Britse inlichtingendienst gaat bedrijven helpen met ict-beveiliging

De Britse inlichtingendienst GCHQ gaat bedrijven helpen met hun ict-beveiliging. Dat is een van de maatregelen die de Britse regering neemt tegen cybercrime. Ook zal er informatie worden gedeeld tussen de overheid en de private sector.

Vlag van het Verenigd KoninkrijkDe plannen maken deel uit van de nieuwe cybercrimestrategie van de Britse regering, meldt de BBC. De expertise van GCHQ moet de private sector helpen zich tegen ict-bedreigingen te beschermen. Ook gaan bedrijven uit vijf sectoren informatie uitwisselen met elkaar en de overheid. Het gaat om bedrijven uit de energiesector, defensiebedrijven, farmaceutische bedrijven, telco's en financiële instellingen.

Het Britse ministerie van defensie krijgt een nieuwe afdeling die zich met cybercrime gaat bezighouden en politiekorpsen wordt aanbevolen om mensen op te leiden tot ict-beveiligingsdeskundigen. Ook moet het eenvoudiger worden om ict-fraude bij de overheid aan te geven. De plannen moeten het Verenigd Koninkrijk 'een van de veiligste plekken ter wereld maken om handel te drijven', stelt de regering.

Door Joost Schellevis

Redacteur

25-11-2011 • 14:05

20

Reacties (20)

20
19
13
0
0
3
Wijzig sortering
Beginnen ze dan bij het ministerie van defensie?
Ik kan het niet laten, maar dacht exact hetzelfde:

nieuws: Britse ministerie van defensie raakt honderden pc's kwijt

Laten ze daar eens mee beginnen. Dat lekken van data via websites lijkt me niet zo belangrijk; als je honderden opslag media gewoon kwijtraakt...

Wat zeggen ze in Engeland ook alweer? "Those who can't succeed, teach." Redelijk van toepassing inderdaad.

@Keypunchie, Ik weet niet op je de moeite hebt genomen 1 linkje verder te klikken, maar ze zijn al sinds 2004 bezig om ervoor te zorgen dat ze niets meer kwijtraken. In 7 jaar zou je mensen toch wel moeten kunnen leren op hun spullen te passen?
Dus dat serieus nemen... Natuurlijk nemen ze het serieus, is het effectief?

[Reactie gewijzigd door kramerty88 op 8 augustus 2024 22:48]

Het Britse departement van defensie heeft 80.000 medewerkers. Statistisch gezien zou het juist raar zijn als ze _geen_ laptops en USB-sticks verloren.

Ik denk dat initiatieven zoals deze juist aangeven dat ze het probleem in Groot-Brittannië serieus nemen. Of het werkt is een tweede, maar alleen maar aan de zijlijn cynisch roepen heeft ook niemand wat aan, natuurlijk.
Blijkbaar is het nivo daar net zo geweldig als bij onze Nederlandse digibeten in Den Haag... Eigenlijk zou ik ze geen digibeten moeten noemen, daarmee doen we ze te kort. Ze hebben feitelijk helemaal nergens verstand van als het om zaken gaat die in de 'echte' wereld plaats vinden.

[Reactie gewijzigd door mxcreep op 8 augustus 2024 22:48]

Anoniem: 282252 @Skyclad25 november 2011 14:11
Ik heb je een on-topic gegeven.

Voor diegene die het niet weten, de britse defensie heeft wel wat vaken een laptopje of USB stikje ergens vergeten, en dus heeft de brite defensie het snelste hulp nodig.

Zie : http://www.digitaltrends.com/international/uks-ministry-of-defence-loses-a-ton-of-tech/
Ik vind het een goed idee, expertise delen is win win :)
Jazeker hoef je niet meerdere keren het wiel opnieuw uit te vinden.
Anoniem: 234657 25 november 2011 14:07
nieuws: Britse ministerie van defensie raakt honderden pc's kwijt


Mja, nu moet ik bovenstaande bericht toch met een korrel zout nemen.
Verbeter de wereld, begin bij jezelf?
Los van het al dan niet gekwalificeerd zijn van de medewerkers voor de taak vindt ik dit een goede ontwikkeling.

Het is van maatschappelijk en ook staatsveiligheidsbelang dat bedrijven een goed beveiligd systeem hebben. Een advies vanuit een gespecialiseerde overheid, of wat mij betreft zelfs regelgeving omtrend de veiligheid, is eigenlijk best wel wenselijk. Ik vergelijk het met inbraakpreventieadvies van de politie of een de richtlijnen van de brandweer. Hier hebben bedrijven uiteindelijk ook baat bij terwijl ze geneigd zijn hier te weinig in te investeren.
Op ICT gebied ontbreekt volgens mij deze vorm van toezicht en bewustwording ontbreekt totdat het een keer mis is gegaan.
Het zou goed zijn in het algemeen tegen cyber criminaliteit om kennis te delen, maar dan hoop ik dat het niet verder gaat dan kennis sharing anders lijkt hett me meer naar de controle en bemoeienis van de staat in het bedrijfsleven.
Het Britse ministerie van defensie krijgt een nieuwe afdeling die zich met cybercrime gaat bezighouden en politiekorpsen wordt aanbevolen om mensen op te leiden tot ict-beveiligingsdeskundigen.
Ik spring nu misschien iets te hard in op een zinnetje uit het artikel en interpreteer het vrij eenvoudig... maar ik zeg FAAL! Doe het andersom! Probeer mensen aan te trekken die op het gebied van ICT al flink belezen zijn. Dat blijft imo het punt, je kan mensen niet 'opleiden' om hackers e.d. tegen te gaan, je moet hackers inzetten tegen hackers.

Iemand die zich pas op volwassen leeftijd gaat verdiepen in dergelijke stof wordt nooit, never ever nooit niet :), zo handig als een scriptkiddie die op zijn 12e al begint. Ik zie het al aan mijn neefje; net 17 jaar en begonnen op de HTS en die arme jongen loopt uit zijn neus te vreten... hij is werkelijk in staat om iedere leraar daar het hoofd te doen tollen, ze maken hem niets wijs. Wat wil men dan eigenlijk gaan opleiden tegen zwaar doorgewinterde hackers? De meeste zogenaamde expert lopen al hopeloos achter op de jeugd...

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 8 augustus 2024 22:48]

Ik lees dat niet.
Als politiekorps/defensie leidden ze mensen op tot beveiligingsdeskundige.
Dat betekent imho dat ze opgeleid worden om nerds/scriptciddies op hun potentieel te herkennen én in te zetten.
Ze gaan niet zelf het wiel uitvinden...
ja dat is ook echt een service die ik zou vertrouwen...
hoeveel backdoortjes gaan er in het nieuwe systeem komen zodat ze er makkelijk inkunnen als het nodig is of zij het nodig vinden?
Inderdaad. het gaat er hen uiteindelijk dan ook om het land 'veilig' te maken, niet de bedrijven.
De plannen moeten het Verenigd Koninkrijk 'een van de veiligste plekken ter wereld maken om handel te drijven', stelt de regering.
Veilig maken voor bedrijven om precies te zijn, niet voor de burger. Dat is sowieso een ontwikkeling die je in meer westerse landen ziet: bedrijven bepalen het beleid, de belangen van de burger komen op de tweede plaats.
Die bedrijven hebben grote databases vol met gegevens van burgers. Die burgers zijn niet in staat om die veiligheid zelf te controleren, laat staan te garanderen. Ik vind het prima als de overheid de privacy van burgers beschermt door bedrijven te helpen met beveiliging.
Je weet dat als je het aan de bedrijven overlaat er altijd zal worden gekozen voor de goedkoopste oplossing.
Dat is sowieso een ontwikkeling die je in meer westerse landen ziet

ja in de niet westere landen hebben ze al schijt aan de burger :+
Ook het eerste wat ik dacht.
De film Firewall was toch met Harrison Ford niet Daniel Craig :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.