Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Android 5.0 Lollipop: Oogt beter en werkt fijner

12-11-2014 • 12:00

40 Linkedin

De wijzingen die Google de laatste jaren in Android heeft aangebracht kwamen in kleine stapjes. Dat valt goed te begrijpen, want in de beginjaren was de ontwikkeling van het besturingssysteem nogal onstuimig, waardoor fabrikanten en ontwikkelaars soms niet alles konden bijbenen. Nu Android volwassener is geworden, en ontwikkelaars en fabrikanten de software goed in de vingers hebben, is het weer tijd voor een grote stap. Die zet Google met Android 5.0, ook bekend als Android Lollipop.

Lollipop is geen opvolger vol kleine wijzigingen, maar op veel vlakken een nieuwe mijlpaal voor Android. Met Lollipop combineert Google een grootschalige wijziging op designvlak met enkele fundamentele veranderingen op technisch gebied. In deze video bekijken we het vernieuwde design en de vele functionele wijzigingen, zowel onder de motorkap, als in de interface.

Deze video hoort bij een geschreven review.

Reacties (40)

Wijzig sortering
Ben benieuwd hoe dit draait op een wat ouder device (Xperia Z). Het gebruik van veel wit lijkt mij niet accu vriendelijk. Hopen dat je ook voor een donkere layout kan kiezen. Verder ziet het er prima uit.
Inderdaad. Ook bij AMOLED schermen. Bij Windows Phone is het wel mogelijk om zoveel mogelijk donkere achtergronden te gebruiken
Wit is (ietsje) accuvriendelijker voor LCD.
Zwart is (veel) accuvriendelijker voor OLED.

Het is maar net welk schermtype je gebruikt... maar dat wit altijd meer stroom kost is onzin.
Hopelijk komt de OTA voor m'n Nexus 5 snel!
Overigens, hebben de haperingen die te zien zijn in de review iets te maken met het opnemen van het scherm of is het nog een beta versie? Want af en toe leek het vrij traag...
DIe haperingen schijnen in de software te zitten, niet in het opnemen van het scherm. Ze hadden het er ook over bij de review van de Nexus 9 namelijk (zie andere videoreview). Zal waarschijnlijk nog wel gefixt worden met een update :)
Toch is het wel algemeen bekend dat screen casten veel invloed heeft op je performance en altijd een lagere framerate biedt dan dat je anders op je scherm krijgt.
Je vraagt je af waarom? Als ik op mijn PC een 2de monitor aansluit, wordt toch ook niet alles trager. Op basis van dit filmpje zou ik deze tablet niet kopen, zoveel gehaper heb ik nog nooit gezien op een tablet. En dan eentje met de nieuwste SoC met 2.3 GHz! Hoe moeilijk is het om even het notificatie scherm op het scherm te toveren, het is niet alsof er een hele 3D animatie berekend moet worden, gewoon wat platte 2D widgets met tekst. Een beschaming voor Google als je het mij vraagt.
... omdat er niet gewoon een tweede scherm op wordt aangesloten middels HDMI of iets dergelijks. Het werkt totaal anders vanbinnen. Beschamend dat je dat niet weet, als developer zijnde :P
De Nexus 9 heeft, net als de Nexus 5 overigens, als enige de mogelijkheid om het complete scherm te encoden naar een compressed videostream. Deze is vervolgens geschikt om met een Chromecast op te pikken, waar de stream van op te nemen is.

Een tweede optie is dat Tweakers het scherm met een screen record app heeft opgenomen. Ook hier moet ieder frame compressed worden en encoded naar een videostream, welke ook nog eens live naar het opslaggeheugen moet worden weggeschreven (waardoor andere apps misschien even moeten wachten).
Natuurlijk heeft het encoden van video impact op de performance. Bij een PC wordt video niet eerst encoded, maar direct uitgepoept naar je schermen. Video encoding is een enorm zwaar proces. Daarom neemt het veel performance op zich.

Er zijn overigens ook Android telefoons met HDMI-output of MHL. Dat laatste werkte overigens prima op mijn S2 met de volledige 60hz.

[Reactie gewijzigd door Richh op 12 november 2014 18:02]

De grootste verandering waar ik op zit te wachten is het schieten van RAW foto's. Dit zijn mooie vooruitgangen en maakt Android in mijn ogen allemaal steeds volwassener en meer high-end. Ik ben benieuwd wat HTC ervan gaat maken met de nieuwe versie van Sense bij uitrol van Lollipop.
NEXUS 9: raw foto, goed gecalibreerd scherm en hoge resotulie... zal bijna nog leuk worden als fotograaf ;)
Daarvoor is dan helaas een camera gemaakt voor tablets/smartphones niet echt toereikend, vind ik. Maar wel goed genoeg om mooie privé foto's te maken die je zelf kunt bewerken waar nog gewoon de ruis etc in zit. Ik heb zelf een beetje een hekel aan de filters die er automatisch opgegooid worden, met photoshop kun je toch beter ruis etc. filteren.
Hoe werkt dat notification drop down menu nou eigenlijk? Of beter gezegd, werkt het lekker dat je twee keer naar beneden moet trekken om het hele menu naar beneden te krijgen? Ik vind het wel fijn dat ik het in 4.4 gewoon met een swipe naar beneden kan trekken.
Of twee keer met één vinger naar beneden trekken, of met twee vingers één keer naar beneden trekken :)
Het werkt prima. Bij de wat grotere schermen met relatief hoge dpi instellingen (LG G3 met 640 bijvoorbeeld) is het handig dat niet heel het scherm vol zit met info. 2 x swipen is dan een handige manier om bij de overige settings te komen.

(ik draai op m'n G3 de gelekte D855 ROM: http://forum.xda-develope...7669/page231#post56697091

en ik ben erover te spreken)
Ziet er wel mooi uit :) Toch vind ik het nog wel op andere Android versies lijken en niet iets heel anders. Het zijn gewoon een paar functies die erbij zijn gekomen of veranderd. :P
Als je echt een kenner bent is het zeker anders dan de kitkat android.

Hier een link: http://www.androidbeat.co...roid-l-visual-comparison/ duidelijk verschil in Kitkat & Android 5.0 (L)
Wellicht anders dan KitKat, maar alles wat ik in dit filmpje gepresenteerd zie worden als "schokkende vernieuwing" is allemaal overgenomen van Windows Phone en iOS, die deze zogenaamde "nieuwe" features allemaal al een tijdje hebben.
Ook de titel 'Oogt beter' , is smaakgebonden. Ik vind het er namelijk niet uitzien. Al dat wit en die lelijke icoontjes. Daarnaast nog de matige rendering van de UI, gewoon slecht. Lijkt wel Samsung TouchWiz. En dat is het niet eens. Moet je je voorstellen dat een stock Android LolliPop al schokkerig en traag is, dan wordt alle Samsung troep nog meer onwerkbaar. Nee, Android, met alle respect voor de liefhebbers, is het w.m.b. echt niet.

[Reactie gewijzigd door LCP op 12 november 2014 21:22]

ART, scherm casten (native), back-up van andere telefoon terugzetten bij set-up, zeer goede recente apps overzicht ... .. mooie veranderingen en Android eigen.

Daarnaast noem je de matige rendering. Maar kun je je de komst van iOS 7 nog herinneren??

Dat jij de interface niet kan waarderen, is natuurlijk compleet subjectief. Maar de overige punten in je pleidooi vind ik nogal bitter en pessimistisch.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 300525 op 12 november 2014 20:47]

ART, scherm casten (native), back-up van andere telefoon terugzetten bij set-up, zeer goede recente apps overzicht ... .. mooie veranderingen en Android eigen
Onzin, Scherm casten zit al een tijd in Windows Phone. Backup terugzetten van andere telefoon bij setup ook, recente apps overzicht ook. Helemaal niets Android eigen aan. Het is gewoon weer puur jatwerk.
Dat jij de interface niet kan waarderen, is natuurlijk compleet subjectief.
Dat zeg ik ook: "het is smaakgebonden" IK vind het lelijk. Als jij dat niet vindt, prima.
Maar de overige punten in je pleidooi vind ik nogal bitter en pessimistisch.
Dat mag je vinden. Android kan mij niet overtuigen. Zowel technisch niet, als qua gebruikerservaring en gebruiksvriendelijkheid niet. Bitter en pessimistisch? Tja, ik vind het gewoon geen goed OS. En het feit dat het Google is, helpt niet. Ben ik daarom dan meteen bitter en pessimistisch?

[Reactie gewijzigd door LCP op 12 november 2014 21:22]

Als je je enkel richt op het negatieve, dan ja...

