Foto van 558MB geeft bijna compleet beeld van dwergplaneet Ceres

In een 558MB groot tif-bestand staat vrijwel alles wat er te zien is op de dwergplaneet Ceres, die een baan om de zon heeft tussen die van Mars en Jupiter in. De foto komt van het NASA-ruimtevaartuig Dawn, dat de Amerikanen naar de dwergplaneet hebben gestuurd.

Het beeld van dwergplaneet Ceres, 945 kilometer in diameter, is sferisch: een 2d-weergave van de bolvorm. Daarop toont NASA de stoffige buitenkant van de dwergplaneet, waaronder ijs ligt op een metalen kern.

Ceres Foto: NASA

Het is niet de enige foto van Ceres die NASA heeft vrijgegeven. Ook heeft de ruimtevaartorganisatie closeups van de twee heldere plekken die zichtbaar zijn op het oppervlak. Ondanks speculaties dat de plekken erop wezen dat Ceres in feite de Death Star uit Star Wars zou zijn, blijkt het om kraters te gaan. Het is nog altijd onbekend waarom die kraters zo helder lijken.

NASA stuurde ruimtevaartuig Dawn in 2007 op Ceres af. Naast Ceres onderzocht Dawn een paar jaar geleden Vesta. Nadat de missie beëindigd is, blijft het ruimtevaartuig vermoedelijk hangen in een baan om de dwergplaneet.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

23-03-2016 • 21:02

65

Reacties (65)

65
64
39
3
1
1
Wijzig sortering
Heb even een online inzoombare versie gemaakt.
http://nijdam.nu/playground/NASA-PIA20351-CERES/
Ik heb het originele bestand omgezet naar een deepzoom formaat. Wat niets anders dan een image piramide is waar verschillende zoom lagen uit opgeknipte bestanden bestaan. Deze worden apart door de viewer (OpenSeadragon) opgehaald mist in beeld en getoond. Zie voor meer info: https://openseadragon.github.io/
Vraag me af hoe lang de transmissie duurde van die 558MB op een paar miljoen kilometer afstand...

(...en waarom de NASA voor de lol geen JPEG-compressie over de foto heeft gegooid, zodat ze binnen de data-bundel bleven) :P

- edit - de foto... (pas op, 558MB groot!)

[Reactie gewijzigd door b2vjfvj75gjx7 op 23 juli 2024 13:51]

Vanaf Mars gaat dit met 1kbit/s, dus reken maar uit hoe lang dit heeft geduurd...
We hebben veel meer bandbreedte dan dat voor Mars, zie:

http://eyes.nasa.gov/dsn/dsn.html
Ongeveer zo'n 7 dagen dus... :P
Als het daadwerkelijk 1kbit/s is, hebben we het volgens mij over bijna 52 dagen.
Als dat 1 kilobit/s is dan geldt de volgende som:

558 megabytes * 8 = 4.464 Megabit (Mbit)
4464 Megabit * 1024 = 4.571.136 Kilobit (Kbit)
4571136 kilobit / 1 kilobit/sec = 4.571.136 sec
4.5711.36 sec / 60 = 76.185,6 min
76.185,6 min / 60 = 1.269,76 uur
1.269,76 uur / 24 = 52,906 ~ 53 dagen
Of in andere woorden anderhalve maand.deed het tif bestand erover

En ik maar denken dat mijn internet traag was :/

[Reactie gewijzigd door MarcRvB op 23 juli 2024 13:51]

Meerdere fotos gestuurd, en bij nasa aan elkaar gestitcht?
Dat is een rare manier van overdragen, waarom verschillende foto's als je gewoon chunks van de data kunt sturen. Komt dan weer wel op hetzelfde neer alleen blijft 't een bestand.
Omdat het me onlogisch lijkt dat a: de Dawn foto's maakt op deze resolutie, en, wellicht belangrijker, b: er weinig camera's zijn die een volledige planeet van alle kanten in één foto kunnen vastleggen.
Ehm, Ja dat is niet meer dan logisch. Ik dacht niet echt helder na.

Ik dacht puur over de data overdracht en dat jou idee was om deze op te delen in meerdere delen i.p.v. dat het gewoon meerdere foto's zijn. Dan zullen ze niet eens dezeflde dag geupload zijn lijkt me.
JPEG is geen lossless compressie, ik denk dat ze wel echt alle informatie willen hebben.
misschien gebruiken ze wel PNG ofzo, ze zijn heus niet dom daar bij NASA ;)
foto zal, denk ik, in (compressed) raw formaat doorgestuurd zijn en nu in tiff en jpeg door NASA ter beschikking gesteld
Postduifsnelheid in vacuum dus vrij snel
Ik heb al eens uplink rates gezien van > 120 kbit/s. Ik vermoed dat dit sterk afhangt van planning en de huidige science orbit. Downlink eigenlijk nooit op gelet, maar op dit moment is die rond de 60 a 65 kbit/s. Dat begint op breedband te lijken of toch al 2G :)
Anoniem: 647586 23 maart 2016 21:11
Iemand een idee waarom onderaan het precies is "afgescheurd"? En vanboven niet? Iets te maken met stitching van de foto's?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 647586 op 23 juli 2024 13:51]

Wellicht krijgt dat deel nooit zonlicht of niet tijdens de periode van het fotograferen
Ik gok een combinatie van stitching en de baan van Dawn om Ceres.
Vermoedelijk is een klein gedeelte van de zuidpool niet voldoende in beeld gebracht. Om dat wel in beeld te brengen zou het ruimtevaartuig ofwel heel precies de evenaar moeten volgen of volledig in een baan rond de planeet gebracht worden denk ik.

Het is zeker niet onmogelijk dat op een later tijdstip die data toch nog komt.

[Reactie gewijzigd door rhuijben op 23 juli 2024 13:51]

Marsmannetjes hebben daar een basis :+
Is dit voor de grap bedoeld? of echt zo
Ik vraag me ook af of ik met een verrekijker die amerikaanse vlag op de maan kan zien of dat deze nog steeds fier overeind staat in de mohave woestijn. :+
Die vlag staat er nog maar is nu volledig wit door straling en UV licht.
we surrendered to the people of the moon!
Even serieus, wat hebben we nodig om die vlag vanaf thuis the kunnen bekijken?
Anoniem: 221563 @govie24 maart 2016 11:18
Nee, dat kan je niet maar dat heeft meer met de beperkingen van het licht te maken dan dat die vlag er niet zou staan ;)

Maar je kunt wel met een sterke laser op de spiegels richten die ze tevens hebben achtergelaten. Dat alleen als is bewijs zat dat men er is geweest :)
Vraagje over die spiegels... Ik zat hier over dat project te lezen (dat is stopgezet na 40 jaar) waar ze dus elk jaar de afstand tot de maan hebben gemeten. Daar staat onder andere dit:
McDonald Observatory showed that as the moon orbits Earth, it creates a bulge of water that travels round the planet behind it. This bulge - which we experience as tides - exerts a gravitational pull on the moon, slowing it down as it circles Earth at a distance of 240,000 miles.

As a consequence of being held back by this pull, the orbit of the moon becomes altered and it moves slowly away from Earth - at a rate of two-and-a-half inches a year.
Kan iemand mij uitleggen waarom de maan door 'being held back by this pull' en de vertraging die dat geeft, niet juist dichterbij komt, door de zwaartekracht van de aarde?
Anoniem: 51637 @MBI24 maart 2016 16:34
Kan iemand mij uitleggen waarom de maan door 'being held back by this pull' en de vertraging die dat geeft, niet juist dichterbij komt, door de zwaartekracht van de aarde?
De maan wordt niet afgeremd daardoor, maar versneld :) De aarde draait sneller om haar as dan dat de maan om de aarde draait. De maan veroorzaakt met haar zwaartekracht inderdaad die 'waterbobbel'. Doordat de aarde zo snel draait krijgt die waterbobbel een zwieper mee van de draaisnelheid van de aarde, en die beweegt daardoor 'voor de maan uit' over het aardoppervlak. Die bobbel wordt dus niet door de maan over de aarde heen gesleept; die bobbel sleept juist de maan mee. Daardoor versnelt de maan en komt hij in een steeds hogere baan (bron).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 51637 op 23 juli 2024 13:51]

MarsCeresmannetjes hebben daar een basis :+
Fixed

Of komen ze origineel van Mars en hebben ze de inburgeringscursus nog niet gedaan? :+
Ik vermoed een overblijfsel van Halloween
Een aanvraag vanwege privacy schending van een zekere paul aan googleview
Om zijn tuin op het zuiden niet in detail te laten zien
Het is nog altijd onbekend waarom die kraters zo helder lijken.
Okee... We hebben een planetoïde, met een metalen kern... En een dikke laag ijs.. In een vacuüm (dus extreem koud)... En we vinden het vreemd dat op de plek waar de stoffige korst 'gebroken' is er heldere plekken ontstaan 8)7

Iemand er ooit over nagedacht dat het mogelijk gewoon het supergekoelde ijs is dat misschien als soort immense lens werkt voor die metalen kern? Of überhaupt gewoon licht reflecteert? Dat laatste schijnt ijs te doen... :+
[/sarcasm off]

Wel vet dat we nu een vrijwel compleet beeld hebben van deze dwergplaneet :D Hopelijk volgen er nog velen, niet zozeer vanwege de puike prestatie, maar vooral vanwege alle informatie die we er mee kunnen vergaren en wat we er mogelijk nog van kunnen leren. Of zelfs, mocht het zover komen dat we daar klaar voor zijn, weten welke planeten om ons heen 'leefbaar' zijn met de juiste technologie... (zonder dat we uitsterven voordat we daar aankomen)
Het punt is niet dat mensen bij NASA na een uurtje brainstormen nog geen enkele theorie hebben kunnen bedenken, het gaat er meer om dat je een van deze hypotheses moet kunnen staven met bewijs. Als zij nu zomaar willekeurige dingen gaan lopen roepen zoals jij dat doet en daar later op terug moeten komen omdat zij bij nader inzien eigenlijk weinig of geen bewijs hebben dan ga ik nog veel harder twijfelen of het wel zulke knappe koppen zijn.

Maar ik ben het wel met je eens, dat staat erg onhandig geformuleerd in het bericht.
M'n initiële sarcasme was misschien wat overdreven, maar het staat er inderdaad ook wel erg kinderlijk. Na wat verder te zoeken lijkt het er op dat dit artikel überhaupt wat data mist.
The team also released an enhanced color map of the surface of Ceres, highlighting the diversity of surface materials and their relationships to surface morphology.
...
"Although impact processes dominate the surface geology on Ceres, we have identified specific color variations on the surface indicating material alterations that are due to a complex interaction of the impact process and the subsurface composition," Jaumann said. "Additionally, this gives evidence for a subsurface layer enriched in ice and volatiles."
Het bronartikel heeft het over een laag welke 'enriched in ice' is, niet een die puur bestaat uit ijs (daar gaat mijn stelling de mist in). Met deze informatie is het goed mogelijk dat deze lichte plekken komen van verschillende mineralen welke van zichzelf al erg fel zijn, of reacties met elkaar aan gaan. Of... <voer mogelijkheid in>.
So why is the crater shiny? In a paper published last December in Nature, scientists argued that the reflection may come from a magnesium sulfate called hexahydrite.

