Het product waarmee Nest zijn intrede op de markt deed, is zoals bekend de Nest-thermostaat. Nest introduceerde het apparaat in 2011 en is daarmee een voorbeeld van een start-up die een bestaande markt opschudt. Andere makers van thermostaten besteedden weliswaar tijd om hun apparaten slimmer te maken, maar richtten hun inspanningen vooral op energiebesparing en niet op de gebruiksvriendelijkheid.
Nest benadrukt graag dat zijn thermostaat, die in de Verenigde Staten 250 dollar kost, meer is dan een thermostaat die op afstand te bedienen is. "We willen geen huis dat op afstand te bedienen is, maar een huis dat zelfbewust is", stelt Lionel Paillet, het hoofd van de Europese Nest-divisie.
Niet dat de Nest niet op afstand te gebruiken is; de thermostaat laat zich bedienen via smartphone-apps die je laten bepalen hoe warm je huis precies moet zijn. Daartoe maakt de thermostaat via je wifi-router een verbinding met de Nest-servers, die op hun beurt communiceren met de smartphone-app. Dat is echter weinig vernieuwend meer, want inmiddels zijn er meer thermostaten op de markt die dat kunnen.
De functie waarmee Nest het meest te koop loopt en die vergeleken met andere wifi-thermostaten het meest innovatief is, is de Auto-Away-functionaliteit. Auto-Away voorspelt, zoals de naam al een beetje weggeeft, wanneer een gebruiker thuis is. Daartoe heeft de Nest bewegingssensors aan boord. Bovendien houdt de thermostaat bij wanneer je wel en niet thuis bent, om er zo voor te kunnen zorgen dat je huis warm is op het moment dat je arriveert.
"Auto-Away leert zelf wanneer je precies thuis bent", zegt Paillet. Een gebruiker hoeft dus geen schema's op te stellen; de thermostaat naar een aangename temperatuur draaien is genoeg. Vervolgens leert de thermostaat zelf wanneer je je huis op een bepaalde temperatuur wil hebben. Wel kun je daarbij een minimumtemperatuur invullen.
Bij het stoken wordt bovendien rekening gehouden met de weersvoorspelling, die van internet wordt geplukt. Zo weet de thermostaat wanneer moet worden begonnen met stoken om een huis op tijd warm te krijgen. Nest belooft dat Auto-Away in 90 procent van de huizen werkt.
De zelflerende thermostaat moet besparing opleveren, omdat veel mensen volgens Nest vergeten of geen zin hebben om de verwarming lager te zetten als ze weggaan. Nest herkent energiebesparend gedrag; door de kachel lager te zetten krijgt de gebruiker een icoontje van een blad te zien. Elke maand krijgen Nest-gebruikers bovendien een overzicht van hun energieverbruik.
Geen energie verspillen, wel warm
In de afgelopen tijd heeft Nest in de praktijk getest hoe het apparaat in Nederland functioneert. Een van de testers, die anoniem wil blijven omdat hij een non disclosure agreement met het bedrijf heeft gesloten, heeft positieve ervaringen. "Ik weet nog niet wat hij in Nederland gaat kosten, maar ik heb er wel 200 euro voor over", zegt hij. "Het is heel luxe om zonder energie te verspillen thuis te komen in een warm huis."
De tester die Tweakers sprak, heeft overigens geen effect op zijn energierekening bemerkt. "Ik deed mijn verwarming zelf ook al al uit als ik van huis ging", tekent hij aan. Tweaker Thaan, die een Amerikaanse Nest importeerde, merkt eveneens weinig van de besparing. "Ik gebruik dan ook de Amerikaanse versie", tekent hij aan. Officieel heeft die geen ondersteuning voor Nederlandse verwarmingsinstallaties, maar Thaan wist hem toch te koppelen aan zijn vloerverwarming. "Verder is het een heel mooie thermostaat die je nooit gebruikt", zegt hij over de Nest.
Het is heel luxe om zonder energie te verspillen thuis te komen in een warm huis
Concurrenten zitten niet stil
Bij zijn introductie was de Nest de eerste thermostaat die leert wanneer je thuis bent en die op afstand kan worden beheerd, maar de concurrentie zit niet stil. "In de komende tijd komt bijvoorbeeld Honeywell met veel nieuwe producten", zegt Roy Wolters van Wifithermostaten.nl. "Wij verkopen momenteel vijf tot tien slimme thermostaten per dag, maar zijn nog een vrij jonge webshop."
Honeywell introduceerde in de afgelopen zomer de Lyric, een thermostaat die in zekere zin nog slimmer is dan de Nest. De Lyric heeft ingebouwde ondersteuning voor geofencing. Daarmee kan de verwarming automatisch uitgeschakeld worden als de bewoner niet in de buurt is. Een bijbehorende smartphone-app leest daartoe zijn locatie uit.
Dat heeft ook nadelen. De gebruiker moet zijn locatie vrijwel constant delen met de servers van Honeywell, wat bezwaren voor privacy en accuduur oproept. Met de sensors van de Nest bereikt de gebruiker hetzelfde, al moeten die continu de woonkamer in de gaten houden.
Wie niet wil dat zijn thermostaat 'weet' wanneer hij of zij thuis is, maar hem wel op afstand wil bedienen, kan terecht bij slimme thermostaten van onder meer Honeywell en Nefit. Eneco-klanten kunnen kiezen voor de Toon, waarmee niet alleen de thermostaat kan worden bediend, maar ook het totale energieverbruik kan worden ingezien.
Ook heeft Essent, dat overigens als eerste Nederlandse energiebedrijf de Nest levert, al langer een e-thermostaat, die via een app kan worden bediend.