Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 194, views: 317.383 •

Conclusie

De Surface RT leek ons zo vernieuwend dat we hem uit het buitenland geïmporteerd hebben en achteraf zijn we daar heel blij mee, want hij weet zich zeker te onderscheiden van andere tablets. De behuizing ziet er strak uit en is netjes afgewerkt. De ingebouwde kickstand vinden we een goede vondst, die we bij meer tablets willen zien. Vergeleken met veel andere tablets is hij wel aan de zware en grote kant, zeker bij alleen consumptief gebruik.

Hij komt pas goed uit de verf als je vaak wisselt van toepassing, bijvoorbeeld een filmpje bekijken, webbrowsen of een app gebruiken, afgewisseld met productie. Tikken met de Touch Cover gaat vanwege het gebrek aan feedback niet zo makkelijk als met een echt toetsenbord, maar het went na verloop van tijd zeker. Daarnaast heeft hij enkele duidelijke voordelen, met als belangrijkste dat je je nooit hoeft af te vragen of je het toetsenbord mee moet nemen, zoals bij een Asus Transformer of als je een tablet met los bluetooth-keyboard gebruikt.

De usb-poort maakt het mogelijk om verschillende soorten randapparatuur aan te sluiten, al is het wel van belang dat de hardware een beetje nieuw is. Ook Office RT is een groot pluspunt en hoewel de software niet zo uitgebreid is als de x86-variant, blijft het een krachtig softwarepakket.

Microsofts eerste tablet is niet voor iedereen en we verwachten dan ook niet dat hij een groot marktaandeel zal veroveren. In vergelijking met de marktleiders komen bijvoorbeeld de omvang en het jonge ecosysteem al snel bovendrijven als minpunten. Wij zijn echter gecharmeerd van de filosofie achter het product en het gemak waarmee je kan wisselen van contentconsumptie naar de productie ervan.

Dat alles maakt van de Surface RT een duidelijk nicheproduct. Behoor je tot de groep mensen die af en toe op de bank wat informatie tot zich willen nemen, dan ben je beter af met een mooie Android-tablet of een iPad en kun je één ster bij de eindscore wegdenken. Wil je echter meer uit je tablet halen, dan is de Surface RT in combinatie met de Touch Cover zeker het overwegen waard.

Pluspunten

+ Hoogwaardige behuizing met handige standaard
+ Innovatieve Touch Cover.
+ Office 2013 meegeleverd.

Minpunten

- Relatief groot en zwaar
- Apps starten duurt soms lang
- Ecosysteem is nog jong en app-aanbod relatief klein

Sub-beoordelingen

Prijs Score: 3
Featureset Score: 5
Prestaties Score: 3
Beeldkwaliteit Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 4
Ergonomie Score: 3
Warmte en geluid Score: 4
Mobiliteit en accuduur Score: 4

Eindoordeel

Tweakers zegt: goed!


Door Wout Funnekotter

- Reviewcoördinator

Wout werkt sinds 2011 bij Tweakers. Hij is van alle markten thuis, maar richt zich primair op mobiele technologie, zoals smartphones, tablets en smartwatches en vliegt de wereld over om de nieuwste producten te zien en te testen. In zijn rol als reviewcoördinator werkt hij samen met de andere redacteuren eraan om de inhoud en presentatie van de recensies constant te verbeteren.

Volg Wout op TwitterVolg Wout op Google+

Reacties (194)

Reactiefilter:-11940183+1110+215+30
1 2 3 ... 6
wat een pracht tablet, en dan die touch cover; ik wil niet zeggen dat microsoft het heeft bedacht maar de uitvoering!

Voor zover ik weet is de tablet niet te koop in Nederland maar dat is natuurlijk een kwestie van tijd. Misschien is het voor mij interessant om de tweede generatie Surface (wanneer die uitkomt) te kopen.

een lichte tablet heb ik niet perse nodig aangezien ik de tablet toch vaak neerzet.. Ook de oplader vindt ik er mooi uitzien.

Heeft iemand ook echt negatieve punten (die niet in de review genoemd zijn)? is er ook mogelijkheid om te upgraden (waardoor de tablet bijvoorbeeld sneller wordt?)

Het minpunt "- Ecosysteem is nog jong en app-aanbod relatief klein" is natuurlijk een kwestie van tijd.
"Heeft iemand ook echt negatieve punten (die niet in de review genoemd zijn)? is er ook mogelijkheid om te upgraden (waardoor de tablet bijvoorbeeld sneller wordt?)"

Kijk eens op het forum, daar staan al een aantal tropics over de surface.

Microsoft Surface

[Microsoft Surface] Levertijden en prijzen topic

[Reactie gewijzigd door Downloader_NL op 20 november 2012 08:24]

Denk dat voor dit apparaat hetzelfde geldt als voor andere tablets wat betreft 'upgraden'.
Niet dus.
Ik denk dat er wel wordt geupgrade met service packs (zoals Android 4.1.2).
Inmiddels is de ondersteunings cycle van de Surface RT bekend.

Zie ook hier

Dit geldt voor de tablet zelf.
Hoe het OS zich ontwikkeld/update staat hier los van
Maar je kan je zelf voorstellen dat een Windows RT 3.9 niet meer geheel ondersteund wordt door de hardware van 4 jaar eerder.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 26 november 2012 16:27]

Dit is de windows RT versie. Er is ook een volledige windows versie waar een intel i5 in kan met 4GB ram. http://www.youtube.com/watch?v=FvI5AfX_sVg

Aangezien ik een laptop meezeulen toch wel zwaar vind worden met al die boeken er bij lijkt me dit een leuke oplossing. Je kan hier mee op internet, wat documentjes typen, enz. Genoeg voor het meeste op school.

Leuk product van microsoft ;)
De Surface RT is redelijk goed voorzien van aansluitingen, met als belangrijkste de usb 2.0-poort aan de rechterzijde. Welke usb-apparaten wel en niet goed werken, bespreken op de volgende pagina. Boven de usb-poort zit een micro-hdmi-uitgang en daar weer boven zit een van de stereospeakers.
Het kan zijn dat ik het gewoon gruwelijk over het hoofd zie. Maar volgens mij is dit stukje van de review niet toegevoegd. Ik lees namelijk niks op de 3de pagina over usb apparaten. Daarbij ben ik erg benieuwd welke apparaten er niet werken.

In de conclusie wordt geschreven over dat je het vooral van 'nieuwe' apparaten moet hebben. Mis ik nu echt iets?

-edit- niet één pagina in de review, maar twee pagina's verder staat het inderdaad uitgelegd. Toch overeen gelezen dus.

[Reactie gewijzigd door Qon op 20 november 2012 10:32]

De USB sectie is er wel degelijk. ik zou echter graag weten of een draadloze muis kan worden aangesloten met zon usb stickje... Want dat zou pas echt handig zijn!
Wat ik heb getest zijn normale usb-muis, Logitech muis met micro unifying ontvanger en een wazig merk presenter die bij een android stick geleverd werd. Allemaal werken ze zonder problemen.
Huh? Waarom een muis aansluiten op een touch enabled ding? USB sticks of andere randapparatuur, okay..

Maar een muis op een touch interface?? Werkt dat fijner dan de touch zelf? :?
Ik kan me voorstellen dat het fijn werkt in Office of als je een film kijkt van afstand besturen.

[Reactie gewijzigd door max998 op 20 november 2012 17:08]

Ik heb een transformer infinity en als ik hem op mn werk gebruik vanuit een meeting room hang ik er vaak een muis aan. Rdp naar je pc en je kan (zeker dankzij de hoge resolutie) redelijk normaal werken.

Ik wacht nog op een android rdp client die via remotefx rdp de native touch van windows 8 kan aansturen. Dan kan je elke android tablet volledig als windows8 pro tab gebruiken (mits je natuurlijk connectie hebt met je netwerk en windows 8 pc)
Dan toch liever een Bluetooth muis? Dan kost het je ook geen usb port, werkt voor mij prima! Maar meestal laat ik de muis liggen en gebruik ik het touch display of de tracking pad op de touch cover.
Klopt ja, muis eraan hangen was meer om te kijken of het werkte. Normaal merk ik dat een combinatie van touch en het trackpad perfect werkt. Wel lijkt me een presenter er aan hangen geweldig. Dan is het een perfect ding voor presentaties.
Ik heb een tweetal Logitech muizen getest: één met draad en één zonder (met zo'n kleine ontvanger). Beide werkten prima.


Echter, zodra je Windows 8 of RT gaat proberen ga je merken dat dit OS eigenlijk veel lekkerder werkt met touchscreen dan met een muis.. Ik gok dus dat je hem snel weer weglegt :)

Overigens ook een tweetal USB-sticks, een externe hdd (WD) en een HP printer (!) zonder problemen aangesloten en gebruikt :)
Aangezien ik een laptop meezeulen toch wel zwaar vind worden met al die boeken er bij lijkt me dit een leuke oplossing. Je kan hier mee op internet, wat documentjes typen, enz. Genoeg voor het meeste op school.
Gezien de prijs kom je ook in de buurt van een ultrabookje (of Macbook Air) bijvoorbeeld. Daar gaat de Surface niet zoveel zoden aan de dijk zetten.

