Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 206, views: 188.380 •

Conclusie

SimCity is in beginsel een goed spel. De game zit goed in elkaar, is leuk om te spelen en werkt ook zeer verslavend. Dat wordt gecombineerd met een prima look, veel variatie en dus herspeelwaarde in de gameplay, en voor het eerst ook met een multiplayer-aspect. Hoewel je nog af en toe wat technische problemen zult tegenkomen, zul je het grootste gedeelte van de tijd gewoon veel plezier beleven aan de terugkeer van de moeder aller sim-games.

Helaas hangt de afgelopen anderhalve week als een zwaard van Damocles boven het hoofd van het spel, of meer specifiek: boven onze beoordeling. Een oogje toeknijpen of stellen 'ach joh, het is nu verholpen en gedupeerden krijgen een gratis game' is niet meer mogelijk als het om zulke heftige problemen gaat. We kunnen alleen maar hopen dat EA, en andere uitgevers die met soortgelijke systemen werken, hier van leren. Want laten we niet doen alsof we niet zagen aankomen dat dit weleens fout kon gaan...

Pluspunten

+ Verslavend
+ Eenvoudig, maar je blijft je verbeteren
+ Kan veel kanten op, variatie in steden
+ Goede look
+ Spelen in regio's
+ Cloud save games

Minpunten

- Verplichte serververbinding en alle problemen die dat kan geven
- Klein oppervlakte voor een stad
- Regiofeatures komen niet altijd uit de verf
- Veel netwerkfeatures zijn nog uitgeschakeld

Cijfer: 6,5

Titel SimCity SimCity
Platform PC/Mac
Ontwikkelaar EA Maxis
Uitgever Electronic Arts
Releasedatum Inmiddels verschenen

SimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCitySimCity


Door Jurian Ubachs


Jurian werkt sinds 2008 bij Tweakers, maar bouwde voor die tijd al ruime review-ervaring op bij onder meer InsideGamer. Hij heeft een voorliefde voor rpg's en sportgames, maar is van alle markten wel thuis, al vindt hij mmorpg's stiekem iets te tijdrovend om echt goed mee aan de slag te gaan. Om te zorgen dat hij een gefundeerde mening over de geteste spellen kan geven, speelt hij vaak thuis verder of vliegt hij naar de andere kant van de wereld om de informatie uit eerste hand te horen.

Reacties (206)

Reactiefilter:-12060197+1161+223+34
1 2 3 ... 8
Nette review.
Helaas zijn er nu steeds meer dingen die naar voren komen in Simcity die het plezier wel een beetje vergallen.
Zo zijn er duidelijke problemen met de path-finding die op GoT besproken worden en die het zeer moeilijk maken om een grote stad te draaien. [SimCity] Klachten en problemen

…ťn voorbeeld is het feit dat een sim bij het zoeken naar werk de deur uit stapt en naar een beschikbare job reist. Als daar aangekomen de job al bezet is zoekt hij de volgende vrije job en gaat daar naar toe. Dit doen alle Sims tegelijk en dus krijg je het effect dat je hele bevolking naar dezelfde vrije job reist. Hierdoor is je verkeer een ramp.

Dit soort issues maken dat je stad compleet vast loopt hoe je deze ook opbouwt en dat is frustrerend.

[Reactie gewijzigd door MuddyMagical op 14 maart 2013 08:12]

Ik zou het geen nette review noemen als ze gewacht hebben met de review tot ze meer speeltijd hebben gehad maar totaal geen ervaringen van Tweakers meenemen die op het forum gepost zijn. Gebruik je achterban in dit geval.

Admin-edit:Bron: http://answers.ea.com/t5/...ic-are-broken/td-p/737060

One of the biggest problems people are having with the game is the massive traffic-jams that seem to clog the entire system up. Now, this is responsible for the ineffective coverage of ANY traffic-based services (Fire, Police, Garbage, Medical, Education, Mass-Transit.) There are also a number of smaller complaints that may also be directly related to how Glassbox handles traffic.

"Workers aren't commuting."
"There aren't enough workers, even though I have plenty of population."
"Tourism is broken."
"Emergency services are slow/unresponsive/broken."

The agent system that is used for utilities (power, water, sewage) seems to be identical to the system that handles traffic.

The problem is that, just as power can sometimes take a ridiculously long time to fill the entire map (because the "power agents" just randomly move about with no sense) traffic and workers can do the same thing. Workers leave their homes as "people agents." These agents go to the nearest open job, not caring at all where they worked yesterday. They fill the job, and the next worker goes to the next building and fills that job, and so it goes until all the jobs are "filled." So, when you have all your "worker" sims leaving their houses for work in the morning, they all cluster together like some kind of "tourist pack" until they have all been sucked into "jobs." They don't seem to care if the job is Commercial or Industrial, only that it's a job.

"Scholars" are handled exactly the same way. As are school busses and mass-transit agents. This is why you see the "trains" of busses roaming through your city, and why entire sections of town may never see a school bus, despite having plenty of stops... Once all the busses are full, they return to school and stay there until school is done for the day.

Now, here is where it gets really good... In the evening, when work and school lets out, they all leave and proceed to the absolute closest "open" house. They don't "own" their houses. The "people" you see are actually just mindless agents (much like the utilities agents, as I said earlier) making the whole idea of "being able to follow a 'Sim' through their entire day" utterly POINTLESS!!"

The reason traffic problems cause so many other side-effects, is because EVERYTHING relies on those "people" who are stuck in herds trying to go to whatever closest "slot" they can fill. Casinos go bust because "tourists" are just "shopper agents" from out of town. You MUST put casinos RIGHT next to the entrance to your city if you want them to succeed. Placing street-car stops by the casinos can actually cause more harm than good! Why? Because the "shoppers" will board the streetcar stop (because it's the closest open slot) and be shuttled to a shopping district instead.

Sharing resources and services gets to be a joke, because all the vehicles ("agents") get bound up with the busses at the entrances to cities.


Wat video materiaal:
http://www.youtube.com/wa...mbedded&v=g418BSF6XBQ
http://www.youtube.com/wa...mbedded&v=WH-CdkSqDSs

En nog een link:
http://arstechnica.com/ga...tys-ai-server-connection/

En waarom zou je een stad bouwen met residential, commercial en industrial zones als enkel residential veel beter werkt? Er zijn al steden met 900k inwoners op deze manier.
http://www.youtube.com/watch?v=ACdu1ho2Ic4

[Reactie gewijzigd door Dirk op 14 maart 2013 22:31]

Dat er gedonder was met path-finding was wel duidelijk, maar is echt pas in de laatste 24 uur naar boven gekomen en ik kan me voorstellen dat de video toen al was geschoten. Tweakers kan wachten tot alle bugs zijn gevonden, maar dan heeft een review geen zin meer omdat het al te ver na de launchdate is.
Ik ben inderdaad wel met je eens dat er gebruik gemaakt had kunnen worden van de achterban.
Dat de pathfinding een probleem heeft is alsnog niet relevant als je niet van A naar B gaat maar van hot naar her. Slordige fouten die volgens mij typisch dan ontstaan als er te veel tijdsdruk is.
Van hot naar her is echt slordigheidsfout. Dat is gewoon een duidelijk keuze in het algoritme. Wat wel kan is dat ze het bedoelde algoritme niet af kregen en dan deze eenvoudige oplossing erin hebben gestopt... Ik hoop dit laatste in ieder geval en dat het met een patch wel terugkomt ...
het schijnt dat Maxis er nu mee bezig is, *het verkeer, maar het blijft erg slordig.
waar ik wel naar benieuwd ben is wat is de eigenlijke score van de game zelf, en war heeft het zwaard van damocles meegewogen..

bijv: als alles goed zou werken van de servers maar het dezelfde game zou zijn wat zou dan de score zijn? een 7/ 7,5 of toch wel een 8.

want ik heb het gevoel dat hier een pareltje van een game ligt welke gewoon een vreselijke launch heeft gehad en daarop wort afgerekend, en min of meer terecht, maar over 1 maand tijd, is de game dan het kopen waard of niet?

daarom zou ik graag 2 scores zijn 6,5 (of zelfs lager) door de vreselijke service,
en een 7,5 voor de game die eronder ligt. bijvoorbeeld.

edit:

verder is er ook een Modder die de 20 minuten online requirement die ingaat zodra de conectie is verloren heeft weggehaald door de packages te veranderen. (timer is in te stellen op bijv 9999999 minuten)

http://www.youtube.com/wa...mbedded&v=Bmce9oIxJag

EA heeft zelf nog niet gerageerd, maar Ocean Quigley een lead van Maxis heeft via Twitter echter laten weten dat het modden toegestaan is
https://twitter.com/oceanquigley/status/299566347438936064
dus dat zou in moeten houden dat het aanpassen van de zogeheten .package-bestanden toegestaan is. en met deze aanpassing is de game dus feitelijk volledig offline te spelen, maar connect hij zodra er weer internet is wel naar de servers.

[Reactie gewijzigd door freaq op 14 maart 2013 11:00]

Maar dat is dus het hele punt van de post waarop je reageert. Er ligt onder de serverproblemen niet een pareltje van een game, want er zijn grote problemen met werkelijk alle aspecten van de game.
Het zou echt grappig zijn geweest als de review ook wat onderzoek gedaan had naar de oorzaken van de verschillende punten van problematiek, maar goed. Triest zou het geweest zijn als men het ook naast leuke zaken als deze presentatie uit 2001 had gelegd ....
want ik heb het gevoel dat hier een pareltje van een game ligt welke gewoon een vreselijke launch heeft gehad en daarop wort afgerekend, en min of meer terecht, maar over 1 maand tijd, is de game dan het kopen waard of niet?

Ik denk dat jij en ik beide weten dat de meeste games vaak niet zo geweldig worden afgeleverd, maar om nou te gaan reviewen over dingen die ze misschien (Je weet het nooit met EA) gaan patchen is van de zotte. Moet je dan eerst een maand wachten totdat je Łberhaubt een werkende game hebt of moet je je gaan baseren op (valse) beloftes?

De gameplay is in principe wel leuk, maar het is echt niet alleen de servers die moeilijk doen. Dat je daadwerkelijke hoeveelheid sims veel lager is dan je population (En waardoor je ook maar met een klein beetje industrie altijd te weinig workers hebt). Ze constant zitten te zeuren om scholen, maar je vaak niet eens een volledig geupgrade universiteit vol kan krijgen... Eigenlijk is het maar goed ook, met 'echte' sims zouden die verkeersproblemen nog veel groter zijn. Het probleem is dat eigenlijk de meeste bugs die nu bekend zijn ook meteen game breaking zijn. Je moet je stad zo indelen om rekening te houden met de bugs... Mijn eerste stad draaide vooral op recycling... totdat je op overcapaciteit zat en ze besloten in ťťn keer helemaal niks meer te doen. De maps zijn te klein, je hebt in principe te weinig opties (CitiesXL is voor het daadwerkelijke stad bouwen zoveel uitgebreider)
nou niet helemaal je kan de game als je hem kan spelen, zoals in de video gezegd wordt, zeker verslavend en leuk noemen... en henm dus in die zin ook beoordelen, je kan prima zien of de game an sich gewoon leuk is.

en er werd ook gesetgd dat deze game een 8 of 9 had kunnen krijgen...
kortom als je ervanuit gaat dat deze problemen opgelost zijn over 2-3 weken, en je alleen naar de game kijkt dat verdient de game gewoon een goed cijfer...

ik snap de frustratie ook prima, maar ik had dan bij et eind ordeel gezet
cijfer als deze problemen doeltreffend aangepakt worden (houd het nieuws in de gaten) 8,5
Cijfer zoals de game nu is, 4,5

dan kan je zelf inschalen of je wil wachten tot deze issues over zijn of niet. in plaats van een 6,5 welke de lading niet volledig dekt imho
Je kunt toch sowieso zelf bepalen of je wilt wachten of niet? Het zou wat suf zijn als je alleen naar het cijfer kijkt en niet naar de rest van deze review. Ik zie zo'n cijfer meer als een aardigheidje, maar ik lees/kijk de review vooral om een indruk te krijgen van de sterke en zwakke kanten van het spel. Als je het cijfer gaat nuanceren dan krijg je nu juist weer een review, in plaats van een lekker kort door de bocht oordeel, wat ook prima is maar wel iets anders.
Je kan toch niet een spel gaan baseren op de functionaliteiten of bugfixes die mogelijke nog komen? Werd, ik noem maar wat, World of Warcraft ook alvast beoordeeld op de expansions en content patches die later kwamen? Dacht het niet!

Als je een spel released, moet je er maar voor zorgen dat je alles wat je je klanten belooft hebt in die peper dure marketing campagnes, ook daadwerkelijk na komt. Kan je dat niet? Dan is het spel niet af, en heb je 2 keuzes;

- Je verzet de release datum, om je review scores te beschermen.
- Je released het spel alsnog, met alle gevolgen van dien.

Ze hebben obviously voor het laatste gekozen, en zullen dan daar ook de consquenties van moeten onderzien.

En om heel eerlijk te zijn, ik heb het spel nu zo'n kleine 25 uur gespeeld, en hoe meer ik speel, hoe meer bugs/design fouten ik tegen kom. Ik krijg steeds meer het idee dat ik voor de gek ben gehouden door EA. En de bugs die Tsurany genoemd heeft hierboven zijn nog NIET EENS alle bugs, het spel zit er vol

Dus als conclusie, wacht alsjeblieft met het kopen van het spel, want het spel is in feite nog in beta.
want ik heb het gevoel dat hier een pareltje van een game ligt welke gewoon een vreselijke launch heeft gehad en daarop wort afgerekend
Een pareltje van een game?

Behalve de bugs dan, de abominabele pathing, steden met het formaat van een postzegel, het ontbreken van terraforming, verschillende gesimplificeerde gameplay aspecten, geen ondergrondse constructie (zoals subways), slecht functionerend openbaar vervoer, hulpdiensten die voor stoplichten wachten en continue voorrang verlenen, geen constructie tools om highways en spoorwegen aan te passen, launch day DLC en micropayments voor een game die slechts met de bare essentials verkocht is tegen full price, geen lokale saves, etc, etc, etc.

En ja, daarbovenop heb je dan nog die abominabele always-on DRM, die afhankelijk is van instabiele servers met te weinig capaciteit waardoor mensen hun game niet kunnen spelen, met wachttijden geconfronteerd worden, of er uit worden geknikkerd, en waardoor mensen hun progress kwijtraken omdat hun save in de cloud in rook op gaat, etc.

Zonder het drama van het online aspect is de game nog steeds niet meer dan een 6,5 waard. Vooral niet als je het relateert aan de voorgaande edities van SimCity. En met het online aspect rekening houdend kun je de game eigenlijk alleen maar een diepe onvoldoende geven.

Maar goed, ieder zijn mening. Ik wil m'n geld terug in ieder geval.

[Reactie gewijzigd door houseparty op 15 maart 2013 01:16]

Dit is absoluut geen "slordige fout". Denk je echt dat niemand dit is opgevallen, of dat niemand het Łberhaupt kon schelen? Dit is een fundamenteel designkeuze geweest, die ervoor zorgt dat je veel en veel minder individuele data hoeft bij te houden en door te rekenen. Vanuit performance standpunt dus prima te verdedigen, maar imho compleet onverantwoord op het gebied van gameplay voor een game als dit.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 14 maart 2013 10:32]

Het is het wel zo dat alle Simcities approximaties gebruikten voor het verkeer, en dat deze Simcity daarvan heeft proberen af te wijken, dus strikt noodzakelijk is het niet.

Een goed traffic routing algoritme zat er in de vorige simcities ook niet, was ook regelmatig erg apart te noemen. Echter dat is wel iets wat ik bij deze simcity echt verwacht had, zeker aangezien het tot de kleinere maps heeft geleid, meer detail te koste van de grootte.

maxis heeft echter gezegd bij de pathfinding nu de files mee te gaan rekenen, wat in essentie niet zo moeilijk is en dus automatisch het verkeer zal over alle wegen,
ook een voorkeur voor grotere wegen is dan relatief eenvoudig in te bouwen.
Bij Cities XL komt dit probleem nochtans niet voor. OK, daarin kan je ook niet het hele dagverloop van een burger volgen, maar de verdeling van verkeer en burgers is veel realistischer en openbaar vervoer werkt zoals het hoort. Met veel grotere maps als bonus.
En dat spel kost iets van 4,50 ^^
Laat tweakers dat eens reviewen, gewoon om even EA belachelijk te maken.
Wat me ook irriteerd is dat als je 3 gelijktijdige branden hebt en je hebt een brandweer kazerne hebt met 3 brandweer auto's dan rijden ze alle drie naar de zelfde brand.

Ook zie je de brandweer, politie en ambulance stoppen voor stoplichten.
Dat is op zich nog niet zo'n probleen.
Maar betekent dit dan ook automatisch dat deze 3 units bezet zijn voor andere branden, tot de eerste is geblust? Of verlaten ze die?
- Veel netwerkfeatures zijn nog uitgeschakeld
Zoals welke dan? Want dat haal ik niet op uit de review.
Klopt, had even vermeld moeten worden (lees: had ik even moeten vermelden). Het spel hoort bijvoorbeeld een scala aan leaderboards bij te houden, wat het leuker maakt om bepaalde specialisaties te kiezen. Ook is volgens mij de wereldmarkt uitgeschakeld. Het zou zo moeten zijn dat als wij met zijn allen kolenmijnen bouwen, de wereldwijde prijs van kolen daalt, maar die prijzen zijn nu nog fixed.

Daarnaast zouden er ook al challenges etc lopen als 'wie bouwt het snelst een stad met 200k inwoners' of 'wie weet er het snelst 150.000 geld te verdienen', etc.

Ik heb ook sterk de indruk dat er een aantal regionale simulaties niet gedraaid wordt. Zoals diverse mensen al aangeven klopt er veel niet aan het verkeer tussen regio's, en zit daar veel vertraging in. Ook dat is een nog niet goed werkende netwerkfeature.
Ja ze zijn bezet tot de eerste brand is geblust.
En in de tussentijd je halve stad af fikt. Ik heb het zien gebeuren. 8! brandweerwagens die bij een klein huisje stonden en verderop stond de halve stad in lichterlaaie. Vervolgens kleine huisje geblust en alle 8 gaan samen naar dezelfde volgende brand. Ja zo schiet het dus niet op he....

En dat de brandweer netjes wacht om overal voorrang te geven/groen licht was me ook al opgevallen. Nee dat het routing algoritme niet in orde was, is me ook al opgevallen. Huizen die beweren dat er geen school in de stad is, terwijl de scholen niet vol zitten. Massa's mensen die van bedrijf naar bedrijf lopen. Verkeersopstoppingen in delen van de stad waar geen hond zou moeten zijn, etc.

Hopen dat ze het snel oplossen, want dit werkt gewoon niet goed.
Eigenlijk een waardeloze review, want het grootste probleem wordt niet genoemd. Foxnews(of all sources) weet het treffend te verwoorden:
Players have to design their cities to suit bad algorithms, not realistic goals
Nog wat verplicht leesvoer voor de tweakers redactie:
Fans, press uncover massive holes in SimCity’s AI, server connection

simcitys-sims-dont-seem-that-smart-after-all

[Reactie gewijzigd door Damsplaat op 14 maart 2013 09:27]

Foxnews heeft inderdaad een scherpe analyse. Ook dit stuk vond ik interessant:
The lame pathfinding algorithms may explain one of the biggest mysteries surrounding this new SimCity iteration; why is the city size limited so drastically? Many early reviews cited claustrophobia as the number one complaint even before the server problems surfaced, including the exhaustive Ars Technica piece. It now seems likely that the strict size limitation may have been necessary to avoid complete gridlock.
De kans lijkt me zeker reŽel dat de slechte AI de oorzaak is van de kleine maps.
In de discussies en verkenningen op Reddit en Simtropolis is inmiddels duidelijk geworden dat er geen functionele vereisten zijn voor de beperking van de map grootte. Sterker nog, in de packages is terug te vinden dat er reeds code aanwezig is voor zowel kleinere als grotere maps en regions.

De indicaties dat de map grootte een arbitraire beslissing is geweest vanuit DLC strategie zijn steeds sterker aan het worden.

Er zijn elementen van AI die van invloed zijn op performance, echter met de huidige instrumentatie van fudging is dat nog steeds van weinig tot geen praktische invloed op de map grootte.
Ik keek erg uit naar dit spel, maar ben blij dat ik 'em niet heb gekocht. Dat laatste filmpje toont een volledig residential stad, en heeft een whopping 200k inwoners. Dat is dus bijna het grootste dat je kunt halen. Een lullig 200k stadje. Ik had toch minstens 4x zoveel land willen hebben!
Ik heb ook al 900k inwoners gezien, denk dat het een kwestie van tijd is voor men de 1 miljoen aantikt.

Maar het probleem is niet zozeer dat de stad groter moet zijn (dat zou fijn zijn maar meer sims is op een gegeven moment ook niets meer dan een cijfer), maar dat de sims zelf wat meer moeten zijn dan werkzombies
Je bedoelt fake sims he? Maxis cheat met het aantal daadwerkelijke sims dat je hebt!
De reden van dit alles is alleen maar terug te voeren op 1 gegeven:

Er *moest* een always online feature in vanwege DRM.

Ik heb het bij de hands-on ook al gezegd, de always-online gaat voor gigantische problemen en beperkingen zorgen. Zelfs toen werd in het interview al duidelijk dat er om de hete brij heen gedraaid werd, nu zien we het resultaat.

Het is ook veel te arrogant van Maxis en EA om te denken dat dit goed zou gaan. Als MMO's het keer op keer verknallen (vlekkeloze launches zijn er vrijwel nooit, Guild Wars 2 had een verhoudingsgewijs 'goede' launch, en daar werkte bijvoorbeeld de Trading Post wekenlang gewoon niet...) waarom zou een massale Sim-game, waarbij ook nog alle spelers in een netwerk moeten communiceren mbt de economie en het managen van regios WEL goed gaan?

Ik hoop, uit de grond van m'n hart, dat deze SimCity gigantisch gaat floppen, EA enorm veel geld kost en het kwartje doet laten vallen dat Always-On alleen daar hoort waar het niet anders kan dus bijvoorbeeld bij een MMO. En dat er in dit soort wancreaties als SimCity en Diablo 3, in het vervolg wel een optie zit om offline te spelen. Wat mij betreft vallen die twee in hetzelfde verdomhoekje van games die veel meer hadden kunnen zijn met een offline en modding community. (want laten we wel wezen: met always-on is modding ook verleden tijd, in ieder geval wel in de 'primaire' spelmodus van de game)

[Reactie gewijzigd door Vayra op 14 maart 2013 13:45]

Ik hoop, uit de grond van m'n hart, dat deze SimCity gigantisch gaat floppen, EA enorm veel geld kost en het kwartje doet laten vallen dat Always-On alleen daar hoort waar het niet anders kan dus bijvoorbeeld bij een MMO
EA kennende zullen ze dan gewoon concluderen dat complexe simulatie spellen blijkbaar te ingewikkeld zijn voor het grote publiek en dus niet interessant genoeg om te maken... :/
Een flop gaat het niet worden denk ik, als je ziet hoeveel mensen het al maanden op voorhand gepreordered hadden... Daar rekenen ze natuurlijk ook op, een game mag afschuwelijk slecht zijn, als de marketing gezorgd heeft voor voldoende pre-orders wordt het nog een succes.

Pre-orders kunnen wel geannuleerd worden, maar hoeveel procent doet dat? En als ze er nog voor kunnen zorgen dat er geen reviews zijn voor release zijn de euros/dollars zeker binnen.

Ik hoop dat civitas kan waarmaken wat de devs verkondigen, dan komt er nog eens een goeie sim game.
Zo een strategie werkt niet voor altijd, EA zijn naam word alleen maar slechter en slechter.
Ook bij de leken.
@tsurany ver hierboven ...

Goeie post maar je stuk in cursief vraagt om een bronvermelding. tenzij je het zelf geschreven hebt natuurlijk :) . Wat ken jij goed Engels zeg!

http://answers.ea.com/t5/...ic-are-broken/td-p/737060

[Reactie gewijzigd door abacaxi op 14 maart 2013 15:33]

Het probleem is het volgende. Alle logistieke problemen (waaronder dus de pathfinding) kosten absurd veel rekenkracht. Als een student Econometrie en Operationele Research weet ik hier alles vanaf. Neem bijvoorbeeld een relatief simpel travelingssalesman problem, dit is een ramp om te optimaliseren. Sterker nog, er bestaat geen efficiŽnt algoritme om dit probleem op te lossen behalve alle permutaties uit te rekenen. Naarmate de stad groter wordt en de variabelen toenemen, is het rekenkundig gezien niet meer bij te houden, conclusie, ze faken het dan maar.
Kan waarschijnlijk prima door een gpu afgehandeld worden.
Als een student Econometrie en Operationele Research weet ik hier alles vanaf. Neem bijvoorbeeld een relatief simpel travelingssalesman problem, dit is een ramp om te optimaliseren. Sterker nog, er bestaat geen efficiŽnt algoritme om dit probleem op te lossen behalve alle permutaties uit te rekenen
Onzin. Er zijn talloze zeer efficiente benaderings algoritmes die zulke problemen tot (bewijsbaar) binnen ~90%+ van de optimale oplossing kunnen berekenen. Hoe denk je dat een Tom-Tom of een PCB router werken anders?
Dat klopt, maar hoe lang doet een navigatiesysteempje er over om een (/de?) beste route te bereken? Vermenigvuldig dat met het aantal 'agents' en houdt rekening met de realtime aspecten van wisselend verkeersaanbod, dan wordt het opeens een heel ander verhaal. Je krijgt dan (zelfs met een sterke versimpeling van je optimalisatie) al een erg complexe rekenopgave die continu op de achtergrond moet meedraaien.

Het werken met een routekeuzealgoritme gaat hand in hand met de noodzaak om ook je bestemmingskeuze te bepalen. In de huidige opzet is die bestemmingskeuze gebaseerd op de dichtsbijzijnde match (een werkzoekende matcht aan de dichtsbijzijnde baan en een brandweerwagen matcht aan de dichtsbijzijnde brand). Hierdoor hoef je niet bij te houden wat iemands standaard woning- en werkplek is. Wil je dit wel willen realiseren, dan wordt het nog een stap complexer. Al helemaal omdat je bij elke aanpassing (van je netwerk of een nieuwe woning/winkel/voorziening/etc) je uitgangpunten weer veranderen.

Neemt niet weg dat de gekozen oplossing veruit slecht is en niet werkt.

[Reactie gewijzigd door jochem05 op 14 maart 2013 19:11]

Ik reageerde eigenlijk alleen op de stelling dat NP-complete problemen zoals travelling salesman etc. een ramp zijn om te optimaliseren, omdat voor praktisch al zulke problemen efficiente benaderingsoplossingen bestaan. De trade-off is doorgaans tussen rekentijd en precisie.

Wat SimCity betreft heb je natuurlijk een punt dat je niet een miljoen keer een optimale route kunt gaan benaderen, dat kost uiteraard te veel tijd, zelfs als je vrij veel afwijking van de optimale route accepteert. Maar dit is een praktisch probleem, geen algoritmisch probleem, en er zijn allerlei oplossingen en optimalisaties en vereenvoudigen te verzinnen die je op een spel als SimCity kunt toepassen.

Als elke sim een aantal vaste locaties heeft waar hij naartoe gaat hoef je de route bijvoorbeeld maar 1x uit te rekenen. Groepen sims die vlakbij elkaar wonen kunnen dezelfde routes delen. Je zou een coarse grid kunnen maken voor de hele stad, en daar een statische routetabel van bijhouden, zodat sims alleen maar het laatste stuk tot de bestemming zelf hoeven te routeren. Je kunt meer onzekerheid in je algoritme accepteren, en dan om de zoveel tijd sims die 'de weg kwijt zijn geraakt' corrigeren. Je kunt sims een soort geheugen geven waarmee ze routes naar bepaalde landmarks kunnen onthouden en hergebruiken, en dan het laatste stukje een simpel kortste-pad search maken. Je kunt sims met elkaar laten 'communiceren' als ze elkaar tegenkomen op dezelfde intersectie van de routing graph, en als ze dezelfde eindbestemming hebben elkaars routes laten delen. Enzovoorts.

Dat een Tom-Tom er zo veel tijd voor nodig heeft om een route te berekenen heeft met heel veel factoren te maken die niet van toepassing zijn op SimCity. De processors zijn traag, het geheugen is beperkt, het aantal nodes in de kaart is astronomisch veel groter dan van een simcity stad, er zijn veel meer verschillende wegtypes, elke keer dat je een route plant moet deze in 1 keer volledig worden herberekend, de route moet perfect zijn, enzovoorts.

Hoe dan ook is wat ze nu geimplementeerd hebben inderdaad extreem rot, ik heb de EA forum threads gelezen waarin mensen de pathfinding hebben geanalyseerd en de manier waarop het werkt is zo simplistisch dat je heel je stad moet gaan aanpassen aan de slechte routing algoritmes, in plaats van andersom. Als speler/klant zou het geen biet uit moeten maken hoe moeilijk het is voor de ontwikkelaars om betere routing te implementeren, dus dit is gewoon slecht. SimCity 4 kon het 10 jaar geleden al, die simuleerde weliswaar niet 'elke sim' (wat naar nu blijkt dus voor 5 ook niet eens waar te zijn), maar als het blijkbaar te moeilijk is om 'elke sim' te simuleren, dan hadden moeten ze dat bij Maxis ook gewoon niet moeten proberen...
Toch kan het wel met slimme algorithmes. Bij TNO hebben we werelden draaien met meer dan 1 miljoen agents die toch allemaal near-optimal routes kiezen in realtime.
Precies!

Dus hup EA/Maxis;
investeer een beetje in het binnenhalen van enkele specialisten in verkeersmodellering. Laat die in 3 weken tijd met een verbeterd modelleringsvoorstel komen. Neem een maand de tijd om die te implementeren, een maand om te testen en optimaliseren en breng dan voor de zomer een update uit!

(dus TNO of andere verkeerskundige ingenieursbureaus van NL; dit is de kans om wereldwijd miljoenen mensen blij te maken en te laten zien welke kennis je in huis hebt. Hang daar nog wat actieve promo aan vast en je hebt een 'once-in-a-lifetime-opportunity'! ;))

En voor EA/Maxis: zorg dat in de tussentijd de bestaande bestemming- en routekeuze voor de service-voertuigen (hulpdiensten, OV) net even een stapje slimmer worden zodat niet vijf brandweerwagens bij hetzelfde huisje staan te blussen terwijl even verderop de halve stad afbrandt. Dit laatste lijkt me niet moeilijk te implementeren, toch? Als een brand al is voorzien van een brandweerwagen, moet het toch simpel zijn te programmeren dat ander brandweerwagens die dan niet meer als bestemming kiezen! Ideaal is dat nog niet, maar wel al een stuk beter dan hoe het nu gaat.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door jochem05 op 15 maart 2013 10:46]

Nette review, wel toch een beetje met focus op de server perikelen en niet zozeer op het geheel van issues.

Ik vind het wel opvallend dat cloud save games als pluspunt is aangemerkt. Vreemd eigenlijk zelfs. Dat is toch iets wat sterk individueel bepaald is, zo blijkt ook wel uit de verschillende topics hier op Tweakers maar zelfs nog meer nog op community sites specifiek voor de franchise (maar net zo goed op de EA forums zelf).

Tevens is inmiddels wel gebleken dat de cloud save game functionaliteit een feature set is van DRM, en dat het niet noodzakelijk is als feature of zelfs als derivate verplichting. Sterker nog, het is inmiddels wel duidelijk dat het mogelijk is om offline play en local save mogelijk te maken.
En dan nog maar niet beginnen over 't feit dat de Mac versie, die gelijktijdig met de PC versie uit zou komen, ook nog steeds niet beschikbaar is. Ik heb besloten het spel niet meer te kopen

Prima review!
Zou hij gelijktijdig komen? Voor zover ik weet stond de releasedate daar van altijd op 'Spring 2013' en is nooit expliciet een gelijktijdige launch gemeld. Mocht dat wel ooit een tijd geleden zijn gemeld, dan is dat gewoon bijgesteld. Geen rariteit in de gameindustrie
De bar slechte AI is ook een zwaar minpunt. Sims staan op, verlaten hun huis, rijden naar EEN baan (geen enkele sim heeft een vaste baan) en rijden daarna terug naar EEN huis (wederom heeft geen enkele sim een vaste woning). Ook de politie en met name de brandweer hebben een triest slechte AI.

Al met al een wanproduct in een mooie verpakking, helaas.

Edit: of de cloudsaves perse iets goeds zijn weet ik trouwens niet. Wat als EA besluit de servers af te sluiten of ze door een hiccup je gegevens kwijt raken?

[Reactie gewijzigd door Ary op 14 maart 2013 08:13]

Noem eens een vergelijkbare game waar elk van de 100000 sims hun eigen baan en huis hebben.

Ik ben wel benieuwd naar de opbouw van het eindcijfer. Stel dat de servererrors niet optraden, wat is dan de beoordeling:
Dan moet je misschien het filmpje bekijken. Daar wordt gesproken over een 8+. :)
Tropico 4
overigens wordt er ook gesjoemeld met het aantal inwoners. als je een skyscraper met 1100 inwoners hebt en die haal je neer kost je dat 5200 inwoners. Er worden echt geen 100k+ 'sims' berekend.

[Reactie gewijzigd door Danny op 14 maart 2013 09:00]

Tropico heb je dan ook maar een paar honderd inwoners per scenario. Dat is qua schaalgrootte dus niet vergelijkbaar met elkaar in mijn optiek.
Maar de feitelijke schaal van simcity is dan ook niet wat het blijkt te zijn.
Dat is toch echt niet zo'n probleem hoor. Bij TNO hebben een nu een project waarin precies dat gebeurt (iedere sim heeft een eigen huis, baan, voetbalvereniging etc..). Ik moet toegeven een quad-core is wel handig (en dat zelfs zonder enige grafische interface), maar dan wel voor 1 miljoen sims.
Maar er is nu juist gebleken dat dit niet het geval is bij simcity 5. De inwoners hebben geen eigen baan en ook geen eigen huis. Ze gaan simpelweg naar de dichtse vrije job en gaan in de avond terug naar het eerste beschikbare huis.

In het genoemde tropico 4 is dit wel goed uitgewerkt. De limit in die game zat voor de 1e patch op rond de 1000 inwoners. Geen idee hoeveel het er nu zijn.

In ieder geval heeft in die game iedereen een eigen huis, een eigen baan en eigen voorkeuren (politiek, vermaak, behoefte etc) en diverse persoonlijke stats. Als iemand dus op een farm buiten de range van je radio/tv zender zit (ivm liberty) dan zal deze persoon zich minder vrij voelen dan iemand die de hele dag in de stad werkt bij een restaurant.

edit: Limit is 1500, met mod te verwijderen zie:
http://forum.kalypsomedia.com/showthread.php?tid=12080

Simcity 5 probeert (en faalt) iets te doen wat al lang en breed beter is uitgewerkt in tropico 1,2,3,4. Erg jammer want simcity bood nu juist de extra uitdaging mbt city planning.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 15 maart 2013 17:56]

Mwa, dat laatste vind ik een nonargument. Je saves kan je net zo hard kwijtraken op je eigen pc door een crash, virus of wat dan ook.

Toegegeven: dan heb je het wel zelf in de hand en kan je niemand anders behalve jezelf de schuld geven.
Het voordeel is wel dat je zo ook eens bv een safe van een succesvolle stad kan downloaden om deze eens te zien qua opbouw etc. dat zal nu lastig worden.
je kan prima iemand anders zijn city bekijken daar voor heb je niet eens een invite nodig het enige wat je nodig hebt is de naam van de region/stad en op welke server deze zich bevind

dan kun je prima zien hoe anderen zijn steden maken
Misschien is het daarom net een fantastische AI. Wil jij wonen in een stad waar je het gevoel hebt dat je 24/24 gevolgd wordt door een camera? Ik denk het niet, en daarom doen de sims er alles aan om jou (Big Brother) te misleiden.

[Reactie gewijzigd door biglia op 14 maart 2013 08:38]

"+ Cloud save games"

Cloud save games zijn geen pluspunt. Niet als je er achter komt dat na een avondje spelen en je de volgende dag weer verder wilt je spel effectief 3 uur in de tijd voor het laatst is bewaard geweest.

Het had wel goed kunnen zijn als je maar iets van enkele controle over dit proces hebt.

+ Spelen in regio's

Maar wat als je nu gewoon puur alleen wilt spelen...? Oh ja, dat wordt ergelijk en te lastig of gewoon ronduit onmogelijk gemaakt.
+ Spelen in regio's

Maar wat als je nu gewoon puur alleen wilt spelen...? Oh ja, dat wordt ergelijk en te lastig of gewoon ronduit onmogelijk gemaakt.
Dan maak je een private regio aan waar je zelf alle steden neer zet. Zo moeilijk is het ook weer niet.
Ook dan moet je online zijn.

Dus op dat moment (en volgens mij is Sim City groot geworden met de offline 'modus') voegt je online-zijn helemaal niets meer toe en is het puur een blok aan je been.

Fijn spelletje.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 14 maart 2013 13:48]

ik had hetzelfde probleem.. je moet oppassen dat je bij het afsluiten van simcity als hij zegt syncing games with server bla bla, niet gelijk op quit drukt;P
Alleen al het feit dat SimCity verslavend is maakt voor mij persoonlijk dat het spel geen 6,5 maar een 8.5 waard is. Een game hoort zo te zijn: verslavend. Met hoge herspeelwaarde.

De genoemde netwerkproblemen heb ik amper ervaren, en zijn dan ook geen issue voor mij.
Grotere maps? Ach, zou leuk zijn, maar de kunst is om het in de huidige settings te doen. Dat betekent: verbouwen! Leuk? Misschien niet, maar ja, steden horen zich nu eenmaal te ontwikkelen en daarbij hoort verandering.

Aardige review, maar het cijfer is te geflatteerd.

BTW: mensen die de game nog niet hebben, kunnen via deze review wel eens besluiten om het spel niet te kopen, en daarmee doe je SimCity toch onrecht aan. Genoemde netwerkproblemen zijn nagenoeg opgelost, en de netwerkfeatures zullen binnenkort worden aangezet. Dat geeft een andere spelervaring, en in mijn ogen dien je het spel over pakweg een maand nog eens te beoordelen.

[Reactie gewijzigd door Snuffel op 14 maart 2013 08:24]

Ik mag hopen dat veel mensen besluiten dit spel niet te kopen. Wie koopt er nu een spel waarvan elementaire features (hogere snelheid) gewoon uitgeschakeld zijn, en je er maar op moet vertrouwen dat EA (met zijn reputatie) de boel ooit in orde zal brengen. Volgens die logica moet een spel vol bugs ook maar een hoge score krijgen want al die bugs zullen ooit wel opgelost raken!

En de hoge herspeelwaarde is er enkel maar omdat je na een paar uur je stad al volgebouwd hebt met wolkenkrabbers, en het spel dus eigenlijk uitgespeeld hebt... Leuke uitdaging was dat!
Sorry maar ik vraag me af of je het spel zelf we hebt? Iedereen met normale intelligentie merkt na 1 dag spelen dat de game echt broken is. De AI is rommel, pathfinding is hilarisch slecht, verkeer is onmogelijk te controleren, Glassbox engine is broken, er zit iets grondig fout met de bevolkingsaantallen die plots exponentieel stijgen maar je tax income en worker count stijgt niet mee. Daardoor kan je geen balans vinden in RCI.

Deze review is weer zo'n tweakers review waar je direct aan merkt dat het snel moest gaan. Zelfs zonder de server problemen verdient deze game geen 6.5, een typisch EA spel dat te snel op de markt moest komen. Proficiat met je betalende bŤta.

BTW: Menden die de game nog niet hebben lezen best eerst eens het Sim City forum en zullen dan wel besluiten om hun centen op zak te houden tot deze game echt gefixed is en in de budgetbak te koop is.
Alleen al het feit dat SimCity verslavend is maakt voor mij persoonlijk dat het spel geen 6,5 maar een 8.5 waard is. Een game hoort zo te zijn: verslavend. Met hoge herspeelwaarde.

De genoemde netwerkproblemen heb ik amper ervaren, en zijn dan ook geen issue voor mij.
Grotere maps? Ach, zou leuk zijn, maar de kunst is om het in de huidige settings te doen. Dat betekent: verbouwen! Leuk? Misschien niet, maar ja, steden horen zich nu eenmaal te ontwikkelen en daarbij hoort verandering.

Aardige review, maar het cijfer is te geflatteerd.
Inderdaad, ik vind een 6,5 ook veel te laag. De gameplay is uitstekend. En we zitten nu net 1 week na wereldwijde release, dus dan kunnen er wat opstartproblemen zijn, op lange termijn heb je hier veel plezier aan. De graphics zijn fantastisch en die grotere steden verwacht ik over een tijdje als als DLC.
Dit gaat er bij mij echt niet in... vind je dat nu normaal dat je nu voor een gebrekkige game de volle pot betaald? Het is EA hť, die DLC gaat niet gratis zijn...

Je koopt toch ook geen auto zonder passagierszetel... ja maar deze kan je later nog bijkopen...


Het gaat niet enkel over de kleine mappen, er zijn serieus wat meer problemen met deze game, ...
Dit is dus appels en peren vergelijken, de passagieszetel wordt er niet meer bijgezet, op dit moment zijn ze erg hard bezig bij EA om alle features weer online te krijgen en de game weer goed te laten lopen.
Eerste versie heeft kinderziektes, dat heb je bij alles. Neem een telefoon, die is ook niet v.1.0 perfect uit de box, daarvoor hebben we ook updates en bugfixes.
En laten we eerlijk zijn, er zijn maar een handje vol echt populaire spellen die hun servers op orde hebben bij lancering.
En vergeet niet dat je er een gratis game voor terug krijg, wat dat dan ook in mag houden. Die heb ik van Diablo 3 en CoD BO2 nog niet gehad.

Het spel was voor mij op dag 2 in de avond al goed te spelen, dus het daarom beoordelen met een 6.5 is onterrecht als je het mij vraagt.

Neemt niet weg dat Simcity op andere punten (die niet hier aan bod zijn gekomen) ook gebreken toont, waarvoor natuurlijk wel mag worden afgerekend.
Ik ga altijd op meerdere reviews af en vanwege die reviews en de telkens terugkerende opmerkingen heb ik besloten deze game (voorlopig) niet te kopen. Te veel zaken waar ik me aan ga storen.
Alleen al het feit dat SimCity verslavend is maakt voor mij persoonlijk dat het spel geen 6,5 maar een 8.5 waard is. Een game hoort zo te zijn: verslavend. Met hoge herspeelwaarde.
Maar dat is juist het probleem. Ja, de game is verslavend. Nee, de game heeft op dit moment geen meerwaarde; Er zijn naast de server problematiek ook veel bugs, die met een betere, grotere beta test (waarom maar per keer 1 uur of 4 uur (dev-beta) spelen? :?) zeker opgelost hadden kunnen zijn. Kijk maar naar de trafficjams (waardoor hulpdensten te laat komen). Hulpdiensten die zich focussen op 1 plek ipv op meerderen tegelijk. De recycling plant die op den duur gewoon niet meer werken kŠn (storage vol en wordt dan eerder al niet meer behandeld/verwerkt), de germs waar je als je ze eenmaal hebt eigenlijk niet meer van af komt en zo kan ik nog wel even doorgaan.
De genoemde netwerkproblemen heb ik amper ervaren, en zijn dan ook geen issue voor mij.
Dat jij ze niet hebt, wil niet zeggen dat ze voor anderen er niet zijn. Gezien het aantal klachten die er over bij EA / Maxis / andere fora en internetpagina's, kun je wel degelijk een probleem constateren. In de linkerbovenhoek zie ik ook regelmatig dat daar de melding verschijnt dat de server down is, ondanks dat ik verder weinig server issues heb.
Grotere maps? Ach, zou leuk zijn, maar de kunst is om het in de huidige settings te doen. Dat betekent: verbouwen! Leuk? Misschien niet, maar ja, steden horen zich nu eenmaal te ontwikkelen en daarbij hoort verandering.
De map hoeft ook niet tť groot te worden, de huidige map is voor een fatsoenlijke stad gewoon tť klein. En ja, natuurlijk hoort plannen en verbouwen erbij, maar niet in de mate waarop dat nu is: met een half uurtje, misschien wel sneller, kan je de map al volledig vol gebouwd hebben, dat kan gewoon niet de bedoeling zijn geweest van Maxis / EA. Verhoudingsgewijs is de stad kleiner dan SimCity 4 en durf ook wel te zeggen kleiner dan SimCity 3.

[Reactie gewijzigd door CptChaos op 14 maart 2013 13:00]

he kijk, de promo-account van EA in actie :)
Liefde maakt blind, of niet?
Sommige reacties op dit forum zouden passen bij een SimCity spelervaring van minimaal een half jaar. Het is inderdaad een geweldige game en uniek in zijn soort.
Er is heeeel erg veel mis met SimCity. Dat is in de laatste week wel gebleken. Allemaal gedoe met de DRM en de onbetrouwbare servers die het aantal spelers niet aankunnen. Het komt er op neer dat je alleen mag spelen wanneer EA dat goed vindt en alleen onder hun voorwaarden. Van de zotten natuurlijk! En daar geef je dan § 60 aan uit. Het is me alleen maar meer duidelijk geworden dat ik een licentie heb gekocht. Er is niets van mij bij.

Maar dat was het begin, want er blijkt heeeeel veel meer mis met SimCity, waar iedereen pas achter is gekomen nu het spel al gekocht is:
  • Always online omdat de servers de simulatie helpen, blijkt onzin om offline spelen te weerleggen.
  • Aantal inwoners niet honderduizenden, maar in werkelijkheid slechts een tiende daarvan.
  • Je inwoners zijn extreem dom en generiek: van onnodige files tot werkers, politie en brandweer die allemaal 1 zijn. Elke dag gaan je inwoners aan het werk. Helaas hebben ze geen beroep en kennelijk ook geen thuis, want elke dag hebben ze een andere baan en een ander huis: eerste vrije huis/werkplek wordt door de eerste willekeurige inwoner/werker gevuld. De vergelijking van je inwoners met electra/water gaat heel goed op, waarbij electra & water geen files kennen en ook niet in rondjes blijven lopen...
Of dit allemaal met patches opgelost kan worden, betwijfel ik. Dat het e.e.a. te vergeven is, zie ik ook nog wel in. Wat ik alleen wel onvergefelijk vind is dat er ronduit gelogen is bij het adverteren van het spel.

De eerste SimCity volledig bestaand uit individuŽn die samen een complexe sociale samenleving zullen vormen.

Helaas hebben we een inwoneraantal wat gigantisch is opgeblazen en compleet bestaat uit zombies, die totaal de mogelijkheid mist om zich aan te passen aan omstandigheden en kennelijk niet worden beÔnvloed door hun omgeving!

Dus uiteindelijk blijkt het spel nogal een hoog troep gehalte te bevatten, geen complexiteit heeft en het woord Sim niet waardig is.

Hierbij krijg ik sterk het idee dat EA wist welke troep ze gingen verkopen.

Als we bijvoorbeeld naar de beta kijken, dan is de keuze voor een enkel uur gameplay heel logisch. Binnen een uur zijn deze problemen nl. vrijwel onzichtbaar.
De launch perikelen hebben achteraf gezien EA eigenlijk ook alleen maar geholpen, want de problemen werden hierdoor pas een week na launch zichtbaar en een game verkoopt vaak het beste in de eerste week. Ofwel het geld is binnen!

Bot gezegt heeft EA bewust troep verkocht aan heeeel veel mensen die er pas na een week achterkomen dat ze een kat in de zak gekocht hebben. "Een vrijwel nieuwe Mercedes" wat na een week een fiets met lekke banden blijkt te zijn!

Ik heb inmiddels zo de buik vol van EA dat ik niets anders kan dan doemdenken. We zijn opgelicht!

[Reactie gewijzigd door Jobbie op 14 maart 2013 08:31]

Na de zoveelste baggergame van EA aangeschaft te hebben jaren geleden, met bijhorende teleurstelling. Daarnaast berichten van hoe slecht ze wel omgaan met hun medewerkers, hun brakke origin (die nog eens je hele computer wou inkijken) en blijkbaar bestaan enkel voor het geld, ben ik gestopt om EA games aan te schaffen.
Keer op keer wordt m'n keuze bevestigd, EA zal niet veranderen zolang de kuddemensen hun brol blijven aanschaffen en pas daarna klagen. Het lijkt me beter om die kudde geen EA games meer te laten aanschaffen.

Mocht Maxis alles zelf bepalen ben ik er zeker van dat er een veel betere game uit de bus was gekomen
We zijn alweer bij Simcity ..5 en ik vind het nu al een teleurstelling!
Met de vijfde uit de reeks zitten we nog steeds opgezadeld met "recht-toe-recht-aan" wegen. Weer geen mooie rotonde's bijv., Prachtige flauwe bochten. S-bochten. Nope, nee, weer niet.

Zo zijn er nog wel een x aantal zaken die er nu, na zoveel releases; echt wel in zouden moeten zitten. Maar nee, het is nog erger. Waardeloze pathfinding! Omg. Hoe doen ze dat? Daar valt op staat de gameplay van zo'n spel mee. Voor mij is dat meteen de grote killer. Zoals ik met oudere Sims het ook afschuwelijk vond, dat je sommige nuts buildings allemaal op 1 hoop kon gooien, ergens in een hoekje.
92 % de problemen opgelost? Ja van de server issues. Maar nog niet de tig bugs die het spel rijk is. Dus mag hopen dat ze naast performance optimalisatie ook tegelijk bezig zijn aan bug fixing.
Zoals verwacht is het kinderspel om de stadsgrenzen op te heffen en offline-modus mogelijk te maken:

http://www.reddit.com/r/S...f_city_boundaries/c8vbw6k

modding guide, inclusief de mogelijkheid om een 1024x1024 map te maken:
http://www.reddit.com/r/S...3_getting_started_basics/

[Reactie gewijzigd door mux op 14 maart 2013 08:34]

Zoals verwacht is het kinderspel om de stadsgrenzen op te heffen en offline-modus mogelijk te maken:
Niet echt offline toch, want zonder saves. Alleen de timeout is langer gemaakt.
En kennelijk heeft EA al een patch geproduceerd waardoor die truuk niet meer werkt/moeilijker is.
Aan de ene kant zit het spel netjes in elkaar. Er zijn genoeg aspecten die tot in de puntjes uitgewerkt zijn. Heb ook nog niet meegemaakt dat het spel vastliep.

Aan de andere kant hebben ze op bepaalde aspecten veel laten liggen en dat zijn nu net die aspecten die belangrijk zijn:

- AI. Heb al gezien dat een hele rij auto's dezelfde weg op en neer blijven rijden.
- Samenwerking tussen steden werkt slecht. De informatie die je doorkrijgt van andere steden binnen een gebied loopt achter. Diensten die uiteindelijk niet of half geleverd worden terwijl ze wel ingeschakeld zijn.
- De beperkte ruimte van een stad wat ik toch wel een groot minpunt vind. Argument zou zijn dat het dan niet meer speelbaar is omdat het te veel van je PC zou vergen. Nou, ik heb zelf een redelijke PC i7 3770k en het CPU gebruik van Simcity is tijdens het spelen 10-15%. Laten we zeggen dat het bij een wat oudere processor oploopt naar 30%. Dan heb je nog genoeg speling om uit te breiden lijkt me. Qua graphics zal het ook allemaal wel meevallen.
- De login cap. Als een server vol zit krijg je geen queue maar kun je gewoon niet meer inloggen. Lekker handig als je stad net op die server staat.... Want je saves worden enkel maar op 1 server opgeslagen.

Ik heb zelfs meegemaakt dat ik 150.000 simoleons had overgemaakt van de ene stad naar de andere en heb ze nooit meer terug gezien. Dat servers traag zijn kan ik begrijpen, maar dat je verdiende virtuele geld in rook opgaat vind ik niet acceptabel.

8)7

Gelukkig heb ik maar 35 euro betaald voor het spel want ik vind het de 60/80 euro niet waard. Voor dat geld moet je mijn inziens een spel leveren dat af is ! }:O

[Reactie gewijzigd door Hemmen op 14 maart 2013 09:13]

De meeste spellen zijn slechts amper af. EA is daar de master in, maar ook Blizzard had redelijk wat recht te strijken in D3. Een hype creeeren, dan een spel uitbrengen. En mogelijk daarna rustig wat patches om mensen weer terug te lokken. Daarna een uitbreiding. en Tada nog meer geld verdiend
Ik begrijp het wel, doch na een tijdje zijn het wel goede games na de patches. Ze moeten games eens beter maken voordat ze gereleased worden. Schoonheidfoutjes daargelaten, maar dit is gewoon erg zoveel mankementen. Ea heeft er schijt aan, ze slepen geld binnen.
Blizzard heeft juist een hoop kromgetrokken in D3 sinds de launch.
Uhm? Ik weet niet over welke launch van D3 jij het hebt, maar volgens mij was het spel de eerste weken helemaal niet speelbaar, is het nu nog erger?
"Ik heb zelfs meegemaakt dat ik 150.000 simoleons had overgemaakt van de ene stad naar de andere en heb ze nooit meer terug gezien. Dat servers traag zijn kan ik begrijpen, maar dat je verdiende virtuele geld in rook opgaat vind ik niet acceptabel."

De tijden van beide steden moeten gelijk zijn, zo zal het niet zo zijn dat het direct overgeschreven wordt maar zal het enige tijd duren.
Hoort dat niet bij "oplichting" wat in het echte leven helaas ook echt voorkomt?
"Heb ook nog niet meegemaakt dat het spel vastliep."

Sorry, maar zijn wij als gamers/consumenten zo murw geslagen met brakke rommel dat wij ondertussen het niet-catastrofaal exploderen van een game zien als een pluspunt?
Heb je je taak als burgemeester eenmaal aanvaard, dan start je in een lege map waar alleen een regionale spoorlijn en een snelweg doorheen loopt
Dit is afhankelijk van je map... Je hebt altijd een verbinding met de snelweg, maar afhankelijk van de map die je kiest heb je daarnaast een treinspoor of een veerpont verbinding... Je hebt nooit alle 3...


Je hebt geen cloud savegame...

De rollback feature doet vermoeden dat je zonder problemen terug in de tijd kan gaan en je map kan herstellen naar een eerder punt. EA wil dit alleen niet, ze willen alles zelf in handen houden. We zitten nu dus met een automatch save systeem wat EA zelf niet vertrouwd aangezien ze een rollback feature hebben.... Dan laat je zien dat je zelf geen vertrouwen hebt in je save systeem.

EA claimed dat je niet zelf kunt saven omdat de regio afhankelijk is van jouw stad, en als je die terug zet kan de hele regio crashen... Dit is wederom een leugen, want de rollback feature zit er ook gewoon in, we mogen hem alleen niet zelf beheren.

Die bugs boeien me niet zo, maar dat rollback systeem icm auto save systeem is not done, als we zelf niet mogen terugrollen zoals bv shadow copy's... En vooral niet als ze liegen over de oorzaak.

[Reactie gewijzigd door World Citizen op 14 maart 2013 08:35]

Er zijn wel degelijk gebieden met een snelweg, treinrails en water/veerpont mogelijkheden.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair: Vliegtuig Luchtvaart Crash Smartphones Laptops Google Apple Games Politiek en recht Rusland

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. onderdeel van De Persgroep, ook uitgever van Computable.nl, Autotrack.nl en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013