Mijn god wat een hoop bullshit zie ik op deze pagina voorbij komen zeg.
Het is dat ik nu niet achter mn laptop wens plaats te nemen, daar staan mn tools op, maar om even wat feiten op een rijtje te zetten, dan doe ik later een lijstje van wat ik me kan herinneren van Java.
Ik ben inmiddels 6 jaar packager met uitgebreide ervaring op het gebied van SCCM, WISE, Installshield (Adminstudio) en App-V.
Java is een product dat elk bedrijf eigenlijk niet zou moeten willen. Het is een applicatie dat script uitvoert op een werkstation of bijv. Citrix server. Java wordt vaak dmv policies volledige vrijheid van handelen gegeven op zowel het netwerk als op het lokaal station. Daar gaat het eigenlijk al fout. Java voert dus script uit. Op het moment dat een gezond mens even nadenkt, kan die bedenken dat iets dat toegang heeft tot alles en SCRIPT uitvoert, met daardoor redelijk vergaande mogelijkheden, schadelijk kan zijn voor een omgeving.
Helaas is de werkelijkheid, dat veel producten gebaseerd zijn op Java. Erger nog, vaak zijn ze gebaseerd op specifieke oudere versies van Java en de applicaties worden niet bijgewerkt op basis van Java Updates, waardoor zwakke plekken in de security tot het einde der tijden open blijven staan.
Los van het feit dat ontwikkelaars Java updates niet verwerken in hun producten, maakt Java er zelf ook een potje van. Nieuwe versies bevatten vaak meer security issues dan de voorgaande versies en door de wijzigingen in Java zelf, zou je zelfs als je de version checks uit de applicaties haalt die Java gebruiken, geen gebruik kunnen maken van nieuwere java versies.
Dit zorgt voor een cirkel die niet snel doorbroken wordt. Als Java wordt geupdate moet eigenlijk de applicatie die het gebruikt ook worden geupdate. Dit betekent dat alle bedrijven die gebruik maken van Java en Java updaten, ook de applicatie moeten updaten. Aangezien veel ontwikkelaars dikke schijt hebben aan java versies (en gelijk hebben ze, security is een ROFLMAO bij JAVA) betekent dit dat de applicaties over het algemeen niet worden bijgewerkt binnen de bedrijven die er gebruik van maken, met als gevolg dat er uiteindelijk een groot aantal verschillende java versies aanwezig zijn binnen een omgeving. Dit kan door middel van Virtualisatie enigszins worden gereguleerd en security technisch is virtualisatie ook een iets veiligere methode om Java op deze manier te gebruiken, maar er blijven nog steeds zat vulnerabilities actief.
Over naar de installaties:
- Java is gewoon een MSI in een wrapper.
- Java auto-update is tricky. Door bovenstaande kun je niet zomaar de Java versie omhoog flikkeren, tenzij je omgeving alle versie-afhankelijke apps netjes virtueel heeft draaien, met daarbij java ingesloten, of, afhankelijk van de techniek, waarbij java kan worden aangeroepen. Vaak wordt gekozen voor een wijzigingsproces, met een gefaseerde uitrol.
- Een MSI is niets meer of minder dan een rij tabellen met daarin informatie.
- Java kan gewoon worden geupdate, ook al is deze actief. Als je packagers dit niet voor elkaar hebben gekregen, vraag ik me af waar ze mee bezig zijn.
Als een laatste footnote en waarschijnlijk het meest belangrijke. Datgene wat eigenlijk altijd volstaat als ze vragen of je iets weet over JAVA.... Java is een wanstaltig kutproduct.
Edit ivm zins structuur hier en daar.
Edit2: Het moge duidelijk zijn dat het hier Java SCRIPT betreft, datgene wat de Java Client afhandelt op het werkstation en niet de programmeertaal Java, maar diegenen die daar over vallen snappen volgens mij uberhaupt het verschil tussen een programmeertaal en een applicatie niet.
[Reactie gewijzigd door Oyxl op 23 juli 2024 15:50]