Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 194 reacties, 323.049 views •

Conclusie

De Surface RT leek ons zo vernieuwend dat we hem uit het buitenland geïmporteerd hebben en achteraf zijn we daar heel blij mee, want hij weet zich zeker te onderscheiden van andere tablets. De behuizing ziet er strak uit en is netjes afgewerkt. De ingebouwde kickstand vinden we een goede vondst, die we bij meer tablets willen zien. Vergeleken met veel andere tablets is hij wel aan de zware en grote kant, zeker bij alleen consumptief gebruik.

Hij komt pas goed uit de verf als je vaak wisselt van toepassing, bijvoorbeeld een filmpje bekijken, webbrowsen of een app gebruiken, afgewisseld met productie. Tikken met de Touch Cover gaat vanwege het gebrek aan feedback niet zo makkelijk als met een echt toetsenbord, maar het went na verloop van tijd zeker. Daarnaast heeft hij enkele duidelijke voordelen, met als belangrijkste dat je je nooit hoeft af te vragen of je het toetsenbord mee moet nemen, zoals bij een Asus Transformer of als je een tablet met los bluetooth-keyboard gebruikt.

De usb-poort maakt het mogelijk om verschillende soorten randapparatuur aan te sluiten, al is het wel van belang dat de hardware een beetje nieuw is. Ook Office RT is een groot pluspunt en hoewel de software niet zo uitgebreid is als de x86-variant, blijft het een krachtig softwarepakket.

Microsofts eerste tablet is niet voor iedereen en we verwachten dan ook niet dat hij een groot marktaandeel zal veroveren. In vergelijking met de marktleiders komen bijvoorbeeld de omvang en het jonge ecosysteem al snel bovendrijven als minpunten. Wij zijn echter gecharmeerd van de filosofie achter het product en het gemak waarmee je kan wisselen van contentconsumptie naar de productie ervan.

Dat alles maakt van de Surface RT een duidelijk nicheproduct. Behoor je tot de groep mensen die af en toe op de bank wat informatie tot zich willen nemen, dan ben je beter af met een mooie Android-tablet of een iPad en kun je één ster bij de eindscore wegdenken. Wil je echter meer uit je tablet halen, dan is de Surface RT in combinatie met de Touch Cover zeker het overwegen waard.

Pluspunten

+ Hoogwaardige behuizing met handige standaard
+ Innovatieve Touch Cover.
+ Office 2013 meegeleverd.

Minpunten

- Relatief groot en zwaar
- Apps starten duurt soms lang
- Ecosysteem is nog jong en app-aanbod relatief klein

Mobiliteit en accuduur 8
Warmte en geluid 8
Ergonomie 6
Bouwkwaliteit 8
Beeldkwaliteit 8
Prestaties 6
Featureset 10
Prijs 6

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Verkrijgbaar vanaf: € 736,89

Door Wout Funnekotter

- Adjunct-hoofdredacteur

Wout werkt sinds 2011 bij Tweakers. Hij is van alle markten thuis, maar richt zich primair op mobiele technologie, zoals smartphones, tablets en smartwatches en vliegt de wereld over om de nieuwste producten te zien en te testen. In zijn rol als adjunct-hoofdredacteur werkt hij samen met de andere redacteuren eraan om de inhoud en presentatie van de site constant te verbeteren.

Volg Wout op TwitterVolg Wout op Google+

Reacties (194)

Reactiefilter:-11940183+1110+215+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
1 2 3 ... 6
Ik ben het niet eens met de laatste alinea van de conclusie. Hoezo is is de Surface een niche product? Door de toevoeging van de touchcover en vooral office is de Surface voor mij een laptop vervanger. Het is dat ik momenteel nog een goed werkende laptop heb anders zou de Surface de vervanger worden.

Ook haalt de reviewer dit met zijn laatste zin eigenlijk al onderuit door aan te geven dat de Surface meer uit een tablet haalt dan zijn concurrenten voor een vergelijkbare prijs.

[Reactie gewijzigd door Vegeto79 op 20 november 2012 08:35]

Het is een niche-product in de zin dat er maar een kleine markt voor is. De meeste mensen willen een tablet voornamelijk gebruiken voor consumptie, niet om productief bezig te zijn.
Het feit dat de iPad vrijwel uitsluitend voor consumptie geschikt is en succesvol is wil nog niet zeggen dat consumenten niet productief willen zijn op een tablet, die conclusie trek jij zelf op basis van het succes van de iPad. Dat is hetzelfde als zeggen dat mensen alleen zwarte auto's willen omdat de T-Ford zo succesvol was.
behalve dat er niet zo gek veel keus was in de tijd van de T-Ford en nu wel.
Nee, en voor de Surface was er ook niet gek veel keus in tablets. Je had Android en iOS, die allebei op consumptie gericht zijn.
Ben het met @RoccoS eens...

Een tablet was in de eerste paar jaar ook echt bedoelt als consumptie item en werd hiervoor ook ontwikkeld...

Microsoft legt de lat hoger en probeer er een productieve draai aan te geven, wat nog niet gedaan is en dus voor verrassende resultaten kan zorgen... Nu pas gaan we echt zien of een tablet 'enkel voor consumptie' aangeschaft wordt, of dat er toch een markt voor productiviteit is (waar ik zelf op hoop, want ik zie wel een toekomst in hybrides)
Hoezo is dat nog niet gedaan we hebben toch al jaren (niet te letterlijk nemen hè...) 18 maanden de transfomer reeks van Asus???

Zoals in de review te lezen is krijg je bij de transformer een fysiek toetsenbord. Resultaat is een apparaat wat lichter is dan je laptop maar wel 15+ uur mee gaat.

Bovendien kun je met documents to go vrijwel alle office functionaliteit gebruiken inclusief track changens (track changes is overigens iets wat in veel alternatieve office pakketten ontbreekt!).