The idea is that Ceres has a salty layer of water ice just beneath its surface. At some point in the past, asteroids pummeled the dwarf planet, bringing that mixture to the surface. The water ice then evaporated away in the sun, leaving only the bright-colored hexahydrite behind. And because the rest of the planet is so dark, those bright spots stick out.
Vox, welke refereert naar The Verge, heeft het ook over mineralen, maar gaan daarbij uit van een 'salty layer of water ice'.
Nathues and colleagues, using images from Dawn's framing camera, suggest that these salt-rich areas were left behind when water-ice sublimated in the past. Impacts from asteroids would have unearthed the mixture of ice and salt, they say.

"The global nature of Ceres' bright spots suggests that this world has a subsurface layer that contains briny water-ice," Nathues said.
NASA zelf heeft het over deze zelfde stof, en eveneens over een subsurface layer of water ice.

Al met al zijn er dus wel degelijk indicaties, wat ook best opgenomen had mogen worden...
Wel interessant leesmateriaal. (en interessante speurtocht om bij elkaar te zoeken)
NASA wil niet weten wat die lichte plekken "mogelijk" zijn, maar wat die werkelijk zijn.
Wie weet kort door de bocht en heel zwart wit, maar komt die felheid gewoon niet doordat die meteoriet bepaalde stoffen heeft achtergelaten na de impact en dat die stoffen weerkaatsen. Als dit niet het geval is dan zou de volgende logische (voorzover dat logica genoemd kan worden :p ) verklaring voor mij zijn dat de krater een deel van de planeet heeft geraakt waardoor er een "nieuwe" laag is gekomen waar nog minder stof/zand op ligt dan de rest van de planeet, of wellicht een ander soort steen wat na een x aantal meter in de planeet zit.
er ligt ijs onder de toplaag.....dus als er een komeet inslaat...wordt de bovenlaag weggeblazen....en schijnt er dus vanaf dat moment licht op t ijs....daarom die lichte plekken!
aha oke, dat zou ook een goede verklaring zijn ja.
Is er al iets bekend om in de nabije toekomst een rover naar Ceres te sturen?
Wel gaaf die heldere plekjes.
Ik zie Google Ceres al ontstaan, met Google Crater View en alles erop en eraan.

Jammer dat het toch niet de Death Star blijkt te zijn :/
Werkelijk? Haha Stel het zou een soort van death star zijn dan zou de aanwezigheid van zo een ding in ons bloedeigen zonnestelsel toch wel heel erg onheilspellend zijn denk je niet? We hebben hier niemand die the force een beetje beheerst dus we zijn ten darth opgeschreven lol
Ik snap dat de techniek je interesseert hoor moest toch even goed gniffelen bij dat idee :-)
Zeer zeker onheilspellend, ik vind het verder dan ook wel prima dat het gewoon een bizar heldere krater is die velen deed denken aan de laser van de death star.
Niet zo heel erg onlogisch dat als het ijs over metaal onder een laag stof betreft, dat die heldere plekken dan 'barsten' na inslagen zijn die het stof van het ijs hebben gepolijst waardoor je het gereflecteerde licht zo helder ziet? als je 'vies' diep gevroren ijs barst krijg je hetzelfde effect toch?

[Reactie gewijzigd door Interlace84 op 23 juli 2024 13:51]

Misschien een dubbelpost, maar link in het artikel werkt niet bij mij, deze wel:
https://www.nasa.gov/feat...erences-revealed-on-ceres

Verder schitterende missies, objecten als Pluto, Charon, Komeet 67P, Ceres, Vesta, etc. die we voorheen alleen kenden als vage lichtpuntjes worden opeens complete werelden en allemaal zijn ze verschillend van elkaar.

[Reactie gewijzigd door blobber op 23 juli 2024 13:51]

Wel mooi, het blijft fascinerend zulke afbeeldingen! Toen ik de foto's van Pluto zag had ik echt kippenvel!

Wat onderzoeken ze eigenlijk precies daar op Ceres dan?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.