Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

Voorbeschouwing E3 2014

09-06-2014 • 11:00

84 Linkedin

Hoewel 2013 het jaar was van de introductie van de PlayStation 4 en de Xbox One, moet deze generatie spelcomputers eigenlijk nog op gang komen. Beide consoles hebben sinds hun introductie maar mondjesmaats aansprekende nieuwe games erbij gekregen, en de Xbox One is in een aantal landen, waaronder Nederland en België, nog niet eens officieel op de markt verschenen. Beide partijen hopen die ‘valse start’ in 2014 en verder dubbel en dwars goed te maken, en deze E3 zullen hun plannen en de bijbehorende games duidelijk moeten worden. Hoe toepasselijk: de organisatie van de E3 zelf koos dit jaar voor 'The Future Revealed' als officieel motto van de 2014-editie van de show.

Die show begint traditioneel op maandag met een serie persconferenties, waarbij Tweakers uiteraard aanwezig is. Wat we daar te zien krijgen is voor deel wel bekend. Zo kwam het bestaan van Halo 5: Guardians al eerder naar buiten en lekte vorige week uit dat Sony een bundel met daarin een PlayStation 4 en een PlayStation Vita gaat aankondigen. Daarnaast wordt ook Sony's virtua reality-helm, Project Morpheus, verwacht tijdens de persconferentie.

In de aanloop naar de E3 verschenen er ook enkele extravagantere geruchten. Bij Microsoft zou bijvoorbeeld de verloren gewaande Ubisoft-titel Beyond Good & Evil 2 opduiken, terwijl Sony eindelijk weer aandacht zou gaan geven aan de ene keer wel en de ander keer weer niet geannuleerde The Last Guardian, maar ook PlayStation 4-versies zou presenteren van The Last of Us, Gran Turismo en Rockstars Grand Theft Auto V. Voor deze aankondigingen geldt wat ons betreft: eerst zien, dan geloven.

Dat ‘zien’ kun je ook dit jaar uiteraard weer doen op Tweakers. Net als vorig jaar zijn de livestreams van de persconferenties van Microsoft en Sony, maar ook die van third-party uitgevers Electronic Arts en Ubisoft, bij ons op de site te vinden:

Microsoft 18:30 uur (maandag 9 juni) Bekijk hier
Electronic Arts 21:00 uur (maandag 9 juni) Bekijk hier
Ubisoft 00:00 uur (dinsdag 10 juni) Bekijk hier
Sony 03:00 uur (dinsdag 10 juni) Bekijk hier

De pagina's met de livestream zijn een half uur voor de start van de persconferentie goed te bekijken.

De coverage van Tweakers vanuit Los Angeles begint op dinsdagochtend met een eerste reactie op de persconferentie van Microsoft, waarna soortgelijke terugblikken op de andere persconferenties zullen volgen. Op woensdagochtend zul je op Tweakers een uitgebreider video-item kunnen bekijken waarin gameredacteuren Paul Hulsebosch (@tweakerpaul) en Jurian Ubachs (@tweakjur) de vier persconferenties wat uitgebreider nabespreken.

Nadat je hebt kunnen zien wat gameredacteuren Paul en Jurian vonden van datgene wat er getoond werd op de persconferenties is het voor de redacteuren ter plaatse tijd om op de E3-beursvloer de nodige games te bekijken en te spelen, en dat leidt natuurlijk tot de gebruikelijke stortvloed aan previews die je van Tweakers in E3-tijd gewend bent. Paul en Jurian spelen, samen met videoredacteuren Mark van der Kruit en Luke van Drie, drie dagen ren-je-rot om te zorgen dat alle belangrijke games in een preview op de frontpage van Tweakers terecht komen.

Reacties (84)

84
78
56
3
0
5
Wijzig sortering
Waarom wordt hier alleen gesproken over Microsoft en Sony? Nintendo ofzo? :? Beetje jammer dit. 'Goede' coverage hoor. ;(

Hoop ondanks dat wel op en aantal leuke aankondigingen, waaronder de nieuwe Zelda en hopelijk een nieuwe Mario Party. :D
Nintendo heeft dinsdag een Nintendo Direct, waar inderdaad wel nieuws wordt verwacht, en uiteraard volgen we dat. Maar: daar zijn we niet bij, dus meer dan nieuwsberichten maken wordt dat niet. Eerdere jaren hebben we wel altijd verslag gedaan van de Nintendo persconferentie, maar daar is Nintendo zelf mee gestopt.

Dat neemt overigens niet weg dat Paul gewoon een afspraak heeft bij Nintendo op de beurs zelf en ik verwacht dus zeker content van de belangrijkste games die op de E3 zijn. Dat ze in de intro niet genoemd worden komt vooral doordat ze hun eigen rol op de E3 flink verkleind hebben.
Bedankt voor je reactie, maar vooral het feit dat het artikel geen woord rept over Nintendo cq de Wii U als 'nieuwe generatie' vond ik een beetje jammer. In het filmpje wordt er kort over gesproken, tenminste genoemd. Zou wel netjes zijn, in mijn ogen, om dat gewoon even toe te voegen aan het artikel, want Nintendo is wel gewoon een nieuwe generatie console, ook al is de Wii U dan niet zo 'sterk' als de PS4.

Ook al geven ze geen presentatie, met de Nintendo Direct geven ze in principe dezelfde info, ook al is het via livestream. Of je dat nu voorgemonteert kijkt of op een podium, uiteindelijk gaat het om de aankondiging. ;)

Maar boven alles, veel plezier in LA. :)

[Reactie gewijzigd door KoploperMau op 9 juni 2014 23:06]

Anoniem: 181786
@KoploperMau9 juni 2014 12:38
Dat is idd spijtig. Zelf interesseer ik mij eigenlijk enkel voor Nintendo nieuws op de E3 en zal dus schijnbaar niet hier moeten zijn voor nieuws. Gelukkig zijn er genoeg andere sites.
Vreemd dat je kritiek hebt op iets wat nog moet komen. Er is nog geen coverage geweest, alleen dit introductiefilmpje? Ik neem aan dat ze ook wel wat aandacht zullen schenken aan Nintendo's E3 nieuws in een van de aankomende video's.
Anoniem: 463297
@Royeboi9 juni 2014 13:04
ik was ook van plan dezelfde reactie als KoploperMau te geven, maar heb daar vanaf gezien. Ook mij valt het enorm op dat hier op tweaker (maar ook op anders sites) alleen over de consoles van MS en Sony wordt gesproken.
Granted, die zitten in een tweestrijd, waar Nintendo qua games niet in thuishoort. Echter, dat wil nog niet zeggen dat je Nintendo niet hoeft te noemen. Alsof het alleen om MS en Sony gaat!
Er zijn genoeg mensen die niet enkel en alleen FPS games op een console wil spelen. En laten we eerlijk zijn, het lijkt alsof alleen Nintendo met games komt die niet de zoveelste FPS, FIFA etc uitbrengt. Ja, ze brengen wel veel Mario games uit, maar wel elke keer met nieuwe dingen en in een ander genre.
Nintendo is gewoon matig aanwezig op de E3. We krijgen een pre-recorded show van 30 minuten en verder vrijwel niks. Nintendo is in Tokio op die Game Show ook altijd veel meer aanwezig en verder hebben ze zo hun eigen manier van bekend maken. Het is al enkele jaren dat Nintendo zichzelf zo laat onder sneeuwen op E3 en dat is wel jammer. Maar het meeste nieuws gaat dan ook van MS en Sony afkomen. En mogelijk nog van EA en Ubisoft.
Het is precies wat heerdinm schrijft. Doordat Nintendo er zelf voor gekozen heeft om geen persconferentie meer te geven op de E3 zorgen ze er zelf een beetje voor dat het op de E3 uitdraait op een strijd tussen de andere twee; Sony en Microsoft.

Nintendo kiest zelf de luwte. Dat is uiteraard hun goed recht. Ninendo kiest wat dat betreft altijd een geheel eigen pad en misschien is dat ook verstandig. Alleen zijn ze daardoor - door hun eigen strategie - minder nadrukkelijk in het nieuws tijdens E3.

Wat uiteraard niet wil zeggen dat we geen nieuws of previews over Nintendo zullen brengen. Alleen draait het vooral aan het begin van de beurs vooral om de prescoferenties. Want daar zitten de grote aankondigingen in. En Nintendo heeft nu eenmaal geen persconferentie.
Nintendo doet helemaal geen E3 presentatie, en daar gaat nou juist dit item over. Nintendo gaat wel een Nintendo Direct doen, waar Tweakers gegarandeerd over zal schrijven.
Aan de ene kant zal dit komen door Nintendo zelf (ze geven geen grote persconferentie) waardoor ze minder aandacht van de pers krijgen.