Een USB muis in de usb poort van de TF300 stoppen is ook geen probleem.

Als het gewicht een probleem is lijkt me een bezoekje aan de sportschool een goed idee :+ . Dock klik je er gewoon aan als je de tablet verplaatst (ivm bescherming vh scherm) en je klikt het los als je op de bank gaat zitten oid.

Persoonlijk had ik meer van de surface tablet verwacht. Typresultaten van de touchcover vallen mij tegen. Stiekem hoopte ik ook dat Microsoft iets had bedacht waardoor (simpele) x86 applicaties op windows 8 arm konden draaien.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 21 november 2012 00:03]

Hoezo, we hebben al 'jaren' Transformers van ASUS, die tablets zijn vorig jaar juni uitgekomen!
Je kunt ook iemand te letterlijk nemen...

Jaren was natuurlijk een beetje aangezet;). De eerste ipad kwam uit April 2010. Toen begon de rage pas.

De TF101 staat vanaf mei 2011 in de pricewatch. In tablet jaren (als we de pda en de tablets in 1980 even niet meetellen) in ieder geval al lang en breed bedacht en uitgewerkt...

Het punt was dat het dus al wel gedaan is, en dat is nog steeds ook zo...
Ik vraag me dus af of er een kleine markt voor is. Zeker als het de verwachting is dat er in 2013 meer tablets dan laptops verkocht gaan worden.

Als ik voor mezelf spreek en ik heb de keus tussen een aantal tablets, waarvan er één meer mogelijkheden biedt dan de rest tegen dezelfde prijs, dan zou voor mij de keus makkelijk zijn. In die zin biedt de Surface voor mij 'the best of both worlds'.
Het is een niche-product in de zin dat er maar een kleine markt voor is. De meeste mensen willen een tablet voornamelijk gebruiken voor consumptie, niet om productief bezig te zijn.
Een kleine markt? De zakelijk markt gebruikt nu vooral iPads omdat er geen beter alternatief beschikbaar is, daar kan nu met deze Surface tablet icm Touch Cover en Windows 8 wel eens verandering in komen.
Je kan ook heerlijk browsen hoor.
Hmmm... volgens mij geeft de OP zelf het antwoord op zijn vraag waarom Surface RT een nicheproduct is.
ALS je inderdaad al een goede laptop hebt waarom zou je dan nog een Surface RT met touchcover kopen? Aangezien de meeste mensen die veel voor werk op pad zijn al een laptop hebben moet je dus wachten tot deze laptops vervangen worden en blijft Surface RT een nicheproduct.

\Surface Pro daarentegen heeft door de backwards compatibility het wel in zich om echt groot te worden. Dus ik ben meer benieuwd wanneer die geïntroduceerd wordt
Dan staat het misschien niet duidelijk in mijn eerste post.

Ik bedoelde te zeggen dat de Surface niet alleen een goed alternatief is voor een Android tablet of een iPad maar ook als eerste tablet echt als laptop vervanger kan dienen.

Voor mijn gevoel heeft de Surface dan ook een grotere markt dan zijn alternatieven.

[Reactie gewijzigd door Vegeto79 op 20 november 2012 16:45]

Simpel het is geen x86 laptop/tablet hybrid maar een ARM laptop/hybrid.

Als je een goede tablet wil, dan is de iPad beter en als je een Windows laptop wil, dan kan de RT geen echte Windows applicaties draaien.

De Pro is het product waar meer mensen op zitten wachten. MS weet dit en heeft bewust slechts 2-3 miljoen RT's besteld.

En voor de gene die een lichte laptop willen (wat dit toch eigenlijk is) zijn de echte lichte laptops vaak toch beter geschikt. Als je sommige niet betaalde reviews leest merk je dit echt, de RT zit overal net tussen in. En dat maakt het een niche apperaat.
De meeste mensen snappen dat niet eens. Dit is toch alleen om de Windows 8 tablets verkoop te stimuleren.
Ik vind eerlijk gezegd het hele argument dat deze tablet zo geschikt is voor content produktie erg overdreven, tenzij je het typen van wat mails en eenvoudige office file bewerkingen serieuze content produktie vindt. Office, die vreemd genoeg niet eens geoptimaliseerd is voor touch?

Het scherm is voor content produktie doeleinden piepklein, de invoermogelijkheden zijn er niet echt voor geoptimaliseerd en de hardware is erg matig. Ook draait het OS de meest populaire content produktie software niet. Hoezo is het dan een machine die goed is in content produktie?

Ja, de haastige pennelikker die van afspraak naar afspraak loopt kan hier zeker mee uit de voeten, maar een power user niet, en voor hen is het zeker geen laptopvervanger. Ik stel me content producenten voor als power users, niet als mensen die een mail typen.

Persoonlijk zou ik de iPad beoordelen als "erg slecht" voor content produktie, en deze Surface als "slecht".
Goede review, ben het er aardig mee eens. Ik heb hem sinds een week of 3. De zwarte, want wit is alleen voor een aardige extra prijs te verkrijgen en andere kleuren helemaal niet (UK).

Zoals hier boven ook al gezegd ben ik het niet helemaal een met de review over de touch cover.
Het zal er mee te maken hebben hoe ik typ, maar ik vind typen op de cover echt veel beter dan op het scherm.

Jammer dat er niets gezegd wordt over de xBox, want die 2 werken heel goed samen. Ook waard om te vernoemen zijn de dubbele Wi-Fi antennes, ik kan met mijn Surface veel meer netwerken vinden dan met elk ander product in mijn huis. En de snelheid is vele malen hoger.

De app store is nog een beetje tegenvallend. Ik had verwacht dat de apps voor de windows phone ook wel snel voor de surface zouden komen, dat valt helaas een beetje tegen. Ik mis er nog aardig wat. Met de komst van Windows 8 blijf ik hoopvol dat ze wel zullen komen.

