Britse leger laat geuren toevoegen aan games

Het Britse leger financiert onderzoek aan de Birmingham University waarbij geuren aan simulatiegames worden toegevoegd. De games kunnen worden gebruikt voor trainingen en om het posttraumatisch stress-syndroom te voorkomen.

BioPac SDS100 scent delivery systemAan de 'school of engineering' van de Birmingham University worden onder leiding van professor Bob Stone simulatiegames voor het Britse leger ontwikkeld. Het onderzoek naar de games die Stone maakt wordt gedeeltelijk door het leger betaald. De nieuwste ontwikkeling is dat het team van Stone geuren toevoegt aan games, zodat ze realistischer worden.

Stone maakt daarbij gebruik van het Scent Delivery System van het Amerikaanse bedrijf Biopac, waarin acht capsules met was kunnen worden geplaatst waar geurstof in is opgenomen. Door via een compressor lucht over een capsule te blazen, komt een geurstof vrij. Biopac levert allerlei geuren voor het systeem, waaronder geuren die geschikt zijn voor de militaire simulatie die Stone ermee wil realiseren, zoals die van kruitdamp, geweervuur, verbrand rubber, afval, riool, sigarettenrook, urine en zweet.

Stone en zijn team gebruiken editors van bestaande games, zoals FarCry en Half-Life 2, om oorlogssituaties na te bootsen. Het team werkt aan software die op het juiste moment de geurcapsules moet aansturen. Zo hebben de ontwikkelaars een scenario gemaakt waarbij Britse troepen door een Iraakse krottenwijk lopen en waarbij de geur van het open riool invloed moet hebben op de beleving van de speler.

Het leger wil de software niet alleen gebruiken voor het trainen van soldaten die naar oorlogsgebieden worden uitgezonden. Het leger hoopt ook dat het teruggekeerde soldaten kan helpen die kampen met het posttraumatisch stress-syndroom. De eerste simulatie, die zeer waarschijnlijk in mei door het leger in gebruik zal worden genomen, is SubSafe, een virtuele reconstructie van een deel van een nucleaire onderzeeër uit de Trafalgar-klasse van de Royal Navy. De simulatie moet toekomstige opvarenden leren om te gaan met noodsituaties.

Het is niet voor het eerst dat een game wordt gebruikt om personeel te trainen. Begin 2008 maakte de NASA bekend dat het personeel wil trainen via een mmo. Eerder maakte de Nederlandse tak van Shell al de game 'Simshell'. In dit spel, dat rond de Unreal-engine werd opgetrokken, kon personeel worden getraind in het omgaan met noodscenario's op boorplatformen. Een maand geleden maakte het Britse University of Warwick Digital Lab bekend dat het werkt aan een systeem waarbij naast zicht, gehoor en reuk ook tast en smaak moeten worden geprikkeld. Dit onderzoek is experimenteler van aard dan dat in Birmingham.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

27-04-2009 • 13:43

50

Reacties (50)

50
44
6
2
0
0
Wijzig sortering
Zou je dan geurpatronen (zoals voor je printer maar dan voor je geur-kaart) moeten gaan kopen in de plaatselijke computershops?
Of zou dit dan apart bij elke game verkocht worden indien dit wordt ondersteund?

Nouja, persoonlijk boeit het me niet echt, aangezien ik er helemaal niet mee inzit dat het gamen nou net niet ZO realistisch is. Niets mis mee dat je eigen brein nog creatief mag zijn en zelf bepaalde aspecten mag bijmaken ipv dat je het exacte prentje 100% voorgeschoteld krijgt.
Maarja, het gaat dan ook eerder professioneel/militair gericht zijn. Hopelijk helpt het hen echt wel om hun (toekomstige) job beter uit te kunnen voeren.
Opzich grappig maar ik zie het nut niet helemaal,

zoveel bepaal je niet op geur namelijk

hooguit brand of lijken neem aan dat het voor een gevechts simulator is
Wat dacht je van bepaalde geuren die aangeven dat een bom is afgegaan, iets in brand staat, bepaalde gassen vrij zijn gekomen enz enz. Als er een brand is reageer je echt heel anders dan dat je in een reukloze kamer loopt.

