Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Google Glass-ontwikkelaars over hun komende apps

18-05-2013 • 10:30

74 Linkedin

Voordat Google zijn Glass ergens in 2014 aan consumenten gaat verkopen wil het bedrijf er eerst voor zorgen dat er een grote groep ontwikkelaars is die enthousiast is over Glass en er apps voor ontwikkelt. Daarom gaf het bedrijf vorig jaar op zijn I/O-ontwikkelaarsconferentie een deel van de bezoekers de mogelijkheid om Glass te bestellen.

Dit jaar loopt een groot deel van de bezoekers met Glass rond en Google organiseerde tijdens I/O verschillende sessies waarin het ontwikkelaars uitlegde wat er allemaal met Glass mogelijk is. In één van die sessies werd aangekondigd dat er een software development kit voor Glass uit zal komen, zodat ontwikkelaars apps op de bril zelf kunnen draaien en niet alleen beperkt zijn tot het draaien van simpele webbased apps via de Mirror-api.

Omdat ontwikkelaars zo belangrijk zijn voor het mogelijke success van Glass gingen we gewapend met een microfoon de beursvloer op om aan deze mensen te vragen wat voor Glass-apps zij gaan bouwen en of ze denken dat Googles futuristische bril een commercieel succes wordt.

Reacties (74)

74
67
43
6
0
4
Wijzig sortering
Ik moet eerlijk gezegd bekennen dat ik, ondanks het prachtige enthousiasme, toch wel heel erg teleurgesteld ben in de mate van originaliteit, creativiteit en vooruitdenkendheid van de tot nu toe tentoongestelde ideeen voor Glass.

Ondanks dat bepaalde ideeen dichtbij komen (vaak overduidelijk geinspireerd op films zoals Minority Report), heb ik tot nu toe nog geen enkele ontwikkelaar gezien met een idee dat al voorop loopt op het overduidelijke pad wat dit apparaatje gaat volgen om zich *echt* te onderscheiden van een smartphone qua intrinsieke functionaliteit.

Veel van de ideeen hebben dan ook een beetje een jammer 'kan je dat in principe ook niet met een smartphone?' smaakje. Het weerwoord is dan natuurlijk dat veel van die ideeen (e.g. het politie-scanner idee) beter passen met de use case scenarios van Glass .. maar dat neemt niet weg dat er zoveel potentiele pareltjes in het bereik liggen als mensen ietsje verder buiten de doos durven te denken.

Ik hoop maar dat er wel veel mensen zijn met dat soort ideeen, maar dat deze simpelweg hun ideeen nog niet openbaar kunnen maken (bijv. zoals bij mij vanwege bedrijfsredenen), of dat de Glass hardware/SDK nog een generatie nodig heeft om het idee te kunnen implementeren.

Aan de andere kant .. de eerste generatie Glass moet misschien eerst nog leren lopen voordat het kan rennen. Dus wellicht dat dit nog niet zo'n slechte indicatie is.
Ik denk dat inderdaad alle tablet toepassingen ook in Glass te bouwen zijn. Met als grote voordeel dat je je handen vrij hebt. Dat is echt wel handig voor alle bedrijfsmatige toepassingen in het veld die tot nu toe in productie zijn.
Dus Google heeft over 5 jaar miljoenen agenten rondlopen die alles filmen, alles opnemen, iedereens locatie doorgeven, gezichtsherkenning, etc etc. Nu hebben we online al geen privacy meer, straks dus ook offline niet meer.

Ja ja, elke gebruiker beslist zelf waar hij toestemming voor geeft. Maar dan wil die ene app alleen maar werken al je hem permanente toestemming tot de camera geeft. De andere wil dat je altijd je locatie doorgeeft, of doet het stiekem. Virussen nestelen zich stiekem in je Glass zodat je opeens een "slaafje" van iemand wordt. (google op rat slaaf, nieuw hobby van zielige script kiddies)

Zelf George Orwell heeft niet kunnen voorspelen dat we in de toekomst allemaal ZELF met de security camera op ons gezicht over straat lopen.

Kom je mij over 5 jaar tegen en je hebt zo'n ding op, neem me het dan niet kwalijk dat ik hem van je gezicht afros. Hoe kan ik weten of dat ding opneemt of niet? En een simpele video camera heeft normaal geen gezichtsherkenning, maar dit ding kan dat wel.

