'Nieuw Android-apparaat krijgt anderhalf jaar updates'

Google wil dat apparaten met Android in ieder geval anderhalf jaar lang nieuwe Android-versies krijgen. Het werkt daarvoor samen met onder andere HTC, Samsung en Motorola. Nu is het nog onduidelijk hoe lang devices updates krijgen.

Android-logoElk nieuw Android-apparaat zal, als het aan Google ligt, in ieder geval tot anderhalf jaar nadat het in de winkel lag, updates krijgen. Dat maakte het bedrijf bekend op zijn Google I/O-developersconferentie.

Het internetbedrijf werkt daarvoor samen met alle grote makers van Android-smartphones: HTC, Samsung, Sony Ericsson, LG en Motorola. Ook Amerikaanse providers werken mee. Verschillende makers van Android-tablets, zoals Acer, Lenovo en Asus, lijken zich nog niet bij het samenwerkingsverband te hebben aangesloten.

Op dit moment is het vaak nog onduidelijk hoe lang een telefoon updates naar nieuwe Android-versies krijgt. Overigens vervalt de 'update-garantie' als een apparaat een bepaalde, nieuwe Android-versie niet meer aankan, meldde Google.

Of de plannen ook tot gevolg hebben dat updates op een andere manier worden uitgerold, is onduidelijk. Op dit moment zijn, afhankelijk van het apparaat, de fabrikant of telecomprovider verantwoordelijk voor het uitrollen van updates. Dat heeft tot gevolg dat er zeer veel tijd, soms zelfs een jaar, kan zitten tussen het uitkomen van een nieuwe Android-versie en de daadwerkelijke update voor een eindgebruiker.

Door Joost Schellevis

Redacteur

10-05-2011 • 20:01

120

Reacties (120)

120
119
75
7
0
0
Wijzig sortering
Dat is heel mooi nieuws voor androidgebruikers.
Aangezien dit plannen zijn komt wat dat betreft het mij wel goed uit dat ik nog even aan mijn contract vast zit, zodat hopelijk deze plannen werkelijkheid zijn tegen de tijd dat ik aan een nieuwe android toe ben =)

Ben overigens wel benieuwd hoe ze dit gaan doen. Door bijv. een skin bovenop android te draaien ipv integreren?

[Reactie gewijzigd door naveci op 23 juli 2024 11:13]

Anoniem: 390875 @naveci10 mei 2011 20:11
Dat is heel mooi nieuws voor androidgebruikers.
Of niet?

Nu is er onzekerheid - dat is niet fraai, natuurlijk.

Aan de andere kant geeft dit fabrikanten ook houvast om na 1.5 jaar te zeggen "koop maar een nieuwe" - of je 'oude' mobieltje nieuwere updates kan draaien of niet.

Tevens is de clausule -
Overigens vervalt de 'update-garantie' als een apparaat een bepaalde, nieuwe Android-versie niet meer aankan, meldde Google
- ook op die manier te bekijken.

Stel een update gaat gebruik maken van nfc voor bepaalde nieuwe features. Jouw 'oude' mobiel heeft geen nfc. Betekent dat dan dat jouw 'oude' mobieltje de nieuwe versie niet aan kan? Of kan je stellen dat het beste de nieuwe update aan kan, maar geen gebruik zou kunnen maken van de nfc-features?

Zo kan van alles wel aangehaald worden om te zeggen dat een 'ouder' mobieltje een update niet aan zou kunnen.

Hopelijk komt daar nog wat meer duidelijkheid over - maar voorlopig zal XDA-dev wel populair blijven.
XDA-dev zal altijd populair blijven voor overclocks, wat tweaks, en dat soort dingen. Het gaat niet alleen om nieuwe android-versies naar oude toestellen brengen, maar ook verbeteringen aan de huidige.

Maar zoals Segura is een "hardware-tekortkoming" niet iets als NFC, of een front-facing camera. Die features zullen dan gewoon niet werken. Die tekortkomingen zullen eerder zijn dat ze geen GPU hebben(wildfire bijvoorbeeld) en daardoor geen Ice Cream Sandwitch kunnen draaien omdat hij dat gewoon niet trekt.

High-end toestellen zoals de HTC Sensation en SGS2 kunnen over een jaar nog goed meedraaien, en als die 18 maanden ook voor die toestellen geld verwacht ik dat over 18 maanden daar gewoon nog een update aan gegeven wordt.
Ik denk niet dat wat je hier noemt een grote beperking zal zijn. Een toestel als de Wildfire kan in een uitzonderingspositie worden geplaatst wanneer er een update verschijnt voor alle android toestellen. Bovendien zou zo'n Wildfire tegenwoordig niet meer gemaakt worden: de meest budget-androids hebben nu een GPU, volgens mij was de Wildfire een jaar geleden echt een uitzondering. Als de GPU meer belast gaat worden met taken die de last van de processor moeten verlichten in het Android OS dan zullen de producenten vanzelf die GPU in alle gevallen gaan implementeren. Ik denk dat er niet veel meer voorbeelden zijn van dezelfde aard als de aanwezigheid van een GPU: front-facing cameras, NFC, etc. zijn features die niks te maken hebben met de kern van het OS.

