Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 88, views: 85.854 •

Conclusie

Samsung houdt het voorlopig bij de betaalbare Series 5 en de luxe Series 9, en brengt geen geheel nieuwe ultrabooks op de markt. Het is ook helemaal niet nodig om deze laptops nu al te vervangen, al is het wel mooi om te zien hoe het bedrijf zijn producten blijft doorontwikkelen.

We zijn blij dat de behuizing van de Series 5 steviger is gemaakt en de touchscreen is een goede toevoeging. De consument zal goed moeten bedenken of een touchscreen wel nodig is: het maakt het bedienen van de Windows 8-interface een stuk makkelijker, maar de laptop wordt er wel dikker en zwaarder door. Al met al is een meerprijs van honderd euro heel redelijk.

Ook de 15"-versie van de Series 9 is een mooie uitbreiding van het assortiment van Samsung. Het 13,3"-model dat al in Nederland te koop was, was redelijk prijzig; we kunnen het alleen maar toejuichen dat Samsung een goedkoper alternatief uitbrengt. De behuizing van magnesium heeft misschien net iets minder allure dan die van aluminium, maar lijkt ons sterk genoeg voor een high-end machine. Je ziet de laatste tijd steeds meer dat 15,6"-notebooks als ultrabook worden aangeprezen, terwijl ze allesbehalve ultraportable zijn. De 15"-uitvoering van de Series 9 is, dankzij zijn relatief kleine behuizing en zijn lage gewicht, nog wel degelijk als zodanig te bestempelen.

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:

Samsung Series 9 NP900X3C
Samsung Series 5 Ultra 530U3C


Door Olaf van Miltenburg

- Nieuwsco÷rdinator

Olaf werkt sinds begin 2007 bij Tweakers en snapt als geen ander wat nieuws is. Hij heeft een voorliefde voor computers, internet, wetenschap en techniek en gebruikt die kennis sinds 2008 dan ook in zijn rol als nieuwsco÷rdinator. Ook test Olaf nog regelmatig zelf laptops en bezoekt hij internationale beurzen om op de hoogte te blijven.

Volg Olaf op Twitter

Reacties (88)

Mooi apparaat, ik vind de prijs nog wel meevallen hoor...

Edit: Alleen lijkt touchscreen me wel irritant op een laptop ivm viezigheid.

[Reactie gewijzigd door Devroet op 5 september 2012 14:40]

Waarom is dit anders dan op bvb een tablet/telefoon?
op een tablet/telefoon is dat ook irritant. Bij een laptop is het nog irritanter, want die kan je niet ff snel met je t-shirt afvegen.
Nope dat kan je neit, maar je kan wel altijd een groot formaat microvezeldoek op je keyboard leggen als je de notebook sluit. Deed ik vroeger met die Pianolak toestanden ook altijd. Heb je altijd iets bij om dat op te kuisen.

[Reactie gewijzigd door Royale de Luxe op 5 september 2012 20:38]

Op de iPhone heb ik er eigenlijk helemaal geen last van tijdens gebruik als de schermhelderheid niet te laag staat.
Op een tablet/telefoon ben je geen serieus werk aan het doen, op een laptop kan dit wel, zeker met een mat PLS-scherm en normale performance hardware. Als je goed egaal beeld wil hebben, is een vingerafdruk zo ongeveer het irritantste wat er op je scherm kan komen.

Erg irritant ook, van die mensen die iets op je scherm willen aanwijzen. AFBLIJVEN!

Nee, touchscreen op een laptop is prima, maar dan met een (schone) stylus.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 5 september 2012 21:29]

Ik ken genoeg mensen die hun tablet/telefoon voor werk gebruiken, en als het verkopen van je product dmv een slideshow op een ipad geen serieus werk meer is...

Vertegenwoordigers hebben steeds vaker een ipad bij zich op hun product te showen, handiger dan die irritante folders. Ze gebruiken idd steeds vaker ook een stylus.
Ben ook verrast. Ziet er goed mobiel uit en mooie behuizing voor een redelijke prijs.
Ik zou zelf echter nooit een touchscreen laptop nemen. Bediening lijkt me verre van ideaal.

[Reactie gewijzigd door WWAS op 5 september 2012 14:41]

Ik zou zelf echter nooit een touchscreen laptop nemen. Bediening lijkt me verre van ideaal.
En je bent verzekerd van een glossy scherm vol vingerafdrukken.
Dit scherm is mat. Maar op een mat scherm zie je vingerafdrukken ook heel goed.
Sinds wanneer werken digitizers met een mat scherm? Ik dacht dat je sowieso glas nodig had voor capacitieve touchscreens.

[Reactie gewijzigd door Paksoy op 5 september 2012 22:19]

Welnee. Glas is slechts de beschermlaag. En digitizers werken prima icm een mat scherm, maar ook met een glanzend scherm - het is een electronisch laagje dat toegevoegd wordt aan bijv de Galaxy Note lijn.

En een touchpad is toch ook niet glimmend? Tuurlijk kun je touch van glossy loshalen.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 7 september 2012 02:04]

[...]
En je bent verzekerd van een glossy scherm vol vingerafdrukken.
Dat ben je sowieso met een glossy scherm...
Mooi dat ze het principe van een aluminium behuizing uit een aluminium blok achter zich laten. Het is onnodig duur en het is niet eens sterker alhoewel het wel sterker oogt wat belangrijk is voor het idee wat mensen erbij hebben.
Waar lees je dat deze niet uit een blok magnesium is gefreesd?


@Dmitrov:
ChicaneBT doelt met zijn comment op het principe van een behuizing uit een massief blok alu te frezen. Behalve het materiaal magnesium ipv aluminium is dat hier niet anders. Althans dat denk ik - tenzij ze het magnesium vormpersen in een mal of zoiets. Dus het principe is niet veranderd, alleen het gebruikte materiaal.

Daarbij, misschien is frezen uit een massief blok waarschijnlijk goedkoper dan in een vorm persen of gieten. Want je kan het tegenwoordig in veel producten terugzien.
Het weggefreesde metaal wordt gerecupereerd, enkel de freeskoppen moeten om de zoveel tijd worden vervangen. Mijn gevoel zegt me dat dit goedkoper dan telkens een dure mal maken. Of men wil gewoon Apple's design filosofie navolgen.

[Reactie gewijzigd door sirlol op 5 september 2012 18:39]

Hij zegt dan ook: Mooi dat ze het principe van een aluminium behuizing uit een aluminium blok achter zich laten

[Reactie gewijzigd door Dmitrov op 5 september 2012 15:47]

Alu en magnesium kan allebei spuitgegoten worden, frezen is veel te duur voor dit soort toepassingen. Magnesium is wel goedkoper, maar ook een stuk gevoeliger voor erosie.
Corrosie heet dat... ;)
Als je het buiten in een zandstorm laat liggen heeft hij gelijk met erosie, maar denk ook dat hij corrosie bedoelt :-)
Grappig de Series 5 Ultra heeft hetzelfde touchpad als mijn Dell XPS 15.
Mij lijkt het niet echt een super idee, de combinatie met een touchscreen en een tobo ervoor. Je moet altijd zover reiken voordat je aan je scherm komt. Staand maakt dat niet zo heel veel uit, maar zittend achter een bureel is dat iets heel anders.

Ook inderdaad de viezigheid van vette handen op het scherm lijkt mij niet erg aanlokkend voor het meer en deel van de mensen. Ik wordt helemaal gek als ik ook maar een vlek op mijn scherm heb. En ben zeker niet de enigste.

Verder een klein puntje aan Tweakers, de verzorgdheid van de ankers mag voor mij best een beetje omhoog. Het lijkt wel of het beeld van "nerd" naar bovengehaald moet worden door de kleding en andere verzorging. Wat ik een beetje afbreuk vindt op het imago van Tweakers.

[Reactie gewijzigd door D.Ramakers op 5 september 2012 14:51]

Die extra afstand van 25cm is natuurlijk ook amper te overbruggen met je armen :+
Je gaat zien dat dit na een kleine tijd inderdaad gaat leiden tot krampen in de armen. Maar wees vrij om uit te proberen, de ene houdt het al langer uit dan de andere ;)
Niet vergeten dat je ze ook moet opheffen om aan het scherm te kunnen hÚ..

[Reactie gewijzigd door Dmitrov op 5 september 2012 15:48]

ik kan bij mijn eigen laptop anders gewoon met de elleboog op tafel en dan het scherm nog ruim bedienen (niet dat ik een toutchscreen heb.. deze is ook nog is 17inch) en zo'n lange armen heb ik nou ook weer niet :P

dus het opheffen hoeft niet persee
Je pols en onderarm moeten wel nog steeds opgehoffen worden.. Wat ook tot klachten leidt op lange termijn.
Sinds ik Windows 8 op mijn tablet heb ge´nstalleerd, en ook een Windows 8 Laptop heb, betrap ik mezelf regelmatig met mn vinger aan het scherm van de laptop te zitten.
Zonder dat ik het doorheb probeer ik soms via het scherm te bedienen.

Ik vind dit dan ook een hele mooie aankondiging. Maar krijgt de 9 series ook een touchscreen?
ik had vier jaar geleden al een hp tx1000 later een tx2650, echt een ramp. leuke dingen maar het touchscreen gebruik je nooit. een touchpad/muis werkt veel sneller en lekkerder. touchscreen vind ik zoiezo niks. ik wil altijd een combi hebben. maar geloof mij als je een beetje gamer bent/office gebruiker/ doorsnee gebruiker ga je echt geen touchscreen gebruiken. typen op een toetsenbord zal de komende tijd veel sneller zijn dan met een touchscreen.
erg mooi!! en niet al te duur voor deze specs en het design!

wel jammer dat de 15" versies geen full hd scherm heeft 8)7
Mooie ultrabook. Echter hoop ik dan wel dat er een 256 GB SSD optie bij komt.
Ben nu zelf aan het rond kijken om een nieuwe laptop aan te schaffen en ben ook zeer benieuwd naar windows 8.
256GB is toch wel een must eigenlijk. De huidige Series 9 zie ik alleen met een 128GB in Nederland.
Vooral omdat ze er hun eigen Samsung SSD's goedkoop in kunnen stoppen :P, zodat je niet met een slechte SSD opgescheept zit.
Amen, maar dan wel met Windows 7 erop. Dat 8 kan ik totaal niet aan wennen. Helemaal niet als dingen gewoon niet werken zoals jij ze wil.
Wel gewaagd als je kijkt naar de airbook van apple..
maar zo plat, zo mooi en ziet er echt strak uit! wil m ooK! :)
haha, ik vind gewaagd nog een understatement in deze, maargoed het is een mooi laptopje. Beide overigens, ik vind dat touchscreen op zich wel een grappige add-on, voor het eerst dat het me enigszins handig lijkt ivm aankomende Windows 8.

Mijn moeder heeft zo'n Dell All-in-One met touchscreen maar je gaat gewoon niet snel lopen klikken op icons. Het is misschien wennen maar je merkt toch veel meer je vieze vingers daarop dan op je iPad. Ik hoop dat ze daar wel wat op gevonden hebben anders kan je nog de helft niet op je scherm zien omdat alles uitgesmeerd is.
Wel gewaagd als je kijkt naar de airbook van apple..
maar zo plat, zo mooi en ziet er echt strak uit! wil m ooK! :)
Mja de gelijkenis is enorm..anderzijds, dat geld voor elke laptop van zilver-grijs materiaal: hij zal altijd direct worden afgezet tegen macbooks...
De overeenkomsten zitten overal in; toetsenboord, vorm en zelfs de bezel van het scherm. Op zich vindt ik het niet erg, maar als je rechtzaken aan je broek hebt hangen vanwege dit soort gelijkenissen, waarom dan toch doorgaan?
Zo gewaagd is dat helemaal niet. Zowel de bezel, als het toetsenbord, als de dunne wigvorm zijn helemaal niet als eerste door Apple uitgebracht.

De dunne wigvorm is het gevolg van een al jarenlange evolutie van steeds dunner wordende laptops. Waarbij een wigvorm voor laptops behoorlijk gangbaar is.
Het toetsenbord is als eerste uitgevoerd door Sony. De bezel is gewoon gangbaar.

Allemaal priot art dus. Ook voor producten waarbij al die eigenschappen bij elkaar worden gebracht.

Datgene wat juist wÚl een Apple-oorsprong heeft (aiak), het grote multitouch touchpad zonder fysieke knoppen, zie je bij deze laptop juist weer niet terug. Zelfs wat dat betreft is het dus helemaal geen gewaagd ontwerp wat betreft het na-apen van Apple producten.
Datgene wat juist wÚl een Apple-oorsprong heeft (aiak), het grote multitouch touchpad zonder fysieke knoppen, zie je bij deze laptop juist weer niet terug. Zelfs wat dat betreft is het dus helemaal geen gewaagd ontwerp wat betreft het na-apen van Apple producten.
Ik zie op de foto's van de Series 9 toch duidelijk een groot touchpad zonder fysieke knoppen: http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagelarge/1346788080.jpeg. Het lijkt allemaal heel erg op de designs van Apple. Overigens krijgt Apple al een tijdje de kritiek dat ze hun designs nauwelijks upgraden, dus apart dat de Koreanen kopiŰren van een verouderd ontwerp. }>
Ik had het wel mooi gevonden als het glas van het scherm bij de 9 serie net zo door zou lopen als bij deze 5 serie. Voor zover ik op de plaatjes kan zien is dat niet zo. Persoonlijk vind ik het altijd wat afgewerkter over komen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBGrand Theft Auto V

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013