Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 96 reacties

Concurrentie en conclusie

Concurrenten

Bij de recensie van de Samsung PS51D8000 hadden we al een lijstje van concurrerende producten gemaakt en aangezien er maar drie plasmafabrikanten zijn, komt dat lijstje hier terug.

De belangrijkste concurrent van de Viera VT30 is bovengenoemde 51"-tv van Samsung. Net als de VT30 heeft de PS51D8000 de mogelijkheid om 24p-content met een refreshrate van 96Hz af te spelen. Doordat dit een geheel veelvoud van 24Hz is, worden blu-ray-films vloeiend afgespeeld. Samsung heeft gekozen voor een flitsender uiterlijk, terwijl de Viera VT30 een ingetogener uitstraling heeft.

De Viera VT30 kan op het oog een dieper zwart weergeven dan de Samsung, heeft een beter geluid en geeft met de fabrieksinstellingen al een zeer goed beeld. Vreemd is wel de keuze om wifi niet in te bouwen - Panasonic levert een losse wifi-stick mee, maar dat kost wel een usb-poort. Hoewel de Smart TV-omgeving van Samsung er moderner uitziet en meer applicaties biedt, is Panasonic wel aan een inhaalslag bezig. Zo werkt het bedrijf aan diversificatie van het aanbod met onder meer games en apps voor een gezonde levensstijl. Ook is het in Viera Connect mogelijk om games met een controller te spelen.

LG's topmodel voor 2011 is de PZ950s. Volgens een recensie van FlatPanelsHD is het zwart van die tv duidelijk minder goed. Ook wordt 24p-beeld op de LG met maximaal 72Hz ververst, waardoor het er minder vloeiend uitziet. De LG PZ950s is echter wel goedkoper: de prijzen zijn te vergelijken met die van de Viera GT30 en Samsungs D6900-plasma's. Het online platform van LG, dat ook al Smart TV heet, ziet er weer wat gelikter uit dan Viera Connect en is vergelijkbaar met dat van Samsung.

Tot slot moeten we de VT30 ook met de GT30 van dezelfde fabrikant vergelijken. Deze subtopper is even dun als de VT30, maar heeft geen glasplaat aan de voorkant. Verder heeft de GT30 twee 10W-speakers tegenover de twee 6W-speakers met een 10W-subwoofer bij de Viera VT30. De Viera GT30 heeft ook een THX-modus, maar daarbij zijn de kalibratiemogelijkheden wat minder uitgebreid dan bij het topmodel.

De Viera GT30 heeft een iets minder geavanceerd plasmapaneel en een minder goed 'high contrast'-filter. Het toestel heeft daarbij een maximale verversingsfrequentie van 48Hz voor de vloeiende weergave van 24p-content, en er worden bovendien geen wifi-dongle of 3d-brillen meegeleverd. Daardoor ligt de prijs van dit model wel ongeveer 500 euro lager dan die van de Viera VT30.

Conclusie

De Viera VT30 maakte direct indruk op ons - niet alleen vanwege het formaat en het strakke uiterlijk, maar vooral vanwege het contrastrijke beeld met het diepe zwart en de goede detaillering van schaduwen. Ook over de robuuste constructie hebben we niets te klagen.

In de THX-modus biedt de Viera VT30 met de fabrieksinstellingen al een goede witbalans en dito kleurweergave, op het blauw na. De lichtopbrengst ligt wel weer wat lager dan bij bijvoorbeeld de Samsung D8000-plasma.

De tv is uitgerust met een breed scala kalibratieopties. Niet eerder zagen we dat een consumentenmodel voor elke grijswaardenstap een aparte aanpassing van de gamma biedt. Ook heeft Panasonic bij zijn topmodel gezorgd voor een drie-assig kleurbeheersysteem zodat de primaire en secundaire kleuren netjes op hun plek kunnen worden gezet.

Een aangename verrassing was de geluidskwaliteit. De directe speakers zorgen voor een goede ruimtelijke weergave, terwijl de subwoofer effectief is. Bij de 2010-plasmamodellen was het geluid juist een van de tegenvallende punten, ook - en ondanks de ruime behuizing - bij de Viera VT20.

De Viera VT30 kost, inclusief twee 3d-brillen, iets meer dan 1800 euro. Dat is aan de hoge kant, maar gezien het gebodene lijkt de prijs ons verdedigbaar. Wie met dit budget een nieuwe tv zoekt, moet de VT30 in ieder geval serieus overwegen.

Kleurweergave 10
Vormgeving 8
Bouwkwaliteit 10
Prijs 6
Contrast & helderheid 6
Featureset 10

Eindoordeel

Tweakers zegt: 10

Geteste uitvoering: Panasonic Viera TX-P50VT30

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews


Reacties (96)

Reactiefilter:-196096+172+25+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
Een kennis van mij heeft de 50VT30E en hij is hier totaal niet tevreden over en staat op het punt het toestel terug te geven aan de winkel. Het eerste probleem wat hij ervaart is een soort actieve contrastregeling die ongeveer 2 seconden na een beeldwisseling het contrast ineens bijstelt. Zeker in dialogen waarbij vaak tussen 2 personen wordt gewisseld is dit zeer storend. Maar het belangrijkste punt is dat hij last heeft van een groene vlek in het beeld die vooralsnog niet wegtrekt. Hij staat hier niet alleen in, als je op verschillende fora gaat zoeken naar "green tinge" of "green blob" zie je dat een hoop ST, GT en VT30 gebruikers hier last van hebben. http://www.avforums.com/f...sonic-vt30-gt30-st30.html
Blijkbaar is er ergens een productieprobleempje bij de neo pdp schermen. Hoewel een hoop gebruikers hier last van hebben is nog nergens echt een reden te vinden voor de groene vlekken in het beeld, of wat de eventuele oplossing is.
Is opgelost met nieuwe firmware van op de Spaanse Panasonic site. Op het forum staat de download link(je zal moeten zoeken in de pana topic). Ik merk toch op mijn 50VT30 helemaal geen fluctuaties meer met de nieuwe firmware.
We hebben de firmware gepdate naar 1.520 en inderdaad, het dynamisch contrast is nu niet meer zichtbaar. Bedankt voor de tip! :) Nu nog een oplossing voor de groen vlekken....
Het eerste fenomeen wat je noemt is beter bekend als "Floating Blacks", goed om te weten dat de x30 serie daar ook nog last van heeft dus.
Nee hoor, het eerste fenomeen is dynamic contrast, rising blacks zijn totaal iets anders. Dat heeft te maken met het optrekken van de zwart/grijswaarden na x aantal branduren.

Dynamic contrast moet je normaal gezien kunnen afzetten.

Edit: floating moest rising blacks zijn :)

[Reactie gewijzigd door coolsmoe op 10 augustus 2011 17:11]

Het is inderdaad een soort dynamisch contrast wat je nergens kan uitschakelen. Ikzelf heb een wat oudere 42PV700 en die doet dit veel mooier/geleidelijker. Dat het zo abrupt gaat is wel jammer, je gaat er op den duur echt op letten. Verder is het beeld (op groene vlekken na) wel erg mooi en een stuk beter dan mijn 42PV700. Linebleeding heb ik niet kunnen waarnemen.
Onderstaande link gaat over een lcd tv van panasonic, maar misschien is de term dezelfde bij hun plasma's...

"AI picture" zou verantwoordelijk zijn voor het dynamische contrast, misschien vind je die term in de menu's?

http://www.reddit.com/r/t...cd_tv_brand_new_contrast/

Zaken zoals dynamisch contrast zouden ze moeten verbieden!
Had het niet over rising, maar floating dus. En dat is idd een te snel/duidelijk acterend dynamisch contrast.
Mooie review. Goede diepgang, maar niet teveel.

Alleen n opmerking: ik zie dat jullie het onderdeel contrast en helderheid met een voldoende hebben beoordeeld (wat natuurlijk niet erg hoog is), maar ik kan nergens in de review een contrastmeting terugvinden.

Nou kan ik er in komen dat de helderheid voldoende is, die is namelijk niet erg hoog, hoewel 120 cd/m overdag vaak ook nog wel te doen zolang de zon er maar niet direct op schijnt.

Maar het contrast zou op z'n minst goed moeten zijn. Als je LCD TV's ook meeneemt in de vergelijking en niet alleen naar plasma kijkt moet het zelfs zeer goed zijn. De waarde van 1.500.000:1 native contrast die Panasonic opgeeft is onzin, maar 4000:1 statisch contrast halen die nieuwste Panasonic plasma's wel, zeker de modellen met het Infinite Black Pro filter.
Het contrast is zeker goed te noemen. Hoewel onze huidige meetapparatuur in de onderste regionen niet nauwkeurig genoeg is, is het zwart visueel zeer diep. De relatief lage maximale helderheid geeft echter bij dit onderdeel de doorslag voor de lagere waardering. Dat is een keuze.

Overigens is een nieuwe X-Rite-meter-colorimeter besteld die wel de lichtopbrengst bij het 0%-grijspatroon goed kan meten.
Ik neem aan dat jullie nu alles gemeten hebben met de X-Rite i1Pro spectraalfotometer? Die is inderdaad niet echt nauwkeurig onder de 10 cd/m en al helemaal niet onder de 1 cd/m.

De nieuwe X-Rite colorimeter waar je het over hebt zal wel de i1Display Pro zijn. Ik heb zelf zowel de i1Pro als de i1Display Pro.

Beide heb ik ook gebruikt voor het testen van het scherm in de MSI GT683R. En ook voor m'n review van de Dell UltraSharp U2412M.

[Reactie gewijzigd door Kid Jansen op 20 augustus 2011 01:25]

Geen woord over het trillende beeld ....?

Valt dat dan niemand op bij de testers van tweakers ?

Het is voor mij zo duidelijk en storend dat dit toestel meteen afvalt , jammer van zo'n mooi scherm.
trillende beeld? bij een wit beeld zie ik wat flikkering bij mijn plasma, maar wat bedoel je?
Dat is 't inderdaad. Als je er nog wat gevoeliger voor bent zie je het ook bij iets donkerder kleuren en kleinere vlakken dan fullscreen. Het kan zo erg zijn dat je er vrij snel misselijk van wordt. Maar de meeste mensen merken het niet eens op en dan zou ik deze TV zeker overwegen.
Dat is overigens ook iets dat snel afneemt op de levensduur van de plasma, tenminste: ik zag het in het begin bij mijn G20 ook, maar nu moet ik flink mijn best doen om trillingen te zien. Eigenlijk zie ik ze alleen nog als ik bij een film als Ice Age (energieslurpende film voor een plasmatelevisie) kijk en langs het scherm kijk. Direct naar de tv kijkend zie ik er niks geks aan.
of je trillend beeld ziet is per persoon verschillend. dus als de testpersoon het niet ziet kan hij het ook niet vermelden. ;)
Ik kan me niet voorstellen dat er maar een testpersoon is die deze review maakt zoals jouw post doet vermoeden , dat zullen er toch wel meerdere zijn lijkt me zo.

En als het er meerdere zijn dan moet het toch iemand op vallen dat het beeld irritant trilt.

En als het plotseling opgelost is met dit model dan is dat zeker het vermelden waard in de review maar er wordt simpelweg met geen woord over gerept.
Ik heb denk ik hetzelfde probleem, alle plasma tv's die ik tot nu toe gezien heb zijn in mijn ogen onbruikbaar omdat ik alleen maar die flikkerend en korrelig beeld zie. Doet met denken aan oude CRT monitoren met een refresh-rate van minder dan 85Hz. Wel jammer dat het niet genoemd wordt, ik ben benieuwd of dit probleem kleiner wordt bij nieuwe plasma's.
Ik heb er ook last van, zie mijn review van de G20. Voor mij een behoorlijke dealbreaker. Wat heb je een mooi scherm als je na 10 minuten zere ogen hebt. Het verschil in beoordeling wordt wel heel groot, als je er gevoelig voor bent, dan moet je geen plasma willen, als je er niet gevoelig voor bent dan is plasma een prima keuze. Bij iedere plasma zou het als waarschuwing moeten staan en zeker bij reviews.
Zoals ook in het grote Panasonic forumtopic wordt aangehaald heeft niet iedereen hier last van. Ook niet iedereen ziet het met zijn ogen, kwestie of je er gevoelig voor bent.
Ook ik heb enorm last van de trillingen van dit plasma scherm. Dat een individuele tester het niet opvalt, is niet zo gek, maar geen enkele review van dit scherm rept (voor zover ik heb kunnen vinden) over het flikkeren van grote lichte vlakken in het beeld.

Je moet daaruit concluderen dat het voor slechts een klein aantal mensen een dealbreaker zal zijn. Maar zo te lezen zijn jij en ik er 2 van.
Ik heb heel lichtjes een trillend beeld gezien bij een statisch en contrastrijk testpatroon, maar niet bij het bekijken van normale, bewegende beelden. Mogelijk zijn mijn ogen er minder gevoelig voor.

[Reactie gewijzigd door blackTIE op 9 augustus 2011 16:16]

Waarschijnlijk in deze setup niet waargenomen?! Waarom zou je het vermelden als je het niet constateert?
Omdat het dan een grote vooruitgang zou zijn.
Dat staat geheel los van het feit of je het constateert. Ik wacht op de volgende poster die zegt dat het vreemd is dat de testers niet vermelden dat er een groene 'blob' in het scherm zit. Maar je hebt gelijk, voor jou zou het een vooruitgang zijn.
Hmmm geen woord over het floating/fluctuating brightness (FBr) probleem, welke firmware versie stond er op de review unit?
Dat zal Panasonic ook niet snel roepen, want het bestaat toch immers niet? Althans, het is geen bug, slechts een feature.

Ook rond de te snel afnemende zwartwaardes is er nog niets te zien. Avsforums maar eens nastruinen.

Schande dat ze nog steeds geen betaalbare 56-60" versie hebben in NL/EU, als LG en Samsung dat wel kunnen...
Ik zat er al op te wachten maar jij bent de eerste die weer over die 'snel afnemende zwartwaardes' begint. Dit probleem was al irrelevant bij de eerste Viera series, omdat zelfs na het verslechteren van de zwartwaardes de Panasonics beter presteerden dan alle concurrenten, en vanaf de 2009 versie is het probleem al helemaal de moeite van het vermelden niet meer waard, de zwartwaardes bij de 2009 en 2010 modellen beginnen nog lager, stijgen nog minder, en doen dat geleidelijker dan de 2008 versies.

AVSforums is wat dat betreft nogal een bedrieglijke bron van informatie, als je goed oplet dan zie je dat telkens dezelfde 2 of 3 posters hele threads volspammen over hoe slecht hun Viera is vanwege de rising blacks, en hoe geweldig hun Samsung wel niet is. Dezelfde nicknames ben ik zelfs al op verschillende andere AV forums tegengekomen. Overduidelijk marketing shills of gefrustreerde personen die een probleem met Panasonic hebben, want uit elke test blijkt keer op keer dat er niks mis is met de zwartwaardes van de Vieras, ondanks dat ze een groter gat hebben tussen de zwartwaardes uit de doos, en de zwartwaardes nadat het paneel is gestabiliseerd (iets wat inherent is aan de plasma techniek).

Over de floating blacks kan ik niet goed oordelen, ik kan uit reviews en ervaringen op forums niet opmaken of het probleem nu echt bestaat of niet. Ik zie het op mijn 2010 VT20 in ieder geval totaal niet. De algemene teneur van elke serieuze plasma review is dat de Panasonics niet te verslaan zijn, behalve op de lagere lichtopbrengst (voor mij geen enkel probleem, want volledig 100% wit komt bijna nergens in voor).

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 10 augustus 2011 05:57]

Ok, de zwartwaardes-discussie ga ik verder niet aan, mijn G20 is pas een jaar oud en dreigt toch al een gevalletje garantie te worden omdat er af en toe een verticale balk knippert of helemaal zwart wordt.

Maar die floating blacks is gewoon een hyper-actieve dynamische contrast die als je het eenmaal gezien het steeds opvalt. Mijn PV60 had er ook al last van, met een dos-scherm met cursor zag je het zwart tegen de cursor in knipperen, met normaal kijken had je hier echter geen last van. De G20 switchted snellert en/of met een grotere stap, waardoor in scenes die net in grens gebied zitten het zwart steeds naar donkergrijs verspringt en terug.
Ik heb er echt nog NOOIT last van gehad met mijn G20. Het enige waar ik soms iets van zie is retentie, maar dan moet ik echt lang flink contrastrijke beelden laten staan. Daar is makkelijk tegen te beschermen met schermbeveiliging op je htpc of console. Ohja, en ik verbeeld het me wellicht, maar de voeding begint meer lawaai te maken, vooral bij felle beelden. Zo'n irritante hoge ratel/piep :(

Als dat nog erger wordt, wordt dat ook een gevalletje garantie aan huis. Wel perfect geregeld overigens, die garantie bij Panasonic.
Super garantie, toestel was hier stuk, een maand oud, ze kwamen enkele dagen later voor de herstelling. Vriendelijke man met een kofferke met werkelijk een hele tv in :P (paneel zelf niet uiteraard). Nuja, bleek het paneel stuk te zijn dus gewoon het nieuwe model gekregen ter vervanging :) Verder geen last meer gehad met mijn toestel, er kan altijd eens een foutje in zitten. Dus door de snelle regeling en oplossing had ik er geen probleem mee :)
Panasonic is toch gekend als de beste Plasma producent op de markt (zeker nu Pioneer zelf geen plasma's meer maakt). Zelf geniet ik nog altijd van mijn Panasonic V10 plasma :)
Nu betreffende de VT30:
deze bevindt zich in de high-end reeks van de plasma's. Waarom steken ze dan nog energie in een paar flutspeakertjes (laten we eerlijk zijn: uit zo'n kleine speakertjes kun je nooit geen deftig geluid krijgen)? Personen die zoveel geld willen uitgeven aan een tv, hebben in 99% v/d gevallen een aparte geluidsinstallatie aagesloten.
Idem voor die software om video/foto/geluids-bestanden af te spelen.... Overal beperkingen terwijl een 70€ kostende mediaplayer zoveel meer kan.
Ingebouwde beperkte tuners: wie heeft er thuis geen setupbox staan? Waar je tenminste deftig kunt opnemen; video-on-demand; uitgebreidere interactiviteit,....
mijn insziens allemaal overtollige zaken die Panasonic er mag af halen zodat ze zich echt puur kunnen concentreren op beeldkwaliteit. Less is more!

Kortom: ik wil een 50" Panasonic monitor voor de consument!

[Reactie gewijzigd door timdeh op 9 augustus 2011 09:35]

Mwoh, ik vind het zelf toch ook wel fijn om niet altijd mijn -best aardige- Home Theater aan te zwengelen als ik TV wil kijken.

Daarnaast; veel mensen geven helemaal niks om geluidskwaliteit, en hebben ook nieteens een home cinema staan.

[Reactie gewijzigd door MikeyMan op 9 augustus 2011 09:37]

Geven die dan wel om beeldkwaliteit? Genoeg om 1800 euro neer te tellen?
Ja zeker wel. Ik heb vele home cinema sets gehad en ben alle bekabeling beu en alle verdere ruimte die het opslokt vind ik zonde.

Een tv moet goed beeld geven en makkelijk te bedienen zijn.
Met makkelijk te bedienen bedoel ik niet denken aan vele apparatuur aanzetten of meerdere afstandsbedieningen gebruiken (voor verscheidene apparaten)

Tevens hou ik van minimalistische stijl

Dus kort samen gevat ja een tv moet goed geluid hebben voor mij

[Reactie gewijzigd door aliberto op 9 augustus 2011 19:15]

Dan moet je eens een stereosetje nemen met niet te grote boekenplankspeakers. Het geluid uit een TV, maakt niet uit welke, komt niet in de buurt van het geluid uit het eerste de beste stereosetje ;)

@MikeyMan: Ik heb een Logitech Harmony remote die standaard de versterker mee aanzet als ik tv ga kijken, dat kost me weinig moeite dus om "de home cinema set" in te schakelen :)
Daar ben ik het helemaal mee eens, ik begrijp wel dat je als je bijvoorbeeld het journaal kijkt je niet de stereo aanzet maar als je een film gaat kijken op zo'n mooi scherm en dan de ingebouwde speakers gebruikt mis je echt wel wat. Je gaat toch ook geen vers brood bij de bakker halen en er dan 2 weken oude sla op doen?
Daarnaast is het altijd nog beter om goed stereo geluid te hebben dan slecht surround, er wordt op dat gebied helaas ook enorm veel bagger verkocht, en 5 slechte speakers maken nog niet 1 goede. En hoe meer speakers hoe belangrijker de plaatsing (vooral bij de center), zet je center maar eens een meter naar links of rechts van het midden van het beeld das echt heel raar, met 2 speakers komt het iets minder kritisch dus das ook wel makkelijk.
En dat geld ook voor allerlei mediacenter functionaliteit, gooi als je dat wil er gewoon een pctje aan dan kan je alles, en als er over 1 jaar een nieuw formaat is download je een nieuwe codec. Mijn ervaring met dingen als vierra cast en zo is dat mensen er vooral mee klooien als het nieuw is en dat het een jaar later bijna nooit meer gebruikt wordt, en dat de mensen die er wel veel mee doen later altijd een pctje of een los mediaspeel kastje kopen. Mij interesseert dat soort functionaliteit helemaal niks in elk geval maar ik begrijp nog wel dat dat voor sommige mensen handig is, maar wat betreft geluid snap ik het echt niet, als je zo'n tv koopt ga je echt niet alleen journaal kijken maar ook film en dan doe je jezelf echt tekort als je geen losse speakers koopt en daarmee is de geluidskwaliteit beoordeling van de review dan ook van weinig waarde m.i. en is het dus goed dat de tweakers review geen sterren balk voor geluidskwaliteit heeft.
Ik heb ook een harmony, maar heb daar twee activiteiten aangemaakt "TV Kijken" en "TV Kijken met HT". Ga natuurlijk voor het bekijken van het journaal geen 2200 watt uit de muur trekken om m'n speakers te gebruiken.
Ja, mijn ouders. KIjken de hele dag TV en dat moet mooi groot en duur. Geluid interesseert ze niet veel.

Geldt wel voor meer oudere mensen denk ik. Ik wil er niet aan denken om die uitleg te gaan geven van hoe een 7.1 receiver werkt........ :(
Wanneer na een aantal jaren de TV vervangen word en de VT30j in de slaapkamer komt te staan is het wel prettig dat er een fatsoenlijk geluid uit komt.
Dan moet je geen tv's maar monitoren zoeken, ironisch genoeg zijn die vaak nog duurder omdat die vaak voor professioneel gebruik bedoeld zijn.
Als ik dit soort reviews lees over plasma's droom ik telkens weer weg...
Het cht diepe zwart, nauwelijks degradatie van de beeldkwaliteit bij grotere kijkhoeken, het contrast, de kleuren, de reactiesnelheid,... :)

Langs de andere kant heb ik zopas toch maar een LED-tv gekocht. Niet omdat ik niet op de hoogte was van de Panasonic plasma's, maar ik vind plasma's nooit rustig beeld geven. Mij valt er altijd een soort van 'flikkering' op bij plasma's. Bij LCD's heb ik dit niet, die geven wel rustig beeld. Ook steeds die glazen plaat voor het scherm is zo jammer als je ramen achter je zetel hebt, spiegelingen bij plasma's zijn er altijd. :'(
Dat is erg persoonlijk, ik heb nog nooit een rustige LCD-tv gezien en krijg van last van m'n ogen van de felheid van (LED)LCD. Als ik thuis een film/serie kijk (op plasma) dan vind ik het altijd heerlijk rustig beeld. Ook de spiegelingen heb ik geen last van maar ik heb dan ook bijna nooit direct (zon)licht op m'n tv.
Beide technieken hebben absoluut hun voor- en nadelen, maar daar zijn ook vaak oplossingen voor te vinden. Dat flikkeren is bij mijn Panasonic P42G20 vrijwel volledig verdwenen, de reflecties in beeld heb ik geen last van, ligt ook een beetje aan de plaatsing van je tv. En een led-tv kan ook minder fel natuurlijk, komt de zwartwaarde best ten goede.

Ik heb op mijn slaapkamer nu een 26" lcd van LG staan en beneden in de woonkamer een 42" plasma. Beide geven naar mijn mening best OK beeld, maar de kleuren van de plasma zijn toch echt onovertroffen. Beide staan in gecalibreerde stand, maar de lcd blijft kijkhoekissues houden en de plasma reflecteert wat meer. Ach, ik kijk na een lange werkdag vaak tv in een beetje verduisterde kamer, voor mij is een plasma dus de meest logische keuze.
Ook steeds die glazen plaat voor het scherm is zo jammer als je ramen achter je zetel hebt, spiegelingen bij plasma's zijn er altijd.
Dan trek je daar even het gordijn of luxaflex dicht. Probleem opgelost.

Het maakt ook wel uit hoe goed de anti-reflectie coating van het scherm is. Bij mijn Pioneer is die aanmerkelijk beter dan de concurentie.

Maar dan nog is een glanzend scherm makkelijke reflectie vrij te krijgen dan een mat scherm van een LCD.
Bij een plasma hoef je er alleen maar voor te zorgen dat de lichtstralen van lichtbronnen niet in jouw richting weerkaatsten. M.a.w. zet geen lichstbronnen achter of vlak naast je en je zult geen enkele reflectie zien.

Dat lukt je niet bij het mat scherm van een LCD. Die pikken van een veel grotere hoek de lichtstralen op. De reflectie zelf is minder scherp, maar word uitgesmeerd over een groter deel van het beeld. (waardoor over een groter deel je contrast slechter word)

De conclusie moet dus zijn: Spiegelingen bij plasma's kun je vermijden. Bij LCD's zijn ze er altijd.
Hoe zit het met het inbranden van deze schermen? Mijn 3 maanden oude V20 is na een paar uur VPRO kijken ingebrand (logo blijft zichtbaar).
Heb je de tv wel goed "ingebrand" volgens het boekje toen je 'm kreeg? want dit is niet normaal. de eerste zoveel uur is er een grotere kans dat beelden in kunnen branden, maar dit moet na een 150 uur toch echt wel weg zijn. je geeft aan dat het toestel 3 maanden oud is , en dat het logo na een paar uur ingebrand is. dat mag volgens mij niet gebeuren, ik zou dan ook even contact opnemen met Panasonic, kijken of je daar garantie op kunt krijgen.

Voor zover ik weet is het (mits goed ingebrand) zo goed als onmogelijk om moderne plasma's nog (blijvend) in te branden.
In het boekje wordt alleen een waarschuwing gegeven dat je moet oppassen met stilstaande beelden (logo's, 4:3 beelden etc.). Met geen woord wordt gerept dat de tv op een bepaalde manier "ingebrand" moet worden.

Het toestel heb ik nu meer dan 100 dagen en is zeker meer dan 200 branduur oud. Eergisteren is het logo na 2 uur ingebrand.

Reeds gebeld met een zeer onvriendelijke klantenservice. Ik moet eerst maar een kanaal zonder input 4 uur laten aanstaan (noise / sneeuw). Gaat nogal moeilijk als de TV automatisch na 30 minuten op standby springt wanneer er geen input is (niet uit te zetten).
Ben jij toevallig niet in de war met 'image retention'? Bij 'inbranden' verdwijnt namelijk die logo nooit meer uit het beeld. Bij image rentention (wat vooral opvallend optreed bij hogere contrast instellingen (zoals dynamic)) verdwijnt zo'n logo namenlijk weer na maximaal een half uurtje naar een ander programma/film gekeken te hebben.
Nee, was 't maar waar. Logo staat na 3 dagen nog steeds in beeld.
Jammer dat ie niet zo helder kan, dat maakt hem, mede dankzij zijn glasplaat, ongeschikt voor een ruimte met veel licht. Maar als je een mooie donkere kamer heb, dan komt deze tv volledig in zijn recht.

Topreview trouwens!

Bij de cadansen test: hebben jullie de Clear Cinema optie op "On" gezet? Deze herkend namelijk de 3:2 en 2:2 cadans. :)

[Reactie gewijzigd door D-TECH op 9 augustus 2011 09:37]

dat is een kritiek die geldt voor zowat elke plasma. Als je een tv wilt in een ruimte met veel licht (zowat elke openbare ruimte behalve de inkomhallen van een bios, of als je veel tv wilt kijken overdag in een onverduisterde kamer), moet je overschakelen naar LCD.
Dan is een plasmatelevisie van Barco een uitzondering op de regel?
Op het werk in juli (vakantiejob) was er een Barco plasma televisie in de inkomhal. Niettemin was het hele verdiep open (glazen muren) en was er dus overal veel licht, zelfs in de inkomhal. Het beeld op de plasmatelevisie bleek hier zichtbaar niet onder te lijden.

En dit voor een plasmatelevisie die al vijf jaar oud was. Dus ofwel waren de eerste generatie plasmaschermen beter, ofwel is dit model een uitzondering op de regel, ofwel heb je niet helemaal gelijk en kunnen (bepaalde) plasmaschermen perfect werken onder veel licht.
Door de verbeterde zwartwaarde filters is de lichtopbrengst van een Plasma een stuk minder dan 5 jaar geleden. Waarschijnlijk had deze Barco dan hele grijze zwarten.
Kan me niet meer goed herinneren of dit het geval was, maar zou best kunnen dat het zwart meer grijszwart dan donkerzwart was.

Bedankt voor de info. Ben ik weer een weetje rijker ;)
Hier een 42G20 in een lichte woonkamer met veel ramen. Overdag is het beeld helder genoeg, alles valt zeer goed te zien. Je hebt dan geen last van storende reflecties (je ziet jezelf niet zitten op de bank, bijvoorbeeld). Zelf met zon op het scherm, is alles nog steeds direct te zien en spiegelt het glas niet, hoewel het beeld dan wel veel grijzer lijkt.

Dus dit lijkt mij in ieder geval bij de huidige Panasonics geen probleem meer. Natuurlijk blijf het beeld het mooiste als het donkerder in je woonkamer is, dan kun je pas optimaal genieten van de beeldkwaliteit, maar overdag kom je dus al heel erg ver.
Ik heb ook een P42G20, maar met de zon op het scherm (in THX-stand) wordt het allemaal wel erg contrastloos hoor. In de dynamic-stand is er nog goed naar te kijken, maar daar worden de kleuren niet realistischer van. Sowieso zou je je tv bij twee situaties moeten calibreren: verduisterd en onverduisterd.

Maar goed, dat had de CRT die ik ervoor had staan ook. In het algemeen klopt het wel dat een LCD voor lichte omstandigheden en een plasma voor donkere omstandigheden beter is. Ik zou iemand niet snel aanraden een plasma in een serre neer te zetten.
Hier ook een G20, met vaak zon er op. Enige is dat de AB niet niet doet als de zon er vol op staat...
Nee hoor, heb een samsung plasma in een ruimte met veel licht vlak bij een enorm schuifraam . Geen enkel probleem.
Dat is lang geleden een positieve review van een plasma TV. :)

Ik moet zeggen dat ik het een mooi ding vind om te zien maar... het verbruik staat me toch tegen. Het verschil met een LCD is in veel gevallen al snel 100W en dat tikt toch aardig aan na een paar maanden gebruik. Het overwegen waard dat zeker maar ik denk dat het voor veel mensen zeker gezien het feit dat de grondstof prijzen overal maar door blijven stijgen het verbruik ook als onderdeel van de overweging mee genomen moet worden.
dat ligt er maar net aan, een LCD tv verbruikt over de gehele lijn nagenoeg hetzelfde aan stroom.
bij een plasma scherm fluctueert dit continu afhankelijk van de getoonde beelden.

onderaan de streep zal de LCD het wellicht winnen, maar als ik dan het beeld van een LCD scherm vergelijk met die van een plasma, dan vind ik persoonlijk die van een plasma veel mooier, rustiger en minder 'gemaakt'
dat ie dan iets meer verbruikt kan mij persoonlijk dan weinig meer boeien :P
Klopt helemaal. Daarnaast is de markt nu breed genoeg bediend: kijk je veel TV dan kun je een energiezuinige LCD vinden, kijk je minder TV dan is de besparing ook klein en koop je gewoon deze plasma :) Heb zelf een plasma uit het jaar 0 met een verbruik waarvoor de Nuon zou tekenen, maar ik kijk er alleen 's avonds een film of serie ,op of even journaal. Met die 1 a 2 uurtjes per dag (weekend nog minder, ik kijk gewoon weinig TV) bespaar je weinig door een LCD te kopen denk ik zo.
Categorie "euro's per jaar" idd:
Het verschil in verbruik is zo'n 100 W bij een constant wit scherm, stel dus grofweg de helft, 50 W, gemiddeld. Ik kijk ongeveer een uur per dag:
50 W x 365 h/j / 1000 Wh/kWh * 0,20 €/kWh = 3,65 €/j

Dan vervang ik de gloeilamp in de badkamer wel door een spaarlamp, levert ongeveer even veel op.
En zelfs als je heel veel tv kijkt is dat prijsverschil totaal niet de moeite waard.
Volgens mij zijn die altijd al positief ;)
Bedankt voor deze review. Ben zelf in het bezit van de V20E Plasma (zonder 3D) en moet zeggen dat deze variant een goede stap voorwaarts heeft gemaakt.

Wat bij mij nog wel vraagtekens zet, is de kalibratie van deze toestellen. Mijn tv heeft dezelfde opties (THX, Cinema, Foto etc) en heb van meerdere websites de "juiste" kalibratie instellingen voor de Professional 1 stand aangehouden. Vreemd genoeg krijg ik (naar mijn gevoel) een beter beeld bij een stand als 'Foto' dan bij THX (of de gekalibreerde Professional 1).

Met een beter beeld bedoel ik voornamelijk de blurvermindering bij actiescenes. Bij de foto stand kan ik bijv. wl een kenteken lezen, bij de THX stand juist niet. Het is mij nog steeds een raadsel waarom de Foto stand een vloeiender beeld kan opleveren.

Maar zoals de review al zegt, iedere TV kan natuurlijk een verschil hebben in de productie. Maar zo'n groot verschil, lijkt me wel erg sterk.

Hebben jullie hier iets van gemerkt bij de kalibratie van dit toestel?

[Reactie gewijzigd door volkano op 9 augustus 2011 11:35]

Een reden voor blurvermindering in de Foto-modus ten opzichte van de THX-stand, zou kunnen zijn dat bij die eerste Intelligent Frame Creation of 24p Smooth Film aan staat. Actiescenes zullen er dan vloeiender uitzien dan met 24p-content in de THX-stand.
Ah vandaar. Ik ga het gelijk even uitproberen als ik thuis ben. Bedankt voor je reactie :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



LG Nexus 5 (2015) Apple iPhone 6s FIFA 16 Microsoft Windows 10 Home NL Star Wars: Battlefront (2015) Samsung Gear S2 Skylake Samsung Galaxy S6 edge+

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True