Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 106 reacties, 122.275 views •

Conclusie

Bij het werken met beide officesuites in de browser wordt één ding al snel duidelijk; zowel Google als Microsoft innoveert in hoog tempo en biedt webapps die standaardkantoorklussen prima weten af te handelen. Zo hebben beide apps voldoende basisfunctionaliteit en bij het gebruik van recente browsers presteren de webapplicaties op beide platforms over het algemeen verrassend soepel. Dit is een aanmerkelijk verschil met enkele jaren geleden, toen deze webapplicaties door minder volwassen JavaScript-engines soms uiterst stroef draaiden.

Microsoft en Google gebruiken inmiddels een cloudopslagdienst als basis voor het aanbieden van hun gratis kantoorsuites in de browser. Dat is een logische en doordachte keuze, omdat gebruikers op een laagdrempelige wijze overal toegang willen hebben tot hun data. Zowel SkyDrive als Google Drive is gebruiksvriendelijk en integreert goed met vooral Windows- en Apple-systemen.

Het is moeilijk een winnaar aan te wijzen in deze tweestrijd. Zo zal een ervaren Office-gebruiker prima zijn weg weten te vinden in Office Web Apps, evenals een doorgewinterde Google-adept in het Docs-aanbod. Wel biedt Microsoft minder functionaliteit aan in zijn webapps. Dit valt te verwachten, aangezien de sofwaregigant nog steeds liever licenties of abonnementen verkoopt voor zijn volledige kantoorbundel. Het is de vraag of Microsoft zich dit model in de toekomst kan blijven veroorloven; de concurrentie, met Google voorop, biedt steeds meer basisfunctionaliteit zonder dat de eindgebruiker de portemonnee moet trekken.

Lees ook de gebruikersreview

Populaire gebruikersreview

Alle gebruikersreviews over:

Microsoft Office 2013 Home & Student
Microsoft Office 2013 Home & Business
Microsoft Office 2013 Professional


Reacties (106)

Reactiefilter:-11060105+189+212+31
Moderatie-faq Wijzig weergave
Jongens (m/v), wat een rare review. Volgens mij wordt er veel te veel op een hoop gegooid. Bij webapps is het mijns inziens belangrijk enkele zaken te scheiden, zoals: wat is de office-functionaliteit ín de browser. Zijn er dingen die zouden kunnen missen voor bepaalde gebruikers? En dan: deze doet dat goed en die doet dat beter en die dat helemaal niet en dat missen we..

Dat er cloudopslag bijkomt is logisch en hoe dat integreert met het host-OS, dat is ook handig om te weten, maar dat is een apart hoofdstuk en ook belangrijk voor de vergelijking, zeker voor grotere organisaties, maar minder voor een individuele gebruiker die z'n documentjes wel via de browser benaderd, omdat het stukje typ-software daar toch al in draait.

Zelf gebruik ik al sinds midden 2006 Google Docs (writely?) omdat ik toen in een of ander project zat waarbij heel simpele documenten op een simpele manier gedeeld moesten worden. Die basisfunctionaliteit werkte al vrij goed en al vrij snel ging dat hele bedrijf over op Google Docs op locatie en weer later op Google Apps, of hoe dat toen ook allemaal eerst heette. Iedereen werkte altijd op andere, goedkope, laptops die over het algemeen geen lang leven beschoren waren omdat ze van festival naar festival gesleept werden, met alle zich verslikkende hardware die daarbij hoort.

Maar desalniettemin blijft het lastig om verstokte typers, mensen die niet veel anders doen dan tekstverwerken en die werkelijk helemaal níets van computers snappen en een grote virusverspreider zijn, altijd problemen hebben en nooit kunnen printen (okok, omdat ze die niet kunnen installeren) over te halen een voor hen veiligere en vooral afdoende omgeving aan te smeren, of dat nou Google Docs of Office 365 is. Ondanks dat het gratis is om te proberen, is dat voor velen toch een stap te ver. Een platform als Tweakers heeft dan een grote invloed waar je als tweaker naar kunt verwijzen.

Dat gezegd hebbende, kom ik nu al weer interessante dingen tegen in de comments die het proberen waard zijn.
Voor het opstellen van formulieren biedt Google ook een specifieke tool. De gebruiker kan een vragenlijst of formulier aanmaken en met anderen delen. De resultaten van bijvoorbeeld een enquête worden opgeslagen in een spreadsheet. De tool is eenvoudig van opzet, maar het is wel degelijk mogelijk om geavanceerde formulieren te construeren. In het webapplicatieaanbod van Microsoft ontbreekt een dergelijke tool.
Nee hoor, het is ondertussen al een tijdje mogelijk om formulieren te maken via SkyDrive.

Persoonlijk vind ik het prettiger werken dan Google's versie, want je hebt alles gelijk in een spreadsheet zitten die je met Excel kan openen. Daarnaast wordt er automatisch een filter op gegooid en de kolomkoppen gekleurd.

Zie ook: Excel surveys now available.

