Intel heeft een volledig digitale wifi-transceiver ontwikkeld. Door de overstap van analoge naar digitale componenten voor de radiotechniek, wordt integratie in processors mogelijk. Volgens Intel brengt dit het internet of things dichterbij.
Justin Rattner, de topman van Intels r&d-divisie, haalde bij de introductie van zijn keynote een belofte van een IDF-keynote van tien jaar geleden aan. Destijds beloofde Intel in elke chip een radio in te bouwen, maar de analoge componenten van rf-circuits maakten het lastig om dat doel te halen. Die analoge onderdelen schalen namelijk moeilijk naar kleine procedés en presteren na een schaalverkleining minder goed. Het volledig digitaliseren van de benodigde circuits bleek moeilijk, maar inmiddels heeft Intel de benodigde hardware, waaronder digitale frequency modulators en phase modulators, ontwikkeld.
Intel demonstreerde de volledig digitale wifi-ontvangers en zenders met een proefopstelling met alleen de transceivers. De chips werden op 32nm geproduceerd en werden gebruikt om een 1080p-video via een wireless-g-netwerk te versturen. De ontwikkeling van de digitale radiotechniek stelt Intel in staat de radio's in chips te integreren en de ontwikkeling mee te laten liften naar kleinere procédés. Bovendien zou de ontwikkeling veel sneller zijn dan analoge circuits en verstoken de kleinere componenten minder energie. De 32nm-variant zou 21mW vergen, tegenover 50mW in een 90nm-uitvoering; een 14nm-variant zou nog veel zuiniger moeten worden. Uiteindelijk moeten zo allerhande producten van wifi-radio's voorzien kunnen worden, aldus Intel.
De digitale radio's werden niet alleen als prototype werkend getoond, maar Intel bracht ook een wafer mee met daarop een Atom-soc met geïntegreerde wifi-radio. De soc met codenaam Rose Point wordt op 32nm geproduceerd en heeft naast de wifi-transceiver twee Atom-cores en de gebruikelijke componenten als geheugen- en pci-express-controller.