Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 98 reacties, 84.712 views •

Voorlopige conclusie

We zijn redelijk onder de indruk van de ultrabooks die we tot nu toe gezien hebben. Van alle modellen zijn de UX21 en de UX31 van Asus volgens ons echter het meestbelovend. De notebooks zien er goed uit, zijn stevig en lijken over goede prestaties te gaan beschikken, al duurden booten en ontwaken tijdens onze testjes op de IDF langer dan zou moeten. Het moet wel heel vreemd lopen willen de uiteindelijke modellen niet beter presteren op dit vlak.

Vooral bij de configuraties zoals wij ze in handen gehad hebben, zal Asus de modellen van een flink prijskaartje voorzien, is onze verwachting. De grote vraag is dan of er ook varianten met minder spectaculaire hardware, maar met een relatief lage prijs en dezelfde behuizing op de markt komen. Asus kon daar helaas nog geen uitsluitsel over geven.

De Nederlandse tak van het bedrijf liet weten dat de UX-modellen begin december in Nederland uit zullen komen en dat ze 'tegen een competitieve prijs' aangeboden gaan worden. Afhankelijk van wat Asus onder competitief verstaat, lijkt het concern een aanrader in huis te hebben. Wat geïnteresseerden nog wel moeten weten is dat Intel begin 2012 de opvolger van Sandy Bridge gaat uitbrengen en dat Asus al gezegd heeft daarna met betaalbare Ivy Bridge-ultrabooks te komen. Wat dat betreft lijkt een release in december niet ideaal, maar tegen die tijd zullen we ongetwijfeld met een uitgebreide review komen, die misschien uitsluitsel brengt of het kopen, toch nog even wachten of links laten liggen moet worden.

IDF 2011 Asus UX31 UX21


Door Olaf van Miltenburg

- Nieuwsco÷rdinator

Olaf werkt sinds begin 2007 bij Tweakers en snapt als geen ander wat nieuws is. Hij heeft een voorliefde voor computers, internet, wetenschap en techniek en gebruikt die kennis sinds 2008 dan ook in zijn rol als nieuwsco÷rdinator. Ook test Olaf nog regelmatig zelf laptops en bezoekt hij internationale beurzen om op de hoogte te blijven.

Volg Olaf op Twitter

Reacties (98)

Reactiefilter:-198090+134+23+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
Aan de moderators:
Hoe is het mogelijk dat mijn verhalen van dinsdag 20 september 2011 08:07 en dinsdag 20 september 2011 13:22 als irrelevant gemod zijn (terwijl ze eerst on topic waren), terwijl de kritiek van Ramon van dinsdag 20 september 2011 10:31, welke ik helemaal weerlegd heb, als informatief gemod is?

Dit forum is wel erg ziek zo, dit slaat echt nergens op!
Ik heb hetzelfde probleem. bekijk mijn comment maar hierboven. Gewoon een normale vraag gesteld maar toch omlaag gemod voor een rare reden.
Inderdaad. We zijn het duidelijk niet met elkaar eens, maar het is inderdaad een normale vraag, er is geen enkele reden om die omlaag te modden. Ik heb het in ieder geval niet gedaan (ik kan het zelfs niet doen, het was een reactie op een bericht van mij).

Ik ga een bericht gewoonlijk overigens niet naar beneden modden als ik het niet met de inhoud eens ben, ik hou wel van een (goed onderbouwde) discussie!

Edit: hierboven reactie op erofact's vraag gegeven.

[Reactie gewijzigd door ikweethetbeter op 22 september 2011 07:45]

Prachtig ding, maar als dit een ultraportable moet worden, waarom zit er dan geen 3g-modem in? Dit geldt trouwens voor de meeste ultraportables die er op de markt zijn, inclusief de Macbook Air.
+ Netbooks, slechts enkele uitzonderingen "slikken" een SIM card.

Enorm gemis imho, ultraportables, zulke specs, meer dan 1000Ą, maar geen 3G modem :(
Laat ik nou net hetzelfde denken.

Ik vind het een gemiste kans van de (laptop) producenten. Bij bepaalde fabrikanten kan je een 3G-module laten inbouwen, maar lang niet op alle modellen. Hun redenering is dat je meestal toch een mobiel internet-abonnement hebt op je gsm en dat je deze kan delen met je laptop. Anderzijds leveren veel mobiele providers een 'gratis' stick mee, maar dat vind ik dan weer gesjoemel met extra kaarten die eruit steken en die hebben dikwijls een minder kwalitatieve ontvangst tov de ingebouwde 3G.

[ot] het gaat weer de goede kant uit met de laptops/ultrabooks, eindelijk raken we af van al dat plastic gedoe.
nu nog varianten met i5 en i3's en dan zie ik mezelf er wel naar uitkijken, vooral de UX31 lijkt me wel iets.
Ik koop dan toch liever een macbook als de prijzen niet ver van elkaar staan.

De OSX hardware integratie is veel beter. En je kunt er ook Windows op draaien mocht je het willen.
Wat is er beter aan de "OSX hardware integratie"?
Bij een gemiddelde el cheapo PC zijn de onderdelen een bij elkaar geraapt zootje. Het werkt, maar verre van optimaal.

Bij Apple zijn de hardware onderdelen zeer goed op elkaar afgestemd. Bij de 2010 versie van de MBA kreeg Apple kritiek op de Core 2 Duo CPU, maar deze CPU deed het heel goed samen met de GPU, en daarbij was deze CPU nodig omdat deze in een ULV uitvoering beschikbaar was, en hij zo lang op de compacte accu kon werken.

Die afstemming geldt voor een MacPro en een iMac, maar helemaal voor een MacBook. Bij een MacBook Air is de afstemming optimaal, en dat moet ook wel, bij zo weinig ruimte kun je niet volstaan met alleen maar standaard componenten.

Bij UltraBooks volgen de PC producenten de strategie van Apple. Dat kan ook niet anders, met alleen standaard componenten zou het niet passen in zo'n kleine behuizing.

Bij Apple zijn de daarnaast ook de hardware en het OS (drivers (beperkt aantal), mogelijkheden (optimaal, Apple kan meer met bv touch pads dan PC producenten)) zeer goed op elkaar afgestemd. Discussies over wel of niet Direct X versie xx compatibel bestaat dan ook net op een Mac.
Zo kan je alles wel goed praten, maar dat maakt het nog niet waar.
Bij een gemiddelde el cheapo PC zijn de onderdelen een bij elkaar geraapt zootje. Het werkt, maar verre van optimaal.
Hardware presteert naar de prijs, dat maakt het niet ineens een bij elkaar geraapt zooitje.
Bij Apple zijn de hardware onderdelen zeer goed op elkaar afgestemd. Bij de 2010 versie van de MBA kreeg Apple kritiek op de Core 2 Duo CPU, maar deze CPU deed het heel goed samen met de GPU, en daarbij was deze CPU nodig omdat deze in een ULV uitvoering beschikbaar was, en hij zo lang op de compacte accu kon werken.
De CPU deed het heel goed samen met de GPU? Wat betekent dit eigenlijk? Denk je niet dat Apple liever een Core i5 in die MBA wou? Ik denk dat die first-gen Core i5 samen met een GPU die snel genoeg was voor wat Apple wou (of OS X nodig heeft om lekker te werken volgens Apple), niet paste in de behuizing die ze voor ogen hadden en dat ze daarom een trage C2D ULV erin hebben gestopt.
Die afstemming geldt voor een MacPro en een iMac, maar helemaal voor een MacBook.
Kijk ook naar de MBP 13" die een generatie langer een C2D heeft dan de 15 en 17-modellen. Dat is echt niet omdat Apple denkt "ok laten we de 13 dan gewoon een grotere batterij geven" maar omdat de hardwarecombinatie die ze wilden (snelle GPU) niet pastte met de first-gen i5 in de MBP 13" behuizing.
Bij een MacBook Air is de afstemming optimaal, en dat moet ook wel, bij zo weinig ruimte kun je niet volstaan met alleen maar standaard componenten.
Wat bedoel je met standaard componenten? is er verschil tussen de i5 die Apple gebruikt en die Asus gebruikt? De componenten van verschillende bedrijven zijn net zo standaard of niet-standaard dan die Apple gebruikt. Het maken van een 'optimale afstemming' is niet iets wat voorbehouden is aan Apple.
Bij UltraBooks volgen de PC producenten de strategie van Apple. Dat kan ook niet anders, met alleen standaard componenten zou het niet passen in zo'n kleine behuizing.
Er zijn al veel meer fabrikanten geweest die kleine laptops maakten, Sony heeft bijvoorbeeld een strategie waarbij ze full voltage mobiele CPU's in een zo kleine mogelijke behuizing stoppen. Sony kan dit dan zelfs even zwaar maken als een MBA! Dit is iets compleet anders dan wat Apple en consorten hier doen. If anything lopen zij hier achter doordat het ze slechts lukt met ULV processoren.
Bij Apple zijn de daarnaast ook de hardware en het OS (drivers (beperkt aantal), mogelijkheden (optimaal, Apple kan meer met bv touch pads dan PC producenten)) zeer goed op elkaar afgestemd. Discussies over wel of niet Direct X versie xx compatibel bestaat dan ook net op een Mac.
Ik denk niet dat dit uitmaakt. Drivers voor Windows zijn gewoon goed. Dat Apple de enige is met grote touchpad's kan ik nog wel aan, maar wat betreft direct X..... Apple heeft maar 10 games ofzo, dus logisch dat DirectX geen probleem oplevert ;)

[Reactie gewijzigd door Ramon op 20 september 2011 10:38]

Hardware presteert naar de prijs, dat maakt het niet ineens een bij elkaar geraapt zooitje.
Ik had het over een el cheapo PC, die bevat een bij elkaar geraapt zootje aan onderdelen. Een top games PC is dat niet, dat is vaak een zorgvuldig bij elkaar gezochte set onderdelen. Maar zo'n PC kost dan ook gemakkelijk Ą2000 euro of meer.
Denk je niet dat Apple liever een Core i5 in die MBA wou?
Ja, natuurlijk, maar er was nog geen ULV Core i5 toen Apple de MBA 2010 ontwierp. Dus kwam er een C2D in, met een GPU.
Dat is echt niet omdat Apple denkt "ok laten we de 13 dan gewoon een grotere batterij geven" maar omdat de hardwarecombinatie die ze wilden (snelle GPU) niet pastte met de first-gen i5 in de MBP 13" behuizing.
En daarmee bevestig je helemaal mijn stelling: alle onderdelen zijn op elkaar afgestemd. Er is niks toevalligs aan de onderdelen in een Mac (iMac, MacBook Air/Pro, ...).
Wat bedoel je met standaard componenten? is er verschil tussen de i5 die Apple gebruikt en die Asus gebruikt?
Er zijn meer componenten dan alleen processoren! Apple gebruikt i5's die van Intel komen, degene die in een MBA zitten zullen gelijk zijn aan die van Asus.

De SSD's zitten niet in een standaard 2,5" of 1,8" behuizing, het RAM zit op het moederbord vast gesoldeerd, de accu's zijn niet standaard, maar hebben zo'n vorm dat e alle vrije ruimte opvullen, ...
Sony heeft bijvoorbeeld een strategie waarbij ze full voltage mobiele CPU's in een zo kleine mogelijke behuizing stoppen.
Dat klopt! En daar is Sony ook heel goed in! Alleen worden die laptops zeer warm, en gaat de accu minder lang mee dan wanneer er een ULV versie wordt gebruikt.
Ik denk niet dat dit uitmaakt. Drivers voor Windows zijn gewoon goed.
Het gaat niet om de kwaliteit van een individuele driver. Die is ongetwijfeld goed. Alleen Windows heeft voor bijvoorbeeld vele verschillende grafische kaarten een hele set met drivers, waarbij de meer exotische kaarten minder goed passende drivers hebben. En de meer exotische kaarten hebben misschien features waar in Windows helemaal geen gebruik wordt gemaakt, omdat Windows niet alleen met die ene kaart, maar met alle kaarten moet kunnen werken. Dus ook al levert de fabrikant een perfecte driver mee, dan nog wordt de kaart sub-optimaal gebruikt.

Apple heeft een beperkte set hardware, waardoor de drivers perfect op de hardware aansluiten, en het OS optimaal gebruik kan maken van de hardware. Betere integratie dus.
Dat Apple de enige is met grote touchpad's kan ik nog wel aan,
Het is niet alleen de grootte van het touch pad, maar ook het gebruik. Geen enkel ander merk (zelf heb ik ervaring met Dell, Lenovo en Sony) heeft een touch pad dat zo goed werkt (met oa perfecte multi-touch gebaren en de feilloze herkenning daarvan) als die van Apple.
maar wat betreft direct X..... Apple heeft maar 10 games ofzo, dus logisch dat DirectX geen probleem oplevert
Direct X was voor mij maar een voorbeeld. Het gaat niet over Direct X of games op een Mac.
Een el cheapo PC staat onderaan de ladder als het om afstemming van onderdelen gaat, en een "peperdure MacBook Air" staat bovenaan diezelfde ladder. Alle andere computers (PC's, laptops, andere Apple computers) staan daar tussenin.

Een el cheapo laptop is iets qua vormfactor iets beter dan een el cheapo PC, het moet passen zeg maar, maar de onderdelen zijn nog steeds bij elkaar geraapt, er is alleen op de grootte gelet, niet op de functie of de kwaliteit of de mate van samenwerking tussen de verschillende onderdelen.

Een el cheapo PC vergelijken met een MacBook Air is dus het vergelijken van 2 extremen. Maar ook minder extreem kan het nog wel extreem verschillend zijn!

Zo heb ik een zakelijke laptop (een Dell) van 1500 euro. Duurder dan een MacBook Air dus. De standaard ge´nstalleerde drivers voor het netwerk (zowel bedraad ethernet als wifi) doen het niet goed, beide heb ik zelf vervangen door nieuwe drivers, daarna kon ik van werkplek wisselen (op verschillende VLAN's) zonder de computer op te hangen en kon ik thuis (met wifi) langer dan 10 minuten probleemloos werken.

Dell is een gewone dozenschuiver, ze gooien er wat onderdelen in, de ene laptop model A heeft netwerkadapters X en de andere laptop van hetzelfde model A heeft netwerkadapters Y, maar beide laptops worden wel van dezelfde image voorzien. Je ziet dat ook als het niet el cheapo is (1500 euro is duur, niet alleen Apple kan dus dure laptops maken, ook Dell!) de PC fabrikanten maar wat aanrommelen met de spullen die ze verkopen. Misschien denken ze dat ze ermee wegkomen omdat dit geen model voor kritische consumenten is, maar een model voor de zakelijke gebruiker. Feit is dat het troep is voor teveel geld.
Wat is er beter aan de "OSX hardware integratie"?
Niks! het is gewoon een duur woord dat niks omschijft. Er is ook helemaal niet veel bekent over de UX21 dus ik weet ook niet hoe hij deze conclusies trekt.
Apple is een OEM net als Asus dat is maar met een heel erg groot verschil. Asus is afhankelijk van een 3rd party voor een operating system, vaak is dat Microsoft. Het is extreem moeilijk om dan de boel op elkaar af te stemmen. Je krijgt gewoon een OS en daar moet je het dan maar mee doen. Dan moet je ineens ergens omheen gaan werken of andere trucs gaan toepassen. Bij Linux is het nog een graad erger omdat men daar heel erg afhankelijk is van de medewerking van hardware fabrikanten. Die zijn helaas vaak niet bepaald meewerkend omdat ze of niet willen of niet kunnen (patenten, IP, etc.).

Bij Apple werkt het anders omdat zij hun eigen operating system erop zetten. Ze hebben dus een bepaalde know how in huis waardoor ze veel makkelijker in staat zijn om een goed op elkaar sluitend geheel te krijgen. Zij hebben de kans om het OS te proberen en bij problemen aan te passen zodat het wel goed werkt. Hier zitten ook grenzen aan omdat ook Apple weer enige afhankelijkheid van derden heeft omdat ze cpu's bij Intel vandaan halen, de GPU's bij Intel, Nvidia of AMD, etc. Met name op GPU gebied zijn ze heel erg afhankelijk van de kwaliteit van de drivers van de fabrikant van de GPU.

Het is dus eigenlijk het alles zelf doen en zo min mogelijk afhankelijk zijn van een ander waardoor de OS X hardware integratie beter is. Verder is er niets speciaals aan, ze gebruiken immers dezelfde hardware als dat Asus of Sony doen.
Mooie notebooks, alleen denk ik dat ze boven de 1000 euro gaan kosten.. Deze notebooks ontbreken een goede GPU... :S Ze konden beter een AMD E-450 indoen heeft tenminste een AMD 6320...
De Intel HD Graphics 3000 is sneller dan een 6320.

Alleen heeft Intel nog geen goede drivers voor games, voor al de rest voldoet het prima.

Edit @ Niet Henk:

De HD Graphics 3000 voor ULV processors (Core ix-2xx7) is altijd hetzelfde (base 350MHz, Turbo 900-1000MHz). De turbo snelheid haalt hij nagenoeg altijd en die van de high-end Dual/Quad-Cores (ix-2xx0) is maar een beetje sneller (Turbo 1100). Dus kan je in het algemeen er van uitgaan dat de HD Graphics 3000 sneller is.

Maar zoals ik al zij, is de HD Graphics 3000 t.o.v. de 6320 inderdaad minder geschikt voor games.

Ik vind de e-450 een zeer geslaagde APU, maar wel voor netbooks, in dit segment heeft het (nog) weinig te bieden imo.

@ ZooYork74
De 6320 is eigelijk ook gewoon een IGP.
En de HD 3000 is meer als genoeg voor 1080p.

[Reactie gewijzigd door Pixel Punk op 19 september 2011 15:45]

De HD Graphics 3000 zegt niet veel, de snelheid hiervan hangt af van over welke processor je het hebt. Zoals jouw link al aangeeft, heeft de HD 3000 erg uiteenlopende kloksnelheden. Daarom kan je niet zomaar stellen dat de grafische kaart uit intels i7-2677M sneller is dan die van AMD's E-450.

Bovendien ondersteund de 6320 Direct X 11, en heeft veelal een hogere performance in games. En sinds deze grafische kaarten vrijwel alleen volledig worden gebruikt tijdens het gamen, zou ik zelf veel liever een 6320 in mijn laptop hebben dan Intels Sandy Bridge-GPU.

Dit neemt niet weg dat de i7-2677M een snellere processor is dan de E-450, maar voor zover ik weet betaal je daar ook voor. Ik denk dus dat ultrabooks op het Brazos-platform een goed plan is.

Helaas is de naam ultrabook van Intel, en alle marketing die daar aan verbonden zit ook. Ik denk dus dat daarom er een veel grotere markt is voor ultrabooks met een Intel-processor, dan vergelijkbare producten met een AMD variant, die waarschijnlijk een tikje zwakker zijn op de processor-kant en een tikje goedkoper.
Welke sneller is hangt natuurlijk volledig af van de geteste applicatie, en totaal NIET van het feit of de Radeon wel of niet DX11 instructies kan verwerken. Wanneer je <insert game> test met de 2 bovengenoemde testcases (ULV i7 + HD3000 versus E-450) zal je zien dat:

1. de E-450 het DX11 renderpath zal pakken, en de HD3000 terug zal vallen op DX10 of misschien zelfs DX9. Dat levert in theorie minder mooie plaatjes, echter vraag ik me af of de E-450 in staat is om echt te performen met DX11. Het is zelfs niet uit te sluiten dat de E-450 trager zal draaien dan de HD3000 juist doordat het DX11 renderpath gekozen wordt.

2. bij een gelijk renderpath (beide opstellingen testen met DX9/DX10 renderpath) de op papier snellere Radeon niet per se sneller hoeft te zijn. Dit hangt namelijk af van waar de geteste applicatie/game zijn bottleneck heeft. Leunt de app vooral op de CPU, zal de i7+HD3000 opstelling sneller zijn. Leunt de app vrijwel niet op de CPU en is het vooral een pixel-pomp-feestje, dan zal de E-450 betere performance geven.

en zo zijn er nog wat meer subtiele dingen die een hoop invloed kunnen hebben op de uiteindelijke performance.
Kan je er dan wel of geen HD (minstens 720P)?
Is een aparte grafische chip noodzakelijk om 720P te bekijken?

Eerlijk ben ik geneigd om laptops uit te zoeken met een aparte grafische chip dan een ingebakken.
Mjah, en dan een 10 keer langzamere (licht gechargeerd) CPU, lijkt me echt de moeite.....

Mensen die deze laptops kopen, gaan echt niet Crysis spelen hoor.

Ik hoop dat deze laptop qua scherm, stevigheid, accu en touchpad zich kan meten met de MacBook Air.

[Reactie gewijzigd door Smultie op 19 september 2011 09:35]

De laptop is visueel min of meer een directe kopie van een MacBook Air en ziet er dus prima uit.

Maar dan vinden ze toch weer nodig om daar foeilelijke Intel en Windows plakkers op te kleven.

Toch onbegrijpelijk dat Windows boeren nog steeds zo weinig respect hebben voor hun eigen product? Hoe kan je dan verwachten dat je klanten dat wel zullen hebben?

(En, ja, die plakkers resulteren in een korting van Microsoft & friends. Kan allemaal wel zijn, maar ik zie niet hoe dat mijn probleem is?)
Die stickers hoef je er als eigenaar natuurlijk niet op te laten zitten. En als je daardoor korting gekregen hebt van Microsoft, mooi toch?
Met zo een alu behuizing zul je straks zien dat als je de stickers eraf haalt dat je de behuizing beschadigd. Beb je straks 2 mooie vierkanten vlekken op je ultrabook. ;)
Hoe beschadig je een stuk aluminium met stickers? Geen last van met mijn Asus met alu behuizing..
ik vind die stickers ook niet mooi (lijkt hij gelijk een stuk goedkoper) maar ik ben bang dat als je de stickers er af trekt er een afdruk achterblijft en het er helemaal niet meer uit ziet.
jij hebt daar geen last van ?

ot: mooie laptops maar die prijs voor wat je krijgt vind ik veelte veel
De prijs is nog niet bekend!

Maar als die wel bekend is, en tegenvalt, kun je altijd nog het origineel kopen, de MacBook Air!
Die afdruk blijft er alleen zitten op plastic wanneer het plastic ook een langere tijd in de zon heeft gezeten. Door de zon verkleurd het plastic en onder de sticker niet. Het is maar een beetje maar het valt wel op als je de stickers eraf haalt.

Als je zo'n laptop koopt moet je gelijk de stickers eraf halen zodat alles goed mee kleurt.
Wasbenzine doet wonderen, bij plastic moet je wel oppassen dat je de lak niet beschadigd.
Door die stickers kun je meestal wel vrij makkelijk de specs zien :)
Mis ff het stickertje welke versie van platform ze gebruiken. Zijn ze vPro compatible kwa platform (oftewel.. ondersteunen ze VT-D en kan XenClient met 3d acceleratie erop draaien?)
Mja, VT-d is op het moment een beetje overrated. Je kan er eigenlijk niets mee, behalve PCI kaarten in servers direct benaderen. Het is eigenlijk niet bedoeld voor desktop virtualisatie en wordt nog niet door desktop virtualisatie software ondersteund.

Het enige waar je het op een desktop zou kunnen gebruiken is de GPU direct benaderen, maar daar blinken ultraportables toch niet in uit met hun geintegreerde video. Dus daar hoef je het ook niet voor te doen.
En dat onderzoek je pas NADAT je de laptop hebt gekocht????

Of weet je dat hij het kan en wil je er aan herinnerd worden elke keer dat je er op gaat werken?
lol, je product is goedkoper en die stickers zijn in minder dan een minuut verwijderd..
Je product is goedkoper, en oogt goedkoper, door die stickers!

Verwijderen gaat lastig, en gaat niet altijd zonder de laptop te beschadigen.

Daarnaast vind ik die schreeuwerige stickers anti-reclame.
Mooie vormgeving, maar of dat in combinatie met de specs de vermoedelijke hoge prijs zal rechtvaardigen? Hmmm... denk het niet.

[Reactie gewijzigd door hardware4live op 19 september 2011 09:25]

Een prijs rechtvaardigen die je nog niet eens kent? De UX31 specs rechtvaardigen een prijs van rond de 1700 euro ofzo, als je kijkt naar de Vaio's en Samsungs in dezelfde klasse. Maar eerlijk gezegd gok ik erop (==wilde gok) dat de "competatief geprijsde" ultrabook (met Intels sponsoring) eerder ergens rond de 1300 uit gaat komen.... In welk geval dit mijn volgende laptop is (zodra ik met Kerst in de VS ben, dat is)
Een UX31 voor 1300 eu is nog het overwegen waard. Voor het 11" model zou ik het gezien de SSD weer niet over hebben denk ik.

Het moment dat een UX21 voor rond de Ą800 uit valt hap ik toe denk ik zo. Kwa performance alles wat ik zoek in een laptop, het enige nadeel is de lagere resolutie, maar goed, 11,6" is ook weer niet zo heel groot, het zal wel netjes uitpakken denk ik zo. Ach ik zal het wel zien rond maart volgend jaar, eerder zal dit beestje niet onder de Ą900 uitkomen denk ik zo. Sponsoring en zo nog daargelaten, zal dit waarschijnlijk voor een echte premium prijs worden ge´ntroduceerd.

Hardware in de US halen blijft altijd lastig, ik zal ook die optie hebben tegen het einde van het jaar, maar ik bedank voorlopig even. Vliegen met een laptop is zo vermoeiend, als je eruit gepikt wordt heb je zo weer een uur ongein aan je broek hangen.
Wat moet ik mij bij deze ongein voorstellen?
Maken ze dan een kopie?
grote vraag is dan of er ook varianten met minder spectaculaire hardware, maar met een relatief lage prijs en dezelfde behuizing op de markt komen. Asus kon daar helaas nog geen uitsluitsel over geven.
Lijkt me dat er gewoon i5 modellen en wellicht ook i3's op de markt komen, want met de huidige specs zoals in jullie artikel gaat men(ver) over de 1000 dollar grens heen dat kan niet anders
Als dit niet zo is zou ik zeer verbaast zijn :)
Ben wel benieuwd of ook Asus bij de instap modellen een HD er in zet met een klein ssd schijfje wat als cache gaat dienen.. dan kunnen ze toch zeggen ja we hebben er een ssd in gezet, ik verwacht dat dit gaat gebeuren.

Over de behuizing, ik hoop echt dat Asus niet opeens voor modellen die bv 250 euro goedkoper gaan zijn een plastic omhulsel op de markt zet, ik vind wat ze tot nu toe hebben laten zien juist 1 van de grote pluspunten het ziet er zo enorm goed uit.

[Reactie gewijzigd door pino85 op 19 september 2011 09:31]

Denk eigenlijk niet dat een HDD past in deze behuizing.
1,8" HD'tje past normaal prima. Deze zijn vaker gebruikt in dunne laptops :)
Klopt, maar de ultrabook specificatie gebruikt helaas niet die maat. Want... je raad het al. Het kost teveel ruimte die 1.8 inch hdd. Ze zullen minimaal SSD gebruiken. HDD kan als extra. Volgens de specificaties.

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 20 september 2011 08:14]

Past prima zie ook bv de aankomende ultrabooks van Acer.

http://www.nordichardware...rms-price-around-780.html

Ik denk dat Asus het zelfde gaat toepassen in de instap modellen om zo de kleine ssd als cache te gaan gebruiken voor de HD.

[Reactie gewijzigd door pino85 op 19 september 2011 12:09]

De apparaten zien er prachtig uit maar daar zal wel echt een heel fors prijskaartje aan komen te hangen. Zeker gezien de hardware waar ze mee uitgerust zijn. Wel een knappe prestatie, een i7 in zo'n kleine behuizing. Ze zijn zo op het eerste gezicht de ideale portable notebooks.
Mooooooie resolutie voor die 13,3". Jammer dat het toch nog een glanzend scherm betreft. Gooi er een goed mat scherm in zou ik zo zeggen...
Wel fijn dat het eindelijk lijkt afgelopen te zijn met al die plastic recessie laptops. De lage resolutie, luidruchtig ventilator en doorbuigende toetsenborden van de gemiddelde laptop die je tegenwoordig kan kopen, komt mij echt de strot uit. Ik ga zeker wel een ultrabook kopen, kweenie of het een asus wordt, want de u400 van lenovo vond ik met de radeon kaart en 14" scherm toch wel wat aantrekkelijker.

Echt goed van asus dat het 13" model een resolutie heeft van 1600x900. Ben benieuwd naar de helderheid. Hopelijk gaat apple nu weer innoveren, de air wordt de nieuwe standaard, dus gaan ze ws weer met iets nieuws komen! jeuj!

edit:typo

[Reactie gewijzigd door MrHankey op 19 september 2011 10:50]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



HTC One (M9) Samsung Galaxy S6 Grand Theft Auto V Microsoft Windows 10 Apple iPad Air 2 FIFA 15 Motorola Nexus 6 Apple iPhone 6

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True