Software-update: openSuse 10.2

Via de mailinglist heeft het ontwikkelteam van Novell in de vorm van 10.2 een nieuwe versie van OpenSuse aangekondigd. De nieuwe release kan via deze pagina via http en BitTorrent gedownload worden voor x86-, x86-64- en ppc-systemen. OpenSuse is een initiatief van Novell om het gebruik van Linux te stimuleren. De downloads zijn voorzien van opensourceprogramma's, maar het is ook mogelijk om closedsourceprogramma's te gebruiken. Meer informatie hierover kan gevonden worden in dit document. Hierbeneden zijn de belangrijkste veranderingen in OpenSuse 10.2 gepost:

As usual, we ship all the latest open source packages available at the time. But we want to give special mention to the redesigned GNOME and KDE desktop, Firefox 2.0, ext3 as new default file system, support for internal SD card readers, new power managment and last but not least our improved package management.
Versienummer 10.2
Besturingssystemen Linux, Linux x86, Linux AMD64
Website OpenSuse
Download http://download.opensuse.org/distribution/10.2/iso/dvd/openSUSE-10.2-GM-DVD-x86_64.iso
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Robin Vreuls

Doktersteam

07-12-2006 • 19:28

33 Linkedin

Submitter: mars

Bron: OpenSuse

Reacties (33)

Wijzig sortering
Op heise-open staat een eerste test van OpenSuse 10.2. Die is overwegend positief.
Het eerste gebruik hier ook. Althans, ik heb sinds twee dagen OpenSuSE 10.2 RC1 draaien, waarvoor ik gisteren ineens heel veel updates binnenkreeg. Ik neem aan dat het nu dus de Final is. Compiz + XGL lijkt wat stabieler, al moet je onder KDE nog steeds die twee bestandjes aanmaken, net zoals onder 10.1. Beetje triest is dat toch wel.
@Zollywoodje:

Wat betreft ATI, Xorg 7.2 ondersteuning geven ze nog niet... en dat is wat in OpenSuSE zit.
De hoop is dat ze volgende maand met een nieuwe driver komen de Xorg 7.2 ondersteuning heeft.. maar ATI is daar eerlijkgezegd niet zo snel in.

Het is een lullige opmerking, maar als met Linux aan de gang wil zit je met een NVidia of Intel kaart beter. Beide tokos zijn een stuk beter met support richting Linux. Wel knudde als je een goede ATI kaart hebt... |:(

Sowieso een aantal links voor je mbt tot ATI, daarbij bevat de eerste een aantal goede tips in het algemeen.

Voor 10.1 bedoeld, maar nog steeds relevant:

http://www.thejemreport.com/mambo/content/view/254

http://www.novell.com/coolsolutions/feature/17174.html


Div repositories en HOWTO's (ook voor video)
http://en.opensuse.org/Using_Xgl_on_SUSE_Linux
http://en.opensuse.org/Additional_YaST_Package_Repositories
http://en.opensuse.org/HOWTOs
Anoniem: 142273
@magic318 december 2006 11:41
Ja momenteel is het XGL gebeuren vooral gericht op gnome en nvidia daar zijn ook de duidelijkste handleidingen voor te vinden helaas.

Ik heb ook geprobeert mijn 10.1 versie met XGL te krijgen maar dat heeft nu al 3x als resultaat opgelevert dat ik helemaal geen desktop meer had.
Dus ik zal alle duitste en engelse handleidingen weer eens doornemen en kijken waar het fout gaat.

Maar er is gewoon heel veel verschil in de diverse handleidingen.
Vergelijk deze maar eens:
http://www.novell.com/coolsolutions/feature/17174.html
http://en.opensuse.org/Using_Xgl_on_SUSE_Linux

Ik mag dan een noob zijn in linux maar zo makkelijk geef ik niet op en hoop binnenkort de *EDIT* aan te kunnen vullen met dat het gelukt is.
Mooie distro!

Snelheid is er ook weer duidelijk op vooruit gegaan, maar dit kan ook door de nieuwe Gnome versie komen.

XGL rocks! :9

De site heeft het duidelijk weer zwaar met alle downloads..

bij deze een mirror met de torrent flinks voor de I386 DVD en AddOn:

http://www.magicalmotions...-10.2-GM-DVD-i386.torrent

http://www.magicalmotions...don-NonOSS-BiArch.torrent
Anoniem: 107502
8 december 2006 11:17
Waarom blijft openSUSE XGL gebruiken, als AIGLX al in X.org geïntegreerd is?

En als ik de Product Highlights lees, zie ik:

X.Org 7.2rc2
using opensync instead of multisync for much better syncing (volgens de OpenSync website zijn zij nog in het beta stadium)
gcc 4.1.2 cvs

Beta's in een final release??? Ubuntu had de beta van Gaim 2.0 in 6.10, maar bij openSUSE gaat dit wel erg ver.

De laatste tijd heb ik openSUSE wel eens uitgeprobeerd, maar ik blijf toch weer terugkomen bij (K)Ubuntu. Wat ik ook altijd zo vervelend vind is dat ik bij openSUSE 5 CD's/1 DVD moet downloaden, waarvan ik uiteindelijk misschien alleen KDE wil gebruiken. En de Live CD installer van (K)Ubuntu vind ik ook een stuk fijner (ok, de installer zelf is misschien nog niet zo ver ontwikkeld als die van openSUSE, maar het gaat mij om het concept van een Live CD installer)..
Anoniem: 107502
@stewie9 december 2006 20:24
Ik weet niet wat jij mij met die link wil vertellen, misschien dat AIGLX en Xgl dezelfde functionaliteit hebben?

AIGLX is al onderdeel van X.org. Terwijl Xgl met de Xglx backend het volgende doet (wikipedia quote)

"Xglx was the first backend implemented for this architecture. It is also the one where the majority of development takes place at the moment. It requires an already existing X server to run on top of and uses GLX to create an OpenGL window which Xgl then uses, similar to Xnest. This mode is only intended to be used for development in the future, as it is redundant to require an X server to run Xgl on top of."

Let op het woord redundant. Xgl heeft de bestaande X.org nodig om te functioneren, terwijl de bestaande X.org al AIGLX heeft! Xgl was een hack om mee te experimenteren, AIGLX niet.
Je hoeft alleen maar de 1ste cd te downloaden voor een werkende installatie, de rest kan je naar keuze via het internet installeren.
Beta's in een final release??? Ubuntu had de beta van Gaim 2.0 in 6.10, maar bij openSUSE gaat dit wel erg ver.
Het gebeurt wel vaker dat SUSE beta's opneemt in een uitgave.
Anoniem: 167006
8 december 2006 11:46
Tja... erg leuk maar, een beter alternatief is:

OS: SabayonLinux 3.2

Levert: Gnome, XFCE, KDE, Fluxbox en enlightment16 "out of the box" naast mekaar met werkende Beryl(compiz) op XGL of AIGLX, ook meteen werkend te bewonderen vanaf de LiveDVD zonder installatie, met XGL of AIGLX naar keuze bij boot.
Ook leuk om te weten, deze DVD word geleverd met alle software die je normaal zoekt om te installeren "uit de doos" zoals Azureus, Amule, Superkaramba, Google earth, GNU, Krita, F=spot, Xara extreme, Blender, Xsacep, Streamtuner, Amarok, KMLDonkey, Wine , Skype, NX client, DVD ripper, Hydrogen, Panaroma creator, openoffice draw (+regular Openoffice en Koffice), alle multimedia proggies, codecs, Kerry Beagle desktop search en weet ik wat, er zit zelfs een Quake4 demo op de liveDVD... een soort van totaaloplossing dus en je kunt in KDE kiezen voor de kicker of de Suse KDE menu.

Je kunt trouwens tijdens een sessie met de acceleration manager(toepassing in je menu) de 3d Desktop switchen van XGL naar AIGLX of geheel uitzetten met een muisklik.

Be warned.... als je alles meteen werkend hebt leer je niets :D
(voor de luie beginner dus die wel alles wil hebben en dan bedoel ik ook alles en dan ook binnen een half uur kunnen blingen met deze Vista-killer en desktopvervanger), eentje voor de 'typical' user dus.. ook al heb je eigenlijk al alles en hoef je dus niets meer te zoeken, toch keek ik even in Kuroo (soort van grafische apt-get) en zag Enemy Territory ertussen staan enzo (3d game) dus dat zit ook wel goed.

Een goede optie als computers niet je hobby zijn en je wil gewoon dat het werkt zonder rommelen maar dan wel op Linux en je krijgt een pictogram met ''Live Help' op je desktop die je brengt naar de helpdesksectie op IRC.
review: http://digg.com/linux_unix/Review_Sabayon_Linux_3_2

Wel je hobby ? Dit is gebaseerd op Gentoo dus behalve dat alles al werkt en klaarstaat kun je in het diepe springen...
Gaat het fout door zelf rotzooien en expirimenteren... DVD erin en na een install heb je meteen weer 'alles' werkende.

Vind je ' alles' qua software te overdreven en erger je je aan 6 tektseditors, 5 browsers etc (wat de snelheid helemaal niet te nadele doet bij deze distro , dat is zo grappig) dan heb je ook een LiveCD ipv LiveDVD... maar downloaden doe je maar 1 keer dus ik zou de DVD aanraden.

http://img176.imageshack.us/img176/7746/mydesktopfs2.jpg


Uiteraard installeer je hem ook vanaf je desktop met eenvoud naar de harde schijf.

gr.
Amp
Je uitspraak van dat er een beter alternatief is vind ik wel een pittige.
Ik heb dat OS uitgeprobeert en krijg geen desktop dus ook niet die dingen die jij aangeeft.
En ik heb minimaal 15 minuten gewacht bij installatie methode. (elke keer weer...)

Na opstarten van dvd heb ik meerdere opties uit dat menu geprobeert en hij blijft hangen/staan iets voorbij dat wereldbolletje.
Of wanneer ik debug doe stopt hij bij "XcistenCe is not enabled" en dan kan ik wachten tot ik een ons weeg.

Het feit is nu dat ik al een heleboel LIVE cd/dvd geprobeert heb en deze distro de enige is die niet werkt en ik geef toe soms was het beeld of geluid niet ondersteunt maar ik kreeg altijd een desktop.
Wat wel werkte was een GeexboX en ook het geheugen controlle werkte.

Ik vind het een goed idee en zal het in de toekomst ook wel weer eens proberen maar helaas struikelt de installer over mijn hardware. (denk ik)

*edit*
Tijdens debug zie ik wel in het begin dat er even geen geluidskaart word gevonden (zit onboard) maar dat is ook alles wat ik aan fouten kan ontdekken.
De checksum was goed dus ook dat kan het niet zijn.

*edit2*
ik heb het ook op een laptop uitgeprobeert en ik kreeg zowaar een desktop maar de hardware was te zwak (intel GPU en een 1,6GHz intel cpu en maar 256MB geheugen plus een slome dvd speler) dus het idee is leuk maar alleen geschikt voor een wat sneller systeem met meer geheugen.
Een installatie op HD heb ik niet geprobeert maar dat zou wel flink moeten schelen in snelheid.
dat is dan inderdaad een tegenvaller, zeker weten dat het geen bad burn is ? (checksum ok?)

gr.
Amp
Tja... erg leuk maar, een beter alternatief is:
Klinkt allemaal goed, maar het valt me wel op dat veel technologie die je opnoemt afkomstig is uit openSUSE en andere grote distro-namen.

Niks mis mee natuurlijk (is een van de speerpunten van opensource), maar zelf steun ik liever een project dat tijd/geld/energie steekt in het verbeteren en innoveren van Linux dan een project dat enkel meelift op de innovaties van anderen.
Waarom, in godesnaam, spendeer je zoveel tijd en energie met het aanprijzen en uitleggen van een _ander_ OS dan waar het hier om gaat?

Als je nou zei: Er is een beter alternatief _klik_, dan vind ik het nog wat.
Enig idee of de snelheid merkbaar beter is dan OpenSuse 10.1? Die vond ik nl. dramatisch langzaam. In tegenstelling tot 10.0, die draaide netjes snel.
Anoniem: 56507
@ReDi8 december 2006 00:27
opensuse10.2 is inderdaad een stuk sneller.
Dat komt oa doordat het updatesysteem niet langer gebruik maakt van zmd.

Voor opensuse10.1: schakel beagle eens uit of (als je kde gebruikt) verwijder deze uit opensuse.

Bij mij nam de snelheid van 10.1 dramatisch toe.

zmd heb ik vervolgens vervangen door smart, wat ook weer snelheidswinst opleverde.
Klopt dat werkte bij mij ook. in GNOME, BTW.
Tomboy draait ook stnd, kan ook uit. Scheelt een hoop resources vanwege Mono.
Anoniem: 56507
@Dreams9 december 2006 12:30
Klopt dat werkte bij mij ook. in GNOME, BTW.
Nou, mij viel bij GNOME op dat als je beagle verwijdert, YaST dan hele stukken GNOME mee wil verwijderen ivm dependencies.

Vandaar dat je het dan beter gewoon kunt uitschakelen in plaats van verwijderen.
Het was te verwachten ext3 als default fs ipv reiserfs
die discussie liep inderdaad al een tijdje en als default een goede ( maar niet de beste) keuze.
Of reiser nog in staat is zijn systeem te perfectioneren vraag ik me af, hoewel hij waarschijnlijk tijd genoeg heeft straks ;)

Ik ga het straks opnieuw installeren. Het package systeem tijdens de betas was dramatisch slecht dus daar heb ik hoge verwachtingen van..

De internet installatie in de laatste beta werkte voor geen meter, Dus ook daar ben ik nieuwsgierig naar. Iemand al geprobeert?
Volgens mij is de keuze naar ext3 gegaan, omdat ext4 de volgende stap gaat worden. Zo heb ik het in iedergeval begrepen.
Een tweetal snelle spiegeltjes voor de liefhebber:
Duitsland
Noorwegen
Anoniem: 142273
7 december 2006 23:34
Geweldig ik had al een beetje lopen stoeien met een RC versie maar heb het niet voor elkaar gekregen om de XGL aan de praat te krijgen op KDE met ATI drivers.
Ik las op heise dat de bestanden nu standaart geselecteerd worden die je nodig hebt dus ik heb ook een stiekeme hoop dat het hele XGL nu vanzelfsprekend gaat.

Wat ik echt perfect vind is al die bronnen die je kan toevoegen voor programma updates.
Zelfs FTD kun je op zo`n manier makkelijk op een Linux systeem instaleren.

Ik moet zeggen dat SuSE mij wel aanstaat en ik windows alleen nog maar gebruik voor spellen en ik ben echt iemand die grafisch is aangelegt dus ook als noob kun je tegenwoordig redelijk met Linux uit de voeten en ik vind het dan ook zeker een aanrader.

Ohja mocht iemand nog een tip hebben om XGL aan de praat te krijgen met KDE en een Radeon 9800 dan hoor ik het graag.

*EDIT*
Ik kon het niet laten en heb hem even geinstalleerd op een oude schijf.
Alles ziet er weer netjes uit MAAR ik krijg de ATI drivers niet geinstalleerd er word ook aangegeven om terug te gaan naar Xorg 7.1 en dus ook die bestanden te vervangen want dan kun je het wel gebruiken.
Dus helaas nog geen XGL voor mij...
*EDIT*
Anoniem: 13324
8 december 2006 16:48
Jahoor weer een nieuwe release :P
Ik blijf wel bezig met Suse, moet je bij windows iedere dinsdag van de maand je halve systeem patchen, bij Suse mag je haast om het half jaar een nieuwe versie gaan installen.

Maar ben er toch weer blij mee :9

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee