Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 191 reacties, 88.685 views •

Snel en versimpeld

Vijf nieuwe levels, nieuwe gebieden, nieuwe - en oude, maar opnieuw opgekalefaterde - dungeons, nieuwe raids, nieuwe battlegrounds en een nieuw Talent System dat een zwaar vereenvoudigde versie van de oude talent trees is:  het klinkt allemaal veelbelovend, maar wederom is het eigenlijk oude wijn in nieuwe zakken. Waar het precies misgaat, weten we niet. Blizzard weet hoe je goede spellen moet maken, maar het perfectionistische enthousiasme lijkt in de afgelopen jaren wat uitgeput te zijn geraakt. Iets dat ook Diablo III pijnlijk duidelijk wist te maken. In plaats daarvan lijkt Blizzard zich te richten op de massa en op het zoveel mogelijk binnenharken van geld door middel van microtransacties in de vorm van digitale paarden, huisdieren en belachelijke hoge tarieven als je van server wilt wisselen. In het verleden was World of Warcraft een spel dat zowel voor beginnende als gevorderde spelers uitdaging bood. Sinds Cataclysm lijkt het bedrijf zich vooral te richten op jonge, casual spelers die zo snel mogelijk vorderingen willen zien in het spel zonder er de moeite voor te doen die de ‘oudjes’ er destijds wel in wilden stoppen. Het epische, avontuurlijke gevoel van weleer is verdwenen, in plaats daarvan is het veranderd in een snelle, versimpelde en repetitieve variant van wat het spel ooit was.

Ruwe beelden uit Mists of Pandaria.

Conclusie

Is Mists of Pandaria dan een slecht spel? Nee. Het is gewoon wederom meer van hetzelfde en heel erg voorspelbaar. Als je nog steeds hooked bent aan Warcraft, of een speler die pas sinds kort is ingestapt, dan is Mists of Pandaria een prima uitbreiding. Maar het is niet de grote ommekeer in deze spelserie waar veel oudgedienden op hoopten en meer een voortzetting van een richting die al is ingezet in Wrath of the Lich King. We hopen dat Blizzard ons heel snel blij gaat maken met een aankondiging van een nieuwe MMO, want World of Warcraft in deze vorm heeft zijn beste tijd helaas echt wel gehad. Namen we het zeven jaar geleden nog met veertig onbekende Europeanen avond aan avond vol adrenaline op tegen geduchte bosses in Molten Core en Black Wing Lair, nu spelen we een panda die rondrijdt op een schildpad en zo de wereld afstruint naar nieuwe huisdieren. Just sayin’.

Pluspunten:

+ Muziek is geweldig, zoals altijd
+ Aantal nieuwe features, maar geen baanbrekende
+ Her en der wat grafische verbeteringen

Minpunten:

- Die verbeteringen verhullen niet dat dit inmiddels een zeer gedateerd spel is
- Maandelijks abonnementsgeld is sinds Guild Wars 2 toch echt passé

Eindcijfer: 7

Titel World of Warcraft: Mists of Pandaria

World of Warcraft: Mists of Pandaria - Box

Platform PC
Ontwikkelaar Blizzard Entertainment
Uitgever Blizzard Entertainment
Releasedatum reeds verschenen

World of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of Pandaria

Laagste prijzen voor: World of Warcraft: Mists of Pandaria PC
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

dixons

Score: 4.5

€ 5,-

€ 5,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 5,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 5,-
Bekijk

Azerty

Score: 4.5

€ 9,74

€ 11,71

Kostenoverzicht

Productprijs € 9,74
Pakketpost Nederland € 1,97
iDeal € 0,-
Totaal € 11,71
Bekijk

Media Markt

Score: 3

€ 29,99

€ 29,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 29,99
Pakketpost vanaf ¤1.95 € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 29,99
Bekijk

Laagste prijzen voor: World of Warcraft: Mists of Pandaria Collectors Edition
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Mediaoffer

Score: 4.5

€ 39,95

€ 39,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 39,95
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 39,95
Bekijk

NedGame

Score: 5

€ 48,-

€ 49,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 48,-
Pakketpost tot ¤ 75,- € 1,95
iDeal € 0,-
Totaal € 49,95
Bekijk


Reacties (191)

Reactiefilter:-11910186+179+213+32
Moderatie-faq Wijzig weergave
1 2 3 ... 6
En toen kwam Cataclysm. Ja, ook wij waren in eerste instantie best enthousiast over deze uitbreiding, maar na een paar weken fervent levellen, dungeons leegharken en meegedaan te hebben aan een aantal raids kwam de klad er al heel snel in. Waarom? Cataclysm was op geen enkel vlak vernieuwend te noemen.
Het gross van Cataclysm zat in de oude gebieden die waren opgepoetst, het gevolg was een zwaar gebrek aan End Game content bij launch. Een (MMO)RPG draait juist om het grinden en 'leegharken' van dungeons. Maar zo te merken is het aan je zelf te danken dat je er zo snel klaar mee was, je geeft duidelijk aan dat je er fervent en keihard doorheen gaat. Daar kan Blizzard niets aan doen als je zelf in een paar werken door alle content heen vliegt. Ik was nog wel een paar maandjes bezig om echt klaar te zijn voor een raid.
Daarnaast begon World of Warcraft technisch en grafisch gezien zijn leeftijd te tonen, zeker als je het vergelijkt met mmog’s van deze tijd, zoals Guild Wars 2.
Wederom die eeuwige vergelijking met GW he? Sorry hoor, maar een spel is niet alleen leuk vanwege zijn graphics en met de techniek in WoW is niks mis. Ze zijn beiden absoluut niet gamebreaking als je dat als zwakpunt ziet. Het cartoony uiterlijk van WoW heeft geen fotorealisme nodig. Daarbij zijn er al zoveel 'WoW-killers' geweest die grafisch velen malen beter dan WoW uitzagen... waar zijn ze nu? Je hebt voor WoW geen NASA computer nodig om alles er goed uit te laten zien, dat is juist een sterk punt.
Mists of Pandaria is eigenlijk wederom meer van hetzelfde, zonder écht grote vernieuwingen of verbeteringen.
Iets zegt mij dat je dan het verkeerde spel hebt gespeeld voor deze 'review' :S Er zijn wel degelijk échte grote vernieuwingen en verbeteringen. Simpelweg gearen is dus totaal niet meer zo simpel als het was in Cata, zolang jij geen reputation hebt met bepaald factions, krijg jij geen JP of VP gear. Welcome back TBC!
Het unique selling point van Mists of Pandaria is het feit dat het spel een nieuwe speelklasse en ras biedt, de Pandarian Monk, oftewel een pandapater.
En hiermee is de toon voor deze gehele review al gezet... verder lezen vanaf dat punt was eigenlijk volkomen overbodig geweest.
...zoals ten eerste de zogenaamde Scenario’s. Hierover zijn we snel uitgepraat, want op papier klinkt het nog wel leuk, maar eigenlijk is het een soort dungeon die je met drie man kunt spelen, ongeacht de klasse, en waarin je een doel hebt dat je op meerdere manieren kunt bereiken. Volgens Blizzard draait het allemaal om het verhaal, maar het eerste scenario dat je nu kunt spelen is best saai en de moeite niet waard om meer dan één keer te spelen. Wij hebben er zogezegd slechts een gespeeld, maar hopen ten zeerste dat de andere scenario’s in het spel wat meer uitdaging zullen bieden.
Theramore zeker? Die kon je dus al spelen vóór MoP uitkwam, het is dus duidelijk dat je er sinds MoP verder geen aandacht meer aan hebt besteed. Wat je beschrijft was de undertuned lvl 85 versie, de lvl 90 versie is weldegelijk lastiger. Verder zijn de scenario's ook niet bedoeld voor mensen die al heroic dungeons kunnen spelen. Ze zijn bedoelt als tussendoortje als je in de cue zit voor je normal/heroic dungeon en om een alternatief te geven voor het verkrijgen van gold en VP (Valor Points).
Vijf nieuwe levels, nieuwe gebieden, nieuwe - en oude, maar opnieuw opgekalefaterde - dungeons, nieuwe raids, nieuwe battlegrounds en een nieuw Talent System dat een zwaar vereenvoudigde versie van de oude talent trees is: het klinkt allemaal veelbelovend, maar wederom is het eigenlijk oude wijn in nieuwe zakken.
Wat had je dan verwacht? Het is een expansion, geen sequel.
Waar het precies misgaat, weten we niet.
Wat gaat er dan precies mis???
Iets dat ook Diablo III pijnlijk duidelijk wist te maken.
D3 staat geheel los van WoW. Niet alleen qua inhoud en verhaal maar ook qua mensen die eraan werken en wie aan het roer staan van die franchises.
In plaats daarvan lijkt Blizzard zich te richten op de massa en op het zoveel mogelijk binnenharken van geld door middel van microtransacties in de vorm van digitale paarden, huisdieren en belachelijke hoge tarieven als je van server wilt wisselen.
Die hoge tarieven (¤20,-) als je van server wilt wisselen zijn niet bedoelt voor winst, maar eerder om ervoor te zorgen dat mensen niet elke dag van server wisselen met alle gevolgen van dien. Het dient als een obstakel om serverhoppen tegen te gaan. Die microtransacties zijn volledig optioneel, je verkrijgt er totaal géén voordeel mee op iemand anders in het spel. Daarbij is de prijs van zo'n digitaal huisdier net ¤5,- en krijg je die op elke character die je hebt of ooit zult maken. Voor een van die pets ging de volle 100% van de opbrengst zelfs naar een goed doel.
Sinds Cataclysm lijkt het bedrijf zich vooral te richten op jonge, casual spelers die zo snel mogelijk vorderingen willen zien in het spel zonder er de moeite voor te doen die de ‘oudjes’ er destijds wel in wilden stoppen.
Zoals ik eerder zei, dan heb je MoP niet gespeelt op lvl90. Als je gear wilt zul je er nu hard voor moeten werken, net zoals in TBC! Geen JP of VP grinden en dan een berg gear kopen, nu mag je eerst flink wat reputation gaan opbouwen voor je ook maar iets kunt kopen met je punten. De 'casual' speler zijn er 10x zoveel als de 'oudjes' zoals jij het noemt. Niet gek dus dat ze meer aandacht besteden aan de 90% playerbase ipv de 10%. Je mag al blij zijn dat ze jouw (de 10%) niet negeren, dáár kan menig studio nog iets van leren!
Het epische, avontuurlijke gevoel van weleer is verdwenen, in plaats daarvan is het veranderd in een snelle, versimpelde en repetitieve variant van wat het spel ooit was.
Ik zou die nostalgische bril eens afzetten... Vroeger was het spel repetitiever dan ooit en frustrerend tot en met. Als je als nieuwkomer begint heb je echt wel een epische ervaring (met dank aan Cataclysm!), de quests lopen beter, de verhalen vloeien beter in elkaar over, alles is duidelijker. Tevens als je een alt (alternative character) begint wil je ook niet maanden bezig zijn om op het hoogste lvl te komen of om die hele 'sleur' van het lvlen wéér te moeten doorlopen. Je bent immers nog lang niet klaar als je op het hoogste lvl zit, dan begint het spel eigenlijk pas echt.
Het is gewoon wederom meer van hetzelfde en heel erg voorspelbaar.
Wat als expansion dus ook gewoon niet meer dan normaal is. Om dit als een negatief punt neer te zetten is erg zwak. Je gaat er immers ook niet van uit dat een uitbreiding van een MMORPG er opeens een Turnbased Strategy van maakt.
Die verbeteringen verhullen niet dat dit inmiddels een zeer gedateerd spel is.
Gedateerd of niet... als het spel tot op deze leeftijd nog steeds zo immens populair is en zeer winstgevend blijft wil genoeg zeggen. Mists of Pandaria ziet er grafisch top uit, ondanks de 'gedateerde' engine.
Maandelijks abonnementsgeld is sinds Guild Wars 2 toch echt passé
Alles is sinds GW2 passé... Deze hele review is geschreven door een GW2 fanboy imo. Iemand die iets minder biased is lijkt me wel zo handig bij een eerlijke review. Sorry maar ik herken de GW fanaten al van een afstand... álles is beter in GW. Hoe biased kun je zijn :S


Mists of Pandaria heeft ook best zijn nadelen naar mijn mening. Ik vind de hele ervaring van 85-90 wel veel beter dan alle voorgaande expansions, maar het is behoorlijk grindy (kill X amount of Y).

