Door Jeffrey van Maurik

The Red Engine: lichter ondanks extra wiel

17-07-2013 • 08:00

68 Linkedin

In oktober van dit jaar wordt voor de 12e keer in Australië de World Solar Challenge gehouden, dé race waarin technische universiteiten strijden om met auto's te racen die geheel op zonne-energie rijden. In de belangrijkste klasse van deze race, de Challenger klasse, doen er dit jaar wederom twee Nederlandse teams mee. De TU Delft werkt aan een nieuwe versie van de Nuna-zonnewagen en het Solar Team Twente test momenteel de Red Engine op het vliegveld van Enschede.

The Red Engine heeft een topsnelheid van 145 kilometer per uur, maar zal straks in Australië vanwege de reglementen tussen de 110 en 130 kilometer per uur gaan rijden. Daarnaast wordt het behoorlijk afzien voor de coureurs: de temperaturen in de cockpit kunnen oplopen tot zo’n 45 graden en er is geen airco. Door dat extra wiel zou een toename van het gewicht ten opzichte van zijn voorganger voor de hand liggen, maar dat is gek genoeg niet het geval. De nieuwe zonnewagen van Twente weegt zelfs zo’n 40 kilo minder. De auto van het team uit Twente kan vanuit de volgauto met een laptop op meerdere manieren gevolgd worden. Zo kan er niet alleen realtime allerhande data opgevraagd worden, ook kan de snelheid van The Red Engine op afstand aangepast worden door middel van de cruisecontrol.

Meedoen aan de World Solar Challenge is geen gemakkelijke opgave. De kosten voor het maken en transporteren van de wagen lopen al snel hoog op en ook is het belangrijk om de juiste contacten te leggen. En hoewel het lijkt alsof teams met de grootste techbedrijven achter zich de meeste kans maken, zijn er gelukkig ook wat regels die de strijd wat eerlijker maken. Zo mag er slechts een beperkt oppervlakte van de auto gebruikt worden voor zonnecellen.

Hoewel de race al sinds 1987 wordt georganiseerd en de wagens straks in Australië zo’n 3000 kilometer gaan afleggen, lijkt een zonnewagen die op de openbare weg kan en mag rijden nog ver weg.

Reacties (68)

Wijzig sortering
Waarom wordt Eindhoven niet genoemd? Daar hebben ze een 'gezinsauto' gebouwd voor de Cruiser-klasse van de WSC. Wagentje wordt ook op kenteken gezet, rijden op zonne-energie is dus een stuk dichterbij?

http://www.solarteameindhoven.nl/

[Reactie gewijzigd door SnookY WookemS op 17 juli 2013 08:28]

Inderdaad, het team op de TU/e claimde de eerste praktische gezinsauto op zonne-energie gebouwd te hebben. Het is een imposante wagen, compleet met vier stoelen en een achterbak. Een openbaar Facebook-album met foto's vind je hier.
Anoniem: 64119
@Graafvaag17 juli 2013 16:12
De Eindhovense familie zonne auto levert slechts de helft van de benodigde energie uit zonne panelen.
"Hoog Rendement Zonnepanelen:
De auto heeft een groot oppervlak met hoog rendement silicum zonnepanelen, die voor bijna de helft van de benodigde energie zorgen. Op deze manier wordt de range van de auto fors verlengd en kunnen elke dag grote afstanden worden afgelegd. "
Het is zeker een indrukwekkende auto. We hopen ook van deze auto een reportage te kunnen schieten.
Eindhoven is toch uitgebreid aan bod geweest op tweakers.net begin deze maand? Zie: TU/e toont 'energiepositieve' gezinsauto op zonne-energie.
Inderdaad, de wagen van de TU/e is erg mooi, zag 'm een uurtje geleden nog. Het team zit in het gebouw hiernaast.
Anoniem: 77640
17 juli 2013 08:28
Ik hoop dat zonnecellen om de airco te doen draaien snel standaard (en betaalbaar) wordt voor commerciële voertuigen. Dat zou al een flink pak brandstof en uitstoot besparen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 77640 op 17 juli 2013 08:29]

Een auto airconditioning voor een niet al te grote auto verbruikt in steady state al snel iets van 1kW.
Als je een gemiddeld Nederlands zonnetje hebt, zit je rond de 1kW/h per 1m² oppervlak. Met commerciële betaalbare panelen zit je ergens rond de 15% rendement en daarbij geldt dus dat je richting de 7m² aan zonneceloppervlak moet gaan, dat is dus al meer dan het toegestane oppervlak aan zonnecellen op deze (WSC) voertuigen, dat is namelijk 6m².