Toch ontken ik niet dat het zeer lastig worden mocht Google dit willen toepassen: Google moet zich toe gaan leggen op het schrijven van drivers voor hardware van verschillende smaken. Dan moet Google met een lijst van toegestane onderdelen komen om het zichzelf te vergemakkelijken (bijvoorbeeld de verplichte 1Ghz Snapdragon bij WP7). Firmwares kunnen bovendien niet drivers bevatten voor alle mogelijke hardware: de omvang zou te groot worden om op het interne geheugen te passen. Er zou dus ook een detectie moeten komen van welke drivers exact nodig zijn voor het specifieke toestel, net als bij Windows gebeurt.

Het is in theorie niet onmogelijk, maar ik zie het in de nabije toekomst niet gebeuren. Ook om het eerder genoemde argumenten dat fabrikanten hun telefoons maar al te graag snel 'afschrijven'. Android is bovendien begonnen als een open platform dat door iedereen gebruikt kan worden, het toepassen van eigen skins/features wordt bemoeilijkt wanneer er een centraal update-systeem komt.
Er zijn telefoons die geen NFC-chip hebben, maar wel android 2.3.3 update hebben gekregen. Uiteraard werkt de NFC functionaliteit niet.
Ik denk dan eerder als in, een HTC Hero die wellicht Icecream Sandwich niet aan kan.
Dat zou een erg mooie belofte zijn, echter moeten er wel afspraken gemaakt worden over hoe lang een update op zich mag laten wachten.
Sommige fabrikanten willen bijvoorbeeld best anderhalf jaar lang updates uitbrengen, maar als dat betekent dat je na anderhalf jaar pas je eerste update krijgt die ondertussen al een jaar oud is dan zit ik daar ook niet op te wachten.
Als het betekent dat elke Android versie die binnen anderhalf jaar uit komt ook op de telefoons moet verschijnen maar dit vervolgens ook weken, zo niet maanden, mag duren dan is het ook niet fijn.

Het zou al enorm schelen als het OS zelf niet door eindfabrikanten aangepast mag worden op zo'n manier dat het updaten met stock software niet meer mogelijk is. Sense zou bijvoorbeeld echt een schil moeten zijn die over Android heen ligt maar waarbij de core van Android wel geupdate kan worden en nieuwe features dus wel beschikbaar kunnen komen.

Ik ben zelf al overgestapt naar custom roms, dan krijg je tenminste sneller nieuwe features en voelt het OS gewoon een stukje meer aan als 'af'.
Ik vind helemaal niet dat een fabrikant dit verplicht is. Dat het een selling point is kan ik mij voorstellen, maar je koopt de telefoon 'as is' Ik vind het 'moeten hebben' van updates eigenlijk nergens op slaan... Of mis ik argumenten?
Anoniem: 1322 @RielN10 mei 2011 23:10
Verkijk je niet op security problemen en bugs. Zo zijn nu nog bijzonder veel mensen die sms problemen hebben. Dit is natuurlijk ook een doorn in het oog van Google:
nieuws: Google gaat sms-bug in Android oplossen

Persoonlijk vindt ik dit 1 van de sterkste punten van Apple. Je koopt nu een toestel en weet zeker dat je de komende 2 jaar alle updates kunt draaien. Ook geen gezeur over welk toestel dit wel of niet krijgt en custom roms.

Als Google dit voor elkaar krijgt heb ik een reden minder om weer een iPhone te nemen.
Dat klopt niet. Je kunt nu nog een 3GS kopen, maar die krijgt echt niet meer alle updates over 2 jaar. En Apple geeft daarnaast ook nergens een garantie dat dit wel zo is.
Ik kan daar nog een voorbeeld bij geven. Ik kocht in november een iPod Touch 8GB. Dat is er eigenlijk al 1 van de 2de generatie die ze verkochten tot de nieuwe met camera uitkwam. Die oude iPod Touch 8GB kan al sinds een aantal maanden de laatste firmware niet meer draaien. Niet echt een gemis vind ik, maar de support was dus geen "jaren". In januari was mijn laatste firmware update. Akkoord ik heb een oud model gekocht, maar het lag toch nieuw in de winkel, dus de stelling bij een Apple heb je gegarandeerd 2 jaar updates gaat echt niet op.
PaT Moderator Mobile @MacPoedel11 mei 2011 07:39
Daarop voort bordurend, vanaf welk moment gaat Google rekenen voor die 1,5 jaar aan updates? Ik gok dat dat zomaar is vanaf het moment dat het toestel in de winkel ligt. Koop jij nu bijvoorbeeld een Desire S of Galaxy SII dan kan je dus wel zo'n 1,5 jaar vooruit. Koop je echter nu een 'oude' Desire of Galaxy S, dan zal daar niet vanzelfsprekend nog 2 jaar een update garantie op zitten.

