De Amerikaanse douane mag laptops en andere elektronische apparatuur van reizigers voor onbeperkte tijd vasthouden en volledig doorzoeken. Een concrete verdenking is hiervoor niet nodig.
Het onderzoeken van laptops door de douane is in de Verenigde Staten al langere tijd onderwerp van discussie. Omdat op een laptop vaak bijzonder veel privacygevoelige informatie staat, vinden veel mensen dat de douane deze niet zomaar zou mogen doorzoeken, vooral niet als er geen concrete verdenking is. In processen die hierover gevoerd zijn hebben de rechters tot dusver echter het standpunt ingenomen dat laptops en andere elektronische apparatuur gewoon bagage zijn, die routinematig mag worden onderzocht.
Na druk van burgerrechtengroeperingen en zakenreizigers heeft het Ministerie van Binnenlandse Veiligheid de richtlijnen vrijgegeven die de douane hanteert bij het onderzoeken van elektronische apparatuur. Hieruit blijkt dat de agenten de apparatuur onbeperkt mogen vasthouden en de inhoud eventueel mogen kopiëren en delen met andere opsporingsinstanties. Een concrete verdenking is hiervoor niet nodig. Volgens het ministerie is dit noodzakelijk als bescherming tegen terrorisme.
Burgerrechtengroeperingen zijn voornamelijk ontstemd over de richtlijn die bepaalt dat er geen verdenking tegen de reiziger nodig is om een laptop te mogen onderzoeken. De Democratische senator Russell Feingold is van plan om een wetsvoorstel in te dienen dat bepaalt dat laptops alleen maar mogen worden onderzocht als de douane een concrete verdenking tegen de reiziger heeft, zo meldt de Washington Post. Doorzoekingen op basis van ras, godsdienst of nationaliteit moeten wat Feingold betreft worden verboden.