En dat is ook precies een beetje het probleem wat ik ermee heb. Het is een mooi ding, maar eigenlijk is het ook alles net niet. Het is net geen ultrabook, het is net geen top-tablet.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 20 november 2012 16:42]

Ik denk dat het belangrijker is dat die goed kan functioneren op elk gebied ipv top op enkele gebieden.
Deze tablet is gewoonweg multi-functioneel en doet wat die hoort te doen.
Iets wat de concurrent zoals de android en apple tablets niet kunnen doet deze wel.
Maar hoeveel tijd? Kijk naar de playbook van RIM, dat heeft een aardige tijd geduurt (en is nog steeds niet echt op peil).
Dat is dan ook een andere situatie, RIM is een stuk kleiner dan Microsoft.
Het toetsenbord is inderdaad erg fijn. wat upgrades betreft, waarschijnlijk zal je wel service packs krijgen dus krijg je een sp1,2 3 en misschien zelfs een sp4.
Ik vind het alvast een interessant apparaat en eigenlijk interessanter dan m'n iPad nu.
De iPad heeft als ENORM minpuntje dat het vrij gesloten is en je geen randapparatuur kan aansluiten.
Altijd een toetsenbord bijhebben is ook handiger dan de helft van je scherm moeten opgeven.

Momenteel moet je nog de keuze maken tussen 'lichtgewicht maar beperkt' of 'log maar compleet'. Ik hoop dat de gewichtsfactor in de komende jaren kan gereduceerd worden zodat je die keuze niet meer moet maken.

Wat ik een beetje mis in deze review (en quasi elke tabletreview) is: Hoe werkt de touch met een pennetje om notities te maken?
Ja, ik mag dan oubollig zijn (ondanks dat ik 26 ben) maar ik neem nog steeds liever handgeschreven notities.
Op m'n iPad 2 is dat een ramp. Het scherm is verre van nauwkeurig en je moet een soort van 'zoom modus' gebruiken om iets degelijks te kunnen schrijven.

[Reactie gewijzigd door Nullius op 20 november 2012 08:21]

Wanneer je het echt van geschreven aantekeningen wil hebben zou je toch wel naar de Galaxy tab series kunnen kijken, deze hebben veel focus op de stylus.

Verder lijkt dit me een geweldige tablet, toch zal ik wachten op de Surface Pro. Een volledige Windows versie op de tablet, dan is het tekort aan apps ook direct weg. Bouw kwaliteit zou goed zijn en het design(persoonlijk) is geweldig.

Ik hoop dat deze tablets snel naar Nederland komen, ik vind het ook al jammer dat de WP8 toestellen er zo lang over doen om in ons kleine land aan te komen...
Ik heb datzelfde met de Pro, echt prachtig ding, lekker strak en je krijg tenminste een volwaardige PC.


@Wout waarom geef je de bouwkwaliteit 4 sterren? Ik hoor alleen maar positieve dingen over de bouwkwaliteit, ook van jouzelf in deze review, of haal je 1 ster eraf voor alle features van die tablet omdat de magneet van de oplader te sterk is?
Ik vind dit echt een ongelooflijk mooi gebouwde tablet die ook echt waar maakt wat je zou verwachten.
Ik ga ook voor de Pro, ik werk nu al tijden intensief met tablets, en ik blijf bij mijn standpunt dat een >= 10" tablet zonder dock of extern tobo een ergonomische vergissing is. Je kunt er nét niets mee. Het houdt niet lekker vast; is veel te zwaar; plat neergelegd knik je steeds je nek, smartcovers verhelpen dat maar een beetje; een software keyboard neemt de helft van je scherm in beslag, een bt keyboard meezeulen is gedoe, en bovendien ontgaat het me nog steeds waarom je bepaalde handelingen zou moeten "touchen" die met een normaal keyboard vele malen sneller gaan.

En dat dan in gesloten eco-systemen, met bergen bagger-apps, die zo lijkt het wel, uitsluitend ter vermaak zijn. Ja natuurlijk worden er ook goeie apps gemaakt, maar het merendeel slurpt alleen maar continu je privé-gegevens leeg, verpakt in een game of rss-reader. Wat in dit artikel ook al wordt aangehaald: content consumeren gaat prima, zolang je de beperkingen van het betreffende eco-systeem accepteert, maar content creëren is zo goed als onmogelijk. Zelfs typen op een iPad met een wireless keyboard blijft irritant.

Na bijna twee jaar tabletgebruik merk ik dat ik privé alleen nog maar mijn Nexus 7 gebruik (je moet wel even uitkijken met brakke updates, 4.2 *kuch*) die ik sinds kort heb. Heerlijk formaat, lekker licht, zelfs in landscape modus is er nog enigzins op te typen met twee duimen, voor games echt het ideale formaat, en ook perfect om op te lezen.

Ik kan me simpelweg niet voorstellen dat hybrids zoals de Surface niet de toekomst zouden worden, of iets goedkopere ultrabooks met touch. Een Surface Pro zou voor mij echt ideaal zijn: compact, open systeem, wel touch, en krachtig! Deze review is bemoedigend, nu hopen dat de Pro zich ook waar gaat maken.
Helemaal mee eens, geweldig om een draagbare pc te hebben voor onderweg en thuis en kantoor gewoon in de dock met normaal muis/keyboard en 24" scherm.

nu een macbook air (waardeloos als laptop) en een ipad (waardeloos voor meer dan het ad lezen). kan niet wachten op de pro, lekker outlook

snap ook niet waarom iedereen zo tegen het "ouderwetse" buroblad is, iets naar een mapje verplaatsen en een normale mappenstructuur is super.

windows 8 nu 3 weken en helemaal goed, vertrouwde buroblad voor werk en metro voor de onzin dingen
Dat is raar, ik kan wel gewoon randapparatuur aansluiten op mijn Ipad. Ik kan zelfs mijn Ipad aansluiten als randapparatuur op andere apparaten.
Dat apple zo achterblijft wat betreft functionaliteit begrijp ik wel. die willen je tot de laatste cent leeg zuigen met hun eigen gesloten systeem.

Maar wat ik niet begrijp is dat google met android niet al veel verder is met al deze functionaliteiten. Mijn geroote xoom met USB host kabel kan ook bijna alle usb aparaten herkennen en deze herkent een PS3 controller waarmee ik games kan spelen. een USB hub (niet voorzien van stroom) kan met gemak een volwaardig toetsenbord en muis van stroom voorzien. met daarnaast ook nog een USB stick in de derde poort. Echter is dit bij de meeste niet geroote devices onmogelijk.

Je zou denken dat google op zijn minst ook alles zou ondersteunen. HEt vreemde is gewoon dat het hele android OS gewoon geen geheel is. alleen het instellingen menu al. alles staat kris kras door elkaar heen. De homescreens hebben 100den widgets die er allemaal anders uit zien wat het gewoon doet ogen als een zooitje. Een tablet wordt meestal gebruikt door verschillende mensen. meerdere accounts hadden er dan ook al vanaf dag 1 in moeten zitten.

Ik vind het opzich niet erg hoor. Ik verwacht dat windows op tablets gebied het heel ver gaat schoppen. Ik zou er graag 1 kopen maar ik vind persoonlijk de tegra 3 niet snel genoeg.

Daarnaast voldoet mijn Motorola Xoom nog prima. Doordat ik deze geroot heb staat er nu 4.1 op en kan ik de CPU overclocken van 1000 naar 1700 mhz. Hierdoor wordt de tablet echt een heel stuk sneller. De acuu gaat ruim 4 dagen mee met rond de 8 uur het scherm aan. Dit voor 490 euro toendertijd is voor mij zeker geen miskoop geweest.

Echter zou ik zo graag een tablet van rond de 500 gram zien met een volwaardige x86 processor. Dan kun je de tablet voor alles gebruiken wat je nu ook met je pc kan.. Als MS dat had uitgebracht dan waren ze echt heel erg innovatied geweest... Als je nu zo'n tablet wil heb je een stoeptegel in je hand met zijn ruim 900 gram... dat is voor lekker relax op de bank geen optie meer.
De kracht van tablets is juist dat er veel functionaliteit ontbreekt. Daardoor zijn ze relatief licht, snel en hebben ze een accuduur waar notebooks nooit aan kunnen tippen. Daardoor is m'n iPad 3 sneller met veel taken dan m'n MacBook of m'n Hp Notebook terwijl deze laatste aanzienlijk meer power onder de kap hebben.

Ik heb nooit de behoeft om apparaten aan mn tablet te hangen. Maar dat is voor iedereen anders, waarbij je dan wel moet nadenken of je met een notebook niet beter af bent.
Wat wil je aan de iPad hangen? Er zijn hardware barcode scanners, je kunt er je toetsenbord op aansluiten, je kunt er midi controllers op aansluiten icm de muziekproductie apps. Willekeurig bluetooth toetsenbord werkt ook. Dan kun je de iPhone of iPad ook koppelen aan diverse derde partij hardware op de markt. Dat laatste krijgt nu een klap door de gewijzigde connector. Ik zie de iPad nog een hele tijd het tablet landschap overheersen. Gewoon omdat het lekker werkt en de apps geoptimaliseerd zijn. Nee je kunt niet alles, maar wat het doet, doet het goed.

Wat me stoort zijn enkele softwarematige beperkingen. Zo kun je foto's van een SD kaart wel importeren (mits de bestandjes goed genoemd zijn, ook al vaag), maar je kunt niet direct vanaf SD kaart door foto's bladeren. De usb voltage hebben ze sinds een iOS update ook verlaagd met als argument 'trekt de accu niet leeg' met als gevolg dat sommige usb apparatuur niet meer werkte zonder powered usb hub. Niet dat ik veel doe met externe connecties maar toch...

Ik heb net de nieuwe nieuwe ipad (daarvoor ipad 2). En wow wat een resolutie en alles gaat vloeiend en snel. Dat is ook iets wat de Surface mist.

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 20 november 2012 11:35]

Wat je aan je ipad wil hangen? Je Iphone bijvoorbeeld om te syncen // backuppen? ^^ Lijkt me erg handig om niet afhankelijk te zijn van een sync die je niet in de hand hebt (draadloos) + gepersonaliseerd host systeem.

Een printer? Je mp3 speler? Een USB DAC als je een beetje goed geluid eruit wilt hebben (voor goede koptelefoon of een set speakers / versterker bv)? Echt geen rare dingen hoor, die je device toch meteen een stuk zelfstandiger en leuker maken.

Als het nu hardwarematig allemaal niet kon ... Maar het kan wel als je hem jailbreakt (met een hoop geklungel). Dat is een beetje het probleem denk ik :)

[Reactie gewijzigd door jkommeren op 20 november 2012 18:18]

Je kunt je iPhone en iPad gewoon via iCloud synchroniseren, dus waarom zou je je iPone aan je iPad hangen.
Je noemt allemaal dingen die met de juiste interfaces prima draadloos aangestuurd kunnen worden. Een tablet moet mobiel blijven anders neem je een groot deel van de voordelen van een tablet weg en kun je net zo goed een lompe laptop of vast werkstation gebruiken. Je maakt een iPad juist minder zelfstandig door 'm afhankelijk te maken van de plek waar de printer, usb dac en andere niet-draagbare apparatuur zich bevinden.

Ik neem als voorbeeld het gebruik van een iPad om dmx-verlichting aan te sturen via bijvoorbeeld SyntheFX Luminair. Het is veel mooier om daarvoor Art-Net te gebruiken (dmx over ip) en een Art-Net naar dmx-interface, dan om een dmx-interface met kabel direct in je iPad te pluggen waardoor je iPad niet meer mobiel is. Nu kun je met je iPad langs je setup lopen, fixtures configureren en draadloos bedienen via de wifi-verbinding van de iPad.
Helemaal mee eens. Als ik zaken lees als een printer aan een tablet hangen dan denk ik dat dergelijke mensen eigenlijk gewoon een PC willen, in dit geval een netbook.
Waarom? Sommige hebben niet eens een PC of laptop meer.
Daarnaast hoeft die printer ook niet constant aan een tablet te hangen.
Gewoon even koppelen voor dat ene printje. Gewoon handig dat het kan.
Draadloos klinkt leuk, maar ook dat kan niet met een iPad in veel gevallen. Even een filmpje op je iPad zetten vanaf je PC. iPad heeft geen toegang tot network shares, is een appje voor nodig. Prima, maar dat (betaalde) appje heeft weer niet de codecs aanwezig die de movie player app heeft. Overzetten van app naar app is niet mogelijk: dus kan niet. Dit geldt ook voor eBooks (ok, sinds een jaartje kun je ze naar jezelf mailen 8)7 ).

USB stickje of externe hdd eraan met een documentje of filmpje: kan niet. Sowieso eerst een onhandige USB adapter erbij kopen en dan nog is het aantal compatible media beperkt.

Even aansluiten aan willekeurige PC en bestandjes erop en eraf: kan niet, moet via iTunes.

Voor mij zijn dat behoorlijke deal breakers.
@Femme
Betere voorbeelden zijn inderdaad:
- Even een USB printer koppelen voor dat ene printje
- Een Xbox controller koppelen, want veel games spelen beter met physieke knoppen
- Een USB stick plaatsen omdat de andere persoon dat ene bestand net op USB stick heeft staan.
- Je telefoon koppelen zodat deze opgeladen wordt.
- Enz enz. Allemaal zonder adapters.
Daarnaast zet je een Surface snel even neer door de ingebouwde stand.
Ook handig af en toe.

En uiteraard heeft een Surface WiFi ed voor draadloos communicatie.
Plus-Plus dus, waar het met een ipad bijvoorbeeld Plus-Min is.
.

[Reactie gewijzigd door Sake op 21 november 2012 13:25]

Microsoft geeft zelf aan dat, voor optimaal gebruik, de touchcover een gewenperiode nodig heeft van ongeveer een week. Zouden jullie, na een aantal dagen spelen en typen, nogmaals de typetest kunnen uitvoeren? Indien dat al gedaan is dan vind ik alsnog de typesnelheid wat tegenvallen.

Overige reviews melden trouwens ook dat de browserbenchmarks niet overeenkomen met de daadwerkelijke snelheid....zullen alle andere browsers dan zo erg geoptimaliseerd zijn?
Ik heb m'n surface nu ruim een week en ik type vele malen sneller op de cover dan op het scherm. Je kunt gewoon blind typen op de cover, de enige gewenning is dat je geen feedback krijgt behalve een tik geluidje dat je de toets geraakt hebt.

Het hard in moeten drukken van de toetsen kan ik me trouwens ook niet in vinden wat hier in de review gezegd wordt.
wat ik me afvraag, is wat er na paar weken/maanden gebeurd met de cover op het glas. Vaak zie je dat het glas/bescherm laag slijt en een 'afdruk' achterlaat van het toetsenbord.
Helemaal mee eens.
Ik heb hem ook en typ, na wat oefening, met 90% van mijn normale typsnelheid en dezelfde foutmarge. 100% haal ik ook, maar dan maak ik net wat te veel fouten.

Wat wel belangrijk is, is dat je het typecover op een stabiele vlakke ondergrond gebruikt, zoals een bureau.
Als je hem bijvoorbeeld op schoot gebruikt, werkt hij in mijn ervaring veel minder goed. Hij gaat bij mij dan té snel de toetsaanslagen oppakken, ook als je gewoon je vingers neerlegt bijv..
Maar dan nog is hij eerder té gevoelig, dan te zwaar..
90% is wel heel veel voor iets zonder feedback. Lijkt me erg lastig om dan te bepalen of je aanraking is geregistreerd en dan met name wanneer je aan de volgende toets kunt beginnen.

Hangt er natuurlijk ook een beetje vanaf hoe snel je typt. Haal zelf 112 woorden per minuut (engels) op fast fingers. Kan me voorstellen dat als jou maximum op 80 (of lager) ligt het inderdaad allemaal niet zoveel uitmaakt.

Misschien kun je de resultaten delen? Dat zegt wat meer.
Haha, ik ben een vlotte typist hoor, maak je maar niet druk ;)
Je hebt weliswaar geen echt fysieke feedback, maar je kunt de toetsen wel echt voelen - er zitten namelijk verdiepingen tussen de toetsen (zie foto's). Dus je kunt (onbewust) op gevoel je vingers veel beter plaatsen dan op de vlakke glasplaat van een onscreen-keyboard.

Die 90% was een inschatting van mij, ik had het niet getest. Maar op jouw verzoek het testje op 10fastfingers gedaan :) En wat blijkt, ik zat er niet ver naast.

Ik heb de test zowel op PC als Surface 3x gedaan: 2x oefenen, 1x "voor het echie".

Op mijn gewone PC met Logitech UltraX-toetsenbord haalde ik 104 woorden per minuut.
Op de Surface met Touchcover... tromgeroffel.. 87 woorden per minuut.

Komt dus neer op 84%. En ik denk dat ik met wat meer oefening nog wel sneller wordt :)

[Reactie gewijzigd door HyperioN op 20 november 2012 23:34]

Kijk daar kunnen we wat mee:). Met 87 woorden per minuut valt wel te leven.

Voordeel is natuurlijk ook dat het keyboard niet op je scherm zit en je dus alles netjes kunt zien. Maargoed de review suggereert dat het vervolgens trager gaat dan via touch. Mijn ervaring met touch only is niet zo positief. Ik typ daar eigenlijk altijd met twee vingers, bovendien zit het virtuele toetsenbord vaak in de weg.

Jou ervaring positioneert de surface tablet tussen een fysiek keyboard (e.g. transformer) en touch. Dat maakt de tablet meteen een stuk interessanter voor mij.

Hoe zit het met track changes in de meegeleverde office? Zijn die uit te lezen/bij te werken?

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 21 november 2012 00:13]

En dan is er nog een type cover te leveren dat ca 2 mm dikker is, een normaal TB waarmee je wel die 100% kan halen.
Ik denk toch dat deze tablet zal scoren in de zakelijke markt, sommige features zijn echt wel heel handig.
Ook de aanwezigheid van Office zal voor velen een doorslag zijn!
Ik ben het niet eens met de laatste alinea van de conclusie. Hoezo is is de Surface een niche product? Door de toevoeging van de touchcover en vooral office is de Surface voor mij een laptop vervanger. Het is dat ik momenteel nog een goed werkende laptop heb anders zou de Surface de vervanger worden.

Ook haalt de reviewer dit met zijn laatste zin eigenlijk al onderuit door aan te geven dat de Surface meer uit een tablet haalt dan zijn concurrenten voor een vergelijkbare prijs.

[Reactie gewijzigd door Vegeto79 op 20 november 2012 08:35]

Het is een niche-product in de zin dat er maar een kleine markt voor is. De meeste mensen willen een tablet voornamelijk gebruiken voor consumptie, niet om productief bezig te zijn.
Het feit dat de iPad vrijwel uitsluitend voor consumptie geschikt is en succesvol is wil nog niet zeggen dat consumenten niet productief willen zijn op een tablet, die conclusie trek jij zelf op basis van het succes van de iPad. Dat is hetzelfde als zeggen dat mensen alleen zwarte auto's willen omdat de T-Ford zo succesvol was.
behalve dat er niet zo gek veel keus was in de tijd van de T-Ford en nu wel.
Nee, en voor de Surface was er ook niet gek veel keus in tablets. Je had Android en iOS, die allebei op consumptie gericht zijn.
Ben het met @RoccoS eens...

Een tablet was in de eerste paar jaar ook echt bedoelt als consumptie item en werd hiervoor ook ontwikkeld...

Microsoft legt de lat hoger en probeer er een productieve draai aan te geven, wat nog niet gedaan is en dus voor verrassende resultaten kan zorgen... Nu pas gaan we echt zien of een tablet 'enkel voor consumptie' aangeschaft wordt, of dat er toch een markt voor productiviteit is (waar ik zelf op hoop, want ik zie wel een toekomst in hybrides)
Hoezo is dat nog niet gedaan we hebben toch al jaren (niet te letterlijk nemen hè...) 18 maanden de transfomer reeks van Asus???

Zoals in de review te lezen is krijg je bij de transformer een fysiek toetsenbord. Resultaat is een apparaat wat lichter is dan je laptop maar wel 15+ uur mee gaat.

Bovendien kun je met documents to go vrijwel alle office functionaliteit gebruiken inclusief track changens (track changes is overigens iets wat in veel alternatieve office pakketten ontbreekt!).

Een USB muis in de usb poort van de TF300 stoppen is ook geen probleem.

Als het gewicht een probleem is lijkt me een bezoekje aan de sportschool een goed idee :+ . Dock klik je er gewoon aan als je de tablet verplaatst (ivm bescherming vh scherm) en je klikt het los als je op de bank gaat zitten oid.

Persoonlijk had ik meer van de surface tablet verwacht. Typresultaten van de touchcover vallen mij tegen. Stiekem hoopte ik ook dat Microsoft iets had bedacht waardoor (simpele) x86 applicaties op windows 8 arm konden draaien.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 21 november 2012 00:03]

Hoezo, we hebben al 'jaren' Transformers van ASUS, die tablets zijn vorig jaar juni uitgekomen!
Je kunt ook iemand te letterlijk nemen...

Jaren was natuurlijk een beetje aangezet;). De eerste ipad kwam uit April 2010. Toen begon de rage pas.

De TF101 staat vanaf mei 2011 in de pricewatch. In tablet jaren (als we de pda en de tablets in 1980 even niet meetellen) in ieder geval al lang en breed bedacht en uitgewerkt...

Het punt was dat het dus al wel gedaan is, en dat is nog steeds ook zo...
Ik vraag me dus af of er een kleine markt voor is. Zeker als het de verwachting is dat er in 2013 meer tablets dan laptops verkocht gaan worden.

Als ik voor mezelf spreek en ik heb de keus tussen een aantal tablets, waarvan er één meer mogelijkheden biedt dan de rest tegen dezelfde prijs, dan zou voor mij de keus makkelijk zijn. In die zin biedt de Surface voor mij 'the best of both worlds'.
Het is een niche-product in de zin dat er maar een kleine markt voor is. De meeste mensen willen een tablet voornamelijk gebruiken voor consumptie, niet om productief bezig te zijn.
Een kleine markt? De zakelijk markt gebruikt nu vooral iPads omdat er geen beter alternatief beschikbaar is, daar kan nu met deze Surface tablet icm Touch Cover en Windows 8 wel eens verandering in komen.
Je kan ook heerlijk browsen hoor.
Simpel het is geen x86 laptop/tablet hybrid maar een ARM laptop/hybrid.

Als je een goede tablet wil, dan is de iPad beter en als je een Windows laptop wil, dan kan de RT geen echte Windows applicaties draaien.

De Pro is het product waar meer mensen op zitten wachten. MS weet dit en heeft bewust slechts 2-3 miljoen RT's besteld.

En voor de gene die een lichte laptop willen (wat dit toch eigenlijk is) zijn de echte lichte laptops vaak toch beter geschikt. Als je sommige niet betaalde reviews leest merk je dit echt, de RT zit overal net tussen in. En dat maakt het een niche apperaat.
De meeste mensen snappen dat niet eens. Dit is toch alleen om de Windows 8 tablets verkoop te stimuleren.
Hmmm... volgens mij geeft de OP zelf het antwoord op zijn vraag waarom Surface RT een nicheproduct is.
ALS je inderdaad al een goede laptop hebt waarom zou je dan nog een Surface RT met touchcover kopen? Aangezien de meeste mensen die veel voor werk op pad zijn al een laptop hebben moet je dus wachten tot deze laptops vervangen worden en blijft Surface RT een nicheproduct.

\Surface Pro daarentegen heeft door de backwards compatibility het wel in zich om echt groot te worden. Dus ik ben meer benieuwd wanneer die geïntroduceerd wordt
Dan staat het misschien niet duidelijk in mijn eerste post.

Ik bedoelde te zeggen dat de Surface niet alleen een goed alternatief is voor een Android tablet of een iPad maar ook als eerste tablet echt als laptop vervanger kan dienen.

Voor mijn gevoel heeft de Surface dan ook een grotere markt dan zijn alternatieven.