[Reactie gewijzigd door Sebazzz op 12 maart 2013 08:30]

Bij Google Docs kan je de formulieren ook direct in hun spreadsheet laten zetten. Dit werkt al zolang ik mij kan herinneren zonder probleem. Je kan mail notificaties en dergelijke ook instellen.
Of je gemakkelijk kan filteren weet ik zo 123 niet, daar heb ik de formulieren te lang niet voor gebruikt.
Ja, dat kan ook, filters kun je met een klik aanzetten en kolomkoppen worden al sinds jaar en dag gekleurd ;)

Wat ook mooi is dat in de scriptgalleries prachtige toevoegingen bestaan, zoals Autocrat, waarbij de ingevulde formulierdata als PDF gemaild kan worden naar de ontvanger waarbij je gebruik maakt van een Google Docs sjabloon met mergetags.

Zóver is MS nog niet.


De Scripting is wat onderbelicht, want er zijn veel mooie kant en klare scripts met 3 klikken toe te voegen aan de spreadsheets.
Klopt, dat ontken ik ook niet. Ik geef slechts aan dat ik gelijk een spreadsheet heb die ik direct in Excel te openen ;)

[Reactie gewijzigd door Sebazzz op 12 maart 2013 10:12]

Google Docs: File > Download as > Microsoft Excel
Zoals hieronder/boven gezegd kun je exporteren, maar je kunt ook een link maken waarmee je realtime een xls/csv exporteert of een reeks cellen publiceert.

Heb je hetzelfde, of makkelijker ;)
Ik heb net een project afgerond met mijn klas. Dit project was een project voor onze gehele klas (tegelijk) waarbij uiteraard ook documenten moesten worden opgesteld. Ik was één van de groepsleiders van de vijf groepen (onvrijwillig benoemd overigens :P) wat inhield dat ik samen met de andere groepsleiders vergaderde over de gang van zaken.

De eerste vergadering hebben we meteen een aantal regels en protocollen opgesteld over de documenten. Meteen werd Dropbox geopperd. "Even een Dropbox maken." werd gezegd. Heb nog geprobeerd om Google Docs erdoor te duwen en uitgelegd dat ik geen zin had in eindeloze conflicted copies als je met 16 man in een document zou gaan zitten werken. Daarnaast konden we in Google Docs het raanwerk doen waarna de samenvoeger op het einde (die dan overigens niet nodig zou zijn bedenk ik me nu :P) de boel eventueel nog zou kunnen stylen in Word. Maar dat plan werd afgeschoten omdat ze geen zin hadden in Google Docs, op de een of andere manier.

Aan het einde van het liedje werden documenten met twaalf hoofdstukken met elk een X aantal paragraferen in zijn geheel opgesplitst in aparte (!) documentjes (voor de duidelijkheid: Het waren ongeveer 60 documenten waarin zo'n document werd opgesplitst). Deze werden in de Dropbox gezet zodat we hier apart aan konden werken. Dit werkte op zich prima, maar op het einde mocht iemand het samenvoegen. Ik dus. En wat een gezeik komt daar bij kijken. Alle opmaak neem je mee bij copy pasta, dus regelmatig werden de verkeerde koppen geplakt, werden de verkeerde lettertypes geplakt, klopte de regelafstand niet en was deze met geen moker goed te krijgen of werden tabellen die er in het andere document zo netjes uitzagen compleet door de war geschopt met als gevolg dat ik de tabel opnieuw moest maken in het hoofddocument. En meestal waren dit niet de kleinste tabellen. ;(

Dus na het samenvoegen (document was een rotzooi) alles netjes gestyled en neergezet (dit is overigens nachtwerk geworden) en de volgende ochtend kreeg ik op m'n donder ( 8)7 ) omdat van bepaalde groepen bepaalde delen van het document niet goed klopte. Heb ze dan ook meteen uitgelegd dat ik m'n best gedaan heb maar dat ik niet alles goed en wel kon copy-pasten. In de vergadering ook even lekker m'n zegje gedaan en nogmaals gezegd dat ik Google Docs wilde proberen, maar geluisterd werd er niet onder het motto van "We hebben al Dropbox en we gaan niet veranderen.". Had inmiddels wel één andere groepsleider achter me, maar dat mocht ook niet baten.

Heb dan ook de taak van samenvoeger overgedragen aan degenen die geen Docs wilde gebruiken. En dat hebben ze geweten. Krijg je om 23:00 uur een Whatsappje in je groepschat dat het samenvoegen gaat uitlopen omdat het niet lukt omdat verschillende documenten compleet overhoop gehaald worden door Word... 8)7 De volgende ochtend nogmaals gewezen op Google Docs maar zelfs nu wilden ze er niets van weten... Uiteindelijk mocht ik alles overigens weer samenvoegen (tegen wil en dank).

Maar als de boel dan eenmaal is samengevoegd heb je in principe niets meer aan je losse documentjes. Dan moet iedereen aanpassingen gaan doen in het "grote" document. Ook dit heeft regelmatig geleidt tot wachttijden van meer dan twee uur als één groep veel moest aanpassen en een andere groep niets. Meestal werden de aanpassingen lokaal gedaan en later ingevoegd, wat natuurlijk ook weer niet altijd vlekkeloos ging. Gescheld omdat er iets miste of omdat er weer eens een verkeerde versie gepakt was was dan ook regelmatig te horen...