Het constateren dat er een brand is die naar olie ruikt kan je dus ook nog eens de engineurs trainen dit te herkennen en te trainen in oorlogssituaties hierop te reageren.
uiteindelijk zou een virtuele realiteit met toevoeging van gevoel en geur het meest in de buurt komen.

[Reactie gewijzigd door SouLLeSSportal op 25 juli 2024 01:14]

Inderdaad, dit is voor een simulatie. Ze kunnen slechts tot zover een simulatie simuleren - een ontsnapping uit een brandende boortoren (oid) kun je wel simuleren, maar dat is beperkt tot beeld (of het gebrek daaraan) en geluid. Als daar ook nog een sterke brandlucht bijkomt (of misschien wel zware rook, uit je PC ja :+ ), wordt het een stuk realistischer en ben je beter voorbereid op wat er kan komen.

Dit is waarschijnlijk nog iets belangrijker voor soldaten, aangezien lijklucht niet echt een plezant iets is, zeker niet wanneer je het voor het eerst ruikt en je belangrijke zaken moet doen.
Philips was hier ook mee aan het testen. Het creëren van een geur was niet zozeer het probleem, maar hoe krijg je een geur weg? Dat was voor hun toen het knelpunt.
Is immers ook niet zo fijn als constant de geur van rottende lijken blijft hangen. :)
Dan zouden ze een geurstof moeten hebben die zeer snel vervliegt, dwz zodra de 'bron' ophoudt. Maar daar heb je wel een goed punt trouwens, ik kan me zo voorstellen dat het hele effect weg is als je hele kamer na 5 minuten spelen stinkt naar een melange van riool, urine, zweet en sigarettenrook.

Wat overigens ook niks aan het spel toe zou voegen in de gemiddelde studentenkamer, :+.
Je kan het toch als masker vorm maken?

Ipv dus de lucht in te blazen gewoon een masker in
Niet realistisch als je in het echt geen masker op heb, moet juist zo realistische mogelijk zijn om het gevoel op te roepen dat de mannen en vrouwen zouden hebben bij een echt missie in bijvoorbeeld irak.

Denk niet dat militaire basis moeite heeft als het beetje stinkt, als daar mensen beter door voorbereid kunnen worden lekker laten stinken, dit is namelijk helemaal niet bedoeld voor thuis gebruik!
nee maar het moe wel realistisch blijven en geuren moeten daardoor corresponderen met de omgeving waar de soldaat dan rondbanjert. Daarbij is het wel goed dat dit gebeurd omdat juist de geuren zoveel meer zeggen dan men denkt. Beelden van lijken is een ding maar als je die (bijna ondragelijke) geur er ook bij ruikt wordt het wel eventjes wat anders.

Er zijn trouwens wel geuren die heel snel vervliegen, bij bieren heb je dat zelfs ook, veel aroma's zijn al vervlogen voordat je je biertje aan je mond zet :) maar een systeem die de lucht vlakbij de neus loslaat via een slangetje is best te doen lijkt me.
Met een beetje luchtstroming erdoor krijg je dat binnen seconden weer weg.
Tsja, maar dat is niet echt ideaal, ook niet als je (waar Philips meer op gericht is) met meerdere mensen TV zit te kijken.
het is ook niet voor de mainstream markt bedoelt....
goed punt, daar heb ik ook niet aan gedacht!
Misschien kan het opgelost worden door neutralisatie gas of zoiets (neeee niet de dodelijke gas, hoor ;)).

Het lijkt me wel leuk als de geuren via games, films, tv verspreid worden.
Zo wordt het leven in de films of games zo goed nagebootst.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 25 juli 2024 01:14]

Dat lijkt me inderdaad een probleem waar je moeilijk door komt, hoewel je met een soort airco toch aardig ver moet kunnen komen? Met een ventilator de geur wegblazen bijvoorbeeld, zet dan alleen wel ff een raampje open... Maarja een ventilator kan het natuurlijk niet even binnen een seconde wegwerken mocht dat nodig zijn.
Kwestie van een laag toeren ventilatortje?
Je kunt de geur (gas) neutraliseren met vrije ionen, een ionengenerator is vrij goedkoop te realiseren, is zelfs te koop!
Is zeer populair bij wiet kwekers... ;) niet dat ik daar veel vanaf weet...

[Reactie gewijzigd door jastas op 25 juli 2024 01:14]

Heh... jaren geleden al gefantaseerd over een SmellBlaster. En toen tot de conslusie gekomen dat het niet een fantastisch idee was met betrekking tot de geuren van rottende lijken en riolen.
Anoniem: 1403 27 april 2009 13:52
Ik had ook een lijklucht verwacht. Of is dit het A-team leger waar niemand dood gaat?
Hun team misschien niet, maar de tegenstander waarschijnlijk wel. Dus die lijklucht heb je toch wel. En dan nog het feit dat een net dood gegeschoten persoon nog niet naar lijk ruikt, dus het valt volgens mij wel mee met de lugubere geuren.
noem mij een oorlog die korter duurde dan een dag of twee :)
tegen die tijd in een beetje warm en vochtig klimaat begint de boel al aardig richting onaangenaam smerig te gaan qua geur hoor. En daarbij is het een training en moet het zorgen dat de soldaten er op voorbereid zijn.
Hm zover ik me herinner rieken pas gedode mensen naar koper..

kan me vergissen...

Geur weg te krijgen is inderdaad iets moeilijker.. uiteraard een neutralisatie gas zou inderdaad het beste zijn.. de vraag is hoe goed/snel dit werkt want die neutralisatie gas werkt dan ook op de stof die je erna gaat spuiten

geur 1 -> neutralisatie gas ->geur 2, neutralisatie gas is niet noodzakelijk 100% gebruikt om geur 1 op te lossen.. waardoor er nog een deel is wa tnog niet gereageerd heeft en dus kan reageren met geur 2...
of verbrand mensenvlees, kan dat? Hoor weleens dat je dat liever nooit in je leven ruikt.
mwah valt wel mee :p, ben zelf 1 keer zo dom geweest een gloeiend heet iets aan te pakken waardoor mn duim ineen siste een krokant bruin laagje had ^^. Rook naar een vers gebakken karbonade. Denk dat een verbrand lijk dezelfde geur iets sterker heeft. Zet die installatie maar in de keuken neer zou ik zeggen.
Leger?: Geuren? Simulatiegames?

Ik zie het al voor me - in geuren en kleuren: "Luitenant, de zeven kleuren stront-module is leeg!" :+
Wat alweer ?

Ik denk ook dat de realistiche diarree simulatie (een soort veelvoorkomend scenario) bij nader inzien beter een optie kan blijven.
zouden applicaties over internet dan ook die geurmodules kunnen gebruiken(mits dit in huis gebruikt wordt)?
Ik zie het al voor me: net zo'n site als diegene die niet makkelijk weg te krijgen zijn, omdat ze steeds verspringen e.d. maar dan met geuren :S
De geur wegnemen zouden ze kunnen oplossen door niet zozeer een geur te verspreiden, maar door bijvoorbeeld een soort buisjes te voorzien van een zeer lichte geuruitstoot, deze kan je dan bijvoorbeeld onder je neus `plakken´. Hierdoor ruik je het zelf vrij goed, maar zal dit geen grote gevolgen hebben voor de geur in het algemeen...

*vraagt meteen patent aan* :9
Woy Moderator PRG/SEA 27 april 2009 14:09
Het idee bestaat natuurlijk al langer ( Bij bijvoorbeeld "Leisure Suit Larry: Love for Sail" zat een geurkaart, al waren de geuren daarop niet echt uitnodigend om er aan te ruiken :P )

Maar ik kan me voorstellen dat dit voor simulaties inderdaad best nuttig kan zijn, veel emoties zijn onbewust gekoppeld aan geuren die je waarneemt.

Voor games voor de thuis-gebruiker zal dit waarschijnlijk niet zo snel toegepast worden.
Anoniem: 297680 27 april 2009 14:15
binnenkort:
Gesmell 4600 GTX PCI
- 8 smell cans (80 ml)
- 658 Terrapuffs/min.
- fanless design
....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.