Al met al wat mij betreft een prima produkt. Kan niet wachten tot januari, dan koop ik de Pro en krijgt mijn vrouw deze!
Ik heb hem zelf ook.
Prima review, waar ik het in grote lijnen helemaal mee eens ben.

Twee puntjes echter:
Het typen op het touchcover gaat in mijn ervaring een stuk beter dan in deze review is aangegeven.
Het kost wat gewenning uiteraard, en dat geef ik toe. Maar na twee weekjes spelen en met de Surface notuleren bij een aantal besprekingen, durf ik te zeggen dat ik mijn typsnelheid tot 95% benader met dezelfde foutmarge.
Ik zou zelfs 100% van mijn snelheid kunnen halen, maar dan ga ik inderdaad meer fouten maken.

Tweede is dat je kan instellen dat je het "normale toetsenbord" (inclusief nummertoetsen) óók als virtual-keyboard kunt instellen, via je settings-scherm. Daarmee is deze alinea dus feitelijk onjuist:
"Een laatste voordeel is de indeling van het toetsenbord; naast de qwerty-toetsen is er bovenaan nog een rij numerieke toetsen en ook leestekens hebben net als bij een fysiek toetsenbord een eigen knop. Bij het virtuele toetsenbord zitten veel van deze zaken verstopt achter een knop die de qwerty-weergave vervangt door minder gebruikte toetsen."
Microsoft geeft zelf aan dat, voor optimaal gebruik, de touchcover een gewenperiode nodig heeft van ongeveer een week. Zouden jullie, na een aantal dagen spelen en typen, nogmaals de typetest kunnen uitvoeren? Indien dat al gedaan is dan vind ik alsnog de typesnelheid wat tegenvallen.

Overige reviews melden trouwens ook dat de browserbenchmarks niet overeenkomen met de daadwerkelijke snelheid....zullen alle andere browsers dan zo erg geoptimaliseerd zijn?
Ik heb m'n surface nu ruim een week en ik type vele malen sneller op de cover dan op het scherm. Je kunt gewoon blind typen op de cover, de enige gewenning is dat je geen feedback krijgt behalve een tik geluidje dat je de toets geraakt hebt.

Het hard in moeten drukken van de toetsen kan ik me trouwens ook niet in vinden wat hier in de review gezegd wordt.
Helemaal mee eens.
Ik heb hem ook en typ, na wat oefening, met 90% van mijn normale typsnelheid en dezelfde foutmarge. 100% haal ik ook, maar dan maak ik net wat te veel fouten.

Wat wel belangrijk is, is dat je het typecover op een stabiele vlakke ondergrond gebruikt, zoals een bureau.
Als je hem bijvoorbeeld op schoot gebruikt, werkt hij in mijn ervaring veel minder goed. Hij gaat bij mij dan té snel de toetsaanslagen oppakken, ook als je gewoon je vingers neerlegt bijv..
Maar dan nog is hij eerder té gevoelig, dan te zwaar..
90% is wel heel veel voor iets zonder feedback. Lijkt me erg lastig om dan te bepalen of je aanraking is geregistreerd en dan met name wanneer je aan de volgende toets kunt beginnen.

Hangt er natuurlijk ook een beetje vanaf hoe snel je typt. Haal zelf 112 woorden per minuut (engels) op fast fingers. Kan me voorstellen dat als jou maximum op 80 (of lager) ligt het inderdaad allemaal niet zoveel uitmaakt.

Misschien kun je de resultaten delen? Dat zegt wat meer.
Haha, ik ben een vlotte typist hoor, maak je maar niet druk ;)
Je hebt weliswaar geen echt fysieke feedback, maar je kunt de toetsen wel echt voelen - er zitten namelijk verdiepingen tussen de toetsen (zie foto's). Dus je kunt (onbewust) op gevoel je vingers veel beter plaatsen dan op de vlakke glasplaat van een onscreen-keyboard.

Die 90% was een inschatting van mij, ik had het niet getest. Maar op jouw verzoek het testje op 10fastfingers gedaan :) En wat blijkt, ik zat er niet ver naast.

Ik heb de test zowel op PC als Surface 3x gedaan: 2x oefenen, 1x "voor het echie".

Op mijn gewone PC met Logitech UltraX-toetsenbord haalde ik 104 woorden per minuut.
Op de Surface met Touchcover... tromgeroffel.. 87 woorden per minuut.

Komt dus neer op 84%. En ik denk dat ik met wat meer oefening nog wel sneller wordt :)

[Reactie gewijzigd door HyperioN op 20 november 2012 23:34]

Kijk daar kunnen we wat mee:). Met 87 woorden per minuut valt wel te leven.

Voordeel is natuurlijk ook dat het keyboard niet op je scherm zit en je dus alles netjes kunt zien. Maargoed de review suggereert dat het vervolgens trager gaat dan via touch. Mijn ervaring met touch only is niet zo positief. Ik typ daar eigenlijk altijd met twee vingers, bovendien zit het virtuele toetsenbord vaak in de weg.

Jou ervaring positioneert de surface tablet tussen een fysiek keyboard (e.g. transformer) en touch. Dat maakt de tablet meteen een stuk interessanter voor mij.

Hoe zit het met track changes in de meegeleverde office? Zijn die uit te lezen/bij te werken?

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 21 november 2012 00:13]

En dan is er nog een type cover te leveren dat ca 2 mm dikker is, een normaal TB waarmee je wel die 100% kan halen.
wat ik me afvraag, is wat er na paar weken/maanden gebeurd met de cover op het glas. Vaak zie je dat het glas/bescherm laag slijt en een 'afdruk' achterlaat van het toetsenbord.
Jammer dat er geen NFC en GPS opzit, verder een strakke tablet. Voor die prijs hadden ze wel wat extra sensoren kunnen toevoegen (Gyro, kompas etc)
Van een Q&A sessie op reddit:
Why is there no NFC integration when WP8 is pushing it heavily?

For the product design experience we were aiming for with Surface, the Mg metal enclosure, including the back case, was critical. This made good antenna design for NFC a trade-off in our development process.

[Reactie gewijzigd door RayNbow op 20 november 2012 11:42]

Design over function.
Het grootste kritiekpunt vanuit het Microsoft kamp op Apple...
Best Ironisch dus...
behalve dat een behuizing nog een belangrijke functie heeft naast mooi zijn: behuizen.
Een licht en stevig exterieur is erg belangrijk voor zo'n (dure) tablet.

Bevalt mij iniedergeval goed, dat magnesium :)
Gyro en compass zitten er in. NFC en GPS inderdaad niet.
Productieve tablet?

Ik weet niet hoe productief je kunt zijn op een apparaat met de rekenkracht van een iPad 1 maar goed.

Ik zou wel eens iemand willen spreken die er een paar weken mee heeft gewerkt. Want dat schijnt er echt mee te kunnen. Al dat wachten, daar word je toch niet goed van? Ik zou me er kapot aan ergeren. En als dit ding niet bedoelt is om er langer mee te werken, waarom dan het gedoe met die standaard en touch cover? Als ik even snel iets moet doen kan ik dat net zo goed op een iPad/Nexus doen. Even lekker typen met dat flexi keyboard en de standaard uitgeklapt op schoot? Hoe zit dat op die minuscule tafeltjes in de trein of in het vliegtuig? Dat zou ik wel eens willen weten. Het KAN ermee maar werkt het ook goed?

Ik vind het een redelijk oppervlakkige review. Ik zou graag eens zien dat Funnekotter een venster in de desktop modus kleiner en groter maakt. Of er een 3e/4e gen iPad, nieuwste Nexus naast houden om de performance te vergelijken.

Gelukkig zijn er mensen die dat wel doen; voor reële vergelijkingen met huidige tablets moet je echt eens kijken naar het kanaal van Chris Pirillo op YouTube: http://www.youtube.com/user/lockergnome?feature=watch

Microsoft Surface with Windows RT: Performance
http://www.youtube.com/wa...p;feature=player_embedded

Vergeet niet dat deze tablet net zoveel kost als een instap iPad 4e gen / Nexus. En dat je maar de helft van de geadverteerde ruimte van het 32GB model tot je beschikking hebt.

Tel alles bij elkaar op en dan kan je niet anders concluderen dat je wel heel veel van Microsoft moet houden wanneer je ontkent dat dit een prutsding is.

Edit: @3:49 probeert Funnekotter de standaard vergeefs via de uitsparing voor de oplader te openen. Goed indsutrieel design hoor!

[Reactie gewijzigd door Jeronymus op 20 november 2012 17:37]

Present. Van week heb ik gewerkt met mijn Surface en dat werkt perfect. Dat wachten is nauwelijks van toepassing. Vergeet ook niet dat er inmiddels een grote update geweest is inclusief Office. Daarnaast switch je heel snel tussen apps. Dat zie je in die video bij Word: staat er gelijk.

En die van Pirillo reëel noemen? Ten eerste is het nog voor de update kijkende naar de tijd van de review en daarnaast doet hij wel heel erg zijn best om de Surface er minder goed uit te laten komen. De stem helpt ook niet.

Wouter's review heeft toch handson's? En voor de vensters verschuiven: gaat heel goed, maar iets beter met een muis. Logisch. En die kan je naast via BT bij een Surface ook via de USB poort aansluiten. Daarnaast zijn er metro apps waarmee je het ook in de Metro interface kan doen. Had wel standaard in Windows RT mogen zitten.

Vergeet niet dat de 32Gb Surface ongeveer net zoveel kost als een 16GB ipad4.
Heb er trouwens een 128GB SD kaartje inzitten.

Tel alles bij elkaar op en dan kan je niet anders concluderen dat de Surface de nieuwe standaard zet. Je kan alles zonder echte compromissen. En meer.
Zoals van de week. XBox controller receiver in de USB port en gaan.
Accu van de telefoon bijna leeg. De Surface kan ook de telefoon opladen.
Even snel een printer toevoegen. Wat filmpjes zitten kijken. Van websites en via uitzendinggemist: mooi beeldvullend in breedbeeld. Persoonlijk ervaar ik de ervaring dan ook veel beter als de review me doet geloven.

Oh ja, in tegenstelling tot de aanname die je doet op basis van een wazige review, spreek ik uit ervaring met een Surface, Tab en iPad's.

Oh ja 2 Kijk eens op GOT naar de ervaring van mede tweakers. Niemand hoor je klagen over snelheid. Een reëeler beeld ga je niet krijgen.
.

[Reactie gewijzigd door Sake op 20 november 2012 19:21]

Ik vind het alvast een interessant apparaat en eigenlijk interessanter dan m'n iPad nu.
De iPad heeft als ENORM minpuntje dat het vrij gesloten is en je geen randapparatuur kan aansluiten.
Altijd een toetsenbord bijhebben is ook handiger dan de helft van je scherm moeten opgeven.

Momenteel moet je nog de keuze maken tussen 'lichtgewicht maar beperkt' of 'log maar compleet'. Ik hoop dat de gewichtsfactor in de komende jaren kan gereduceerd worden zodat je die keuze niet meer moet maken.

Wat ik een beetje mis in deze review (en quasi elke tabletreview) is: Hoe werkt de touch met een pennetje om notities te maken?
Ja, ik mag dan oubollig zijn (ondanks dat ik 26 ben) maar ik neem nog steeds liever handgeschreven notities.
Op m'n iPad 2 is dat een ramp. Het scherm is verre van nauwkeurig en je moet een soort van 'zoom modus' gebruiken om iets degelijks te kunnen schrijven.

[Reactie gewijzigd door Nullius op 20 november 2012 08:21]

Wat wil je aan de iPad hangen? Er zijn hardware barcode scanners, je kunt er je toetsenbord op aansluiten, je kunt er midi controllers op aansluiten icm de muziekproductie apps. Willekeurig bluetooth toetsenbord werkt ook. Dan kun je de iPhone of iPad ook koppelen aan diverse derde partij hardware op de markt. Dat laatste krijgt nu een klap door de gewijzigde connector. Ik zie de iPad nog een hele tijd het tablet landschap overheersen. Gewoon omdat het lekker werkt en de apps geoptimaliseerd zijn. Nee je kunt niet alles, maar wat het doet, doet het goed.

Wat me stoort zijn enkele softwarematige beperkingen. Zo kun je foto's van een SD kaart wel importeren (mits de bestandjes goed genoemd zijn, ook al vaag), maar je kunt niet direct vanaf SD kaart door foto's bladeren. De usb voltage hebben ze sinds een iOS update ook verlaagd met als argument 'trekt de accu niet leeg' met als gevolg dat sommige usb apparatuur niet meer werkte zonder powered usb hub. Niet dat ik veel doe met externe connecties maar toch...

Ik heb net de nieuwe nieuwe ipad (daarvoor ipad 2). En wow wat een resolutie en alles gaat vloeiend en snel. Dat is ook iets wat de Surface mist.

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 20 november 2012 11:35]

Wat je aan je ipad wil hangen? Je Iphone bijvoorbeeld om te syncen // backuppen? ^^ Lijkt me erg handig om niet afhankelijk te zijn van een sync die je niet in de hand hebt (draadloos) + gepersonaliseerd host systeem.

Een printer? Je mp3 speler? Een USB DAC als je een beetje goed geluid eruit wilt hebben (voor goede koptelefoon of een set speakers / versterker bv)? Echt geen rare dingen hoor, die je device toch meteen een stuk zelfstandiger en leuker maken.

Als het nu hardwarematig allemaal niet kon ... Maar het kan wel als je hem jailbreakt (met een hoop geklungel). Dat is een beetje het probleem denk ik :)

[Reactie gewijzigd door jkommeren op 20 november 2012 18:18]

Je noemt allemaal dingen die met de juiste interfaces prima draadloos aangestuurd kunnen worden. Een tablet moet mobiel blijven anders neem je een groot deel van de voordelen van een tablet weg en kun je net zo goed een lompe laptop of vast werkstation gebruiken. Je maakt een iPad juist minder zelfstandig door 'm afhankelijk te maken van de plek waar de printer, usb dac en andere niet-draagbare apparatuur zich bevinden.

Ik neem als voorbeeld het gebruik van een iPad om dmx-verlichting aan te sturen via bijvoorbeeld SyntheFX Luminair. Het is veel mooier om daarvoor Art-Net te gebruiken (dmx over ip) en een Art-Net naar dmx-interface, dan om een dmx-interface met kabel direct in je iPad te pluggen waardoor je iPad niet meer mobiel is. Nu kun je met je iPad langs je setup lopen, fixtures configureren en draadloos bedienen via de wifi-verbinding van de iPad.
Helemaal mee eens. Als ik zaken lees als een printer aan een tablet hangen dan denk ik dat dergelijke mensen eigenlijk gewoon een PC willen, in dit geval een netbook.
Waarom? Sommige hebben niet eens een PC of laptop meer.
Daarnaast hoeft die printer ook niet constant aan een tablet te hangen.
Gewoon even koppelen voor dat ene printje. Gewoon handig dat het kan.
Draadloos klinkt leuk, maar ook dat kan niet met een iPad in veel gevallen. Even een filmpje op je iPad zetten vanaf je PC. iPad heeft geen toegang tot network shares, is een appje voor nodig. Prima, maar dat (betaalde) appje heeft weer niet de codecs aanwezig die de movie player app heeft. Overzetten van app naar app is niet mogelijk: dus kan niet. Dit geldt ook voor eBooks (ok, sinds een jaartje kun je ze naar jezelf mailen 8)7 ).

USB stickje of externe hdd eraan met een documentje of filmpje: kan niet. Sowieso eerst een onhandige USB adapter erbij kopen en dan nog is het aantal compatible media beperkt.

Even aansluiten aan willekeurige PC en bestandjes erop en eraf: kan niet, moet via iTunes.

Voor mij zijn dat behoorlijke deal breakers.
@Femme
Betere voorbeelden zijn inderdaad:
- Even een USB printer koppelen voor dat ene printje
- Een Xbox controller koppelen, want veel games spelen beter met physieke knoppen
- Een USB stick plaatsen omdat de andere persoon dat ene bestand net op USB stick heeft staan.
- Je telefoon koppelen zodat deze opgeladen wordt.
- Enz enz. Allemaal zonder adapters.
Daarnaast zet je een Surface snel even neer door de ingebouwde stand.
Ook handig af en toe.

En uiteraard heeft een Surface WiFi ed voor draadloos communicatie.
Plus-Plus dus, waar het met een ipad bijvoorbeeld Plus-Min is.
.

[Reactie gewijzigd door Sake op 21 november 2012 13:25]

Je kunt je iPhone en iPad gewoon via iCloud synchroniseren, dus waarom zou je je iPone aan je iPad hangen.
Wanneer je het echt van geschreven aantekeningen wil hebben zou je toch wel naar de Galaxy tab series kunnen kijken, deze hebben veel focus op de stylus.

Verder lijkt dit me een geweldige tablet, toch zal ik wachten op de Surface Pro. Een volledige Windows versie op de tablet, dan is het tekort aan apps ook direct weg. Bouw kwaliteit zou goed zijn en het design(persoonlijk) is geweldig.

Ik hoop dat deze tablets snel naar Nederland komen, ik vind het ook al jammer dat de WP8 toestellen er zo lang over doen om in ons kleine land aan te komen...
Ik heb datzelfde met de Pro, echt prachtig ding, lekker strak en je krijg tenminste een volwaardige PC.


@Wout waarom geef je de bouwkwaliteit 4 sterren? Ik hoor alleen maar positieve dingen over de bouwkwaliteit, ook van jouzelf in deze review, of haal je 1 ster eraf voor alle features van die tablet omdat de magneet van de oplader te sterk is?
Ik vind dit echt een ongelooflijk mooi gebouwde tablet die ook echt waar maakt wat je zou verwachten.
Ik ga ook voor de Pro, ik werk nu al tijden intensief met tablets, en ik blijf bij mijn standpunt dat een >= 10" tablet zonder dock of extern tobo een ergonomische vergissing is. Je kunt er nét niets mee. Het houdt niet lekker vast; is veel te zwaar; plat neergelegd knik je steeds je nek, smartcovers verhelpen dat maar een beetje; een software keyboard neemt de helft van je scherm in beslag, een bt keyboard meezeulen is gedoe, en bovendien ontgaat het me nog steeds waarom je bepaalde handelingen zou moeten "touchen" die met een normaal keyboard vele malen sneller gaan.

En dat dan in gesloten eco-systemen, met bergen bagger-apps, die zo lijkt het wel, uitsluitend ter vermaak zijn. Ja natuurlijk worden er ook goeie apps gemaakt, maar het merendeel slurpt alleen maar continu je privé-gegevens leeg, verpakt in een game of rss-reader. Wat in dit artikel ook al wordt aangehaald: content consumeren gaat prima, zolang je de beperkingen van het betreffende eco-systeem accepteert, maar content creëren is zo goed als onmogelijk. Zelfs typen op een iPad met een wireless keyboard blijft irritant.

Na bijna twee jaar tabletgebruik merk ik dat ik privé alleen nog maar mijn Nexus 7 gebruik (je moet wel even uitkijken met brakke updates, 4.2 *kuch*) die ik sinds kort heb. Heerlijk formaat, lekker licht, zelfs in landscape modus is er nog enigzins op te typen met twee duimen, voor games echt het ideale formaat, en ook perfect om op te lezen.

Ik kan me simpelweg niet voorstellen dat hybrids zoals de Surface niet de toekomst zouden worden, of iets goedkopere ultrabooks met touch. Een Surface Pro zou voor mij echt ideaal zijn: compact, open systeem, wel touch, en krachtig! Deze review is bemoedigend, nu hopen dat de Pro zich ook waar gaat maken.
Helemaal mee eens, geweldig om een draagbare pc te hebben voor onderweg en thuis en kantoor gewoon in de dock met normaal muis/keyboard en 24" scherm.

nu een macbook air (waardeloos als laptop) en een ipad (waardeloos voor meer dan het ad lezen). kan niet wachten op de pro, lekker outlook

snap ook niet waarom iedereen zo tegen het "ouderwetse" buroblad is, iets naar een mapje verplaatsen en een normale mappenstructuur is super.

windows 8 nu 3 weken en helemaal goed, vertrouwde buroblad voor werk en metro voor de onzin dingen
Dat is raar, ik kan wel gewoon randapparatuur aansluiten op mijn Ipad. Ik kan zelfs mijn Ipad aansluiten als randapparatuur op andere apparaten.
Dat apple zo achterblijft wat betreft functionaliteit begrijp ik wel. die willen je tot de laatste cent leeg zuigen met hun eigen gesloten systeem.

Maar wat ik niet begrijp is dat google met android niet al veel verder is met al deze functionaliteiten. Mijn geroote xoom met USB host kabel kan ook bijna alle usb aparaten herkennen en deze herkent een PS3 controller waarmee ik games kan spelen. een USB hub (niet voorzien van stroom) kan met gemak een volwaardig toetsenbord en muis van stroom voorzien. met daarnaast ook nog een USB stick in de derde poort. Echter is dit bij de meeste niet geroote devices onmogelijk.

Je zou denken dat google op zijn minst ook alles zou ondersteunen. HEt vreemde is gewoon dat het hele android OS gewoon geen geheel is. alleen het instellingen menu al. alles staat kris kras door elkaar heen. De homescreens hebben 100den widgets die er allemaal anders uit zien wat het gewoon doet ogen als een zooitje. Een tablet wordt meestal gebruikt door verschillende mensen. meerdere accounts hadden er dan ook al vanaf dag 1 in moeten zitten.

Ik vind het opzich niet erg hoor. Ik verwacht dat windows op tablets gebied het heel ver gaat schoppen. Ik zou er graag 1 kopen maar ik vind persoonlijk de tegra 3 niet snel genoeg.

Daarnaast voldoet mijn Motorola Xoom nog prima. Doordat ik deze geroot heb staat er nu 4.1 op en kan ik de CPU overclocken van 1000 naar 1700 mhz. Hierdoor wordt de tablet echt een heel stuk sneller. De acuu gaat ruim 4 dagen mee met rond de 8 uur het scherm aan. Dit voor 490 euro toendertijd is voor mij zeker geen miskoop geweest.

Echter zou ik zo graag een tablet van rond de 500 gram zien met een volwaardige x86 processor. Dan kun je de tablet voor alles gebruiken wat je nu ook met je pc kan.. Als MS dat had uitgebracht dan waren ze echt heel erg innovatied geweest... Als je nu zo'n tablet wil heb je een stoeptegel in je hand met zijn ruim 900 gram... dat is voor lekker relax op de bank geen optie meer.
De kracht van tablets is juist dat er veel functionaliteit ontbreekt. Daardoor zijn ze relatief licht, snel en hebben ze een accuduur waar notebooks nooit aan kunnen tippen. Daardoor is m'n iPad 3 sneller met veel taken dan m'n MacBook of m'n Hp Notebook terwijl deze laatste aanzienlijk meer power onder de kap hebben.

Ik heb nooit de behoeft om apparaten aan mn tablet te hangen. Maar dat is voor iedereen anders, waarbij je dan wel moet nadenken of je met een notebook niet beter af bent.
shure als je alle negatieve reviews opsomt lijkt het een wanproduct ,
Maar dat is zeker het gaval niet.
Techsites als THE VERGE kun je toch niet meer serieus noemen check hun ipad mini review anders eens ...
Dat ios al jaren stilstaat low- res screen 512mb ram en absurde prijs als je vergelijkt met concurrentie heeft 0,0% inpact op de score

Ik wil hier heus niet komen verkondigen dat de surface RT geniaal is maar mits verdere doorontwikkeling heeft het zeker potentie .

De gebruiker gaat immers niet meer moeten kiezen tussen een productief toestel laptop
of consumptie toestel tablet.

Als je dan gaat kijken naar meer respectievelijke sites die door de jaren heen een goede reputatie hebben opgebouwd en de producten grondig testen met oa benchmarks zie je al een heel ander plaatje
http://www.anandtech.com/show/6385/microsoft-surface-review

Probleem is dat de 1ste ARM versie van windows 8 moet opboksen tegen 4de generatie ipads zeker op gebied van ecosysteem (de hoeveelheid apps en de kwaliteit daarvan ) heeft de ipad en droid nog een straatlengte voorsprong en dit zal wel even zo blijven ...
Je kan het niet eens zijn met The Verge, maar hun review komt meer overeen met de werkelijkheid.

Ik verwacht dat er veel meer iPad mini's verkocht worden dan dat er Surfaces verkocht worden.

Anandtech is zeker een zeer respectievelijke site voor technische reviews. Dit is dan ook een technische review.
Zeer zeker is ook andere prijsklassen ...
Denk niet dat het de bedoeling is van Ms om er zoveel mogelijk te verkopen anders zouden ze de strategie van Google toepassen met hun nexus reeks verkopen aan kwassie kostprijs .

Met een productie aantal van 3 tot 5 miljoen zal het zeker een nicheproduct blijven Ms moet de hardwareproducenten proberen te overhalen om ook met hardware op de markt te komen op basis van windows RT wat nu maar met mondjesmaat gebeurt .
Dus op prijs concurreren met u eigen klanten is niet slim en zullen ze ook niet doen of het nu een slimme zet is om met eigen hardware te komen is een andere vraag ...

Apple moet op deze moment niet vrezen voor MS ze zouden zich beter zorgen maken over droid die na de smartphonemarkt nu ook de tabletmarkt aan het overnemen is :
http://www.telegraph.co.u...rops-to-50-per-cent.html#
Ik had er ook een paar gelezen... zelf lees ik ook het liefst reviews van 2 kanten (positief en negatief) echter merk ik dat de meeste (zeg niet dat al deze dat doen) deze tablet volledig afschrijven en vervolgens de Ipad de hemel in prijzen... Nou vermoed ik dat dit Amerikaanse sites zijn... Dat is een vooroordeel, maar de meeste Amerikanen zetten Apple altijd op nr. 1 en zullen niet buigen voor een ander merk...
M.a.w, voor mijn gevoel niet echt volledig neutrale reviews... Kan het volledig fout hebben daar niet van... het is mijn onderbuik die spreekt bij dit soort reviews

Enige minpunten die ik dusver heb gelezen die voor mij gelden zijn het innemen van een behoorlijke ruimte (16GB)... dit wordt deels rechtgetrokken met de optie om het geheugen uit te breiden, maar dan vind ik zelf niet dat je moet adverteren met 32GB...
En ook nog het (nog niet) vloeiend lopen van de meeste apps e.d. Ik hoop dat dit met updates verholpen kan worden want de Surface is en blijft nog jong...

Tweakers heeft inderdaad deze dingen nogmaals opgenoemd en sommige problemen die andere reviewers noemen ook nog proberen op te sporen... Al met al kan ik stellen dat zij dus vrij neutraal deze review hebben opgesteld en dus een positief eindoordeel gegeven hebben...

Ben zelf gewoon benieuwd naar gebruikers reviews... Deze vind ik veel belangrijker dan reviews van Techsites gezien zij een product vaak niet voor langere tijd testen (hoeft ook niet altijd)...
Ik denk dat de Surface op zichzelf best een aardig apparaat is. Feit blijft dat dit apparaat moet concurreren met op dit moment voornamelijk de iPad. MS is niet voor niets zelf hardware gaan ontwikkelen. Ze moeten wel, omdat hun marges teruglopen. De PC markt krimpt, mobile devices zijn de toekomst.

Wat ik hiermee bedoel is dat MS er niet zo veel aan heeft als de Surface een redelijk succes is. Laten we zeggen dat ze er 20 miljoen verkopen op jaarbasis. Dit is de toekomst en als MS niet mee kan, dan verliezen ze hun dominantie.

Met die blik bekeken gaat de Surface het niet worden op dit moment. De Surface kost net zo veel als een iPad, maar is niet heel veel beter.

Hetzelfde als met de Zune. Prima muziekspeler, duurder dan een iPod, maar niet heel veel beter.

