Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 202, views: 192.056 •

Conclusie: mislukt als allround smartphone

De BlackBerry Z10 met BB10 had een fantastische telefoon met een fantastisch besturingssysteem kunnen zijn; er zijn namelijk veel elementen dik in orde. Na een periode van gewenning is de besturing top, is het toetsenbord meer dan prima en is de Hub een geweldig concept dat we het liefst in alle smartphones zouden zien. Ook bevat BlackBerry 10 veel handige tweaks die het gebruik prettig maken, zoals het ontgrendelen door van buiten het scherm naar binnen te vegen. Bovendien is het scherm van een prima kwaliteit en is er niets fundamenteels mis met de hardware.

Toch zijn er een paar redenen om deze Z10 niet te kopen. De accuduur is dramatisch en je komt over het algemeen de dag niet door, zeker als je apps niet zelf actief afsluit. Over apps gesproken: Nederlandse apps ontbreken vrijwel, en of en wanneer die komen, is nog onduidelijk. Daarmee neem je een gok door deze telefoon te halen en ook een dure gok. Hij kost momenteel meer dan 550 euro, waarmee de Z10 niet binnen ieders bereik ligt, zeker niet binnen het budget van veel huidige BlackBerry-gebruikers en gebruikers van featurephones, juist de doelgroepen voor deze Z10.

Alle nadelen daargelaten is het voor BlackBerry geen stap, maar een enorme sprong vooruit. BlackBerry liep echter zover achter, dat het de concurrentie niet inhaalt met deze sprong. De Z10 is geen partij voor de toptoestellen van de concurrentie en dat geldt voor vrijwel alle gebieden die veel mensen belangrijk vinden, zoals apps, snelheid, accuduur en camera.

Wie per se een BlackBerry wil, is met deze Z10 veel beter af dan met de oude Bolds en Curves. Wie echter niet gebonden is aan een BlackBerry en gewoon een goede smartphone zoekt, zal snel teleurgesteld zijn in deze Z10. Het is weliswaar als communicator voor mail en sociale media een topapparaat, maar als allround smartphone is dit toestel, zoals het er nu voorstaat, niet geslaagd.

Pluspunten

+ BlackBerry Hub werkt heel goed
+ Bediening met gebaren is prima uitgedacht
+ Scherm is mooi

Minpunten

- Accuduur is dramatisch, vooral bij multitasking
- Weinig tot geen Nederlandse apps
- Prijs is hoog

Samengevat

De BlackBerry Z10 is een opvallende smartphone met 4,2"-scherm en was de eerste met het nieuwe besturingssysteem BB10. Dat besturingssysteem steekt goed in elkaar met handige veegbewegingen en heeft het meest overzichtelijke lockscreen en beste manier van groeperen van notificaties in BlackBerry Hub. Na een recente update is het mogelijk Android-apps te installeren, maar de Play Store is nog lastig op het toestel te krijgen, dus apps moeten gebruikers op een andere manier binnenkrijgen. Het scherm is voor een lcd ver bovengemiddeld, met een hoge helderheid, goed contrast en uitstekende kleurweergave. Het ontwerp is weinig spannend en de telefoon is aan de kleine kant naar huidige maatstaven. Groot voordeel is ook dat hij zover in prijs is gezakt dat hij voor veel meer mensen betaalbaar is.

Pluspunten

  • BlackBerry Hub werkt heel goed
  • Bediening met gebaren is goed uitgedacht
  • Scherm is mooi

Minpunten

  • Accuduur valt tegen, vooral bij multitasking
  • Weinig Nederlandse native apps

Eindoordeel

Tweakers zegt: bovengemiddeld

Laagste prijzen voor: BlackBerry Z10 Zwart

Trendy Computers

Score: 3

€ 249,99

€ 256,98

Kostenoverzicht

Productprijs € 249,99
Pakketpost Nederland (PostNL) € 6,99
iDeal € 0,-
Totaal € 256,98
Bekijk

Laagste prijzen voor: BlackBerry Z10 Wit

Centralpoint.nl - 1.000.000 ICT producten. GRATIS verzonden

Score: 3.5

€ 227,48

€ 227,48

Kostenoverzicht

Productprijs € 227,48
Pakketpost (vanaf ¤ 25,- excl. btw) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 227,48
Bekijk

Max ICT B.V. - 1.000.000 IT producten voor MKB & Consument

Score: 2.5

€ 231,18

€ 237,63

Kostenoverzicht

Productprijs € 231,18
Pakketpost vanaf ¤ 99,- € 5,95
iDeal € 0,50
Totaal € 237,63
Bekijk

Afuture

Score: 4.5

€ 239,10

€ 239,10

Kostenoverzicht

Productprijs € 239,10
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 239,10
Bekijk

Smitshop.nl

Score: 4

€ 237,16

€ 243,66

Kostenoverzicht

Productprijs € 237,16
Pakketpost (van ¤ 100,- tot 250,-) € 6,50
iDeal € 0,-
Totaal € 243,66
Bekijk

Bol.com

Score: 3.5

€ 248,99

€ 248,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 248,99
Pakketpost (vanaf ¤ 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 248,99
Bekijk

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deBlackBerry Z10


Reacties (202)

Reactiefilter:-12020195+1127+219+30
1 2 3 ... 8
Er is toch ook geen speciaal BB abo meer nodig?
Inderdaad is niet meer nodig.maar als je instant push wilt, heb je dat nog wel nodig.
Dat is toch ook niet meer van deze tijd... Extra betalen voor Pushmail waarbij dat op andere toestellen gratis kan.
Wat jij push noemt aldaar is gewoon pull mail. (fabrikanten noemen het push omdat dit wel mooi klinkt) Oftewel je toestel checkt elke minuut of meer of er iets is. zoek even op wikepedia.

De accuduur valt wel mee als ik dat zo lees want met een 8 uur gepsrekstijd op een dag is deze gelijk getest met apple en nexus van LG. De pluspunten wordt genoemd het scherm maar ergens in de kop wordt aangegeven lichtbak :) .

Aardige review maar als nieuwe OS wordt het te veel afgezet tegen de huidige OS en die
reeds 1o jaar bestaan.
We hebben het hier echt over Push en niet over Pull. Kijk zelf maar even op wiki:
http://en.wikipedia.org/wiki/Push_email en http://en.wikipedia.org/wiki/IMAP_IDLE

[Reactie gewijzigd door Deem op 13 februari 2013 10:18]

En waar moet het OS dan tegen afgezet worden? Natuurlijk wordt het OS vergeleken met iOS en Android aangezien ze het hier tegen op moeten nemen in de echte wereld.

Een OS beoordelen als totaal zonder te kijken naar wat er tegenwoordig mogelijk is en wat er gebruikt wordt is natuurlijk onzin. In de reviews van telefoons worden de telefoons ook altijd vergeleken met de SGS3 en de iPhone 5 omdat dit gewoon de toppers zijn, zeker in die prijsklasse.
De accu is in werkelijkheid best okee.

Het duurt een paar dagen voordat de 'ie is gecalibreerd. Daarna gaat 'ie makkelijk 16-20 mee bij gemiddeld gebruik. Zelfs met apps open. Waarschijnlijk was de review unit nog "te nieuw". Hij houdt 't in ieder geval veel langer uit dan mijn oude HTC Desire HD, vergelijkbaar met iPhone 4. BB zal er nog wel flink aan tweaken in updates.
JDUB: jouw account is vandaag geregistreerd en is alleen maar positieve verhalen aan het houden over een net uitgekomen toestel. Onderdeel van een kleine media-campagne?
Wat jij push noemt aldaar is gewoon pull mail. (fabrikanten noemen het push omdat dit wel mooi klinkt) Oftewel je toestel checkt elke minuut of meer of er iets is. zoek even op wikepedia.
Sorry, maar dat is gewoon onzin. Ik gebruik een iPhone met mijn gmail account. Mijn gmail staat bijna altijd open als ik op mijn pc werk. Als ik een nieuwe mail zie toekomen klinkt altijd ook op exact datzelfde ogenblik het "nieuwe mail" geluid door mijn telefoon. Het is zelfs zo dat ik aan mijn telefoon hoor dat er een nieuwe mail is.

Dat is zo push als het maar kan zijn.
Nou het is niet zo dat een toestel elke minuut checkt. ActiveSync laat een sessie open staan (en zoekt in het begin hoe lang het duurt voordat een timeout ontstaat). Als er iets binnenkomt komt daar een berichtje over via de bestaande sessie en dan doet het toestel een sync. Als de sessie bijna verloopt wordt er een keep-alive verstuurd.
Ik ben het met je eens dat de term push de lading niet helemaal dekt, maar het is aanmerkelijk intelligenter dan wat jij beschrijft.

[Reactie gewijzigd door THM0 op 14 februari 2013 20:51]

Waar baseer je dat op? Alle informatie die ik tot nu toe heb duidt er op dat BIS (dat speciale BB abo) compleet de deur uit gaat. Dan hangt het verder af van wat voor emailaccount je instelt, ik verwacht dat gmail bv wel gewoon direct binnen komt, maar ik heb het toestel helaas nog niet genoeg kunnen testen.
Heb helaas geen tijd de review helemaal te kunnen lezen, maar wat ik zo vluchtig even lees verbaast me enigszins. Het afsluiten van apps lijkt me een kwestie van gewenning. We zijn nu eenmaal gewend aan andere mobiele OS-en die geen echte multitasking hebben en dat heeft deze wel. Daar is dit een nadeel van ja... maar je gaat toch ook bij een laptop niet allemaal programma's opstarten en dan klagen dat hij het niet zo lang vol houdt?
Ook het roepen dat het toestel zo vreselijk veel data verbruikt maar dan blijkt dat het waarschijnlijk een bugje is die maar bij een enkeling voorkomt, maar je roept het wel al als een volledig feit.
Dan zag ik nog iets over dat het niet handig was dat je van boven naar beneden moest swipen want er was geen visuele indicatie dat je opties had, dus ging je alleen kijken als je echt iets zocht... riiiiight, dat is dus ook een enorm probleem voor je geweest op al die android toestellen met een fysieke menuknop Arnoud?

Ik probeer er aan te denken morgen het artikel nog helemaal door te lezen, maar vooralsnog heb ik zo mijn twijfels.

edit: De prijs moet overigens wel echt omlaag, daar ben ik het mee eens... alleen, het toestel is hier nog lang niet uitgebracht, er is alleen wat grijze import! Er valt nog helemaal niks te zeggen over de uiteindelijke straatprijs. Kwam dit toestel van BlackBerry? Vond het al vreemd om hier een review te zien, zo ver voordat het toestel hier gereleased wordt.

[Reactie gewijzigd door finraziel op 14 februari 2013 00:06]

Push werkt gewoon ook zonder BIS hoor. Een mailtje naar je gmail komt binnen 3 sec ook aan op je Z10.
"Zoals het er nu voorstaat niet geslaagd"

Was dit ook niet het geval met de eerste Android toestellen? Geen apps, korte accuduur?

Mij lijkt dit echt een toptoestel en zijn de minpunten niet echt minpunten. Dit valt nog te verbeteren doormiddel van updates en de apps schijnen makkelijk overgenomen te kunnen worden van Android.
Ja maar nu is het era van de smartphones in volle gang.
De Androids met slechte accuduur zijn in het algemeen ouder en vooral goedkoper dan deze telefoon.
Het grote verschil is ook dat Android niet van één bedrijf is. Er is binnen het Android ecosysteem ook veel concurrentie. Maakt HTC een misser, dan pakt Samsung het stokje over. Gaat Samsung de mist in, dan komt een ander met een beter toestel.

Maakt Blackberry een misser, dan is het een deuk in hun ecosysteem en dat staat nu nog in de kinderschoenen.

Verder vind ik het wel verwonderlijk dat ze met een 1,5GHz processor, 2GB geheugen aanzienlijk veel trager zijn dan een iPhone. Hun software is gewoon niet optimaal en dat gaan ze niet 1-2-3 fixen.
We've now passed RIM. And I don't see them catching up to us in the foreseeable future.
They must look beyond their area of strength and comfort, into the unfamiliar territory of trying to become a software platform company. I think it's going to be a challenge for them, to create a competitive platform, and to convince developers to create apps for yet a third software platform after iOS and Android. With 300,000 apps on Apple's App Store, RIM has a high mountain ahead of them to climb.

-- Steve Jobs, oktober 2010
and to convince developers to create apps for yet a third software platform after iOS and Android
Waar nu ook nog eens Windows Phone aan komt kloppen die samen met Nokia een groeiende markt maakt en dus aandacht van ontwikkelaars vraagt in combinatie met de apps voor de PC's. Het gaat dus extra moeilijk worden voor RIM om ontwikkelaars te overtuigen om apps voor hun te maken zonder dat RIM geld bij moet leggen.

[Reactie gewijzigd door Seroo op 13 februari 2013 11:22]

Jullie vergeten alleen wel 1 ding: BB10 kan Android applicaties draaien, mits de ontwikkelaars hun applicatie zelf omzetten naar BB10.

Als je niet te veel specifieke functionaliteiten gebruikt(push bijvoorbeeld) werkt dat inderdaad goed, en hoef je als ontwikkelaar (meestal) geen veranderingen in de code zelf aan te brengen. Ik gok dat de nu.nl Android applicatie zonder code aanpassingen gewoon op BB10 zal draaien, maar dan moet nu.nl wel de applicatie opnieuw compileren voor BB10.

Als je rekening houd met het installeren van de juiste tools enzo, dan kan je binnen een paar uur een applicatie omzetten naar BB10(mits je geen push etc gebruikt, anders moet je extra code schrijven), dus als BB10 wat meer gebruikers krijgt zullen aardig wat Android applicaties gewoon op BB10 komen.
Als je de review leest, zie je dat dat niet bepaald massaal gedaan is. Hopelijk trekt dat een beetje aan. Maar dan is het ook zaak dat BB de software optimaliseert om dit op een goede (vlotte) manier te doen. Maar op het moment loopt zelfs de BB10-software zelf niet naar behoren.
Waarom je Jobs precies quote, is me een raadsel (nou, eigenlijk niet, maar wanneer ik dat verwoord, zullen mensen het wel zien als een flame). Maar je baseert wat je zegt verder ook nergens op. Wie zegt dat het met een softwareoptimalisatie niet op te lossen valt? Ik verwachtte voordat ik het las dat het geciteerde deel, een onderbouwing was van wat jij zegt. Dat is het niet en maar het is zelfs een irrelevante quote van Jobs.

Het is afwachten wat het gaat worden. Zoals Arnoud zegt in de review, is het idee achter het OS helemaal niet zo verkeerd. Ik neem aan dat RIM het ook niet uitgebracht zou hebben wanneer ze dachten dat de traagheid niet opgelost kan worden en dat deze traagheid dus standaard is.

Verder draait het bij BB vooral om het zakelijk gebruik, dus mail en het typen van tekst, en dat schijnt allemaal prima in orde te zijn. Dat de spele-apps op het moment minder zijn, ok. Maar dat is niet waar de meeste BB-fans een BB voor kopen.

Ik denk dus dat ze wisten dat het OS nog niet af is, maar dat ze daar voorlopig wel mee weg kunnen komen. Of dit klopt, moet de tijd leren. Sowieso komt de Q10 er natuurlijk ook aan. Een traditionele Blackberry die wat beter in verhouding is kwa toegepaste hardware. Het optimaliseren van de software zal echter wel wat meer tijd vergen dan er beschikbaar is tot de lancering van dat toestel.

Het probleem van de accuduur was me overigens nog niet bekend. En dat schijnt dus niet zomaar opgelost te worden. Volgens Vivek Bhardwaj (hoofd software portfolio bij BB) in een reactie tegen Pocket-lint:
"Software updates can only do so much. Our focus when we push out updates is to address market issues or enhance features."
Blackberryfans kunnen dus wellicht beter wachten op de Q10 die een fysiek toetsenbord heeft, een grotere batterij (2100 mAh), en een kleiner scherm. Voor veel BB fans sowieso het ideale concept. Ik heb het idee dat de Z10 meer een proof of concept is, waar mensen zo enthousiast over waren, dat ze hem uitgebracht hebben, zonder dat hij getoetst is aan de normen van de praktische bruikbaarheid.

Ik denk dat ik ook wel weet wat het idee achter de prijs van het toestel is. Natuurlijk zullen ze bepaalde investeringen die in het ontwerp zitten willen terugverdienen. Maar BB's moeten vooral verkopen in combinatie met dikke BB-abonnementen (de losse prijs maakt dan niet zoveel uit aangezien het een combinatiedeal wordt). Dat is immers waar ze het meeste aan verdienen. Ze zijn met het verstrekken van die diensten een soort van provider, en ook bij providers werkt het zo dat ze niet zo geïnteresseerd zijn in de losse verkoop van toestellen en derhalve gewoon tot het einde van de levering de adviesprijs hanteren.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 13 februari 2013 16:05]

Misschien een beetje late reactie maar ik dank dat veel mensen nog jouw comment gaan lezen en dus foutive info lezen.
:)
De nieuwe blackberry's hebben GEEN DUUR BB-ABONNEMENT NODIG.
:Y)
Destijds hadden de Android fabrikanten en Apple nog weinig om vanaf te kijken. BB kan dat wel en kan veel ontwikkelingen (batterij, CPU etc ) zo an de plank trekken. En dan komen ze hiermee.
Android fabrikanten hadden zeker wel veel om bij af te kijken: Apple en HTC om er twee te noemen! Dat HTC vooral WiMo toestellen maakte maakt nog niet dat er niks af te kijken was.

BB heeft inderaad wel meer af te kijken qua current-gen smartphones, waarbij Android vooral naar oldworld smartphones moest kijken, en naar de next-gen-tryout iPhone 1 van Apple, waarbij ook nog niet zeker was of dat wel zou werken. Apple moest het wiel opnieuw uitvinden (wat goed gelukt is als je naar de markt kijkt).

Dus, enerzijds heb je gelijk; BB kan flink afkijken, ze zitten niet met een generatie boven wat we al kennen, maar proberen wel in het topsegment te zitten, zoals Apple met de iPhone 5 en Samsung met de SGS3.

Het is dan nog wel de vraag in hoeverre Windows 8 toestellen een bron van inspiratie waren, volgens mij worden die in de afkijkpraktijken vooral genegeerd, om dat er niet zo veel is om over te nemen... niet van de hardware, en niet van de software.
Ik denk dat dit;
Het is weliswaar als communicator voor mail en sociale media een topapparaat, maar als allround smartphone is dit toestel, zoals het er nu voorstaat, niet geslaagd
.

Het probleem een beetje omschrijft. Iedereen reviewed hem vanuit de visie van die ze gewend zijn ala iOS en Android, die toch echt wel op elkaar lijken.

Deze Blackberry blijft meer bij de roots van communicatie (Grote volumes mail, terug mailen, smsen e.d.) voor de zakelijke gebruiker.

Aka; voor de Smartphone gebruikers is deze telefoon dikke onzin. Echter wat ik uit deze reviews haal is dat het dus inderdaad voor de zakelijke gebruiker een prima telefoon is. Voor Blackberry geen teleurstelling dus. Tevens een feit dat de meeste minpunten wellicht nog met updates kunnen worden verholpen en dat de Appstore zich heel snel kan vullen omdat devvers redelijk makkelijk hun Android App kunnen porten.

Ik zie in deze telefoon dus ook geen mislukking van Blackberry.
Zakelijk gebruik prima? Met die accuduur en dataverbruik?

Dan vindt ik hem voor de zakelijke gebruiker die veel mail leest onderweg en regeert en sms'tjes verstuurd (want daarvoor heb je zo'n ding tenslotte) eigenlijk vrij waardeloos.
Accuduur zal in de nabije toekomst zeker opgelost worden met software updates. Elke nieuwe iPhone (en vaak ook bij iOS updates) heeft er ook mee te maken. Dat het nu zorgelijk is, is waar. Maar ik heb alle vertrouwen dat het snel opgelost gaat worden. Daarnaast kan je je accu gelukkig ook vervangen
In het fimpje word gezegd dat je met normaal gebruik de accu niet eens een halve dag kan gebruiken. Als je dan in de tabel kijkt gaat hij 17 uur mee. Ik denk dat er maar weinig mensen mensen zijn die minder slapen dan 7u per dag, dus 17u moet genoeg zijn. Het zal denk ik niet gebeuren dat de accu "halve wegen' de dag plotseling op is...
In het fimpje word gezegd dat je met normaal gebruik de accu niet eens een halve dag kan gebruiken. Als je dan in de tabel kijkt gaat hij 17 uur mee. Ik denk dat er maar weinig mensen mensen zijn die minder slapen dan 7u per dag, dus 17u moet genoeg zijn. Het zal denk ik niet gebeuren dat de accu "halve wegen' de dag plotseling op is...
Kijk eens verder in de tabel en je ziet staan dat wanneer er 8 apps open zijn de accuduur dramatisch slecht is.

En denk je zelf dat Henk en Ingrid alle 8 apps die op de achtergrond draaien constant gaan sluiten ? Nee ik vind dat Blackberry hier de plank volledig heeft misgeslagen, te duur en helemaal te slecht voor de prijs die je ervoor betaald.

[Reactie gewijzigd door Dylan93 op 13 februari 2013 10:11]

Presies. Het idee dat je je de hele tijd zorgen moet maken of de app's wel gesloten zijn, en als je dat een keer vergeet en met een lege accu zit, is echt kansloos.
Ik heb al gekeken bij het gemiddeld verbruik met 8 apps open. En nu ik nog eens kijk zie ik zelfs dat hij dan 18u meegaat, nog een uurtje meer dan ik eerst dacht. Als je alle apps zou sluiten heb je met gemiddeld gebruik 27 uur. Ik ben het er mee eens dat 18u niet heel veel is, maar dramatisch slecht zou ik het zeker niet noemen...
Ik heb al gekeken bij het gemiddeld verbruik met 8 apps open. En nu ik nog eens kijk zie ik zelfs dat hij dan 18u meegaat, nog een uurtje meer dan ik eerst dacht. Als je alle apps zou sluiten heb je met gemiddeld gebruik 27 uur. Ik ben het er mee eens dat 18u niet heel veel is, maar dramatisch slecht zou ik het zeker niet noemen...
Dat is 18 uur bij gemiddeld gebruik, ik weet niet wat Tweakers onder gemiddeld gebruik verstaat maar ik denk dat de meeste mensen tussen gemiddeld en zwaar verbuik inzitten, internet, whatsapp e.d. en dan kom je uit tussen de 18 en 7 uur, wat ik ronduit slecht vind, helemaal voor een telefoon van ~600 euro.
Je kan het "niet dramatisch noemen", maar gezien de ranking die tweakers laat zien, is het wel dramatisch. Hij scoort zo ongeveer het slechtst van de gepresenteerde range aan telefoons.
Wat onder gemiddeld gebruik verstaan word kun je vinden als je de test header klikt.

Zwaar gebruik:
Profiel op basis van gebruik, resultaat berekend adhv andere accutesten. Gebruik is 8 uur standby, 2 uur bellen, 2 uur video kijken en 4 uur browsen
Gemiddeld gebruik:
Profiel van dag, resultaat gebaseerd op andere accutesten. Gebruik is 20 uur standby, 1 uur bellen, 1 uur video, 2 uur browsen
18 uur zou genoeg kunnen zijn, maar is niet veel als je dan ziet dat concurrentie zelfs bij zwaar gebruik langer met zijn accu doet of in de buurt komt dan vind ik dat toch wel slecht. Dan zou ik het zelfs nog wel dramatisch slecht willen noemen. Maar ja blijft ook wel deels persoonlijk. Ik kan er in ieder geval niet mee overweg en wil dat me telefoon het langer dan een dag uithoud ook bij gemiddeld gebruik.

Zou voor mij ook een reden zijn om niet voor zo'n telefoon te kiezen. Voor mij is dat gewoon een belangrijk punt die ik meeneem bij de aanschaf van een telefoon.
Blackberry heeft al een tijdje problemen met de accuduur. En dat wordt zeker niet opgelost met updates. Jammer dat het bij de specs niet bijstaat, maar bij de laatste modellen heeft RIM/ Blackberry het zelfs gepresteerd om accu's met minder capaciteit te gebruiken om de toestellen dunner te krijgen. Dus een apparaat wat meer verstookt krijgt een accu met minder capaciteit. In de "Business wereld" is dit een ramp.
Je kan inderdaad je accu vervangen, maar dan duurt het een paar minuten voordat het online is.

Hoe dan ook, het is maar net hoe je het bekijkt. Persoonlijk gun ik BB wel een succesje. Hoe meer smaken hoe meer keuze.
Joa laten we er even niet vanuitgaan dat tweakers.net gewoon een doa heeft met problemen in het stroomcircuit van het mainboard..
de torch9860 wat ik even gehad heb ging de eerste 2-3dagen zeer kort mee. Terwijl die daarna qua accuduur zeer goed te noemen was. Natuurlijk ook de bekende li-on trick gedaan om de max capaciteit te krijgen.
ik ga ervan uit dat deze tel een nog betere accuduur zal hebben, zeker weten beter dan wat tweakers verteld.
Tevens, kan je de telefoon niet als navigatiesysteem gebruiken in de auto of te voet. Bij Android met het redelijk goede Google Maps kan je snel vanuit je contacts naar het adres van de contact in Google maps navigeren, voor de correcte route. Met deze BB is dat gewoon bijna onmogelijk, en dat lijk mij voor zakelijk gebruik ook een enorme beperking.

[Reactie gewijzigd door tHe_BiNk op 13 februari 2013 08:49]

Turn-by-Turn voice en visuele navigatie is standaard ook ingebouwd vanuit de Maps applicatie.
Juist zakelijk, waar functionaliteit voorop staat, is mijn inziens deze Blackberry een regelrechte mislukking. Het lijkt mij 'nogal onpraktisch' om zo afhankelijk te zijn laadmogelijkheden om je heen. Met een beperkte accu - en een operating system welke het nog verder beperkt - schiet je het doel van een zakelijke telefoon m.i. een beetje voorbij.

Daarnaast bieden de huidige twee grote operating systems eigenlijk ook meer dan voldoende functionaliteit voor de gemiddelde zakelijke gebruiken. In mijn omgeving zie ik veel mensen met iPhones en high-end Android toestellen. Voorts denk ik dat Windows Phone op den duur ook erg geschikt zal blijken voor zakelijk gebruik. Mede door goede compabiliteit met Windoes en door het -naar mijn idee- wat meer zakelijke uiterlijk.

Blackberry heeft de boot gemist, en ik heb niet de verwachting dat ze de achterstand met dit toestel in gaan lopen. Dan zul je toch echt met een product moeten komen wat de concurrent (zij het tijdelijk) wegblaast. Afgaande op de review is dat Blackberry nog niet bepaald gelukt..
Zo zie ik het inderdaad ook. Maar gezien de message-functie vaak zakelijke inzetbaarheid, is de batterijduur dan nog steeds een ontiegelijk grote misser. En dat is er eigenlijk eentje die niet te verkopen is. Immers moet je je toestel natuurlijk wel kunnen gebruiken.

Het kopje
"Conclusie: mislukt als allround smartphone"
Komt op mij ook wat onnodig tendentieus over. Arnoud verdedigd het als "het klopt toch dat het geen goede allrounds smartphone is??", maar dat vind ik te makkelijk. Immers geeft het een negatieve connotatie over iets dat zeker flink onderscheidend en verbeterend potentieel heeft voor wat er momenteel in de markt te krijgen is voor het gebruik waar BB zich vooral op richt (messaging).

[Reactie gewijzigd door Kenju op 13 februari 2013 15:59]

als ik zo de review lees en heet filmpje bekeek dan denk ik dat zijn conclussie niet irrieel is... misschien wat ongelukkig voor de echte BB-fans...

maar het punt is je kunt een telefoon alleen revieuwen zoals ie je gegeven wordt, niet zoals het ding potentieel zou kunnen zijn... want in dat laatste geval zou mijn desire HD een top telefoon zijn... in werkelijkheid is het een onding werkte de sence versie verschikkelijk en had je er geen geweldig toestel aan zeker niet als je de prijs in de rekening meeneemt...

stel nu dat deze bb10 geen 600 maar 400 gekost had en hij niet met de experia z, maar met bijv de htc one SV vergeleken zou zijn... dan zou het verhaal wellicht HEEL anders zijn geweest...
de one sv heeft aanzienlijk minder accu dan de siii en de experia z .... is bovendien ook trager. is het daarmee een kut toestel.... neej zeker niet, ik heb hem nu een paar dagen en het prijsverschil maakt een vreselijke hoop goed...

die notificatie / messaging app lijkt me een geweldig iets... echt waar, maar als dat het enige goede punt is aan deze telefoon 'laat dan maar'
Je mag het natuurlijk benoemen en beoordelen volgens de norm van een allround smartphone. Ik zeg ook helemaal niet dat dat niet kan of mag. Ik vraag me alleen wel af of het terecht is om er een negatieve connotatie over te trekken middels het gebruik van een dergelijke kop bij de conclusie, gezien de markt waar dit toestel zich op richt.

De prijs is dan bijv. irrelevant, aangezien de meesten dit toestel zullen gebruiken/aanschaffen in combinatie met een Blackberry-abonnement waarbij de korting op het toestel al zo groot is dat de eventuele bijbetaalprijs wegvalt of slechts beperkt is.
Klinkt allemaal meer als haastig spoed is zelden goed, volgens mij hebben ze nog zeer weinig tijd gehad voor het doen van optimalisaties. Daarnaast, Microsoft i.c.m. Nokia weet het toch ook voor elkaar te krijgen om een fatsoenlijk toestel neer te zetten.

Ik vindt de performance en accuduur zeer bedroevend. Zeker voor een telefoon in dit prijs segment. En het dataverbruik is echt onacceptabel, je krijgt in nederland over het algemeen een databundel van 1 tot 1,5 Gigabyte.

Zeker de performance, er zit een Qualcomm Snapdragon S4 Pro 1,5 Ghz in en dan krijg je deze performance als resultaat. Klinkt in mijn oren als zeer slecht ge-optimaliseerde software wat dan wel weer in lijn kan staan met het accu verbruik. Veel performance nodig om basic tasks uit te kunnen worden.

Dat zou dus in ongunstige situaties kunnen leiden dat je binnen 7 dagen door je bundel heen bent en dan heb je nog haast niets gedaan.

Nee, dit valt me zeer tegen en zoals hij nu is is het totaal geen concurrent voor Android, iOS, Windows

Grappig trouwens in het filmpje, daar wordt op een bepaald moment gezegt dat de cijfers boven de toetsen zichtbaar is waardoor je geen functietoets hoeft te gebruiken. Terwijl in het filmpje op hetzelfde moment het toestenbord te zien is zonder de cijfers :)

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 13 februari 2013 08:46]

Wat een onzin om zo de min punten te bagatelliseren. Dit was inderdaad ook een min punt bij veel telefoons in het begin. Waarvan er ook een hoop van zijn gevallen.... Dus je kan ook nokia als voorbeeld gebruiken.
De eerste Androids hadden ook geen beste accuduur, maar over het algemeen waren de eerste high-end Androids wel gewoon in staat om de hele dag door te komen. Kennelijk is dat BB niet gelukt, waarbij ik me afvraag of het grote data-verbruik in idle-stand en het hoge accu-verbruik niet dezelfde oorzaak zouden kunnen hebben.

Verder ben ik het wel met je eens dat er ook vooral gekeken mag worden naar de pluspunten. Het is een nieuw systeem en dat zal zich nog even moeten zetten. Toch is de ontwikkeltijd wel erg lang geweest en mag je verwachten dat bepaalde bugs en inconsistenties in de menustructuur er dan uitgehaald zijn.

Één ding wel: de hub ziet er goed uit, al vraag ik me af of het overzichtelijk blijft als al je updates en berichtjes in één scherm binnenkomen. Binnenkomende mail heeft natuurlijk een hogere prioriteit dan een tweet, ik vraag me af of dat altijd even duidelijk is. Verder ziet het er wel gewoon allemaal heel gelikt uit. Veel moderner dan de meeste Android-skins of Apples middeleeuwse interface.
Maar de eerste android toestellen concurreerden tegen de hele matige windows smartphones. BB nu moet tegen een hele sterke gevestigde orde van iOS en Android opboksen. Ze moeten er gelijk staan,, want waarom zou je een telefoon vol kinderziektes kopen als er hele goede volwassen alternatieven zijn?
In de tijd dat ios net opkwam en kort daarna Android begon, was niet iedereen gefocust op apps. In die tijd moest je apps van Symbian en Windows Mobile gewoon van het internet afhalen, dat is nu wel anders en gaat eigenlijk alles via appwinkels op je toestel.
De reden waarom Bada niet succesvol is, is mede door het gebrek aan apps en ontwikkelaars die zich wilden richten op een ander systeem dan de gebruikelijk IOS en Android. Ik heb 1,5 jaar een Bada toestel gehad, maar de meest populaire apps kwamen maar niet beschikbaar op dit OS, hetzelfde vind ik momenteel ook nog steeds met Windows Phone, deze heb ik na 7 maanden vaarwel gezegd.

Op dit moment wordt bijna verwacht dat een OS alles ondersteund wat je op je huidige OS ook hebt. Als dat niet aan de orde is, dan krijg je veel teleurgestelde klanten doordat de verwachtingen hoger waren dan verwacht. Dit komt ook deels doordat de particulier zich niet echt verdiept in het OS, maar meer in de specificaties van de telefoon.
X10 gaat bij mijn collega ook een dag mee en mijn i9000 ook. Heb zelf ooit android 1.5 gehad en dat was of je met windows 3.1 werkte :) en heb os10 ook al een aantal keer mogen testen maar moet zeggen dat ik bij de tweede keer heel goed vond werken en zelf beter dan android.

jelly bean heeft ook apps in een mosaic staan maar dan moet je wel want handelingen doen of lang je menu toets indrukken , daar duurt 2 seconden en dan kun je ze aanklikken of wegveegen.

Bij OS10 is het een veeg van onder het scherm en daar is het en dat is sneller dus in mijn ogen beter en zo doe je veel met gesture(veegjes) en dat werkt erg prettig heb ik gemerkt en was het al gewend op mijn playbook en dan herken je ook waarom er uberhaupt een menu toets bestaat.
Android 1.5 kwam uit in een tijd dat Apple nog maar kort bezig was en nog niet iedereen was overtuigd van smartphones zonder hardware toetsen. BB OS10 moet gelijk even goed of beter werken dan Android en iOS en dat doet het nu niet. Met name de matige accuduur kan voor mensen een dealbreaker zijn. Daar moeten ze dus snel een oplossing (update) voor uitbrengen, voor het momentum van hun nieuwe release voorbij is.

Bij Android JB hou je icoontjes/widgets ongeveer 1 seconde ingedrukt en kan je ze dan direct naar je homescreen of prullenbak slepen. De menutoets komt daar niet eens meer bij kijken. Sterker nog, buiten apps om is er geen menutoets meer, je hebt alleen nog (onscreen) knoppen voor terug, home en app drawer (multi-tasken).
Je vergeet nog een fabrikant:


Dit was ook het geval bij apple wat nog steeds niet 100% werkt
Dit toestel zou het imo best wel kunnen maken, maar dan zou de prijs fors lager moeten zijn (ipv ¤550,- meer naar de ¤350,-). In combinatie met aantrekkelijke abonnementen zou dit toestel nog wel eens goed kunnen verkopen. Ik ben meer benieuwd naar de Q10 overigens dan naar deze Z10. Verder vraag ik me ook af of er een opvolger van de Torch 9810 komt... (Z10-look-a-like, maar dan met uitschuiftoetsenbord). BB moet het toch echt hebben van het feit dat zij zowat de enige nog zijn die toestellen uitbrengen met fysiek toetsenbord.
Voor 30 euro meer heb je een Xperia Z die maar ietsjes groter is qua lengte en in breedte door het scherm 5mm ofzo.


Ik durf wel te zeggen dat ik duidelijk in het kamp zit die dit toestel echt spuuglelijk vind. Wie heeft die voorkant verzonnen met die rare randen rond het scherm, bah.
De experia Z vindt ik zelf ook een mooi toestel qua specs alleen de zijknop vindt ik nog steeds vreemd. De witte is dan beter dan is die minder zichtbaar.
Jammer...

Hoewel de accuduur en traagheid van sommige apps eventueel nog verbeterd kan worden met softwarematige updates, is zéker voor Blackberry de eerste indruk érg belangrijk. Alle ogen zijn nu op deze fabrikant gericht, na al het uitstel van hun nieuwe OS en toestellen.

Ik ben bang dat de consument en het bedrijfsleven dit toestel links gaan laten liggen...
Bediening met gebaren is iets persoonlijks, ik vind het namelijk niets, samen met het toetsenbord, de indeling is prima en fijn, maar de manier waarop je woorden moet swipen is gewoon irritant.

De telefoon zelf ziet er prachtig uit, alhoewel ik liever een aluminium achterkant had gezien ipv plastic, helaas valt het OS tegen, maar we kunnen zeker wel wat updates verwachten lijkt me.

Vooral kwa accuduur moet het veel beter kunnen, ik was aardig geschokt toen ik de resultaten zag, en ook dat je zelf de helderheid niet kan aanpassen verbaasde mij, dat is iets waar je als gebruiker gewoon zelf controle over wilt hebben lijkt me.

[Reactie gewijzigd door Remmes_NT op 13 februari 2013 08:25]

Oei zeg die accu..
Je zou toch verwachten dat een bedrijf als Blackberry, na de kat zo uit de boom te hebben gekeken met smartphones, er minstens een degelijke accu in zouden zetten?
Dat blijft immers (vaak) het nr 1 beklag van mensen die een smartphone hebben en hem intensief gebruiken.
Je zou toch verwachten dat een bedrijf als Blackberry, na de kat zo uit de boom te hebben gekeken met smartphones, er minstens een degelijke accu in zouden zetten?
Met 1800mAh is de accucapaciteit niet slecht. Op grond van de accutesten lijkt me eerder dat bij BB10 nog wat OS-optimalisatie ontbreekt.

Daarmee onderscheidt BB zich niet van de rest: toestellen uitrollen voordat ze af zijn. Het is alleen de vraag of de adem van BB lang genoeg is om de optimalisatie door te voeren.

[Reactie gewijzigd door hieper op 13 februari 2013 08:41]

Exact. BlackBerry zal hier met man en macht aan werken.
Voor 550 euro ga ik er niet op wachten en hopen dat Blackberry er iets aan gaan/kan doen en wanneer dat dan zou moge zijn. Heeft BB hier al een verklaring over gegeven?
Ik doelde inderdaad op de samenwerking tussen accucapaciteit en OS. De 1800mAh is izeker een prima capaciteit.
Het is gewoon zo jammer om te zien, dat ze een nieuw OS lanceren, dat klaarblijkelijk totaal niet geoptimaliseerd is voor de telefoon (op het gebied van verbruik).
Vooral met 8 apps open, die horen gewoon in hibernation mode te gaan, bij de iPhone merk je daar ook bar weinig van
Ik zou eigenlijk graag willen weten hoelang Android toestellen en Iphones het doen met 8 apps open...
Hoe snel neemt de accuduur af, naarmate je meer apps open hebt op android? Daaraan weet je iig BETER hoe het OS omgaat met apps en accus etc.

Verder vergeet Arnoud te vermelden dat Blackberry de android player runtime gaat verbeteren naar 4.1? Lijkt me redelijk van belang lijkt me :)
Als je apps bij Android aan laat staan dan verbruiken ze eigenlijk alleen stroom indien ze iets actiefs uitvoeren. Denk aan downloaden of kopiëren. Alleen apps die regelmatig verbinding met het internet leggen zijn echt slecht voor de accu. Vooral omdat dat nog niet echt goed gebundeld wordt bij Android. maar verder heeft multitasking bij Android nauwelijks invloed op de accuduur.
Als je Apps bij iPhone open laat staan dan doen ze helemaal niks meer en hebben ze in het algemeen ook geen verbruik. Tenzij je het over muziek apps, VOIP apps e.d. hebt.

Het opnieuw openen van zo'n app gaat wel veel sneller (via de applicatie switcher of via het springboard).

En over die Android player runtime zie ik het volgende:
Zoals hierboven gezegd: op die wijze heb ik WhatsApp erop gezet, alleen hij bleek niet functioneel (hij kan geen berichten versturen of ontvangen en geen contacten uitlezen); vandaar dat je die ziet. Scherp dat je het hebt opgemerkt!

Er is zelfs een mogelijkheid om je zelf als ontwikkelaar te melden bij RIM en zelf .apk-bestanden van Android-apps om te zetten naar .bar, te signen en vervolgens op de telefoon te zetten. Ik heb daar een dag aan besteed, maar het bleek niet te werken met de apps die ik wilde (Tweakers-app en benchmarks); vandaar dat je daarover niets terugleest in de review.
Dus er mag wel 4.0 op staan maar het zit nog onder de bugs schijnbaar. Dus als betrouwbaar medium gebruiken om apps te gebruiken zou ik niet zeggen. Ik zou in iedergeval niet besluiten om een BB te kopen omdat er Android apps op kunnen draaien, want of die draaien is nog maar heel sterk de vraag.
Jammer dat het accuverbruik, iets waar Blackberry vroeger sterk in was, nu de zwakste op de markt is. Een telefoon die een hele dag niet haal is totaal onbruikbaar.
Ik mis de bespreking van de "persoonlijke" & "professionele"-modus.. Daar had ik toch graag (in het textuele gedeelte) meer van gezien...

Ik vind het positief als er gezegd wordt dat het een beter toestel is dan de huidige generatie Curves en Bold. Ik ben namelijk van beide trots bezitter geweest en vond dat fijne toestellen (voor Mail, SMS, en beperkte webweergave).

Ik hoop bovendien dat de Blackberry Z10 (en andere BB10 toestellen) zich snel kunnen ontdoen van deze kinderziektes (Battery-life waarschijnlijk zo laag door OS bugs). Net zoals alle OS'en zal deze zich, hopelijk, ook snel verbeteren met veel OS releases als gevolg.

Ik vind het van uiterlijk een mooi toestel, zeker een must-have in mijn ogen, na verscheidene updates die de bugs fixen, voor een gebruiker die louter een professioneel toestel nodig heeft (aan te raden in combinatie met BES).

[Reactie gewijzigd door Anthony op 13 februari 2013 08:50]

Eens. De review behandeld (op de Hub na) alleen standaard punten en wordt daarmee vergeleken met andere telefoons en OS'en die al veel volwassener zijn. Echter heeft BlackBerry 10 meer te bieden en onderscheid het zich daarmee van de concurrentie. Maar BlackBerry heeft nog zeker een hoop werk te verrichten om deze kinderziektes eruit te halen.

Overigens heeft BlackBerry zelf aangegeven dat de Z10 niet hét redmiddel is om de concurrentie aan te gaan met bijv. iOS en Android. Het BlackBerry 10 platform is echter wel de basis waarop BlackBerry dit in de komende tijd moet gaat waar maken.
Waarmee vind je dat de reviewer dit toestel dan wel mee zou moeten vergelijken?
Met een Bada, Symbian, Meego toestel?
Natuurlijk moet men dit toestel vergelijken met de grotere partijen, zo weet je hoe ver BB is tegenover de grootmachten. BB probeert met de prijs namelijk ook te concurreren met de paradepaardjes.
Waarschijnlijk is dit dan het einde van BlackBerry. Alle reviews die ik heb gelezen zijn niet positief genoeg en kunnen de Z10 niet aanraden. Zeker gezien de prijs en de tekortkomingen.
Als de telefoon nu voor ¤300 op de markt gezet was, dan was er nog een kleine kans van slagen. Nu is de telefoon te duur voor wat je ervoor krijgt.

De Z10 zal waarschijnlijk eindigen zoals de PlayBook.

BlackBerry 10 en de Z10 is de laatste kans voor BlackBerry en moet zo ongeveer op elk vlak beter zijn dan de concurrentie. Helaas is het omgekeerde waar. Op ongeveer elk vlak is het slechter dan de concurrentie, waarbij de concurrentie hetzelfde of zelfs nog goedkoper geprijsd is ook.
Ik snap alle negatieviteit niet. Ik heb de afgelopen 8 weken een Iphone 4, een iphone 5, en een Galaxy S3 uitgeprobeerd. Nu heb ik de Z10. En ik vind het toestel een verademing. De gesprekskwaliteit is veel beter. Met de accu kan ik ruweg anderhalve dag doen. (Veel beter dan de iphone 4). De mail, contacten en agenda werken uitstekend samen met gmail. De browser is erg fijn door de "Reader" functie (Die ios6 ook heeft). Ok, er zijn minder apps. Dat is waar. Maar verder vind ik het een heerlijk apparaat.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBSamsung

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013