Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 88 reacties

Conclusie

Samsung houdt het voorlopig bij de betaalbare Series 5 en de luxe Series 9, en brengt geen geheel nieuwe ultrabooks op de markt. Het is ook helemaal niet nodig om deze laptops nu al te vervangen, al is het wel mooi om te zien hoe het bedrijf zijn producten blijft doorontwikkelen.

We zijn blij dat de behuizing van de Series 5 steviger is gemaakt en de touchscreen is een goede toevoeging. De consument zal goed moeten bedenken of een touchscreen wel nodig is: het maakt het bedienen van de Windows 8-interface een stuk makkelijker, maar de laptop wordt er wel dikker en zwaarder door. Al met al is een meerprijs van honderd euro heel redelijk.

Ook de 15"-versie van de Series 9 is een mooie uitbreiding van het assortiment van Samsung. Het 13,3"-model dat al in Nederland te koop was, was redelijk prijzig; we kunnen het alleen maar toejuichen dat Samsung een goedkoper alternatief uitbrengt. De behuizing van magnesium heeft misschien net iets minder allure dan die van aluminium, maar lijkt ons sterk genoeg voor een high-end machine. Je ziet de laatste tijd steeds meer dat 15,6"-notebooks als ultrabook worden aangeprezen, terwijl ze allesbehalve ultraportable zijn. De 15"-uitvoering van de Series 9 is, dankzij zijn relatief kleine behuizing en zijn lage gewicht, nog wel degelijk als zodanig te bestempelen.

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:


Door Olaf van Miltenburg

- Nieuwsco÷rdinator

Olaf werkt sinds begin 2007 bij Tweakers en snapt als geen ander wat nieuws is. Hij heeft een voorliefde voor computers, internet, wetenschap en techniek en gebruikt die kennis sinds 2008 dan ook in zijn rol als nieuwsco÷rdinator. Ook test Olaf nog regelmatig zelf laptops en bezoekt hij internationale beurzen om op de hoogte te blijven.

Volg Olaf op Twitter

Reacties (88)

Reactiefilter:-188082+147+21+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
Wel gewaagd als je kijkt naar de airbook van apple..
maar zo plat, zo mooi en ziet er echt strak uit! wil m ooK! :)
Wel gewaagd als je kijkt naar de airbook van apple..
maar zo plat, zo mooi en ziet er echt strak uit! wil m ooK! :)
Mja de gelijkenis is enorm..anderzijds, dat geld voor elke laptop van zilver-grijs materiaal: hij zal altijd direct worden afgezet tegen macbooks...
De overeenkomsten zitten overal in; toetsenboord, vorm en zelfs de bezel van het scherm. Op zich vindt ik het niet erg, maar als je rechtzaken aan je broek hebt hangen vanwege dit soort gelijkenissen, waarom dan toch doorgaan?
Zo gewaagd is dat helemaal niet. Zowel de bezel, als het toetsenbord, als de dunne wigvorm zijn helemaal niet als eerste door Apple uitgebracht.

De dunne wigvorm is het gevolg van een al jarenlange evolutie van steeds dunner wordende laptops. Waarbij een wigvorm voor laptops behoorlijk gangbaar is.
Het toetsenbord is als eerste uitgevoerd door Sony. De bezel is gewoon gangbaar.

Allemaal priot art dus. Ook voor producten waarbij al die eigenschappen bij elkaar worden gebracht.

Datgene wat juist wÚl een Apple-oorsprong heeft (aiak), het grote multitouch touchpad zonder fysieke knoppen, zie je bij deze laptop juist weer niet terug. Zelfs wat dat betreft is het dus helemaal geen gewaagd ontwerp wat betreft het na-apen van Apple producten.
Datgene wat juist wÚl een Apple-oorsprong heeft (aiak), het grote multitouch touchpad zonder fysieke knoppen, zie je bij deze laptop juist weer niet terug. Zelfs wat dat betreft is het dus helemaal geen gewaagd ontwerp wat betreft het na-apen van Apple producten.
Ik zie op de foto's van de Series 9 toch duidelijk een groot touchpad zonder fysieke knoppen: http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagelarge/1346788080.jpeg. Het lijkt allemaal heel erg op de designs van Apple. Overigens krijgt Apple al een tijdje de kritiek dat ze hun designs nauwelijks upgraden, dus apart dat de Koreanen kopiŰren van een verouderd ontwerp. }>
haha, ik vind gewaagd nog een understatement in deze, maargoed het is een mooi laptopje. Beide overigens, ik vind dat touchscreen op zich wel een grappige add-on, voor het eerst dat het me enigszins handig lijkt ivm aankomende Windows 8.

Mijn moeder heeft zo'n Dell All-in-One met touchscreen maar je gaat gewoon niet snel lopen klikken op icons. Het is misschien wennen maar je merkt toch veel meer je vieze vingers daarop dan op je iPad. Ik hoop dat ze daar wel wat op gevonden hebben anders kan je nog de helft niet op je scherm zien omdat alles uitgesmeerd is.
Ben ook verrast. Ziet er goed mobiel uit en mooie behuizing voor een redelijke prijs.
Ik zou zelf echter nooit een touchscreen laptop nemen. Bediening lijkt me verre van ideaal.

[Reactie gewijzigd door WWAS op 5 september 2012 14:41]

Ik zou zelf echter nooit een touchscreen laptop nemen. Bediening lijkt me verre van ideaal.
En je bent verzekerd van een glossy scherm vol vingerafdrukken.
Dit scherm is mat. Maar op een mat scherm zie je vingerafdrukken ook heel goed.
Sinds wanneer werken digitizers met een mat scherm? Ik dacht dat je sowieso glas nodig had voor capacitieve touchscreens.

[Reactie gewijzigd door Paksoy op 5 september 2012 22:19]

Welnee. Glas is slechts de beschermlaag. En digitizers werken prima icm een mat scherm, maar ook met een glanzend scherm - het is een electronisch laagje dat toegevoegd wordt aan bijv de Galaxy Note lijn.

En een touchpad is toch ook niet glimmend? Tuurlijk kun je touch van glossy loshalen.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 7 september 2012 02:04]

[...]
En je bent verzekerd van een glossy scherm vol vingerafdrukken.
Dat ben je sowieso met een glossy scherm...
Nu heb ik niets met Apple, maar je kunt niet ontkennen dat deze laptops wel een heel hoog apple gehalte hebben... ik vind ze erg mooi, daar niet van, maar kom op zeg...
En Apple heeft voor het design aspect van z'n laptops op zijn beurt weer gewoon heel erg bij Sony afgekeken. Je punt is?

De dunne wigvorm is een evolutie die al jarenlang aan de gang is. Dat Apple hieraan mee is gaan doen betekent niet dat Apple het opeens uitgevonden heeft.
Het toetsenbord heeft Apple zelf gekopieerd van Sony
De bezel en dergelijke zijn gewoon gangbaar.
En Apple heeft de kleur van magnesium/aluminium ook niet uitgevonden, evenals dat Apple de toepassing er van niet heeft uitgevonden.

Datgene wat iirc wel z'n oorsprong bij de macbooks/airs heeft: het grote multitouch touchpad zonder fysieke knoppen, zie je bij deze laptop van Samsung weer niet terug.

Dus nee, sorry. Het is geen kopie van een Apple product. Ook al heeft Apple een product dat er op lijkt.
Je hoort er als fabrikant niet meer bij als je geen Macbook Air look-a-like op de markt hebt gezet. (Asus, Acer, Samsung, Lenovo).
Ik had dus gisteren bij Media Markt een ultrabook gezien. Ik dacht echt dat MM medewerkers een MacBook Pro op de verkeerde plaatst hadden neergelegd. Bij nadere inspectie ging het dus om een Lenovo. Ik kan vele merken en modellen laptops onderscheiden, ik ben echt niet blind, maar dit was een regelrechte 1:1 kopie van de MacBook Pro.
Inderdaad, ik vind dat fabrikanten als Samsung wel wat creatiever mogen zijn. Wat zou er nu mis zijn met stijlvolle matzwarte magnesium laptops bijvoorbeeld? Dat doet ineens al veel minder aan Apple denken, en dan hoef je nog niet eens het design op zich aan te passen.
opzich is magnesium grijskleurig, niet zwart. Verder vind ik deze ultrabook niet op de air lijken:
- windows 8
- touchscreen
- ronde vormen
- 16:9 ipv 16:10 scherm
- smallere bezels
- 15" ipv 13"
- hogere resolutie
- grotere accu
- magnesium vs aluminium

Need I go on? ;)
Lijken, dat is toch hoe iets er uit ziet?
- windows 8
Zie je enkel als hij aanstaat, maar geen onderdeel van hoe iets er uit ziet. Dat is zeggen dat een Macbook niet meer op een Macbook lijkt als er Linux op draait.
- touchscreen
Zie je niet.
- 16:9 ipv 16:10 scherm
Het verschil tussen een 16:9 en 16:10 zie je enkel als je ze naast elkaar hebt. Anders kan je niet zo aanwijzen wat nou 16:9 of 16:10 is.
- 15" ipv 13"
Dus de 11" Macbook Air lijkt niet op de 13" Macbook Air?
- hogere resolutie
- grotere accu
Zie je beiden niet.
- magnesium vs aluminium
Volgens mij zie je geen verschil tussen magnesium en aluminium. Enkel in gewicht en stevigheid denk ik? Maar dat is ook iets wat je niet ziet.

--

Een beetje moeite doen om anders te lijken is helemaal niet zo slecht. Er zijn ook ultrabooks die niet op een MBA proberen te lijken.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 5 september 2012 20:45]

Lijken is niet hoe iets eruit ziet, het geeft aan in welke mate er overeenkomsten of verschillen zijn (zie hiervoor de Vandale). Er zijn wel degelijk overeenkomsten, dat ben ik met je eens, maar wat mij betreft zijn er meer dan genoeg verschillen om te stellen dat deze notebook niet per definitie zoveel op een Macbook Air lijkt, dat ie een copy is.
De verschillen zitten hem in de details en vooral functionaliteit. Ik bedoel het ontwerp. Op het eerste oog is het een macbook air, in mijn beleving. Het is natuurlijk altijd subjectief, ontwerp. Maar zelfs ik -die doorgaans in een niet-apple rijke omgeving rondloopt- associeer het sterk met een macbook air.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 6 september 2012 10:50]

[...]
Een beetje moeite doen om anders te lijken is helemaal niet zo slecht. Er zijn ook ultrabooks die niet op een MBA proberen te lijken.
Uiteraard, maar iedereen wil graag gezien worden met die zilverkleurige hebbedingetjes, dus gaan andere fabrikanden 'm in dezelfde kleurstelling leveren.

Als paarse ferrari's hot zijn en andere fabrikanten maken ook paarse auto's, kopieren ze dan ook het model of enke de kleur?
opzich is magnesium grijskleurig, niet zwart. Verder vind ik deze ultrabook niet op de air lijken:
- windows 8
- touchscreen
- ronde vormen
- 16:9 ipv 16:10 scherm
- smallere bezels
- 15" ipv 13"
- hogere resolutie
- grotere accu
- magnesium vs aluminium

Need I go on? ;)
Ja maar hij is van Samsung, en samsung lijtk nu eenmal op Apple, dat heeft de rechter zelf gezegd!
Nu heb ik niets met Apple, maar je kunt niet ontkennen dat deze laptops wel een heel hoog apple gehalte hebben
Dat valt wel mee

Ik vind hem meer op een dunne versie van mijn Sony Vaio lijken, een model van inmiddels 4 jaar oud: de FW serie.
256GB is toch wel een must eigenlijk. De huidige Series 9 zie ik alleen met een 128GB in Nederland.
Vooral omdat ze er hun eigen Samsung SSD's goedkoop in kunnen stoppen :P, zodat je niet met een slechte SSD opgescheept zit.
Amen, maar dan wel met Windows 7 erop. Dat 8 kan ik totaal niet aan wennen. Helemaal niet als dingen gewoon niet werken zoals jij ze wil.
Mij lijkt het niet echt een super idee, de combinatie met een touchscreen en een tobo ervoor. Je moet altijd zover reiken voordat je aan je scherm komt. Staand maakt dat niet zo heel veel uit, maar zittend achter een bureel is dat iets heel anders.

Ook inderdaad de viezigheid van vette handen op het scherm lijkt mij niet erg aanlokkend voor het meer en deel van de mensen. Ik wordt helemaal gek als ik ook maar een vlek op mijn scherm heb. En ben zeker niet de enigste.

Verder een klein puntje aan Tweakers, de verzorgdheid van de ankers mag voor mij best een beetje omhoog. Het lijkt wel of het beeld van "nerd" naar bovengehaald moet worden door de kleding en andere verzorging. Wat ik een beetje afbreuk vindt op het imago van Tweakers.

[Reactie gewijzigd door D.Ramakers op 5 september 2012 14:51]

Die extra afstand van 25cm is natuurlijk ook amper te overbruggen met je armen :+
Je gaat zien dat dit na een kleine tijd inderdaad gaat leiden tot krampen in de armen. Maar wees vrij om uit te proberen, de ene houdt het al langer uit dan de andere ;)
Niet vergeten dat je ze ook moet opheffen om aan het scherm te kunnen hÚ..

[Reactie gewijzigd door Dmitrov op 5 september 2012 15:48]

Sinds ik Windows 8 op mijn tablet heb ge´nstalleerd, en ook een Windows 8 Laptop heb, betrap ik mezelf regelmatig met mn vinger aan het scherm van de laptop te zitten.
Zonder dat ik het doorheb probeer ik soms via het scherm te bedienen.

Ik vind dit dan ook een hele mooie aankondiging. Maar krijgt de 9 series ook een touchscreen?
ik had vier jaar geleden al een hp tx1000 later een tx2650, echt een ramp. leuke dingen maar het touchscreen gebruik je nooit. een touchpad/muis werkt veel sneller en lekkerder. touchscreen vind ik zoiezo niks. ik wil altijd een combi hebben. maar geloof mij als je een beetje gamer bent/office gebruiker/ doorsnee gebruiker ga je echt geen touchscreen gebruiken. typen op een toetsenbord zal de komende tijd veel sneller zijn dan met een touchscreen.
ik kan bij mijn eigen laptop anders gewoon met de elleboog op tafel en dan het scherm nog ruim bedienen (niet dat ik een toutchscreen heb.. deze is ook nog is 17inch) en zo'n lange armen heb ik nou ook weer niet :P

dus het opheffen hoeft niet persee
Je pols en onderarm moeten wel nog steeds opgehoffen worden.. Wat ook tot klachten leidt op lange termijn.
Mooi apparaat, ik vind de prijs nog wel meevallen hoor...

Edit: Alleen lijkt touchscreen me wel irritant op een laptop ivm viezigheid.

[Reactie gewijzigd door Devroet op 5 september 2012 14:40]

Waarom is dit anders dan op bvb een tablet/telefoon?
Op een tablet/telefoon ben je geen serieus werk aan het doen, op een laptop kan dit wel, zeker met een mat PLS-scherm en normale performance hardware. Als je goed egaal beeld wil hebben, is een vingerafdruk zo ongeveer het irritantste wat er op je scherm kan komen.

Erg irritant ook, van die mensen die iets op je scherm willen aanwijzen. AFBLIJVEN!

Nee, touchscreen op een laptop is prima, maar dan met een (schone) stylus.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 5 september 2012 21:29]

Ik ken genoeg mensen die hun tablet/telefoon voor werk gebruiken, en als het verkopen van je product dmv een slideshow op een ipad geen serieus werk meer is...

Vertegenwoordigers hebben steeds vaker een ipad bij zich op hun product te showen, handiger dan die irritante folders. Ze gebruiken idd steeds vaker ook een stylus.
op een tablet/telefoon is dat ook irritant. Bij een laptop is het nog irritanter, want die kan je niet ff snel met je t-shirt afvegen.
Nope dat kan je neit, maar je kan wel altijd een groot formaat microvezeldoek op je keyboard leggen als je de notebook sluit. Deed ik vroeger met die Pianolak toestanden ook altijd. Heb je altijd iets bij om dat op te kuisen.

[Reactie gewijzigd door Royale de Luxe op 5 september 2012 20:38]

Op de iPhone heb ik er eigenlijk helemaal geen last van tijdens gebruik als de schermhelderheid niet te laag staat.
erg mooi!! en niet al te duur voor deze specs en het design!

wel jammer dat de 15" versies geen full hd scherm heeft 8)7
Mooie ultrabook. Echter hoop ik dan wel dat er een 256 GB SSD optie bij komt.
Ben nu zelf aan het rond kijken om een nieuwe laptop aan te schaffen en ben ook zeer benieuwd naar windows 8.
Ik had het wel mooi gevonden als het glas van het scherm bij de 9 serie net zo door zou lopen als bij deze 5 serie. Voor zover ik op de plaatjes kan zien is dat niet zo. Persoonlijk vind ik het altijd wat afgewerkter over komen.
De Series 5 Ultra NP540 heeft een adviesprijs van 999 euro en is daarmee precies honderd euro duurder dan zijn voorganger, al konden we op de beursvloer niet vaststellen welke verschillen er precies tussen beide laptops zijn. Het beursmodel was in elk geval voorzien van een op 1,9GHz geklokte Core i7-3517U, een Hitachi-hdd van 500GB en een SanDisk-flashdisk van 24GB.
[...]
Het touchscreen lijkt ons de meerprijs van 100 euro in elk geval wel waard, zeker omdat ook de behuizing is verbeterd.
Ik vraag me af of die meerprijs wel door het touchscreen komt. Volgens Engadget is de prijs namelijk afhankelijk van de CPU, al spreken zij niet over een i7 processor:
The only difference is that the entry-level $799 model has a Core i3 processor, while the $899 version steps up to i5. http://www.engadget.com/2...th-starts-at-799-pricing/

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 5 september 2012 16:34]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Microsoft Windows 10 Home NL Apple iPhone 6s Star Wars: Battlefront (2015) Samsung Galaxy S6 edge Apple Watch Project CARS Nest Learning Thermostat Televisies

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True