Reputation verkrijgen met factions om daar je gear te kopen verloopt enkel via de daily quests. Hoewel deze niet elke dag het zelfde zijn, gaat het toch langzaam. Opzich houd je dit natuurlijk langer bezig en ben je niet na 3 dagen klaar met alles om dan uit je neus te zitten vreten en je af te vragen waarom je nog inlogt.

De gebieden zien er op en top uit! Sfeer, muziek, art; het steekt allemaal perfect op elkaar in. Je kunt pas in Pandaria vliegen zodra je lvl 90 bent, wat opzich het questen langer laat lijken dan het werkelijk is. Van A naar B vliegen gaat natuurlijk sneller dan te paard door het hele land reizen en gevaren ontwijken, maar het geeft wel een goed gevoel van grootte.

[Reactie gewijzigd door Thyrius op 30 september 2012 22:57]

Bedankt voor jouw geweldige reactie, Thyrius. Je slaat de spijker op de kop hier. Ik ben het volledig eens met je, dat een game review als deze, geschreven had moeten worden door iemand die niet bevooroordeeld is. Deze review laat duidelijk zien dat de reviewer meer geinterreseerd is in de laatste grafische snufjes, dan de lore van WoW.

Mijn persoonlijke mening van MoP:

- Update van graphics in de nieuwe gebieden. Alles lijkt er net iets gelikter uit te zien. Vooral natuur / bomen / planten.
- Nieuwe mobs, nieuwe factions/races ( De Klaxxi bijvoorbeeld, erg leuk )
- Questlines lopen soepeler, met mooie cutscenes en een duidelijk eind aan questlines ( met een meta-achievement )
- Pandaren ras ( en niet een 'pandapater'!! ), erg leuk, met nieuwe lore en grappige NPC responses ( na quests, or random dingen die ze zeggen )
- WoW Farmville ( je mag nu tuintjes maken om je eigen food ingredienten te planten voor cooking skill / stat food )
- Pet Battles: NIET aan beginnen, want je komt er niet meer vanaf :-) 2e WoW verslaving
- Mobs zijn net even iets lastiger om te doden. Het is niet meer even 3x attack en ze zijn dood. Nee, je moet nu echt opletten waar je staat, wat tactischer denken mbt positionering, en als je per ongeluk een extra mob aantrekt, kan je het toch wat moeilijk krijgen ( dit is de eerste keer in jaren dat mijn priest de 'walk of shame' ( corpse run ) moet doen tijdens het questen.

Al met al, ben ik het ab-so-luut niet eens met de reviewer dat het allemaal hetzelfde is. Ja, je moet nou eenmaal 12x mob A doden, en 10x mob B, maar dat is in ELKE MMORPG om te levellen. Maar er zijn zo ongelooflijk veel andere quests, welke allen ( tot dusver ) geweldig in elkaar steken, vooral wat questlines betreft.

Van mij krijgt MoP een 10!

( edit typo )

[Reactie gewijzigd door KayD op 1 oktober 2012 14:26]

Mee eens. Ik denk dat jij beter een nieuwe review kan schrijven (of heb je al gedaan eigenlijk), de review van Tweakers is echt mega bagger.
Ik kan niet anders zeggen dat met de rest in te stemmen: De review peult uit van onderbuik gevoelens en subjectiviteit. Een review schrijf je voor je doelgroep: een breed publiek dat geïntereseerd is in MMORPG's. Geef er in ieder geval de -schijn- van dat je objectief probeert te zijn, open minded bent, vergelijkingen maakt met vorige expansions, betrek andere moderne MMORPG's erbij, geef een blik op te toekomst, de plek van WoW in het MMORPG genre in het algemeen enz. Dit alles mis ik. Teleurstellend.

Ik ben het er niet mee eens dat WoW steeds meer voor casual spelers is en het allemaal 'meer van hetzelfde' is. Er zijn verschillende nieuwe speelstijlen toegevoegd (pet battles, scenario's, challenge modes) en WoW is toegankelijker geworden, maar biedt tegelijkertijd voor serieuze spelers dezelfde uitdaging en juist meer competitieve opties. Is WoW 'makkelijker' geworden als spel? Nee, want:

Ten eerste is voor serieuze spelers weinig veranderd. De normal- en heroic modes van raids zijn nog steeds ongeveer van hetzelfde niveau. Sinds Cataclysm is er het LookingForRaid raid-niveau bijgekomen. Dit is makkelijker dan normalmode. Dit is echter al geïmplementeerd sinds Cataclysm, de vorige xpac. Daarnaast is dit niveau er BIJ gekomen. Dat je nu ook easymode (LookingForRaid) hebt wil niet zeggen dat normal en hardmode simpeler zijn geworden. Mensen vergeten ook nog weleens hoeveel makkelijke bosses Molten Core en Black Wing Lair huisvestte met zeer weinig- en simpele mechanics, terwijl dit de oude, originele vanilla WoW bosses waren. Zoveel makkelijker is raiding niet geworden. Fouten zijn nog steeds onvergeeflijk in heroic mode.

Ten tweede zijn talents versimpeld ja. Maakt dit het spel meer casual? Niet persé. De oude talenttrees waarbij je 41 "keuzes" had, waren voor 95% cooky cutter. Dit wil zeggen dat 95% van de talent geen 'keuze' voor je vormden, maar noodzakelijke talents waren. Dit is het geval bij vele ouderwetse MMORPG's. Je wist van tevoren al volledig welke talents je ging nemen, met een stuk of 3 van de 41, daadwerkelijke keuzes uit 'rest punten', die vaak toch nauwelijks verschil maakten. Mensen zochten op internet naar de pre-fab talentbuilds, want dat was in de meeste gevallen de enige keuze die je had voor optimale prestaties. Talents horen een daadwerkelijke keuze te zijn, als ze dat niet zijn, voegen ze weinig toe aan het spel en zorgt het voor bloat (weinig toevoegende nutteloze keuzes) en is er een rehash nodig. Dat heeft Blizzard gedaan door de cookycutter talents automatisch te geven (waren toch geen keuze) en de talents die wel een verschil kunnen maken en een lastige keuze zijn, als keuze te geven. Is dit voor 100% gelukt? Nee, maar het is wel een systematische verbetering ten opzichte van het vorige systeem. Dit nieuwe systeem is flexibeler (makkelijker aan te passen) en geeft meer keuze, want je kunt nu ook talents kiezen die voorheen alleen beschikbaar waren voor anderen.

Ten slotte zijn Challenge modes toegevoegd. Dit zijn moeilijkere versies van heroic dungeons, waarbij het gaat om een race tegen de klok, de instance zo snel mogelijk te finishen. Hierbij heeft iedereen praktisch dezelfde gear, want ieder's itemset wordt even sterk gemaakt (zelfde itemlvl), zo is er een level-playingfield. Rewards: grafische uitrusting zonder stats om mee te pronken. Blizzard zit er ook aan te denken een competitie systeem aan raids toe te voegen.

Niet interessant voor de hardcore speler, niet competitief? Jawel. Blijft WoW vernieuwend genoeg op lange termijn? Waarschijnlijk niet, maar dit heeft met het natuurlijk ouder worden van het spel te maken. Je kunt niet in 1 uitbreiding de hele combat mechanics en graphics engine vernieuwen en een meer dynamisch combat systeem als dat van Raiderz of Tera Online implementeren. Hiervoor is een volledig nieuw spel nodig. Blizzard is nu bezig met een nieuwe franchise, genaamd Titan. Hierin kunnen ze meer systematische veranderingen doorvoeren die in een vastgeworteld spel als WoW praktisch niet mogelijk zijn.

Blizzard heeft echter wel veel gedaan: pet-battles toegevoegd, nieuw talent en ability leveling syteem, scenario's en challenge modes. Dit zijn qua core-gameplay de grootste veranderingen sinds TBC. Vernieuwend genoeg? De tijd zal het leren. Het wordt steeds moeilijker om spelers te binden aan een spel van meer dan 7 jaar oud. De WoW populatie krimpt, maar is met nog steeds zo'n 10 miljoen spelers, groter dan de populaties van vele andere MMORPG's samen. Met deze expansion zal WoW waarschijnlijk nog wel een jaar hongerige mondjes voeden. De developers hebben aangegeven reeds bezig te zijn aan een nieuwe expansion voor WoW. Over enkele jaren zal de nieuwe franchise -Titan- dan het levenslicht zien.

[Reactie gewijzigd door Yokozuna op 29 september 2012 11:19]

Sommigen vinden al die nieuwe add ons leuk, sommigen gaan gewoonweg liever terug naar de basis.

Het ding is, als je de gemiddelde veteran WoW speler vraagt hoe WoW nu is ten opzichte van de release, dan zul je te horen krijgen dat het spel met de release vele malen epischer was.

Hoe komt dat?

Het spel was toen nieuw en zat sowieso erg sterk in elkaar.

Nu bijna een decennia later is de kern van het spel onveranderd gebleven, terwijl de veteraan toch wel op zoek is naar wat nieuws.

Blizzard heeft gekozen onwijs veel geld aan WoW te verdienen, en uit commercieel perspectief doet het bedrijf het echt helemaal te gek. Deze release is uit commercieel oogpunt echt weer een top release.

Maar voor de gemiddelde veteraan is de WoW franchise op dit moment vergelijkbaar met CoD franchise. Been there done that, en dan is het het al absoluut niet waard om ook nog maandleijks te betalen.

En als finale killer, als je een veteran WoW speler bent die alle aspecten al heeft gezien en 40 euro hebt liggen, en je kan kiezen tussen mists of pandaria + 2 weken spelen, of Guild Wars 2 onbeperkt en volledig 100% nieuwe content. Wat zullen de mensen dan kiezen?

Ik denk dat als je verstand heb de keuze niet moeilijk is. Uiteraard spelen vrienden een rol, maar ook die zijn over te halen en in een nieuwe game zijn ook nieuwe vrienden te maken.

Btw, een review moet naar mijn mening altijd genre based zijn, en niet doelgroep based... Doelgroep is een ruim woord, dat kan de achterban van een ontwikkelaar zijn, de achterban van zelfs een specifiek spel, of iedereen die gamed..
"En als finale killer, als je een veteran WoW speler bent die alle aspecten al heeft gezien en 40 euro hebt liggen, en je kan kiezen tussen mists of pandaria + 2 weken spelen, of Guild Wars 2 onbeperkt en volledig 100% nieuwe content. Wat zullen de mensen dan kiezen?"

Dan kies je WoW, GW2 (en 1) heeft me niet kunnen boeien, SWTOR heeft me niet kunnen boeien, Rift? idem!

Op EVE en WoW na heb ik geen enkele MMO langer dan een half jaar gespeeld. WoW speel ik nog steeds als zgn veteran.

Als ik dan mensen terug zie verlangen baar 21/31/41 punten talents, dan kan ik aleen maar hoofd schudden. Die tiers waren voor de sier, je koos een cookie cutter build en er was voor sommige classes geen enkele keuze buiten welke spec.

Nu zijn er nog steeds theoretisch beste keuzes, maar het zit zo dicht bij elkaar dat je echt alles kan kiezen. Vertel mij hoe is geen keuze in talents beter dan wel een keuze?

Ik kan nu keuzes maken die in pvp en pve op sommige momenten daadwerkelijk tot andere acties leiden, blizzard geslaagd is mijn conclusie dan.

[Reactie gewijzigd door Omega Supreme op 30 september 2012 23:41]

Ik neem dan ook aan dat je GW2 wel hebt gespeeld. Indien dat niet zo is kun je naar mijn mening je argument niet hard maken.

Er zijn dan ook uitzonderingen, het kan zijn dat je gewoon erg fan bent van een franchise. Maar jij had WoW waarschijnlijk dan ook nog gespeeld als Pandaria niet uit was gekomen.

Mijn post was meer gericht op mensen die WoW veel hebben gespeeld en het wel hebben gezien. Pandaria is weer een uitbreiding die mede bedoeld is om die mensen te behouden, al dan niet weer opnieuw aan te trekken.

Als je kijk naar het geld wat je betaald en de content die wordt geboden dan is er maar één winnaar.

Maar goed, moge duidelijk weze dat mensen die van de franchise houden absoluut blij mogen zijn met MoP. Maar voor die mensen die gewoon van een goeie mmorpg houden is er vandaag de dag wel meer voor hetzelfde geld. En dat is ook de conclusie van deze review, en dus blijf ik erbij dat deze review in de kern realistisch en goed onderbouwd is.
Content en prijs de enige winnaar? Hmm rare redenering altijd.. De game waar ik het meeste plezier mee heb is voor mij altijd de enige echte winnaar.. Dan mag het heel erg duur zijn en heel weinig content hebben maar kwaliteit wint altijd van kwantiteit en dat geld voor alles..

Beide games hebben tekortkomingen..

Dan inhoudelijk over GW.. heb zowel GW1 en GW2 liggen en qua single/multiplayer is dit de meest casual game.. Meer casual dan GW (PvE) kan bijna niet.. Erg vermakelijk.. End game en dit maakt niet uit hoe je het verpakt is in mindere mate aanwezig.. WoW heeft altijd goede endgame gehad behalve met een paar missers (ToTC en DS) en dat is de enige reden dat sinds vanilla ik het spel speel.. Als het om het levelen naar het maximum level was en questen was ik allang klaar geweest met de game en net als elke andere MMO gestopt na 2 maanden..
En toch haken er genoeg addon developers en players af. Als ik kijk naar de 3 servers waar ik op zat en naar de community en dat vergelijk met 4-5 jaar geleden is dat een enorm niveau verschil. Waar vroeger de community bepalend voor de sfeer was van een server is het tegenwoordig niks meer. Een aantal keycharacters op de server zijn nog actief en die kent iedereen wel, maar het is geen community meer.

Talentsysteem mag dan wel aangepast zijn, maar het is 1 grote rotzooi geworden ipv echt innovatief te denken en meerdere echte keuzes te laten maken hebben ze je alle keuzes ontnomen en mag je vervolgens er maar 6 uitkiezen. Blizzard heeft het zichzelf alleen maar makkelijker gemaakt en voor de gebruiker. Niks 'vernieuwend' daar.

Pet-battles... seriously? ... Pokémon meets Kung-Fu Panda /facepalm

Persoonlijk denk ik dat als ze de volgende uitbreiding weer raids van 40 man laten starten en daar 'echte epics' uit laten komen, de 41 talent system terug brengen en daarin wat design tijd in gooien, 10 levels erbij brengen en zorgen dat dat voor 2 weken het gevoel geven van echt levelen weer, veel 'oldschool gamers' terug haalt. Level 85-90 is in een paar uurtjes gedaan... where is the fun in that?

Hedendaags is WoW niet meer dan een 'facebook game' geworden, probeer zo populair mogelijk te doen, veelal richten op 13-15 jarige game kids die als ze iets moeten gamen wat niet met een controller standaard komt te moeilijke wordt.

Nee, ben zelf zo'n oldschool gamer en sinds de cataclysm expension snel te hebben doorlopen is de fun er af. Heb MoP op de PTR gedaan, maar nee. Absoluut geen vooruitgang.
grappig om te zien hoe mensen het kung fu panda gaan noemen, terwijl de pandarians al lange tijd aanwezig waren in het warcraft tijdperk. kunnen we echt niks beters verzinnen om wow af te branden en dus nu maar de pandarians gaan misbruiken om toch te kunnen klagen? ik ben t met je eens dat wow niet meer is wat het was, maar om het nu een facebook game te noemen is een beetje heel erg kinderachtig.

krijg bij jou verhaal hetzelfde gevoel als van de reviewer. je zou eigenlijk wel verder
willen maar je durf niet, dus ga je redenen zoeken om alles maar af te kunnen branden.

die pet battles zie ik juist als een gebaar naar de spelers toe dat ze niet voor jan lul 100 pets verzameld hebben maar dat ze er nu ook echt wat leuks mee kunnen doen, afdoen als pokemon is beetje jammer, want ik denk dat veel spelers het wel degelijk zullen waarderen.

en nee ik speel het zelf sinds cataclysm niet meer maar ik heb tot nu toe nog geen goeie wow vervanger kunnen vinden. GW2 heeft 1 voordeel tegenover wow en dat is de maandelijke betaling. maar de tekortkomingen in gw2 zijn groter als dat ene voordeel. en dat betaling volgens de reviewer passee is bij intrede van gw2 is natuurlijk onzin, want er waren voor gw2 al meerdere games F2P gegaan die het niet konden redden. als ik dan zie hoeveel mensen wow en rift nog spelen denk ik niet dat je als reviewer kun zeggen dat maandelijkse betaling passee is, aangezien de werkelijkheid tot nu toe echt anders laat zien.
Aan je reactie te zien heb je blijkbaar wel niet door wat Yokozuka probeert duidelijk te maken.
Geef er in ieder geval de -schijn- van dat je objectief probeert te zijn, open minded bent, vergelijkingen maakt met vorige expansions, betrek andere moderne MMORPG's erbij, geef een blik op te toekomst, de plek van WoW in het MMORPG genre in het algemeen enz. Dit alles mis ik. Teleurstellend.
Waarop jij gaat reageren met:
Talentsysteem mag dan wel aangepast zijn, maar het is 1 grote rotzooi geworden
Pet-battles... seriously? ...
Persoonlijk denk ik dat...
Hedendaags is WoW niet meer dan een 'facebook game' geworden...
Ik vind dat je heel streng bent voor een game dat al 7 jaar 10 miljoen spelers weet te halen. Dat is toch normaal dat dit begint af te bouwen? Ik ben gestopt met actief spelen met TBC al. Gewoon omdat ik al zoveel heb gespeelt en het spel an sich beu ben. Ik heb echter tot hier toe elke uitbreiding terug een maand of 2 gespeeld en telkens onder de indruk met de dingen die ze in het spel steken. En als ik opnieuw speel ben ik ook wel fan van de leut die ze in het spel steken zoals Lunar festival of al die seizoengebonden versieringen.

Veel mensen zeggen tegewoordig dat je beter een andere MMO kan vast pakken. Ik moet echter nog altijd een MMO tegenkomen die WoW (allesinds toch de beginjaren) kan overtreffen of dezelfde hoeveelheid content kan aanbieden. Als je WoW beu bent ga je toch over naar iets anders? Ik ben zowat elke MMO snel beu als ik het vergelijk met wat ik vroeger in WoW heb gestoken aan uren.

[Reactie gewijzigd door Rinzler op 29 september 2012 13:06]

@ huntedjohan

Ik ben bekend met de geschiedenis van Warcraft, de reden dat ik het een Kung-Fu Panda game ben gaan noemen is omdat zo versimpeld is, dat het gericht is aan het huidige publiek / leeftijd wat Kung-Fu Panda beter kent dan Warcraft.

Ik vind het persoonlijk gewoon jammer dat er develop tijd in pet battles gestoken is terwijl er genoeg andere fundamentele zaken zijn (zoals de talent system) die het nodige aandacht extra konden gebruiken.

En ik heb ze allemaal gespeeld, conan, rift, gw2, aion, warhammer, starwars, tera, maar de interface blijft bij wow nog altijd het beste. Helaas zegt dat meer over de andere games dan wow, maar dat wilt niet zeggen dat wow alleen maar beter wordt.

@ Rinzler
Streng? Ieder zijn ding natuurlijk. Vind het persoonlijk niet streng voor een Blizzard game. Gezien de kwaliteit van vroegere games ten opzichte van wat er nu gereleased wordt vanuit blizzard is het toch echt downhill gegaan en ze leren er niks van.

Zoals ik hierboven al vermeld, heb de meeste recente mmo's allemaal geprobeerd, maar gameplay werkt toch het beste in wow. Helaas zijn er zo ongelooflijk veel plaatsvervangende 'epics' ingegooid dat al het epische van vroeger niet meer naar boven te halen is. Een 'purple' of een 'orange' betekende vroeger nog iets, nu is het bijna je standaard kleurtje. Iedereen kan nu wel een orange krijgen in MoP. Ze moeten misschien maar 's een nieuwe kleur gaan bedenken voordat iedereen in oranje loopt.. (niet erg hier in NL, maar denk niet dat Blizzardecht NL-Minded is).

De HC's geven niet echt 'meer' waardoor je het gevoel kan krijgen dat je echt wat bereikt hebt. Iedereen ziet er hetzelfde uit, of juist net niet, maar je kunt niet meer zien aan een character of deze echt wat bereikt heeft... behalve als ie op zijn nieuwe mount springt.. jeej.. mount, die geeft je wel extra mogelijkheden tijdens 't raiden.. of die achievement title, ja, daar schrikt een eindbaasje van.
Ik ben het mee eens dat WoW in verre niet meer zo moeilijk is als vanilla WoW en dat hoog level niet meer zoveel zegt.

Echter de laatste dungeon (herioc) die ik met mijn level 72 priest speelde had ik een paar momenten van ow shit. Als healer vol aan de bak gemoeten om te verhinderen dat we gewhiped werden en 1 keer was dat op 2 spelers na (tank en ik) gebeurd. Lang leven wariors met last stand *grijnst*

Als priest gewoon keihard out of mana gaan. Zo hoort het :)
Voorheen moest je ook nog rekening houden met healer aggro.
Jammer dat dit niet meer bestaat.

/ot
Kan niet zeggen dat ik onder de indruk ben van deze features en ik kan de reviewer wel begrijpen.
Voor nieuwkomers is het lastig te begrijpen maar voor de veteranen is het gewoon meer van hetzelfde.
Ik blijf lekker GW2 spelen want daar vermaak ik me prima mee..

Het gaat er niet zozeer om dat maandelijkse betaling niet meer van deze tijd is of dat het geen vatbaar model is maar het is gewoon niet meer van toepassing op wow.
Je krijgt gewoon te weinig voor dat maandelijkse bedrag.

Het is net als de Computer!Totaal. (tijdschrift)
Redactie aldaar zijn oude knakkers die 10 jaar geleden pro waren met wat ze schreven.
Vandaag de dag schrijven ze nog steeds dezelfde oude huis tuin en keuken artikelen die allang gemeengoed zijn geworden en dan herhalen ze die artikelen ook nog eens elke 3 maanden met een andere titel..
Daar blijf je toch ook niet voor betalen.
ik was best blij toen mana regen van de agro table afging :) ( als priest zijnde )
Jreijmer, mensen haken vooral af, omdat het speciale van het spel af is. Ik heb ook niet meer het epische gevoel als toen we in Molten Core raidden en de eerste epic voor je character dropte, de spanning in afwachting van officer's besluit om de loot wel of niet aan jou te geven, het groepsgevoel, de voldoening en de eer van het verslaan van nieuwe bosses. Dat alles is afgenomen en daar kan Blizzard exact - niets - aan doen. Het is het grijs worden van het spel, het natuurlijk verloop. Volgens mij is dit voor jou vooral de factor waarom er weinig meer aan is.

Aan moeilijkheidsgraad kan het niet liggen. Heroics zijn nog altijd voor zeer gevorderde guilds en je hebt ook nog Heroic Elite modes waarbij je op heroic mode ook nog adds moet laten leven / in bepaalde volgorde killen. Dit dropt nog hogere level gear, it's wat misschien enkele guilds per server zonder nerfs zullen bereiken.

Mijn punt is dat er, voor wat je met WoW nog kunt doen, genoeg vernieuwing in zit en dat de moeilijkheidsgraad nog net zo hoog ligt als tijdens de Uldum periode met heroic en zelfs heroic elite modes. Competitie systemen als challenge modes en binnenkort wellicht raid-challenge runs (race tegen de klok) maken het ook interessanter voor serieuze spelers.

Dat mensen afhaken heeft waarschijnlijk dus voornamelijk te maken met het vergrijzen van het spel, dit is natuurlijk verloop, hier kun je niet tegen op boxen, tenzij je een sequal of andere franchise opzet. Met dat laatste is Blizzard nu bezig.

Verder staat je verhaal bol van overdrijvingen, persoonlijke mening, wrok etc. jreijmer. Niet bepaald de manier om objectief over te komen. Precies de kritiek die ik op de originele reviewer heb. Bedankt dat je m'n post onderschrijft!

[Reactie gewijzigd door Yokozuna op 2 oktober 2012 21:02]

Wat deze review niet noemt maar wel een cruciaal probleem is in World of Warcraft is het verdwijnen van de community. Het gevoel dat je in een ''Massively Online'' wereld speelt bestaat niet meer, en verschillende features die over de laatste jaren zijn geïntroduceerd hebben hier aan meegeholpen.

Denk bijvoorbeeld aan hoe desolaat vele zones nu zijn. Hoe vaak kom je nog een andere speler tegen als je een nieuw character levelt? Hoevaak zoek je hulp van andere spelers voor een group quest? Nooit, want group quests buiten dungeons bestaan zelfs niet meer.

Dankzij de dungeon finder tool kan je zelfs van 1-80 levelen zonder ooit maar Orgrimmar of Stormwind hoeven te verlaten. Daarnaast is de tijd om een character te levelen flink ingekort dus heb je nog minder kans om nieuwe spelers te ontmoeten.

Dat is maar het topje van de ijsberg. De dungeon finder tool is crossrealm dus vaak speel je niet eens met spelers uit je eigen realm. Hierdoor ontstaat er meer anonimiteit en dus hostiliteit, het verdwijnen van sociale controle op servers. Er is minder reden en kans om banden te vormen met spelers op je eigen realm.

Vergelijk dat met het World of Warcraft uit 2004. Omdat levelen weken kostte had je als speler vaak maar één character, dus had je ook een reputatie op een server en als je je misdroeg door te scammen of te ninja'en dan ging dat nieuws rond. Hierdoor ontstond er een hechtere community.

Flying mounts hebben ook een steentje bijgedragen aan een steeds eenzaam lijkende wereld. World PvP kan compleet vermeden worden door weg te vliegen, en je komt nog minder mensen tegen op hun reizen, want wie stopt er nou midden in de lucht voor een praatje? Flying mounts waren een leuke toevoeging in The Burning Crusade maar uiteindelijk hebben ze meer kapotgemaakt dan je lief is.

Zo zijn er nog zat andere ergernissen die ik jullie zal besparen want ik kan er eeuwig over doorgaan.

Ik ben het eens met de review, het spel is ontzettend gedateerd. Blizzard hoort te innoveren. Het enige wat ze nu doen is alles streamlinen en simpeler maken voor een groter publiek ten koste van de kwaliteit van het spel. Homogenisatie van classes, het verwijderen van de talent tree en aggro management, gear resets in de vorm van nieuwe en hogere ilevel JP-gear. Ze recyclen zelfs oude raids.

De crux is dat geen expansion World of Warcraft nog zal redden omdat expansions niet noodzakelijk het probleem zijn, het zijn de grote veranderingen uit de patches over de laatste jaren die het spel zo drastisch hebben veranderd.

Tijd voor een kromme analogie:

World of Warcraft is de vaas, expansions zijn de bloemen. De vaas vul je met bloemen, de bloemen verwelken na een tijdje en je stopt er nieuwe bloemen in. Nieuwe bloemen, iedereen blij! Maar de vaas wordt steeds lelijker. Hij begint te roesten en te barsten. Zelfs de mooiste rozen verhelpen het lelijke zicht van de verroeste vaas niet meer. Uiteindelijk wil je gewoon een nieuwe vaas.
Misschien moet jij het beter in de gaten gaan houden, Door CRZ (Cross-realm Zone) Is het nu goed populated op veel plaatsen in WoW, en volop world pvp bezig.
God, ik heb zelfs een fight van 100vs100 gezien op mijn server Kazzak bij de outland portal

De mass teleport spell is verwijderd omdat ze wouden dat je de wereld zag.

In pandaria kan je niet je flying mounts gebruiken tot je lvl 90 bent, je MOET rondlopen en flight masters zijn niet gelijk connected, je moet ze vinden.

De talent tree is er alleen maar beter op geworden, Gebalanceerde classes op lvl 90 voor PvE EN PvP.

Group questing buiten dungeons is weer compleet terug in MoP, al in verschrijnende groups gezeten.

Volgens mij moet je je wat beter verdiepen voor je kritiek levert.
Door CRZ (Cross-realm Zone) Is het nu goed populated op veel plaatsen in WoW, en volop world pvp bezig.
Het blijft toch cross-realm wat in mijn ogen nog steeds een slechte zaak is, hoewel het natuurlijk fijn is om meer world PvP te zien. Ik vind het geen goede vervanging. Ja, je speelt met meer spelers, maar die kom je daarna toch niet meer tegen. Dan kan je net zo goed helemaal geen realms meer ondersteunen en van het spel gewoon een grote lobby maken.
In pandaria kan je niet je flying mounts gebruiken tot je lvl 90 bent, je MOET rondlopen en flight masters zijn niet gelijk connected, je moet ze vinden.
Dat is leuk en aardig, maar laten we niet doen alsof iedereen de hele expansion bezig zal zijn met questen. Van 85 naar 90 levelen kost voor de meesten waarschijnlijk niet meer dan een maand, ik gok het eerder op twee weken maar niet iedereen heeft even veel tijd. Daarna kom je gewoon weer in de endgame cyclus terecht met de dungeon finder dus die periode van questen, mensen ontmoeten, group quests en world PvP is van zeer korte duur.

Het is altijd hetzelfde met nieuwe expansions. De eerste paar weken is iedereen druk bezig met questen, professions, dungeons, heroics, en iedereen heeft plezier. Daarna begint het raiden en zit iedereen de hele dag in Orgrimmar in de wachtlijst voor dezelfde heroic dungeons en battlegrounds zich te vervelen. Dan zijn er hier en daar wel nieuwe features, maar zoals al in review werd gezegd, het is niks baanbrekends.

Er is ook een reden dat het runnen van deze ''AoE hallways'' zoals ze worden genoemd zo saai is vergeleken met de dungeons uit vanilla. Als een speler constant wordt beloond door dezelfde actie uit te voeren zal hij zich snel gaan vervelen. Dit is hoe het justice point systeem werkt. Het maakt niet uit welke dungeon je speelt, want je krijgt hoe dan ook justice points die je inruilt voor gewenste items.

Vergelijk dat met dungeons waar gewenste items van bazen een bepaald percentage kans hebben hebben om te droppen en het lijkt meer op een slotmachine. Het is een gok, en gokken werkt verslavend. In Stratholme was het elke keer een gok of Baron Rivendare dit keer wel of niet die Legplates of Valor zou droppen, dus je kwam elke keer terug naar Stratholme om het opnieuw te proberen.
De 5-man (en in het begin soms 10-15 man) dungeons uit vanilla waren nog simpeler van opzet. Heel goede gear: aoe. Minder goede gear: focus fire (al dan niet met een Main Assist). Precies hetzelfde gold voor MC en voor een flink deel BWL. Bijna alle bosses waren een simpele Tank and Spank aangelegenheid, de trash ertussenin werd met meer of minder coordinatie platgeslagen afhankelijk van de group dps.

Pas met AQ40 kwam er meer tactiek kijken bij bossfights, waarbij C'Thun wat mij betreft de eerste "heroic" boss was: veel coordinatie nodig, iedere speler moest zich bewust zijn van wat er om 'm heen gebeurde of het was einde verhaal. "Opletten" was niet alleen kijken of je een bepaade debuff had of niet. En bossmods bestonden nog niet, je moest het echt zelf doen (met macros en main assists). Tegenwoordig is een bossfight voor veel mensen "doen wat de addons zeggen". Pas in Naxx, dus net voor TBC, waren er meer van dat soort fights. Oh en hoe leuk was het iedere dag farmen van een stapel resistance potions ook alweer? De meeste mensen herinneren zich na al die jaren vooral de hoogtepunten, niet de tranentrekkend saaie zoveelste verplichte ZG-raid omdat iemand nog een shoulder-enchant moest.

Vanilla wordt teveel door een roze bril bekeken als je 't mij vraagt. Ja, de community was hechter enje zag misschien vaker bekende namen in IF/Org, ja "epics" waren ook echt epic. Ja, 40man in je raid heeft een hogere 'awesome' factor dan 25. Maar de dungeons en raids waren kwalitatief gewoon minder want de mechanics waren allemaal niet zo ingewikkeld (naar mijn mening dus).

Over MoP: deze expansion sluit prima aan bij hoe ik tegenwoordig mijn games speel: geen avondlange sessies (meer) maar hier en daar een uurtje of 2. Ik heb Cata bijna helemaal gemist, was het beu nadat ik 1 char op max level had en het levelen zelf vond ik niet denderend. Tot nu toe vermaak ik me echter prima in mijn lange langzame trip naar 90.

Alleen jammer dat MoP me doet terugverlangen naar Jade Empire... dat Bioware eens Jade Empire 2 gaat maken ofzo!

[Reactie gewijzigd door Bundin op 29 september 2012 19:36]

Ik moet daar toch wat tegen in brengen. BWL had encounters die door lvl 80s nog steeds konden worden gefaald. Met andere woorden, de moeilijkheidsgraad zat 'm niet in de berg damage, maar in de encounter op zich.

Ook tanken was een heel ander verhaal, daar zat toentertijd veel meer gedachte achter dan nu. Cleave tanken bestond niet eens.

Ja ik heb honderden potions gefarmed een uur voor de raid, zodat we allemaal progress konden maken en we hebben echt wel drama gehad in een aantal guilds, maar al met al was het wel samen uitvogelen hoe je een tactic toepaste en veel lezen over kills door andere guilds.

De eerste kill per boss was altijd een mooi moment. In BWL kostte het je 3,4 avonden om een boss neer te leggen en die momenten van glorie ben ik alleen nog in tBC tegen gekomen. Mechanics van dungeons tegenwoordig? Allemaal gebaseerd op damage. Amper tactiek op toe te passen. Ulduar en soms ICC hadden wat technisch uitdagender bosses, maar wat mij betreft ging Cata met o.a. Firelands toch vooral naar de tank and spank terug.

Het is jammer dat ik zelf nooit in Naxx terecht ben gekomen en slechts sporadisch AQ40 heb gedaan, dus ik wil daar niet te veel over zeggen. Wat ik heb vernomen is dat de huidige 80NAXX hetzelfde is als de 60NAXX, alleen was hun damage voor lvl 60s bijna niet te tanken. Ik vond Naxx nu ook niet echt een toonbeeld van tactisch denken...
Het is maar wat je "verdiepen" noemt.

De talent tree's zijn een ramp, het is zo erg versimpelt dat het beschamend is. Het individuele gevoel wat elke class had is in de afgelopen jaren afgebouwd tot puur Tank/DPS/Heal principe. Maakt eig niet meer uit wat je brengt omdat alles hetzelfde doet.

Sommige classes natuurlijk beter omdat blizz nou eenmaal wat meer love voor rogues/mages heeft dan de rest.

CRZ maakt het zo dat de zones voller zijn , dat wel maar alsnog blijft het een smuk ten opzichte van de echte community die heerste in vanilla/tbc. Wat een heerlijke tijd was dat.

Nu met LFD/ LFR is het gewoon wacht in stad -> enter dungeon -> snelle clear terwijl niemand lult -> /bored.

in vanilla/tbc had je tenminste uitdaging , de laatste uitdaging die ik in dit spel heb gehad was lich king heroic met 10% buff. nouja , ik moet zeggen dat sinestra in cataclysm ook wel een leuke was maar ook 3/4e frustratie door wrack ;p hehe

Flying mounts betekend alsnog dat niemand in de zone's is. vroeger als je de wegen volgde kwam je altijd mensen tegen , nu misschien is bij een quest giver.
Flight masters niet connected is logisch. dat was in vanilla /tbc ook al.

world pvp ? 100v100? das peanuts bij hoe tarren mill - southshore battles waren.

nog ever over je "balanced" classes op lvl 90.

Heel leuk en aardig , maar als de classes op level 1-89 helemaal unbalanced zijn en het levelen meer een grind is dan een leuke ervaring zoals het zou moeten zijn dan is dat toch echt een groot minpunt.

Ik ben gestopt op moment dat 5.04 kwam , na het zien wat ze hadden gedaan met de classes heb ik mijn 8 lv 85's vaarwel gezwaaid en mijn panda CE edition geannuleerd. Geen seconde spijt van gehad.

Misschien kan je je volgende keer iets meer verdiepen in stuff voor je iemands post die helemaal correct is afkraakt. WoW is sinds cataclysm uitkwam gewoon een doodbloedend geval. het zal even opleven maar na de qualiteit van D3 en Cataclysm kan je ervan uitgaan dat pandaria ook niet veel soeps is. De beste teams van blizzard zitten allemaal op titan en helaas zal dat een game worden met heel veel microtransacties of andere uitmelkmanieren.
Wat jij beschrijft was echt de magie van het begin; toen alles nog nieuw was en je vaak geen idee had waar je was of wat je moest doen.

Het ging al 'fout' toen van die database sites werden opgezet waar alle quests en items beschreven werden. Gevolg: je hoefde niets meer te vragen aan anderen; superhandig, maar het hele multiplayer aspect kreeg er een knauw door. Sociale interactie (wat het spel zo interessant maakte) was niet meer nodig.

Het is met de jaren idd alleen maar erger geworden en nu is het een soort single-player spel met chat functie. Zelfde geldt voor GW2 trouwens; als ik daar mensen aanspreek krijg ik niet eens een reactie; iedereen loopt zo snel mogelijk naar de volgende quest, waar je aanwezigheid in een bepaald gebied meestal al voldoende is om die te voltooien en XP te verdienen.

Belangen (geld) zijn te groot geworden, gevolg: alle spellen krijgen de diepgang van Farmville. Ik verwacht dus ook niets anders van de nieuwe Blizzard MMO.
De talent tree's zijn een ramp, het is zo erg versimpelt dat het beschamend is. Het individuele gevoel wat elke class had is in de afgelopen jaren afgebouwd tot puur Tank/DPS/Heal principe. Maakt eig niet meer uit wat je brengt omdat alles hetzelfde doet.
Welk individueel gevoel? Op google zoeken welke specs de "juiste" zijn om te raiden? Want met iets anders moest je niet aankomen.
Wat Blizzard nu gedaan heeft is die verplichte keuzes wegnemen en in de plaats je andere keuzes geven die je WEL echt zelf kan kiezen zonder dat je raid performance in gevaar komt.
Toch is de vaas van WoW geweldig. De kritiek die je hebt vind ik terecht en dat is helaas wel vaker het probleem met mmo's die op leeftijd komen. Gebieden zijn gewoon leeg.

Ik vond WoW Vanilla ronduit een geweldig spel. En als ze helemaal terug gaan naar dat begin denk ik dat ik het wel weer met veel plezier zal spelen. Dat wil zeggen, moeite doen om te lvl'en, veel mensen tegenkomen in dat proces, vriendschappen opbouwen. PvP gewoon ergens waar 2 groepen elkaar toevallig tegenkomen. Op je hoede moeten zijn of er toevallig geen Horde in je rug gaat beuken wanneer je met een quest bezig bent.

Ik heb het laatst weer eens geprobeerd. (en deze nieuwe uitbreiding staat hier ook op de computer omdat mijn vrouw het speelt) De wereld was leeg, en helaas ook nog eens verminkt. Ik kwam vrijwel niemand tegen. Alles was makkelijk en elke quest alleen te doen. Bij lvl 30 ben ik weer gestopt.

Eigenlijk zouden ze iets moeten introduceren waardoor alle gebieden weer vollopen. Het is echt zo'n domper om als beginnende Dwerg een lege Ironforge te zien terwijl het er vroeger zo druk was dat de computer er moeite mee had.
-deleted; verkeerd gereageerd-

[Reactie gewijzigd door Rivandu op 1 oktober 2012 09:29]

De review zit, zoals al door anderen is gezegd, niet echt objectief in elkaar. Ik vind dat een paar punten toch besproken hadden moeten worden. Nu zal deze post ook niet helemaal objectief zijn, maar toch even proberen.

Het levellen en de quests.
Persoonlijk ben ik redelijk snel door de leveling content heen gegaan. Maar ik moet zeggen dat de quests en het omringende verhaal zeer goed in elkaar zaten. Het questen is vergeleken met Cataclysm veel minder lineair, de spelers hebben veel meer vrijheid in waar ze willen gaan questen. Ook zijn de quests nu meer gevarieerd en minder gefocust op het grinden van mobs of items. Tuurlijk, dit soort quests zijn er nog wel, maar ik vind persoonlijk dat ze daar serieus op vooruit gegaan.

Daarnaast zitten er tussen de quests door nu, naar mijn mening, zeer goeie ingame cinematics die net een extra kick aan het verhaal geven. Dit was in Cataclysm in Uldum al te vinden, maar de cinematics in MoP zijn toch echt van hogere kwaliteit. Blizzard heeft nu ook voor de gewone quests (eindelijk) voice actors gebruikt. Hierdoor zijn de quests toch nét weer iets leuker om te doen en weten je ook meer bij het verhaal te houden.

De dungeons.
In Cataclysm had Blizzard na het geklaag tijdens Wrath of the Lich King de dungeons een stuk moeilijker gemaakt, dit hebben ze voor Mists of Pandaria toch weer teruggedraaid. De dungeons zijn qua moeilijkheidsgraad een lachertje, je moet nog wel op bepaalde mechanics letten maar meestal overleef je deze gewoon, zelfs op heroic. Of dit een voor- of een nadeel is verschilt eigenlijk per persoon. Zelf denk ik dat ze er goed aan gedaan hebben, deze week had ik vrij en dus genoeg tijd om dungeons op zowel normal als heroic te doen. Je was er in +/- 20 minuten doorheen, dit is fijn voor de mensen die minder tijd hebben dan vroeger en toch nog een beetje door de content heen willen. De dungeons zijn wel heel goed uitgewerkt qua verhaal en (vooral cosmetische) mechanics. Ze zijn niet echt vernieuwend maar leveren wel leuke verrasingen op. Denk bijvoorbeeld aan de eerste boss in de Stormstout Brewery.

Voor de mensen die toch van een uitdaging houden hebben ze in Mists of Pandaria de challenge modes geintroduceerd. Dit zijn de gewone dungeons, maar ze worden net iets moeilijker gemaakt en je zal het zonder je eigen gear moeten doen. Je krijgt gear toegewezen en hiermee moet jij en je partymembers het doen. De challenge modes zijn eigenlijk timed runs. Je kan door bepaalde tijden te halen Bronze, Silver of Gold halen en ze hebben respectievelijk een titel, mount en transmogrification gear als beloning. Ik heb ze zelf nog niet geprobeerd, maar ik moet zeggen dat het me wel lokt.

Ook hebben ze Scarlet Monastery en Scholomance een revamp gegeven, ik heb enkel Scarlet Cathedral gespeeld en deze geeft de feeling van de oude Scarlet Monastery, maar toch net iets vloeiender en verder uitgewerkt.

De level 90 content.
Hier valt nog niet zo heel veel over te zeggen, de uitbreiding is nog niet eens een week uit en de raids zijn ook nog niet beschikbaar. Dit is volgens Blizzard om te zorgen dat iedereen een gelijke kans heeft voor world/realm first kills.

Er zijn wel veel dailies te doen, niet zoals in Cataclysm maar 5 of 10. Persoonlijk kan ik er nu zo'n 40 per dag doen en ik heb van 2 factions de dailies nog niet eens unlocked. Zoveel dailies zijn toch saai? Ja en nee, de dailies die je krijgt variëren per dag (net als in Cataclysm) maar nu krijg je ook steeds nieuwe dailies op andere plekken des te hoger je reputatie met de faction. Dus je hoeft niet telkens dezelfde te doen! De factions geven nu ook bijna allemaal een mount. En niet eens dezelfde met een ander kleurtje! De Lorewalkers geven bijvoorbeeld een Red Flying Disc Cloud (of iets in die richting) en de Order of the Cloud Serpent geeft, jawel, een Cloud Serpent.

De PvP lijkt zo nu en dan nog een beetje unbalanced, maar ik heb nog maar 2 battlegroundjes gedaan dus er valt niet zoveel te zeggen.

Cross-Realm Zones.
Blizzard heeft met patch 5.0.4 ook cross-realm zones geintroduceerd, ik moet zeggen dat ik dit persoonlijk een beetje miste in de review. Het is geen grote feature, maar het is wel fijn dat het er is. Cross-realm zones zijn vooral bedoeld om te zorgen dat de gebieden van Azeroth e.d. die een beetje zijn leeggelopen weer op te vullen. Nu worden de spelers van bepaalde realms die in dezelfde zone zitten bij elkaar gevoegd als er bijna niemand is. Hierdoor kun je toch met mensen van hetzelfde level groupen zou je dat willen. Het mooiste is echter dat deze feature met Real ID werkt. Waar al eerder Real ID raids, battleground en dungeons beschikbaar waren kan je nu ook gewoon samen met je vrienden questen zonder een realm transfer te hoeven betalen!

Kritiek op de review.
Ik vind niet dat je een spel een lager cijfer kan geven omdat het gedateerd is. Ja, dat is het zeker, maar toch weet de gameplay en de stijl toch nog vele mensen te boeien. Het zal al vrij lastig zijn om de game technisch sterk te veranderen, de wereld is inmiddels al zo groot dat je veel tijd nodig zal hebben om de bugs eruit te werken, maar veel mensen vinden blijkbaar toch dat de game zoals deze nu speelt toch goed werkt. En ja, het is een feit dat de game gedateerd is, maar dat maakt het niet persé minder leuk.

Daarnaast werd in de review van Cataclysm de update van de oude zones als pluspunt gegeven, maar de technische update die ze in Pandaria hebben gedaan is toch zeker beter. Of de Worgen en de Goblins, ik geef dan toch de voorkeur aan de Pandaren.

De maandelijkse kosten zijn wel een goed punt, deze zijn bijna niet meer te rechtvaardigen. Maar aan de andere kant lijkt het me ook niet makkelijk om de game van de ene op de andere dag F2P te maken. Het zou meer speler trekken, wat in principe goed is. Maar het zou ook wel een aardige klap in het gezicht van de huidige betalende playerbase zijn. Veel mensen die ik ken spelen al sinds Vanilla en hebben er al veel geld in gestoken. Als dan de nieuwe spelers hetzelfde voor bijna niks kunnen doen zouden ze ook niet echt eerlijk vinden, lijkt mij. Bovendien, de huidige spelers zijn bereid te betalen, dus waarom zouden ze het veranderen. Persoonlijk kan ik die 13 euro per maand wel missen, maar voor studenten is het misschien wel iets lastiger..

Zoals altijd, kritiek hierop is welkom.
Edit: Wow, nooit geweten dat ik zoveel in één post kon krijgen...

[Reactie gewijzigd door BuGGeD op 29 september 2012 22:07]

In Cataclysm had Blizzard na het geklaag tijdens Wrath of the Lich King de dungeons een stuk moeilijker gemaakt, dit hebben ze voor Mists of Pandaria toch weer teruggedraaid
Ik vond Cataclysm juist een lachertje. Heb gebruik gemaakt van de actie om een instant 80 op een realm van een vriend te maken. Eerste weekend was ik max level (en dat typ ik niet met de ondertoon van zo goed ben ik... het was slechts 1,5 zone) . Volgende weekend alle heroics gedaan. Het was allemaal erg simpel en ik ben nooit een dungeon tegen gekomen die niet lukte.

Sterker nog voor ik het wist zat ik in de laatste "tier" (shadow gedoe) en kon ik steeds dezelfde 3 dungeons die slechts over 3 bazen beschikten grinden...

De Raid (dragonsoul) viel me ook tegen. Niet echt origineel.

Wat dat betreft was WoTLK toch echt stukken uitdagender. De heroics waren daar best pittig (zeker in het begin) en de raids waren ook geweldig. Denk aan nax en ulduar. Ik ben in Cataclysm echt niks tegen gekomen wat ook maar in de buurt van de mechanics van WotLK kwam... Denk aan de offtank de adds moet verhitten, bros maken in het water, wegrennen omdat hij dan ontploft (ulduar) of aan de polariteits baas in Nax.

Persoonlijk vond ik de endgame content van Rift al beter dan die van Cataclym (zowel moeilijkheid als diversiteit en hoeveelheid). Dus als jij stelt dat Pandaria nog makkelijker is dan Cataclysm dan slaat deze game echt de plank wat mij betreft volledig mis.

Kan iedereen (los staand van hoe goed Pandaria al dan niet is) überhaupt aanraden eens de endgame van Rift te doen. Hammerknell is erg uitdagend (persoonlijk vorig jaar al met Rift gestopt though).

@hieronder Inderdaad post 4.1 dus dat is mijn Cataclysm referentie. Mimiron was inderdaad gaaf, vooral op het einde waarbij je alles tegelijk goed moest doen. Maar elke baas was wel uniek in Ulduar. Freya was ook erg goed (adds tegelijk dpssen anders respawnen ze) en vergeet ook die ijsbaas niet :P.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 30 september 2012 00:16]

Hmm, ik heb het duidelijk niet goed uitgelegd. In het begin van Cataclysm waren de dungeons moeilijk maar deze zijn snel generfd omdat veel mensen er niet doorheen kwamen, de dungeons van na patch 4.1 waren inderdaad een lachertje. De heroics van Mists of Pandaria zijn qua moeilijksheidgraad te vergelijken met Zul'Aman/Zul'Gurub toen ze in 4.1 uitkwamen. Lastig als je nog niet helemaal weet wat je moet doen, maar je komt er aardig doorheen.

De raids weet ik niets over te vertellen, omdat deze zoals ik al eerder had getypt nog niet uit zijn. Maar dat zullen we volgende week zien. Ulduar had inderdaad erg goede mechanics, Naxx was fun maar naar mijn mening iets te makkelijk. Persoonlijk ben ik een grote fan van de Mimiron fight als je de Firefighter achievement doet. Dat was lastig! Maar wel echt een gevoel van voldoening toen die eindelijk neerging.

En ik ben het helemaal met je eens dat DS een grote tegenvaller was. Ik hoop dat ze er in MoP op vooruit zijn gegaan.

[Reactie gewijzigd door BuGGeD op 29 september 2012 23:09]

Ik verbaasde me aanvankelijk over hoe gemakkelijk de MoP heroics zijn, maar er zit wel een groot verschil in moeilijkheidsgraad tussen de verschillende heroics. De HC versie van stormstout brewery wandel je met je ogen dicht doorheen, maar in de nieuwe Scarlet Monastery moet je toch al een heel stuk voorzichtiger zijn.

Niet dat het ZO erg is. Uiteindelijk is er challenge mode voor de uitdaging die we zoeken :).
Hm, niet helemaal waar dat het is ontstaan door een 1april grap.

Degene die de panda's heeft getekend (art director Samwise Didier)heeft had de nickname panda gekregen omdat hij zo fluffy/knuffelig was.

Hij had een panda getekend omdat hij een dochter had gekregen.
Dit was zo rond kerstmis :)
Zelf was had hij zichzelf getekend als papa panda en zijn kleine dochter op z'n schouder.

http://www.wowpedia.org/images/6/6c/Twopandaren.jpg

Source :
http://www.wowpedia.org/History_of_pandaren_in_Warcraft
Wat een belachelijk slechte review, sorry hoor.
Maar er zitten veel meer vernieuwingen in waar jullie niet eens naar omkijken. Er zijn al 3 raids, waarvan er natuurlijk met patches nog meer komen, het pet battle system, de nieuwe talent-tree's, Hoe gigantisch het nieuwe gebied is, de random bosses die je in de gewone wereld van pandaria tegen kan komen?

En nog veel meer? Sorry maar deze review is gebaseerd op een persoonlijke meningen, en in 4 dagen kan je geen goed zicht krijgen over deze gigantische nieuwe expansion.

Graag wat langer de tijd nemen inplaats van haantje de voorste te zijn, je moet tijd nemen om deze expansion te revieuwen.
Inderdaad een bar slechte review. Ook nog een sneer naar Diablo 3, terwijl dat een paar maanden terug nog door tweakers.net met een 9 is beoordeeld? Dit is meer een 'waarom ik WoW niet meer leuk vind en jij het ook niet leuk zou moeten vinden' betoog dan een objectieve review. Zwaar teleurstellend.
Hetgeen wat je nu opsomt zijn geen vernieuwingen, maar herintroducties of aanpassingen. Mensen die WoW al langer spelen zien bij MoP nog meer onnodige extra's die de core-gameplay niet verbeteren en de zoveelste herinterpretatie van bestaande mechanics. MoP voegt niks substantieels toe om te zorgen dat je niet de hele dag in de capital zit weg te kwijnen.
Veel meer dingen te doen op max level naast raiden noem jij nks?

Wat kon je doen in Cata naast raiden? vrijwel niks.
Wat kun je nu doen naast raiden?
- scenario's (moet je zien als group quests. Draait om het verhaal, niet om de uitdaging)
- challenge mode dungeons (voor de echte uitdaging. hoe sneller je bent, hoe beter de (cosmetische) rewards)
- gigantisch veel daily quests voor diverse reputaties (en niet continu dezelfde 5 quests 30 dagen achter elkaar doen om reputatie te grinden; er zit progressie in naarmate je reputatie stijgt bij een factie, ook qua verhaal, en je unlockt steeds andere quests), ook weer met cosmetische rewards (met name mounts).
- pet battles (een simpele minigame die goed uitgevoerd is; sommigen doen alsof dit een verplicht iets is)

Dat had je vroeger allemaal niet. Niks onnodige extra's. Het spel draait niet alleen maar om raiden.
En het hele nieuwe cooking gebeuren is ook leuk. Dat je nu zelf groente moet verbouwen en dat je verschillende kookrichtingen hebt.

Kon ik in de review ook niet zo snel iets over vinden
Kijk daar zit je probleem blitzdoctor , vroeger was het spel van lvl 1 tot "max level" ook een reis , een leuk avontuur , in TBC (het moeilijkste deel) hadden we meer dan genoeg te doen naast raids , In wotlk hebben ze alles stuk makkelijker gemaakt na uldum en sindsdien is het echte feeling gevoel wel beetje weg.

De dailys zijn gewoon saai , geef mij maar liever xx aantal rep te grinden/ farmen op mijn eigen tempo dan dat ik elke dag dezelfde saaie ridel moet doen (kill 10x did , kill 10x dat)

Rep grinden ala thorium brotherhood in vanilla , dat was pas iets.
Scenario's zijn een leuke aanvulling maar qua coregameplay word het spel een ramp. Level 1-86 zijn gewoon zo imbalanced dat levelen (en dat is juist 1 van de mooie dingen geweest) een saaie grind is. PvP in de lower brackets is er amper , en als het er al is word het gedomineerd door 1 class of misschien 2 . In vanilla en tbc was alles nog balanced, zelfs 1-69. De dungeons waren moeilijk , de requirements waren hoog en mensen waren altijd bezig zichzelf te verbeteren. We hadden geen dailys nodig (al waren er wel genoeg opzich). de quest chains namen je van her en der en weer terug , BT quest line (lore wise) 18 quests , heerlijk gewoon. Nu krijgen we overal cutscene's tussendoor etc, geef mij maar phasing .
Het in de capital wegkwijnen is geen optie meer, de mass teleports zijn eruit gehaald zodat je wel naar je instances moet vliegen.

Ik speel wow sinds the burning crusade, en ik weet niet of jij het speelt, maar ik merk toch grote veranderingen, veel mensen van de oude generatie zijn terug gekomen voor mists of pandaria, de gebieden zijn gigantisch, Veel leuke quests met mooie cinematics.

En ik weet niet of je het gespeelt hebt maar er is echt veel veranderd, de talentree is geen aanpassing, die is compleet opnieuw aangepakt, helemaal op nieuw gebouwd.

het pet battle system is compleet nieuw, ik speel nu 4 dagen mists of pandaria, en heb nog lang niet alle nieuwe content kunnen zien.
Ik ben het in deze met je eens. Ik vind de review ontzettend kort door de bocht. Hij lijkt inderdaad gemaakt door iemand die afgeknapt is op wow en die tegen zijn zin deze review moest doen.

Persoonlijk vind ik MoP tot zoverre er echt goed uitzien, de verhalen lopen, de questgebieden. De moeilijkheidsgraad tijdens questen is prima (al vind ik het wel vrij lang duren). De begin dungeons zijn te makkelijk (maar getuned voor mensen die net cata doorgelevelled zijn en niet in DS hc gear staan). Van iedereen om mij heen hoor ik dat de eerste indrukken gewoon positief zijn.

De raids moeten nog beginnen, de challenge mode dungeons zullen voor de meer hc spelers uitdaging bieden. Ik hoop dat er over 2 maanden nog eens teruggekeken wordt naar MoP en wellicht een aanvulling op deze, magere, review gedaan wordt.

[Reactie gewijzigd door Bert op 29 september 2012 11:56]

De begin dungeons zijn te makkelijk (maar getuned voor mensen die net cata doorgelevelled zijn en niet in DS hc gear staan). Van iedereen om mij heen hoor ik dat de eerste indrukken gewoon positief zijn.
je kan in het eerste dorpje ilvl372 gear kopen voor je class/spec dus die gear maakt niets uit. Het is gewoon veel te makkelijk :)

Ik hoop dat ze de moeilijkheid was opschroeven, anders ben ik zo weer weg.

Het lvlen van 85-90 in pandaria is wel geweldig btw :) veel minder saai dan de andere uitbreidingen.
Waar zit die vendor dan? Die was er alleen op de beta omdat ze Jade Forest aan het revampen waren.

Ga alle challenge modes op gold proberen, die moeilijkheidsgraad zit wel goed imo.
Dank je voor deze prima review, ik speelde WoW sinds vanilla, ben afgehaakt in Cata, had wel enige interesse in MoP maar deze review bevestigt eigenlijk mijn vooroordeel, er is absoluut niets nieuws.
dan zou ik toch nog ff afwachten en meer reviews lezen. deze review is toch aardig kort door de bocht en mist veel veranderingen in het spel. ken genoeg spelers die weer begonnen zijn, en razend enthausiast zijn met MoP.
Even ter vergelijking, voor de uitbreiding uitkwam had mijn guild 14-15 spelers online op een raidnacht (waarvan ik er al enige tijd geen meer was) en verder misschien 3-4. Nu met MoP hebben we 's avonds constant 30+ spelers online waaronder ikzelf. Ik heb veel andere games geprobeerd maar hoewel het niet perfect is blijft WoW voor het moment nog steeds de beste. GW2 heeft een verdienstelijke poging gedaan maar mist nog het soort content waar ik naar op zoek ben (raids).
Ik vind dit stuk niet goed geschreven.
Ik kom op tweakers om onpartijdige reviews te lezen, niet om een persoonlijke mening van iemand te lezen.
Dit artikel is een grote WoW vs GW2 vergelijking.
Wat ik totaal niet te vergelijken vind.
Je vergelijkt een 6 jaar oud spel met een 2 maanden oud spel.
Die totaal niet op elkaar lijken en totaal van elkaar verschillen.

De engine van wow kan misschien wat outdated zijn en de graphics ook.
Maar de gameplay blijft super strak en super goed.
En het is nogsteeds de beste MMO die er is.
Door de diversiteit en de groeiende content.

Ik heb beide games gespeeld, alle delen van guildwars en alle delen van wow.
Persoonlijk vind ik de setting van GW leuker, maar de gameplay en community en PVE en PVP van WoW overtreft alles.
je proef bij veel ex wow spelers een beetje frustratie, zo ook bij de reviewer. gw2 is leuk voor de afwisseling, maar gw2 is geen vervanger voor wow. daarom ook komen ze met vergelijkingen die je eigenlijk niet met elkaar zou mogen vergelijken. als je zie hoeveel mensen zich nu al vervelen in gw2 omdat het eigenlijk alleen leuk spelen is tijdens je journey naar lvl 80 en daarna eigenlijk geen lol meer te beleven is kun je daar wel tegenover zetten dat je voor wow moet betalen per maand, maar met alle endgame content is het een heel fair idee om per maand extra te betalen. dat de engine van wow oud is maakt wow zelf niet minder, want binnen wow spelen gruwelijke graphics geen groot onderdeel. als men commentaar heeft op CoD omdat ze nog altijd de zelfde engine gebruiken zeggen ze allemaal dat graphics niet belangrijk is maar de gameplay. waarom is dat dan bij wow niet het geval? de gameplay is onovertroffen, ten koste van graphics.
Ik vind je reactie niet goed geschreven en zo mogelijk nog partijdiger dan een review. Je kan niet zeggen, oh deze uitbreiding krijgt een punt hoger ondanks dat ie kut is, want het is een spel van 6 jaar oud (8 overigens, staat letterlijk in de tekst dus je hebt het ook niet echt goed gelezen). En ja als je cijfers geeft dan doe je dat door te vergelijken met andere games. Wanneer er honderden goeie spellen zijn dan geef je ze toch niet allemaal een 9 en hoger? Nee je moet nuanceren en dat betekent dat deze uitbreiding gewoon niet bied wat andere spellen je wel bieden, klaar!
Cataclysm was juist bedoeld om de oudere spelers terug te lokken door dungeons en raiding wat moeilijker te maken.
Grapje zekers ? Nog nooit was een uitbereiding zo makkelijk. Vroeger was het tweaken, strats 100 keer lezen en proberen, wipen wipen wipen en dan een keer een boss neerhalen. Dat was pas moeilijk en gaf veel meer voldoening als het wel lukte dan in Cata. Daar werd alles grotendeels ge-oneshot. Zelfs Deathwing ging alleen de 1e keer bij ons fout, daarna vlekkeloze grinds zonder uitdaging. Doe mij maar de moeilijkheidsgraad van vroeger, Vanilla WoW of TBC. Daar maak je de oude spelers blij mee, MOEILIJKE CONTENT.

[Reactie gewijzigd door Fooza op 29 september 2012 10:32]

Ik denk dat moeilijkheidsgraad nog niet eens 't belangrijkste is.

Wat ik mis is vooral de beleving van de 1e jaren toen alles nog nieuw was. Iedereen was aan 't ontdekken, wilde nog samenwerken zonder je meteen te trashen na een foutje etc ...

Dat duurde ongeveer een jaar ofzo, toen begon 't ninja gedrag op te steken. Na 2 jaar was het mooiste al voorbij. Met de nieuwe patches kwam er altijd wel weer even een leuke boost, maar hetzelfde was 't allang niet meer.

Dus de mensen die met TBC zijn begonnen hebben de mooiste tijd dus nog gemist. En dat is zonde, want dat krijg je nooit meer terug.

Ik zie me nog als Elf Druid met een clupje op pad gaan als lvl 12 ofzo met de boot naar Wetlands om naar de stad Ironforge te trekken waar we wat over hadden gehoord. Niemand had 't ooit nog gezien van ons groepje. Helaas kwamen we niet door de Wetlands na tig keer dood gaan omdat het veel te hoog lvl was en je nog niet zomaar overal vrij over de paden kon lopen, maar lol hadden we wel. Voor 't eerst met de boot, nieuwe werelden etc ... We keken onze ogen uit. Het was een belevenis die je daarna niet meer echt kon krijgen natuurlijk. Dan was je ineens "stom" als je dat nog niet wist of gezien had. De hele mentaliteit veranderde gewoon.

Dat is imo 't grootste probleem van WoW. Plus het feit dat ze met elke uitbreiding steeds minder vernieuwing konden brengen. Dungeons werden soort aangepaste versies van de oude. Een beetje tunen in de talent tree enzo. Maar echt iets "nieuws" was 't allemaal niet. Alleen anders. Maargoed, dat hou je ook niet tegen. Elk spel heeft een houdbaarheidsdatum.

MoP is de meest lompe. En niet eens alleen omdat je nu dikke kung fu panda's hebt, maar gewoon omdat er niks nieuws is. De content is gewoon weer een opfrissing / variatie op wat we allang kennen. Daarbij hebben ze alles ook nog eens simpeler gemaakt en imo alleen maar slechter. Dus 't einde lijkt nabij. Tijd voor wat nieuws ...

[Reactie gewijzigd door xs4me op 2 oktober 2012 11:15]

je hebt ook nog zoiets als HC mode, die heb je wellicht niet gespeeld, want daar komen alleen de beste guilds in uit. Aangezien je nederlands kan, zit je niet bij de top 2 guilds lijkt me :)
Vergelijk nu eens een Naxxramas 40 patch met een Dragon Soul patch, bekijk dan hoe lang het duurde voordat alles in Naxxramas 40 down was en hoe lang het duurde voordat alles in Dragon Soul down was.

Patch 1.11 - 20 juni 2006
kel'thuzad world first - 7 september 2006

Patch 4.3 - 29 november 2011
deathwing world first - 20 december 2011

Niet te vergeten dat er maar zeer weinig guilds waren die Naxxramas 40 hebben gecleared. World of Warcraft doet ook niet meer aan gearchecks voor raid bosses (Vaelastrasz, Princess Huhuran, Patchwerk 40 man), wat de moeilijkheidsgraad nog verder naar beneden haalt.

De heroic raid instances van nu zijn niet te vergelijken met de (normal) raid instances van toen. (en niet eens genoemd: een patch van toen bracht VEEL meer content dan nu)
En wat heeft Blizzard er aan als ze maanden bezig zijn met een dungeon bouwen, en slechts een paar 1000 van je miljoenen spelers zien die dungeon van binnen?
Da's gewoon zonde.

Daarom zorgen ze er nu voor dat meer mensen die dungeons van binnen kunnen zien, zonder de uitdaging weg te halen voor de mensen die die uitdaging willen (door 3 moeilijkheidsniveaus te maken waarop je die dungeon kan doen).
Naxx 40 was een geweldige dungeon superieure ballance.

Mag zo'n instance generffed worden zodat iedereen deze kan zien.

Ja geen enkel probleem. Maar pas NA dat de volgende er is. Nu heb je al PUG groepen bij nieuwe dungeons en er gaan nog bosses neer ook.

Vealestraz PUG nou dank je wel, maar ik zeg nee.

Dezelfde dungeon 2x doen met verschil is ook niks. Gewoon 3 dungeons. Elke erg moeilijk waarbij je na x tijd de eerste makkelijker maakt dat is de goede opzet. Maar in mijn ogen moet geen enkele raid isntance met een PUG te doen zijn. Tenzij het een PUG is die uit de betere guilds alts bestaat.
ja mensen die een pug willen omdat ze af en toe spelen hebben immers minder recht om contend te zien dan iemand die de hele dag raid en games omdat ze mider geld betalen.


oh wacht we betalen allemaal 13 euro pm...
Kel'thuzad. Op mijn server waren er welgeteld 0 mensen die hem neerlegden. Nochtans waren er flink wat hardcore guilds.

Content maken die door 0.001% van alle spelers wordt gezien is zinloos en dat heeft Blizzard ook ingezien. Dus ja, alles wordt makkelijker maar er voor de gemiddelde raider is het tenminste doenbaar om ze daadwerkelijk uit te spelen.
Wat een onzin er zijn meerdere Nederlanders geweest die in de Top van de wereld speelde, 1 van de Co-Founders van Nihillium was zelfs nederlands. Ben het met je eens maar ik ken meerdere tweakers die echt wel op wereld niveau mee speelde ( ikzelf in Inner Sanctum ) nog een aantal in Sublime en Miions of Mithril. Stuk voor stuk top50 guilds geweest of zijn voor de major leegloop einde deze expansie.
Dat is echt absolute onzin. Ik heb als casual speler redelijk wat HC's gedaan de verschillende uitbreidingen, en de tacts zijn er gewoonweg uit. Als je nu 1 keer wiped, dan valt je groep uit elkaar en wordt je verrot gescholden met zn allen. Dat was vroeger wel anders. Ben begonnen met spelen toen net TBC uit was, toen waren dungeons op normal ook een leuke uitdaging en moest je voor HC goed je best doen. Dat was erg leuk. Nog naast het feit dat men toen ook nog hun best deed om met de groep te communiceren en samen te werken ipv alleen maar schelden als het fout gaat. Een goede groep moet je nu mazzel voor hebben of zelf vanuit je guild/friendslist samenstellen.

Ik hoop dat dit in Pandaria verbeterd is, dat ga ik nog uitvinden binnenkort. Ik ben wel erg blij in ieder geval met de nieuwe gebieden, de muziek en de verhaallijn. :) Ik ben erg benieuwd naar de dungeons. Dus tot nu toe vermaak ik mij echt prima!

[Reactie gewijzigd door Khana op 29 september 2012 11:39]

sorry hoor, maar HC in TBC waren echt een lachtje.
De 5 man instances kon je met 3 man clearen. Was lastig, maar daarom juist ook zo leuk. En mijn gear toendertijd was wat je uit de normale instances kon halen en met Points, omdat ik niet aan raids meedeed.
overdrijven is ook een vak, om de HC's te clearen had je goede gear en tactics nodig.
Wotlk was pas simpel. Cata begon goed tot dat alles generfed werd. In MoP ben ik nog niet 1 keer gewiped in een HC. Met groene quest gear mee als healer, zonder problemen. MoP is pas een lachertje.
mop heroics is de nieuwe normal als he een uitdaging wil moet je de challenge mode doen dat is de nieuwe heroic.
Naxxramas-40.

Dat was de beste dungeon in heel WoW, en helaas ook de kortste omdat TBC daarna landde en de boel voor iedereen veel verpestte.

[Reactie gewijzigd door 96284 op 29 september 2012 18:43]

Ik heb ook nog nax40 kunnen spelen, onze guild had net 2 wings gecleared. We waren 3e guild op de server. En er waren misschien 5 a 10 guilds bezig in die tier 3 dungeon.

Tbc kwam al heel snel erna helaas.
Normal dungeons waren helaas toch wel te makkelijk in cata.
De eerste HC was gruwelijk moeilijk. Ik speelde healer en moest overstappen van Flash heal naar Greater heal om niet te snel door mijn mana heen te gaan. Heeft me de nodige moeite gekost. Niet alleen dat, maar elke speler denk als een kip zonder kop overal in te kunnen lopen, omdat ze de transitie van makkelijk vorige expansion naar moeilijk nieuwe expansion niet of heel moeilijk konden maken.
De dingen die mij heeft doen afhaken zijn de volgende:

- Raiden kost te veel tijd.
- Getrouwd, dus minder tijd.
- Healen in dungeons ging snel voor een groep, maar ik was dan wel heel snel door mijn max voor de week heen. Dat werd oud, heel snel.
- Na healen ook gaan tanken, maar teveel gezeik van groepen die altijd wat te zeiken hadden op een tank. Als healer had ik bijna tot nooit problemen met tanks. Als tank altijd problemen met healers, vreemd genoeg, terwijl ik altijd overal op lette voordat ik wat deed. Ik zag het als een team game, de groep meestal als individueel die zo snel mogelijk en makkelijk mogelijk items wilde hebben op dps. De community is achteruit gegaan in mijn ogen.
- Het epic gevoel is weg wat ik in MC nog wel wat. Het was toen wat, toen je al 1 epic item had. Dat gevoel komt niet meer terug, want iedereen kan nu een epic halen. Dat is gewoon de evolutie van het spel, helaas.
Ik speelde healer en moest overstappen van Flash heal naar Greater heal om niet te snel door mijn mana heen te gaan.
Dit kwam doordat Priests toen behoorlijk slecht gebalanced waren (was ook gehotfixed een 2 weken na de launch, waarom hebben ze een beta vraag ik me dan af). Als je toen een druid of shaman had genomen voor heroics kon je behoorlijk wat meer healing output krijgen met dezelfde gear.

Dit vind ik ook een aandachtspunt voor Priests in MoP, ze lijken weer de try-hard healers te zijn geworden. (veel meer moeite doen dan andere classes om dezelfde effectieve healing output te krijgen) Op zich is dit niet erg, alleen mocht je voor server firsts gaan, ben je als priest de laatste keuze.
Het 'oude' WoW was onovertroffen. Instances als MC, BWL en later ook Nax waren echt een uitdaging. Ook kon je gear, zeker spelend in een guild die BWL op farm had, onovertroffen zijn.

Dit waren de leuke dingen van WoW, echt goed kunnen worden. Ik ben vroeg gestopt (tijdens het uitkomen van de 1e expansie, ik had geen zin wederom mijn char opnieuw op te moeten bouwen, zeker omdat ik een legendary in de collectie had).

Helaas lees ik over DIII ook negatieve dingen, ik ben er dan ook nog niet aan begonnen... Jammer, maar dit soort berichtgeving lokt mij ook echt niet meer terug.
Precies. Ik weet nog verdomd goed dat wij de server first hadden op C'Thun in Ahn'Qiraj. 's Avonds voor de ingang meeten met onze bevriendde Horde guild met wie we streden om de server first, om vervolgens diep in de nacht het verlossende forumbericht te kunnen posten dat Last Chance Alliance wederom een server first had O+ Maar natuurlijk ook de eerste keer Ragnaros (blijft toch wel het mooiste), de epische gevechten in Blackwing Lair en wetende dat je als één van de eerste van je server het prachtige design van Naxxramas te zien krijgt.

Ik ben er ook bij Burning Crusade mee gestopt. Daarvoor was het écht een episch spel.
Ik vond vanilla pve end-game een stuk makkelijker dan sommige nieuwere content, natuurlijk was daar een ander gevoel aanwezig dan nu na een x-aantal expansions maar ik vind het er echt niet slechter op geworden, in principe zijn challenge modes wat jij nu zoekt (geen gear, alleen skill)
Helemaal mee eens, ik ben met vele ook gestopt na WoW classic.

Blizzard schijnt een (nieuw) team gezet te hebben op een onbekend project. Het is in ieder geval niet warcraft 4. Volgens mij is hier ook een artikel over geplaatst op tweakers.

Blizzard staat dik in het groen financieel (uitgezocht voor universiteits onderzoek) genoeg dus om te investeren. Al denk ik dat de fusie met activision niet echt goed voor blizzard is geweest, maar ach de voormalige eigenaren hebben in iedergeval flink gecashed toen Wow op zijn hoogte punt zat.

Verder er zit nog wel wat rek in WoW o.a. maakt WoW nog beperkt gebruikt van DirectX 10 of hoger (volgens mij). Met gameplay ligt WoW nog wel een stukje voor op de rest (slechts gebaseerd op de MMO reviews)
als je problemen met healers had zegt dat mss wat over je tank skills?
het waren en zijn nog steeds altiijd de healers en de tanks die de schuld krijgen van wipes . en mensen snappen niet dat de fout ook bij hun kan liggen.
met een goeie tank is healen goed te doen . maar als je een mindere tank hebt da nword healen een hele uitdaging. . als ej een goeie tank bent zul je weinig problemen hebben met heals of je moet een dk tank zijn die zijn vaak toch nog lastig te healen .
natuurlijk zijn er healers en tanks die nergens problemen mee hebben die gewoon goeie skils hebben en vooral ook mss betere gear..
dat was niet zozeer het probleem. Ik kreeg helaas vaak dps die als een kip zonder kop overal op afrende.
Als ik een goede positie had, was er altijd wel iemand die dacht van voor betere dps te doen en in elke cleave terecht kwam. Ik moes blijven herpositionereen. Gevolg, teveel heals naar dps die dat niet nodig hoort te hebben. Healer minder mana, langere breaks... etc... geklaag van dps dat het te langzaam gaat en het vervolgens zelf niet doorhebben.
Die figuren liet ik als healer of tank gewoon dood gaan. De tank pulled en niemand anders.

Dat het een keertje als ongelukje gebeurd alla, maar telkens is gewoon erop wachten dat de anderen je laten sterven

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 30 september 2012 16:40]

DK tanks vallen mee, vooral als ze blood-speced zijn (ik heb een blood-DK en priest)

Maar inderdaad kan een waardeloze tank, waardeloze healer of idiote DPS'en (tank pulls!) de groep kapot maken.
- Getrouwd, dus minder tijd.
Jij speelde WoW, en je bent getrouwd? :P
Ik vroeg me ook al af.... of Heerdinm op een dag wakker werd met een ring om zijn vinger en een tatoeage op zijn gezicht :D

Er moet een periode tussen hebben gezeten. WoW (lees: gamen) en een huwelijk gaan mijns inziens prima samen, maar je zult het wel moeten uitbalanceren ;) Zoals alles in balans moet zijn (maar het nooit is :P)
Tja, je kan een vrouw tegenkomen die van gamen houdt of 1 die er absoluut niets van wil weten. Dat tweede is mij overkomen. Heeft me wel van mijn verslaving van WoW afgeholpen :)
Ik weet wel dat als ik niet getrouwd zou zijn met haar dat ik nu wellicht weer was gaan gamen. Juist voor haar en ook voor mezelf doe ik het niet.
Die ring komt van het trouwen.
Tatoes heb ik, maar niet op mijn hoofd :)
Ik ben getrouwd met een vrouw die ik in WoW heb leren kennen. Speelden in verschillende guilds op dezelfde realm, en na wat joint raids met beide guilds, bleven we hangen op TeamSpeak elk weekend... Van het een kwam het ander, en nu zitten we tegenover elkaar in onze studeerkamer met Pandas te knokken. Na 6 jaar, nog steeds verslaafd aan WoW en elkaar :)
lol ... meer aan WoW dan aan elkaar zeker ? :P
- Raiden kost te veel tijd.
- Getrouwd, dus minder tijd.
- Healen in dungeons ging snel voor een groep, maar ik was dan wel heel snel door mijn max voor de week heen. Dat werd oud, heel snel.
- Na healen ook gaan tanken, maar teveel gezeik van groepen die altijd wat te zeiken hadden op een tank.


Hmm, ik ben gestopt omdat raiden juist te weinig tijd koste. Hierdoor kreeg je mensen die nooit online waren behalven voor het raiden.

Epic items zoals je aangeeft zijn beschikbaar voor iedereen. Waar je in MC nog opkeek tegen iemand met Might shoulders is dat nu niet meer zo. Dat is geen Evolutie maar een Devolutie (als dat een woord is).

Het is gewoon te makkelijk, zo'n group finder is leuk maar werkt niet. Ze hadden zich moeten focussen op het sociale aspect om dat beter te maken ipv makkelijker.

Ik ben altijd tank geweest, en een goede ook. Tot cataclysm kwam, want toen dacht iedereen ineens te moeten tanken. En laat ik eerlijk zijn. Ik tank niet wanneer een wlock voor de 10e keer agro pulled. Moet hij maar een beetje opletten. De enige die ik beschermde zijn healers. Dps moet maar gewoon weten wat ze doen dan komt alles goed. Maar nee als warrior tank geen 2 sec krijgt bij een group pull tja dan maar dood.

Ik heb me nog lang vermaakt, maar ik zag ineens een melding hier voorbij komen van pandaria.

Activision is net als EA gewoon een game studio die te veel op geld uit is, en dat merk je nu langzaam ook bij blizzard.

Ow ja, een 7 dat betekend eigenlijk gewoon SPEEL HET AUB NIET.

Ook om horde paladins te geven wtf. welke halve zool. De verschillen maakte het leuk en uitdagend. Om nog maar te zwijgen over fear van bosses waar je als alliance ongeloofelijk voordeel bij had. En je als warrior tank moest spelen voor sommige bosses. Ik zag daar nooit een probleem in, sommige wel. Een groep moet geballanceerd zijn. Dat is nu totaal niet meer nodig.
Sjah, ik zie in deze review iets te veel persoonlijke meningen en vaak wat minder feiten..

Persoonlijk vind ik dat Blizzard wel een geweldige taak verricht heeft met MoP (en ja dat is ook een mening)..

Ik ben zelf een WoW speler sinds de begin dagen van Vanilla WoW en ik had eigenlijk helemaal geen zin in MoP.. Maar als ik nu dan kijk hoe polished WoW is en hoeveel bugs mijn ervaring van GW2 verpesten.. Dan denk ik dat WoW nog een zeer lang leven heeft..

Ondertussen ben ik weer gewoon WoW verslaafd (jaja ik durf het toe te geven) en nee ik val niet onder jou doelgroep van casual jongeren.. Casual? Misschien iets meer van vroeger, maarja dat krijg je als je kinderen hebt.. Jong? Was het maar zo :P

Ik ben iig echt blij dat ik WoW een kans heb gegeven.. De pandarian wereld is echt mooi vorm gegeven.. De verbeterde versie van Uldum style levelen (cutscenes etc) geeft het levelen veel meer een verhaallijn (zonder dat je keer op keer je questlog door moet spitten)..

En ook het Wokemon gevoel is een leuke toevoeging voor als je aan het wachten bent op iets anders..

Het nieuwe talent tree systeem is een verbetering, daar ze eigenlijk gewoon een hoop van de 'must-haves' hebben verwijderd (standaard al aanwezig op je char) en je daardoor je alleen maar hoeft bezig te houden met de 'echte' keuzes.

Het enige wat ik mis is mijn 'Carnelian Spikes' en de AH-fanatics onder ons snappen wel wat ik bedoel ;).

[Reactie gewijzigd door Uhmmie op 29 september 2012 09:40]

En, hoe was bwl voor je toen het net gereleased werd ?
Of elke raid instance als ze net gereleased zijn?

Oh en hoe vond je rampage op de warrior toen de content patch van TBC werd gereleased, of reckoning op een paladin voordat deze werd aangepast.

Een spel dat 8 jaar oud is gaan vergelijken met een nieuwe spel als het aan komt op bugs is nogal raar.
Dat doet er toch niet toe? Op dit moment is Wow een hele sterke game, GW2 heeft heel veel bugs. Iets wat net uit is en veel heeft kunnen leren van het verleden van WoW en hun eigen GW, vergelijke met een oud iets is natuurlijk appels en peren.
Dan is Blizzard zelf toch ook niet al te snugger gezien Diablo 3 die allesbehalve bugvrij gereleased werd.
Of de bugs in bijna tot zo goed als alle content patches die uit zijn gekomen voor WoW of de expansions van WoW zelf.
Als het voor sommige mensen onacceptabel is dat GW2 zoveel bugs heeft aangezien WoW een oud spel is dan zou het helemaal belachelijk moeten zijn dat content patches/expansions van WoW zoveel bugs hebben.
Ja, want WoW en GW2 zijn natuurlijk in precies dezelfde programmeertaal ontwikkeld. Het is inderdaad appels en peren, en daar begon Uhmmie mee waar Daisai op reageerde.
Natuurlijk heeft WoW minder bugs. Het is al zo lang in ontwikkeling. Ik weet nog dat de eerste maanden van vanilla WoW ook vol zaten met bugjes :).
Helemaal mee eens. MOP is de beste uitbreiding die er geweest is.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



LG G4 Battlefield Hardline Samsung Galaxy S6 Edge Microsoft Windows 10 Samsung Galaxy S6 HTC One (M9) Grand Theft Auto V Apple iPad Air 2

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True