Echt waar, de meerderheid van de westerse wereld geeft maar al te graag zijn privacy op voor een heel klein voordeeltje. Of ze hebben gewoon niet door wat er aan de hand is. De gouden regel is: Wat op het internet terecht komt, komt er nooit meer af en kan ooit tegen je gebruikt worden.
Het internet is nu nog niet alles omvattend. Met Google Glass komt het alles omvattend internet weer een stapje dichterbij. Gelukkiger zal niemand er van worden, wel veel dommer, omdat er opnieuw taken door computers zullen worden overgenomen.

Over 50 jaar herkent niemand elkaar meer, tenzij je app je na gezichtsherkenning verteld dat je vrouw tegenover je staat. Hoe effectief onze hersenen ook kunnen leren en associëren, er is altijd wel weer een nieuw technologie die ons bepaalde vaardigheden doet vergeten.

In de toekomst heeft iedereen Google Glass, en ADD.
Klik hier voor een plaatje van een kat met Google Glass

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 20 mei 2013 16:00]

Een leuke toepassing die ik voor Google Glass zie is bijvoorbeeld als je naar Rome toegaat, dat de glass een projectie kan maken van hoe bepaalde Ruïnes er hebben uitgezien. Of dat glass bepaalde historische feiten of andere informatie kan weergeven, waar de drager zelf over kan beslissen. Een specifieke toepassing dus, met in dit geval een informatief doel. In dat geval zou er dus een tour (organisatie) kunnen zijn die iedere deelnemer een 'glass' in bruikleen kan geven.
Relevant: https://www.youtube.com/watch?v=219YybX66MY ("The World in 2030" by Dr. Michio Kaku)
Too long didn't watch; 14:20 - 17:54 - Dr. Kaku haalt de concepten die ik hier benoem aan.

Hij spreekt bijvoorbeeld ook over de weergave van relevante informatie als je in de auto zit. Ik zie hiervoor een toepassing van Google Glass, maar in plaats van door middel van een bril of contact lens, in de voorruit van je auto: hoe snel je gaat, hoeveel je verbruikt, de afstand tot de voorligger, of de afstand tot je locatie (navigatie). Maar ook dit is dan weer gelimiteerd tot de auto.

Ik ben bijvoorbeeld niet in het bezit van een tablet, maar vind het wel leuk hoe er met behulp van iPads bepaalde informatie gegeven kan worden in musea. Bij het van Gogh museum in Amsterdam hebben zij op een iPad bijvoorbeeld een weergave van de restauratie van een doek, of zelfs een weergave van een eerder schilderij onder een schilderij zelf.

Dagelijkse toepassing van Google Glass lijkt mij op dit moment zinloos, en zoals Niak ook weergeeft in zijn comment, privacygevoelig. Als er al fraude gepleegd kan worden met de camera boven je scherm op je laptop, wat zal er dan allemaal niet kunnen gebeuren met Google Glass? En de apps die in het filmpje worden genoemd zijn voor mij niet voldoende enthousiastmerent om potentieen ook maar iets voor dagelijks gebruik in Google Glass te zien.

[Reactie gewijzigd door Kesasar op 20 mei 2013 17:59]

Anoniem: 279971
18 mei 2013 11:20
Vraag me nog steeds af welke "need to have" functionaliteit deze glasses toevoegen?

Als er alleen maar bling en nice toe have vallues zijn zal het altijd een gadget blijven.
Als ik de video bekijk zie ik wel een paar leuke toepassingen. Die fitness app bijvoorbeeld, daar zie ik wel wat in. Tijdens het hardlopen ga je geen telefoon voor je houden om te zien waar je de vorige keer was, bovendien schudt die bij het bewegen van je armen zo heen en weer dat je er weinig van ziet. Zo'n bril als Glass is dan een goede oplossing, zeker in combinatie met zo'n "ghost" van je vorige rondje door het park :) Ik snap wel hoe dat motiverend kan werken: je wil niet van jezelf verliezen, zeg maar.

En die politie-app is net zoiets: nu rijden er al politieauto's rond die continu kentekens scannen, maar als politieagenten op straat ook continu scannen vind je gestolen auto's en mensen die onverzekerd rondrijden sneller. Via gezichtsherkenning kun je vervolgens verdachten van misdrijven herkennen en als ze weigeren zich te identificeren herkent de software hun gezicht al wel, want ze staan geregistreerd met een strafblad. En als een collega in nood is, kunnen ze middels navigatie snel te hulp schieten.

De mogelijkheden zijn eindeloos, maar een van die ontwikkelaars had wel een punt: het modebeeld kan het succes van dit soort technologie nog wel eens in de weg staan. In hoeverre zijn "gewone mensen" bereid om met zo'n brilletje rond te lopen. Ik vond in 1998 dat men in La Défense ook voor lul liep met zo'n mobiele telefoon aan het oor. Nu is dat heel anders: iedereen doet het, dus het staat niet gek meer. Dat proces is erg onvoorspelbaar.

@curumir: grappige woordspeling in je eerste zin, want bij het hardlopen zie je juist niks op je horloge, althans: ik loop niet lekker als ik mijn pols stil moet houden voor mijn gezicht. Horen dat je achterligt werkt ook minder effectief dan zien dat je achterligt. De gemiddelde hardloper weet niet hoe ver 10s achterstand is, maar als hij ziet dat hij 20m moet inlopen op zijn ghost, is dat veelzeggender :)

Ik hoop verder dat je een grapje maakte over het met Google in zee gaan van de politie? Natuurlijk draait dergelijke software op hun eigen servers. Volgens mij vergis je je ook met BlackBerry: daar loopt alle verkeer via BB. Op Glass/Android niet. Iemands strafblad wordt ook niet op Facebook bijgehouden, dus dat heeft de politie niet nodig 8)7

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 19 mei 2013 14:16]

Bij hardlopen zie ik zelf meer in een horloge. Heb nooit een bril op, maar het lijkt me dat dat niet per se handig is. Verder zijn er al genoeg apps die via je koptelefoon doorgeven hoe snel en ook het hardlopen tegen je ghost van o.a. vorige keer ondersteunen.

Ik hoop dat de politie nooit een glass gaat gebruiken zolang alles nog via de Google server gaat. De privacy impact van zo'n feature voor derden lijkt me ook best wel creepy. Even kijken wat de facebook pagina is van degene waar je nu even een foto van maakt... Brr. En al helemaal als Google zelf die data gaat gebruiken om hun systemen nog 'beter' te maken.
In de VS ia er al een brief vanuit het congress naar Google gegaan over Glass en privacy- issues:
http://allthingsd.com/201...-privacy-impact-of-glass/

Wat mode betreft is er een groot verschil tussen een mobiel en iets als Glass (denk ik). En dat is dat je telefoon alleen tijdens gebruik aandacht opeist, Glass in principe continue. Ook is telefoneren voor veel meer mensen handig dan 24/7 je berichten en nieuws voorbij zien komen.

Nog een verslag over Glass op de conferentie:

http://bits.blogs.nytimes...-cameras-in-the-bathroom/

[Reactie gewijzigd door curumir op 18 mei 2013 18:33]

Exact deze comment zag je ook bij de aankondiging van de iPad. En kijk nu eens, drie jaar later.

Google Glass is het begin. Dit product is "te" vroeg op de markt gekomen. Het is een heads-up display voor consumenten. De form factor van Google Glass is nu lachwekkend. Maar over een jaar of drie is het niet meer zo zichtbaar dat je een Google Glass op hebt. En over 10 jaar zit dezelfde technologie misschien wel in een lens.

Hoe kun je een heads-up display niet must have vinden? In bijna elke situatie kan ik voordelen verzinnen.

[Reactie gewijzigd door Mog op 18 mei 2013 11:31]

Er zijn ook heel veel producten waar me dat zei en waar het wel uit kwam. 3d tv bijvoorbeeld.
Mocht ik een innovatief idee voor een Glass app hebben dan zou ik het om te beginnen niet eventjes vermelden voor de camera. Hoe dom kan je zijn.
Waarom niet? Iedereen heeft een idee. Een idee alleen is niets waard. De executie, daar gaat het om. Apple maakte niet de eerste tablet, Google niet de eerste zoekmachine en Facebook niet de eerste social profielen site.

Het is juist slim om je idee te delen. Zo kom je erachter of het een goed idee is waar je mee door moet gaan. Ook kun je dan mensen ontmoeten die in je idee geloven en je willen helpen bij de executie er van.

[Reactie gewijzigd door Mog op 18 mei 2013 11:49]

In een markt zoals je die hebt van Google Glass, waar alle mobile (android) developers op gaan springen van zodra het uitkomt. Nee hoor, slim is het niet. Google kwam er pas wanneer andere zoekmachines al online stonden, niet wanneer yahoo nog in ontwikkeling was.

Of denk je dat Apple in 2007 (begin onderzoek van de iPad) eventjes de deuren opengooide om te zeggen "He jonges, we beginnen eraan!"

Nee dus. ;)
Er is een verschil tussen een startup en een mega bedrijf als Google/Apple. Die laatste categorie kan binnen een groot team delen en het toch intern houden.

Als startup zitten er meer voordelen dan nadelen aan het delen van je idee. Als een ander je idee namaakt en beter is was je idee toch niet zo goed.
Wanneer je deze Glass combineert met andere interfaces kan het wel interessant worden. Vooralsnog is die Leap Motion interessanter (en heel wat goedkoper).
Glass en leap motion kan je toch op geen enkele manier vergelijken? Leap motion is een doosje voor gestures op je pc en Glass is een bril. Ik zie de vergelijking niet?
Beiden zijn interfaces. Wat de Leap Motion voor heeft boven Glass is dat die veel interactiever is met software én je daarmee veel exaxtere input kan verzorgen. Om die reden stel ik dan ook dat een combinatie van die twee interfaces interessanter is.
Dat hangt van je definitie van interface af. Leap heeft namelijk geen scherm of niets, het is alleen een besturingstool, net zoals een muis en toetsenbord dat zijn. Glass is echter een geheel mobiel apparaat, met ingebouwd schermpje, besturing, etc.
Het is dus in feite totaal niet te vergelijken met Leap, tenzij je wilt suggereren om Glass alleen te gebruiken om je PC te besturen.
Goed filmpje, mooie mix van mensen. Ik vond het fitness app en het politie app wel nuttige dingen. Maar blijf erbij dat het een soort gadget blijft. Zeker als ik al die hoofden zie. Dat wil je toch niet de hele tijd op je hoofd hebben.
Er komen bij mij wel enkele vragen op

[Politie-app] Alles is in theorie heel mooi, maar bij mij roept het toch weer privacy vraagtekens op. Als zoiets misbruikt wordt (bijvoorbeeld gewone gebruikers die toegang krijgen tot de app of agenten die het buiten dienst gebruiken), lijkt het mij minder mooi.
Als je een dergelijke app voor het grote publiek zou releasen, krijg je mogelijks lijsten met data: "persoon xxx is gezien op locatie yyy om 13:37 door de Glass van zzz".
Mensen die hun locatie op FaceBook of dergelijke posten kiezen hier zelf voor, maar ik wil niet dat iemand weet waar ik was of informatie kunnen opvragen als ze mij zien lopen op straat.

[Fitness-app] Het kan zowel aan mijn ear-plugs als aan mijn oren zelf liggen, maar als ik ga joggen heb ik nu soms al last dat er eentje uitvalt. Ik kan me voorstellen dat als je (intensief) gaat sporten met deze bril (die wellicht zwaarder is dan een normale?) dit niet echt ideaal is?

De eerste mensen die met een PDA of iets dergelijks rondliepen werden ook een beetje vreemd aangekeken ("met wat loopt die rond?"). Als dit een beetje geïntegreerd raakt in onze maatschappij dan kijkt hier binnen 5 jaar niemand meer van op...
Het is ook wat iemand uit het filmpje zegt: een PDA of smartphone berg je op in je broekzak en niemand ziet hem. Dat kan je niet met de bril.

Fitness met een bril kan prima en de stimulans die je kan krijgen werkt goed, zo ook met trainingprogrammas op een smartphone.

Politie ben ik met je eens, de privacy is in het geding, maar ik vrees dat we eraan zullen moeten wennen dat privacy aan het verdwijnen is. Ben er zelf geen voorstander van.
We leveren makkelijker in, maar krijgen er ook meer mee te maken. Ik denk dat we steeds vaken een bewuste keuze gaan maken.

Niets mis mee.
Wel als die keuze voor ons gemaakt wordt...
Probleem is dat eens je begint in te leveren het makkelijker wordt om steeds meer in te leveren... tot het punt waar je bij wijze van spreken niet meer zelf beslist over je eigen leven. (Cru gesteld hoor, maar er schuilt een enorm gevaar in het zomaar achteloos opgeven van vrijheden/rechten onder het mom van "technologie").

"Censuur" is nog zo'n fijn onderwerp...
Nou ja ik denk dat de app voor kookboek ook wel iets is.. Maar dan eerder voor restaurants..

Directe link met het POS systeem. Waarbij de kok een lijst te zien krijg wat er gemaakt moet worden. Zo kan de serveerster gelijk de bestelling in het POS systeem zetten. Nu lopen somige bedienders met oversized PDA's
Ik wil mijn huidige bril liever ook niet de hele dag op mijn hoofd hebben, maar helaas ik heb hem nodig. Een google glass blokje kan er dan nog wel bij :+ en ik vind het ontwerp nog best wel mooi, zeker voor een beta.
Inderdaad moet heel wat gebeuren voor dat ik de hele dag met zoon ding op mijn hoofd ga lopen. Ik zie het ook als gadget, veel te dure gadget...
"Het ding op je hoofd" lijkt me niet het probleem. Zie die mensen enthousiast praten en ideeën hebben voor apps. De ideeën lijken me allemaal reële mogelijkheden.

Glass blijft er niet zo uitzien. Dit is developer versie 0.x, versie 2.0 zal er al heel anders uitzien. Ik maak me over de looks geen zorgen. Wie weet klapt ding zichzelf op (zodat er niet steeds zo'n blokje voor je oog zit), verstopt zich in hoofddeksels, wordt kleiner en past in diverse modellen (zonne)bril.

Wat die vrouw ook zei over de prijs - die moet drastisch omlaag - dat gaat natuurlijk ook gebeuren, in massaproductie kan'ie met meer stijl en features voor minder dan de helft van de kosten wil ik wedden.

Over games hebben we het nog niet gehad. Dit heeft alle potentie om meer dan een gadget te zijn.

[Reactie gewijzigd door brabbelaar op 18 mei 2013 13:54]

Een gebruiker op 06:20ish, draagt zelf een bril, maar daaroverheen glass. Ik dacht dat je glass ook aan je eigen bril kon monteren.

Dat ziet er zo niet echt comfortable uit.
Dat komt nog. De nu uitgegeven versies zijn allemaal losstaand, maar voor consumentenrelease komt er een brilversie. Er liep op I/O al een Googler mee rond.
Eerder in de video zie je ook inderdaad al iemand met Glass met daarin ook brillenglazen, hoewel dat nog wel een custom bril speciaal voor Glass is zo te zien, want je ziet dat er in het rechterglas een hoek uit is waar de Google Glass doorheen gaat.

Het lijkt me inderdaad het beste als er de mogelijkheid komt om hem op een bestaande bril te monteren, want ik denk dat een hoop brillendragers niet zitten te wachten om nog een bril (op sterkte) te moeten kopen, naast het feit dat je dan vast zit aan het eventuele design van Google's brillen.
Anoniem: 99836
18 mei 2013 13:23
Het is wel belangrijk inderdaad dat de prijs nog flink gaat dalen voordat het gemeengoed zal worden..

Ben benieuwd naar de poll straks 'wie er een glass gaat kopen'
Als hij echt een grote meerwaarde begint te krijgen dmv alle apps die ervoor gemaakt zullen worden, en de prijs wordt naar 500€ herleid, dan zie ik dit gemakkelijk dezelfde verkoopscijfers als de iPhone halen.
Het klinkt alu-hoedje, maar er wordt afgeraden om te veel te bellen of je telefoon te dicht bij je hoofd te houden. Wat nu met google glass als je 3g module altijd dicht bij je hoofd blijft? Ik smeek echt om een onafhankelijk goed onderzoek met goede conclusies.
Ik zelf denk niet dat EM straling op het niveau van UMTS schadelijk is, maar wat als het wel zo is. Het asbest van de 21ste eeuw?
De Glass zelf heeft geen 3g module, hij connect met je telefoon via bleutooth. De telefoon kan vervolgens gewoon "veilig" in je broekzak zitten, en die maakt verbinding via 3g.
Ah oke. Dat wist ik niet. Nu maakt Glass voor mij wel een kans..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee