Nederlandse hackerspaces houden open dag op 26 maart

Negen hackerspaces in Nederland houden komende zaterdag een open dag. De hackerspaces laten dan zien wat ze doen, wat ethisch hacken precies inhoudt en waar leden zoal aan werken.

Op de open dag houden de deelnemende hackerspaces activiteiten zoals het programmeren van elektronica en bordjes zoals de Arduino en Raspberry Pi, tot het gebruik van 3d-printers en discussies over het gebruik van persoonsgegevens door bedrijven en de overheid. Daarnaast worden op de verschillende locaties de individuele projecten getoond waar in de hackerspaces aan wordt gewerkt.

De deelnemende hackerspaces zijn Bitlair in Amersfoort, Sk1llz in Almere, RevSpace in Den Haag, TkkrLab in Enschede, ACKspace in Heerlen, Frack in Leeuwarden, AwesomeSpace en Randomdata in Utrecht en NURDspace in Wageningen. Meer informatie over de hackerspaces en het programma per locatie is te vinden via hackerspaces.nl.

Tijdens de open dag zijn de meeste hackerspaces geopend van 11.00 uur 's ochtends tot 17.00 uur 's middags. Sommige locaties blijven ook 's avonds geopend. Een aanmelding om een hackerspace te bezoeken tijdens de open dag is niet nodig. Op locaties waar 's avonds gegeten kan worden is aanmelden wel verplicht.

De negen hackerspaces die meedoen aan de open dag zijn aangesloten bij de verenigde Nederlandse hackerspaces en maken deel uit van een wereldwijd netwerk. In een hackerspace is vaak een elektronicawerkplaats aanwezig, net als een netwerk- en computerhacklab, maar ook een keuken en ontspanningsruimte.

Activiteiten die in hackerspaces worden uitgevoerd variëren van het analyseren van malware tot het maken van visuele installaties en uitvoeren van muzikale experimenten. Vrijwel alle hackerspaces houden wekelijks een inloopavond en een jaarlijkse open dag.

Foto van hackerspace RevSpace in Den Haag

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

23-03-2016 • 15:39

45 Linkedin

Reacties (45)

Wijzig sortering
Anoniem: 750787
23 maart 2016 15:50
Gaaf, testen zulke geeks voor grote bedrijven etc..?
Nee, het zijn allemaal compleet non-profit iniatieven waar gedaan wordt 'waar iedereen zin in heeft'.

Het maakt het juist leuk dat je niks hoeft te doen voor een baas of opdrachtgever.
Zijn er kosten verbonden aan een lidmaatschap?
Ik zou graag willen dat zoiets ook in Breda ontstaat. Had ik maar de tijd om zo'n initiatief op te zetten!
Zijn er kosten verbonden aan een lidmaatschap?
Dat is aan de spaces zelf om te bepalen. De meeste hackerspaces zijn een stichting waarbij de 'leden' donateur zijn om de kosten van de space te dekken.
De meeste spaces zijn een stichting waar je deelnemer van kunt worden. Bij de meeste spaces is het in de basis geen verplichting als je wilt langskomen, maar deelnemer worden heeft wel een aantal perks zoals bv een sleutel om zelf de space te kunnen openen wanneer je maar wilt.
Allicht valt er wel wat op te zetten in Breda, ik ga binnenkort in gesprek met Sur Plus ivm het starten van een vrijwilligers initiatief, dus allicht kunnen we zo ook een start maken met een hackerspace in Breda.
Laat me even weten, hoe jij hierin staat, m.a.w. kan jij ook helpen bij het opzetten evt of ken je mensen die mee kunnen doen?
Allicht valt er wel wat op te zetten in Breda, ik ga binnenkort in gesprek met Sur Plus ivm het starten van een vrijwilligers initiatief, dus allicht kunnen we zo ook een start maken met een hackerspace in Breda.
Brabant is sowieso een beetje ondervertegenwoordigd in hackerspace-land. De MADspace in Eindhoven laat zich niet enorm veel zien, en daaromheen zitten de dichtstbijzijnde hackerspaces in Heerlen (ACKSpace), Arnhem (#42) of in de Randstad.

Mensen uit Noord-Limburg of Brabant moeten dus redelijk ver reizen om een middagje bij een hackerspace te gaan zitten. Een space in Breda, Tilburg of Den Bosch zou ik zeker zien zitten en zou er graag een handje aan meehelpen om het op te zetten.

Voor lokaties kun je het beste kijken bij antikraak-organisaties zoals Camelot Beheer die kantoorruimtes verhuren tegen leegstand. Meestal zijn dat gunstige prijzen met het nadeel dat je redelijk weinig tijd krijgt om weer op te hoepelen als je het wordt gevraagd.
Antikraak lijkt aantrekkelijk maar vrij snel wil je toch commerciële huur zodat je niet meteen er uit getrapt kunt worden. Het is wel prima om op te starten.

Brabant/Limburg zijn inderdaad ondervertegenwoordigd, een verklaring die ik hoorde is dat mensen in die regionen vaak zelf thuis of op het werk een flink uitgeruste werkplaats hebben.
Brabant/Limburg zijn inderdaad ondervertegenwoordigd, een verklaring die ik hoorde is dat mensen in die regionen vaak zelf thuis of op het werk een flink uitgeruste werkplaats hebben.
Dat klopt wel voor een deel, de technologie-sector is aardig aanwezig in Brabant en veel mensen kunnen op de zaak al de nodige montage- en fabricagewerk doen. Ik hoef niet ver te zoeken als ik een soldeerstation of oscilloscoop nodig heb.

Maar een hackerspace is voornamelijk een sociale ontmoetingsplek IMO, en niet een lab waar iedereen als einzelgänger aan zijn projecten werkt. Een bar, lounge-ruimte met wat banken en consoles, en een plek waar je workshops en lezingen kan organiseren zijn voor mij belangrijker bestanddelen van een hackerspace dan tafels vol met gereedschap.
Ik kan je aanraden voor je echt begint een tour door Nederland te maken langs een flink aantal spaces om inspiratie op te doen en wijsheid te bietsen. Er zijn veel ervaringsdeskundigen :)
Den Haag kost €25,- per maand (en onder de 18 kost het €15,- p.m.), maar kom gerust eerst een paar keer kijken of het klikt en bij je past.
Helaas doet Hack42 dit jaar niet mee.
Dit omdat we net verhuisd zijn naar een nieuw pand, we geven binnenkort wel een (net zo open) openingsfeest / openstelling.
Waar zit Hack42 @SA007?
Jammer dat het komende zaterdag is, dan vieren we de verjaardag van mijn jongste zoon.
Ook jammer dat PixelBar nog druk aan het verhuizen/verbouwen is en dus gesloten is.
PixelBar is letterlijk aan het bouwen, ze zijn net gestart en bouwen zelf hun space (wel erg hardcore! ;) )
Ik heb het gezien, project 2016 van Pixelbar (de verhuizing/verbouwing) heeft nog erg veel openstaande punten ;).
Wie weet dat ik een keer ga kijken als de verbouwing compleet is, ik heb onvoldoende vrije tijd om te helpen met zo'n verbouwing.
De meeste hackerspaces vragen een bijdrage zodat ze de kosten van huur kunnen dekken.
Zonder deze bijdrage wordt een locatie erg moeilijk
Voor de duidelijkheid: hackerspaces worden voornamelijk gefinancierd door bezoekers die maandelijks een vast bedrag betalen en door donaties. De meeste hackerspaces (zover ik weet alle Nederlandse in elk geval) rekenen niks voor incidenteel bezoek en hebben kortingsregelingen voor mensen die het anders echt niet kunnen betalen.

De open dag is uiteraard gratis. Kom je ook?
Ik ben zelf niet op mijn hackerspace aanwezig door omstandigheden (ACKspace)
De bijdrage wordt naast het bekostigen van de ruimte(s) ook vaak gebruikt om leuke gadgets en hardware te kopen. Zoals onder andere lasercutters, plotters, solderbouten, arduinos, en 3D printers.
Met name het wat grotere gereedschap is af en toe een beetje onhandig om thuis te hebben. Daarnaast heeft niet iedereen behoefte aan de zoete geur van een werkende reflow oven.

Er is er een netwerk van mensen die regelmatig met donaties komen, dan kan van een oude computer tot medische installaties zijn. En natuurlijk is de bar/keuken/speelhoek + gezelligheid een pluspunt.

Let wel, leden helpen elkaar graag met wat grotere projecten, maar er wordt wel verwacht dat je je huiswerk doet. :)

Hoxolotl -tweaker en lid van Tkkrlab.
Goed initiatief!

Helaas is de hackerspace (091labs) in mijn woonplaats (Galway, Ierland) pas gesloten wegens financieel mismanagement (liepen 3 maanden achter met de huur :X) en ik mis het heel erg.. We hadden toen een 24/7 eigen gebouw met onbeperkte toegang, ze zitten nu in een gratis kantoortje op de universiteit dat aleen werkdagen van 9-5 open is, heb ik dus niks aan omdat ik werk.

Ik doe sowieso veel aan electronica projecten (ook vanuit mijn radio amateurisme), 3D printen enzo, en buiten dat het thuis ontzettend lastig is om er steeds ruimte voor te maken (vriendin houdt niet van soldeer- en 3Dprintgeuren en de herrie), is het gewoon super om anderen er bij te hebben die vaak met goede tips aan komen of waar je ideeen van opdoet van de dingen waar zij aan werken. En een potje gamen op zijn tijd natuurlijk. Gewoon super gezellig nerden :)

Een hackerspace ligt me erg omdat je geen vaste tijden hebt, je kan er gewoon heen wanneer je zin en tijd hebt, en werken aan wat je wil. Soms zit je in je eentje, soms is het superdruk, gereedschap ligt klaar, enz. Ik doe nooit aan team sporten e.d. vanwege de verplichte opkomst tijden e.d.

Ik hoop dat er gauw weer een echte hackerspace komt hier. En voor wie er interesse in heeft: Ga vooral kijken op zo'n open dag. Als je houdt van hobbyen met electronica of andere zaken kan het heel interessant zijn. We hadden in 091labs zelfs een dame die jurken naaide en kunstenaars dus het kan ook breder ingevuld worden dan alleen het hardcore nerden.
Leuk idee!
offtopic:
Ik vind dit bericht wel erg veel op een advertorial lijken eigenlijk.
Ik vind dit bericht wel erg veel op een advertorial lijken eigenlijk.
Dank voor de opmerking. Ondanks dat het geen advertorial is (het zijn hackerspaces nietwaar, geen commerciele bedrijven ofzo), was ik het met je eens dat vooral de inleiding die indruk wel kon wekken. Ik heb hem dus aangepast, zodat hij meer in lijn ligt met hoe we nieuwsberichten doorgaans schrijven.

Het is uiteraard geen nieuws, maar meer een agendaberichtje onder .geek. We wilden dat mensen dit wisten - het is simpelweg een leuk initiatief en hoe meer mensen ermee in aanraking komen, hoe beter we het vinden - maar het is geen nieuws. Vandaar :)
Komen jullie ook bij een paar spaces langs zaterdag?
Het zou mij opzich wel leuk als Tweakers een bezoekje kon brengen aan een hackerspace om een impressie te geven wat er zoal gebeurt
En ik denk dat menig hackerspace helemaal geen bezwaar zou maken ;)
Eigenlijk wel mee eens, er liepen op de grote conferenties (CCC, OHM, HAR) al genoeg Tweakers rond maar een uitgebreid verslag van die conferenties is er niet echt geweest.

Een verslag van de open dag van de Nederlandse hackerspaces zou erg leuk zijn, ook omdat het de term 'hacker' een andere lading geeft dan er normaal in de media aan wordt gegeven.
Gelukkig is er een soort van transformatie zichtbaar waarbij het woord hack niet acuut als slecht behandeld wordt. Dat terwijl de oorspronk van het woord geen negatieve lading had.

Voorbeelden van positive hacks:
- "lifehack" video's en boeken
- Nieuwsberichten zoals de USB stick van de HEMA
- de website hackaday,com

Maar er is nog een hele weg af te leggen voordat in de slechte context gesproken zal worden over "internetcrimineel" of "geboefte". Helaasch bekt het woord hacker daarvoor nog te lekker.
Zie het als een berichtje voor en door de community.

Tweakers horen in een hackerspace, en hackers horen op tweakers. Alle Nederlandse hackerspaces zijn stichtingen zonder winstoogmerk of een vereniging welke onstaan en gerund worden voor en door de deelnemers.

De community is dan ook net als op tweakers erg sterk en erg belangrijk, met elkaar projecten aanpakken, of elkaar helpen om zake te ontdekken, leren en ontwikkelen zijn de kernpunten van de meeste spaces.
Hmm, ik twijfel om even in Amersfoort of Almere te gaan kijken, maar beide vermelden niet wat hun programma voor de betreffende dag is.. Jammer!
Bitlair (Amersfoort) heeft vast bergen dingen met 3d printers en lasercutters te doen :)
Sk1llz (Almere) weet ik niet.

Het is hoe dan ook de moeite om een keer te kijken :)
Gewoon even langs gaan. Je hebt toch geen programma nodig om een toffe werkplaats voor geeks te bekijken? :-)
Haha, klopt!
Maar ik woon zo'n beetje in het midden van beide..
Wanneer er een programma was, zoals het nieuwsitem vermeldt, had ik eerst even kunnen kijken wat waar gebeurt.. Had ik kunnen kiezen ;)
Voor Almere is er inmiddels een soort van overzicht gemaakt wat er te verwachten is, zie: http://sk1llz.nl/blog/28-maart-open-hackerspaces-dag/
Helaas een jaar te laat, dat gaat over 2015...

Staat niets over 2016, wellicht dat ik nog even binnenstap die dag.
Ow wow dat was me niet eens opgevallen...
Groetjes vanuit ACKspace! Zelf ben ik daar bezig met een Mixxar project dat ik zeker zal demonstreren aan geïnteresseerden! (zie ack.space/wiki/mixxar/)

Ik vind het heel erg leuk dat tweakers er een mooi bericht voor plaatst. Top!

Edit: zie https://ackspace.nl/wiki/Mixxar :P

[Reactie gewijzigd door computer1_up op 23 maart 2016 21:15]

Groetjes vanuit ACKspace! Zelf ben ik daar bezig met een Mixxar project dat ik zeker zal demonstreren aan geïnteresseerden! (zie ack.space/wiki/mixxar/)
Je mag wel even tekst in die pagina zetten als je er naar linkt. :+

Fixed: https://ackspace.nl/wiki/Mixxar

[Reactie gewijzigd door Stoney3K op 23 maart 2016 20:18]

Sorry :P, dacht dat het wel zou werken. Had het even heel snel tussendoor gepost.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee