Inleiding
Samengevat
De Moto X Play is een subtopper die presteert naar zijn prijs, met bijvoorbeeld een langzamere processor, minder geheugen en een minder geavanceerd scherm dan de X Style. De accuduur is de positieve uitzondering, want die is uitzonderlijk lang. Het toestel ligt fijn in de hand en zit goed in elkaar, de lcd is helder en kleurrijk, en de camera doet het goed bij voldoende licht, maar struikelt bij weinig licht. Wat software betreft houdt Motorola het nog steeds 'basic'; de fabrikant levert een bijna pure Android-ervaring met wat nuttige toevoegingen.
Eindoordeel
Motorola heeft er dit jaar voor gekozen om niet één, maar twee smartphones uit te brengen in de X-serie. Dat heeft geresulteerd in de Moto X Style en de goedkopere Moto X Play, die we hier bespreken. Die X in 'Moto X Play' suggereert dat deze smartphone in de high-end serie valt, maar eigenlijk bevindt de telefoon zich in de line-up van Motorola tussen de Moto G en de nieuwe X Style, en beschouwen we hem als een hoge middenklasser.
De Moto X Play heeft dan ook een langzamere processor, minder geheugen en een minder geavanceerd scherm dan de X Style. We hebben het hier dus niet over hetzelfde beestje in een ander jasje; dat zou vreemd zijn, gezien het prijsverschil. De Moto X Play 16GB kost op het moment van schrijven 379 euro, waar de Moto X Style 32GB pas voor 500 euro de jouwe is. Toch wint de X Play het op het gebied van specificaties op één vlak van de X Style en dat is de aanzienlijke accucapaciteit van 3.630mAh.
Verder valt bij de eerste blik op de specificaties op dat Motorola een camera met maar liefst 21 megapixels in de Moto X Play heeft gestopt. Het gaat om de veelbelovende IMX230-sensor van Sony. Motorola lijkt daarmee de kritiek op de Moto X-edities van 2013 en 2014 serieus te hebben genomen. De camera en accuduur zijn nog wel eens een struikelblok gebleken voor toestellen die op andere vlakken een mooie prijs-kwaliteitverhouding leveren, zoals de Nexus 5. Wat dat betreft lijkt Motorola hier in theorie een mooie stap voorwaarts te zetten. Rest natuurlijk de vraag of dat ook in de praktijk zo is.
/i/2000775790.jpeg?f=imagenormal)
Behuizing en scherm
De Moto X Play is onmiskenbaar een Motorola-smartphone. Hoewel de X-serie zich duidelijk onderscheidt van de G- en E-series, heeft de X Play wat weg van de Moto X van 2014. Het grootste verschil is dat hij iets dikker is en dat de randen aan de achterkant van de X Play weliswaar grijs-metallic gekleurd zijn, maar niet van metaal. Deze kunststof randen zijn wellicht de meest zichtbare hint dat we het over een middenklasse-smartphone hebben en niet over een high-end toestel.
Toch geeft hij niet mee als we hem torderen; de naden sluiten nauw en er is weinig beweging in te krijgen. Dat geldt niet voor de aan-uitknop en de volumeknop. Deze zijn wat iel uitgevoerd en eveneens van kunststof. Verder zit er wat speling in de knoppen, waarmee ze een beetje los lijken te zitten. Ook in het achterpaneel zit een beetje speling. Dit alles is niet echt storend, maar maakt wel duidelijk dat we geen smartphone uit het topsegment in handen hebben.
De bezels met daarin de sleuven zijn behoorlijk dun, evenals de bezels aan de zijkanten, waardoor de telefoon klein is voor de grootte van het scherm. Het rubberen achterpaneel met kleine groeven ziet er best stoer uit en de smartphone glijdt niet snel uit je handen. Door de bolle achterkant ligt hij lekker in de hand. Verder zie je geen vingervegen op het materiaal en blijven er minder haren en dergelijke aan kleven dan je wellicht zou denken, omdat het hard rubber is.
/i/2000761454.jpeg?f=imagenormal)
Je zou kunnen denken dat er een verwisselbare accu achter het paneel zit, maar dat is helaas niet het geval. Ook gaat er geen micro-sd-slot achter schuil. Dit zit achter het verwijderbare plaatje aan de bovenkant, samen met het simkaartslot. Aan de boven- en onderkant van de Moto X Play zitten twee voor het oog identieke sleuven met daarin de microfoon en de luidsprekers. Helaas wordt het geluid van media alleen door de luidspreker aan de onderkant ten gehore gebracht, waardoor het mono is. Het klinkt bovendien wat blikkerig.
De Moto X Play is in tegenstelling tot de nieuwste Moto G niet waterdicht. Jammer, want dat had een leuke meerwaarde gevormd. Laat de Moto X Play dus niet in de wc vallen. Wel is het toestel ‘waterafstotend’. Dat wil zeggen dat er een nanocoating is aangebracht, waarmee het spatwaterdicht moet zijn.
Scherm
Het ips-lcd-scherm van 5,5” met een full-hd-resolutie, ofwel 1080x1920 pixels, volstaat eigenlijk op elk vlak voor een toestel van deze prijs. De kijkhoeken zijn goed, de helderheid is zelfs dik in orde en 403 pixels per inch is flink, zeker voor deze prijsklasse. Verrassender is dat de kleuren behoorlijk uit het scherm springen, terwijl Motorola voor de X-serie toch is overgeschakeld van Super Amoled naar lcd. In de modus waarin de kleuren natuurlijk worden weergegeven is dat evenzeer het geval. We hebben het scherm dan ook in die modus getest en beoordeeld. Wel heeft Motorola het scherm iets blauwer ingesteld dan realistisch zou zijn. Dat zien we vaker; de blauwwaarden iets aanzetten doet het beeld iets witter lijken. Met een kleurtemperatuur van 7.274 kelvin houdt Motorola het echter binnen de perken.
/i/2000761455.jpeg?f=imagenormal)
Leg je de Moto X Play naast de goedkopere Moto G, dan komt het scherm van deze laatste er wat bekaaid vanaf. De Moto X Style heeft dan weer een mooi quad-hd-scherm en de Moto X Play nestelt zich tussen deze twee toestellen in, conform de prijs. Een full-hd-scherm knabbelt overigens wel minder van je accuduur af dan een quad-hd-scherm. Dus als je slechts af en toe een video bekijkt, is dit scherm misschien zelfs een voordeel.
De schermtests bevestigen het geschetste beeld. Als we de Moto X Play vergelijken met zijn directe concurrenten, zien we dat het scherm inderdaad zijn mannetje staat. Het scherm van de Moto X van vorig jaar had kleuren die dichterbij ideaal kwamen, maar de Moto X Play laat de rest van de concurrenten in dit rijtje achter zich.
De afbeeldingen hierboven geven de verschillen in kleurweergave weer tussen de twee beschikbare kleurmodi die de Moto X Play je voorschotelt. Links is de standaardinstelling genaamd 'Levendig' weergegeven en rechts de modus met het label 'Normaal'. De verschillen zijn voor het oog vrij subtiel en dat is prettig. De levendige kleureninstelling betekent niet meteen dat de kleuren heel onrealistisch ogen, maar is fijn als je van net wat fellere kleuren houdt. De kleurafwijkingen blijven in het algemeen binnen de perken.
Verder worden we erg blij van de maximale helderheid van het scherm. Je kunt zelfs stellen dat de Moto X Play zijn directe concurrentie bijna doet verbleken. Dat doet Motorola goed, want het blijft prettig als je in direct zonlicht nog iets kunt waarnemen op het scherm van je smartphone.
Ook de contrastverhouding is goed voor een lcd. Alleen de Huawei P8 heeft een noemenswaardig hoger contrast. Zwart is op de Moto X Play behoorlijk zwart.
Hardware, prestaties en accuduur
In de Moto X Play huist een Snapdragon 615-octacore-soc die geklokt is op 1,7GHz met een Adreno 405-gpu, 2GB geheugen en 16 of 32GB opslaggeheugen. De 615-chipset zagen we begin dit jaar voor het eerst en heeft acht Cortex A53-processorkernen. Vier van die kernen draaien op 1GHz en de andere vier op 1,7GHz. Bij geringe inspanningen gebruikt de smartphone het tragere cluster en wordt er meer inzet gevraagd, dan schakelt de 615-soc het snellere cluster in. De 615-soc heeft 64bit-ondersteuning. Dat is prettig in combinatie met Android 5 Lollipop, want vanaf die versie worden 64bit-chips ondersteund en dat levert iets betere prestaties op.
In de praktijk hebben we weinig te klagen. Android werkt redelijk vloeiend op het toestel, op een incidentele hapering na, apps openen snel en multitasken gaat rap. Het grafisch zware spel Asphalt 8 draait vloeiend op de hoogst beschikbare kwaliteit, wat ons bepaald niet tegenviel van de Adreno 405-gpu. Ook wordt het toestel niet heet.
Wat ons wel opviel, is dat foto's eerst in een iets mindere kwaliteit worden getoond en dan pas in de volle resolutie. Deze voorvertoning zal tot doel hebben om de gebruikservaring niet te vertragen, maar het verbaast ons enigszins dat dit nodig is. De Moto X Play is weliswaar geen hoogvlieger in de onderstaande rijtjes, maar in het dagelijks gebruik hadden we weinig last van vertraging. Alleen met veel apps open wilde het scrollen nog wel eens een beetje haperen. Voor de meeste gebruikers, die een aantal apps openen en een beetje browsen, is de Moto X Play echter snel genoeg.
Toen we de Snapdragon 615 voor het eerst testten in de HTC Desire 820, bleek dat de chip zich zoals te verwachten niet kan meten met high-end chipsets als de Snapdragon 801 of Snapdragon 805. Wel kwam de soc een stuk beter uit de bus dan de Snapdragon 400, die we vaak aantreffen in telefoons in de prijsklasse van de Moto X Play. De ruwe rekenkracht van de processorkernen testen we met AndEBench. We hebben deze benchmark gedraaid met één actieve kern en met alle acht kernen aan het werk.
Wat we uit deze benchmarks kunnen concluderen is dat er wat pure rekenkracht betreft simpelweg snellere smartphones zijn in deze prijsklasse.
Wat verbindingen betreft ondersteunt de Moto X Play wifi 802.11a/g/b/n met dualband-functionaliteit en bluetooth 4.0 LE. Verder ondersteunt hij alle in Nederland beschikbare 4g-frequenties.
Accuduur
De accu met een capaciteit van maar liefst 3.630 mAh is de grootste troef van de Moto X Play. Het toestel is wat zwaarder dan veel toestellen met kleinere accu's en ook wat dikker in sommige gevallen, maar Motorola heeft het formaat goed binnen de perken weten te houden. De telefoon voelt niet bonkig aan en behoudt voor het grootste deel zijn elegante uiterlijk door slimme afrondingen naar alle randen aan de achterkant van het toestel. In het kort kunnen we stellen dat als je al het gevoel hebt dat je een prijs betaalt voor de grote accu, dit absoluut wordt gerechtvaardigd door de meerwaarde van de grotere capaciteit.
In de praktijk halen we meer dan een dag gebruik uit het accusap van de Moto X Play. Sterker nog, bij normaal gebruik gaat hij vaak 48 uur mee. Als we wat meer filmpjes bekijken, Google Maps gebruiken en wat meer browsen op een dag, is de accu na een volle dag nog steeds niet leeg. In essentie hoef je je dus nooit zorgen te maken of de accu het uithoudt tot je weer thuis bent, tenzij je bijvoorbeeld een meerdaags festival bezoekt. Dat is een verademing als je je smartphone wat vaker dan gemiddeld gebruikt.
We hebben onze gebruikelijke benchmarks op de Moto X Play losgelaten en ook daaruit blijkt de lange adem van deze smartphone. Vooral de accuduur bij naar video kijken is bijzonder, omdat de Moto X Play een lcd heeft. Zo'n scherm gebruikt in verhouding tot een (am)oledscherm minder energie bij het weergeven van lichte kleuren en juist meer energie bij het weergeven van donkere kleuren. In video's worden over het algemeen veel donkere kleuren getoond. In deze test verslaat de Moto X Play de Moto X van vorig jaar, die een amoledscherm heeft, echter met gemak. Bovendien wint hij het met afstand van de grootste concurrenten op het gebied van accuduur: de Sony Xperia Z3 Compact en de Huawei Honor 6+.
Met zo’n grote accu is het natuurlijk fijn als het laden ook wat sneller gaat. Motorola noemt sneller laden met de eigen TurboPower-lader - die maximaal 15 watt levert - als voordeel, maar levert deze niet mee. De Moto X Style zal wél ondersteuning bieden voor Qualcomms Quick Charge 2.0-technologie en krijgt een lader met 25 watt vermogen mee. Dat is een gemiste kans voor de Moto X Play.
Het duurt met de bijgeleverde lader drie uur en een kwartier voordat een lege Moto X Play geheel opgeladen is. Dat is best lang in verhouding tot de concurrentie, maar niet zo vreemd gezien de grote accu.
Software en camera
De recentste versie van Android op het moment van schrijven, 5.1.1 Lollipop, staat op de Moto X Play. Zoals gebruikelijk bij Motorola gaat het om een bijna kale versie van Android. Dat betekent dus dat er geen extra laag over Android heen zit die de boel vertraagt of potentieel rommeliger maakt. Wel heeft de Moto X Play bijvoorbeeld enkele kleine functies toegevoegd die niet in de weg zitten. Zo kun je twee keer met je pols draaien om de camera-app te starten en is Moto Display, voorheen Active Display, weer toegevoegd, waardoor het scherm de tijd en notificaties laat zien zodra je het toestel oppakt. Naast de standaard-Android-apps zijn er geen overbodige apps toegevoegd op de Moto X Play: zalig.
Wel is de app Moto weer van de partij. Daarmee kun je bepalen wanneer je niet gestoord wil worden en instellingen voor Moto Display en bewegingsopties, zoals de genoemde polstwist, wijzigen. Daarnaast kun je er uitgebreide stemcommando’s mee geven, die soms verdergaan waar Google Now ophoudt. Zo kun je in de app zelf een zin bedenken en er een actie aan koppelen. Helaas is er nog altijd geen ondersteuning voor Nederlands, dus moet de Moto X Play daarvoor eerst in zijn geheel op bijvoorbeeld Engels worden ingesteld.
Motorola is doorgaans snel met het uitbrengen van nieuwe versies van Android. Het is dan ook waarschijnlijk dat je met de Moto X Play Android 6.0 Marshmellow als een van de eersten kunt installeren, na de Nexus-eigenaren dan natuurlijk.
Camera
De camera is een belangrijk onderdeel van smartphones vandaag de dag en zeker iets waarmee een fabrikant zich kan onderscheiden. Gelukkig heeft Motorola dat inmiddels door en zit de veelbelovende IMX230-module van Sony in de Moto X Play, met daarvoor een f/2.0-lens. Deze 21-megapixelcamera met dual-ledflitser heeft daarmee potentie, maar laten we niet vergeten dat het ook uitmaakt welke beeldverwerkingschip er gebruikt wordt. De chip die de beelden in de Moto X Play verwerkt, is een andere dan die in de X Style bijvoorbeeld, terwijl ze dezelfde sensor hebben. Dat levert andere resultaten op. Ook kan de Moto X Play geen 4k-video’s (ultra hd) opnemen, in tegenstelling tot de Moto X Style.
Toch maakt de Moto X Play foto’s met een resolutie van 5248x3936 pixels en dat is een goede stap voorwaarts vanaf de Moto X van vorig jaar, met zijn 13-megapixelcamera. Gelukkig is niet alleen het aantal megapixels verbeterd.
Let bij vergelijking met andere reviews op: de lichtomstandigheden bij de testkaartfoto's waren nog niet gestandaardiseerd ten tijde van deze review.
De camera-app start vlot, zeker als je vanuit de stand-by-stand twee keer met je pols draait. Daarbij focust de camera snel en drukt hij zonder vertraging af. De autofocus werkt overigens prima, in elk geval als je bij voldoende licht op een vast punt wil focussen en zelfs als het object beweegt, blijft de camera goed focussen. Wel hebben we een aantal keer ervaren dat als we proberen te focussen op iets wat ver weg is, dit resulteert in een onscherpe foto, zelfs als we op het scherm zorgvuldig op het object tikken. Dit probleem deed zich doorgaans buiten voor bij matige lichtomstandigheden, zoals een bewolkte hemel. Onderstaande foto is daar een voorbeeld van. Bij soortgelijke omstandigheden ging het echter ook vaak goed.
Bij deze foto probeerden we tevergeefs scherp te stellen op de gebouwen aan de overkant
Van dichtbij lukt het meestal prima om snel scherp te stellen. Voorwaarde is wel dat er genoeg licht is.
Bij het nemen van een foto als deze kunnen we de Moto X Play snel laten focussen op de verschillende onderdelen van dit moederbord
De cameraprestaties bij weinig licht zijn een zwak punt van de meeste smartphones en daarin is de Moto X Play helaas niet anders. Wanneer het wat bewolkt of donker wordt, gaat de kwaliteit vrij hard achteruit en neemt de ruis snel toe. Daarnaast wordt het beeld al snel wazig, doordat de sluiter lang open moet staan om nog redelijke resultaten te krijgen.
In goede lichtomstandigheden maakt de camera echter prachtige plaatjes. Natuurlijk niet zo mooi als een Samsung Galaxy S6 of LG G4, maar we hebben het hier dan ook niet over een high-end telefoon. Wat kleur en detailniveau betreft doet de camera het over het algemeen beter dan de directe concurrentie.
De selfiecamera drukt af in 5 megapixel en is verder niet heel spannend. Hij volstaat prima om een profielfoto mee te maken. Hij heeft verder dezelfde opties als de camera achterop, inclusief de hdr-modus, nachtmodus en zelfs de flitser. Terwijl de sluiter zijn werk doet, laat de Moto X Play dan een wit scherm zien om het gezicht te verlichten.
De camera neemt in de videomodus alleen op in 1080p met dertig frames per seconde. Geen 720p-modus dus, voor het geval dat je geheugenruimte zou willen besparen. Wel neemt de slow motion-modus in 720p-resolutie op, met 120 frames per seconde. Ook bij opgeslagen video’s kun je nog slow motion toepassen, waarbij je selecteert welk deel van de video in slow motion moet worden opgeslagen. Dat resulteert natuurlijk wel in een stuk minder vloeiende video dan wanneer je direct in slow motion-modus opneemt. Het aantal frames per seconde is dan namelijk vier keer lager.
Specificaties en fotogalerij
Product |
Motorola Moto X Play |
Versie besturingssysteem |
Google Android 5.1 |
Schermdiagonaal |
5,5" |
Resolutie |
1920x1080 |
Invoermethode |
Touchscreen |
Schermtype |
LCD |
Multitouch |
Ja |
Touchscreentechniek |
Capacitief |
CPU/SoC |
Qualcomm Snapdragon 615 |
Aantal cores |
8-core |
Processorsnelheid |
1,7GHz |
Geheugengrootte |
2GB |
Opslagcapaciteit |
16GB |
Geheugenkaart (Mobiel) |
MicroSD |
Aantal SIMs |
Single |
Simkaart 1 |
Nanosim |
Cameraresolutie |
21Mp |
Cameraresolutie (voor) |
5Mp |
Camera-autofocus |
Ja |
Diafragma |
2 |
Gsm-flitsertype |
Dubbele led, Enkele led |
Ondersteunde videoresoluties |
1920x1080 |
Mobiele netwerken |
2G - edge, 2G - gprs, 3G - hsdpa, 3G - hspa, 3G - hspa+, 3G - hsupa, 4G - lte, 4G - lte-a |
Frequentiebereik (mobiel) |
800MHz, 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz , 2600MHz |
Verbinding (wlan) |
802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n |
5GHz-ondersteuning |
Ja |
Bluetooth-versie |
Bluetooth 4.0 |
Overige draadloze verbindingen |
Near Field Communication (NFC) |
Gsm-Connector |
3,5mm, Micro-USB |
Accucapaciteit (mAh) |
3.630mAh |
Accu verwisselbaar |
Nee |
Draadloos laden |
Nee |
Invloeden van buitenaf |
Spatwaterdicht |
Gewicht (gram) |
169g |
Lengte |
148mm |
Breedte |
75mm |
Hoogte / Diepte |
10,9mm |
Alternatieven
De prijs van de Huawei P8 is inmiddels gezakt naar een niveau dat vergelijkbaar is met dat van de Motorola Moto X Play. Hij heeft een iets kleiner, maar eveneens mooi scherm. De accuduur is wel een stuk korter dan die van de Moto X Play. Daarentegen presteert de camera van de Huawei P8 beter met weinig licht.
4 van 5 sterren
(5 reviews)
De Moto X van vorig jaar is een goedkoop alternatief voor de Moto X Play. Hij heeft een iets kleiner scherm dan de X Play. Ook hier geldt dat de accuduur een stuk korter is dan bij de nieuwe Moto X-telg. Bovendien is de camera niet om over naar huis te schrijven. Wel is hij een stukje sneller dan de Moto X Play.
4 van 5 sterren
(11 reviews)
De Moto G van 2015 is een stuk goedkoper dan de Moto X Play. Voor die lagere prijs moet je het wel doen met een minder mooi scherm, een tragere chipset en in het geval van de 8GB-versie een karige opslagcapaciteit. Wel heeft hij een redelijke accuduur en ondersteunt hij net als de Moto X Play alle 4g-frequenties. In tegenstelling tot de Moto X Play is de Moto G wel waterdicht.
4.5 van 5 sterren
(7 reviews)
Als je hem kunt bemachtigen is ook de OnePlus 2 een goed alternatief voor de Moto X play. Hij is sneller, heeft een vingerafdrukscanner en de OnePlus 2 heeft ruimte voor twee simkaarten. Wel lever je in op de accuduur.
4 van 5 sterren
(3 reviews)
Met goede prestaties en een accuduur die niet eens veel onderdoet voor die van de Moto X Play is de Z3 Compact van Sony een serieus alternatief. Op het moment van schrijven liggen de prijzen van de telefoons op hetzelfde niveau voor de 16GB-versies. De Z3 Compact is verder waterdicht, maar heeft wel een minder mooi beeldscherm.
3.5 van 5 sterren
(57 reviews)
Wil je een telefoon met een goed scherm en een lange accuduur, dan kun je ook kijken naar de Honor 6 Plus. Deze heeft alleen geen ondersteuning voor alle in Nederland gebruikte 4g-frequenties en een wat matige camera.
4 van 5 sterren
(3 reviews)
Conclusie
De Moto X Play is een middenklasse-smartphone die op bijna alle onderdelen gemiddeld tot goed scoort. De accuduur is zonder twijfel de meest voor de hand liggende reden om voor deze smartphone te kiezen, simpelweg omdat hij gegarandeerd een dag meegaat, ook al gebruik je hem een keer wat meer.
Het scherm heeft een hoge maximale helderheid, mooie kleuren en is scherp, met 403ppi. Ook zit het toestel prima in elkaar, hoewel we liever een metalen in plaats van een kunststof rand achterop hadden gezien. De prestaties zijn eveneens op niveau voor een toestel in deze prijsklasse. Wel hadden we iets hogere verwachtingen van de camera bij weinig licht, maar op andere fronten scoort de camera weer meer dan voldoende, zeker voor Motorola-begrippen.
De Motorola Moto X Play valt wat prijs en kwaliteit betreft netjes tussen de nieuwe Moto G en de Moto X Style in, en zit daar lekker comfortabel. Het zal immers lastig zijn om onder de vierhonderd euro een completere smartphone zonder zwaarwegende minpunten te vinden.
Eindoordeel