Zarafa voorziet Linux-mailserver van webbased beheerinterface

Zarafa, een Nederlands bedrijf dat het gelijknamige opensource-alternatief voor Exchange op de markt brengt, heeft voor zijn mailserver een beheerinterface uitgebracht die in een webbrowser draait. Dit zou het beheer vereenvoudigen.

De admin-interface, Z-Admin geheten, moet het beheer makkelijker maken voor bedrijven die de opensourcesoftware willen gebruiken, maar weinig Linux-ervaring hebben. Via Z-Admin kunnen systeembeheerders de Zarafa-mailserver configureren en beheren. Ook is een monitoringfunctie beschikbaar, terwijl het gebruikersbeheer voor de mail- en agendasoftware gekoppeld kan worden aan Microsoft Active Directory. Bedrijven die geen aparte Linux-server willen of kunnen draaien, hebben de mogelijkheid om Zarafa als een virtual appliance te draaien.

Z-Admin, dat is gebaseerd op het Yaffas-framework, is net als de Zarafa-software opensource. Belangrijkste aanjager achter de ontwikkeling van de webinterface is het Duitse bedrijf Bitbone AG. Z-Admin is beschikbaar voor Ubuntu 10.04 LTS en Red Hat Enterprise Linux 5.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

23-11-2011 • 14:19

26

Reacties (26)

26
25
20
5
0
3
Wijzig sortering
Ik wist niet dat het een nederlands bedrijf was. Exchange4Linux, 1 van de voorgangers van Zarafa, was een initiatief dat door Neuberger en Hughes (goh, apart, er zit een meneer Neuberger in de directie van Zarafa) was opgetrokken en diezelfde firma heeft nou niet bepaald een goed imago verkregen door geld te verdienen met het verkopen van opensource initiatieven. Men nam het niet zo nauw met GPL en de betekenis van Open Source.

Sindsdien bekijk ik alles wat uit de koker van meneer Neuberger komt met gepaste afstand.

Overigens, eveneens geschoeid op vergelijkbare leest is het (ondertussen) product van VMware genaamd Zimbra. Het leuke aan Zimbra is echter dat men daar niet stil is blijven staan bij de functie die Exchange servers vervullen in een enterprise omgeving, maar door is gaan ontwikkelen in onder meer plugins, integratie van social media en sinds kort een enterprise versie van Dropbox. Zimbra heeft al tijden een webbased administratie en is als appliance voor ESX met een gratis licentie voor prive gebruik te downloaden.

[Reactie gewijzigd door Froos op 24 juli 2024 08:27]

[...] en diezelfde firma heeft nou niet bepaald een goed imago verkregen door geld te verdienen met het verkopen van opensource initiatieven. Men nam het niet zo nauw met GPL en de betekenis van Open Source.
Inmiddels zit Zarafa in een heel aantal distributies: Ubuntu, Fedora, Mandriva, Gentoo, ArchLinux (ok, in de AUR), OpenBSD.

Als je gepackaged wordt voor deze distributies in de eigen repo, dan zit het met open source en de licenties wel goed.

edit: terechte opmerking van NeoXP

[Reactie gewijzigd door gertvdijk op 24 juli 2024 08:27]

Zarafa zit bij ArchLinux in de AUR, dat zijn geen officiele packages die door ArchLinux onderhouden worden..
Ook debian is het aan het opnemen via het 'giraffe' project, en het is nu geport om op QNAP te draaien. De aanpassingen om het met freeBSD te doen zijn onderhanden.
Een voorganger zou ik het niet noemen. Het Exchange4Linux initiatief is volledig achter gelaten door hen, en Zarafa kom voornamelijk uit de hoek van Connecttux (100% Delft, NL) , welke met de TeamLinkServer qua kennis en kunde de grondleger voor het Zarafa van vandaag is. Het Duitse initiatief als het ware, wisselde van spoor en ze vertegenwoordigen tegenwoordig Zarafa in Duitsland en omstreken zeer succesvol. Het Zarafa Collaboration Platform wordt bijna geheel in Delft ontwikkeld en onderhouden :) .
Overigens, eveneens geschoeid op vergelijkbare leest is het (ondertussen) product van VMware genaamd Zimbra. Het leuke aan...
Klopt - de Zimlets zijn gewoon gaaf. Maar Zarafa is gelukkig inmiddels ook (mede met hulp van partners en de community) flink aan de weg aan het timmeren om meer te zijn dan 'slechts' een perfecte vervanger voor Exchange.

Zeker de webapp is er IMHO (vanuit mijn gebruikersperspectief) 1 om naar uit te kijken. De lijst met uitbreidingen hierop is nu nog harstikke karig (logisch, het ding is nog niet eens beschikbaar), maar ik heb goede hoop dat deze lijst in afzienbare tijd heel erg veel langer zal worden zodra hij uit is, te beginnen met al het moois dat al beschikbaar was voor de huidige webaccess.