Microsoft had als eerste met deze apparaten moeten komen, dan hadden ze een kans gehad.
Met die blik bekeken gaat de Surface het niet worden op dit moment. De Surface kost net zo veel als een iPad, maar is niet heel veel beter.
Dat ligt er nog maar net aan wat je anders nog gebruikt. Er zijn inmiddels genoeg PC Windows 8 gebruikers die hun Surface dan als aanvulling op hun main systeem kunnen gebruiken. Doorwerken aan een bestand waarmee je eerst op je pc bent begonnen. Niet alleen het bestand, maar ook je software is met een Pro gewoon hetzelfde. Niet eerst een excel sheetje maken in Office en dan vervolgens in een andere Office variant weer wennen aan een interface of functionaliteit missen. Dezelfde programma's op PC en tablet is al een hele stap vooruit. Ik zou zeggen dat dat juist heel veel beter is dan een iPad.
Ik heb zelf ook een iPad, maar ik ga daar echt geen excel sheets op maken of bijwerken. Doe ik liever in Excel zelf met een interface waar ik alle zaken snel weet te vinden.
Tja, veel mensen gaan op zoek naar de bevestiging van hun eerste oordeel. Vond je de aankondiging van dit produkt geweldig, dan zul je onbewust kritiek wegfilteren en goede reviews als "objectief" beschouwen.

Andersom vind iedere Apple hater alle positieve reviews over hun produkten bij voorbaat niet objectief. De reviewer heeft een andere mening dan ik, dus moet hij wel fout zijn.

Het blijft lastig, een review is altijd slechts een mening. Ik zie bij de Surface zeer wisselende reacties en reviews, maar op basis van internet comments is het lastig oordelen. Wat denk ik wel voorop staat is dat je een soort van early adapter bent als je dit apparaat koopt, je loopt wat risico en je moet tolereren dat er nog wat kinderziektes zijn en een eco systeem in opbouw.
Ik vind het een goed review al vind ik dat Tweakers soms tegenstrijdige dingen zegt.
Bij de sony vaio duo 11 zeggen ze dit: Bovendien missen we een trackpad; een trackpoint is wat ons betreft een minder alternatief.

reviews: Sony Vaio Duo 11: ultrabook én tablet

En hier zeggen ze juist weer: Onder de toetsen zit een klein touchpad, wat in de desktopomgeving een uitkomst is, maar binnen de nieuwe Windows 8-interface niet noodzakelijk is. en vervolgens zeggen ze dat het wel uitstekend werkt in office 13.

daarnaast: Dat alles maakt van de Surface RT een duidelijk nicheproduct.
terwijl je ervoor dit nog las:
Hij komt pas goed uit de verf als je vaak wisselt van toepassing, bijvoorbeeld een filmpje bekijken, webbrowsen of een app gebruiken, afgewisseld met productie.
Dan is het juist toch geen nicheproduct maar juist iets voor IEDEREEN?

Al met al een leuke en mooi review. De moeite die tweakers heeft gedaan om het product uit buitenland te halen om voor ons een review te plaatsen waardeer ik enorm! _/-\o_

Edit: ik snap niet dat mensen -1 kunnen geven aan deze reactie. nogmaals uitleg van de -1: deze reactie is een flamebait, troll of belediging van een andere gebruiker''

[Reactie gewijzigd door sipaan op 20 november 2012 15:52]

Mooie review! Heb zelf ook een iPad en die bevalt prima. De iPad is voor mij dan ook geen laptop vervanger.

Deze windows RT zie ik wel als potentiele vervanger.. en wat ik wel zou willen weten of misschien is dat voor de Pro versie, zit er ook een video uitgang op? Dan kan je op de flexplek je 24-27" er aan koppelen met USB toetsenbord ;-).
Er zit inderdaad een micro-hdmi out op.
Op de Pro zit een MiniDisplay port op ipv een Micro HDMI port.
Ik zou voor een laptop replacement toch maar voor de Pro versie gaan:
Nu nog een X86 versie met Corei3/i5 met IGP en ze hebben me!

Waanzinnig design en ik had niet verwacht dit ooit over een Microsoft product te zeggen.
De Surface Pro komt als het goed is in januari!
Holy-S...
- 1920x1080,
- CoreI5,
- 4GB Ram,
- 64~128GB

http://www.microsoft.com/...dows-8-pro/specifications
Zou mooi zijn als er Haswell in zou komen :)
Zijn wel wat geruchten van, maar is zeer onwaarschijnlijk.
Dat is weer geen tablet. (met pen!) Hoe mooi de Air ook is, het blijft een Mac :-)
Een tablet is niet opeens de hoogste rang die bereikt kan worden... Een tablet kan veel taken beter vervullen dan een laptop. Een laptop kan veel taken weer beter dan een tablet.

Een Surface x86 is een laptop met een touchscreen, een inferieur toetsenbord en een ventilator. Dit zal geen mainstream worden en in een niche terecht komen, tenzij zeer scherp geprijsd. Als ze dat apparaat onder de 700 euro op de markt brengen, dan heeft het best een kans om een aanzienlijk marktaandeel te pakken. Komt het tussen de 800 en 1000 euro, dan vrees ik dat het geen succes gaat worden.

FYI: Behalve dat de Air geen touchscreen heeft, kan er verder Windows 8 op gedraaid worden.
Inferieur toetsenbord? Je hebt ook een gewone type-cover en je kan er elk toetsenbord aan hangen dat je wilt. Vooral als je met een Air komt aanzetten moet ik lachen om je opmerking; de toetsenborden van Apple zijn allemaal dramatisch geweest sinds hun laatste mechanische toetsenbord begin jaren 90. Voor goede toetsenborden op laptops moet je bij de Thinkpads zijn.
Maar het is een beter bord dan een geen-toetsen-bord, zoals touchscreen of pseudo-keyboard-in-cover.
Ik heb zakelijk nu een jaar of 7 lenovo thinkpads, maar doe mij qua toetsenbord dan toch maar een apple. Ik vind 'm fijner typen en de toetsen zitten voor mij op een logischere plek.
Heb je ook niet die stomme rode pointing stick in 't midden.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



LG G4 Battlefield Hardline Samsung Galaxy S6 Edge Microsoft Windows 10 Samsung Galaxy S6 HTC One (M9) Grand Theft Auto V Apple iPad Air 2

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True