Noem ook eens wat positieve punten dan.
Noem ook eens wat positieve punten dan.
Kan er zo niet 1,2,3 een bedenken. Misschien dat het "Open" is. Maar dat vind ik dan toch meer een nadeel dan een voordeel. Nee, sorry! Android zuigt :)
Waarom reageer je hier dan? Enkel om te flamen dus?? Bizar...
Ik flame niet. Ik geef een mening. Sinds wanneer mag dat niet op T.net? Als elke reactie super positief zou zijn, zou er weinig discussie zijn. En dat is juist waarom deze community er is: om te discussiëren.
Wanneer is discussie mogelijk als je zegt dat iets zuigt? Lijkt me gewoon een flame..en ook weinig om verder mee te komen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 300525 op 13 november 2014 22:28]

Anoniem: 632870
12 november 2014 15:06
Weet er iemand op welk tijdstip hij ongeveer zal komen? :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 632870 op 12 november 2014 15:22]

Dat is niet te zeggen. Op Nexus apparaten ergens in deze dagen. Zoals altijd rolt Google uit in batches. Dit houdt in dat ze eerst 1% van de gebruikers voorzien, daarna 20%, dan 50% en dan 100% (de exacte getallen weet ik zo even niet).

Telkens zoeken naar updates heeft dus geen zin; zit je niet in de batch? Dan moet je wachten tot de volgende batch start. Zit je ook niet in die batch? You know the drill... Rinse, repeat... ;)

Of met de hand installeren natuurlijk, ook hierover laat Google niets horen m.b.t. wanneer ze de image gaan vrijgeven. Deze pagina is vast al veel vaker genoemd, maar toch:
https://developers.google.com/android/nexus/images

[Reactie gewijzigd door RobTweaks op 12 november 2014 18:45]

Dus de kans da ik hem vandaag krijg (zoals werd aangekondigt) is redelijk klein... :/
Google heeft aangekondigd dat zij 'm vanaf 12 november uitrollen. Het is nu pas 12:00 in die regio. http://www.timeanddate.com/time/zones/pst

De kans dat jij 'm in Nederlandse tijd (UTC +0100) voor 00:00 via OTA binnenkrijgt is inderdaad vrij klein...
Wanneer denk je dat hij in België zal komen?
Lees mijn eerdere post nog eens door, of probeer je vraag hier te stellen:
http://www.alleshelder.nl/Diversen/Glazenbol.html
Pfff ik wil die update gewoon nu al hebben :(
Android 5.0 oogt inderdaad fantastisch. Maar oh...wat is mijn Nexus tablet traag geworden na installatie van deze Lollipop. Een paar keer opnieuw opgestart en de virusscanner eraf gegooid. Helft van het geheugen is beschikbaar, nog wat apps eraf gegooid die ik toch niet gebruikte. Dat helpt allemaal wel, maar met name de WiFi verbinding blinkt niet uit in snelheid. Terwijl mijn android telefoons het prima doen via diezelfde WiFi verbinding. Hmm....
Ik vraag me af of het met android 5.0 ook mogelijk is om verbindingen te maken
met een Ad-hoc netwerk. Op mijn werk hebben we alleen maar bedraad internet. Zou graag
een eigen netwerkje opzetten om ook mijn Tablet en telefoon te gebruiken op mijn werk.

Alleen kan Android nog steeds niet overweg met Ad-hoc.
Ik mis wel echt absoluut de Xposed framework op mijn HTC One. Die aanpassingen waren zo makkelijk.. ik wacht nog even met updaten
Grappig dat er nu diverse IOS functies in Android komen terwijl men al jaren roept voor te lopen op IOS. 8)7
Snap niet dat je een -1 krijgt. Ik wilde precies hetzelfde zeggen.

Voorbeelden: een backup maken en apps automatisch mee terug zetten zit al jaren in iOS. Ook visuele dingen van het "blije" iOS 7 zitten nu in Android. Veel wit, fellere kleuren, minder en subtiele schaduwen en de niet-storen-functie. Ook de camera is nu meer opengesteld, net zoals iOS 8.

Ik zeg niet dat het slecht is, ik vind Lollipop er goed uit zien. Jammer is wel dat er minder onderscheid is tussen de systemen. Windows ziet er echt anders uit (op de kleuren na dan).

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee