Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 202 reacties, 194.830 views •

Conclusie: mislukt als allround smartphone

De BlackBerry Z10 met BB10 had een fantastische telefoon met een fantastisch besturingssysteem kunnen zijn; er zijn namelijk veel elementen dik in orde. Na een periode van gewenning is de besturing top, is het toetsenbord meer dan prima en is de Hub een geweldig concept dat we het liefst in alle smartphones zouden zien. Ook bevat BlackBerry 10 veel handige tweaks die het gebruik prettig maken, zoals het ontgrendelen door van buiten het scherm naar binnen te vegen. Bovendien is het scherm van een prima kwaliteit en is er niets fundamenteels mis met de hardware.

Toch zijn er een paar redenen om deze Z10 niet te kopen. De accuduur is dramatisch en je komt over het algemeen de dag niet door, zeker als je apps niet zelf actief afsluit. Over apps gesproken: Nederlandse apps ontbreken vrijwel, en of en wanneer die komen, is nog onduidelijk. Daarmee neem je een gok door deze telefoon te halen en ook een dure gok. Hij kost momenteel meer dan 550 euro, waarmee de Z10 niet binnen ieders bereik ligt, zeker niet binnen het budget van veel huidige BlackBerry-gebruikers en gebruikers van featurephones, juist de doelgroepen voor deze Z10.

Alle nadelen daargelaten is het voor BlackBerry geen stap, maar een enorme sprong vooruit. BlackBerry liep echter zover achter, dat het de concurrentie niet inhaalt met deze sprong. De Z10 is geen partij voor de toptoestellen van de concurrentie en dat geldt voor vrijwel alle gebieden die veel mensen belangrijk vinden, zoals apps, snelheid, accuduur en camera.

Wie per se een BlackBerry wil, is met deze Z10 veel beter af dan met de oude Bolds en Curves. Wie echter niet gebonden is aan een BlackBerry en gewoon een goede smartphone zoekt, zal snel teleurgesteld zijn in deze Z10. Het is weliswaar als communicator voor mail en sociale media een topapparaat, maar als allround smartphone is dit toestel, zoals het er nu voorstaat, niet geslaagd.

Pluspunten

+ BlackBerry Hub werkt heel goed
+ Bediening met gebaren is prima uitgedacht
+ Scherm is mooi

Minpunten

- Accuduur is dramatisch, vooral bij multitasking
- Weinig tot geen Nederlandse apps
- Prijs is hoog

Samengevat

De BlackBerry Z10 is een opvallende smartphone met 4,2"-scherm en was de eerste met het nieuwe besturingssysteem BB10. Dat besturingssysteem steekt goed in elkaar met handige veegbewegingen en heeft het meest overzichtelijke lockscreen en beste manier van groeperen van notificaties in BlackBerry Hub. Na een recente update is het mogelijk Android-apps te installeren, maar de Play Store is nog lastig op het toestel te krijgen, dus apps moeten gebruikers op een andere manier binnenkrijgen. Het scherm is voor een lcd ver bovengemiddeld, met een hoge helderheid, goed contrast en uitstekende kleurweergave. Het ontwerp is weinig spannend en de telefoon is aan de kleine kant naar huidige maatstaven. Groot voordeel is ook dat hij zover in prijs is gezakt dat hij voor veel meer mensen betaalbaar is.

Pluspunten

  • BlackBerry Hub werkt heel goed
  • Bediening met gebaren is goed uitgedacht
  • Scherm is mooi

Minpunten

  • Accuduur valt tegen, vooral bij multitasking
  • Weinig Nederlandse native apps

Eindoordeel

Tweakers zegt: bovengemiddeld
Verkrijgbaar vanaf: € 268,96
Geteste uitvoering: BlackBerry Z10 Zwart

Laagste prijzen voor: BlackBerry Z10 Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Max ICT B.V.

Score: 2.5

€ 268,96

€ 275,41

Kostenoverzicht

Productprijs € 268,96
Pakketpost vanaf ¤ 99,- € 5,95
iDeal € 0,50
Totaal € 275,41
Bekijk

PhoneShop

Score: 4.5

€ 399,-

€ 405,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 399,-
Pakketpost € 6,95
iDeal € 0,-
Totaal € 405,95
Bekijk

2Call

Score: 3.5

€ 406,-

€ 412,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 406,-
Pakketpost € 6,95
iDeal € 0,-
Totaal € 412,95
Bekijk

Laagste prijzen voor: BlackBerry Z10 Wit
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Afuture

Score: 4.5

€ 294,90

€ 294,90

Kostenoverzicht

Productprijs € 294,90
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 294,90
Bekijk

Bol.com

Score: 3.5

€ 459,-

€ 459,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 459,-
Pakketpost (vanaf ¤ 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 459,-
Bekijk

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deBlackBerry Z10


Reacties (202)

Reactiefilter:-12020195+1127+219+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
1 2 3 ... 8
Ik vindt het een redelijke review, alhoewel ik de persoonlijke mening van de redacteur ook hier, erg sterk terug vind komen, zeker in de toonzetting van de review alsook in de conclusie:

"Conclusie: mislukt als allround smartphone."

Voornoemde conclusie vind ik echt T-net onwaardig.

De Z10 is weliswaar niet perfect en eronder wordt deze stelling ietwat genuanceerd, maar dit zó plaatsen vind ik de Z10 onrecht doen en tekenend voor de review als geheel.

Ook het commentaar aangaande het scherm is naar mijn mening onterecht en niet-proportioneel, BlackBerry heeft een uitermate intelligent systeem ontwikkeld en geïmplementeerd om de helderheid van het scherm onder alle omstandigheden te optimaliseren en tegelijkertijd de energiebehoefte van het scherm te minimaliseren.
Waarom dit een beperking is, is mij een raadsel zeker gezien het feit dat Arnoud zelf aangeeft dat het systeem beter werkt als in veel andere smartphones.

De accuduur is vergelijkbaar, zelfs iets beter als die van de Nexus 4 en in die review werd bij lange na niet zo negatief geoordeeld en wat betreft de accuduur, bij multitasking, hoe moeilijk ik is het om gewoon apps te sluiten???

Een hoop van de hier genoemde klachten kunnen door middel van software updates simpel verholpen worden, zo ook de accuduur.

Let wel: ook ik vind het eigenlijk niet helemaal kunnen dat de UI na zo een lange ontwikkeltijd nog niet allemaal soepel loopt maar het is dan ook een geheel nieuw platform.

Arnoud blijft steeds maar hameren op het feit dat de ontwikkelaar die een nieuwe app wil uitbrengen dit niet snel voor BB10 zal maken, maar dit hoeft ook helemaal niet; apps kunnen voor IOS of Android geschreven worden en met de door BlackBerry ontwikkelde compiler kinderlijk eenvoudig geschikt gemaakt worden voor BB10.

Wat ik verder jammer vindt is dat er geen gewag word gemaakt van het feit dat dit toestel beschikt over een micro-HDMI aansluiting, in mijn ogen een leuke feature.

@Deem
Er is maar één aspect waar dit toestel kan meekomen met de rest en dat is het scherm.
Dat is feitelijk onjuist, de Z10 doet het in alle gedraaide browser-prestatietests beter als de even dure Nokia Lumia 920, een foto maken gaat sneller als met de Nexus 4, en het scherm is -zoals je zelf al hebt aangegeven - subliem.

[Reactie gewijzigd door Rubén89 op 13 februari 2013 11:12]

Ik vindt het een redelijke review, alhoewel ik de persoonlijke mening van de redacteur ook hier, erg sterk terug vind komen, zeker in de toonzetting van de review alsook in de conclusie:
Dank! Gelukkig maar, een review is primair een mening. Dat wij veel zaken meten en met herhaalbare testen afzetten tegen concurrentie, is alleen ondersteuning van de mening: een mening in een review is vereist, maar hij moet goed onderbouwd zijn en liefst met feiten.
Voornoemde conclusie vind ik echt T-net onwaardig.

De Z10 is weliswaar niet perfect en eronder wordt deze stelling ietwat genuanceerd, maar dit zó plaatsen vind ik de Z10 onrecht doen en tekenend voor de review als geheel.
Ik snap je punt, maar ik heb geprobeerd aan te geven voor wie deze Z10 een goede keuze is en voor wie niet. Een allround-smartphone heeft in mijn ogen meer Nederlandse apps nodig en een betere accuduur. Anders is hij simpelweg niet allround genoeg in de huidige markt, met zoveel concurrentie. Daar mag je anders over denken, maar ik vind hem in elk geval niet T.net-onwaardig: hij is onderbouwd en uitgelegd. Je kunt het er niet mee eens zijn, maar dat is uiteraard iets anders.
Ook het commentaar aangaande het scherm is naar mijn mening onterecht en niet-proportioneel, BlackBerry heeft een uitermate intelligent systeem ontwikkeld en geïmplementeerd om de helderheid van het scherm onder alle omstandigheden te optimaliseren en tegelijkertijd de energiebehoefte van het scherm te minimaliseren.
Waarom dit een beperking is, is mij een raadsel zeker gezien het feit dat Arnoud zelf aangeeft dat het systeem beter werkt als in veel andere smartphones.
Automatische helderheid zit in alle telefoons en staat meestal ook standaard aan, maar je kunt hem niet uitzetten. Er zijn momenten geweest dat hij op automatische helderheid stond en dat ik wilde dat hij net wat feller was. Dat je dat dan niet zelf kunt regelen, is een beperking.

Overigens staat er verder ook veel terechte lof voor het scherm in het verhaal. Meer fabrikanten mogen zoveel aandacht schenken aan de kleurweergave, witbalans en helderheid.
De accuduur is vergelijkbaar, zelfs iet beter als die van de Nexus 4 en in die review werd bij lange na niet zo negatief geoordeeld en wat betreft de accuduur, bij multitasking, hoe moeilijk ik is het om gewoon apps te sluiten???
Maar dat moet je dan wel doen, en BlackBerry adverteert juist met het feit dat je het open kan laten staan. Bovendien sporen ze ontwikkelaars aan een mini-weergave te maken voor in dat venster.
Arnoud blijft steeds maar hameren op het feit dat de ontwikkelaar die een nieuwe app wil uitbrengen dit niet snel voor BB10 zal maken, maar dit hoeft ook helemaal niet; apps kunnen voor IOS of Android geschreven worden en met de door BlackBerry ontwikkelde compiler kinderlijk eenvoudig geschikt gemaakt worden voor BB10.
Ik heb daar een dag aan besteed. Het op het toestel zetten van Android-apps in .bar-bestanden is inderdaad niet zo heel moeilijk (maar ook niet makkelijk), maar het zelf converteren van apk-bestanden naar .bar en zelf signen is ontzettend moeilijk en vereist kennis van de command-line, registratie bij RIM en stappen die in totaal uren duren. En bij mij is het om onbekende redenen niet gelukt (en bij de ontwikkelhulp van RIM snapten ze ook niet waarom).

En dan nog wat: die .bar-bestanden mogen uiteraard niet zomaar online geplaatst worden, want het is dan een herpublicatie van software waar copyright op zit. Het is dus een illegaal circuit - die voor de PlayBook al grotendeels offline is gehaald.
Wat ik verder jammer vindt is dat er geen gewag word gemaakt van het feit dat dit toestel beschikt over een micro-HDMI aansluiting, in mijn ogen een leuke feature.
Klopt, maar je krijgt er geen kabeltje bij. Bijna alle concurrenten hebben een mhl-aansluiting, eveneens zonder kabeltje; ik ben gestopt daar over te schrijven.
Arnoud,

Zoals jij de zaken hier uiteenzet vind ik ze een stuk genuanceerder overkomen als in de review zelf, bijvoorbeeld je uitleg over de automatische helderheid:
Er zijn momenten geweest dat hij op automatische helderheid stond en dat ik wilde dat hij net wat feller was. Dat je dat dan niet zelf kunt regelen, is een beperking.
Ik zou zeggen vermeld gewoon in de tekst dat er momenten zijn geweest dat jij graag zelf de controle had gehad over de helderheid van het scherm, dat er momenten zijn geweest dat je hem graag nét iets meer helder had willen kunnen 'zetten'. Dan was het voor mij ook duidelijk geweest waarom je dit zo opschrijft en kan de kritiek denk ik beter in perspectief geplaatst worden.
Ik snap je punt, maar ik heb geprobeerd aan te geven voor wie deze Z10 een goede keuze is en voor wie niet. Een allround-smartphone heeft in mijn ogen meer Nederlandse apps nodig en een betere accuduur. Anders is hij simpelweg niet allround genoeg in de huidige markt, met zoveel concurrentie. Daar mag je anders over denken, maar ik vind hem in elk geval niet T.net-onwaardig: hij is onderbouwd en uitgelegd. Je kunt het er niet mee eens zijn, maar dat is uiteraard iets anders.
Daar zijn we het denk ik fundamenteel oneens, bij de lancering van BB10 waren er 70.000 apps beschikbaar, ongeëvenaard voor een gloeidnieuw platform en hoewel de Nederlandse selectie van applicatie nog bescheiden is zijn ze er wel al: Spoorhulp NL, flitsmeister, weer en zo etc...
En daarbij moet bedacht worden dat BB10 in Nederland nog niet echt in de verkoop is en dat BlackBerry er alles aan doet om de het aantal applicaties te vergroten.

Om een telefoon, die nog geen maand beschikbaar is, die in Nederland nog niet eens fatsoenlijk te verkrijgen is, waarvoor nog niet één update verschenen is als "mislukt" te bestempelen, vind ik toch echt T-net onwaardig.
Maar dat moet je dan wel doen, en BlackBerry adverteert juist met het feit dat je het open kan laten staan. Bovendien sporen ze ontwikkelaars aan een mini-weergave te maken voor in dat venster.
Ik denk dat gebruikers dit wel doen als het effect heeft op de accuduur, daarbij vraag ik mij af hoe realistisch en redelijk het is om kritiek te hebben op de accuduur wanneer browser en video-app geopend zijn, en je meeweegt dat deze applicaties gewoon blijven draaien, er is geen standby geen pauze de apps blijven actief, gewoon afsluiten dus!
Een applicatie als de agenda daartegen lijkt mij niet erg resource-intensive en prima geschikt om open te laten.
maar het zelf converteren van apk-bestanden naar .bar en zelf signen is ontzettend moeilijk en vereist kennis van de command-line, registratie bij RIM en stappen die in totaal uren duren. En bij mij is het om onbekende redenen niet gelukt (en bij de ontwikkelhulp van RIM snapten ze ook niet waarom).
Ik doel hierbij ook niet op het zelf porten van apps (als eindgebruiker), maar op de mogelijkheden die de ontwikkelaars zelf hebben die mogelijkheden zijn heel héél erg goed, voor ontwikkelaar is het een kleine moeite om de door hem geschreven app te porten en zo het bereik te vergroten.
En dit blijkt ook veelvuldig te gebeuren.
Klopt, maar je krijgt er geen kabeltje bij. Bijna alle concurrenten hebben een mhl-aansluiting, eveneens zonder kabeltje; ik ben gestopt daar over te schrijven.
Akkoord, hoewel ik het voor de volledigheid netter had gevonden wanneer hier wat tekst aan was besteed.

[Reactie gewijzigd door Rubén89 op 13 februari 2013 12:23]

Als ik ook in mag haken op je terechte commentaar, het gehamer op 'Nederlandse' apps vind ik ook onzinnig als je kijkt naar de typische apps in de NL Google Play. Een groot deel van de genoemde voorbeelden zoals Nu.nl draait prima als mobiele site waarbij de Tweakers mobi site zelfs vele malen prettiger is in vergelijking met de app. Het nederlandse app-klimaat is tragisch in vergelijking met het Amerikaanse, Engelse of Franse. Er is niet 1 typisch Nederlandse app die onmisbaar is. Voor zover ik weet is alleen de NS stappen richting een verre integratie tussen telefoon en dagelijks leven aan het verzorgen, maar verder, geen yelp, urban spoon, starbucks, American Airlines, Uber of wat dan ook.
Het is dan ook volkomen onzinnig om dit als criterium op te nemen voor een tweakers review. Het is een smartphone waar ik ook mee wil kunnen werken. Dus hoe is de office suite, hoe zijn document viewers, hoe werkt de dropbox integratie, hoe werkt de erg goed ontvangen 'Remember' application, zijn die standaard apps voldoende om dat gat in de markt te ondervangen? Dat zijn vragen die van belang zijn. Foto's, webbrowser, film, allemaal leuk, maar als het het doet, vind ik dat voor een blackberry incl. de grafieken meer dan voldoende.
Ik vind het al met al jammer dat ik telefoon reviews op Tweakers nooit meer echt serieus neem omdat ik zelf de spec-comparisson wel kan doen en ik niet een 21-jarige Hipster So-Cal Girl ben die alleen maar Pinterest wil spammen, ik wil weten hoe goed de gebruikers ervaring is voor mij als iemand voor wie de telefoon iets is geworden waar mijn werkende en prive bestaan in samen komen als communicatie hub.
Dropbox zit ingebakken in het systeem. Het is ontzettend makkelijk om te navigeren tussen je intern geheugen en dropbox. Geen extra app'je nodig.

Ook zit Evernote ingebakken in het systeem. En woorden feilloos gesynced met deze dienst.

Qua Office functionaliteit zit er ook een volledig werkend office pakket standaard bij geleverd. Excel en Word werken beide zeer goed en je kan makkelijk nieuwe documenten aanmaken. Ook een PDF reader zit er standaard op.

Het toetsenbord werkt echt goed, en hoe meer je hem gebruikt, hoe beter hij voorstellen doet. Dit werkt heel goed voor langere woorden of veel gebruikte zinnen... Zoals bv: Gelukkige Verjaardag. Je drukt op G, boven de de e staat reeds gelukkige, en de e schuif je naar boven, en dan staat meteen boven de V verjaardag, wat je ook weer naar boven schuift... Voor korte worden als 'je' en 'de' heeft dit helemaal geen meerwaarde.
Daarbij moet je ook niet telkens de taal instellen, hij houdt rekening met maximum 3 talen. Ik heb hem ingesteld op Nederlands, Frans en Engels en dit werkt gewoon vlot. Daar waar ik op mijn iPhone 5 of Samsung Galaxy S3 telkens weer van taal moet veranderen (Werk in Brussel en voornamelijk in het Frans, terwijl privé alles in het Nederlands gebeurd)

De HUB en peek functie zijn 2 zaken die veel meerwaarde toevoegen en dit toestel zeer snel doen werken. Je kan van daaruit zeer makkelijk mails controleren, meteen overschakelen naar de kalender naar de betreffende contacten navigeren,...