Toegegeven, dit haalt het nog niet bij het aantal Zimlets dat beschikbaar is, maar geef het wat tijd. En help mee als je coding skills het toelaten :D

Straks staat er een product van Nederlandse bodem dat op veel vlakken verder gaat dan Exchange èn Zimbra! En nog open source ook... Wat wil je nou nog meer? 8-)

edit:
Blijft lastig, UBB ;)

[Reactie gewijzigd door iGadget op 24 juli 2024 08:27]

Wat ik alleen niet snap, is dat ze enerzijds die mailserver als virtual appliance aanbieden, maar anderzijds moet je voor de beheerserver een werkende linuxbak hebben :?
Denk dat je een aantal zaken door de war haalt.
1. Z-Admin is beschikbaar als volledige virtual appliance (dus inclusief Linux server)
2. Daarnaast is Z-Admin ook te installeren op een losse (eventueel virtuele) Linux doos.
Z-Admin haalt dan alle benodigde pakketen (Zarafa + dependencies + MTA + AV + Antispam etc. etc.) zelf binnen en installeert en configureert ze. Daarna kun je via de webinterface de boel naar hartelust tweaken (dit geldt overigens ook voor de appliance).

Dus je hebt niet persé een werkende linuxbak nodig, als je genoeg hebt aan de appliance.
Ok, dat had ik dan niet goed begrepen. Ik had begrepen dat Z-admin een pakket is dat je op een linux-server moet installeren. Maar Z-admin is dus eigenlijk een schil om Zarafa heen die het leven wat makkelijker maakt.

Dat is dus gewoon retecool :+
als in een esx server bedoel je? als je deze hebt draaien kun je hem toch gewoon daarna via een webportal benaderen? snap je niet helemaal...
Ik hoorde wel dat de admin interface nog niet geschikt is voor multi-tenancy, dus ik heb het nog niet geprobeerd. Iemand al ervaring?
Klopt. Voorlopig zit multi-tenancy ondersteuning nog niet in Z-Admin. Men richt zich voorlopig op de kleinere omgevingen. Maar wellicht komt het nog in een toekomstige versie. Bovendien - heel Z-Admin/Yaffas is open source, dus de dooddoener aller tijden bij dit soort zaken geldt hier ook weer: patches welcome ;)
Eerlijk gezegd: het zal tijd worden.
Het heeft me altijd verbaasd dat Zarafa zolang zonder fatsoenlijke beheerinterface is gebleven. Onze mailadmin (deeltijdrol ;) ) zal ze dankbaar zijn.
Tja, als wat meer advanced Linux system admin zit ik niet bepaald te wachten op een dergelijke beheerinterface. Wel is het hiermee heel wat toegangelijker geworden en dat is heel waardevol.

Overigens doet Z-Admin meer dan alleen Zarafa beheren; het kan ook (voor een groot deel) je MTA (Postfix) configureren.
Ik verwacht dat de ware sysadmin altijd vanaf cli zal werken :D

Voor MKB, onderwijs, kleine zorginstellingen etc is dit initiatief potentieel drempelverlagend.

Potentieel, omdat ik nog geen review heb gelezen. Ik hou me aanbevolen.
Kunnen ze net zo goed de Hosted variant gebruiken ;)
Nog eenvoudiger, geen investeringen, geen zorgen om de backup etc.
Anoniem: 149075 @Batje423 november 2011 14:56
Waarom ? Ik schrijf ook mijn eigen panels omdat ik te lui ben....

Ja... zit net in een MySQL tabel een mailbox aan te maken... die gaan we dus even automatiseren.

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.

(zegt net dat die panels van die bedrijven altijd zo goed zijn... ze bieden een oplossing voor iets wat per bedrijf vaak verschilt.)
in veel gevallen draaien mailservers op een dedicated server, dus naast cli en een webinterface is er niet veel keus ( X11 over ssh, maar dan bloat je je server )

K heb veel goed nieuws gehoord over zarafa, heb t echter nooit uitgeprobeerd, want courrier en postfix zijn voldoende voor m'n klanten... (geen AD nodig voor t beheer..)
Misschien toch maar es op een vm uitproberen..
Een dedicated server ja, maar tegenwoordig toch vaker op een virtual server? Vandaar ook dat Varafa als virtual appliance te halen is. Als het goed is, betekent dat dat je em als geheel in je ESX, Xen, Parallels of wat dan ook server kan importeren.

Een semi-dedicated server dus :)
Jammer dat het nog niet voor RHEL6 aanwezig is. Hoop dat hij daar snel voor gebuild wordt. En voor de nieuwste versie van Zarafa (7.0.3)
t zou mooi zijn iets als dit als appliance uit te brengen, dan maakt het niet uit welk on mensen hebben... als ze suse ondersteunden was dit ook zo gebouwd met susestudio.com :-)
Ik gebruik nog altijd veel Kerio software voor mailoplossingen voor Linux. Goede ondersteuning en prima performance. Filebases backups en archiving volledig ingebouwd. Een genot om te beheren.
Anoniem: 151857 24 november 2011 13:11
Zozo een microsoft active directory.....
Zullen we daar even: "een willekeurige ldap server" van maken? Microsoft AD is echt niet het enige dap product op de wereld...
Kerio, het kreupele mailsysteem voor MKB, dat Kerio?

Zarafa is toch wel wat verder dan Kerio, kan ik je uit eigen ervaring mededelen :)
Ik weet niet met welke Kerio jij ervaring hebt, maar het werkt tegenwoordig prima. Super makkelijk te beheren, en gebruikt weinig resources.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.