Daarnaast is het in conventionele voertuigen helemaal niet zo interessant om de airconditioning compressor elektrisch aan te drijven, aangezien je verliezen hebt bij de omzetting van benzine naar elektriciteit, en daarna ook een eens voor het omzetten van elektriciteit naar de compressorrotatie.(en de daarbij toegenome massa voor de extra componenten)

Tot slot verbruiken amerikaanse AC units in voertuigen al snel anderhalf keer zoveel energie :)
Ik zie wel de mogelijkheid om een kleiner A/C model in te bouwen met een lager verbruik. Door goed gebruik te maken van isolatiemateriaal rondom de cockpit en het bescheiden volume van de plek zelf moet een klein model compressor wel een redelijk binnenklimaat kunnen produceren. Er zijn 12v modellen die al bij 25A werken.

Een ander discussiepunt lijkt mij dat het ingestraalde vermogen per m2 in Australie iets hoger zal liggen (1.5-2kW/h/m2) en de rendementen van de gebruikte zonnecellen hedendaags eerder richting de 20% gaan.

Een andere mogelijkheid is een gekoeld pak. Even prijs daar gelaten weet NASA al jaren een redelijk binnenklimaat te realiseren voor hun pakken in omgevingen van 100 - 400K.
Voor deze specifieke race kan er inderdaad gebruikt gemaakt worden van je voorgestelde maatregelen, maar vergeet hierbij niet dat je wel degelijk gewicht moet toevoegen en je daarnaast alsnog richting de 300W aan je airco kwijt bent volgens je gegeven specs. Vergeet ook niet het formaat van een dergelijke airco, je hebt 3 redelijk forse componenten die je ook even kwijt moet in je apparaat.

De panelen in deze challenge kunnen zelfs al richting de 30% rendement leveren (space grade, ik weet niet of die nu nog gebruikt worden). Met 2kW/m² zon en 25% rendement zou je voor de 6m² dus zo een 3000W kunnen opwekken. Dan lever je zo een 10% aan vermogen in. Daarnaast weet ik niet hoe de airco's werken met een 40°C buitentemperatuur, ik heb even gegoogled naar de 12V airco's en deze lijken geen superspecs te hebben.

Vergeet overigens niet dat mijn reactie bedoeld was @c0d1f1ed>> ergo, het moet betaalbaar worden voor de consument!
Dat is precies wat de Fisker Karma doet.
Nee, helaas. Het koelen van het interieur geschiedt hier niet door gebruik van de airconditioning, maar door het ventileren van het interieur. Het vermogen van het zonnepaneel is veel te laag om een airco op de draaien.
Ik ben geen specialist maar volgens mij heeft een Airco erg veel energie nodig en kunnen zonnecellen dat nog niet leveren. Ik hoop nmet je mee, maar ik denk dat dit nog wel even gaat duren.
...lijkt een zonnewagen die op de openbare weg kan en mag rijden nog ver weg.
Dat valt wel mee, denk ik.
Als er een commercieel aan de slag gaat met de 'Stella' van de TU Eindhoven, dan komt er vlot een bruikbare zonneauto. Helaas, zijn er meer factoren die bepalen of een dergelijk product zal slagen op de consumentenmarkt. En vergeet niet dat de oliemaatschappijen er alles aan zullen doen om ons zo lang mogelijk aan de bezineslurpers te houden...
Als je kijkt naar de Stella, dan zie je ook dat deze idealistische wagen slechts de HELFT van zijn range haalt op zonne-energie, de rest is oplaadpuntenergie. Daarnaast zijn er dure hoogrendementspanelen geplaatst. Als je dit betaalbaar en veilig wilt maken dan verlies je eigenlijk alle voorwaarden die dit mogelijk maken (lichtgewicht).

Kijk je dan verder naar de huidige wagens, dan zijn we in alle jaren vanaf de eerste prius nu bij een plug-in hybrid aangekomen(ca 20km elektrisch). Verder zijn andere merken nu aardig aan het strooien met hybridemodellen (porsche, vw, audi, honda, peugeot, etc) maar alleen de Leaf/Volt/Ampera/outlander PHEV/renaultjes komen echt in de buurt van elektrisch rijden waarbij drie van bovengenoemden ook nog een benzine generator verstouwen. (en echt betaalbaar zijn ze ook niet!)

