Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 191, views: 88.503 •

Snel en versimpeld

Vijf nieuwe levels, nieuwe gebieden, nieuwe - en oude, maar opnieuw opgekalefaterde - dungeons, nieuwe raids, nieuwe battlegrounds en een nieuw Talent System dat een zwaar vereenvoudigde versie van de oude talent trees is:  het klinkt allemaal veelbelovend, maar wederom is het eigenlijk oude wijn in nieuwe zakken. Waar het precies misgaat, weten we niet. Blizzard weet hoe je goede spellen moet maken, maar het perfectionistische enthousiasme lijkt in de afgelopen jaren wat uitgeput te zijn geraakt. Iets dat ook Diablo III pijnlijk duidelijk wist te maken. In plaats daarvan lijkt Blizzard zich te richten op de massa en op het zoveel mogelijk binnenharken van geld door middel van microtransacties in de vorm van digitale paarden, huisdieren en belachelijke hoge tarieven als je van server wilt wisselen. In het verleden was World of Warcraft een spel dat zowel voor beginnende als gevorderde spelers uitdaging bood. Sinds Cataclysm lijkt het bedrijf zich vooral te richten op jonge, casual spelers die zo snel mogelijk vorderingen willen zien in het spel zonder er de moeite voor te doen die de ‘oudjes’ er destijds wel in wilden stoppen. Het epische, avontuurlijke gevoel van weleer is verdwenen, in plaats daarvan is het veranderd in een snelle, versimpelde en repetitieve variant van wat het spel ooit was.

Ruwe beelden uit Mists of Pandaria.

Conclusie

Is Mists of Pandaria dan een slecht spel? Nee. Het is gewoon wederom meer van hetzelfde en heel erg voorspelbaar. Als je nog steeds hooked bent aan Warcraft, of een speler die pas sinds kort is ingestapt, dan is Mists of Pandaria een prima uitbreiding. Maar het is niet de grote ommekeer in deze spelserie waar veel oudgedienden op hoopten en meer een voortzetting van een richting die al is ingezet in Wrath of the Lich King. We hopen dat Blizzard ons heel snel blij gaat maken met een aankondiging van een nieuwe MMO, want World of Warcraft in deze vorm heeft zijn beste tijd helaas echt wel gehad. Namen we het zeven jaar geleden nog met veertig onbekende Europeanen avond aan avond vol adrenaline op tegen geduchte bosses in Molten Core en Black Wing Lair, nu spelen we een panda die rondrijdt op een schildpad en zo de wereld afstruint naar nieuwe huisdieren. Just sayin’.

Pluspunten:

+ Muziek is geweldig, zoals altijd
+ Aantal nieuwe features, maar geen baanbrekende
+ Her en der wat grafische verbeteringen

Minpunten:

- Die verbeteringen verhullen niet dat dit inmiddels een zeer gedateerd spel is
- Maandelijks abonnementsgeld is sinds Guild Wars 2 toch echt passé

Eindcijfer: 7

Titel World of Warcraft: Mists of Pandaria

World of Warcraft: Mists of Pandaria - Box

Platform PC
Ontwikkelaar Blizzard Entertainment
Uitgever Blizzard Entertainment
Releasedatum reeds verschenen

World of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of Pandaria

Laagste prijzen voor:

Less4Games

Score: 4.5

€ 9,49

€ 9,49

Kostenoverzicht

Productprijs € 9,49
E-mail € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 9,49
Bekijk

Azerty - HWI en ICT Waarborg webwinkel van het jaar 2013!

Score: 4.5

€ 9,74

€ 11,71

Kostenoverzicht

Productprijs € 9,74
Pakketpost Nederland € 1,97
iDeal € 0,-
Totaal € 11,71
Bekijk

mmocode.nl

Score: 3

€ 14,99

€ 14,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 14,99
Digitaal € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 14,99
Bekijk

NedGame

Score: 4.5

€ 22,-

€ 23,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 22,-
Pakketpost tot ¤ 75,- € 1,95
iDeal € 0,-
Totaal € 23,95
Bekijk

XEU.com

Score: 5

€ 29,98

€ 29,98

Kostenoverzicht

Productprijs € 29,98
Pakketpost (vanaf ¤ 19,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 29,98
Bekijk

Laagste prijzen voor:

NedGame

Score: 4.5

€ 48,-

€ 49,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 48,-
Pakketpost tot ¤ 75,- € 1,95
iDeal € 0,-
Totaal € 49,95
Bekijk


Reacties (191)

Reactiefilter:-11910186+179+213+32
1 2 3 ... 6
Cataclysm was juist bedoeld om de oudere spelers terug te lokken door dungeons en raiding wat moeilijker te maken.
Normal dungeons waren helaas toch wel te makkelijk in cata.
De eerste HC was gruwelijk moeilijk. Ik speelde healer en moest overstappen van Flash heal naar Greater heal om niet te snel door mijn mana heen te gaan. Heeft me de nodige moeite gekost. Niet alleen dat, maar elke speler denk als een kip zonder kop overal in te kunnen lopen, omdat ze de transitie van makkelijk vorige expansion naar moeilijk nieuwe expansion niet of heel moeilijk konden maken.
De dingen die mij heeft doen afhaken zijn de volgende:

- Raiden kost te veel tijd.
- Getrouwd, dus minder tijd.
- Healen in dungeons ging snel voor een groep, maar ik was dan wel heel snel door mijn max voor de week heen. Dat werd oud, heel snel.
- Na healen ook gaan tanken, maar teveel gezeik van groepen die altijd wat te zeiken hadden op een tank. Als healer had ik bijna tot nooit problemen met tanks. Als tank altijd problemen met healers, vreemd genoeg, terwijl ik altijd overal op lette voordat ik wat deed. Ik zag het als een team game, de groep meestal als individueel die zo snel mogelijk en makkelijk mogelijk items wilde hebben op dps. De community is achteruit gegaan in mijn ogen.
- Het epic gevoel is weg wat ik in MC nog wel wat. Het was toen wat, toen je al 1 epic item had. Dat gevoel komt niet meer terug, want iedereen kan nu een epic halen. Dat is gewoon de evolutie van het spel, helaas.
Ik speelde healer en moest overstappen van Flash heal naar Greater heal om niet te snel door mijn mana heen te gaan.
Dit kwam doordat Priests toen behoorlijk slecht gebalanced waren (was ook gehotfixed een 2 weken na de launch, waarom hebben ze een beta vraag ik me dan af). Als je toen een druid of shaman had genomen voor heroics kon je behoorlijk wat meer healing output krijgen met dezelfde gear.

Dit vind ik ook een aandachtspunt voor Priests in MoP, ze lijken weer de try-hard healers te zijn geworden. (veel meer moeite doen dan andere classes om dezelfde effectieve healing output te krijgen) Op zich is dit niet erg, alleen mocht je voor server firsts gaan, ben je als priest de laatste keuze.
als je problemen met healers had zegt dat mss wat over je tank skills?
het waren en zijn nog steeds altiijd de healers en de tanks die de schuld krijgen van wipes . en mensen snappen niet dat de fout ook bij hun kan liggen.
met een goeie tank is healen goed te doen . maar als je een mindere tank hebt da nword healen een hele uitdaging. . als ej een goeie tank bent zul je weinig problemen hebben met heals of je moet een dk tank zijn die zijn vaak toch nog lastig te healen .
natuurlijk zijn er healers en tanks die nergens problemen mee hebben die gewoon goeie skils hebben en vooral ook mss betere gear..
dat was niet zozeer het probleem. Ik kreeg helaas vaak dps die als een kip zonder kop overal op afrende.
Als ik een goede positie had, was er altijd wel iemand die dacht van voor betere dps te doen en in elke cleave terecht kwam. Ik moes blijven herpositionereen. Gevolg, teveel heals naar dps die dat niet nodig hoort te hebben. Healer minder mana, langere breaks... etc... geklaag van dps dat het te langzaam gaat en het vervolgens zelf niet doorhebben.
Die figuren liet ik als healer of tank gewoon dood gaan. De tank pulled en niemand anders.