Wat me stoort op het toestel is dat je vanuit het hoofdscherm steeds toegang hebt tot de HUB. Echter, indien je vanuit de HUB bv. een mailtje leest en van hieruit meteen weer naar je hoofdscherm gaat (dus niet terugkeren naar 'mainhub') ga je bij de volgende peek gewoon weer die mail zien staan. Niet de mogelijkheid om de juiste box te selecteren of alle subjectlines/'verzonden door' te zien.

De lokale app's, daar werkt BlackBerry hard aan. Dit is iets wat ze beseffen, en dit zou eind deze maand al wat opgelost moeten zijn.

What's App komt er ook al aan. (snap eigenlijk nut van deze app niet, terwijl er al zoveel alternatieven zijn. Zoals Google Talk dat ook beschikbaar is op Android, iOS, Mac OS, Windows, BB10,... en meer mogelijkheden heeft)
Ik zou zeggen vermeld gewoon in de tekst dat er momenten zijn geweest dat jij graag zelf de controle had gehad over de helderheid van het scherm, dat er momenten zijn geweest dat je hem graag nét iets meer helder had willen kunnen 'zetten'. Dan was het voor mij ook duidelijk geweest waarom je dit zo opschrijft en kan de kritiek denk ik beter in perspectief geplaatst worden.
Het is niet zelf in te stellen en dus een beperking. Er zijn mensen die de brightness permanent op de laagste stand willen om zo (zeker bij BB10) kostbare batterijverbruik te sparen.
Daar zijn we het denk ik fundamenteel oneens, bij de lancering van BB10 waren er 70.000 apps beschikbaar, ongeëvenaard voor een gloeidnieuw platform en hoewel de Nederlandse selectie van applicatie nog bescheiden is zijn ze er wel al: Spoorhulp NL, flitsmeister, weer en zo etc...
En daarbij moet bedacht worden dat BB10 in Nederland nog niet echt in de verkoop is en dat BlackBerry er alles aan doet om de het aantal applicaties te vergroten.

Om een telefoon, die nog geen maand beschikbaar is, die in Nederland nog niet eens fatsoenlijk te verkrijgen is, waarvoor nog niet één update verschenen is als "mislukt" te bestempelen, vind ik toch echt T-net onwaardig.
Je kunt wel sympathie hebben voor het feit dat dit pas het begin is van het platform. Het feit is en blijft dat de beschikbaarheid van apps op de andere platformen vele malen groter is; en daarom, op gebied van apps, een ander platform ook een betere keuze is.
Ik denk dat gebruikers dit wel doen als het effect heeft op de accuduur, daarbij vraag ik mij af hoe realistisch het en redelijk het is om kritiek te hebben op de accuduur wanneer browser en video-app geopend zijn, en je meeweegt dat deze applicaties gewoon blijven draaien, er is geen standby geen pauze de apps blijven actief, gewoon afsluiten dus!
Een applicatie als de agenda daartegen lijkt mij niet erg resource-intensive en prima geschikt om open te laten.
Ik denk dat het heel realistisch is om tussen meerdere app's te multitasken; ik gebruik het dagelijks. Feit is dat de andere platformen dit wél voor elkaar hebben en het nauwelijks tot geen impact heeft op het batterijverbruik als je een browser en een video-app in het geheugen hebt geladen. Wederom hebben andere platformen dit echt beter voor elkaar.

[Reactie gewijzigd door Deem op 13 februari 2013 12:23]

Ik moet even reageren op het volgende.

Dank! Gelukkig maar, een review is primair een mening. Dat wij veel zaken meten en met herhaalbare testen afzetten tegen concurrentie, is alleen ondersteuning van de mening: een mening in een review is vereist, maar hij moet goed onderbouwd zijn en liefst met feiten.

Ook iets wat vaak gezegdd wordt bij game-reviews. Welk gedeelte van het woord 'review' impliceert dat je je mening moet geven? Dit is zo'n onzin. Waar wij als lezer het meest aan hebben is informatie die wij op onszelf kunnen betrekken, de feiten dus. Laadtijden, aantal apps, accuduur etc.

Naast deze feiten kan je ook nog als reviewer je mening geven. "Ik vond de bouwkwaliteit goed", "De telefoon voelde niet soepel aan". Allemaal leuk en aardig maar dat kan ik niet op mijzelf toepassen, dus kan je net zo goed achterwege laten voor de lezer.

De enige manier om zo'n mening toegevoegde waarde te geven is om een heel helder profiel van de reviewer op te stellen waarin je terug kan vinden wat dezelfde persoon op hetzelfde gebied van andere telefoons vindt. Dan kom je er snel genoeg achter dat iemand vooral van bv de HTC build-quality houdt of zich wel iets te erg aan pentile-schermen ergert. Met die info kan je de mening van iemand dan een stuk meer op waarde schatten, en dus op je eigen situatie toepassen -> toegevoegde waarde. (vertaal dit maar naar games termen om te zien dat het op dat gebied zeker ook geldt)

En Arnoud is dan wel een tweaker celebrity maar zelfs van hem heb ik zo'n profiel echt niet in mijn hoofd zitten.
Ook iets wat vaak gezegdd wordt bij game-reviews. Welk gedeelte van het woord 'review' impliceert dat je je mening moet geven? Dit is zo'n onzin. Waar wij als lezer het meest aan hebben is informatie die wij op onszelf kunnen betrekken, de feiten dus
Ik quote even van Wikipedia
Een recensie bevat dus een (liefst met argumenten onderbouwd) waardeoordeel over het culturele product. Daarnaast kan het besprokene in een ruimere context worden gesitueerd (bijvoorbeeld het oeuvre van een schrijver, ontwikkelingen in de literatuur, de tijdgeest), de voorstelling worden beschreven of de korte inhoud van een film worden weergegeven.
Om je vraag te beantwoorden: het woorddeel 'view' (zienswijze) in review impliceert dat de mening erin moet zitten.

[quoteDe enige manier om zo'n mening toegevoegde waarde te geven is om een heel helder profiel van de reviewer op te stellen waarin je terug kan vinden wat dezelfde persoon op hetzelfde gebied van andere telefoons vindt. Dan kom je er snel genoeg achter dat iemand vooral van bv de HTC build-quality houdt of zich wel iets te erg aan pentile-schermen ergert. Met die info kan je de mening van iemand dan een stuk meer op waarde schatten, en dus op je eigen situatie toepassen -> toegevoegde waarde. (vertaal dit maar naar games termen om te zien dat het op dat gebied zeker ook geldt)[/quote]

Interessant idee, al moet ik zeggen dat meningen niet zo 'vast' zijn als jij zegt. Over het profiel gesproken: je kunt simpelweg reviews van de afgelopen tijd opzoeken om te zien welke accenten ik leg.
De Wikipedia pagina beschrijft recensies van culturele producten. Van films/boeken/games is natuurlijk wat moeilijker een specs-sheet te geven vanwaar je verder gaat reviewen. (Al is het daar ook mogelijk, al geef je alleen al een word-count van een boek dan weet ik toch al vrij snel of een boek niet voor mij geschikt is ;) )

De stap van 'view' naar 'zienswijze' maken is een keuze. Er zijn genoeg vertalingen van 'view' naar het nederlands. Mijn keuze daarbij zou uitgaan naar bv 'aanblik' waardoor je met 'reviewen' wat mijn betreft zegt 'geef de feiten door zoals je die kan aanschouwen'. Eigen interpretaties verdienen daardoor dus een andere plek. In de krant hoort ook duidelijk onderscheidt gemaakt te worden tussen journalistieke stukken en editorials. Misschien wel precies datgene wat niet scherp wordt gesteld bij dit soort reviews.

Arnoud, besef je wel dat je op het laatst zegt dat ik (minimaal) 5 reviews door zou moeten nemen om een helder beeld te krijgen van wat ik nou aan het lezen ben over deze Blackberry Z10.

Ik heb nu dit moment aangegrepen om hier wat over te uiten maar het is denk ik voor iedereen duidelijk na te gaan dat dit een terugkerend thema is bij zo ongeveer elke review. De redactie geeft steeds aan dat zij de verwachting heeft dat dit door een nieuw systeem waarbij halve sterren toegekend kunnen worden zal verbeteren. Hierbij spreek ik mijn verwachting uit dat dit het probleem niet uit de wereld zal helpen.

[Reactie gewijzigd door Sunra op 14 februari 2013 20:06]

Ik ga ervan uit dat er reviews niet standaard moeten beginnen met een disclaimer in de trand van:

"De volgende tekst bevat mogelijk meningen die kunnen afwijken van je eigen mening."

Dat is juist de essentie van een review. Ik begrijp niet waarom die discussie dat, 'een review niet goed is' of 'zo een mening geven', iedere keer weer blijft terugkomen.

[Reactie gewijzigd door Deem op 13 februari 2013 12:53]

Ik ben het helemaal met Rubén89 eens.

De auteur van dit artikel benaderd alle reviewpunten bij voorbaat vanuit zijn eigen waardeoordeel, en laat geen ruimte over voor de geïnteresseerde lezer om een eigen mening te vormen.

Eerlijk gezegd dringt de mening van de auteur zo door in de schrijfstijl, dat het niet als reviewartikel gepubliceerd zou moeten worden. Positieve feiten worden gelijk onderuitgehaald door een negatieve mening/gebruikerservaring.

De beschouwing van feiten daargelaten, vind ik het voor de rest een opiniestuk.
een opniestuk is ook exact wat een review is.
het wordt re-"view" zegt het al.
elke review is een opniestuk van de gebruiker, lees elke review maar na.
Daarbij, zelfs als er over iets positiefs of subjectiefs gesproken wordt in de review, zie je dat niet terug in de titels... lichtbak met beperkingen, weinig spannends,...

Er wordt naar mijn idee te hard gekeken met Android en iOS in het achterhoofd. En zaken waar het toestel mee scoort, worden niet vermeld of slechts kort aangekaart.
'Mislukt als allround smartphone' is wat mij betreft een goede samenvatting. Er is maar één aspect waar dit toestel kan meekomen met de rest en dat is het scherm. Voor de rest is het matig of ronduit slecht in vergelijking met de concurrentie. Dit toestel kan niet meekomen met de goedkopere middenmoot terwijl het als High-end verkocht wordt.
Op papier zag het er allemaal uitstekend uit, maar dat komt niet tot uiting als je het toestel daadwerkelijk gebruikt. Dan mag je wat mij betreft toch wel spreken van een mislukking.

@Ruben89
De browserprestaties mogen wel beter zijn dan de Lumia 920 (een toestel wat ook niet al te best uit de test kwam), maar word verslagen door een Galaxy S3 of een LG Optimus 4X HD. Allemaal toestellen waarvan de prijs al minimaal 100 euro lager ligt dan deze BB10.

Het maken van foto's mag dan wel sneller zijn, maar wat heb ik eraan als blijkt dat de foto's vaag en bewogen zijn door het ontbreken van stabilisatie en optimalisatie. Iets dat zelfs toestellen in het goedkoopste segment al opgelost hebben.

De zaken die er écht toe doen, en die de prijs voor dit toestel zouden rechtvaardigingen, daar heb je het dan weer niet over. (Inefficiënt batterijverbruik, Inefficiënt resourcegebruik OS, Beperkte beschikbaarheid apps, prijs, kwaliteit foto's, ect.)

De prijs voor dit toestel moet, willen ze serieus concurreren, onder de 400 euro moeten liggen. Want in dat marktsegment hoort dit toestel thuis.

[Reactie gewijzigd door Deem op 13 februari 2013 11:28]

Ik mis de bespreking van de "persoonlijke" & "professionele"-modus.. Daar had ik toch graag (in het textuele gedeelte) meer van gezien...

Ik vind het positief als er gezegd wordt dat het een beter toestel is dan de huidige generatie Curves en Bold. Ik ben namelijk van beide trots bezitter geweest en vond dat fijne toestellen (voor Mail, SMS, en beperkte webweergave).

Ik hoop bovendien dat de Blackberry Z10 (en andere BB10 toestellen) zich snel kunnen ontdoen van deze kinderziektes (Battery-life waarschijnlijk zo laag door OS bugs). Net zoals alle OS'en zal deze zich, hopelijk, ook snel verbeteren met veel OS releases als gevolg.

Ik vind het van uiterlijk een mooi toestel, zeker een must-have in mijn ogen, na verscheidene updates die de bugs fixen, voor een gebruiker die louter een professioneel toestel nodig heeft (aan te raden in combinatie met BES).

[Reactie gewijzigd door Anthony op 13 februari 2013 08:50]

Eens. De review behandeld (op de Hub na) alleen standaard punten en wordt daarmee vergeleken met andere telefoons en OS'en die al veel volwassener zijn. Echter heeft BlackBerry 10 meer te bieden en onderscheid het zich daarmee van de concurrentie. Maar BlackBerry heeft nog zeker een hoop werk te verrichten om deze kinderziektes eruit te halen.

Overigens heeft BlackBerry zelf aangegeven dat de Z10 niet hét redmiddel is om de concurrentie aan te gaan met bijv. iOS en Android. Het BlackBerry 10 platform is echter wel de basis waarop BlackBerry dit in de komende tijd moet gaat waar maken.
Waarmee vind je dat de reviewer dit toestel dan wel mee zou moeten vergelijken?
Met een Bada, Symbian, Meego toestel?
Natuurlijk moet men dit toestel vergelijken met de grotere partijen, zo weet je hoe ver BB is tegenover de grootmachten. BB probeert met de prijs namelijk ook te concurreren met de paradepaardjes.
Even een aanvulling op de automatische helderheid van het scherm: in het menu is er wel een slider beschikbaar waarmee de helderheid van het beeldscherm ingesteld kan worden naar een lagere waarde. Wat het toestel vervolgens doet is, op basis van het gemeten omgevingslicht, in alle omstandigheden ervoor zorgen dat het ingestelde niveau weergegeven wordt. In een zeer heldere omgeving is de door de gebruiker ervaren helderheid dus gelijk als in een slecht verlichte omgeving.

Bron:
http://crackberry.com/ten...ackberry-z10-battery-life

Ondersteuning voor Android 4.1 applicaties is overigens kortgeleden aangekondigd op Blackberry Jam Amsterdam. Wanneer het er ook daadwerkelijk is, is natuurlijk de vraag.

Het grote app-verhaal: Blackberry gaat never-nooit gelijk komen met IOS of Android. Ik verwacht wel dat het leeuwendeel van de belangrijke apps er heel snel zal zijn wanneer de Z10 eenmaal in de VS verkrijgbaar is, iets wat nu nog niet het geval is.

Ik ben overigens benieuwd of het door Arnoud gemelde extreme dataverbuik van invloed is geweest op de accu-tests. Ik verwacht dat dit eruit is gefilterd?
LAST! (weer eens wat anders als first ;-) )

Even voor alle Nederlandse reviewers die een telefoon reviewen die nog niet uit is in Nederland en dan gaan klagen dat er geen bekende Nederlandse Apps zijn: DIT IS MET OPZET!

BlackBerry heeft 1 wereldwijde introductie gedaan en is nu per land verder aan het lanceren met Land georienteerde Launch Parties. Tijdens deze Parties worden ook de locale Apps vrijgegeven en in veel gevallen ook voorgeladen op de toestellen. (tijdens de BlackBerry Jam Europe van 5 en 6 Februari was ook al aangegeven dat de Telegraaf en Nu.nl zeker komen voor BlackBerry, en als logo stond de ABN AMRO er ook al bij. lijkt mij toch niet slecht, wie was er op Android 1.5 en WP7 tijdens de lancering ?)

Verder, ik ben totaal bevooroordeeld voor BlackBerry, maar mijn toestel heeft na de laatste update en het in gebruik nemen sinds vorige week op de BlackBerry Jam nu een goede batterij duur. Niet wat ik gewend ben van een oudere BlackBerry, maar zeker niet slechter dan mij iPhone5 of Galaxy Nexus.

Wat mij betreft streeft BlackBerry wel degelijk de andere platformen voorbij qua functionaliteit en effectiviteit. De markt zelf zal uitwijzen of dit genoeg is om de consument en de andere developers over de streep te halen, maar Applicaties zoals linkedIn en FourSquare op de BB10 werken toch wel ff beter op de BB10 dan op welk van de ander platformen dan ook.

Ingebouwde Evernote, dropbox integratie en box integratie is gewoon geniaal. (Je bestand gewoon gelijk uit je dropbox halen via de file system explorer en daar ook weer opslaan, geen lokale kopien of sync nodig.)

De manier waarop alles compleet geintegreerd is tussen mail, contacten, agenda samen met alle gegevens uit de sociale media (facebook, linkedin, twitter) Levert een onschatbare waarde aan CRM (Customer Relationship Management) op. Nooit zit je meer met onbekende op een vergadering of vraag je je af waar je iemand van kende.

Ik ben voorlopig over.

Oja ook briljant: Screen sharing via BBM. of niet te vergeten Standaard document editing en aanmaken. toch veel gratis extra functionaliteit out-of-the box.

[Reactie gewijzigd door EYE_EYE op 15 februari 2013 14:17]

Echt die eindconclusie weer. Er zal zeker een update komen om de accuduur te verbeteren zoals bij zoveel toestellen. En geef je niks om buitenlandse apps (zoals ik) dan is de telefoon ineens een super ding. Tenminste dat is jou conclusie arnoud. En een toestel wat zoveel mogelijkheden heeft, heeft ook gewoon dat prijskaartje.

Ik snap dat je kritisch probeert te zijn, maar als ik mijn HTC one X intensief gebruik kom ik ook de dag net wel/niet door. Iets milder mag het allemaal wel vind ik. In principe raad je het toestel af en dat is zonde. Een hoop mensen hechten denk ik toch redelijk wat waarde aan jou oordeel. Wat in dit geval onterecht is. (vind ik) ;)
Ben het met de review eens en ik denk dat ook zakelijk BlackBerry de markt gaat kwijtraken.

Ik werk momenteel voor een wereldwijd bedrijf als projectmanager. Een van de grootste projecten is het centraliseren consolideren van alle lokale mailsystemen. De keuze is gevallen op de Office365 omgeving. Dit bedrijf (30.000 medewerkers wereldwijd) heeft als mobiel platform BlackBerry. Dit gaat wijzigen naar Windows Phone en in een paar gevallen naar iOS en Android.

Men heeft simpelweg geen vertrouwen in BlackBerry en ziet in de vroegere features van BlackBerry nu een risico.

Paar voorbeelden; verhuizen van blackberry enterprise server: complete wipe/reset van het device, de kosten hiervan zijn aanzienlijk, activatie duurt lang en kan niet door gebruikers worden uitgevoerd (enterprise activation), dus meer migratiekosten. (niet als tweaker reageren, gewone gebruikers begrijpen geen hout van het activate proces)

Ander voorbeeld; afhankelijkheid van de Cloud BES omgeving, nu gratis voor Office365, maar BB geeft expliciet geen garantie voor de toekomst, dit is gezien de aantallen devices voor dit bedrijf een serieus probleem qua budget, als BB ineens besluit toch geld te vragen. Wat als BlackBerry failliet gaat, wordt BES en de infrastructuur dan nog wel overeind gehouden?

Als je dan ook nog leest dat het datavebruik problematisch is (zakelijke gebruikers roamen veel) en de accuduur erg kort (zakelijke gebruikers zijn veel onderweg) is de keuze relatief snel gemaakt als de apparaten aan vervanging toe zijn.

Daarbij ben ik het eens met de reviewer, het is een ondermaats toestel voor een hedendaagse smartphone. Ook zakelijke gebrukers verwachten dat een smartphone hetzelfde kan als de prive iPhone/Android/whatever. Niemand kan zo hard klagen als een zakelijke gebruiker over zijn/haar IT middelen die ondermaats presteren t.o.v. de 'thuis-ervaring'

Om over de apps nog maar te zwijgen...

Kortom ik denk dat BB geen heel lang leven beschoren is.
@arnoudwokke:
mooie review, echter vraag ik me af waarom je niks over android runtime zegt. Juist daar ben ik nieuwsgierig na.

Ook het feit van de video review: op 04:43 zeg je dat whatsapp niet beschikbaar is en op 04:50 scroll je door het menu en zie je whatsapp, werkt deze wel via android runtime, want dan is het toch geen probleem dat je "maar" 70000 apps hebt in de store?

Kan je dat misschien uitleggen?
mooie review, echter vraag ik me af waarom je niks over android runtime zegt. Juist daar ben ik nieuwsgierig na.
Ik behandel de runtime uitgebreid in de geschreven review. Omdat alle apps via App World beschikbaar komen (of je moet zelf .bar-bestanden gaan downloaden en die via een programma gaan installeren, wat niet moeilijk is maar zeker ook niet n00b-proof), heb ik besloten om het weg te laten uit de video; die was met tien minuten al lang genoeg!

Zoals hierboven gezegd: op die wijze heb ik WhatsApp erop gezet, alleen hij bleek niet functioneel (hij kan geen berichten versturen of ontvangen en geen contacten uitlezen); vandaar dat je die ziet. Scherp dat je het hebt opgemerkt!

Er is zelfs een mogelijkheid om je zelf als ontwikkelaar te melden bij RIM en zelf .apk-bestanden van Android-apps om te zetten naar .bar, te signen en vervolgens op de telefoon te zetten. Ik heb daar een dag aan besteed, maar het bleek niet te werken met de apps die ik wilde (Tweakers-app en benchmarks); vandaar dat je daarover niets terugleest in de review.

Ik heb actief gezocht naar al gesignde .bar-bestanden; vooral via het forum van Crackberry zouden er veel moeten zijn, maar ze bleken niet te werken. Veel links waren dood en de werkende linkjes gingen altijd naar oude versies of apps die al in App World staan. De praktijk is dus dat de Android Runtime niet zo nuttig is als het lijkt.
Het lijkt mij dat de oorzaak van de 'dramatische' accuduur voornamelijk ligt bij de volgende dingen:

- De slechte optimalisatie van het nieuwe os, wat wss nog moet gebeuren aangezien het os pas in gebruik is genomen.

- De helderheid van het scherm, geen wonder dat de accu zo snel leeg is, het toestel produceert bv itt een S3 3x(!!) zoveel licht. Dit kan wss ook worden aangepast met updates.

- Het ontbreken van BIS/BES bij het testen van het toestel. Het is zo, dat zonder de speciale abonnementen de toestellen altijd minder lang meegaan. Dit alleen al kan een zeer groot verschil uitmaken. Zonder hier specifiek op in te gaan, past BB een aantal dingen toe om het dataverbruik in de perken te houden en andere nuttige dingetjes.

- De testwijze. Het verbaast mij heel erg op welke manieren de accuduur wordt getest. Wie kijkt er in godsnaam (op een normale (werk)dag) een uur video op zijn telefoon met gemiddeld gebruik 8)7 .
Het voornaamste wat er hedendaags op de smartphone wordt gedaan, is bellen, e-mailen, smsen, whatsappen, browsen, facebooken en tweeten/instagrammen. Bellen en smsen in steeds mindere mate.

Zwaar gebruik: Gebruik is 8 uur standby, 2 uur bellen, 2 uur video kijken en 4 uur browsen

Gemiddeld gebruik: Gebruik is 20 uur standby, 1 uur bellen, 1 uur video, 2 uur brossen

Al met al lijkt het me dat de accuduur veel beter KAN zijn, dan wat uit deze accutests voorkomt.

[Reactie gewijzigd door McDaBom op 13 februari 2013 15:13]

- De helderheid van het scherm, geen wonder dat de accu zo snel leeg is, het toestel produceert bv itt een S3 3x(!!) zoveel licht. Dit kan wss ook worden aangepast met updates.
Wij testen alle telefoons op dezelfde helderheid: 250 nits of zo vlak mogelijk daarbij.
Het ontbreken van BIS/BES bij het testen van het toestel.
BlackBerry bood dat niet meer aan; dat deden ze bij vorige reviewtoestellen wel. Ik kon dat dus niet testen.
De testwijze. Het verbaast mij heel erg op welke manieren de accuduur wordt getest. Wie kijkt er in godsnaam (op een normale (werk)dag) een uur video op zijn telefoon met gemiddeld gebruik .
Het voornaamste wat er hedendaags op de smartphone wordt gedaan, is bellen, e-mailen, smsen, whatsappen, browsen, facebooken en tweeten/instagrammen. Bellen en smsen in steeds mindere mate.
Browsen en video zijn er allebei ingezet om een balans te maken; amoleds zijn beter met video, lcd's zijn in het voordeel bij browsen. Browsen weegt veel zwaarder.
Al met al lijkt het me dat de accuduur veel beter KAN zijn, dan wat uit deze accutests voorkomt.
Vast wel, maar de resultaten liggen in lijn met die van andere reviews.
"Zoals het er nu voorstaat niet geslaagd"

Was dit ook niet het geval met de eerste Android toestellen? Geen apps, korte accuduur?

Mij lijkt dit echt een toptoestel en zijn de minpunten niet echt minpunten. Dit valt nog te verbeteren doormiddel van updates en de apps schijnen makkelijk overgenomen te kunnen worden van Android.
Ja maar nu is het era van de smartphones in volle gang.
De Androids met slechte accuduur zijn in het algemeen ouder en vooral goedkoper dan deze telefoon.
Het grote verschil is ook dat Android niet van één bedrijf is. Er is binnen het Android ecosysteem ook veel concurrentie. Maakt HTC een misser, dan pakt Samsung het stokje over. Gaat Samsung de mist in, dan komt een ander met een beter toestel.

Maakt Blackberry een misser, dan is het een deuk in hun ecosysteem en dat staat nu nog in de kinderschoenen.

Verder vind ik het wel verwonderlijk dat ze met een 1,5GHz processor, 2GB geheugen aanzienlijk veel trager zijn dan een iPhone. Hun software is gewoon niet optimaal en dat gaan ze niet 1-2-3 fixen.
We've now passed RIM. And I don't see them catching up to us in the foreseeable future.
They must look beyond their area of strength and comfort, into the unfamiliar territory of trying to become a software platform company. I think it's going to be a challenge for them, to create a competitive platform, and to convince developers to create apps for yet a third software platform after iOS and Android. With 300,000 apps on Apple's App Store, RIM has a high mountain ahead of them to climb.

-- Steve Jobs, oktober 2010
Waarom je Jobs precies quote, is me een raadsel (nou, eigenlijk niet, maar wanneer ik dat verwoord, zullen mensen het wel zien als een flame). Maar je baseert wat je zegt verder ook nergens op. Wie zegt dat het met een softwareoptimalisatie niet op te lossen valt? Ik verwachtte voordat ik het las dat het geciteerde deel, een onderbouwing was van wat jij zegt. Dat is het niet en maar het is zelfs een irrelevante quote van Jobs.

Het is afwachten wat het gaat worden. Zoals Arnoud zegt in de review, is het idee achter het OS helemaal niet zo verkeerd. Ik neem aan dat RIM het ook niet uitgebracht zou hebben wanneer ze dachten dat de traagheid niet opgelost kan worden en dat deze traagheid dus standaard is.

Verder draait het bij BB vooral om het zakelijk gebruik, dus mail en het typen van tekst, en dat schijnt allemaal prima in orde te zijn. Dat de spele-apps op het moment minder zijn, ok. Maar dat is niet waar de meeste BB-fans een BB voor kopen.

Ik denk dus dat ze wisten dat het OS nog niet af is, maar dat ze daar voorlopig wel mee weg kunnen komen. Of dit klopt, moet de tijd leren. Sowieso komt de Q10 er natuurlijk ook aan. Een traditionele Blackberry die wat beter in verhouding is kwa toegepaste hardware. Het optimaliseren van de software zal echter wel wat meer tijd vergen dan er beschikbaar is tot de lancering van dat toestel.

Het probleem van de accuduur was me overigens nog niet bekend. En dat schijnt dus niet zomaar opgelost te worden. Volgens Vivek Bhardwaj (hoofd software portfolio bij BB) in een reactie tegen Pocket-lint:
"Software updates can only do so much. Our focus when we push out updates is to address market issues or enhance features."
Blackberryfans kunnen dus wellicht beter wachten op de Q10 die een fysiek toetsenbord heeft, een grotere batterij (2100 mAh), en een kleiner scherm. Voor veel BB fans sowieso het ideale concept. Ik heb het idee dat de Z10 meer een proof of concept is, waar mensen zo enthousiast over waren, dat ze hem uitgebracht hebben, zonder dat hij getoetst is aan de normen van de praktische bruikbaarheid.

Ik denk dat ik ook wel weet wat het idee achter de prijs van het toestel is. Natuurlijk zullen ze bepaalde investeringen die in het ontwerp zitten willen terugverdienen. Maar BB's moeten vooral verkopen in combinatie met dikke BB-abonnementen (de losse prijs maakt dan niet zoveel uit aangezien het een combinatiedeal wordt). Dat is immers waar ze het meeste aan verdienen. Ze zijn met het verstrekken van die diensten een soort van provider, en ook bij providers werkt het zo dat ze niet zo geïnteresseerd zijn in de losse verkoop van toestellen en derhalve gewoon tot het einde van de levering de adviesprijs hanteren.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 13 februari 2013 16:05]

Misschien een beetje late reactie maar ik dank dat veel mensen nog jouw comment gaan lezen en dus foutive info lezen.
:)
De nieuwe blackberry's hebben GEEN DUUR BB-ABONNEMENT NODIG.
:Y)
and to convince developers to create apps for yet a third software platform after iOS and Android
Waar nu ook nog eens Windows Phone aan komt kloppen die samen met Nokia een groeiende markt maakt en dus aandacht van ontwikkelaars vraagt in combinatie met de apps voor de PC's. Het gaat dus extra moeilijk worden voor RIM om ontwikkelaars te overtuigen om apps voor hun te maken zonder dat RIM geld bij moet leggen.

[Reactie gewijzigd door Seroo op 13 februari 2013 11:22]

Jullie vergeten alleen wel 1 ding: BB10 kan Android applicaties draaien, mits de ontwikkelaars hun applicatie zelf omzetten naar BB10.

Als je niet te veel specifieke functionaliteiten gebruikt(push bijvoorbeeld) werkt dat inderdaad goed, en hoef je als ontwikkelaar (meestal) geen veranderingen in de code zelf aan te brengen. Ik gok dat de nu.nl Android applicatie zonder code aanpassingen gewoon op BB10 zal draaien, maar dan moet nu.nl wel de applicatie opnieuw compileren voor BB10.

Als je rekening houd met het installeren van de juiste tools enzo, dan kan je binnen een paar uur een applicatie omzetten naar BB10(mits je geen push etc gebruikt, anders moet je extra code schrijven), dus als BB10 wat meer gebruikers krijgt zullen aardig wat Android applicaties gewoon op BB10 komen.
Als je de review leest, zie je dat dat niet bepaald massaal gedaan is. Hopelijk trekt dat een beetje aan. Maar dan is het ook zaak dat BB de software optimaliseert om dit op een goede (vlotte) manier te doen. Maar op het moment loopt zelfs de BB10-software zelf niet naar behoren.
Destijds hadden de Android fabrikanten en Apple nog weinig om vanaf te kijken. BB kan dat wel en kan veel ontwikkelingen (batterij, CPU etc ) zo an de plank trekken. En dan komen ze hiermee.
Android fabrikanten hadden zeker wel veel om bij af te kijken: Apple en HTC om er twee te noemen! Dat HTC vooral WiMo toestellen maakte maakt nog niet dat er niks af te kijken was.

BB heeft inderaad wel meer af te kijken qua current-gen smartphones, waarbij Android vooral naar oldworld smartphones moest kijken, en naar de next-gen-tryout iPhone 1 van Apple, waarbij ook nog niet zeker was of dat wel zou werken. Apple moest het wiel opnieuw uitvinden (wat goed gelukt is als je naar de markt kijkt).

Dus, enerzijds heb je gelijk; BB kan flink afkijken, ze zitten niet met een generatie boven wat we al kennen, maar proberen wel in het topsegment te zitten, zoals Apple met de iPhone 5 en Samsung met de SGS3.

Het is dan nog wel de vraag in hoeverre Windows 8 toestellen een bron van inspiratie waren, volgens mij worden die in de afkijkpraktijken vooral genegeerd, om dat er niet zo veel is om over te nemen... niet van de hardware, en niet van de software.
Ik denk dat dit;
Het is weliswaar als communicator voor mail en sociale media een topapparaat, maar als allround smartphone is dit toestel, zoals het er nu voorstaat, niet geslaagd
.

Het probleem een beetje omschrijft. Iedereen reviewed hem vanuit de visie van die ze gewend zijn ala iOS en Android, die toch echt wel op elkaar lijken.

Deze Blackberry blijft meer bij de roots van communicatie (Grote volumes mail, terug mailen, smsen e.d.) voor de zakelijke gebruiker.

Aka; voor de Smartphone gebruikers is deze telefoon dikke onzin. Echter wat ik uit deze reviews haal is dat het dus inderdaad voor de zakelijke gebruiker een prima telefoon is. Voor Blackberry geen teleurstelling dus. Tevens een feit dat de meeste minpunten wellicht nog met updates kunnen worden verholpen en dat de Appstore zich heel snel kan vullen omdat devvers redelijk makkelijk hun Android App kunnen porten.

Ik zie in deze telefoon dus ook geen mislukking van Blackberry.
Zakelijk gebruik prima? Met die accuduur en dataverbruik?

Dan vindt ik hem voor de zakelijke gebruiker die veel mail leest onderweg en regeert en sms'tjes verstuurd (want daarvoor heb je zo'n ding tenslotte) eigenlijk vrij waardeloos.
Accuduur zal in de nabije toekomst zeker opgelost worden met software updates. Elke nieuwe iPhone (en vaak ook bij iOS updates) heeft er ook mee te maken. Dat het nu zorgelijk is, is waar. Maar ik heb alle vertrouwen dat het snel opgelost gaat worden. Daarnaast kan je je accu gelukkig ook vervangen
In het fimpje word gezegd dat je met normaal gebruik de accu niet eens een halve dag kan gebruiken. Als je dan in de tabel kijkt gaat hij 17 uur mee. Ik denk dat er maar weinig mensen mensen zijn die minder slapen dan 7u per dag, dus 17u moet genoeg zijn. Het zal denk ik niet gebeuren dat de accu "halve wegen' de dag plotseling op is...
In het fimpje word gezegd dat je met normaal gebruik de accu niet eens een halve dag kan gebruiken. Als je dan in de tabel kijkt gaat hij 17 uur mee. Ik denk dat er maar weinig mensen mensen zijn die minder slapen dan 7u per dag, dus 17u moet genoeg zijn. Het zal denk ik niet gebeuren dat de accu "halve wegen' de dag plotseling op is...
Kijk eens verder in de tabel en je ziet staan dat wanneer er 8 apps open zijn de accuduur dramatisch slecht is.

En denk je zelf dat Henk en Ingrid alle 8 apps die op de achtergrond draaien constant gaan sluiten ? Nee ik vind dat Blackberry hier de plank volledig heeft misgeslagen, te duur en helemaal te slecht voor de prijs die je ervoor betaald.

[Reactie gewijzigd door Dylan93 op 13 februari 2013 10:11]

Ik heb al gekeken bij het gemiddeld verbruik met 8 apps open. En nu ik nog eens kijk zie ik zelfs dat hij dan 18u meegaat, nog een uurtje meer dan ik eerst dacht. Als je alle apps zou sluiten heb je met gemiddeld gebruik 27 uur. Ik ben het er mee eens dat 18u niet heel veel is, maar dramatisch slecht zou ik het zeker niet noemen...
Wat onder gemiddeld gebruik verstaan word kun je vinden als je de test header klikt.

Zwaar gebruik:
Profiel op basis van gebruik, resultaat berekend adhv andere accutesten. Gebruik is 8 uur standby, 2 uur bellen, 2 uur video kijken en 4 uur browsen
Gemiddeld gebruik:
Profiel van dag, resultaat gebaseerd op andere accutesten. Gebruik is 20 uur standby, 1 uur bellen, 1 uur video, 2 uur browsen
18 uur zou genoeg kunnen zijn, maar is niet veel als je dan ziet dat concurrentie zelfs bij zwaar gebruik langer met zijn accu doet of in de buurt komt dan vind ik dat toch wel slecht. Dan zou ik het zelfs nog wel dramatisch slecht willen noemen. Maar ja blijft ook wel deels persoonlijk. Ik kan er in ieder geval niet mee overweg en wil dat me telefoon het langer dan een dag uithoud ook bij gemiddeld gebruik.

Zou voor mij ook een reden zijn om niet voor zo'n telefoon te kiezen. Voor mij is dat gewoon een belangrijk punt die ik meeneem bij de aanschaf van een telefoon.
Ik heb al gekeken bij het gemiddeld verbruik met 8 apps open. En nu ik nog eens kijk zie ik zelfs dat hij dan 18u meegaat, nog een uurtje meer dan ik eerst dacht. Als je alle apps zou sluiten heb je met gemiddeld gebruik 27 uur. Ik ben het er mee eens dat 18u niet heel veel is, maar dramatisch slecht zou ik het zeker niet noemen...
Dat is 18 uur bij gemiddeld gebruik, ik weet niet wat Tweakers onder gemiddeld gebruik verstaat maar ik denk dat de meeste mensen tussen gemiddeld en zwaar verbuik inzitten, internet, whatsapp e.d. en dan kom je uit tussen de 18 en 7 uur, wat ik ronduit slecht vind, helemaal voor een telefoon van ~600 euro.
Je kan het "niet dramatisch noemen", maar gezien de ranking die tweakers laat zien, is het wel dramatisch. Hij scoort zo ongeveer het slechtst van de gepresenteerde range aan telefoons.
Presies. Het idee dat je je de hele tijd zorgen moet maken of de app's wel gesloten zijn, en als je dat een keer vergeet en met een lege accu zit, is echt kansloos.
Blackberry heeft al een tijdje problemen met de accuduur. En dat wordt zeker niet opgelost met updates. Jammer dat het bij de specs niet bijstaat, maar bij de laatste modellen heeft RIM/ Blackberry het zelfs gepresteerd om accu's met minder capaciteit te gebruiken om de toestellen dunner te krijgen. Dus een apparaat wat meer verstookt krijgt een accu met minder capaciteit. In de "Business wereld" is dit een ramp.
Je kan inderdaad je accu vervangen, maar dan duurt het een paar minuten voordat het online is.

Hoe dan ook, het is maar net hoe je het bekijkt. Persoonlijk gun ik BB wel een succesje. Hoe meer smaken hoe meer keuze.
Joa laten we er even niet vanuitgaan dat tweakers.net gewoon een doa heeft met problemen in het stroomcircuit van het mainboard..
de torch9860 wat ik even gehad heb ging de eerste 2-3dagen zeer kort mee. Terwijl die daarna qua accuduur zeer goed te noemen was. Natuurlijk ook de bekende li-on trick gedaan om de max capaciteit te krijgen.
ik ga ervan uit dat deze tel een nog betere accuduur zal hebben, zeker weten beter dan wat tweakers verteld.
Tevens, kan je de telefoon niet als navigatiesysteem gebruiken in de auto of te voet. Bij Android met het redelijk goede Google Maps kan je snel vanuit je contacts naar het adres van de contact in Google maps navigeren, voor de correcte route. Met deze BB is dat gewoon bijna onmogelijk, en dat lijk mij voor zakelijk gebruik ook een enorme beperking.

[Reactie gewijzigd door tHe_BiNk op 13 februari 2013 08:49]

Turn-by-Turn voice en visuele navigatie is standaard ook ingebouwd vanuit de Maps applicatie.
Zo zie ik het inderdaad ook. Maar gezien de message-functie vaak zakelijke inzetbaarheid, is de batterijduur dan nog steeds een ontiegelijk grote misser. En dat is er eigenlijk eentje die niet te verkopen is. Immers moet je je toestel natuurlijk wel kunnen gebruiken.

Het kopje
"Conclusie: mislukt als allround smartphone"
Komt op mij ook wat onnodig tendentieus over. Arnoud verdedigd het als "het klopt toch dat het geen goede allrounds smartphone is??", maar dat vind ik te makkelijk. Immers geeft het een negatieve connotatie over iets dat zeker flink onderscheidend en verbeterend potentieel heeft voor wat er momenteel in de markt te krijgen is voor het gebruik waar BB zich vooral op richt (messaging).

[Reactie gewijzigd door Kenju op 13 februari 2013 15:59]

als ik zo de review lees en heet filmpje bekeek dan denk ik dat zijn conclussie niet irrieel is... misschien wat ongelukkig voor de echte BB-fans...

maar het punt is je kunt een telefoon alleen revieuwen zoals ie je gegeven wordt, niet zoals het ding potentieel zou kunnen zijn... want in dat laatste geval zou mijn desire HD een top telefoon zijn... in werkelijkheid is het een onding werkte de sence versie verschikkelijk en had je er geen geweldig toestel aan zeker niet als je de prijs in de rekening meeneemt...

stel nu dat deze bb10 geen 600 maar 400 gekost had en hij niet met de experia z, maar met bijv de htc one SV vergeleken zou zijn... dan zou het verhaal wellicht HEEL anders zijn geweest...
de one sv heeft aanzienlijk minder accu dan de siii en de experia z .... is bovendien ook trager. is het daarmee een kut toestel.... neej zeker niet, ik heb hem nu een paar dagen en het prijsverschil maakt een vreselijke hoop goed...

die notificatie / messaging app lijkt me een geweldig iets... echt waar, maar als dat het enige goede punt is aan deze telefoon 'laat dan maar'
Je mag het natuurlijk benoemen en beoordelen volgens de norm van een allround smartphone. Ik zeg ook helemaal niet dat dat niet kan of mag. Ik vraag me alleen wel af of het terecht is om er een negatieve connotatie over te trekken middels het gebruik van een dergelijke kop bij de conclusie, gezien de markt waar dit toestel zich op richt.

De prijs is dan bijv. irrelevant, aangezien de meesten dit toestel zullen gebruiken/aanschaffen in combinatie met een Blackberry-abonnement waarbij de korting op het toestel al zo groot is dat de eventuele bijbetaalprijs wegvalt of slechts beperkt is.
Juist zakelijk, waar functionaliteit voorop staat, is mijn inziens deze Blackberry een regelrechte mislukking. Het lijkt mij 'nogal onpraktisch' om zo afhankelijk te zijn laadmogelijkheden om je heen. Met een beperkte accu - en een operating system welke het nog verder beperkt - schiet je het doel van een zakelijke telefoon m.i. een beetje voorbij.

Daarnaast bieden de huidige twee grote operating systems eigenlijk ook meer dan voldoende functionaliteit voor de gemiddelde zakelijke gebruiken. In mijn omgeving zie ik veel mensen met iPhones en high-end Android toestellen. Voorts denk ik dat Windows Phone op den duur ook erg geschikt zal blijken voor zakelijk gebruik. Mede door goede compabiliteit met Windoes en door het -naar mijn idee- wat meer zakelijke uiterlijk.

Blackberry heeft de boot gemist, en ik heb niet de verwachting dat ze de achterstand met dit toestel in gaan lopen. Dan zul je toch echt met een product moeten komen wat de concurrent (zij het tijdelijk) wegblaast. Afgaande op de review is dat Blackberry nog niet bepaald gelukt..
X10 gaat bij mijn collega ook een dag mee en mijn i9000 ook. Heb zelf ooit android 1.5 gehad en dat was of je met windows 3.1 werkte :) en heb os10 ook al een aantal keer mogen testen maar moet zeggen dat ik bij de tweede keer heel goed vond werken en zelf beter dan android.

jelly bean heeft ook apps in een mosaic staan maar dan moet je wel want handelingen doen of lang je menu toets indrukken , daar duurt 2 seconden en dan kun je ze aanklikken of wegveegen.

Bij OS10 is het een veeg van onder het scherm en daar is het en dat is sneller dus in mijn ogen beter en zo doe je veel met gesture(veegjes) en dat werkt erg prettig heb ik gemerkt en was het al gewend op mijn playbook en dan herken je ook waarom er uberhaupt een menu toets bestaat.
Android 1.5 kwam uit in een tijd dat Apple nog maar kort bezig was en nog niet iedereen was overtuigd van smartphones zonder hardware toetsen. BB OS10 moet gelijk even goed of beter werken dan Android en iOS en dat doet het nu niet. Met name de matige accuduur kan voor mensen een dealbreaker zijn. Daar moeten ze dus snel een oplossing (update) voor uitbrengen, voor het momentum van hun nieuwe release voorbij is.

Bij Android JB hou je icoontjes/widgets ongeveer 1 seconde ingedrukt en kan je ze dan direct naar je homescreen of prullenbak slepen. De menutoets komt daar niet eens meer bij kijken. Sterker nog, buiten apps om is er geen menutoets meer, je hebt alleen nog (onscreen) knoppen voor terug, home en app drawer (multi-tasken).
Klinkt allemaal meer als haastig spoed is zelden goed, volgens mij hebben ze nog zeer weinig tijd gehad voor het doen van optimalisaties. Daarnaast, Microsoft i.c.m. Nokia weet het toch ook voor elkaar te krijgen om een fatsoenlijk toestel neer te zetten.

Ik vindt de performance en accuduur zeer bedroevend. Zeker voor een telefoon in dit prijs segment. En het dataverbruik is echt onacceptabel, je krijgt in nederland over het algemeen een databundel van 1 tot 1,5 Gigabyte.

Zeker de performance, er zit een Qualcomm Snapdragon S4 Pro 1,5 Ghz in en dan krijg je deze performance als resultaat. Klinkt in mijn oren als zeer slecht ge-optimaliseerde software wat dan wel weer in lijn kan staan met het accu verbruik. Veel performance nodig om basic tasks uit te kunnen worden.

Dat zou dus in ongunstige situaties kunnen leiden dat je binnen 7 dagen door je bundel heen bent en dan heb je nog haast niets gedaan.

Nee, dit valt me zeer tegen en zoals hij nu is is het totaal geen concurrent voor Android, iOS, Windows

Grappig trouwens in het filmpje, daar wordt op een bepaald moment gezegt dat de cijfers boven de toetsen zichtbaar is waardoor je geen functietoets hoeft te gebruiken. Terwijl in het filmpje op hetzelfde moment het toestenbord te zien is zonder de cijfers :)

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 13 februari 2013 08:46]

De eerste Androids hadden ook geen beste accuduur, maar over het algemeen waren de eerste high-end Androids wel gewoon in staat om de hele dag door te komen. Kennelijk is dat BB niet gelukt, waarbij ik me afvraag of het grote data-verbruik in idle-stand en het hoge accu-verbruik niet dezelfde oorzaak zouden kunnen hebben.

Verder ben ik het wel met je eens dat er ook vooral gekeken mag worden naar de pluspunten. Het is een nieuw systeem en dat zal zich nog even moeten zetten. Toch is de ontwikkeltijd wel erg lang geweest en mag je verwachten dat bepaalde bugs en inconsistenties in de menustructuur er dan uitgehaald zijn.

Één ding wel: de hub ziet er goed uit, al vraag ik me af of het overzichtelijk blijft als al je updates en berichtjes in één scherm binnenkomen. Binnenkomende mail heeft natuurlijk een hogere prioriteit dan een tweet, ik vraag me af of dat altijd even duidelijk is. Verder ziet het er wel gewoon allemaal heel gelikt uit. Veel moderner dan de meeste Android-skins of Apples middeleeuwse interface.
Maar de eerste android toestellen concurreerden tegen de hele matige windows smartphones. BB nu moet tegen een hele sterke gevestigde orde van iOS en Android opboksen. Ze moeten er gelijk staan,, want waarom zou je een telefoon vol kinderziektes kopen als er hele goede volwassen alternatieven zijn?
In de tijd dat ios net opkwam en kort daarna Android begon, was niet iedereen gefocust op apps. In die tijd moest je apps van Symbian en Windows Mobile gewoon van het internet afhalen, dat is nu wel anders en gaat eigenlijk alles via appwinkels op je toestel.
De reden waarom Bada niet succesvol is, is mede door het gebrek aan apps en ontwikkelaars die zich wilden richten op een ander systeem dan de gebruikelijk IOS en Android. Ik heb 1,5 jaar een Bada toestel gehad, maar de meest populaire apps kwamen maar niet beschikbaar op dit OS, hetzelfde vind ik momenteel ook nog steeds met Windows Phone, deze heb ik na 7 maanden vaarwel gezegd.

Op dit moment wordt bijna verwacht dat een OS alles ondersteund wat je op je huidige OS ook hebt. Als dat niet aan de orde is, dan krijg je veel teleurgestelde klanten doordat de verwachtingen hoger waren dan verwacht. Dit komt ook deels doordat de particulier zich niet echt verdiept in het OS, maar meer in de specificaties van de telefoon.
Je vergeet nog een fabrikant:


Dit was ook het geval bij apple wat nog steeds niet 100% werkt
Dit toestel zou het imo best wel kunnen maken, maar dan zou de prijs fors lager moeten zijn (ipv ¤550,- meer naar de ¤350,-). In combinatie met aantrekkelijke abonnementen zou dit toestel nog wel eens goed kunnen verkopen. Ik ben meer benieuwd naar de Q10 overigens dan naar deze Z10. Verder vraag ik me ook af of er een opvolger van de Torch 9810 komt... (Z10-look-a-like, maar dan met uitschuiftoetsenbord). BB moet het toch echt hebben van het feit dat zij zowat de enige nog zijn die toestellen uitbrengen met fysiek toetsenbord.
Wat een onzin om zo de min punten te bagatelliseren. Dit was inderdaad ook een min punt bij veel telefoons in het begin. Waarvan er ook een hoop van zijn gevallen.... Dus je kan ook nokia als voorbeeld gebruiken.
Blackberry zal ook door de grotere organisaties niet meer worden ingezet, het is te duur. Het ontwikkelen van interne applicaties is een iPhone of Android beter, daar zijn gewoon meer mensen voor te vinden.

Ik vermoed dat BB binnenkort niet meer bestaat, Apple, MS of Google staan al klaar om bepaalde delen op te kopen.
Het ontwikkelen van interne applicaties is een iPhone of Android beter, daar zijn gewoon meer mensen voor te vinden.
Dit is absoluut niet waar, Blackberry doet er alles aan om ontwikkelaars aan zicht te binden, ongeacht de achtergrond van de ontwikkelaar. Je hebt de mogelijkheid om native te ontwikkelen (C++), via Cascades (soort 5th gen met C++ achtergrond), via Adobe Air (flash/ flex ontwikkelaars), via Java (porten van Android apps) en zelfs via html5 (WebWorks)
Dus mogelijkheden genoeg voor elke software engineer. Daarnaast zijn de IDE's op Eclipse gebaseerd en draait de simulator in een VM, dus je bent ook niet aan een platform gebonden. Kijk op developer.blackberry.com daar kun je zien dat ze deze zaken goed voor elkaar hebben. Uiteraard weet Blackberry namelijk maar al te goed dat al je de developers voor je wint je een voorsprong kunt halen ten opzichte van de concurrentie.
Een kleine nuancering op jouw reactie: hoewel het ontwikkelen van apps voor iOS of Android niet per definitie makkelijker is, heeft sokolum01 met het 2e deel van zijn zin wellicht een punt. Ontwikkelaars goede tools en mogelijkheden bieden is een, ontwikkelaars die bereid zijn om dan ook daadwerkelijk die apps te gaan maken is een ander punt.

Ik werk deels ook aan mobiele applicaties en als iemand mij op dit moment zou vragen "je mag een nieuwe applicatie voor een breed publiek ontwikkelen voor iOS, Android, WP8 of BB10" dan zou BB10 mijn laatste keuze zijn. Mijn keuze zou uitgaan naar iOS of Android, misschien (afhankelijk van de app, doelgroep, een gekke bui) WP8. Dit simpelweg omdat je daarmee a) een groot publiek bereikt en b) werkt aan een systeem wat zich al bewezen heeft. Bij WP8 ligt dat nog wat gevoelig, ik denk dat het een grote speler op de mobiele markt kan worden. In vergelijking met BB10 denk ik dat WP8 al een stuk volwassener is.
Oei, er staan nogal wat blunders in deze review...

De accuduur lijkt in het begin niet zo goed, maar zoals vaak het geval met smartphones is het na een week veel beter. De accu software moet calibreren en zo. Mijn telefoon is vanmiddag uit de lader getrokken, is de hele dag redelijk intensief gebruikt (ca 2 uur bellen, veel mail/sms/fb/twitter/rss checken/lezen, beetje surfen, half uurtje navigatie). Het is nu 12 uur later en nog 60% accu over...

Het filteren van berichten in de hub is wel degelijk mogelijk. Je kunt ook instellen welke accounts je in de hub wilt zien.

Als we van onze ervaringen met PlayBook kunnen uitgaan, en dat is waarschijnlijk omdat BB10 en PlayBook beiden op QNX gebaseerd zijn, dan is de boot-tijd nauwelijks relevant. Een PlayBook rebooten doe je doorgaans alleen als er een OS update is. Het is zelden nodig om een PlayBook te rebooten - je laat 'm gewoon in standby staan.

HET grote voordeel van BB10 is de integratie tussen apps. Je ontvangt een .doc in je mail, die je direct vanuit je mail leest en edit, vervolgens in je Dropbox opslaat en deelt met een collega. Dit alles zonder terug te gaan naar de home screen of handmatig van apps te hoeven switchen. Apps kunnen hun diensten aanbieden aan andere apps of zelfs draaien binnen andere apps, zodat bijv. een Photoshop-app kan helpen bij het editten van een foto binnen de tekstverwerker.

Een ander enorm voordeel is dat alle apps werkelijk kunnen multitasken. Dit is geen app switcher zoals op Android of IOS, maar meer vergelijkbaar met de taakbalk op Windows.

Verder is de Z10 ook via wifi benaderbaar. Om bestanden erop te zetten open je 'm gewoon vanaf je PC en sleep je bestanden erheen. Voor zakelijk gebruik is dat onmisbaar. Ook zijn Dropbox, Box en (binnenkort) SkyDrive op OS niveau geintegreerd: ze zijn gewoon als mappen gemount binnen je filesysteem, vanuit elke app bereikbaar.

Als app ontwikkelaar op o.a. IOS, Android en BlackBerry zie ik hoe deze operating systems intern in elkaar zitten. BB10 loopt daarin kilometers voor op de concurrentie, met hooguit Windows Phone 8 in de buurt. We hebben nog lang niet alles gezien van dit platform.
De accutesten zijn gedraaid na anderhalve week...
Totaal mee eens! Ook goed dat je Windows noemt want die liggen ook voor op Android en IOS!
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



HTC One (M9) Samsung Galaxy S6 Grand Theft Auto V Microsoft Windows 10 Apple iPad Air 2 FIFA 15 Motorola Nexus 6 Apple iPhone 6

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True