Het lijkt me dan wel zo eerlijk als de fabrikanten ergens op de verpakking of desnoods bij de specificatie gaan zetten "gegarandeerde Android updates tot <datum>. Dan weet iedereen aan toe is.

Daarnaast lijkt het me een aardig verkoop argument. Als consumenten door een Mediamarkt slenteren voor een nieuw mobieltje zien ze die tekst en denken mogelijk "maar die Galaxy SII heeft nog updates tot 2013! en die Galaxy S maar tot dit jaar (bij wijze van spreken).

Langzaam maar zeker zie je ook dat Google wat zaken aan het uniformeren is in Android. De vrijheid die het OS biedt, is in mijn ogen altijd ook de grootste bedreiging geweest. Mensen willen weten waar ze aan toe zijn en willen niet uit moeten zoeken of toestel X versie Y van Android nu wel of niet zal kunnen gaan draaien.
Met deze zet is er een stukje extra zekerheid voor de klant, zodat die mogelijk voor zijn volgende toestel weer voor Android kiest.
Misschien naast besturings systeem ugrades ook servicepacks aanbieden op oudere besturingssystemen en eventueel security updates.

Helaas is de telefoon hardware niet zo gestandaariseerd als de pc hardware waar we op draaien.
Wat wel zo gewild is keuze in fabrikant en besturingssysteem (meeste dromen zij bedrog athans nu nog wel voor mobile devices).
Dan weet je dat je alle updates krijgt tot de volgende iphone uit is, dan krijg je een jaar beperkte upgrades en daarna mag je blij zijn als je ze nog krijgt.
Niet dat android beter is maar als je je android hackt kan je er wel beter zelf ee nhand in houden, een va nde voornaamste redenen voor mij om naar android te gaan (en waarom ik windows mobile zo fijn vond).

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 23 juli 2024 11:13]

Ja dat mis je, ten tijde dat een telefoon niets meer was dan een telefoon en sms klopt het. Maar de telefoons van tegenwoordig zijn meer kleine computers dan telefoon. Of vindt ie dat als je een pc koopt met windows dat dat ook as-is is? En dat je dan ook niet mag verwachten dat je updates krijgt?
Ah, maar daar ga je de fout in. Computers worden namelijk altijd al as-is geleverd en mag je geen updates verwachten.

Als je bv een Acer laptop koopt, is het as-is en zal Acer er niks meer aan doen. Wil je een update? Dan moet je die zelf halen bij de maker van de software (bv direct bij microsoft). Acer doet daar niks mee. Acer levert immers enkel de hardware (en misschien wat custom software).

HTC levert net als Acer enkel de hardware (en misschien wat custom software). Maar omdat het een mobiel is mag het ineens niet meer as-is zijn en moet de hardware fabrikant alle verantwoordelijkheid nemen voor de software?
@ Myrdreon
Daar ben ik het niet met je eens:

bv HTC én Google leveren sámen de hardware en software. Er is op moment van aankoop geen alternatieve software op dat specifieke hardware. De (gemiddelde) koper kan ook niet later gemakkelijk andere software erop zetten zoals bij een pc/laptop. De hardware upgraden gaat ook niet makkelijk; in de meeste gevallen zelfs onmogelijk (ext opslaggeheugen zie ik niet als upgrade v/h apparaat)

M.a.w. de leverancier(s) is/zijn wel verantwoordelijk voor een goed werkend smartphone, wat bij een smartphone bijna nooit lukt (bugs e.d.). Ten aanzien van dit aspect mag een koper updates v/h software verwachten. Daarnaast is het verdienmodel van as-it hardware/software niet meer concurrerend t.o.v. iOS of zelfs Symbian.

Het lijkt mij zelfs logisch dat Google dit heeft aangekondigd; om simpelweg te kunnen concurreren met iOS van Apple. Daar Apple alles in-huis bepaalt, moet Google dit afstemmen met hardwaremakers en dit eenduidig naar consumenten toe communiceren. Dit is precies wat er aan de hand is met dit bericht.
Het nadeel is volgens mij nog dat er tegenstrijdige belangen aanwezig zijn in het in dit model; Android-hardware-makers moeten niet alleen tegen iOS concurreren, maar ook tegen elkaar. Waar iOS/Apple maar 1 á 2 apparaten moeten updaten, moet Google Android-hardware-makers, die elkaar beconcurreren in het gareel houden in de 'oorlog' tegen iOS en andere OS-sen.
Natuurlijk ook niet onbelangrijk zijn de belangen van software update en het verkoop van nieuw hardware die elkaar tegenwerken. Het lastigste hierbij vind ik dit:
Stel dat je als fabrikant je toestel goed up to date houdt. Je weet nog steeds niet zeker of die specifieke consument daarna nog wel een Android-smartphone van jouw koopt; Ondertussen staan de andere Android-smartphone-makers ook niet stil. Apple heeft hier géén last van.
Het is gewoon lastig om de juiste balans tussen al deze belangen te vinden.

Ik zie dit metafoor: HTC-soldaat trekt samen met Samsung- en LG-soldaat ten strijde tegen Apple-soldaat, onder leiding van Google-generaal. Het HTC-soldaat weet niet zeker of hij e.v.t. zelf geraakt wordt door een Apple-kogel of die van een (verdwaalde) Samsung-kogel. Apple kan zich permitteren om in het wilde weg te schieten, zolang hij maar op dat Android-legertje schiet. Het liefst schiet hij natuurlijk de Google-generaal neer, maar dat is ook niet makkelijk hihi :)

edit: - typo's
Windows Phone voor het gemak er maar niet bij betrokken.

[Reactie gewijzigd door vinnixx op 23 juli 2024 11:13]

Anoniem: 28884 @Xanaroth11 mei 2011 07:59
Staat tegen over dat een PC niet Gelockt is, En je dus inderdaad de optie hebt om te updaten of zelfs een kompleet ander OS erop te zetten.

Als we dan naar de grootste krimineel kijken op dat gebied. Motorola met hun 1024Bit RSA key op de bootloader. Waarbij ik dus geen enkele optie heb om te updaten of te wijzigen, Dan ja verwacht ik, Sterker nog eis ik van de fabrikant updates.
Eigenlijk moet het OS zo gebouwd worden dat de Android versie met gemak geupdate kan worden naar een nieuwere versie zonder dat de fabrikanten hun skins hoeven te vernieuwen. Uiteindelijk zullen ze het wel moeten optimaliseren naar de nieuwere Android versie maar ik krijg liever binnen een korte periode een update naar 2.3.4 en na 2 maanden een update van HTC Sense dan dat ik 2 maanden moet wachten op 2.3.4 icm de nieuwste HTC Sense.

Ik snap dat dit voor de programmeurs best lastig zal zijn :P Toch zou het ideaal zijn hehe
Ja dat weten jij en ik maar de fabrikanten denken er anders over. In deze kapitalistische maatschappij waar het in het economisch belang is van bedrijven om producten van beperkte levensduur te produceren zie ik dat nog niet gebeuren. Ze willen je over twee jaar immers weer een nieuwe verkopen.

Ik denk dat we vast zitten aan modellen die gejailbreaked worden en we zelf kunnen updaten. Doe je ook nog eens iets voor het millieu.
ja maar aan de andere kant is de beste klanten binding nog altijd goede service bieden. Dit werkt in ieder geval het langste. Een tevreden klant maakt reclame voor je en komt ook terug.

Maar even on topic het is wel super als dit werkelijkheid wordt. Nu is de houdbaarheids datum van telefoons toch wel heel erg kort als je kijkt naar een populair toestel als de desire. Veel mensen hebben hem nog geen jaar krijgen als het goed is nu binnenkort de laatste update maar het is wel afwachten geblazen terwijl de hardware het best aan zou kunnen. Misschien niet alle features die wel op nieuwe telefoons zitten maar toch.
Maar een heeeeel tevreden klant komt nooit meer terug (aangezien hij 10 jaar verder kan met zijn huidig materiaal). Dat is wat Durandal wil zeggen. Als je oude apparaten updates gaat geven, is er al eén argument minder om nieuwe te kopen.
Klopt, maar _als_ je updates geeft aan oude apparaten is dat _wel_ een argument om de volgende keer (welliswaar wat later dan) weer een apparaat van diezelfde fabrikant te kopen.

Als voorbeeld: Ik heb nu een Motorola Milestone en de 2.2.1 update draait daar zo brak op en ik heb er zolang op moeten wachten, dat mijn volgende foon 100% zeker geen Motorola wordt.
De Desire is niet zo'n goed voorbeeld, die is in Februari 2010 op de markt gebracht en krijgt binnenkort nog een update zoals je zelf zegt. In augustus zou de 1,5 jaar om zijn.
Echter zit je ook met integratie van de drivers, optimalisaties voor de specifieke hardware, etc.