Dat het een keertje als ongelukje gebeurd alla, maar telkens is gewoon erop wachten dat de anderen je laten sterven

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 30 september 2012 16:40]

DK tanks vallen mee, vooral als ze blood-speced zijn (ik heb een blood-DK en priest)

Maar inderdaad kan een waardeloze tank, waardeloze healer of idiote DPS'en (tank pulls!) de groep kapot maken.
Het 'oude' WoW was onovertroffen. Instances als MC, BWL en later ook Nax waren echt een uitdaging. Ook kon je gear, zeker spelend in een guild die BWL op farm had, onovertroffen zijn.

Dit waren de leuke dingen van WoW, echt goed kunnen worden. Ik ben vroeg gestopt (tijdens het uitkomen van de 1e expansie, ik had geen zin wederom mijn char opnieuw op te moeten bouwen, zeker omdat ik een legendary in de collectie had).

Helaas lees ik over DIII ook negatieve dingen, ik ben er dan ook nog niet aan begonnen... Jammer, maar dit soort berichtgeving lokt mij ook echt niet meer terug.
Precies. Ik weet nog verdomd goed dat wij de server first hadden op C'Thun in Ahn'Qiraj. 's Avonds voor de ingang meeten met onze bevriendde Horde guild met wie we streden om de server first, om vervolgens diep in de nacht het verlossende forumbericht te kunnen posten dat Last Chance Alliance wederom een server first had O+ Maar natuurlijk ook de eerste keer Ragnaros (blijft toch wel het mooiste), de epische gevechten in Blackwing Lair en wetende dat je als één van de eerste van je server het prachtige design van Naxxramas te zien krijgt.

Ik ben er ook bij Burning Crusade mee gestopt. Daarvoor was het écht een episch spel.
Ik vond vanilla pve end-game een stuk makkelijker dan sommige nieuwere content, natuurlijk was daar een ander gevoel aanwezig dan nu na een x-aantal expansions maar ik vind het er echt niet slechter op geworden, in principe zijn challenge modes wat jij nu zoekt (geen gear, alleen skill)
Helemaal mee eens, ik ben met vele ook gestopt na WoW classic.

Blizzard schijnt een (nieuw) team gezet te hebben op een onbekend project. Het is in ieder geval niet warcraft 4. Volgens mij is hier ook een artikel over geplaatst op tweakers.

Blizzard staat dik in het groen financieel (uitgezocht voor universiteits onderzoek) genoeg dus om te investeren. Al denk ik dat de fusie met activision niet echt goed voor blizzard is geweest, maar ach de voormalige eigenaren hebben in iedergeval flink gecashed toen Wow op zijn hoogte punt zat.

Verder er zit nog wel wat rek in WoW o.a. maakt WoW nog beperkt gebruikt van DirectX 10 of hoger (volgens mij). Met gameplay ligt WoW nog wel een stukje voor op de rest (slechts gebaseerd op de MMO reviews)
- Getrouwd, dus minder tijd.
Jij speelde WoW, en je bent getrouwd? :P
Ik vroeg me ook al af.... of Heerdinm op een dag wakker werd met een ring om zijn vinger en een tatoeage op zijn gezicht :D

Er moet een periode tussen hebben gezeten. WoW (lees: gamen) en een huwelijk gaan mijns inziens prima samen, maar je zult het wel moeten uitbalanceren ;) Zoals alles in balans moet zijn (maar het nooit is :P)
Tja, je kan een vrouw tegenkomen die van gamen houdt of 1 die er absoluut niets van wil weten. Dat tweede is mij overkomen. Heeft me wel van mijn verslaving van WoW afgeholpen :)
Ik weet wel dat als ik niet getrouwd zou zijn met haar dat ik nu wellicht weer was gaan gamen. Juist voor haar en ook voor mezelf doe ik het niet.
Die ring komt van het trouwen.
Tatoes heb ik, maar niet op mijn hoofd :)
Ik ben getrouwd met een vrouw die ik in WoW heb leren kennen. Speelden in verschillende guilds op dezelfde realm, en na wat joint raids met beide guilds, bleven we hangen op TeamSpeak elk weekend... Van het een kwam het ander, en nu zitten we tegenover elkaar in onze studeerkamer met Pandas te knokken. Na 6 jaar, nog steeds verslaafd aan WoW en elkaar :)
lol ... meer aan WoW dan aan elkaar zeker ? :P
- Raiden kost te veel tijd.
- Getrouwd, dus minder tijd.
- Healen in dungeons ging snel voor een groep, maar ik was dan wel heel snel door mijn max voor de week heen. Dat werd oud, heel snel.
- Na healen ook gaan tanken, maar teveel gezeik van groepen die altijd wat te zeiken hadden op een tank.


Hmm, ik ben gestopt omdat raiden juist te weinig tijd koste. Hierdoor kreeg je mensen die nooit online waren behalven voor het raiden.

Epic items zoals je aangeeft zijn beschikbaar voor iedereen. Waar je in MC nog opkeek tegen iemand met Might shoulders is dat nu niet meer zo. Dat is geen Evolutie maar een Devolutie (als dat een woord is).

Het is gewoon te makkelijk, zo'n group finder is leuk maar werkt niet. Ze hadden zich moeten focussen op het sociale aspect om dat beter te maken ipv makkelijker.

Ik ben altijd tank geweest, en een goede ook. Tot cataclysm kwam, want toen dacht iedereen ineens te moeten tanken. En laat ik eerlijk zijn. Ik tank niet wanneer een wlock voor de 10e keer agro pulled. Moet hij maar een beetje opletten. De enige die ik beschermde zijn healers. Dps moet maar gewoon weten wat ze doen dan komt alles goed. Maar nee als warrior tank geen 2 sec krijgt bij een group pull tja dan maar dood.

Ik heb me nog lang vermaakt, maar ik zag ineens een melding hier voorbij komen van pandaria.

Activision is net als EA gewoon een game studio die te veel op geld uit is, en dat merk je nu langzaam ook bij blizzard.

Ow ja, een 7 dat betekend eigenlijk gewoon SPEEL HET AUB NIET.

Ook om horde paladins te geven wtf. welke halve zool. De verschillen maakte het leuk en uitdagend. Om nog maar te zwijgen over fear van bosses waar je als alliance ongeloofelijk voordeel bij had. En je als warrior tank moest spelen voor sommige bosses. Ik zag daar nooit een probleem in, sommige wel. Een groep moet geballanceerd zijn. Dat is nu totaal niet meer nodig.
Grapje zekers ? Nog nooit was een uitbereiding zo makkelijk. Vroeger was het tweaken, strats 100 keer lezen en proberen, wipen wipen wipen en dan een keer een boss neerhalen. Dat was pas moeilijk en gaf veel meer voldoening als het wel lukte dan in Cata. Daar werd alles grotendeels ge-oneshot. Zelfs Deathwing ging alleen de 1e keer bij ons fout, daarna vlekkeloze grinds zonder uitdaging. Doe mij maar de moeilijkheidsgraad van vroeger, Vanilla WoW of TBC. Daar maak je de oude spelers blij mee, MOEILIJKE CONTENT.

[Reactie gewijzigd door Fooza op 29 september 2012 10:32]

je hebt ook nog zoiets als HC mode, die heb je wellicht niet gespeeld, want daar komen alleen de beste guilds in uit. Aangezien je nederlands kan, zit je niet bij de top 2 guilds lijkt me :)
Wat een onzin er zijn meerdere Nederlanders geweest die in de Top van de wereld speelde, 1 van de Co-Founders van Nihillium was zelfs nederlands. Ben het met je eens maar ik ken meerdere tweakers die echt wel op wereld niveau mee speelde ( ikzelf in Inner Sanctum ) nog een aantal in Sublime en Miions of Mithril. Stuk voor stuk top50 guilds geweest of zijn voor de major leegloop einde deze expansie.
Vergelijk nu eens een Naxxramas 40 patch met een Dragon Soul patch, bekijk dan hoe lang het duurde voordat alles in Naxxramas 40 down was en hoe lang het duurde voordat alles in Dragon Soul down was.

Patch 1.11 - 20 juni 2006
kel'thuzad world first - 7 september 2006

Patch 4.3 - 29 november 2011
deathwing world first - 20 december 2011

Niet te vergeten dat er maar zeer weinig guilds waren die Naxxramas 40 hebben gecleared. World of Warcraft doet ook niet meer aan gearchecks voor raid bosses (Vaelastrasz, Princess Huhuran, Patchwerk 40 man), wat de moeilijkheidsgraad nog verder naar beneden haalt.

De heroic raid instances van nu zijn niet te vergelijken met de (normal) raid instances van toen. (en niet eens genoemd: een patch van toen bracht VEEL meer content dan nu)
En wat heeft Blizzard er aan als ze maanden bezig zijn met een dungeon bouwen, en slechts een paar 1000 van je miljoenen spelers zien die dungeon van binnen?
Da's gewoon zonde.

Daarom zorgen ze er nu voor dat meer mensen die dungeons van binnen kunnen zien, zonder de uitdaging weg te halen voor de mensen die die uitdaging willen (door 3 moeilijkheidsniveaus te maken waarop je die dungeon kan doen).
Naxx 40 was een geweldige dungeon superieure ballance.

Mag zo'n instance generffed worden zodat iedereen deze kan zien.

Ja geen enkel probleem. Maar pas NA dat de volgende er is. Nu heb je al PUG groepen bij nieuwe dungeons en er gaan nog bosses neer ook.

Vealestraz PUG nou dank je wel, maar ik zeg nee.

Dezelfde dungeon 2x doen met verschil is ook niks. Gewoon 3 dungeons. Elke erg moeilijk waarbij je na x tijd de eerste makkelijker maakt dat is de goede opzet. Maar in mijn ogen moet geen enkele raid isntance met een PUG te doen zijn. Tenzij het een PUG is die uit de betere guilds alts bestaat.
ja mensen die een pug willen omdat ze af en toe spelen hebben immers minder recht om contend te zien dan iemand die de hele dag raid en games omdat ze mider geld betalen.


oh wacht we betalen allemaal 13 euro pm...
Kel'thuzad. Op mijn server waren er welgeteld 0 mensen die hem neerlegden. Nochtans waren er flink wat hardcore guilds.

Content maken die door 0.001% van alle spelers wordt gezien is zinloos en dat heeft Blizzard ook ingezien. Dus ja, alles wordt makkelijker maar er voor de gemiddelde raider is het tenminste doenbaar om ze daadwerkelijk uit te spelen.
Dat is echt absolute onzin. Ik heb als casual speler redelijk wat HC's gedaan de verschillende uitbreidingen, en de tacts zijn er gewoonweg uit. Als je nu 1 keer wiped, dan valt je groep uit elkaar en wordt je verrot gescholden met zn allen. Dat was vroeger wel anders. Ben begonnen met spelen toen net TBC uit was, toen waren dungeons op normal ook een leuke uitdaging en moest je voor HC goed je best doen. Dat was erg leuk. Nog naast het feit dat men toen ook nog hun best deed om met de groep te communiceren en samen te werken ipv alleen maar schelden als het fout gaat. Een goede groep moet je nu mazzel voor hebben of zelf vanuit je guild/friendslist samenstellen.

Ik hoop dat dit in Pandaria verbeterd is, dat ga ik nog uitvinden binnenkort. Ik ben wel erg blij in ieder geval met de nieuwe gebieden, de muziek en de verhaallijn. :) Ik ben erg benieuwd naar de dungeons. Dus tot nu toe vermaak ik mij echt prima!

[Reactie gewijzigd door Khana op 29 september 2012 11:39]

sorry hoor, maar HC in TBC waren echt een lachtje.
De 5 man instances kon je met 3 man clearen. Was lastig, maar daarom juist ook zo leuk. En mijn gear toendertijd was wat je uit de normale instances kon halen en met Points, omdat ik niet aan raids meedeed.
overdrijven is ook een vak, om de HC's te clearen had je goede gear en tactics nodig.
Wotlk was pas simpel. Cata begon goed tot dat alles generfed werd. In MoP ben ik nog niet 1 keer gewiped in een HC. Met groene quest gear mee als healer, zonder problemen. MoP is pas een lachertje.
mop heroics is de nieuwe normal als he een uitdaging wil moet je de challenge mode doen dat is de nieuwe heroic.
Naxxramas-40.

Dat was de beste dungeon in heel WoW, en helaas ook de kortste omdat TBC daarna landde en de boel voor iedereen veel verpestte.

[Reactie gewijzigd door 96284 op 29 september 2012 18:43]

Ik heb ook nog nax40 kunnen spelen, onze guild had net 2 wings gecleared. We waren 3e guild op de server. En er waren misschien 5 a 10 guilds bezig in die tier 3 dungeon.

Tbc kwam al heel snel erna helaas.
Ik denk dat moeilijkheidsgraad nog niet eens 't belangrijkste is.

Wat ik mis is vooral de beleving van de 1e jaren toen alles nog nieuw was. Iedereen was aan 't ontdekken, wilde nog samenwerken zonder je meteen te trashen na een foutje etc ...

Dat duurde ongeveer een jaar ofzo, toen begon 't ninja gedrag op te steken. Na 2 jaar was het mooiste al voorbij. Met de nieuwe patches kwam er altijd wel weer even een leuke boost, maar hetzelfde was 't allang niet meer.

Dus de mensen die met TBC zijn begonnen hebben de mooiste tijd dus nog gemist. En dat is zonde, want dat krijg je nooit meer terug.

Ik zie me nog als Elf Druid met een clupje op pad gaan als lvl 12 ofzo met de boot naar Wetlands om naar de stad Ironforge te trekken waar we wat over hadden gehoord. Niemand had 't ooit nog gezien van ons groepje. Helaas kwamen we niet door de Wetlands na tig keer dood gaan omdat het veel te hoog lvl was en je nog niet zomaar overal vrij over de paden kon lopen, maar lol hadden we wel. Voor 't eerst met de boot, nieuwe werelden etc ... We keken onze ogen uit. Het was een belevenis die je daarna niet meer echt kon krijgen natuurlijk. Dan was je ineens "stom" als je dat nog niet wist of gezien had. De hele mentaliteit veranderde gewoon.

Dat is imo 't grootste probleem van WoW. Plus het feit dat ze met elke uitbreiding steeds minder vernieuwing konden brengen. Dungeons werden soort aangepaste versies van de oude. Een beetje tunen in de talent tree enzo. Maar echt iets "nieuws" was 't allemaal niet. Alleen anders. Maargoed, dat hou je ook niet tegen. Elk spel heeft een houdbaarheidsdatum.

MoP is de meest lompe. En niet eens alleen omdat je nu dikke kung fu panda's hebt, maar gewoon omdat er niks nieuws is. De content is gewoon weer een opfrissing / variatie op wat we allang kennen. Daarbij hebben ze alles ook nog eens simpeler gemaakt en imo alleen maar slechter. Dus 't einde lijkt nabij. Tijd voor wat nieuws ...

[Reactie gewijzigd door xs4me op 2 oktober 2012 11:15]

Het wordt tijd dat Blizzard aan een heel nieuwe game gaat beginnen. Geen uitgemolken orcs of duivels of space marines.. maar gewoon iets nieuws. Iets waar we onze vingers bij af kunnen likken....
http://en.wikipedia.org/w...ard_Entertainment_project)
link

Daar zijn ze dus mee bezig, al sinds 2007 hoogstwaarschijnlijk. Wat ook niet op die wikipedia pagina staat is dat toen de hoofddevelopers van World of Warcraft zijn overgegaan naar dat nieuwe project.

edit: leuk dat dat haakje wordt meegenomen in een normale link

[Reactie gewijzigd door BonzO op 29 september 2012 10:05]

Het is altijd een apart onderwerp geweest die maandelijkse kosten. in het verleden was het nog te rechtvaardigen door de patches en de uitbreidingen. Maar deze bleven idd na loop van tijd uit. Ik heb lang meegedaan aan dit spel, maar uiteindelijk had ik geen tijd meer en dan was het maandelijkse bedrag het niet waard. Zou ik de tijd hebben, dan heb ik het geld er wel voor over voor een maandje of 2-3. Je pakt het op waar je bent gebleven en je speelt zoals altijd door een grote wereld met veel humor en top gameplay.

Als ik zie hoevaak ik een spel koop voor ¤50 en dan na 2x spelen het aan de kant leg, heb ik geen moeite gehad met WoW en de monthly fee.

Als ze zouden besluiten om deze fee te verwijderen, dan krijg je een stroom van mensen die het willen proberen en dat zal Blizzard een hoop extra werk kosten wat niet gelijk zal staan aan extra inkomsten (lees: winst). Nu hebben ze een spel waaraan ze geld verdienen zonder veel moeite te doen. En totdat ze met een nieuwe MMO uitkomen, blijven ze rustig doorgaan met WoW.
jammer dat alleen op de launchavond wederom inlog problemen waren , en dat servers / realms die voorheen gemarkeerd waren als full nu heel vaak locked zijn en dat je dus niet meer op je eigen server kunt inloggen.

verder als je nu een rustige server neemt kom je er in quest gebieden al snel achter dat het niet alleen mensen van je eigen server zijn zie daar rond lopen men heeft met de laatste patch voor de lancering cross realm zones geïntroduceerd. waardoor world PVP weer sneller mogelijk is .
Sjah, ik zie in deze review iets te veel persoonlijke meningen en vaak wat minder feiten..

Persoonlijk vind ik dat Blizzard wel een geweldige taak verricht heeft met MoP (en ja dat is ook een mening)..

Ik ben zelf een WoW speler sinds de begin dagen van Vanilla WoW en ik had eigenlijk helemaal geen zin in MoP.. Maar als ik nu dan kijk hoe polished WoW is en hoeveel bugs mijn ervaring van GW2 verpesten.. Dan denk ik dat WoW nog een zeer lang leven heeft..

Ondertussen ben ik weer gewoon WoW verslaafd (jaja ik durf het toe te geven) en nee ik val niet onder jou doelgroep van casual jongeren.. Casual? Misschien iets meer van vroeger, maarja dat krijg je als je kinderen hebt.. Jong? Was het maar zo :P

Ik ben iig echt blij dat ik WoW een kans heb gegeven.. De pandarian wereld is echt mooi vorm gegeven.. De verbeterde versie van Uldum style levelen (cutscenes etc) geeft het levelen veel meer een verhaallijn (zonder dat je keer op keer je questlog door moet spitten)..

En ook het Wokemon gevoel is een leuke toevoeging voor als je aan het wachten bent op iets anders..

Het nieuwe talent tree systeem is een verbetering, daar ze eigenlijk gewoon een hoop van de 'must-haves' hebben verwijderd (standaard al aanwezig op je char) en je daardoor je alleen maar hoeft bezig te houden met de 'echte' keuzes.

Het enige wat ik mis is mijn 'Carnelian Spikes' en de AH-fanatics onder ons snappen wel wat ik bedoel ;).

[Reactie gewijzigd door Uhmmie op 29 september 2012 09:40]

Natuurlijk heeft WoW minder bugs. Het is al zo lang in ontwikkeling. Ik weet nog dat de eerste maanden van vanilla WoW ook vol zaten met bugjes :).
En, hoe was bwl voor je toen het net gereleased werd ?
Of elke raid instance als ze net gereleased zijn?

Oh en hoe vond je rampage op de warrior toen de content patch van TBC werd gereleased, of reckoning op een paladin voordat deze werd aangepast.

Een spel dat 8 jaar oud is gaan vergelijken met een nieuwe spel als het aan komt op bugs is nogal raar.
Dat doet er toch niet toe? Op dit moment is Wow een hele sterke game, GW2 heeft heel veel bugs. Iets wat net uit is en veel heeft kunnen leren van het verleden van WoW en hun eigen GW, vergelijke met een oud iets is natuurlijk appels en peren.
Dan is Blizzard zelf toch ook niet al te snugger gezien Diablo 3 die allesbehalve bugvrij gereleased werd.
Of de bugs in bijna tot zo goed als alle content patches die uit zijn gekomen voor WoW of de expansions van WoW zelf.
Als het voor sommige mensen onacceptabel is dat GW2 zoveel bugs heeft aangezien WoW een oud spel is dan zou het helemaal belachelijk moeten zijn dat content patches/expansions van WoW zoveel bugs hebben.
Ja, want WoW en GW2 zijn natuurlijk in precies dezelfde programmeertaal ontwikkeld. Het is inderdaad appels en peren, en daar begon Uhmmie mee waar Daisai op reageerde.
Helemaal mee eens. MOP is de beste uitbreiding die er geweest is.
Wat een belachelijk slechte review, sorry hoor.
Maar er zitten veel meer vernieuwingen in waar jullie niet eens naar omkijken. Er zijn al 3 raids, waarvan er natuurlijk met patches nog meer komen, het pet battle system, de nieuwe talent-tree's, Hoe gigantisch het nieuwe gebied is, de random bosses die je in de gewone wereld van pandaria tegen kan komen?

En nog veel meer? Sorry maar deze review is gebaseerd op een persoonlijke meningen, en in 4 dagen kan je geen goed zicht krijgen over deze gigantische nieuwe expansion.

Graag wat langer de tijd nemen inplaats van haantje de voorste te zijn, je moet tijd nemen om deze expansion te revieuwen.
Hetgeen wat je nu opsomt zijn geen vernieuwingen, maar herintroducties of aanpassingen. Mensen die WoW al langer spelen zien bij MoP nog meer onnodige extra's die de core-gameplay niet verbeteren en de zoveelste herinterpretatie van bestaande mechanics. MoP voegt niks substantieels toe om te zorgen dat je niet de hele dag in de capital zit weg te kwijnen.
Het in de capital wegkwijnen is geen optie meer, de mass teleports zijn eruit gehaald zodat je wel naar je instances moet vliegen.

Ik speel wow sinds the burning crusade, en ik weet niet of jij het speelt, maar ik merk toch grote veranderingen, veel mensen van de oude generatie zijn terug gekomen voor mists of pandaria, de gebieden zijn gigantisch, Veel leuke quests met mooie cinematics.

En ik weet niet of je het gespeelt hebt maar er is echt veel veranderd, de talentree is geen aanpassing, die is compleet opnieuw aangepakt, helemaal op nieuw gebouwd.

het pet battle system is compleet nieuw, ik speel nu 4 dagen mists of pandaria, en heb nog lang niet alle nieuwe content kunnen zien.
Veel meer dingen te doen op max level naast raiden noem jij nks?

Wat kon je doen in Cata naast raiden? vrijwel niks.
Wat kun je nu doen naast raiden?
- scenario's (moet je zien als group quests. Draait om het verhaal, niet om de uitdaging)
- challenge mode dungeons (voor de echte uitdaging. hoe sneller je bent, hoe beter de (cosmetische) rewards)
- gigantisch veel daily quests voor diverse reputaties (en niet continu dezelfde 5 quests 30 dagen achter elkaar doen om reputatie te grinden; er zit progressie in naarmate je reputatie stijgt bij een factie, ook qua verhaal, en je unlockt steeds andere quests), ook weer met cosmetische rewards (met name mounts).
- pet battles (een simpele minigame die goed uitgevoerd is; sommigen doen alsof dit een verplicht iets is)

Dat had je vroeger allemaal niet. Niks onnodige extra's. Het spel draait niet alleen maar om raiden.
En het hele nieuwe cooking gebeuren is ook leuk. Dat je nu zelf groente moet verbouwen en dat je verschillende kookrichtingen hebt.

Kon ik in de review ook niet zo snel iets over vinden
Kijk daar zit je probleem blitzdoctor , vroeger was het spel van lvl 1 tot "max level" ook een reis , een leuk avontuur , in TBC (het moeilijkste deel) hadden we meer dan genoeg te doen naast raids , In wotlk hebben ze alles stuk makkelijker gemaakt na uldum en sindsdien is het echte feeling gevoel wel beetje weg.

De dailys zijn gewoon saai , geef mij maar liever xx aantal rep te grinden/ farmen op mijn eigen tempo dan dat ik elke dag dezelfde saaie ridel moet doen (kill 10x did , kill 10x dat)

Rep grinden ala thorium brotherhood in vanilla , dat was pas iets.
Scenario's zijn een leuke aanvulling maar qua coregameplay word het spel een ramp. Level 1-86 zijn gewoon zo imbalanced dat levelen (en dat is juist 1 van de mooie dingen geweest) een saaie grind is. PvP in de lower brackets is er amper , en als het er al is word het gedomineerd door 1 class of misschien 2 . In vanilla en tbc was alles nog balanced, zelfs 1-69. De dungeons waren moeilijk , de requirements waren hoog en mensen waren altijd bezig zichzelf te verbeteren. We hadden geen dailys nodig (al waren er wel genoeg opzich). de quest chains namen je van her en der en weer terug , BT quest line (lore wise) 18 quests , heerlijk gewoon. Nu krijgen we overal cutscene's tussendoor etc, geef mij maar phasing .
Inderdaad een bar slechte review. Ook nog een sneer naar Diablo 3, terwijl dat een paar maanden terug nog door tweakers.net met een 9 is beoordeeld? Dit is meer een 'waarom ik WoW niet meer leuk vind en jij het ook niet leuk zou moeten vinden' betoog dan een objectieve review. Zwaar teleurstellend.
Ik ben het in deze met je eens. Ik vind de review ontzettend kort door de bocht. Hij lijkt inderdaad gemaakt door iemand die afgeknapt is op wow en die tegen zijn zin deze review moest doen.

Persoonlijk vind ik MoP tot zoverre er echt goed uitzien, de verhalen lopen, de questgebieden. De moeilijkheidsgraad tijdens questen is prima (al vind ik het wel vrij lang duren). De begin dungeons zijn te makkelijk (maar getuned voor mensen die net cata doorgelevelled zijn en niet in DS hc gear staan). Van iedereen om mij heen hoor ik dat de eerste indrukken gewoon positief zijn.

De raids moeten nog beginnen, de challenge mode dungeons zullen voor de meer hc spelers uitdaging bieden. Ik hoop dat er over 2 maanden nog eens teruggekeken wordt naar MoP en wellicht een aanvulling op deze, magere, review gedaan wordt.

[Reactie gewijzigd door Bert op 29 september 2012 11:56]

De begin dungeons zijn te makkelijk (maar getuned voor mensen die net cata doorgelevelled zijn en niet in DS hc gear staan). Van iedereen om mij heen hoor ik dat de eerste indrukken gewoon positief zijn.
je kan in het eerste dorpje ilvl372 gear kopen voor je class/spec dus die gear maakt niets uit. Het is gewoon veel te makkelijk :)

Ik hoop dat ze de moeilijkheid was opschroeven, anders ben ik zo weer weg.

Het lvlen van 85-90 in pandaria is wel geweldig btw :) veel minder saai dan de andere uitbreidingen.
Waar zit die vendor dan? Die was er alleen op de beta omdat ze Jade Forest aan het revampen waren.

Ga alle challenge modes op gold proberen, die moeilijkheidsgraad zit wel goed imo.
In feite is WoW in tBC over gestapt op casual. Eind tBC werd voor het eerst in WoW geschiedenis een raid instance generfed ten behoeve van de introductie van een nieuwe. Dat was de eerste stap naar het inschalen van rewards op basis van de huidige content, in plaats van op de voortgang van de speler in kwestie. Blizzard kwam op die manier tegemoet aan de steeds groter wordende roep van de spelers met consumentenmentaliteit om gelijkwaardig te worden beloond als de hardcore spelers.

Iedere wow speler die je het vraagt zou tBC waarschijnlijk de beste expansion noemen, achteraf. Het was uitdagend, Je moest nog werken als tank zijnde, de dungeons hadden echt een briljant design met goede encounters die je gewoon tijd kostten om te halen, ook al had je tankspot tot je beschikking.

Toen men Zul Aman nerfde was in ieder geval een ding duidelijk. Het nieuwe business model van Blizzard was geboren.

En serieus, ik ga iets flauws doen: Alle reviews zijn meningen op basis van een vergelijking. Ik heb de MoP beta inmiddels achter de rug, wat, behalve po..pet battles, is nu daadwerkelijk vernieuwend en uitdagend? Denk je dat de grootte van een map bijdraagt aan een spel behalve plek om content op te droppen?

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 29 september 2012 10:13]

Dit, en ergens hebben ze door al dat random dungeon gedoe de noodzaak voor langdurige samenwerkingen in wow onderuit gehaald.
"In feite is WoW in tBC over gestapt op casual. "

Dit is niet waar, ze zijn juist meer hardcore geworden in TBC.
Sinds de invoering van 10 en 25 speler raids zijn er behoorlijk veel meer guilds bijgekomen met een 100% attendance eis.
Dit is iets wat maar een paar guilds op lvl 60 hadden aangezien ( behalve in naxx ) je niet exact 40 spelers nodig had om de content te clearen.
Nu met 10 speler raids heb je gewoon dat aantal nodig en is de class keuze nog belangrijker.
Van dat hardcore is anders niet veel meer terug te zien, iedere Jan Boerenlul heeft zonder al teveel moeite een epic te pakken.
Toen ik met WoW begon in 2005 moest je moeite doen voor een epic item en was je al blij als je een hele blauwe uitrusting had. Nu geeft een epic set al geen voldoening meer.
Vroeger moest je als hunter je pet levelen en als je lvl 70 was en je temde een lvl 10 pet dan wist je wat je te doen stond maar dat hoeft nu ook niet meer.

WoW + TBC was geweldig, daarna is het minder geworden en daarom ben ik begin dit jaar gestopt, voor mij geen WoW meer.

Daarnaast zijn ze steeds meer voor de speler gaan denken zoals met de talent tree. Laat mij lekker zelf denken in plaats van dat hun gaan zeggen hoe ik denken moet en wat ik leuk vind. Een cross-talentbuild was niet meer mogelijk want dat was toch niets, vond Blizzard.
Daarnaast was er vroeger nog duidelijk onderscheidt tussen de verschillende klassen maar dat is ook voor een groot deel weggehaald. Zo'n beetje elke klasse heeft (tijdelijk) pets en kan anderen of alleen zichzelf healen. Er is veel teveel veranderd helaas.

[Reactie gewijzigd door Kohaku op 29 september 2012 17:38]

Wat maakt het mij nu uit als Jan Boerenlul ook epics heeft? Als die van mij uit de HC raid komen is het voor mij duidelijk wie er beter is. Ik snap niet waarom mensen gear zo belangrijk vinden, gear betekent niets, het is voor mij een middel en niet een doel, mijn doel is om alle content te clearen en dan liefst op Heroic.

En wat de talent trees betreft, je argument gaat niet op. 99,9% van de mensen had steeds grotendeels dezelfde spec: de spec waarvan men op dat moment had berekend dat die de hoogste DPS zou kunnen doen. Omdat ze dat toch niet kunnen voorkomen hebben ze dat gedeelte eruit gehaald en krijg je alleen nog maar keuzes die je helpen je karakter aan te passen aan je speelstijl.

En inderdaad, bepaalde zaken zijn over de gehele linie doorgevoerd maar dit is vooral gedaan om te voorkomen dat mensen bij raiden op de bank komen te zitten omdat ze niet class X zijn maar class Y en dus 'minder toevoegen' of 'minder DPS kunnen doen' etc.

Natuurlijk zijn de normal modes van dungeons een stuk simpeler geworden maar de uitdaging is er nog steeds voor de mensen die hem op durven zoeken. Als in staat bent om zonder gear aan je lijf de challenge modes op gold te doen dan zullen we nog eens over 'te makkelijk' praten maar tot die tijd...
waarom maakt Blizzard gewoon niet een nieuwe Warcraft en dan bedoel ik dus een rts
Omdat ze nog bezig zijn met SC2 + uitbreidingen vermoed ik zo.
Ik kan niet anders zeggen dat met de rest in te stemmen: De review peult uit van onderbuik gevoelens en subjectiviteit. Een review schrijf je voor je doelgroep: een breed publiek dat geïntereseerd is in MMORPG's. Geef er in ieder geval de -schijn- van dat je objectief probeert te zijn, open minded bent, vergelijkingen maakt met vorige expansions, betrek andere moderne MMORPG's erbij, geef een blik op te toekomst, de plek van WoW in het MMORPG genre in het algemeen enz. Dit alles mis ik. Teleurstellend.

Ik ben het er niet mee eens dat WoW steeds meer voor casual spelers is en het allemaal 'meer van hetzelfde' is. Er zijn verschillende nieuwe speelstijlen toegevoegd (pet battles, scenario's, challenge modes) en WoW is toegankelijker geworden, maar biedt tegelijkertijd voor serieuze spelers dezelfde uitdaging en juist meer competitieve opties. Is WoW 'makkelijker' geworden als spel? Nee, want:

Ten eerste is voor serieuze spelers weinig veranderd. De normal- en heroic modes van raids zijn nog steeds ongeveer van hetzelfde niveau. Sinds Cataclysm is er het LookingForRaid raid-niveau bijgekomen. Dit is makkelijker dan normalmode. Dit is echter al geïmplementeerd sinds Cataclysm, de vorige xpac. Daarnaast is dit niveau er BIJ gekomen. Dat je nu ook easymode (LookingForRaid) hebt wil niet zeggen dat normal en hardmode simpeler zijn geworden. Mensen vergeten ook nog weleens hoeveel makkelijke bosses Molten Core en Black Wing Lair huisvestte met zeer weinig- en simpele mechanics, terwijl dit de oude, originele vanilla WoW bosses waren. Zoveel makkelijker is raiding niet geworden. Fouten zijn nog steeds onvergeeflijk in heroic mode.

Ten tweede zijn talents versimpeld ja. Maakt dit het spel meer casual? Niet persé. De oude talenttrees waarbij je 41 "keuzes" had, waren voor 95% cooky cutter. Dit wil zeggen dat 95% van de talent geen 'keuze' voor je vormden, maar noodzakelijke talents waren. Dit is het geval bij vele ouderwetse MMORPG's. Je wist van tevoren al volledig welke talents je ging nemen, met een stuk of 3 van de 41, daadwerkelijke keuzes uit 'rest punten', die vaak toch nauwelijks verschil maakten. Mensen zochten op internet naar de pre-fab talentbuilds, want dat was in de meeste gevallen de enige keuze die je had voor optimale prestaties. Talents horen een daadwerkelijke keuze te zijn, als ze dat niet zijn, voegen ze weinig toe aan het spel en zorgt het voor bloat (weinig toevoegende nutteloze keuzes) en is er een rehash nodig. Dat heeft Blizzard gedaan door de cookycutter talents automatisch te geven (waren toch geen keuze) en de talents die wel een verschil kunnen maken en een lastige keuze zijn, als keuze te geven. Is dit voor 100% gelukt? Nee, maar het is wel een systematische verbetering ten opzichte van het vorige systeem. Dit nieuwe systeem is flexibeler (makkelijker aan te passen) en geeft meer keuze, want je kunt nu ook talents kiezen die voorheen alleen beschikbaar waren voor anderen.

Ten slotte zijn Challenge modes toegevoegd. Dit zijn moeilijkere versies van heroic dungeons, waarbij het gaat om een race tegen de klok, de instance zo snel mogelijk te finishen. Hierbij heeft iedereen praktisch dezelfde gear, want ieder's itemset wordt even sterk gemaakt (zelfde itemlvl), zo is er een level-playingfield. Rewards: grafische uitrusting zonder stats om mee te pronken. Blizzard zit er ook aan te denken een competitie systeem aan raids toe te voegen.

Niet interessant voor de hardcore speler, niet competitief? Jawel. Blijft WoW vernieuwend genoeg op lange termijn? Waarschijnlijk niet, maar dit heeft met het natuurlijk ouder worden van het spel te maken. Je kunt niet in 1 uitbreiding de hele combat mechanics en graphics engine vernieuwen en een meer dynamisch combat systeem als dat van Raiderz of Tera Online implementeren. Hiervoor is een volledig nieuw spel nodig. Blizzard is nu bezig met een nieuwe franchise, genaamd Titan. Hierin kunnen ze meer systematische veranderingen doorvoeren die in een vastgeworteld spel als WoW praktisch niet mogelijk zijn.

Blizzard heeft echter wel veel gedaan: pet-battles toegevoegd, nieuw talent en ability leveling syteem, scenario's en challenge modes. Dit zijn qua core-gameplay de grootste veranderingen sinds TBC. Vernieuwend genoeg? De tijd zal het leren. Het wordt steeds moeilijker om spelers te binden aan een spel van meer dan 7 jaar oud. De WoW populatie krimpt, maar is met nog steeds zo'n 10 miljoen spelers, groter dan de populaties van vele andere MMORPG's samen. Met deze expansion zal WoW waarschijnlijk nog wel een jaar hongerige mondjes voeden. De developers hebben aangegeven reeds bezig te zijn aan een nieuwe expansion voor WoW. Over enkele jaren zal de nieuwe franchise -Titan- dan het levenslicht zien.

[Reactie gewijzigd door Yokozuna op 29 september 2012 11:19]

En toch haken er genoeg addon developers en players af. Als ik kijk naar de 3 servers waar ik op zat en naar de community en dat vergelijk met 4-5 jaar geleden is dat een enorm niveau verschil. Waar vroeger de community bepalend voor de sfeer was van een server is het tegenwoordig niks meer. Een aantal keycharacters op de server zijn nog actief en die kent iedereen wel, maar het is geen community meer.

Talentsysteem mag dan wel aangepast zijn, maar het is 1 grote rotzooi geworden ipv echt innovatief te denken en meerdere echte keuzes te laten maken hebben ze je alle keuzes ontnomen en mag je vervolgens er maar 6 uitkiezen. Blizzard heeft het zichzelf alleen maar makkelijker gemaakt en voor de gebruiker. Niks 'vernieuwend' daar.

Pet-battles... seriously? ... Pokémon meets Kung-Fu Panda /facepalm

Persoonlijk denk ik dat als ze de volgende uitbreiding weer raids van 40 man laten starten en daar 'echte epics' uit laten komen, de 41 talent system terug brengen en daarin wat design tijd in gooien, 10 levels erbij brengen en zorgen dat dat voor 2 weken het gevoel geven van echt levelen weer, veel 'oldschool gamers' terug haalt. Level 85-90 is in een paar uurtjes gedaan... where is the fun in that?

Hedendaags is WoW niet meer dan een 'facebook game' geworden, probeer zo populair mogelijk te doen, veelal richten op 13-15 jarige game kids die als ze iets moeten gamen wat niet met een controller standaard komt te moeilijke wordt.

Nee, ben zelf zo'n oldschool gamer en sinds de cataclysm expension snel te hebben doorlopen is de fun er af. Heb MoP op de PTR gedaan, maar nee. Absoluut geen vooruitgang.
grappig om te zien hoe mensen het kung fu panda gaan noemen, terwijl de pandarians al lange tijd aanwezig waren in het warcraft tijdperk. kunnen we echt niks beters verzinnen om wow af te branden en dus nu maar de pandarians gaan misbruiken om toch te kunnen klagen? ik ben t met je eens dat wow niet meer is wat het was, maar om het nu een facebook game te noemen is een beetje heel erg kinderachtig.

krijg bij jou verhaal hetzelfde gevoel als van de reviewer. je zou eigenlijk wel verder
willen maar je durf niet, dus ga je redenen zoeken om alles maar af te kunnen branden.

die pet battles zie ik juist als een gebaar naar de spelers toe dat ze niet voor jan lul 100 pets verzameld hebben maar dat ze er nu ook echt wat leuks mee kunnen doen, afdoen als pokemon is beetje jammer, want ik denk dat veel spelers het wel degelijk zullen waarderen.

en nee ik speel het zelf sinds cataclysm niet meer maar ik heb tot nu toe nog geen goeie wow vervanger kunnen vinden. GW2 heeft 1 voordeel tegenover wow en dat is de maandelijke betaling. maar de tekortkomingen in gw2 zijn groter als dat ene voordeel. en dat betaling volgens de reviewer passee is bij intrede van gw2 is natuurlijk onzin, want er waren voor gw2 al meerdere games F2P gegaan die het niet konden redden. als ik dan zie hoeveel mensen wow en rift nog spelen denk ik niet dat je als reviewer kun zeggen dat maandelijkse betaling passee is, aangezien de werkelijkheid tot nu toe echt anders laat zien.
Aan je reactie te zien heb je blijkbaar wel niet door wat Yokozuka probeert duidelijk te maken.
Geef er in ieder geval de -schijn- van dat je objectief probeert te zijn, open minded bent, vergelijkingen maakt met vorige expansions, betrek andere moderne MMORPG's erbij, geef een blik op te toekomst, de plek van WoW in het MMORPG genre in het algemeen enz. Dit alles mis ik. Teleurstellend.
Waarop jij gaat reageren met:
Talentsysteem mag dan wel aangepast zijn, maar het is 1 grote rotzooi geworden
Pet-battles... seriously? ...
Persoonlijk denk ik dat...
Hedendaags is WoW niet meer dan een 'facebook game' geworden...
Ik vind dat je heel streng bent voor een game dat al 7 jaar 10 miljoen spelers weet te halen. Dat is toch normaal dat dit begint af te bouwen? Ik ben gestopt met actief spelen met TBC al. Gewoon omdat ik al zoveel heb gespeelt en het spel an sich beu ben. Ik heb echter tot hier toe elke uitbreiding terug een maand of 2 gespeeld en telkens onder de indruk met de dingen die ze in het spel steken. En als ik opnieuw speel ben ik ook wel fan van de leut die ze in het spel steken zoals Lunar festival of al die seizoengebonden versieringen.

Veel mensen zeggen tegewoordig dat je beter een andere MMO kan vast pakken. Ik moet echter nog altijd een MMO tegenkomen die WoW (allesinds toch de beginjaren) kan overtreffen of dezelfde hoeveelheid content kan aanbieden. Als je WoW beu bent ga je toch over naar iets anders? Ik ben zowat elke MMO snel beu als ik het vergelijk met wat ik vroeger in WoW heb gestoken aan uren.

[Reactie gewijzigd door Rinzler op 29 september 2012 13:06]

@ huntedjohan

Ik ben bekend met de geschiedenis van Warcraft, de reden dat ik het een Kung-Fu Panda game ben gaan noemen is omdat zo versimpeld is, dat het gericht is aan het huidige publiek / leeftijd wat Kung-Fu Panda beter kent dan Warcraft.

Ik vind het persoonlijk gewoon jammer dat er develop tijd in pet battles gestoken is terwijl er genoeg andere fundamentele zaken zijn (zoals de talent system) die het nodige aandacht extra konden gebruiken.

En ik heb ze allemaal gespeeld, conan, rift, gw2, aion, warhammer, starwars, tera, maar de interface blijft bij wow nog altijd het beste. Helaas zegt dat meer over de andere games dan wow, maar dat wilt niet zeggen dat wow alleen maar beter wordt.

@ Rinzler
Streng? Ieder zijn ding natuurlijk. Vind het persoonlijk niet streng voor een Blizzard game. Gezien de kwaliteit van vroegere games ten opzichte van wat er nu gereleased wordt vanuit blizzard is het toch echt downhill gegaan en ze leren er niks van.

Zoals ik hierboven al vermeld, heb de meeste recente mmo's allemaal geprobeerd, maar gameplay werkt toch het beste in wow. Helaas zijn er zo ongelooflijk veel plaatsvervangende 'epics' ingegooid dat al het epische van vroeger niet meer naar boven te halen is. Een 'purple' of een 'orange' betekende vroeger nog iets, nu is het bijna je standaard kleurtje. Iedereen kan nu wel een orange krijgen in MoP. Ze moeten misschien maar 's een nieuwe kleur gaan bedenken voordat iedereen in oranje loopt.. (niet erg hier in NL, maar denk niet dat Blizzardecht NL-Minded is).

De HC's geven niet echt 'meer' waardoor je het gevoel kan krijgen dat je echt wat bereikt hebt. Iedereen ziet er hetzelfde uit, of juist net niet, maar je kunt niet meer zien aan een character of deze echt wat bereikt heeft... behalve als ie op zijn nieuwe mount springt.. jeej.. mount, die geeft je wel extra mogelijkheden tijdens 't raiden.. of die achievement title, ja, daar schrikt een eindbaasje van.
Ik ben het mee eens dat WoW in verre niet meer zo moeilijk is als vanilla WoW en dat hoog level niet meer zoveel zegt.

Echter de laatste dungeon (herioc) die ik met mijn level 72 priest speelde had ik een paar momenten van ow shit. Als healer vol aan de bak gemoeten om te verhinderen dat we gewhiped werden en 1 keer was dat op 2 spelers na (tank en ik) gebeurd. Lang leven wariors met last stand *grijnst*

Als priest gewoon keihard out of mana gaan. Zo hoort het :)
Voorheen moest je ook nog rekening houden met healer aggro.
Jammer dat dit niet meer bestaat.

/ot
Kan niet zeggen dat ik onder de indruk ben van deze features en ik kan de reviewer wel begrijpen.
Voor nieuwkomers is het lastig te begrijpen maar voor de veteranen is het gewoon meer van hetzelfde.
Ik blijf lekker GW2 spelen want daar vermaak ik me prima mee..

Het gaat er niet zozeer om dat maandelijkse betaling niet meer van deze tijd is of dat het geen vatbaar model is maar het is gewoon niet meer van toepassing op wow.
Je krijgt gewoon te weinig voor dat maandelijkse bedrag.

Het is net als de Computer!Totaal. (tijdschrift)
Redactie aldaar zijn oude knakkers die 10 jaar geleden pro waren met wat ze schreven.
Vandaag de dag schrijven ze nog steeds dezelfde oude huis tuin en keuken artikelen die allang gemeengoed zijn geworden en dan herhalen ze die artikelen ook nog eens elke 3 maanden met een andere titel..
Daar blijf je toch ook niet voor betalen.
ik was best blij toen mana regen van de agro table afging :) ( als priest zijnde )
Jreijmer, mensen haken vooral af, omdat het speciale van het spel af is. Ik heb ook niet meer het epische gevoel als toen we in Molten Core raidden en de eerste epic voor je character dropte, de spanning in afwachting van officer's besluit om de loot wel of niet aan jou te geven, het groepsgevoel, de voldoening en de eer van het verslaan van nieuwe bosses. Dat alles is afgenomen en daar kan Blizzard exact - niets - aan doen. Het is het grijs worden van het spel, het natuurlijk verloop. Volgens mij is dit voor jou vooral de factor waarom er weinig meer aan is.

Aan moeilijkheidsgraad kan het niet liggen. Heroics zijn nog altijd voor zeer gevorderde guilds en je hebt ook nog Heroic Elite modes waarbij je op heroic mode ook nog adds moet laten leven / in bepaalde volgorde killen. Dit dropt nog hogere level gear, it's wat misschien enkele guilds per server zonder nerfs zullen bereiken.

Mijn punt is dat er, voor wat je met WoW nog kunt doen, genoeg vernieuwing in zit en dat de moeilijkheidsgraad nog net zo hoog ligt als tijdens de Uldum periode met heroic en zelfs heroic elite modes. Competitie systemen als challenge modes en binnenkort wellicht raid-challenge runs (race tegen de klok) maken het ook interessanter voor serieuze spelers.

Dat mensen afhaken heeft waarschijnlijk dus voornamelijk te maken met het vergrijzen van het spel, dit is natuurlijk verloop, hier kun je niet tegen op boxen, tenzij je een sequal of andere franchise opzet. Met dat laatste is Blizzard nu bezig.

Verder staat je verhaal bol van overdrijvingen, persoonlijke mening, wrok etc. jreijmer. Niet bepaald de manier om objectief over te komen. Precies de kritiek die ik op de originele reviewer heb. Bedankt dat je m'n post onderschrijft!

[Reactie gewijzigd door Yokozuna op 2 oktober 2012 21:02]

Sommigen vinden al die nieuwe add ons leuk, sommigen gaan gewoonweg liever terug naar de basis.

Het ding is, als je de gemiddelde veteran WoW speler vraagt hoe WoW nu is ten opzichte van de release, dan zul je te horen krijgen dat het spel met de release vele malen epischer was.

Hoe komt dat?

Het spel was toen nieuw en zat sowieso erg sterk in elkaar.

Nu bijna een decennia later is de kern van het spel onveranderd gebleven, terwijl de veteraan toch wel op zoek is naar wat nieuws.

Blizzard heeft gekozen onwijs veel geld aan WoW te verdienen, en uit commercieel perspectief doet het bedrijf het echt helemaal te gek. Deze release is uit commercieel oogpunt echt weer een top release.

Maar voor de gemiddelde veteraan is de WoW franchise op dit moment vergelijkbaar met CoD franchise. Been there done that, en dan is het het al absoluut niet waard om ook nog maandleijks te betalen.

En als finale killer, als je een veteran WoW speler bent die alle aspecten al heeft gezien en 40 euro hebt liggen, en je kan kiezen tussen mists of pandaria + 2 weken spelen, of Guild Wars 2 onbeperkt en volledig 100% nieuwe content. Wat zullen de mensen dan kiezen?

Ik denk dat als je verstand heb de keuze niet moeilijk is. Uiteraard spelen vrienden een rol, maar ook die zijn over te halen en in een nieuwe game zijn ook nieuwe vrienden te maken.

Btw, een review moet naar mijn mening altijd genre based zijn, en niet doelgroep based... Doelgroep is een ruim woord, dat kan de achterban van een ontwikkelaar zijn, de achterban van zelfs een specifiek spel, of iedereen die gamed..
"En als finale killer, als je een veteran WoW speler bent die alle aspecten al heeft gezien en 40 euro hebt liggen, en je kan kiezen tussen mists of pandaria + 2 weken spelen, of Guild Wars 2 onbeperkt en volledig 100% nieuwe content. Wat zullen de mensen dan kiezen?"

Dan kies je WoW, GW2 (en 1) heeft me niet kunnen boeien, SWTOR heeft me niet kunnen boeien, Rift? idem!

Op EVE en WoW na heb ik geen enkele MMO langer dan een half jaar gespeeld. WoW speel ik nog steeds als zgn veteran.

Als ik dan mensen terug zie verlangen baar 21/31/41 punten talents, dan kan ik aleen maar hoofd schudden. Die tiers waren voor de sier, je koos een cookie cutter build en er was voor sommige classes geen enkele keuze buiten welke spec.

Nu zijn er nog steeds theoretisch beste keuzes, maar het zit zo dicht bij elkaar dat je echt alles kan kiezen. Vertel mij hoe is geen keuze in talents beter dan wel een keuze?

Ik kan nu keuzes maken die in pvp en pve op sommige momenten daadwerkelijk tot andere acties leiden, blizzard geslaagd is mijn conclusie dan.

[Reactie gewijzigd door Omega Supreme op 30 september 2012 23:41]

Ik neem dan ook aan dat je GW2 wel hebt gespeeld. Indien dat niet zo is kun je naar mijn mening je argument niet hard maken.

Er zijn dan ook uitzonderingen, het kan zijn dat je gewoon erg fan bent van een franchise. Maar jij had WoW waarschijnlijk dan ook nog gespeeld als Pandaria niet uit was gekomen.

Mijn post was meer gericht op mensen die WoW veel hebben gespeeld en het wel hebben gezien. Pandaria is weer een uitbreiding die mede bedoeld is om die mensen te behouden, al dan niet weer opnieuw aan te trekken.

Als je kijk naar het geld wat je betaald en de content die wordt geboden dan is er maar één winnaar.

Maar goed, moge duidelijk weze dat mensen die van de franchise houden absoluut blij mogen zijn met MoP. Maar voor die mensen die gewoon van een goeie mmorpg houden is er vandaag de dag wel meer voor hetzelfde geld. En dat is ook de conclusie van deze review, en dus blijf ik erbij dat deze review in de kern realistisch en goed onderbouwd is.
Content en prijs de enige winnaar? Hmm rare redenering altijd.. De game waar ik het meeste plezier mee heb is voor mij altijd de enige echte winnaar.. Dan mag het heel erg duur zijn en heel weinig content hebben maar kwaliteit wint altijd van kwantiteit en dat geld voor alles..

Beide games hebben tekortkomingen..

Dan inhoudelijk over GW.. heb zowel GW1 en GW2 liggen en qua single/multiplayer is dit de meest casual game.. Meer casual dan GW (PvE) kan bijna niet.. Erg vermakelijk.. End game en dit maakt niet uit hoe je het verpakt is in mindere mate aanwezig.. WoW heeft altijd goede endgame gehad behalve met een paar missers (ToTC en DS) en dat is de enige reden dat sinds vanilla ik het spel speel.. Als het om het levelen naar het maximum level was en questen was ik allang klaar geweest met de game en net als elke andere MMO gestopt na 2 maanden..
Ik vermaak me tot zoverre prima met MoP en heb wel degelijk het gevoel dat het een stap voorwaarts is ten opzichte van Cataclysm.

Gisteren hebben we bijvoorbeeld iets gedaan dat ik sinds TBC niet gedaan heb: world boss neerhalen. De rivaliteit tussen guilds is helemaal terug. Was echt plezierig! :)

Aanstaande woensdag hebben we de eerste raid met onze guild, ben benieuwd.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBGrand Theft Auto V

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013