Chipmachinefabrikant ASML bevestigt dat aanvallers toegang hebben gekregen tot zijn systemen, zoals Tweakers afgelopen vrijdag berichtte. Volgens het bedrijf wijst niets erop dat bij de aanval gevoelige gegevens zijn gestolen.
Vrijdag weigerde ASML nog om op de berichtgeving van Tweakers te reageren, maar zondagmiddag heeft het bedrijf dat toch gedaan. De Nederlandse chipmachinefabrikant bevestigt dat er 'ongeoorloofde' toegang tot het netwerk is geweest en dat het momenteel nog onderzoek uitvoert naar het beveiligingsincident. Volgens het bedrijf was de tijd tussen de hack en de ontdekking ervan 'kort'. Wanneer de hack heeft plaatsgevonden, meldt het bedrijf echter niet.
De impact van de hack valt volgens ASML mee. "Het lijkt er nu op dat slechts toegang is gekregen tot een kleine hoeveelheid gegevens", aldus het bedrijf. Bovendien is er geen bewijs dat gevoelige informatie, bijvoorbeeld blauwdrukken van chipmachines of gegevens van klanten, zijn gestolen. Bronnen van Tweakers, die niet bij naam willen worden genoemd, meldden eerder echter dat nog geen conclusies kunnen worden getrokken over de gevolgen van de aanval.
Over de oorsprong van de hackers zegt ASML niets; volgens het bedrijf is die niet in te schatten. Bronnen meldden eerder echter tegenover Tweakers dat de aanvallers zouden zijn ingehuurd door de Chinese overheid. Daarbij gaat het waarschijnlijk om Unit 61398 van het Chinese leger, dat eerder achter omvangrijke hacks zat.
ASML maakt machines die op hun beurt worden gebruikt voor de productie van chips. Het bedrijf is op dat gebied marktleider en toeleverancier van onder meer Samsung, Intel en TSMC. Het bedrijf bezit dan ook veel gevoelige gegevens waar concurrenten op zouden kunnen azen. Volgens één bron van Tweakers is bij de aanval informatie over de werking van euv-technologie buitgemaakt. De euv-technologie wordt voor de nieuwste generatie lithografie-machines ingezet.