Aan de andere kant, ze hebben wel een grote stand en ze gaan wel degelijk een (online) presentatie geven. Ze volledig links laten liggen vind ik ook onterecht, want Nintendo gaat ongetwijfeld wat moois laten zien.
MS, Sony, EA en Ubi komen in dit item aan bod omdat ze een live-presentatie hebben. Verder zend Nintendo pas morgenavond een item uit en volgens mij ging dit vooral om de items van de maandag (in de US)
Idd heel apart. Ik krijg wel vaker de indruk dat Nintendo die de tweakers crew niet echt interessant gevonden wordt. Nintendo heeft een eigen online presentatie die toch wel vermeld zou mogen worden. Goede kans dat we de nieuwe Zelda gaan zien :)
Valve is niet aanwezig? Ook niet heel stiekem?
Valve is al enkele jaren afwezig. Ik snap het ook niet helemaal want je kunt toch op zijn minst een stand neerzetten met wat demo's/beta's
Tja, ik denk dat ze genoeg hebben aan hun digitale stand, Steam. Helaas.
Nee, valve heeft nogal veel moeite met het nummer '3' dus die zul je voorlopig niet op de E3 zien; pas waneer ze Halflife 3 uit brengen zul je ze daar weer zien ;)
Misschien bij de E2 episode 2 ;)
Wat zou Valve dan aan moeten kondigen? Ik denk dat er niet al te veel te presenteren valt over de steammachines en steamos. En nieuwe games zie ik ook nog niet aankomen, alhoewel ik het wel hoop (half life 3!!!). Het enige wat Valve misschien kan presenteren is Source 2 maar ik denk niet dat ze dat op de E3 zullen doen.
Ik hoop meer over AC unity en Cortana :)
voor de One & 360, en Windows 8.1 natuurlijk ook!
Hetzelfde hier, AC Unity, en de vraag of gameplay meer divers gaat worden dan met de last-gen consoles.
Ben benieuwd hoe rockstar in de picture gaat komen, waarschijnlijk zullen ze gta V aankondigen op de next gen tijdens de sony conference. Stiekem hoop ik op red dead maar dat zullen ze zeker zelf willen aankondigen.
Dat is een tweet uit augustus 2013. Niet echt relevant meer denk ik?

Ik verwacht hem eerder bij MS met wederom (timed) exclusive DLC.
Ik denk dat gta 5 geen dlc exclusieve houd voor de xone en x360. Of ms moet serieuze zakken geld hebben laten zien. Aan de andere kant, het is het type exclusiviteit en aandacht dat de xbo one echt nodig heeft. Er gaan geruchten over een grote 3rd party dev die een game excl voor de Xbox one heeft. Ik denk zelf een cod of battlefield hardline.
Ik kijk uit naar meer info over: Mirrors Edge 2, Beyond Good & Evil 2, RDR2. Dat zijn toch de games waar ik op zit te hopen dat ze tzt uit gaan komen. Alledrie met hun eigen verhaal, eigen genre. Het mogen dan wel de zoveelste games in een reeks zijn maar het waren wel verfrissende games om te spelen voor de verandering :)
Ik verwacht van beide titels niets wat de sfeer van de originele titels vastlegt.

Ik heb inmiddels, na een aantal jaar, mijn verwachtingspatroon bijgesteld bij reboots van semi-populaire IP's. Alleen al als je nagaat waarom de titels een reboot nodig hebben. Beyond Good & Evil én Mirror's Edge hadden beide goede reviews en feedback gekregen, echter hadden ze (volgens hun standaard) te weinig copies verkocht. Nu gaan ze dus de formule bijstellen om de winst/verkoop te maximaliseren.

Mijn verwachting;
Alle twee worden ze door de homogeniserings-molen gedrukt als een worst, met de bekende ingrediënten die EA/Ubi/Microsoft denken dat populair zijn, totdat er weer dezelfde focustested/checklist-voldoende AAA-titel met een andere kartonnen protagonist(e) tevoorschijn komt.

http://i.imgur.com/EEWJcGf.jpg

[Reactie gewijzigd door Majestici op 9 juni 2014 13:06]

Die kans is wel aanwezig ja. Ipv te houden bij het verhaal verder uit te diepen en het grafisch op te poetsen, hebben een EA/Ubisoft en co dikwijls de neiging meer en meer te willen toevoegen, waarbij het accent komt te liggen op die toevoegingen. Dit terwijl het mij puur om het verhaal gaat en ik graag daarvan een vervolg zie zonder verdere poespas.

Maargoed, we gaan het meemaken. Tis sowieso jammer dat de vervolgen op zolang op zich laten wachten omdat het eerste deel tegenviel qua verkopen. Niet elke game kan een verkoopknaller zijn zoals de gebruikelijke COD/BF. Heb dan eens het lef om die ambitie qua verkoopaantallen los te laten, want een eerste deel moet zich qua naam/verhaal en zulks toch nog vestigen in een drukke markt waarin meerdere games verschijnen.

Nu weet ik niet hoe het bijv zit met Rayman, maar is daar nu veel aan verandert door de jaren heen? Das toch van dezelfde hand als het creatieve brein achter BG&E? Maar vaak zul je zien dat tegenwoordig het de marketingafdeling is die ermee aan de haal gaat en het ontwikkelteam ervan overtuigt feature X/Y/Z toe te voegen want dat bekt lekker en is een verkoopargument.
Ik denk dat Microsoft met een witte Xbox One komt en ik hoop op een Xbox One slim aankondiging.

[Reactie gewijzigd door Elwin op 9 juni 2014 11:42]

Die witte was destijds bedoeld voor de medewerkers van Microsoft aan de Xbox One. Verder hoop ik ook op een afgeslankt Xbox One model, maar ik betwijfel het...
Ben ook eens benieuwd naar de nieuwe call of duty.. Ben zelf altijd groot fan geweest van de serie, maar vind natuurlijk ook dat het de laatste jaren volledig is mis gegaan. Vind de setting in ieder geval al minder, dat toekomstachtige gedoe. Gewoon ww2 of modern vind ik top. Dit heeft de serie ook atijd het succes opgeleverd, altijd op #1 gestaan, en met cod4: modern warfare kwam battlefield niet eens in de buurt. Ondanks de slechte ontwikkeling de laatste jaren, geef ik ze toch maar weer een kans.
Niet zo gek natuurlijk als je weet dat Bad Company 2 pas in 2010 en Battlefield 2 in 2005 uit kwamen. CoD4 kwam in 2007 uit en had toen nog geen onderlinge concurrentie met de Battlefield franchise. CoD4 was meer een competitor voor Counter-Strike ( zeker wat betreft e-sports ).

Dat wat CoD4 groot heeft gebracht en waardoor het nog steeds populair is op lans is sinds MW2 systematisch afgebroken. Call of Duty is volledig ontspoort vanwege de commersie. Het ontbreken van community servers, mod tools ( promod ) en de steeds grotere nadruk op perks/killstreaks/deathstreaks/lamestreaks is wat uiteindelijk de serie de grond in werkt. Annual releases helpt ook niet mee om een gezonde playerbase over te houden voor esports ofc.
Vooral aan het wachten op meer beelden van de nieuwe Civilization en Fifa 15!
Als je fifa 15 wil zien kun je gewoon de trailer van fifa 14 bekijken want er zal weinig/niks verschil tussen zitten.
Tja, goed. Wat zou je dan ook verwachten in een nieuwe FIFA?
34 spelers op het veld?
Ik bedoel, als een spel goed is dan is het goed.
En elk jaar een beetje de bugs eruit halen, tweaken en het op kleine punten steeds wat beter maken.
Grafisch zal het een en ander uiteraard nu geoptimaliseerd zijn voor de next gen, dus daar kunnen we dit keer wat in verwachten lijkt me.
Sorry hoor maar de bugs worden gewoon erger elk jaar. Ze zijn al jaren van dezelfde koe aan het melken. Ik vind het heel spijtig dat er niet zo veel concurrentie is, die licenties zijn echt een hel.
Speel je FIFA uberhaupt wel? In FIFA 14 voor de next-gen consoles wordt namelijk een nieuwe engine gebruikt. Deze zorgt voor veel betere physics.

Neemt niet weg dat er inderdaad in FIFA wel nog veel beter zou kunnen, en eigenlijk is het onbegrijpelijk dat er jaarlijks features lijken te verdwijnen. Het is bijvoorbeeld niet meer mogelijk een internationaal toernooi of toernooi voor clubs te spelen met vrienden. Toernooien zijn alleen nog maar speelbaar via de carriere modus(maar dan moet je dus ook het hele seizoen spelen) of via FUT(online).

Vanwege het telkens kaler worden van FIFA wat betreft features kijk ik dan ook vol spanning uit naar PES 2015.
Weet niet waar jij het over hebt, maar je kan gewoon zelf toernooien maken hoor. Misschien moet je het menu nog maar eens verkennen
Ik speel op next-gen, daar hebben ze deze opties helaas verwijderd. :(
Oh ok, ja ik niet dus dat wist ik niet. Dat is wel een naai streek eigenlijk. Vind Fifa 14 sowieso al een stuk minder dan Fifa 13, maar dat kan ook gewoon zijn omdat ik bagger ben in het verdedigen.
Ik speel inderdaad fifa 14, heb namelijk meer dan 300 uren. Na die uren is het wel welletjes geweest ben het beu om al die physics bugs te ervaren. Offside op je eigen helft dat frustreert elke normale mens...

Momenteel wacht ik met spanning af op PES 2015, na een jaar afwezig te zijn geweest(next gen).
Wat zal dé grote verassing dit jaar zijn :D

EPIC mooi preview Tweakers.net
Even voor de mensen die het interessant vinden:
Het laatste muziekje wat je hoorde was: Morning BJ van Point Point.
Gratis te downloaden op Soundcloud:
https://soundcloud.com/ni...-morning-bj-free-download

De rest van het liedje is heel anders :p
Uistekende keuze Tweakers!
Morning BJ. Beter dan E3 coverage iig ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee