Software-update: StartIsBack++ 2.8.9

StartIsBack logo (75 pix) Versie 2.8.9 van StartIsBack++ is uitgekomen. Dit programma voegt een startknop en een startmenu aan Windows 8 en 10 toe, die werken zoals dat het geval was in Windows 7 en eerder. Zowel het uiterlijk als de functionaliteit is geheel naar persoonlijke smaak aan te passen. De versie met een plus aan het eind is voor Windows 8.1. De versie zonder plus is geschikt voor Windows 8. Heeft het programma een dubbele plus aan het eind dan is het voor Windows 10 bedoeld. Een licentie voor het programma kost vier, zeven of tien dollar en mag daarvoor op een, twee of drie computers worden gebruikt. Sinds versie 2.8.6 zijn de volgende verbeteringen aangebracht:

Changes in version 2.8.9:
 • Fix taskbar not hiding on 1903 when closing Start menu in fullscreen apps
Changes in version 2.8.8:
 • Fix Custom folders list lost after 1903 upgrade
Changes in version 2.8.7:
 • Improved dynamic taskbar transparency
 • Fix Run as administrator missing from UWP desktop apps

Versienummer 2.8.9
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 10
Website StartIsBack
Download https://s3.amazonaws.com/startisback/StartIsBackPlusPlus_setup.exe
Bestandsgrootte 1,28MB
Licentietype Shareware

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

06-09-2019 • 12:23

34 Linkedin

Bron: StartIsBack

Reacties (34)

34
34
24
0
0
2
Wijzig sortering
Puur uit nieuwsgierigheid: Ik snap dat je het 'oude' startmenu wilt terugbrengen in Windows 8, maar zijn er mensen die dit gebruiken op Windows 10, ipv het Windows 10 menu?
Ik persoonlijk niet omdat ik vind van mezelf dat ik mee moet gaan met de tijd maar ik ken er genoeg die dit nog gebruiken.

Persoonlijk vind ik Windows 10 nu naar jaren gebruik nog altijd niks eigenlijk, ik zeg niet dat 7 nu nog beter is want dat is ook ouderwets en achterhaald momenteel maar ik had van W10 toch meer verwacht momenteel zeker na jaren ontwikkeling. Start menu is één van die dingen die nog steeds rampzalig is.
Wat is er rampzalig aan start menu dan ?
1. Start Menu heeft regelmatig vertraging als je op het Windows logo klikt.
2. Start Menu verschijnt niet
3. Start Menu hangt of geeft melding reageert niet
4. Start Menu hangt, explorer.exe crasht en Start Menu verschijnt ineens weer
5. Start Menu doet niets meer en ineens na reboot weer wel
6. Zoek functie is traag en werkt regelmatig niet /vind geen resultaten of start het commando niet, terwijl dit via Windows Key + R (run) wel gewoon werkt.
7. Design vindt men veelal onhandig (ja zelfs gebruikers die naar 3 - 4 jaar gewoon nog niet aan het nieuwe Start Menu gewend zijn)
8. Gepinde items met zwervende profielen gaat niet altijd goed (werkt bij de alternatieve Start Menu's prima).

Indien gewenst kan ik nog wel even doorgaan :)

Bovenstaand op diverse PC's gezien, zelfs na verse standaard installatie van 1809 / 1903 met- of zonder driver vanuit Microsoft / leverancier en / of Microsoft Windows Updates.

Gelukkig heb ik hier op Linux geen last van, maar waar ik helaas nog Microsoft Windows moet gebruiken, ben ik toch blij met de alternatieve Start Menu's. :)
Genoeg op te noemen:
 • Je kan geen submenu's meer maken met items, alleen nog 1 niveau diep.
 • Zoeken werkt nog steeds niet, soms type ik Exce om Excel te vinden, vind ik niks, haal ik dan een e weg en type Exc vindt ie het wel ineens (en nog meer van die vage dingen).
 • Onoverzichtelijk, heel lang start menu vooral als je veel geïnstalleerd hebt staan blijf je scrollen (zoals hier beneden al gezegd is als je de naam van je app niet weet en even wilt zoeken).
 • De icoontjes links, signout, switch user, shutdown allemaal op onlogische locaties en gescheiden van elkaar, ook die pictures en documents kleine icoontjes die je nooit gebruikt.
 • Grote tiles die je zo goed als nooit gebruikt, omdat je die toch al in je taskbar hebt gepinned. Compleet overbodig dus.
 • Soms lag bij het openen / sluiten start menu
Ik hoef ook geen verdediging te horen dat het allemaal aan mij en/of m'n computer ligt, dit is hoe ik het ervaar en waar ik met Windows 7 nog nooit last mee heb gehad, daar werkte het gewoon en dacht je er nooit bij na.
Ontbreken van het eenvoudig toevoegen van een item aan de start-groep (even een snelkoppeling erin slepen bijvoorbeeld).
Snelkoppelingen van de ene map in het startmenu naar de andere slepen.
Nieuwe map (menuoptie) maken en zeker niet meer dan 2 lagen diep.
Heeft niets te maken met meegaan met de tijd. Ik gebruik immers ook de 1903 versie van Windows. Ze hoeven het wiel niet 100 keer opnieuw uit te vinden als voor de grote meerderheid het Windows 7 menu prettig werkt.

Ook hoeft Microsoft dan niet de powertoys uit te brengen, toch? Kun je zelf ook Windows naar je eigen hand zetten.

Het heeft meer te maken met efficiëntie. Ik kan sneller in start10 iets vinden dan in het Windows menu.

Persoonlijk vind ik het menu onoverzichtelijk.Je hoeft niet het Windows menu door je strot te laten duwen door Microsoft als er voldoende alternatieven zijn. ;)

Ik ken een heleboel die een alternatief hebben voor het standaard Windows 10 menu.
Classic Shell, Start10,startisback enz.

Als er zoveel mensen zijn die een alternatief gebruiken is dat wel een teken aan de wand, volgens mij. Dan is het Windows 10 menu dus toch niet zo geslaagd.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 6 september 2019 12:52]

Het heeft meer te maken met efficiëntie. Ik kan sneller in start10 iets vinden dan in het Windows menu
Ik gebruik sinds Vista/7 eigenlijk al het volgende:
<Winkey>
Begin met typen wat je wilt tot dit oplicht, meestal niet meer dan 2-3 karakters nodig.
<enter>

Dit werkte met Windows 8 net zo. En het is ook vrijwel hetzelfde als op Linux maar met 1 stapje minder, de tabcompletion. Maar ook dat is in de meeste window managers opgelost.

Windows 10 start menu heeft bij mij de desktop achtergrond vervangen met een verzameling snelkoppelingen voor het meest gebruikte spul en de luie muis-only-modus. Het maakt mij ook vrij weinig uit hoe dat start menu eruit ziet, ik heb een paar van die start menu vervangers geprobeerd, maar naar mijn gevoel vrij zinloos gezien de workflow die ik al gebruik en dan blijft het Windows start menu toch beter werken, net wat vlotter en soepeler in gebruik.
Ieder zijn ding. ;) Gezien de populariteit van de start menu vervangers denken er veel meer mensen zo over.

Ik kan overigens gewoon schakelen: met de muis op de startknop krijg ik start10 en met de Windows toets Windows 10 menu, kun je gewoon instellen, best of both worlds, so to speak. ;)

Met classic shell of open shell bijv. krijg je meteen de lijst van alle instellingen te zien van het configuratiescherm, kan Windows 10 menu niet.

Zo heeft alles zijn voor - en nadelen.

Wel raar dat je je moet verdedigen als je een alternatief start menu wilt.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 6 september 2019 14:19]

Iedereen heeft zijn voorkeuren natuurlijk. Ik probeerde je ook niet aan te vallen op je keuze, ging me meer over de efficiëntie zelf waar ik op reageer :P Ik snap best dat mensen hun voorkeuren kunnen hebben, ergens mis ik het Win7 menu ook wel een beetje, zoals je zelf ook wel aanmerkt, direct naar dat uitklapbaar config schermpje toe gaan bv.
Je kunt zo gratis open shell installeren, heb je het ook, kost niets. ;)

Open shell is een doorontwikkeling van classic shell, dus die zou ik nu eerder aanbevelen dan classic shell.
Als op Linux?

Dat is een hele rare opmerking, aangezien dat een kernel is zonder UI. Je doelt vast op één van de vele grafische omgevingen die je kan instellen op een Linux-distributie, zoals Gnome, KDE of LXDE.
Ik vind dit startmenu veel fijner en beter dan de echte van W10. Persoonlijk vind ik al die tiles niet heel fijn om te gebruiken.
Je kunt die tegels gewoon weg halen, en gewoon alleen de lijst met programma's over houden.

https://www.google.nl/img...iPASg9MD0&iact=mrc&uact=8

En dan doe je suggesties en recent toegevoegd nog weg halen, dat kan ook nog.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 6 september 2019 12:53]

En dan heb je een lijst die veel te lang is en er onnodig letters tussen staan imho...Ik gebruik open shell, gewoon omdat het Win7 startmenu nagenoeg perfect is.
Ja het gaat mij ook om die lange lijst..
Ik denk van wel, sommige zaken blijven nog steeds omslachtig.
Waaronder zaken openen met andere accounts, control panel etc.
Control Panel openen Start Typ COntrol Panel en tadaa, eventueel pin je hem vast als een tegeltje en ben je nog net zo snel als win7 menu.
Dingen openen als andere gebruiken moet je even register dingetje aan passen, en dan kan dit ook gewoon weer met rechte muisknop.
[HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Explorer]
"ShowRunAsDifferentUserInStart"=dword:00000001
Ik, ik vind het Windows 10 start menu verschrikkelijk. Nu kan ik m mooi a la Windows 7 zetten. Vaak wordt door mensen aangehaald "je kan typen, dan komt de app te voorschijn" het ding is, soms heb ik een programma op m'n pc, maar kan ik de naam niet voor de geest halen. Met een lekker oldskool menu zoals in win XP of win 7 ist fijn zoeken.
Die optie staat al aan standaard zag ik. Maar dat is nog steeds niks. Je krijgt dan nog alle Minecraft, Xbox, paint3d etc te zien. En ook irritant met die mapjes

Nee met startisback++ kun je echt alles naar je hand zetten. XP style, win7 style. Allerlei kleurtjes. Heerlijk. Heb een licentie voor 3 pc's gekocht. Tot nu toe maar op 1 pc geactiveerd, omdat die pc de meeste progs bezit.
Ik had het ook op 8, maar op windows 10 heb je best wel weer wat functionaliteit en opties terug dus doe het nu niet meer. Desondanks is het een mooi programma vind ik.
Ja, ik. Dit startmenu werkt precies zoals ik wil en waarom zou ik met minder genoegen nemen?
Gelijk heb je :) Power to you!
Ik merk wel dat ik de laatste jaren steeds minder aan het customizen ben.
Waar ik vroeger na een herinstallatie van Windows uren bezig was om alles precies naar m'n hand te zetten en te tweaken, of na een herinstallatie van m'n telefoon uren bezig was om Android te tweaken en tunen, ik nu steeds meer genoegen neem met 'standaard' Windows en de fabrieksinstellingen van m'n telefoon.
Op m'n laatste telefoon heb ik zelfs niet eens een andere launcher geinstalleerd..
Dat is een effect van ouder worden. Ik kan dit bij een paar personen zien:
 • Ik hoef niet meer zelf een PC in elkaar te zetten, hem in elkaar laten zetten of een standaard PC kopen is soms ook goed genoeg.
 • Mijn broer vond het vroeger heerlijk om bij zijn auto te kunnen schakelen. Tegenwoordig hoeft dat voor hem niet meer, een automaat heeft hij nu veel liever.
 • Ik en een vriend hadden onze eigen prive-server vroeger, die ook nog eens het verkeer filterde en aan meerdere PCs aanbood. Tegenwoordig hebben wji gewoon een modem/router die dat voor ons doet.
Het idee is volgens mij dit: Je hebt toen al die dingen geprobeerd die je zelf wou kunnen doen. Maar nu dat je het hebt gedaan, en het leven veel meer in herhaling valt en je minder vrije tijd hebt, wil je dat het gewoon werkt, en heb je minder zin er (diep) in te duiken.
Ik had exact dezelfde vraag. Ik snap heel goed de nood bij w8, maar bij w10?
J
A


Verder geen reactie op mensen die vragen 'Waarom', want dat lijkt me vrij duidelijk. W7 Start menu naar 10 was basically een 'Dont fix if it ain't broke' gevalletje. Ik kan alles wat ik nodig hebt instellen, veel overzichtelijker, fatsoenlijk drag en drop support etc.

Je kan de cortana/search crap ook instellen als niet preloaden, in z'n geheel veel kleinere memory footprint dus.

Win/Win.

ClassicShell of de fork daarvan is ook prima, beetje personal preference.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 6 september 2019 18:17]

Nauw verklaar mij dan maar helemaal voor gek want ik gebruik Open Shell, Classic with two colomns zijn voorganger gebruikte ik zelfs voor Windows 7 ik vind het wiel in zijn gewone originele staat nog altijd gewoon het gemakkelijkste
Ik ook, Op 1 machine heb ik deze niet geïnstalleerd en op mijn werk gebruiken we het W10 startmenu. ClassicShell dat inmiddels door het stoppen van de ontwikkeling is verdergegaan onder de naam openShell vind ik prettiger werken dan het W10 menu. dat is het fijne dat we kunnen gebruiken wat we prettig vinden werken. Met W10 worden we naar mijn idee al in een keurslijf gestopt.
Ik vond windows 8 perfect. Alle pictogrammen op alfabetische volgorde beeldscherm groot. Geen tiles. Ja dat kun je instellen
Anoniem: 933945
7 september 2019 10:06
Ik heb het een poos geprobeerd met het ingebakken Windows 10 start menu maar ik vind het onprettig.
Het is naar mijn mening buggy en lelijk, en nog behoorlijk spammy ook.
Nu gebruik ik al jaren Classic Shell (gratizzz) en ben daar erg tevreden over.
Helemaal naar smaak te configureren of je nu voor helemaal Windows 7 look wilt gaan of niet (hangt voor mij van machine/toepassing af: op mn laptop is t Win7-like maar op m'n PC's ziet het er ietwat anders uit)
Ik installeer Classic Shell (nee ik werk niet voor ze hehehe) als één van de eerste dingen bij (her)installaties.

Ironisch genoeg werkt de Live Tiles UI op Windows Mobile wél fantastisch mooi en prettig en is nmm superieur aan de iOS en Android interfaces. Helaas is dat verhaal zga afgelopen...
Het komt gewoon hier op neer:
gebruik gewoon wat jezelf handig of prettig vindt. De een vindt het Windows 10 menu wel prettig de ander niet.. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven die de mensen tevreden kunnen stellen die het Windows 10 menu niet zo waarderen. ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee