IBM heeft aangekondigd een miljard dollar uit te trekken voor de ontwikkeling van flash-opslag voor servers en opslagsystemen, en voor de integratie met zijn middleware. IBM kondigde ook de beschikbaarheid van de FlashSystem-opslagsystemen aan.
De investering van een miljard dollar moet vooral ten goede komen aan servers waarop veel transacties tegelijk uitgevoerd moeten worden. IBM noemt als voorbeeld analyses van Big Data en geeft aan dat er steeds meer data opgeslagen wordt en steeds snellere toegang tot die data gevraagd wordt. Conventionele harde schijven zouden niet snel genoeg zijn en daarom wil het bedrijf flash-opslag gaan integreren in de servers die IBM al in zijn assortiment heeft. Om klanten van de prestatiewinst te overtuigen zal IBM twaalf 'Centers of Competency' openen, waarin klanten proof-of-concept-scenario's met 'echte' data kunnen draaien.
Er zijn al wel opslagsystemen waarvoor IBM flash-geheugen gebruikt; het bedrijf heeft vier opslagservers in de FlashSystem-serie uitgebracht. FlashSystem 810 beschikt over 10,3TB eMLC-opslaggeheugen, heeft een maximale leessnelheid van 3,3GB/s via fibre channel en haalt 5GB/s via InfiniBand. De schrijfsnelheid ligt op 2,8GB/s. FlashSystem 710 heeft minder opslagcapaciteit, 5,2TB, maar beschikt over slc-geheugen en heeft een maximale schrijfsnelheid van 4,5GB/s via InfiniBand. FlashSystem 820 doet er wat capaciteit betreft nog een schepje bovenop en is leverbaar in uitvoeringen met 12,4- en 24,7TB opslag. FlashSystem 720 tot slot, kan geleverd worden met 6,2TB en 12,4TB opslag.
Het grote voordeel van de FlashSystems is het grote aantal iops die de opslag-arrays kunnen leveren. Bij leesacties met datablokken van 4kB halen de FlashSystem-systemen volgens IBM ruim boven de 500.000iops. Bij schrijven is dat 280.000iops voor het 820-systeem tot 470.000iops voor de FlashSystems 710 en -910. De FlashSystems worden in raid 0-configuratie geleverd, terwijl de 720- en 820-systemen ook geconfigureerd kunnen worden als raid 5, met iets minder netto-opslagcapaciteit door pariteitsblokken.
/i/1365757668.png?f=thumb)