[Reactie gewijzigd door Vegeto79 op 20 november 2012 16:45]

Ik vind eerlijk gezegd het hele argument dat deze tablet zo geschikt is voor content produktie erg overdreven, tenzij je het typen van wat mails en eenvoudige office file bewerkingen serieuze content produktie vindt. Office, die vreemd genoeg niet eens geoptimaliseerd is voor touch?

Het scherm is voor content produktie doeleinden piepklein, de invoermogelijkheden zijn er niet echt voor geoptimaliseerd en de hardware is erg matig. Ook draait het OS de meest populaire content produktie software niet. Hoezo is het dan een machine die goed is in content produktie?

Ja, de haastige pennelikker die van afspraak naar afspraak loopt kan hier zeker mee uit de voeten, maar een power user niet, en voor hen is het zeker geen laptopvervanger. Ik stel me content producenten voor als power users, niet als mensen die een mail typen.

Persoonlijk zou ik de iPad beoordelen als "erg slecht" voor content produktie, en deze Surface als "slecht".
Nu nog een X86 versie met Corei3/i5 met IGP en ze hebben me!

Waanzinnig design en ik had niet verwacht dit ooit over een Microsoft product te zeggen.
De Surface Pro komt als het goed is in januari!
Holy-S...
- 1920x1080,
- CoreI5,
- 4GB Ram,
- 64~128GB

http://www.microsoft.com/...dows-8-pro/specifications
Dat is weer geen tablet. (met pen!) Hoe mooi de Air ook is, het blijft een Mac :-)
Een tablet is niet opeens de hoogste rang die bereikt kan worden... Een tablet kan veel taken beter vervullen dan een laptop. Een laptop kan veel taken weer beter dan een tablet.

Een Surface x86 is een laptop met een touchscreen, een inferieur toetsenbord en een ventilator. Dit zal geen mainstream worden en in een niche terecht komen, tenzij zeer scherp geprijsd. Als ze dat apparaat onder de 700 euro op de markt brengen, dan heeft het best een kans om een aanzienlijk marktaandeel te pakken. Komt het tussen de 800 en 1000 euro, dan vrees ik dat het geen succes gaat worden.

FYI: Behalve dat de Air geen touchscreen heeft, kan er verder Windows 8 op gedraaid worden.
Inferieur toetsenbord? Je hebt ook een gewone type-cover en je kan er elk toetsenbord aan hangen dat je wilt. Vooral als je met een Air komt aanzetten moet ik lachen om je opmerking; de toetsenborden van Apple zijn allemaal dramatisch geweest sinds hun laatste mechanische toetsenbord begin jaren 90. Voor goede toetsenborden op laptops moet je bij de Thinkpads zijn.
Maar het is een beter bord dan een geen-toetsen-bord, zoals touchscreen of pseudo-keyboard-in-cover.
Ik heb zakelijk nu een jaar of 7 lenovo thinkpads, maar doe mij qua toetsenbord dan toch maar een apple. Ik vind 'm fijner typen en de toetsen zitten voor mij op een logischere plek.
Heb je ook niet die stomme rode pointing stick in 't midden.
Zou mooi zijn als er Haswell in zou komen :)
Zijn wel wat geruchten van, maar is zeer onwaarschijnlijk.
Mooie review! Heb zelf ook een iPad en die bevalt prima. De iPad is voor mij dan ook geen laptop vervanger.

Deze windows RT zie ik wel als potentiele vervanger.. en wat ik wel zou willen weten of misschien is dat voor de Pro versie, zit er ook een video uitgang op? Dan kan je op de flexplek je 24-27" er aan koppelen met USB toetsenbord ;-).
Er zit inderdaad een micro-hdmi out op.
Op de Pro zit een MiniDisplay port op ipv een Micro HDMI port.
Ik zou voor een laptop replacement toch maar voor de Pro versie gaan:
Wat vreemd is dat ik op m'n surface de video's op tweakers niet fullscreen kan laten zien. Bij het klikken op het icoontje geeft hij aan dat dit niet ondersteund wordt door de browser. Zowel bij Metro IE als desktop IE. Op andere sites trouwens geen problemen hiermee.
flash player op Windows RT? :? Die heeft dat niet hoor.
Er is wel Flash support in Windows RT, maar standaard beperkt. De beperkingen staan gelukkig in een xml file, dus je kunt de boel aanpassen.
Dit heb je verkeerd. Het is juist Microsoft die de patenten heeft met de magneetjes en het opladen.
Even kijken of ik de bron hiervan terug kan vinden.

Edit:
http://www.engadget.com/2...netic-patent-application/

Komt het meest in de buurt van wat ik bedoel, maar nog niet echt het bericht wat ik zelf gelezen heb.

[Reactie gewijzigd door Devian op 20 november 2012 09:37]

Is het niet juist Microsoft die dit idee als eerst had? Van een ding ben ik zeker: het is niet gejat van Apple.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair: Gamescom 2014 Websites en communities Smartphones Beheer en beveiliging Windows Sony Microsoft Games Consoles Besturingssystemen

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013