Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 91, views: 202.349 •

Conclusie: betaalbaar design

De ultrabooks van Lenovo laten een wat gemengd gevoel achter. Er lijken wat kansen gemist te zijn die van de U410 en U310 geen aardige, maar goede ultrabooks hadden gemaakt. De keerzijde daarvan is echter de prijs. De laptops zouden met alle gewenste features ongetwijfeld duurder zijn uitgevallen, wat juist een van de sterkste punten onderuit zou halen.

De prestaties van de Core i7 in de U410 zijn, kort gezegd, dik in orde. Nergens is de processor langzaam en vergeleken met het testveld draaien de cpu-prestaties steeds in de top mee. De U310, met zijn tragere cpu, presteert een stuk minder, maar daar kunnen we mee leven. Voor dit model is wel een verstandigere keus gemaakt wat de gpu betreft, een die we ook bij de U410 hadden willen zien: geen losse videokaart. Om te gamen is de GT610M niet krachtig genoeg en deze zal, al is het maar uit accu-overwegingen, veelal uitgeschakeld worden. De gpu in de Ivy Bridge-processors is toereikend voor het vermoedelijke gebruik van de laptops.

Het geld dat in de U410 naar een gpu is gegaan, had beter aan snellere opslag of een beter scherm besteed kunnen worden. De caching-ssd in beide laptops krikt de prestaties van de harde schijf weliswaar op, maar een volledige ssd blijft stukken sneller. Gelukkig is dat met een beetje tweaken wel op te lossen. Dat geldt niet voor het scherm van beide laptops; de 1366x768 pixels van vooral het 14"-model zijn wat karig en de kwaliteit is in beide gevallen niet om over naar huis te schijven.

De U410 zou gezien zijn betere prestaties en strakke ontwerp, gecombineerd met een relatief lage prijs, een aardige koop zijn. Gezien de overbodigheid van de losse gpu in de U410 en de vooral op het 14"-scherm lage resolutie zouden we echter toch voor het 13,3"-model gaan. De U310 boet weliswaar flink in op prestaties, maar heeft een iets logischere hardwaremix.

Afgezien van de minpunten zijn de ultrabooks met hun bescheiden prijs en voor de U410 prima prestaties een aardige koop. Beide laptops hebben een prima touchpad, een goed, maar soms wat te compact toetsenbord en een strakke vormgeving. De gecombineerde minpunten voorkomen echter voor beide de vierde ster, waarmee ze een Goed-beoordeling zouden krijgen.

Pluspunten

+ Ontwerp
+ Toetsenbord en touchpad
+ Prestaties
+ Prijs

Minpunten

- Beeldscherm
- Gpu in U410
- Geen volledige ssd

Scorekaart

 Lenovo IdeaPad U410 (MAH6NMH)Lenovo IdeaPad U310-MAG66MH
  Lenovo IdeaPad U410 (MAH6NMH) Lenovo IdeaPad U310-MAG66MH
Algemene beoordeling Score: 3 Score: 3
Prijs Score: 4 Score: 4
Featureset Score: 3 Score: 4
Prestaties Score: 4 Score: 3
Beeldkwaliteit Score: 2 Score: 2
Bouwkwaliteit Score: 4 Score: 4
Ergonomie Score: 4 Score: 4
Mobiliteit en accuduur Score: 4 Score: 3

Door Willem de Moor

- Reviewer

Willem werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor wetenschap en een passie voor hardware. Deze combinatie gebruikt hij bij het schrijven van zijn verhelderende achtergrondartikelen, maar komt hem ook goed van pas bij het testen van de nieuwste processors, ssd's en laptops. Zijn informatie haalt Willem het liefst uit de eerste hand bij de fabrikant, ook als dat betekent dat hij daarvoor naar Taiwan moet vliegen.

Volg Willem op TwitterVolg Willem op Google+

Reacties (91)

Ik heb er een tijdje geleden eentje gekocht en had toen voornamelijk 1 groot probleem: De Wifi-kaart was een drama. Zodra ik wat verder weg van de router ging zitten nam de internet snelheid drastisch af. Dit is door Lenovo inmiddels bij mij verholpen.

Verder ben ik er erg tevreden mee. Ik heb er wel een dual-boot machine van gemaakt en zet de SSD nu in als schijf voor Ubuntu. Ubuntu draait als een tierelier. Er waren wat problemen bij installatie omdat Intel zijn RAID-software inzet om een caching schijf te maken. Maar dat was na wat onderzoek simpel te verhelpen. Windows draait dan overigens een flink stuk langzamer nu de caching is uitgeschakeld. Maar de tip om de harddisk te vervangen door een SSD staan op mijn to-do lijst.

Verder kan ik me prima vinden in deze review. Heel herkenbaar. Het scherm is inderdaad niet veel soeps, maar werkbaar op 'de bank'. Boven op mijn bureau koppel ik 'm via HDMI aan mijn 23 inch monitor. Werkt allemaal prima. Gamen gaat overigens ook wel goed. Bij mij draaide Mass Effect 3 soepel, ook al is de Nvidia-kaart geen hoogvlieger. Ook 3D-bluray afdraaien gaat zonder problemen.
Hoe heb je dit dan geregeld? Ik heb ook een U410 en heb dezelfde problemen.
Op welk punt doel je? WiFi probleem of Ubuntu installatie?
Beste ceesiebo1,

Ik heb exact hetzelfde probleem. Vind het een prachtige laptop alleen mijn wifi kaart is om te huilen. Heb een Extender aangeschaft om dit probleem weg te nemen, en dit hielp redelijk voor mij. Als ik boven zat op de 2e verdieping thuis kon ik gewoon niet eens meer pingen naar mijn router! Ben bij de winkel geweest maar die gaven aan dat dit een probleem nergens voorkomt. Hoe heb jij dit met lenovo opgelost dan?
Ik heb mijn U410 gekocht bij de Mediamarkt. Daar ben ik naar de servicebalie gegaan en het probleem uitgelegd. Zij hebben dat genoteerd en de laptop naar Lenovo gestuurd. Deze heeft mijn WiFi kaartje vervangen. Jouw winkel kent het probleem niet of liegt. Op het Lenovo support forum is dit probleem een flink issue geweest en het is bij Lenovo ook bekend. Ik zou terug gaan naar jouw winkel en verwijzen naar het Lenovo-support forum. Ik heb het linkje helaas niet bij de hand, maar als je binnen Tweakers zoekt, dan zie je nog een andere review staan en bij de reacties staat daar een linkje naar het support forum. Je kunt er ook op googelen natuurlijk.

Overigens, ik had een Broadcom kaartje en die is door Lenovo vervangen door een Atheros kaartje. Helaas had Lenovo wel een restore gedaan naar de oorspronkelijke installatie waardoor ik mijn games en ontwikkeltooling weer opnieuw kon installeren.
Beste Ceesiebo1,

Mijn winkel is ook de Media Markt. Dus ik zal het ze wel uit gaan leggen.
Hoelang duurt het dat je hem kwijt bent? Ik heb namelijk wel mijn projecten voor school etc.
Ik hoop dat ze het op kunnen lossen. Bedankt voor je antwoord.
Ik ben 'm ongeveer 2 weken kwijt geweest. Dat is wel lang voor het vervangen van een kaartje. Op het Lenovo forum staan vergelijkbare tijden.
Hoelang duurt het dat je hem kwijt bent? Ik heb namelijk wel mijn projecten voor school etc.
Ik hoop dat ze het op kunnen lossen. Bedankt voor je antwoord.
Als ik zo naar de foto in deze review kijk (mooi, foto's van de binnenkant in een review, dat zie ik graag! :)) dan zit er gewoon een halflang PCIe kaartje in. Als Lenovo geen beperkingen voor PCI-ID's heeft opgelegd (en die beperkingen zijn er denk ik inderdaad niet aangezien ze bij ceesiebo1 het kaartje vervangen hebben door een andere) dan kan je gewoon op eBay een Intel Wifi link 1000 of Wifi link 5100 scoren voor minder dan $10. Het kan wel 1-2 weken duren aleer je dat kaartje hebt, maar zodra ie er is kan je hem ook direct in je laptop schroeven zonder je laptop kwijt te zijn. :)
Ik zou zelf direct naar de fabrikant gaan, Lenovo in dit geval. Dat werkt meestal veel sneller dan via een winkel.
heb je geen 2 jaar on site garantie??
Dit is het draadje

Eigenlijk zou ik nog graag van T.net zien dat ze ook een paar Wifi tests doen. Lenovo zegt nl. dat alles gebouwt na 23 juli 2012 geen last van wifi problemen zou mogen hebben. Maar wie het draadje volgt weet wel beter.
Ook zijn er veel meldingen van mensen die 'm ook opgestuurt hebben, maar waar geen enkele prestatie verbetering te zien is i.v.m. voor het opsturen.

Mijn vriendin heeft de U310, en ik heb haar maar een USB wifi dongle gegeven, want er viel echt niet mee te werken. En dat bleek wel de oplossing.
Opsturen wil ik nog mee wachten totdat Lenovo iets betere repairs laat zien.

En inderdaad zegt de winkel (paradigit) van niks te weten, en raden aan drivers te installeren...

Dit is trouwens ook met een Broadcom kaartje, bouwdatum: 4 juni 2012.

Openschroeven is natuurlijk geen optie, aangezien de garantie dan vervalt. Plus dat niewe aparaten niet zulke slechte prestaties mogen leveren.
Mooie review, ik vind het alleen vreemd om een laptop die 2x zo duur is als serieus alternatief te bestempelen.
Hij is waarschijnlijk als alternatief er neer gezet om dat hij qua uiterlijk er op lijkt, verder is hij niet in de testen mee genomen, ik zie hier niet echt een probleem in, als je alternatieven neemt moet je altijd keuzes maken gezien het grote markt aanbod.

Ik snap alleen niet waarom de in de benchmark gebruikte laptops niet allemaal als alternatief worden bestempeld, ze zijn immers gebruikt om er mee vergeleken te worden.

[Reactie gewijzigd door bamboe op 22 november 2012 09:03]

Helemaal mee eens, prima review en dan alsnog een Macbook er tussendoor douwen omdat ze dat steeds geiler vinden op de redactie volgens mij... Jammer dat ze die ook gelijk bovenaan het lijstje zetten, terwijl dat voor een totaal ander segment bedoeld is.

Maar voor de rest: voor 700 euro een ultrabook met iig een redelijk goede processor en redelijk goede look is een zeer puike prestatie!
vreemd om een laptop die 2x zo duur is als serieus alternatief te bestempelen
Kan ik me best voorstellen.

Anderen vinden het misschien vreemd om een laptop met 1600x900 scherm als alternatief voor deze1366x768-ultrabooks te bestempelen, en maken zich misschien weer minder druk om de prijs.
Ok, maar zet dan de Samsung series 9 daar ipv de Macbook - betere hardware (lichter, beter scherm etc) voor minder geld...

Of, inderdaad, geef geen twee maal duurdere hardware als 'alternatief'.
Als ze zo hun bestdoen om er op te lijken mag je toch wel het origineel in de alternatieven plaatsen vind ik.
Wat let men om voor n van deze laptops te kiezen ipv bijvoorbeeld de Dell Vostro's 3360 en 3460? Buiten het feit van de ssd cache schijf van de Lenovo's, heeft Dell een stapje voor qua prijs icm de vele verkrijgbare kortingen.
Ik heb de U410 in juni gekocht en werk er dagelijks mee. Het prima laptop. Ik sleep 'm overal mee naar toe. De keuze was vooral ingegeven door de 8GB werkgeheugen en de i7 processor, maar inderdaad ook omdat een mooi apparaat is.

Enkele aandachtspunten:
- de touchpad hapert zo nu en dan. Je kunt de cursor dan nog wel verschuiven via de touchpad. Maar op klikken reageert ie dan niet meer. Gisteravond gebeurde dit weer. Na Firefox opnieuw opgestart te hebben, werkte het weer.
-de knoppen van de touchpad moet je relatief in het midden klikken. Als je helemaal links of helemaal rechts klikt wil het soms niet reageren.
-de laptop heeft een glanzend beeldscherm. Gebruik dan ook altijd het stoffen dokje op blij sluiten tussen het toetsenbord en het beeldscherm te leggen.
-de laptop heeft geen vga-aansluiting. Dus als je op lokatie een presentatie wilt geven met je eigen laptop moet je daar rekening mee houden aangezien meestal nog steeds vga wordt gebruikt
-er schijnt een probleem te zijn met wifi met modellen van vr 13(?) juli 2012. Dat kan heb ik begrepen gratis worden verholpen door Lenovo. Ik heb wel eens last van een afnemende wifi-kwaliteit maar ik heb UPC als provider, dus msoms ligt het ook aan UPC.

Nog een laatste punt. De laptop heeft dus een SSD als cache. Nu werk ik veel met veel bestanden in mappen die ik dan tijdelijk kopieer op het bureaublad. Maar als ik dan zoek bninnen die map, duurt het toch wel lang voordat een compleet overzicht van de beschikbare bestanden in die map is gemaakt. Helemaal als je bedenkt dat er een SSD--cache in zit. Misschien kan iemand me dat uitleggen?

[Reactie gewijzigd door mrmvergeer op 22 november 2012 08:36]

Nu werk ik veel met veel bestanden in mappen die ik dan tijdelijk kopieer op het bureaublad. Maar als ik dan zoek bninnen die map, duurt het toch wel lang voordat een compleet overzicht van de beschikbare bestanden in die map is gemaakt.
Interessant.

Wat het zou kunnen zijn: als je bestanden kopieert naar je bureaublad, dan wordt waarschijnlijk alleen een verwijzing naar elk bestand gekopieerd en gecached, en niet de onderliggende data.

Na de eerste search zou een tweede search wel sneller moeten zijn, lijkt mij (misschien kun je dat bevestigen).
Later gaat het wel sneller. Hetzelfde probleem doet zich voor als ik van een groot aantal bestanden een gezipt bestand op het buroblad maak: Als ik dan naar de eigenschappen van de gezipte file kijk is deze in het begin slechts 5 tot 20Kb groot, terwijl het in de MBs moet zijn. Later laat eigenschappen inderdaad ok de correcte omvang zien. Het openen van het bestand (zelfs als deze nog maar "5Kb" is) gaat overigens prima).
'Nog een laatste knelpunt'

Volgens mij is het zo dat caching inhoud dat programma's die je vaak gebruikt in het cache geheugen komen te staan. Je besturingssysteem gebruik je vaak, dus die staat er sowieso in (vandaar dat de laptop ook snel opstart waarschijnlijk).

Het probleem is dat deze laptop maar 32 gb aan caching geheugen heeft. En als je dus windows en nog een aantal geinstelleerde programma's die je vaak gebruikt in je chaching geheugen heb staan, zit je ssd al snel vol.

Dus op het moment dat je in deze bestanden bladerd, staan ze alleen op je hdd, en is het navigeren dus traag.
En als je dus windows en nog een aantal geinstelleerde programma's die je vaak gebruikt in je chaching geheugen heb staan, zit je ssd al snel vol.
Erg onwaarschijnlijk.

Om 32GB aan cache vol te krijgen, moet je echt erg veel moeite doen.
Ik gebruik een normale SSD (120GB) samen met eboostr als cache en het is echt verbazingwekkend hoe weinig je eigenlijk nodig hebt voor een cache ssd.

Bedenk dat een ssd vooral nuttig is voor kleine bestanden. Grote bestanden kan een normale harddisk ook heel snel lezen.

Ik heb alle limieten in eboostr weg gehaald om meer te cachen, want met de normale zinvolle instellingen kwam ik bij lange na niet aan20GB. (laat staan 32GB of 100GB)
Ik heb nu vele duizenden RAWs (20MB fotos) in de cache staan en vele files van meer dan 100MB, anders had ik nog niet boven de 20GB gezeten.

Uiteraard heb ik videos wel uitgesloten voor caching.
Volgens mij kun je met de Intel software aangeven wat je wil cachen. Nu worden volgens mij alleen bepaalde Windowsmappen gecached.
Met betrekking tot de knoppen onder de touchpad kan ik daar het volgende aan toevoegen:
Zelf bezit ik een U310, waar de rechter knop werkt als de linker knop wanneer je uiterst rechts klikt. De linker knop heeft dat probleem echter niet.
Dit kan vermoedelijk verklaard worden uit het feit dat de volledige touchpad uit 1 stuk bestaat. In principe functioneert het hele ding als 1 grote muisknop. De twee knoppen worden aangegeven met een dun streepje tussen de knoppen in, maar als je in het midden van de touchpad drukt (ver boven het aangegeven streepje) dan hoor je nog steeds een klik en krijg je een linker klik-actie. Waarschijnlijk loopt dat dus gewoon door tot de rand van het touchpad en merk je dat bij de rechterknop aan het uiteinde de linker klik actie voorrang krijgt op de rechter klik actie.

Overigens is de prijs de enige reden tot aanschaf geweest voor mij. De Utwente had hem in de aanbieding en dit ding voldoet als je alleen tekstverwerking en programmeer taken uitvoert.

EDIT: In het artikel wordt bij uiterlijk de vergelijking getrokken met Apple. Voor zover ik weet maakt apple geen blauwe of roze ultrabooks, dus die vergelijking gaat niet voor alle versies op.

[Reactie gewijzigd door GeneralX op 22 november 2012 14:02]

ik denk dat je gelijk hebt. Maar vervelend blijft het wel.
Mij lijkt de vostro 3360 ook wel een goed alternatief voor de U310: 783 voor de zelfde i5, 6GB RAM en een samsung 830 ssd van 128 GB via http://bit.ly/N9SME3
:P

Ik krijg hem voor 537 met i5 en 320GB schijfje. Maar de V3360 valt best tegen qua toetsenbord en accuduur. De voorganger deed het gewoon 7 uur op een lading...
Apple dit, Apple dat, blablabla. Ik ben maar gestopt met lezen.
Ja, een beetje jammer dat alles dat minimalistisch aandoet gelijk getrokken wordt met een Apple kloon.

Iedereen weet dat een macbook zijn eigen soort laptop is.
De overeenkomsten gaan wel wat verder dan alleen het "minimalistische" of het toetsenbord. De Macbooks staan bekend om hun herkenbare vormgeving, veel fabrikanten lenen hier allerlei elementen van.

Mij hoor je over dat 'lenen' verder niet klagen, maar als je niet wil dat reviewers de vergelijking maken, kun je misschien beter bij fabrikanten gaan vragen of ze niet wat origineler kunnen zijn met hun designs.

[Reactie gewijzigd door edwingr op 22 november 2012 13:38]

Ik ben het (deels) met je eens. De manier waarop er vaak over het design of ontwerp wordt gesproken tijdens revieuws iriteerd mij ook.

"Ook opengeklapt gaat de vergelijking met een MacBook Pro niet direct mank: een chiclet-toetsenbord, groot touchpad en minimalistische vormgeving kenmerken de serie."

Nou weet iedereen ondertussen al wel dat apple niet de eerste was in de meeste producten of innovaties waar ze om bekend staan. Dus ik vraag mij af waarom dergelijke stukken niet geschreven kunnen worden als bv: (maar dan natuurlijk in abn)

"Lenovo heeft bij het ontwerpen van deze notebooks zich aan de huidige bekende minimalistische design filosofie voor notebooks gehouden. Andere laptops die met deze design filosofie ontworpen zijn o.a. mbp asus_x samsung_y etc. Het ontwerp van lenovo heeft enkele overeenkomsten met xx zoals yy en blabla. Over het algemeen vinden we de afwerking van het ontwerp van lenovo minder mooi dan sommige van de concurrenten. De dingen waar we minder enthosiast over zijn, zijn xxx yy en blabla. Waar we wel positief over zijn is xx en yy."

Imo moet de vergelijking van prijs en design pas aan het eind komen. Persoonlijk vind ik de mbp een van de mooiste of de mooiste laptops van het moment, ala design van 5 sterren. Maar als ik naar de prijs die ik moet betalen voor zijn prestaties en design kijk dan vind ik bv hem maar 3 sterren. Wat hij kost in vergelijking met andere producten interesseert me niks als ik wil lezen over zijn design. Wat me ook niets interesseert is wie de meest uniforme laptoplijn heeft en of diegene dan de eigenaar is van dat "design". Dat is waar jullie op dit moment met (bijna) elke utrabook revieuw naar refereren.
Ik irriteer me hier ook aan, waarom moet ik OVERAL weer Apple dit Apple dat horen, irritant gewoon. Apple heeft ook weer zijn designs geleend van andere merken, boeien. Alu Unibody, al jaren op de markt, boeien. Niet meer dan logisch dat andere fabrikanten deze gaan gebruiken.

Overigens een kek ultrabookje, waarschijnlijk mijn volgende.. alhoewel de schermresolutie me nog doet twijfelen..
Prima laptop zo te zien, beetje jammer van de videokaart waar je totaal niks aan zal hebben. Had ik inderdaad net zoals tweakers aangaf een SSD voor geinstalleerd.

Waarom heet de conclusie trouwens: Windows 7 of 8? Er wordt in de conclusie helemaal niks over verteld :P
Ik was ook wel heel erg benieuwd naar dat gedeelte van de conclusie.

Ik neem aan dat deze modellen nog met Windows 7 worden geleverd, en dat dit voor mensen met een W8 afkeer een interessante optie kan zijn.

Aan de andere kant zijn er genoeg deals te vinden van andere Windows 7 Ultrabooks, die door prijsdalingen bijzonder interessant zijn geworden.
Kun je aangeven waarom de videokaart niet voldoet? Ik speel voornamelijk singleplayer games en Starcraft 2, Mass Effect 3 en Portal 2 draaien bij mij prima. De benchmarks in de test van het artikel test de Nvidia videokaart helemaal niet. Of is dit 'common knowledge' voor de core-tweakers? Ik heb wel eens een beetje gegoogled op deze kaart en het is inderdaad geen hoogvlieger, maar om nou te zeggen dat gamen hiermee niet gaat...
Ik denk dat je in weinig vergelijkbare laptops een dergelijke videokaart zal aantreffen. Dan mag je het stellen met Intel graphics. Doe mij dan maar een nvidia kaart anytime.

[Reactie gewijzigd door tiguan op 22 november 2012 20:21]

Precies. Daarom vind ik die OpenGL benchmark zo raar. De Asus staat boven de U410 terwijl die alleen een Intel HD 4000 heeft. Dat lijkt me een foutje tenzij ze de U410 niet met de Nvidia hebben getest, maar ook met de HD 4000.
Beetje late reactie, maar goed. Even met Google kijken heeft me geleerd dat de GT610M nauwelijks beter is dan de HD4000. Het blijkt inderdaad een vrij nutteloze toevoeging te zijn. De games die ik speel lopen waarschijnlijk net zo goed (of slecht) onder de HD4000 als de GT610M.
Ik vind het onbegrijpelijk dat ze laptops van deze afmetingen nog uitbrengen met 1366x768 schermen. Zeker voor deze prijs! Stop er dan een i5 in en een wl werkbaar scherm.

Ik heb zelf een 11.6" ultraportable van al wat jaartjes oud met dezelfde resolutie, maar zelfs met die schermgrootte had ik liever wat meer pixels gehad. Die was dan ook wat goedkoper ;) Op 13.3" of 14" is dit onacceptabel wat mij betreft.

edit: GnomeO wordt wel omlaag gemod, maar ik ben het wel met hem eens. De constante vergelijking met alles Apple komt mij ook de spuigaten uit. Het is een afgeronde aluminium laptop, klaar.

edit: marino_centrino, ik vind dat een prima idee. Het zou mooi zijn als Tweakers dan ook accurate cijfers van kosten van verschillende typen schermen zou kunnen opgraven. Dat deze discussie bij elke laptop gevoerd worden wist ik niet; ik lees niet alle reviews.

Overigens lijkt het alsof we er alleen maar op achteruit gegaan zijn qua resoluties van laptopschermen over de jaren; op mijn in 2006 gekochte Dell Inspiron 6400 was de standaardresolutie 1280x800 (vergelijkbaar met deze Lenovo's), waarbij een upgrade naar 1680x1050 zo'n 100 Euro extra kostte. Deze optie wordt eigenlijk nooit meer aangeboden lijkt het. Dat was 6 jaar geleden; qua prestaties zijn de laptops inmiddels wel 10 keer zo snel, maar we zitten nog steeds met dezelfde brakke schermen 8)7

[Reactie gewijzigd door geez op 22 november 2012 10:24]

Misschien is het wat voor Tweakers om eens een achtergrond-artikel te wijden aan schermresoluties om uit te leggen waarom deze resoluties nog steeds gevoerd worden en bestaansrecht hebben. Het levert namelijk elke keer dezelfde discussies op waarin de mening van de tweaker verschilt van wat de markt vraagt en nodig heeft.
Dan kan daar voortaan naar verwezen worden en dit soort discussies bij elke nieuwe laptop/tablet/ultrabook vermeden worden.
prima reactie. Het beeldsacherm is prima. Voor mij is de 8GB en de i7 belangrijker dan de hoogste resolutie.
Inderdaad. De meeste consumenten vinden de prijs en de prestaties nu eenmaal veel belangrijker. Vraag een leek maar eens op welke resolutie zijn laptop draait, dat weten ze niet.
Ik blijf het ook een overbodige discussie vinden: voor wat meer geld krijg je een Full HD scherm, maar dan krijg je weer de klacht dat deze ultrabook te duur is, het is ook nooit goed.
dat vind ik nu eens een onzin reactie, want vraag je die leek wat er prettiger kijkt ...
dan zal een 1900x1200 reactie altijd worden verkozen bijven een 1300 x 600 oid.
niet mee eens; een groot voordeel van lagere resoluties is dat ze minder van de gpu vragen, wat voor laptops nog wel eens relevant kan zijn. Juist door een lage resolutie kan een hogere accuduur worden behaald. Nu kun je een scherm met hogere native resolutie natuurlijk ook op een lagere resolutie laten draaien, maar juist dan vermindert de beeldkwaliteit. Mijns inziens is een lagere native resolutie dus een logische keuze voor laptops die het meer van de mobiliteit moeten hebben.

Je levert een hogere resolutie in, maar wat je ervoor terugkrijgt is een hogere accuduur, betere performance op een slechtere gpu (Bijvoorbeeld die van de i-series). Bovendien scheelt het meestal aanzienlijk in prijs. Ikzelf ben heel tevreden met mijn 1366x786 (dus niet 1300 x 600). Als ik thuis werk kan ik namelijk gewoon mijn tweede scherm aansluiten, en aangezien ik dan op netstroom werk maakt het dan niet uit hoeveel ik dan van mn gpu vraag.

Kortom: het is niet alleen zo dat een lagere resolutie altijd een 'slechtere optie uit prijsoverweging' is, het heeft op sommige vlakken gewoon voordelen boven een hogere resolutie.
Inderdaad onbegrijpelijk dat er nog laptops met zulke resoluties gemaakt, verkocht en gereviewd worden en dat zo'n laptop dan ook nog een redelijke tot goede eindbeoordeling krijgt...
mooie laptop. vind het alleen jammer dat het ontwerp van apple steeds vaker terugkomt bij andere leveranciers.
Wat een redenatie weer...
Het ontwerp lijkt in flinke mate 'afgekeken' te zijn van Apples MacBook Pro-serie, wat gezien de populairiteit van die laptops geen heel slechte designkeuze is geweest.
Het is populair, dus het zal wel goed zijn... Dus je zou kunnen redeneren dat Boer zoekt vrouw een goed programma is, want het is populair? Zelfde voor sterren dansen op het ijs, So you think you can dance?, Terminator, South Park, How I met your mother etc etc... Ja, sommige zullen wel daadwerkelijk goed zijn, maar lang niet alle
Wat een redenatie weer... dat geldt voor jouw redenatie ook. Het is populair, dus vergelijk het met BZV, dus het is onzin dat dit ontwerp goed is?

Het ontwerp van de macbook aluminium unibodies is daadwerkelijk heel goed. Uitermate stevig, en na bijna vier jaar ziet mijn laptop er nog als nieuw uit. Dat hoef je met een kunststof laptop niet te proberen. Na twee jaar zijn ze vaak hopeloos vies met slijtplekken en is het ontwerp gedateerd.

De touchpad is fantastisch, toetsenbord goed, beeldscherm ok, zeker gezien het feit dat het ding nu bijna vier jaar oud is. Het ontwerp wordt nu vier jaar gebruikt, en is nog steeds niet gedateerd. Dat het nu gekopieerd wordt zegt heel veel.
Van mijn Lenovo 15.6" met matzwarte behuizing kan ik hetzelfde zeggen. Super-roboost en nog amper slijtageplekken. Ziet er misschien minder mooi uit, maar ik heb een laptop niet voor de looks.

Die alu unibodies hebben ook weer hun nadelen, net zoals kunstof dit heeft.
Zoals de scherpe randen :-),....maar verder zijn de MBP's zijn hele goede notebooks. Het design is al vanaf 2006 vrijwel onveranderd. En gezien de Air en de retina modellen zal dat ook nog wel even zo blijven. Maar op een bepaald moment mag een ander aanbieder het 6 jaar oude ontwerp wel eens overnemen. Misschien dat Apple dan met wat anders komt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.