Als het alleen om de skin een paar fabrikant specifieke widgets/apps zou gaan zou het het een stuk makkelijker maken om het daadwerkelijke OS/Framework los te koppelen van de fabrikant specifieke uitvoering. Maar dan krijg je eerder een soortgelijk model als dat van Windows Phone 7, waarbij de fabrikanten aan hele specifieke hardware gebonden zitten.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 23 juli 2024 11:13]

Bij de oude (generatie RAZR) Motorola telefoons zat dat goed in elkaar: daar waren firmware, providerdata en userdata onafhankelijk van elkaar te updaten.
Het zal rap bergafwaarts gaan met het customizen van Android door fabrikanten (zo ook met HTC Sense). Dit ten behoeve van de steeds grotere controle die Google wil op Android.
Wel zo ironisch, dat zogenaamd "open" zijn, maar wel van de hardware partners eisen dat alleen Google Services erop mogen draaien.
Misschien heel mooi nieuws, maar toch is 1.5 jaar ook wel erg kort.
Heb het idee dat m'n samsung galaxy s nog wel een jaartje of drie-vier meekan (batterijtje uitgezonderd) als samsung de moeite zou nemen de nieuwste android updates ook langer dan 1.5 jaar na laatste winkelverkoop nog uit te brengen (officieel dan he;)

Maar je kunt op je vingers natellen dat ze dat natuurlijk nooit zullen doen waardoor ik tóch over een jaar weer voor een nieuwe telefoon zal moeten gaan als ik een beetje bij wil blijven (en dat wil ik als tweaker) ondanks dat de hardware/architectuur misschien best nog wel zou kunnen..

(Ondanks dat android me prima bevalt, denk ik dat wp7 tegen die tijd ook wel mooi werkt, ga ik die eens testen....)

[Reactie gewijzigd door AugmentoR op 23 juli 2024 11:13]

Als tweaker root je dan je toestel zodat je na die 1,5 jaar zelf kan kiezen welke updates je neemt.
De gemiddelde consument neemt na het aflopen van het contract van 1 of 2 jaar toch een nieuwe...
Niet echt, de meeste mensen kopen het apparaat niet direct na introductie maar een half jaar later. Daarnaast heeft men vaak een twee jaar contract bij de operator. Dus bijna de helft van de tijd datde eerste eigenaar het toestel bezit wordt er aan ondersteuning gedaan. En dat ondanks dat smartphones allesbehalve vlekkeloos werken. In mijn ogen is allesonder de drie jaar dus gewoon slecht te noemen. Laat men eerst maar eens een product werkend maken voor men de ondersteuning stopt.
Vind anderhalf jaar eigenlijk nog best wel kort. Zeker omdat de meest telefoons dan nog zeker niet afgeschreven worden. Zeker als de meeste abonnementen 2 jaar duren.

Anderzijds wel netjes van google dat zij zich dit probleem op de hals halen, want er zit nog behoorlijk wat verschil meestal tussen verschillende telefoons (zelfs 2 verschillende telefoons van de zelfde fabrikant)

Ben verder ook wel benieuwd waar de definitie van "een versie niet meer aan kunnen" ligt, want meestal zitten er geen hardwareissen aan android
Google gaat 1 keer in het half jaar een update uitbrengen vanaf nu.
Dus dan is het juist handig anderhalf jaar.
Want na die 2 jaar kan je een nieuwe telefoon krijgen.
En je wil ook niet dat de hardware van bepaalde telefoons de software tegenhoud voor kwaliteit updates.

Anderhalf jaar is gewoon een goede mooie grens!
Anoniem: 347770 @Joostje12310 mei 2011 23:13
is het anderhalf jaar na aanschaf of anderhalf jaar na het uitkomen van het model telefoon?
Als je een abonnement heb van 2 jaar en na een half jaar krijg je geen update meer omdat jouw type bij aanschaf al een jaar in de markt was dan schiet het nog niet echt op.
Anderhalf jaar na het uitkomen mag ik hopen voor de fabrikanten, mensen kunnen jaren na release alsnog een bepaald model kopen (nokia's van 10 jaar oud zowat duiken nog altijd in winkels op).
Vind ik ook, in het ergste geval zit je dan 5 maanden met een iets oudere android-versie en dat lijkt me niet zo'n heel groot probleem. Zeker niet als je erbij neemt dat er abbo's zijn die je al laten verlengen 2-4 maanden voordat je abbo is afgelopen.
Anoniem: 364852 @Joostje12310 mei 2011 20:16
Ook al kan je na 2 jaar een nieuwe telefoon krijgen, dan nog is een update fijn. Dan kan je je huidige beter verkopen of gewoon houden en voor een sim-only gaan.
Je kunt na 2 maanden een andere telefoon krijgen. Duh. En ik neem *altijd* een sim-only-abo. Ik koop mijn mobiels om minstens 3 jaar mee te gaan. Zeker de huidige generatie is over 3 jaar nog steeds prima capabel om smartphone-dingen mee te doen, dus ik zie geen reden waarom ik genoegen moet nemen dat de software al na 1,5 jaar geen updates meer krijgt. (en denk aan security patches!)

Nee, dit is weer de zoveelste reden waarom ik veel liever ga voor een OPEN systeem, waarbij ik zelf kan bepalen wat ik op mijn mobiel zet en wat ik ermee doen. (En nee, de meeste Android-toestellen zijn echt niet open. Onder OPEN versta ik een gedocumenteerde bootloader die mij in niets beperkt, zonder afhankelijk te zijn van de fabrikant en laat staan telco.)
Android zelf zal inderdaad wel meevallen. Maar HTC bijvoorbeeld levert graag zijn Sense Interface mee. Nu heb ik de exacte vereisten voor het draaien van deze schil niet gezien, maar de wat oudere mobieltjes zouden het nog wel eens flink 'moeilijk' kunnen krijgen met Sense 3.
Directeur HTC Benelux heeft zelf gezegd dat die nieuw Sense 3 (die voor Sensation) dual-core materiaal is, alhoewel die op XDA wel geport is naar DHD.

Maar de wildfire heeft bijvoorbeeld bij de 2.2. update een oude versie van Sense gekregen, omdat hij een nieuwe gewoon niet aan kon. Dan kan je dus toch updates geven met Sense die goed draait, zonder al te veel lag. Natuurlijk mis je dan de nieuwste functies, maar dat moet je van een wildfire ook niet verwachten.
2.3 heeft hij volgens mij al :) Maar inderdaad, dr is een groot verschil tussen Android en de meuk van de fabrikanten :P

Ook werkt Sense 3 prima op de DHD HD (op de huidige resolutie na maar ik heb vernomen dat ze bijna klaar zijn met een stabiele port)

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 23 juli 2024 11:13]

De vraag is wel of die dual core eis die Mark Moons twitterde een technische of een commerciële beperking is. Ze willen natuurlijk wel nieuwe toestellen verkopen.
Vind anderhalf jaar eigenlijk nog best wel kort. Zeker omdat de meest telefoons dan nog zeker niet afgeschreven worden. Zeker als de meeste abonnementen 2 jaar duren.
Daar heb je gelijk in. Maar ja anderhalf jaar is beter dan niets. Bovendien haal je die anderhalf jaar niet als je een toestel koopt wat al een tijdje op de markt is.
Anoniem: 248079 10 mei 2011 20:06
Fantastisch. Dit was toch een van de grote pluspunten van iOS ten opzichte van Android. Androidtoestellen kregen vaak wel updates, maar dikwijls bleef het vaag of die er gingen komen of niet en moest je het er een beetje op wagen. Dit nieuwsbericht biedt toch een pak mee zekerheden.

PS: sorry dat ik hier weeral apple bij betrek
Nou, dat valt reuze mee en heeft niks met Apple te maken. Op mijn SGS kreeg ik ook al 2 maal een Android Update in een paar maanden tijd. Ik moet het nog zien dat Apple een update uitbrengt voor zijn OS dat op een ander merk telefoon draait. ;)

Sinds 2 weken heb ik een Nexus en dan is het helemaal niet meer de vraag of het vaag is of niet. Heb een week na aanschaf een OTA van 2.3.4 gekregen van Google. Niks vaag. :)

Zelf vind ik 2 jaar nog iets mooier. Gezien de tijd van abo's en het Nederlands recht van garantie (2 jaar).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 364852 op 23 juli 2024 11:13]

Dit heeft zeker wel wat met Apple te maken. Het is heel fijn dat jouw SGS zo goed geupdate wordt, maar wat nou als ik morgen een LG koop? Of overmorgen een HTC? Kan je me dan garanderen hoe vaak ik updates krijg? De HTC Legend is bijv. na een jaar al min of meer afgedankt.

Bij een iPhone had je zekerheid, bij een Android-toestel niet. En nu dus wel. Hele goede zaak dit. :)
Anoniem: 364852 @TMC10 mei 2011 21:23
Wat heeft het dan met Apple te maken? Android is open en voor elke fabrikant vrij om te gebruiken. Leuk dat er nu zekerheid komt met updates maar dat heeft helemaal niets met het gesloten Apple te maken die alles bepaalt voor je en waarbij niemand iets mag gebruiken of veranderen.

En bij de Nexus had je ook die zekerheid. Het pure Android met updates was dan ook de reden voor mij om de Nexus te nemen. Die zekerheid was er toen ook al. Alleen voor de rest nog niet. En nu wel en dat dat een goede zaak is ben ik sowieso met je eens. :)
Misschien is het niet hoevaak maar hoelang, ik heb na ongeveer 2 jaar nog een major update voor mijn iPhone gekregen. (Van 2.x naar 3.x naar 4.x)
Anoniem: 145867 @ZpAz10 mei 2011 21:48
Was dat niet de 3G? Waarbij dus amper nieuwe functies bijkwamen en het OS struikelde over zijn eigen hardware. Hij liep toen bij die 4.X update als stront door een nauwe trechter.
Vond die update net ff te ver gaan. Het had geen nut. Zo zijn vaak de updates voor nieuwe functies. En dus niet omdat deze mobiel slecht loopt of bugs heeft.
Dat is Apple's met Android's vergelijken. (appels met peren) :)
Hetgeen dat Apple een zeer beperkt aanbod heeft van hardwarematige verschillen heeft in de beperkte range van modellen en ook nog ontwerpen van OS en hardware inhouse doet.

Waar Android OS door google wordt ontwikkeld en een veel groter scala aan telefoons met verschillende hardware ondersteund die door andere fabrikanten worden ontwikkeld.
Wat een klein klusje een stuk groter maakt en dus ook veel meer geld kost.

Je kan vereisen dat na lancering van een model telefoon dat er 1,5 jaar verplicht drivers voor nieuwere operation systemen worden ontwikkeld.

Zelfde als dat je een printer koopt en verwacht dat de fabrikant zoorgt dat je je printer ook nog kan gebruiken bij een upgrade naar een nieuw os xp naar w7 (uitzonderingen daargelaten maar bij pc hardware is 3-4 jaar wel acceptabel).

Edit:wat typo's verwijderd (gooi engels en nederlands nogal door elkaar)

[Reactie gewijzigd door Feraturion op 23 juli 2024 11:13]

Het is gewoon een goed voorbeeld, iedereen heeft zijn eigen voorkeuren met betrekking tot een OS, maar wat zowel Apple als Microsoft goed voor elkaar hebben is het updaten van hun telefoons. Bij Apple komt dit natuurlijk omdat er geen verschillende versies zijn. Of je hebt de zwarte of je hebt de witte, veel ingewikkelder wordt het niet. Zolang het OS nog op de oude processoren kan draaien worden die ook gewoon geupdate.
Microsoft zelf heeft besloten het fabrikanten niet toe te staan om telefoons aan te passen op ingrijpende wijze, hoewel dit niet altijd ideaal voor fabrikanten zorgt het er wel voor dat updates vlot gebeuren.
Android zit eigenlijk in dezelfde situatie, het minpunt is dat HTC Android en Samsung Android (:P :P :P) niet hetzelfde zijn als Stock Android ;)
Welkom in de wereld van het vroegere Windows mobile. Te veel verschillende hardware en te feel customizing...
Google had daar al van kunnen leren.
Google heeft er van geleerd. Nu de telefoonfabrikanten en providers nog.
Hoezo leren, wou je zeggen dat je graag had gezien dat het marktaandeel nog harder groeit? Dan blijft er van de concurrentie helemaal niks over...
Het is heel mooi dat Google een update-garantie van 1.5 jaar geeft, maar als de hardware het niet aankan vervalt de garantie (wat op zich natuurlijk best logisch is).

Maar als deze garantie er niet zou zijn is het bijna altijd toch wel mogelijk om de update op je telefoon te krijgen, met behulp van custom rom's enz.
Niet elk mens is zo handig als de tweakers hier.
Anderhalf jaar lang? Vanaf de release? Of aankoop, een groot verschil namelijk!

De HTC Desire is vanaf 7 april 2010 beschikbaar, dus dan zou er tot 7 oktober 2011 updates voor uit moeten komen. Maar dan is de vraag stel Google brengt een nieuwe versie van Android uit op 6 oktober 2011, 'moet' HTC dan alsnog een update uit brengen voor de HTC Desire?
Anoniem: 221425 @slaay11 mei 2011 08:45
Anderhalf jaar vanaf de release natuurlijk.
Je kan nu bijvoorbeeld nog een nieuwe G1 kopen, terwijl deze op 22 oktober 2008 gereleased is.
Het zou vreemd zijn als je als 'nieuwe koper' nog anderhalf jaar updates zou krijgen, en iemand die 22 oktober 2008 in de rij gestaan, ze al ruim een jaar niet meer krijgt...

Voorbeeld gaat overigens mank; het gaat in het artikel uiteraard over toestellen die in de toekomst gereleased zullen worden; niet over toestellen die er al zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 221425 op 23 juli 2024 11:13]

De ondersteuning is zeker mooi, alleen denk ik dat ze er een beetje te laat mee komen.

Aangezien iedereen al een Android Device heeft, en meestal in combinatie met een abbonoment van 2 jaar, dus iedereen loopt zijn/haar update mis.
Anoniem: 256386 @sh4rp8811 mei 2011 00:18
Het is nooit te laat.
Ik had liever 2 jaar gezien en de eis dat minimaal 2 nieuwe os updates dienen te komen. Gezien de vele telefoons die elk jaar uitkomen is het op een gegeven moment niet meer bij te houden. Goed das ook niet de klant probleem.
Ik ben van mening dat dit pas is overeengekomen omdat WP7 wereldwijd gelanceerd wordt. MS zorgt zelf voor de updates en is de klant van die irritante traagheid van de fabrikanten af.
Twee jaar zou mooi zijn, na twee jaar is een telefoon ook wel ver versleten. Daarna komen er meestal wel wat gebreken. Bij mijn vorige telefoon ook in het 3e jaar, die daarvoor ook.

Eigenlijk zou Google dat zelf op moeten kunnen lossen. Voor een telefoon zou het toch ook wel moeten kunnen dat de fabrikant de hardware en de drivers maakt en Google het OS. Dat dan een applicatie als Sense misschien niet meer werkt in een nieuwe versie is een risico maar dan zou je de default launcher kunnen gebruiken. Maar dan moet Google ook eindgebruikers gaan ondersteunen (net als Microsoft) en dat willen ze waarschijnlijk niet en ook de fabrikanten zullen wel blij zijn met de huidige situatie waar ze de software op hun toestel zelf in de hand hebben.
Ik denk dat heel veel gebruikers van Sense zeer onaangenaam verrast zijn als je opeens stock Android op hun telefoon krijgen na (bv.) anderhalf jaar. Veel mensen hebben nauwelijks een idee wat Sense is en wat Android, met als gevolg dat veel functies niet meer werken, bv de HTC widgets of de HTC Dailer (veel beter dan de standaard Android versie, ongelooflijk dat je niet eens de eerste letters van een naam in kan toetsen als je iemand wil bellen). Niet updaten is dan beter dan zomaar stock Android erop gooien. De mensen die perse de laatste updates willen vinden die toch wel op bv XDA.
In een ideale wereld zou je eigenlijk gewoon de updates van Google kunnen downloaden en op je telefoon kunnen zetten... ik blijf dromen:p

OT: verder een mooie ontwikkeling dat Google hier eindelijk achteraan gaat want het is natuurlijk niet fijn dat als je een dure telefoon van 500,- koopt dat hij na 6-7 maanden al niet meer te updaten is.

[Reactie gewijzigd door Captain Obvious op 23 juli 2024 11:13]

Dat is het voordeel van Apple, geen hardware fragmentatie en dus snellere update. Goede zaak van Google dat ze dit nu aanpakken.
@fabrikanten en dan niet een halfjaar doen over de uitrol van de update naar je klanten.
Hardware fragmentatie is idd een praktisch probleem als Google zelf updates voor alle toestellen zou willen leveren. Maar je zou je in ieder geval nog kunnen voorstellen dat daar een praktische/technische oplossing voor te verzinnen is. Het echte probleem is dat de providers het simpelweg niet willen, die proberen jou namelijk niet een telefoon te verkopen, maar een abbo + allerlei diensten die jij dan gaat gebruiken (hopen ze). Allerlei zooi voorinstalleren, bepaalde functies uitschakelen of aanpassen, branding, verkapte ads & product placement, hoort er allemaal bij. Daarom bevalt Android ze tot nu toe ook zo goed.

Ik ben dan ook sceptisch dat dit in de praktijk ook echt veel effect gaat hebben. Ik denk dat fabrikanten en providers gewoon doorgaan met updates uitstellen en tegenhouden, en dan na 15 maanden 1 update uitbrengen en het voor gezien houden. Sowieso is het nogal vaag vanaf wanneer die 18 maanden gaan tellen, en of updates naar een 12 maanden oude versie ook prima zijn. In dat geval veranderd er helemaal niks namelijk en is dit slechts weer wat ketelmuziek van Google.
Anoniem: 403100 10 mei 2011 21:17
Koop gewoon een Nexus telefoon dan heb je alle updates als eerst en dan krijg je ook nog eens enorm veel updates. Als je nauwlijks of geen updates krijgt dan heb je vindt ik gewoon pech.(maar mijn medelijden heb je O-) )
Nou ik heb een N1 vodafone draai nog steeds op 2.2.1
Anoniem: 403100 @enmot10 mei 2011 22:16
Dan is er bij jou iets goed fout. Ik zou vragen aan Vodafone om hem te unlocken want dat is misschien het probleem. Dit doen ze na een paar maanden tot een jaar altijd gratis.
Onzin. De Nexus One die je van Vodafone kunt krijgen is een branded toestel. Dit betekent dus dat updates door Vodafone uitgebracht worden. Dit is dus helaas niet zo snel als Google.

Ik neem overigens aan dat je wel gewoon een ROM van de Nexus One van Google zelf kunt installeren als je de bootloader zelf unlockt (fastboot oem unlock dus). Dan ga je in sync lopen met de updates van Google.
Anoniem: 403100 @gday11 mei 2011 16:08
Excuus ik was daar niet van op de hoogte maar ik vindt het eigenlijk niet kunnen dat een nexus toestel maar 2 updates krijgt. :(
Ik heb zelf geen android telefoon, maar dit is een van de redenen waar ik me aan zou ergeren :P

[Reactie gewijzigd door Captain Obvious op 23 juli 2024 11:13]

Anoniem: 256386 10 mei 2011 20:06
Dat is juist voor sommige klanten een reden om over te stappen naar WP7.
Ik denk dat ze dat gewoon met de fabrikanten afspreken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.