Dus zelfs als zou er commercieel aan de slag worden gegaan met de Stella, dan kom je voorlopig waarschijnlijk bij een veredelde Twizy uit die op dezelfde oplaadproblematiek zal stuiten als de Leaf.
Anoniem: 528833
@cantate17 juli 2013 19:50
Juist de prijs van de zonnepanelen valt erg mee. De cellen op zelf kosten slechts 3000 euro bij elkaar, voor het hele zonnepaneel.

We beweren niet dat je deze auto 1:1 op de markt kunt zetten, maar wel dat de auto van tegenwoordig, veel aerodynamischer, lichter en efficienter kan. Met de batterij in onze auto alleen (zonnepaneel dus niet meegerekend) kan de auto hierdoor 430 kilometer rijden.

Kijk de vele filmpjes op youtube eens, het is echt geen veredelde twizy.
Wat ik me afvraag waarom zo'n auto nog zo'n gewicht heeft? p45 (dat mini autotje uit topgear) weegt 59kg. dat is 3x lichter dan dat de nuna 7. terwijl in 1963 waarschijnlijk nog nooit van carbon, of autocad hebben gehoord.
de p45 heeft een topsnelheid van 30 mph (zo ongeveer de snelheid van een brom mobiel) en heeft niet de accu's aan boord om grote afstand op elektro af te leggen (er zit al 21 Kg aan accu's in de red engine).
Ik gok dat ook de zonnepanelen nog het nodige gewicht toevoegen, samen met de elektromotor en omvormer(s). De cockpit weegt schijnbaar minder dan een kinderfietsje (al weet ik niet wat een kinderfiets weegt).
Die had dan ook een topsnelheid van 63 km/u en had een verschrikkelijke stabiliteit. Deze zonneauto's gaan meer dan dubbel zo snel en liefst zonder ongelukken bij snelheden die de topsnelheid benaderen. In 1963 had men nog nooit van carbon gehoord, maar ook bijna niet van veiligheidsvoorschriften. En ik vermoed dat je de P50 bedoelt want de P45 was die miniquad met behuizing (die volgens mij eigenlijk zwaarder is dan de P50).
Die P45 uit topgear is niet de Buick LeSabre P45 uit 1963..
Ik vind het toch altijd wel fascinerend, deze race. Wat ik ook mooi vind is dat de reglementen elke keer worden aangepast zodat de auto's steeds ietsje meer op reguliere auto's beginnen te lijken. Alhoewel ze zelf aangeven dat het voorlopig nog geen dagelijkse realiteit wordt vanwege de zonnecellen, maken ze natuurlijk ook stappen in zaken als aandrijving, constructie en software.

Dat LabVIEW waar hij het over heeft had ik trouwens nog nooit van gehoord. Ik vraag mij af waarom ze dat hebben gekozen, ipv de wat meer populaire (en vaak gratis) GUI-tools. Iemand ervaring met Labview?

[off topic] gewicht is zwaarder, hij weegt lichter? :X
'Gekozen?' Misschien kom ik erg pessimistisch over, maar ik heb 'verhalen' gehoord op enkele engelse/buitenlandse (o.a. eevforum van eevblog) dat National Instruments maar al te graag hun labview en verwanten (multisim) producten 'door de strot' duwt bij studenten en scholen, met de hoop dat ze er blijven hangen.

Waarschijnlijk heeft de school ook zo'n verband en wordt zoiets in zo'n geval ingezet. Tegelijkertijd; zelf ontwikkelen kost ook veel tijd, en je eigen tools maken schiet zijn doel erg voorbij.

In de industrie zie ik erg weinig gebruik van National Instruments software. Ik heb vroeger Multisim van NI gebruikt; de simulator is niet betrouwbaar, de onderdeel bibliotheken zijn beperkt en zitten niet geweldig in elkaar (vooral als je een printplaat wilt tekenen). Erg enthousiast kan ik niet over NI software worden.
wij op school zitten ook aan het software pakket vast.

Voor school kost een licentie 100 eu (oid). en je hebt een compleet pakket voor een elektro-mbo4 opleiding.

Ik zou zelf niet weten wat voor ander pakket ik zou moeten nemen voor te schakelingentjes te testen en te tekenen (multisim/ultiboard).

Labview is veel gebruikt. maar daar zou ik zo 1-2-3 niet een ander voor weten (met dezelfde intergratie zoals labview dat heeft).
Het is ideaal: je kan het op je PLC-netwerk mee laten lullen (hoef je geen WinCC te kopen :p), maar usb of rs232 is ook geen probleem.
Ik heb het filmpje nog niet bekeken (werk) maar LabVIEW is juist een heel populaire programmeeromgeving in verschillende industrieën. Het is meer als alleen een GUI-tool, je kunt al het programmeerwerk er in doen, op een overigens ook grafische manier. Daarbij zit er ondersteuning in voor zeer veel sensoren en communicatie technieken en is de service vanuit national instruments bij problemen zeer netjes.
Ik gebruik LabView in mijn thesis (en voor mijn werk nu ook nog) om een visiesysteem in een machine aan te sturen. Het blinkt toch vooral uit in het uitlezen van sensoren en datavergaring (ook al had ik in mijn visiesysteem wel wat problemen met de drivers van de camera). Maar ik ben toch niet echt fan van National Instruments en LabView. Zo is er maar één driver voor al hun hardware, die dus ook gigantisch is, en als daar dan één fout in gebeurt, blijft het hele systeem hangen (de machine maakt ook gebruik van LabView om wat sensoren uit te lezen). Het laat ook een enorme voetafdruk na op je pc, en daar heb ik momenteel niet echt ruimte te veel op. De licenties en hardware zijn ook onvoorstelbaar duur (dat is nu wel vaker zo bij software, maar de hardware is het ook). Ik probeer toch vaak om niet hun hardware te gebruiken omdat mijn budget beperkt is.

Dat je er makkelijk een UI mee kunt maken, klopt wel, maar er zijn inderdaad wel genoeg alternatieven, het zal vooral voor het uitlezen van de sensoren zijn dat men LabView heeft gekozen. En de hogeschool/universiteit heeft waarschijnlijk al een groepslicentie bij NI (in België wordt LabView vaak in een aantal vakken gebruikt bij ingenieursopleidingen), dus het kost de studenten eigenlijk niets.
Door dat extra wiel zou een toename van het gewicht ten opzichte van zijn voorganger voor de hand liggen, maar dat is gek genoeg niet het geval. De nieuwe zonnewagen van Twente weegt zelfs zo’n 40 kilo minder.
in het filmpje zeggen ze "weegt lichter"
Misschien weet je niet wat LabVIEW is omdat je niet in het vakgebied zit waar LabVIEW vaak wordt gebruikt. Ik werk af en toe met LabVIEW. Zeer populaire tool voor data analyse, test automatisering en productie automatisering. Je kan er visueel mee programmeren en redelijk eenvoudig data acquisitie mee verrichten. Het integreert met veel software van National Instruments zoals CVI, TestStand etc...

Verder kan je makkelijk verschillende data acquisitie en regelsystemen mee bedienen omdat National instruments een grote database heeft van drivers. Vaak is het dus een kwestie je PC via GPIB, Seriele, USB of LAN kabel met een instrument te verbinden en je kan hem al aansturen/uitlezen. Als het instrument een VISA of IVI ondersteunt is het helemaal plug en play.

Je bespaart jezelf een hoop tijd met het schrijven van interfaces met het (meet)instrument in je favoriete programmeer taal gezien National Instruments dat ook al heeft gedaan. :)
Waarom is mijn antwoord eigenlijk gedownmod? Het geeft toch antwoord op de vraag , of beledig ik nu iemand?
vooral die laatste opmerking is KUT, want feitelijk gaan de kosten van dit soort voetuigen echt dratisch omlaag als je ze in massa productie kunt nemen en kun je door de toevoeging van bijv een brandstofcel er prima mee op de openbare weg, sterker nog tijdens die ausie race gebeurd dat gewoon en dus mag je er vanuit gaan dat ze aan bepaalde veiligheidsnormen voldoen. verkoop er een 10k met wat minimale / commerciële aanpassingen en dit project zou direct al een stuk zinniger zijn voor 'de maatschappij'
vooral die laatste opmerking is KUT, want feitelijk gaan de kosten van dit soort voetuigen echt dratisch omlaag als je ze in massa productie kunt nemen en kun je door de toevoeging van bijv een brandstofcel er prima mee op de openbare weg, sterker nog tijdens die ausie race gebeurd dat gewoon en dus mag je er vanuit gaan dat ze aan bepaalde veiligheidsnormen voldoen. verkoop er een 10k met wat minimale / commerciële aanpassingen en dit project zou direct al een stuk zinniger zijn voor 'de maatschappij'
En bij die laatste opmerking had men natuurlijk kunnen verwijzen naar het onlangs verschenen artikel op tweakers over de zonne-familieauto van het Solar Team Eindhoven.

Ook die is er natuurlijk nog lang niet, maar komt wel al een eind meer in de richting dan deze 1-persoons racers. Maar realistisch gezien, kijkend naar de adoptie van elektrische auto's, zal het nog wel een flinke tijd duren voordat er echt zonne-auto's aan consumenten worden verkocht.

De auto-industrie werkt met planningen die jaren vooruit al vast liggen. Een zonne-auto staat daar nu naar alle waarschijnlijkheid nog niet in, dus de opmerking in het artikel klopt wel...
Anoniem: 64119
@bilgy_no117 juli 2013 16:05
De zonne familie auto van team Eindhoven levert slechts de helft van de benodigde hoeveelheid energie uit zonnepanelen. Dit stond niet duidelijk in dat artikel vermeld.

Wanneer het daadwerkelijk zo zou zijn geweest dat de techniek zo ver gevorderd zou zijn dat we met 4 personen 600KM zouden kunnen afleggen in een familie auto met alleen zonnecellen op het dak, was dit allang groot nieuws geweest wat de journaals Wereldwijd zou hebben gehaald.

50 procent is beslist geen slechte prestatie voor een licht prototype maar nog ver weg van een commerciele 1000+ KG wegende (inclusief alle veiligheids opties) 4 personen auto op zonne energie.

http://www.solarteameindhoven.nl/nl/pages/#!/car

"Hoog Rendement Zonnepanelen:
De auto heeft een groot oppervlak met hoog rendement silicum zonnepanelen, die voor bijna de helft van de benodigde energie zorgen. Op deze manier wordt de range van de auto fors verlengd en kunnen elke dag grote afstanden worden afgelegd. "


@Hieronder:
1000KG is geen eis maar gezien de toeneemende veiligheidsvoorzieningen auto's steeds zwaarder worden kom je wel ongeveer aan een dergelijk gewicht. Dat toegenomen gewicht moet dan ook weer worden meegenomen in de zwaarte van de motor / efficiency etc.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 17 juli 2013 19:19]

Tijdens de rit komt inderdaad de helft van de energie die onze auto nodig heeft uit de zonnepanelen, maar eigenlijk is dat helemaal geen interessante discussie. Het gaat erom wat de auto gedurende de hele dag, of zelfs het jaar opbrengt.

Onze auto (380 KG, aerodynamisch, 90% efficiency van batterij tot wegdek) levert als we het sommetje maken zelfs tweemaal zo veel op dan dat hij gebruikt bij normaal alledags gebruik van je auto. Ik verwijs je daarvoor graag naar onze TEDx talk: http://www.youtube.com/watch?v=ZMRJC5mvydE .

Daarnaast hoeft een auto echt niet meer dan 1000KG te wegen, natuurlijk heeft onze auto niet alle snufjes van een mercedes, maar zaken als navigatiesystemen, speaker systeem, comfortabele stoeltjes en een zelfs verwarming zijn allemaal aanwezig. Je gaat me niet vertellen dat de rest 600 kilo weegt.

Die media aandacht zit ook wel goed, vandaag zijn we op BBC World news geweest: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-23339794
Denk aan een stijf frame, rollbars, B-pilaar, kreukelzones, geluidsdemping, duurzaam interieur, hitteschild, ophanging, aandrijving, bestand tegen extreme warmte schommelingen, etc. etc. etc. De normale auto's zijn gemaakt om duurzaam en comfortabel te zijn, cq dat je niet meteen een wiel kwijt bent of dat je een rug hernia hebt als je over een hobbeltje gaat. Tevens moet je ook rekening houden met dingen als massaproductie, een carbon chasis en frame zijn leuk en aardig maar helaas niet compatible met massaproductie.

Dat maakt een "normale" auto zwaar.

Laten we eerlijk zijn, het is leuk dat jullie wat fraaitjes toe hebben gevoegd met ledjes en dergelijke maar het is voor de show en het is niks anders dan show. De realiteit is dat niemand dagelijks in die auto wil rijden tenzij je een diehard eco-freak bent. Instappen is al een taak op zich, ik wil jullie nav systeem en interieur wel eens zien nadat het een dag in de zon heeft staan bakken en jullie auto heeft niet eens spiegels, hoe wil je inparkeren?

Hulde dat jullie een dergelijk project aandurven maar laten we wel even reëel blijven.
en jullie auto heeft niet eens spiegels, hoe wil je inparkeren?
Gewoon, zoals mijn vriendin ook inparkeert zonder spiegels. Ze zet mij buiten de auto en ik vertel haar hoe en wat :Y) Deze auto's zouden enorme aanjagers van sociaal gedrag worden
Het vanwaar de 'eis' voor een 1000 kg wegend voertuig? Het lijkt me geen vereiste om aan alle veiligheidseisen te voldoen. Ik zeg een beetje handige techniek en voor 750 kilo heb je al een (economisch) haalbaar model.

Mja zolang we ons druk maken over de belasting voordelen op een 1.5 welke in werkelijkheid hetzelfde verbruikt als een 2.0 hoeven we al helemaal niet na te denken over dit soort onzin.
Rijden ze niet op afgesloten wegen? En anders rijden ze wel door de middle of nowhere waar geen ander verkeer is. Ik twijfel eraan of ze aan alle veiligheidsregels voldoen + apk en dergelijke.
Ze rijden gewoon op de "highways", (vooral) tweebaanswegen die het land doorkruisen en die ook gebruikt worden door het gewone verkeer, waaronder ook de road trains.

Er rijden wel volgwagens mee om het andere verkeer te waarschuwen voor de zonnewagens. Maar aangezien de snelheidslimieten in Australie niet erg hoog zijn, kunnen de betere zonnewagens gewoon meerijden met het andere verkeer.
Anoniem: 80466
@aap17 juli 2013 12:12
Ze rijden gewoon op de "highways", (vooral)
Eigenlijk is het voor ruim 2800 kilometer maar 1 highway.
De Stuart highway
maar zal straks in Australië vanwege de reglementen tussen de 110 en 130 kilometer per uur gaan rijden.
Dat zijn niet zozeer regelementen als wel de maximum snelheiden op de Stuart highway in de Northern territories (130) en Soutern Australia (110).

Met name de Nuna 3 was veel te snel voor die maximumsnelheden dat werd gewoon gevaarlijk en sinds die Nuna de World Solar challenge won zijn er veel maatregelen genomen om de snelheid van de zonnewagen te beperken.
Onder andere:
Minder oppervlak voor panelen (9 m2 => 6 m2)
Minder efficiente silicium panelen (of maar 3 m2 high end panelen)
Minder batterijcapaciteit
Meer rechtop zittende en dus minder aerodynamische bestuurders
Banden met profiel (ivp slicks)
punt is ook dat deze auto's niks aan airbags of wat dan ook hebben.
als je crashed met die snelheid heb en een probleem.

slchets 1 "saving grace" is dat de auto zo licht is, dus de hoeveelheid kinetische energie is beperkt, waardoor de hele auto niet uitelkaar spat, maar redelijk kreukt/versplinterd, maar de veiligheid en onpractischheid zijn 2 2 grootste obstakels.
Op een motor heb je ook geen airbags en die gaan af en toe nog veel harder. Snelheid is het probleem niet bij een chrash. De manier hoe je tot stilstand komt veroorzaakt meestal de verwondingen. Denk aan palen, bomen, auto's, vangrails en andere obstakels op de weg. Als je 'gewoon' kan uitglijden hoef je enkel voor wat beschermende kleren te zorgen om er zonder veel problemen uit te stappen. Dat zal bij deze auto's niet heel anders zijn.
Rijden ze niet op afgesloten wegen? En anders rijden ze wel door de middle of nowhere waar geen ander verkeer is. Ik twijfel eraan of ze aan alle veiligheidsregels voldoen + apk en dergelijke.
Om nog maar niet te spreken over crash-tests, kreukelzone's etc.

@i-chat
Natúúrlijk is er nog een hele verre weg te gaan voordat iets als dit op de weg kan verschijnen. Dat heeft deels te maken met kosten, maar ook met slijtage van zonnecellen, efficiëntie van zonnecellen, energie-opslag, mogelijkheden tot massaproductie en veiligheidsvoorschriften, om nog maar niet te spreken over acceptatie van de consument.
Je hoeft geen crashtests te doen om een auto door de RDW te laten goedkeuren, ze kunnen autos ook op individuele basis keuren. Dank aan oldtimers en kitcars.
Die crashtests zijn alleen nodig voor een typegoedkeuring.
En op welke typegoedkeuring gaan ze een Nuna keuren? (Gek genoeg geeft dat in geval van de Nuna opeens geen problemen bij de RDW, maar okay...) :+
Er zijn wel veiligheidsvoorschriften voor de race, maar die komen volstrekt niet overeen met de voorschriften voor een personenwagen. Ik weet uit eigen ervaring wat voor beslissingen deze teams soms maken om de auto lichter te maken (geen isolering op de bedrading bijvoorbeeld). Die zonnewagens zijn veel te gevaarlijk om te gebruiken zonder veiligheidsteam dat continu meevolgt. Bij de vorige wedstrijd is de zonnewagen van mijn hogeschool nog in brand gevlagen door water dat in het batterijpakket was geraakt. Als je die auto dan nog wil verkopen, zou die meer kosten dan een dure sportwagen én zou je dus een veiligheidsteam moeten hebben dat je volgt.. Als er al zonnewagens zouden komen, zal het nog decennia duren, maar men moet ergens beginnen. En het doel van deze race is meer om het nut van zonne-energie te bewijzen dan om het nut van zonnewagens te bewijzen, en dat lukt toch, heel veel mensen hebben er al van gehoord.
Ik denk dat probleem nummer 1 momenteel is dat het opladen van li-ion accus gewoon belachelijk inefficiënt is. Wanneer straks accus met nanotubes en weet ik het allemaal op de markt komen waardoor je een accu in enkele seconden kan opladen dan zal de hele visie op fossiele brandstoffen snel veranderen. Ook worden zonnecellen steeds efficienter en leveren steeds meer opbrengst. deze combi kan er nog wel eens voor gaan zorgen, dat een gewone personen auto straks met een uurtje zon op de panelen weer 500 km kan rijden.

dit gaat echt geen tientallen jaren meer duren. de meeste technieken zijn er al bijna.

Aangezien de fossiele brandstoffen snel steeds schaarser en dus duurder worden. wordt het binnen nu en 10 a 20 jaar heel aantrekkelijk om dit soort technieken toe te gaan passen op grote schaal.
Opladen en ontladen van li-ion is juist wél efficiënt, je krijgt in tegenstelling tot de ouderwetse NiCad en NiMh accu's een erg groot deel van de energie terug. Bij lithium accu's is de cycle efficiency 80-90%. bij NiMH is die 66%.
je hebt gelijk maar ik denk dat sygys bedoelt is dat het gewoon te lang duurt om steeds een half uur bij het tank station te staan met je auto.
maargoed at is een ander probleem.

wat ik wel goed vindt is dat sommige van deze auto's dus met 3m2 hoge-efficientie cellen al goede resultaten behalen, dat zou je met enige moeite kwijt kunnen op de motorkap, dak en achterklep van een redelijke vormaat sedan, of prius bijv.

die zal dan niet (ver) op kunnen rijden (heel mischien een paar km na een dag volle zon), maar het zou de accu's toch een redelijke boost kunnen geven, en toch bijv 1 liter benzine per dag kunnen schelen, en dat is toch niet mis imho.
XL1 van Volkswagen doet 1:111. Geen fancy zonnepanelen of stopcontact nodig..
"Te koop zullen die 250 XL1’s niet zijn".
Heb ik van autoweek.
Dit is gewoon weer een zoethoudertje, dat doen ze ook al sinds men het thema zuinigheid aanboorde.
Zo kunnen ze de milieulobby weer onder druk houden in Brussel met hun "zie je wel, we zijn er echt mee bezig".

De topman van Opel werd geconfronteerd met de vraag waarom die Opel P1 nooit is doorgevoerd naar productie. Hij kreeg het zowaar benauwd, serieus, hij zat met zijn vinger zn kraagje open te doen.
Hij gaf totaal geen antwoord op de kritische vragen, hij zei alleen : ik moet er even naar kijken, die gegevens heb ik niet.
Reactie van de gemiddelde klant: Maar hij lijkt niet op mijn oude opel astra

Mensen zijn wat dat betreft echt oerconservatief, kijk maar naar de adoptie van ligfietsen en velomobielen, trapt stukken makkelijker en comfortabeler maar ziet er 'anders' uit. Electricshe fietsen daarentegen zien er 'normaal' uit en verkopen dus wel.
Of kijk naar de adoptie van electrische wagens of inderdaad de VW 1L

Het probleem is dan ook niet dat het technisch onmogelijk is een auto te bouwen die op zonneenergie rijdt, het probleem is dat mensen dan gaan zeuren dat er geen airco in zit en geen electrisch verstelbare stoelen en dat ie er zo raar uit ziet (wat moeten de buren wel niet denken, straks word ik raar gevonden)

De techniek is er, het menselijk aanpassingsvermogen niet.

[Reactie gewijzigd door Metro2002 op 18 juli 2013 14:42]

Ik denk dat er wereldwijd genoeg mensen zijn om een afzetmarkt te vormen. Mischien is Nederland dan wel te klein of bekrompen, maar in de VS gaat dat wel werken volgens mij.
Daar zijn echt aardige groepen al zelf aan het stoeien gegaan omdat niemand anders het doet.
Ik vraag me af wat het effect is op R&D niveau van de mensheid. Gaan we betere zonnecellen produceren of beter overbrengingen? Ik heb geen idee maar ik heb de indruk er op dat ze gewoon bestaande technologie uitpuren en zelf weinig bijdragen tot fundamenteel onderzoek.

In dit artikel spreken ze ook over ' Moeedoen is geen makkelijke opgave.' en dat je de juiste contacten moet hebben. Dat helpt natuurlijk niet om van die indruk af te graken.

Ik kan er naast zitten maar het lijkt me wat PR betreft heel belangrijk om aan te tonen dat er buiten prestige ook nog nuttig en vooral fundamenteel onderzoek aan te pas komt. Op de officiële website spreken ze ook van 'adventure', 'thrilling event' en niets over de fundamentele bijdrage. Niet dat de organisator dit hoeft te melden maar deelnemers die met overheidssubsidie werken moeten toch iets bijdragen aan de samenleving lijkt me.
Ik word er ontzettend blij van als ik dit zie (plus de vooruitgang) en moet er niet aan denken dat dit eventueel in de toekomst niet meer mogelijk is vanwege het geld dat het kost, dat zou pas enorm zonde zijn.

Dan denk ik bijvoorbeeld aan onze koning, Rutte die op handelsmissie gaat, dat zijn ideeën uit de gouden eeuw, dat is pas weggegooid geld, want tja, zij zijn alleen maar poppetjes/pionnetjes, ze doen het niet zelf.

Wat de koning doet en wat Rutte doet is verplaats naar de media, ze kunnen dat zelfstandig verzorgen mits er investeringsruimte is. Er is vandaag de dag meer nodig dan: "Wij kunnen mankracht of goederen leveren", dat weet iedereen wel dat je dat kunt maar wat is de kwaliteit ervan, dat lijkt mij een belangrijkere vraag zeker in een markt dat zich comparatief/concurrerend opstelt.

Waarom is het belangrijk, dit soort dingen? Om te KUNNEN innoveren. Misschien is het doel nog niet direct duidelijk (voor jou). Het gaat om efficiënt denken en dat is overal bruikbaar en wanneer je ergens goed in bent, kan zich uiten door een nieuw product, nieuwe markt etc.

Wanneer er geen geld meer zou zijn voor dit soort dingen, gaat de innovatie verloren en worden we ontzettend afhankelijk van wat anderen bedenken en doen. Dat zou een slechte ontwikkeling zijn, het is belangrijk dat dit soort innovatieve projecten in Nederland blijft. Belangrijk voor Nederland dus, "That's all".
.... lijkt een zonnewagen die op de openbare weg kan en mag rijden nog ver weg.

dichterbij dan je denkt!! zie: http://www.cursor.tue.nl/...solar-powered-family-car/

"STE will have the car officially certified for road use to prove that this really is a fully-fledged car."
ziet er ergens zelfs nog wel goed uit, nu de vraag wanneer het rendabel gaat zijn in zoiets te rijden,
Nou succes daarmee maar zoals de auto nu is hoef je het niet eens te proberen. Begin maar bij spiegels en dan gaan we naar airbags, banden van een gekeurde fabrikant en andere veiligheidsmaatregelen en eisen waar het voertuig totaal niet aan voldoet.

Richtlijnen
http://eur-lex.europa.eu/...i=CELEX:32007L0046:EN:NOT

Reglementen
http://www.unece.org/tran...wp29gen/wp29fdocstts.html

En niet te vergeten het onlangs aangenomen veiligheidsreglement wat betreft EV's.
http://eur-lex.europa.eu/...2009:045:0017:0047:NL:PDF

Simpele dingen als ventileren van gassen als de accu niet meer goed is tot laboratorium tests wat betreft technische zaken.

Die zin is ook niks anders dan een stukje reclame want het zal ze echt niet lukken om een type goedkeuring te krijgen voor de auto zoals hij nu is.
Toch leuk hoe gelijk die auto's eigenlijk zijn vergeleken de zonneboten die wij gebruiken om te racen. Alleen jammer dat je daar gewoon zo goed als niks over hoort in de media... beide zorgen voor innovatie, ook al gaat hier makkelijk 10x zo veel geld in om ;)

Met deze auto's lijkt het mij veel interessanter om een standaardklasse te doen zoals bij de zonneboten; je krijgt panelen van de organisatie (normaal verkrijgbare panelen) en hier moet je het mee doen, accu zit limiet aan wat je mag gebruiken e.d. Dan krijg je in ieder geval voertuigen die dichter bij de werkelijkheid liggen, én innoveren

[Reactie gewijzigd door flessuh op 17 juli 2013 14:47]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee