal enthousiast toen ik zag dat er een macOS versie was, maar die is totaal niet vergelijkbaar met de Windows versie en heeft min of meer de functionaliteit van de telefoon app.
Op Winphone 8.1 doet-ie het dagelijks hier! :)
Onderweg flacjes luisteren... 8-)
Eerste wat ik installeer. Gebruik het jarenlang naar tevredenheid en speelt alles af wat je er tegenaan gooit. Enkel misschien codecs nodig voor proprietaire formaten.

Het is super licht in gebruik, en de interface is recht voor zijn raap. Alles zit op een intuïtieve plek.

Ter aanvulling op @Fatmike, het is in de basis een lokale audio speler voor je eigen audio. Het tegenovergestelde van spotify dus :) er zijn inderdaad plugins hiervoor, of voor andere services maar dit werkt vaak minder.

Gooi Winamp maar de deur uit :)
Is eigenlijk wat ik niet waardeer aan dit programma, de interface. Licht is prettig maar het kan ook overdreven worden. Mag wel meer naar huidige tijd.
Initieel heb je keuze uit wat kleuren. Ik kies zelf altijd een zwarte achtergrond met oranje letters (Dark Grey Orange om precies te zijn). Ziet er enigszins flat design achtig uit. De vorm blijft (op verschillende kolommen na dan) inderdaad vrij basic als je het zo laat.

Echter, er zijn gigantisch veel skins voor Fubar2000. Op DeviantArt staan echt hele mooie. Je kunt de applicatie er uit laten zien hoe jij wilt eigenlijk.

Weet ook dat deze applicatie ontwikkeld wordt door 1 persoon, Peter Pawlowski. Hij is een programmeur en geen ontwerper. Zijn software is dan ook gericht op functionaliteit en niet op design :)

[Reactie gewijzigd door skunkopaat op 22 juli 2024 18:48]

Ik zal eens op skin jacht gaan :) thanks.
Toch nog wel behoorlijk wat nieuwe developments die al tien jaar eerder hadden gekund. Cue+bin files is niet bepaalt nieuw.

Ik mis nog wel de nieuwe ontwikkelingen die ik bij Fre:ac wel zie.
Cue + bin voor audio is ook nogal niche. Ik kan me de laatste keer dat ik dat ben tegengekomen niet herinneren. Cue + een normaal audiobestand (bijv. FLAC of WAV) werd al heel lang ondersteund.

Eigenlijk is deze software zo goed als af. Ik mis geen kernfunctionaliteit en met plugins is heel veel mogelijk.
Deze versie gelijk even geprobeerd met frisse install, maar ik heb nog steeds problemen met de Pi Musicbox als upnp renderer output. Dit heeft ooit vlekkeloos gewerkt maar is stuk gegaan met updates (van beiden).
Ik gebruik nu de 'current' (volgens de release notes) UPnP MediaRenderer Output.fb2k-component en na kort spelen wordt het stil.
Iemand suggesties?
Ik gebruik ook de UPnP MediaRenderer (versie 1.3.2 zie ik in mijn components, zou de laatste moeten zijn), en helemaal geen problemen. Werkt heerlijk.

Er zijn wel behoorlijk wat settings die je kan aanpassen, en je kan ook "verbose logging" aanzetten onder:
preferences -> playback -> output -> UPnP MediaRenderer
Mogelijk dat de log je wat op weg helpt.

Als je met andere bronnen ook problemen hebt op je musicbox, zou ik beginnen om daar naar je probleem te zoeken. Maar dat had je zelf waarschijnlijk ook wel bedacht. :)
Jarenlang gebruikt, maar sinds spotify premium overbodig geworden. Er bestaat wel een spotify plugin maar verre van ideaal.
Spotify is ok voor internet muziek streaming maar als lokale muziek manager is het wel heel erg basic.
Hoezo basic? Hij doet alles wat ieder muziekprogje moet kunnen. Taggen, encoden, rippen, sterretjes geven,covers en lyrics erbij vinden, en het speelt met wat plugins alles af.
Dat doen weer niet alle players.

Bovendien is de skin ruim te tweaken.

En wat "in den beginne" wel fijn was; het is redelijk licht en stabiel. Iets wat WMP bijv. niet was. ;)
Idd, daar geef ik je gelijk in. Maar naar lokale muziek luister ik nog zelden, vandaar. Tenzij op CD of vinyl natuurlijk :-).
Ik gebruik Spotify ook maar voor als ik wil dat een CD echt van hoge kwaliteit is dan heb ik daar mijn lossless bestanden naast.
Als je geen verzamelaar bent en er geen probleem mee hebt dat je afhankelijk bent van een online service, ja dan is foobar misschien niet meer je beste keuze.
Spotify is voor mij meer “on the road”. Muziek die daar staat zijn (bijna) allemaal radio-edits en ik wil liefst volle versies luisteren. Ik begin dan ook steeds meer terug te grijpen naar DS-Audio (Synology audio app) onderweg om mijn volle versies te luisteren. Maar dat is “on the road”.
Als ik thuis of op kantoor muziek luister maar ook bij het maken van mijn huis-tuin-keuken mixes, is Foobar al jaaaren een vast onderdeel. Ook het zelf kunnen maken van kolomen (BPM, key’s en energie-niveau) maakt het zo een sterk hulpmiddel.
Was in de tijd van voor de iPhone 5 ook het enige makkelijke progje om muziek op je iPhone/iPod te zetten buiten iTunes om.
Enige wat ik jammer vind dat er geen goede plugin is om met upnp of airplay or een andere techniek boxen te gebruiken die ergens anders in huis staan zodat je soort van sonos systeem kan opzetten dat je overal in huis dezelfde muziek hoort. (Maar mijn gezin is daar blij mee...)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.