Ik hoop dus van harte dat Office 2013 net als Docs realtime bij te werken is. Hou mijn hart vast voor ons volgende project en als er iets is waar ik zeker van zal zijn dan is het dat we Google Docs gebruiken volgende keer. :P

[Reactie gewijzigd door KoploperMau op 12 maart 2013 10:30]

Ik werk op de uni soms ook in groepsverband (natuurlijk niet vrijwillig) en dan is het ook gewoon een kwestie van word 2013 openen, delen klikken; mail adressen intikken en dan krijgt iedereen netjes een mail met een link. Kun je zelf kiezen of je in webapps gaat werken of dat je hem opent in word (dan moet je wel inloggen dacht ik).

Werkt perfect ;)
Werkt niet zo perfect als google docs realtime editing . Dan zie je gewoon elkaars cursor . Beter kan niet .
Dat is erg beperkt denken. Je werkt toch niet samen precies in dezelfde zin? Imo is realtime editting daarom een gimmick. Maar docs heeft niet de mogelijkheden die de offline versie van office heeft. en die synct net zo prima via skydrive alleen gaat het daar per zinnen/stukjes ipv letter voor letter.

Maar then again; ga je samen de zinnen schrijven?
Denk je niet zelf erg beperkt?
Ik heb afgelopen weken met een groep van 5 in één google doc gewerkt en het was zeker een pluspunt dat je gelijk ziet wat de ander doet. Hierover kan je gelijk weer overleggen, comments plaatsen enzovoort.

Enige nadeel is dat we op de uni nog stokoude IE8 draaien....
Ja dat is overal het probleem. Een pc had mozilla firefox, redelijk nieuwe versie erop.. dus start dat op want het was dat of IE8. Kwam werkgroepdocente eraan, pakte de muis af en klikte het weg.

' gewoon internet aanklikken, alles werkt beter in internet dus ik wil niet dat je in andere browsers gaat zitten'

'Ja maar mevrouw.. bij IE10 zou ik het nog begrijpen maar dit is een sterk verouderde browser?'

'maakt niet uit, websites werken daar wel op'

Het was echt een moment waar je spontaan diarree van kreeg ;(
Dat zie je in Office net zo goed, alleen niet letter voor letter. En ook dáár kan je comments plaatsen, overleggen etc. Vind het prima dat je docs prefereert maar je kijkt nu wel heel erg met een roze google glass op.. volgens mij heb je geen idee hoe office werkt met skydrive delen.

Wat ik zeg; letter voor letter is een extra'tje. Als ze per zinnen/blokjes erin schieten heb je er nét zoveel aan. Je gaat namelijk niet in 1 zin schrijven met z'n allen. Dus wellicht heeft docs hier een voordeel, maar verwaarloosbaar (in mijn opinie). Maar ik heb het over synchronisatie in OFFLINE office vs. docs he? En de offline office heeft zoveel meer features dan docs. Alleen al qua thema's, gebruikersgemak met de ribbon etc. Het is gewoon ongeëvenaard door welke tekstverwerker dan ook.
Grappig dat Microsoft hier weer de bottleneck is :'( zelfde als opmaak vanuit MS Word naar Google Docs. Voortaan maar gewoon documenten vanaf het begin al aanmaken in Google docs. Ook dat gezeur niet van die converter.

Hopelijk gaat het vanaf LibreOffice beter naar Google Doc's.
Pijnlijk maar goed voorbeeld van een situatie waarin het inderdaad beter is om in Google Docs te werken ipv Office.
Arme jij! Ik moest tijd geleden ook 5 bestanden samenvoegen, wat een drama. Daarna google docs geintroduceerd en groepsgenootjes zijn blij :)

Wel jammer dat we op de uni nog stokoude IE8 draaien... Juist op school kan je er nu niet goed mee werken (terwijl we studenten-gmail hebben). Allemaal script timeouts enzo. Oplossing: in Word typen en als je klaar bent in google doc plakken. Zo doet iedereen zelf het samenvoegen.
Ik vind het gek dat niet even de privacy aan bod komt.
Google geeft zichzelf namelijk de mogelijkheid al jou documenten in te kijken, en jij hebt dit geaccepteerd in de voorwaarden.
Microsoft doet dit met Skydrive niet.

Alleen om deze reden gebruik ik Drive niet, en gebruik ik de combinatie van dropbox en Skydrive.
Al die pluspunten van Drive zijn niet zwaar genoeg om die privacy reden.
Google Apps voor Business geldt dit niet.


Skydrive doet het ook, op Tweakers is nog iemand geblokkeerd door het hebben van niet toegestane content.

Jij zit er gewoon falikant naast met je privacy redenen, sorry. Dropbox is nog erger, die checkt immers inhoud met andere users en dan delen jullie de bits en bytes voor ruimteefficiency.

Iedere provider 'kijkt' erin, de vraag is 'wat doen ze ermee'. Om die reden zit ik juist bij Google.

[Reactie gewijzigd door RielN op 12 maart 2013 10:53]

Ik had een tijd terug gelezen dat Google jou gegevens mag gebruiken, dus kortom het is niet jou volledige eigendom. Daarom zou ik hier geen grote geheimen of innovatieve uitvindingen mee delen.

Microsoft scant slecht en geeft jou de volledige eigendom van je product, ditzelfde geldt voor dropbox.

Al zal de kans klein wezen dat Google zoiets doet, je hebt ze wel die toestemming gegeven.
Google heeft in de voorwaarden staan dat ze bepaalde zaken met je gegevens mag doen.

Die voorwaarden zijn hetzelfde bij alle aanbieders en hebben als doel dat Google uberhaupt de dienst kan bieden.

Dat ze je documenten mogen tonen, publiceren en aanpassen lijkt me logisch: je deelt een document misschien online, je wil het op verschillende devices bekijken (document wordt aangepast door android of ipad of het web) etc.

Het is zaak de voorwaarden te snappen.

In de voorwaarden staat dat het absoluut je eigendom is.

7.1 Intellectuele eigendomsrechten. Deze Overeenkomst biedt beide partijen geen enkel recht, impliciet of anderszins, op de inhoud van de ander of intellectuele eigendom van de ander, behalve zoals uitdrukkelijk wordt vermeld in de Overeenkomst. Ten aanzien van de partijen valt het bezit van alle Intellectuele eigendomsrechten in de Klantgegevens volledig toe aan de Klant, en vallen alle Intellectuele eigendomsrechten in de Services toe aan Google.
SkyDrive heeft in de voorwaarden staat dan dingen als kinderporno etc verwijderd mogen worden dus in feite wordt dat ook gescreend dan.

Zoals hieronder; het gaat erom wát ze ermee doen. MS screent het blijkbaar op strafbare dingen zoals kinderporno etc. Google zou dat vast ook doen maar die zijn voornamelijk bezig met geld verdienen van de gegevens: reclames richten, gegevens verkopen etc.

Daarom zit ik juist NIET bij Google maar bij Microsoft.
Google Verkoopt geen Persoonlijke data, Google verkoopt advertenties die ze op jou profiel toespitsen en jou gedrag en dat is iet anders dan Persoonlijke data verkopen.

En persoonlijk heb ik daar geen probleem mee omdat ik er ook veel voor terug krijg van Google.
Dit geldt helemaal niet voor Apps voor Edu of Apps voor Business.

Er is zo ongelofelijk veel FUD, zelfs hier bij Tweakers waar ik meer verwacht op dit niveau.

[Reactie gewijzigd door RielN op 12 maart 2013 17:26]

Klopt die FUD komt van mensen vandaan met Microsoft Certificaten. Deze mensen vrezen voor hun baan... Ze willen straks niet omscholen en gaan het liefst andere services zwart maken die tegen hun baan in concurreren.

Het is hard.. maar ook waar. Wat als het bedrijfsleven ineens overstapt naar andere services dan van Microsoft? En mensen met hun Microsoft certificaten zich moeten omscholen.....

Dat willen ze niet. Ze willen niet nieuwe dingen leren. O.a. Linux servers inrichten en andere services aanbieden. Wat de boer niet kent eet hij niet.

Vooral in deze tijden van crisis is het al helemaal raak. Vandaar zoveel FUD tegen concurrerende services van Microsoft.

Het is erg jammer eigenlijk dat er zoveel weerstand is tegen vernieuwende en concurrerende bedrijven. Concurrentie is toch juist goed? Zorgt tenminste voor innovatie. En dat is hedendaags wel zeer goed te merken.
Ik installeer bijna nooit meer software, ik werk bijna alleen via de browser. (GitHub, Cloud9, Google Apps, Google Docs, Basecamp, Harvest, ...)

Google Docs biedt voor mij voldoede als webdeveloper om technische documenten te schrijven en te delen.
Ik snap niet dat veel mensen zo vast blijven houden aan de installeerbare programma's, zoals MS Office, terwijl ze de meeste functies niet gebruiken, en prima af kunnen met de web versies.
Grote voordeel van web programma's is dat het in elke browser en elk besturingsysteem moet werken (ja MS denkt daar anders over helaas)

De client software voor drive voor Linux mis ik niet, aangezien ik toch vooral via het web werk, en weinig op mijn computer opsla.
Tip voor de Linux gebruikers die wel een client zoeken voor Google Docs: InSync
Voordelen die ik zelf ervaar van installeerbare software is dat ze (zeker ism een SSD) véél sneller op te starten zijn en weer weg zijn. In je browser ben je (ook zeker afhankelijk van je internet) veel langzamer en is je workflow als je meerdere (kleine) files tegelijk wilt bewerken een stuk logger.

-edit Correct me if I'm wrong, maar tot nu toe zijn de webbased apps ook veel meer memory-hungry dan hun offline tegenhangers, althans ik zie mijn chrome tabs soms richting de halve gig geheugen schieten, daar schrik ik dan toch wel van.

[Reactie gewijzigd door MTDjassen op 12 maart 2013 09:19]

Je laat je tab toch gewoon open, snap snap ;)
Dan krijg je dus gezeik met memory-hungry tabs, als je maar genoeg tabs opent. Voor zover ik weet laadt Gdocs heel die process environment in je geheugen, en doettie dat opnieuw voor elke tab (want hiep hoi: aparte processes) waardoor je snel volloopt. Maar ik weer hier eigenlijk geen drol vanaf, dus het kan ook niet zo zijn. :9
Dat is wel zo maar zeg nu zelf ... boeie? :)
Ik gebruik Linux op een ssd, en als browser Chrome, maar heb bijna nooit meerdere documenten tegelijk open. (hooguit 2 tegelijk)
Heb wel regelmatig veel tabs open, maar niet met Google Docs.
Verder zit er 8GB geheugen in mijn computer, en heb geen last van dat er te veel geheugen gebruikt wordt.
De task manager van Chrome is overigens erg handig om dat in de gaten te houden. (Shift+Escape)
Helemaal mee eens. Ik vind het geen probleem om veel tabs open te hebben, maar een aparte app vind ik toch fijner. Skype kan ik ook op mn telefoon bekijken, maar toch start ik hem op mn computer op.

Omdat het apart op de taakbalk komt te staan, is switchen tussen applicaties ook veel sneller. Daarnaast biedt Office 2013 echt veel meer opties dan de webclient kan bieden en is daarbij ook wat beter afgewerkt. Ook heb ik het idee dat de performance nog wel beter kan. Grote documenten kunnen soms nog wat traag zijn bv.

Ik zou als het echt nodig is, heus uit de voeten kunnen komen via de webapps, maar prefereer toch gewoon aparte applicaties. Niet omdat het veel geheugen vergt of iets dergelijks.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 14 maart 2013 00:35]

Als je 62 bent installeer je misschien MS Word en Outlook.

Ik gebruik Docs ook maar 5-10% van mijn werk tijd, en Google Docs biedt voldoende mogelijkheden om het er goed uit te laten zien.
En zakelijk gebruik ik Google Apps, en gewoon via de browser, en Outlook gebruik ik al niet meer sinds 2004.
Correctie.... Outlook Express i.p.v. Outlook :Y)
Office online is leuk voor de hobbyist en voor kleine documenten met één kop of twee plaatjes, maar zodra je ook maar iets doet met meer stijlen, secties of objecten laten beide Office en Google Docs het afweten.
Bij mij op het werk werken we met 5 man aan een Google Docs bestand van momenteel 124 pagina's met tientallen afbeeldingen, tabellen, etc.. Ik geef toe dat 'ie wat traag is geworden met openen, maar als we allemaal aan losse bestanden hadden zitten werken was het een nog veel grotere rotzooi geworden. Comments plaatsen en direct inline editen maakt je als team toch wel aanzienlijk productiever.
Maar waarom zou dit niet kunnen met SkyDrive? Je kan gewoon in je office suit werken, met veel meer functionaliteit (de offline versie bedoel ik) en je synct alsnog via SkyDrive.

Nee je ziet niet real-time wat de ander typt, maar als je dat wil moet je maar over z'n schouder meekijken. Je zit namelijk je eigen stuk te schrijven en ik kan me niet voorstellen dat je op een stuk van 124 blz met z'n allen per alinea alles samen doet.

Als met al is het tof dat het kan met docs, maar het kan minstens net zo goed.. zij het niet beter met MS office.
Werken in Chrome en zonder invoegtoepassingen wil het vaak wel versnellen. Ook helpt het als je wat extra geheugen in je systeem vrij hebt. Ik heb nog steeds vloeiende prestaties terwijl het bestand al richting de 200 gaat :)
Dit is idd echt super gaaf als je als project groep bezig bent. Op het werk hebben we nu altijd met Microsoft word/excel dat iemand van de andere kant van het kantoor mij op moet bellen, omdat hij iets wil veranderen in het Document. Vaak open je het dan als alleen lezen en sla je het ergens anders op. Maar gaat het door de war als ik zelf ook iets in dat document verander...

Real time document aanpassen door meerdere personen is echt super!! Kijk er erg naar uit.
Valt wel mee, tuurlijk moet je bij Google Docs even wennen maar het is zeker net zo krachtig met geavanceerde documenten als offline office pakketten.

Hoe dat bij MS Office online zit weet ik niet, dat gebruik ik niet.
Zeker niet zo krachtig. Ik gebruik Docs al vanaf het begin maar ik ben ook zeer bedreven in office. Docs mist zeer essentiële functies zoals een inhoudsopgave met pagina nummers, automatisch datums bijwerken om maar even 2 kleine voorbeelden te geven.

Nee, DOcs heeft nog een lange weg te gaan voordat het in buurt komt van de power-functionaliteiten van Office. Maar ik verwacht dat dit wel gaat komen. MS Office is ook een ontwikkeling van jaren.
Ik ben ook een Docs gebruiker van het eerste uur. In de loop der tijd heb ik zelfs mijn laptop weggedaan en werk ik nu op school volledig vanuit de cloud via een Galaxy Note 2. De mogelijkheden zijn ontzettend veelbelovend maar de brede ondersteuning heeft inderdaad nog een lange weg te gaan. Thuis heb ik dan ook een gewone 'ouderwetse' power desktop staan, met een Open Office Suite, offline geinstalleerd wel te verstaan.

Veel van de vernuftigheden die in Word / Open Office zitten ingebakken zitten echter inderdaad nog niet in Docs.Voor de beste compatabiliteit dien je ook via Chrome of Android te werken. Zo mis ik ook een dedicated print button in de Forms webapp, om maar eens een voorbeeld te geven. Ook een PDF maken kan met 1 druk op de knop van bijna alles, maar niét van een Form. Vreemde zaken.

Als Docs gebruiker vanaf het eerste uur is het wel prachtig om de ontwikkeling van het systeem mee te krijgen. Elke maand waren er wel weer nieuwe functies die erbij kwamen. De potentie is gigantisch. Realtime virtueel werken met 4 man aan een groot onderzoek is nog nooit zo vloeiend en gemakkelijk verlopen. Mijn 3 medestudenten zijn daarna ook meteen op Docs overgegaan. En het is toch mooi als tijdens de presentatie, terwijl iedereen een zware laptop meeheeft, ik mn Note neermik, en de presentatie vanuit Docs naar de beamer stream en daarnaast een mooi printje aflever bij alle geinteresseerden. Dat bedoel ik met veelbelovend. Het is niet om te pochen, maar zoveel sneller :)
Ehm.. ik weet niet welke Google Docs jij gebruikt maar de mijne heeft na meest basis opmaak functionaliteiten geen enkel andere functie. Probeer eens onder een afbeelding een schaduw te zetten of automatisch een inhoudsopgave te maken zonder dat de hele opmaak van je doc verandert of heel simpel een iets andere lettertype te geven dan de standaard 5 beschikbare, etc, etc.

slightly offtopic:
Ik werk bij een organisatie dat net compleet is overgegaan naar Google Docs en Google Apps for Business... en ik kan je na 6 maanden migratie zeggen dat ik ieder dag zit te werken en denk een ding: ''Dit is niet gemaakt voor de zakelijke markt''.
Wij maken al onze trainingsdocumentatie, offertes en facturen middels Google Docs.

Less is more ;) Maar je kunt wel degelijk mooie opmaak creëren, veel gebruik van (onzichtbare) tabellen is een tip.

Verder kun je absoluut stijlen toevoegen en aanpassen sinds ongeveer een jaar.

[Reactie gewijzigd door RielN op 12 maart 2013 09:18]

Dat is een beetje zoals in de steentijd van het internet toen met webpagina's maakte met veel tabellen. Dat functuioneert op de langere duur uiteindelijke echter dramatisch en zou ik zeker niet aanraden.
Niet? Dat functioneert hier al voor een behoorlijk lange duur prima.

Doorgaans werkt zo de positionering van afbeeldingen en tekst prima. Of als je eens een keer in kolommen wil werken.

Ofwel je doet hetzelfde met één functie, of je hebt honderden functies die je niet gebruikt :p
Bij Google Docs kom ik vaak het probleem tegen dat je een document niet echt mooi kan maken. De standaard stijlset is vrij spartaans, dus je moet uiteindelijk wel naar Office toe. Als je Office dan gebruikt op een document dat uit Google is gerold, zit het document vaak slecht in elkaar: lege kopjes, stijlen die niet helemaal lekker lopen. Zelf heb ik ook al een paar keer meegemaakt dat de pagina's in Letter formaat waren, en ik kan niet direct een optie vinden om dat te veranderen in Google Docs zelf.

Voor de meeste toepassingen die ik wil voldoet zoals Google Docs als Office Web Apps niet, en vindt ik Microsoft Office met Skydrive een hele mooie oplossing. Ik heb het dan over zaken zoals:
• Sectiebeheer: meerdere secties met eigen instellingen in het document
• Stijlen en thema's
• Paginaformaat- en rotatie
• Bron/referentiebeheer
• Uitgebreide opties voor kop- en voetteksten
• Uitgebreide opties voor tabellen
• Embedded spreadsheets
Dat ligt toch meer aan je kennis van gDocs, paginaformaat is gewoon in de settings aanwezig (en ik heb zelfs een scriptje waarmee ik enveloppen e.d. kan instellen).

De conversie zelf vergt aandacht, maar koppen, stijlen en themas, referentiebeheer (wel degelijk!), zijn er wel degelijk. Verder kun je spreadsheetdata het beste copy-pasten middels het webklembord. Dat kun je ook van pc- naar pc doen. Dit geldt ook voor grafieken, diagrammen of gegenereerde tabellen, die kun je gewoon toevoegen aan je doc. En die zijn ook nog eens 'live'. Try that met MS Office.

Ook een optie die MS niet heeft en erg handig is, zeker als je vaker dezelfde data wil gebruiken meerdere dagen.

[Reactie gewijzigd door RielN op 12 maart 2013 10:50]

Stijlen en dergelijke werken inderdaad zowel in Office als Docs, maar de conversie onderling is niet optimaal.
Als je een document verplicht moet inleveren in Word (bijvoorbeeld ten behoeve van het controleren op plagiaat), dan behoud je niet de opmaak die je in Google Documents hebt gemaakt.

Als ik op dit moment andersom een bestand van Word omzet naar Docs dan:
  • verdwijnen alle afbeeldingen die ik als kop en voetteksten heb toegevoegd (kaft en eigenlijk de gehele opmaak)
  • verdwijnen sommige afbeeldingen uit het document zelf
  • begint tekst halverwege de pagina (te herstellen door de incorrect geïmporteerde afbeeldingen te verwijderen)
  • wordt de automatische inhoudsopgave lelijk en onbruikbaar, waardoor niet alleen een nieuwe inhoudsopgave aangemaakt moet worden, maar ook de gehele nummering van titels in het document aanpast moeten worden (Iets wat bijvoorbeeld paragraaf 4.1.3 was is nu alleen 3 geworden)
  • ontstaan er willekeurig witruimtes op verschillende pagina's
  • en mogelijk meer wat me nog niet is opgevallen.
Wat ik hier dus eigenlijk mee wil zeggen is dat, ondanks dat Google en Word apart van elkaar prachtige programma's zijn met hun eigen voor- en nadelen, de bestanden in veel scenario's niet uitwisselbaar zijn. En aangezien bij het versturen van bestanden aan andere personen (of organisaties) Word de standaard is, zijn Google Documents helaas nog niet klaar voor het grote publiek.

Edit: even een lijstje gemaakt van de items

[Reactie gewijzigd door BartSintenie op 12 maart 2013 12:57]

Dat klopt, de formaten zijn nauwelijks compatible.


Maar dat is toch wat anders dan waar het om ging :)
Imho google docs , die update echt bijna realtime ,terwijl ik bij skydrive altijd zelf moet refreshen ...
ja google docs is voor dat soort dingen echt fijn, je kan direct naast elkaar werken,
al merk ik persoonlijk wel dat ik dingen uit Word mis in Gdocs, bijv de mogelijkheid om even snel een image aan te passen, en screenshots pasten betekent dat ze altijd gestretched zijn.

maar is niets in vergelijking met het gemak van het delen enzo.
(ik gebruik het omdat ik op afstand werk en dan delen van mijn werk kan laten zien via deze documentatie)
Waar het bij mij snel stuk loopt is het openen van normale Word bestanden. Je kan niet snel documenten die in offline Office gemaakt zijn zomaar importeren bij Microsoft of Google en er vanuit gaan dat het goed geimporteerd wordt en hergebruikt kan worden. Vaak wordt de huidige opmaak niet gehandhaafd en zullen delen wegvallen. Niet heel erg als het puur om een stukje tekst gaat maar wanneer je wat complexere documenten hebt en het belangrijk is dat deze goed overkomen kan je niet vertrouwen op de huidige webapplicaties.

Deze web apps werken prima als iedereen ze gebruikt, maar wanneer je veel externe content aangeleverd krijgt of juist content naar externe partijen moet sturen kan je beter bij de standaarden blijven en de programma's die bij deze standaarden horen. In dit geval is dat toch Microsoft Office, dan weet je in ieder geval zeker dat de schuld niet bij jou ligt als de opmaak vernaggeld is.
Zo ervaar ik het ook, al is het aanleveren van content aan anderen niet zo problematisch als de ander dat niet hoeft te kunnen editen: dan gebruik je toch PDF? Weet je tenminste zeker dat het er hetzelfde uitziet. Want ook Office (Word in het bijzonder) maakt er een potje van als je tussen verschillende versies (2003 en 2010 merk ik in de praktijk) documenten uitwisselt.
Dat ligt er aan aan wie je content levert en wat voor content. Ik heb vroeger altijd als lijdraad genomen om tekst aan te leveren in rtf formaat als ik niet zeker weet welke versie van Word de ontvangende partij gebruikte. Sinds de acceptatie van pdf verstuur ik het in pdf als het alleen maar gelezen/uitgeprint moet worden (dus geen wijzigingen in het bestand).

Als je echter content aanlevert voor een (web)publicatie dan zal de vormgever echt niet blij worden van een zwaar opgemaakt Word document (aangezien je het zo kaal mogelijk je DTP pakket in wil douwen).

Zakelijk ben je echter meer afhankelijk van wat je opdrachtgevers gebruiken en accepteren, het is namelijk je werk en je bent afhankelijk van die opdrachtgevers.

Maar:
content != opmaak
ja google docs is voor dat soort dingen echt fijn, je kan direct naast elkaar werken,
al merk ik persoonlijk wel dat ik dingen uit Word mis in Gdocs, bijv de mogelijkheid om even snel een image aan te passen, en screenshots pasten betekent dat ze altijd gestretched zijn.

maar is niets in vergelijking met het gemak van het delen enzo.
(ik gebruik het omdat ik op afstand werk en dan delen van mijn werk kan laten zien via deze documentatie)
Je kan met Office Web Apps ook gewoon met elkaar werken, dat kan zelfs met Office 2013...
Klopt ja, was in de begin dagen bij Google Docs ook niet, en toen kochten ze die externe club en heb ik een half jaar lopen hopen dat ze het in Google Docs zouden integreren (@realtime editing).

Hoe dan ook, ik had gehoopt dat zoho ook zou zijn meegenomen in de vergelijking. Niet dat ik echt fan van hun ben, maar niettemin bieden ze ook een uitgebreide suite aan office applicaties aan en puur wat pure functionaliteit betreft heb ik de indruk dat ze van zowel Google Docs en Office Web Apps winnen (alleen missen er ook weer cruciale dingen en is het gebruikersgemak minder).
Jep, ZoHo biedt veel opties en voelt wel een beetje als Overkill. IN features is hun editor zeker beter.

Maar de robuuste synchrone samenwerking zoals Google Docs die heeft is zo waardevol...!
Ja nou ik ga echt niet mijn kantoor gegevens allemaal op een Cloud systeem zetten, als er wat gebeurt op die servers ergens op de wereld moet je maar vertrouwen dat all die gegevens niet op het internet kommen of bij een en andere persoon, of bedrijven.

Nee dank u, ik hou het lekker bij me zelf, vind ik VEEL veiliger, snap toch niet de nieuwe generatie die graag alles van hun zelf en andere op internet zetten.
Ik mis een stuk over beveiliging.

Ik zou het als werkgever een grond voor ontslag vinden als mijn bedrijfsdocumenten zomaar op een webserver worden gegooid.
Zeker omdat ik nog nooit een instelling heb gezien waarmee je de bestanden automatisch kan laten versleutelen. Gelukkig is de verbinding wel via SSL, maar indien een gebruiker een zwak inlog wachtwoord gebruikt kan vervolgens letterlijk de hele wereld bij de bestanden.

Er zit prive zeker toekomst in dit soort oplossingen, maar zelfs dan zie ik liever dat je de documenten op je eigen server/NAS kan opslaan.
Documenten staan vele malen veiliger bij Google, dan op welk bedrijfsnetwerk verbonden met internet dan ook.

Als bedrijf neem je dan ook tweestaps verificatie. Een eigen server/NAS veiliger noemen vind ik toch zoiets raars. Die is wel redelijk makkelijk te hacken, vaak hoef je maar de laptop van een van je werknemers te jatten.

Zullen we een checklist met risico's maken?

[Reactie gewijzigd door RielN op 12 maart 2013 17:35]

Ooit gehoord van bijv. de PATRIOT act? Kan de Amerikaanse overheid zomaar in jouw Google/MS online documenten.

Vraag is of dat voor jouw specifieke doel inderdaad een risico is maar zomaar zeggen dat je documenten veiliger zijn bij Google slaat IMO nergens op.
Wij hebben een juridisch stuk laten opstellen dat precies hierover gaat, wat wij ook gebruiken bij deze vraagstukken van bedrijven.

Patriot act is inderdaad een van de onderdelen van mijn bedoeld lijstje. Op Tweakers komt die doorgaans als eerste naar voren, maar er is meer dan alleen Patriot Act (met wellicht wel het laagste risico, ik zou me als ICT afdeling meer zorgen maken over wachtwoordveiligheid dan over de Patriot Act).


We praten over wetgeving. Wat mag er in de kaders van de wet. Bovendien, welke risico's loop je.

En zelfs al tel je de (kleine) risico's van alle zaken mee, het afhankelijk zijn vna de dienstverleder, van internet, van amerikaanse wetgeving, etc., dan nóg krijg je het bij je eigen bedrijf niet zo goed voor elkaar.


Mijn reactie slaat wel degelijk ergens op, en ik gebruik de stelling regelmatig. Ik zeg het niet zomaar, maar met de geverifiëerde kennis die wij hebben.


idefix: om over het KAN meekijken maar te praten: je lokale ICT'er KAN ook in je data kijken en is per definitie geinteresseerder.
Je kunt beter een lijst maken met welke informatie welke vertrouwelijkheidsgraad heeft/moet hebben.

De bottleneck bij clouddiensten is dat men dus in je data KAN kijken.
Hoe groot die kans is en of het reeel is dat men meekijkt, doet m.i. niet ter zake.
Google heeft een zeer geavanceerde methode om valse inlogpogingen te onderscheppen. Voordeel dat Google heeft t.o.v. een eigen bedrijfsnetwerk. Google ligt continu onder vuur en het heeft geleerd van eerdere gelukte aanvallen (in China) waar er accounts waren gehackt.

Bron: GMAIL stopt 99% van de account kapingen

Eerlijk gezegd vertrouw ik Google meer dan de lokale ICT boer met relatief beperkte kennis van security zaken. Wanneer je constant onder vuur ligt (en dat is bij MS niet anders) dan ben je alert dat je gehackt kan worden en zal je maatregelen nemen.
Ik werk nu ook een aantal maanden met Google Docs en de gratis dienst werkt op bijna alle fronten fantasisch(!) op een heel belangrijk punt na;

De positie van de cursor op het scherm loopt na verloop van tijd out of sync met de posite van de cursor 'in het document'.

Bijv; ik klik in in de bovenstaande regel na de 'p' van verloop en druk op backspace. De eerste 'o' wordt dan verwijderd....

Bijzonder vervelend! Zowel in IE als Chrome. Ben ik de enige die dit heeft?!?
Ben je ingezoomd? Is nog een bekend probleem wat ik af en toe zie. Een keer in - en uitzoomen (ctrl+ en dan ctrl 0 om terug naar default te gaan) wil wel eens werken.
Dit heeft er mee te maken dat je ingezoomd bent via de browser (even je scrollwheelttje gebruiken en tegelijk ctrl inhouden). Dit vind ik dan ook één van de grootste nadelen aan google docs. Er is geen zoom-in functie aanwezig in het programma zelf, dus je moet met de browser zoomen wat er voor zorgt dat je zulke rare effecten krijgt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



LG G4 Battlefield Hardline Samsung Galaxy S6 Edge Microsoft Windows 10 Samsung Galaxy S6 HTC One (M9) Grand Theft Auto V Apple iPad Air 2

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True