Door Jeffrey van Maurik

Delftware - Wachten op de doorbraak van augmented reality

12-05-2013 • 08:00

86 Linkedin

Vier jaar geleden was augmented reality, 'verhoogde realiteit', een enorme hype. René Elstgeest en Frans van Duijnen kregen tijdens een studieproject het verzoek van Fokker om iets te creëren voor de presentatie van een vliegtuiginrichting. Dat groeide uit tot hun eigen bedrijf, deLight Interactive Solutions, gespecialiseerd in augmented reality. Anno 2013 lijkt augmented reality een vergeten stukje technologie te zijn, maar het Delftse bedrijfje blijft goede hoop houden en op de zakelijke markt is er nog steeds vraag naar deze manier van presenteren.

In de afgelopen weken nam Tweakers een kijkje bij een aantal opmerkelijke start-ups uit Delft. Bekijk ze hier allemaal.

Reacties (86)

Wijzig sortering
Nu ik dit filmpje zo bekijk heb ik alleen maar meer twijfels over Augmented Reality. Want ik zie er geen voordelen in met normaal gebruik. Het enige waar het 'leuk' kan zijn is misschien een marketingcampagne. Maar voor architecten zou ik eerder gebruik maken van een laptop.

Als we die ruimte met dat scherm als voorbeeld nemen, waarom zou ik dan gebruiken willen maken van een poppetje en een plaatje als het zeker zo goed kan met een laptop? Het wordt zelfs gerenderd met een laptop dus grafisch voordeel kun je ook niet noemen. Daarbij heeft een laptop als voordeel dat je het overal kan meenemen. In het geval van dit filmpje moet je dan een speciale ruimte in.
In het filmpje werd gezegd dat het makkelijker is , maar ik ben ervan overtuigd dat je hetzelfde kan bereiken met een paar muisklikken.

Begrijp me niet verkeerd ik vind het een prachtige technologie. Maar hoe ze het in het filmpje laten zien heeft het gewoon, naar mijn mening, geen meerwaarde.
De link tussen de ARea en Augmented Reality is misschien niet snel gemaakt, maar het voordeel van de ARea en mARk zit hem er echter juist in dat je slechts één keer een presentatie hoeft te maken met mARk en deze daarna opnieuw kunt gebruiken, hetzij op de ARea of op een andere manier van presenteren (bijvoorbeeld met een AR bril). Het leuke daarvan is dat je dan ook een marker later (bijvoorbeeld tijdens de bouw) kunt uitprinten in het groot en dan je interieur kunt laten zien in je eigen woonkamer. Zo kun je goed zien wat wel en niet naar je smaak is en kun je zelfs de afmetingen controleren vóórdat je iets gekocht hebt.
Rene,

Je genoemde voordeel snap ik niet helemaal; je kunt toch ook met 3d navigatieprogramma's eenzelfde soort presentatie maken alleen dan met toetsenbord en muis? En je voorbeeld over het uitprinten van een marker; Wie is je doelgroep daar? Interieurarchitecten? Consumenten? Gaan die zo'n bril en software kopen als je het met een paar klikken ook in een cad-programma hebt?

Je technologie is indrukwekkend, maar ik zie de business case momenteel niet. Wie zijn je klanten? Heb je al klanten? Wat zijn de kosten en wegen die op tegen de voordelen? Het allerbelangrijkste bij een startup is de behoefte van je klant, niet de technologie die je gebruikt.

Ik zou je ook aanraden goed naar het verleden te kijken; AR bestaat nu al bijna 20 jaar (ben zelf oud-TU-informatica student) en er is naar toepassingen gezocht in heel veel gebieden (ook interieurdesign, maar denk ook aan vliegangstbestrijding), en ik denk dat je je moet afvragen waarom het tot nu toe nooit een succes is geworden. Mijn gok zou zijn: Te ingewikkeld en te duur, en te weinig added value boven bestaande technologie. Als je daar een goed antwoord op hebt is het prima, maar het lijkt mij niet zo slim om blind in dezelfde valkuilen te stappen als velen voor je.

Het kan zijn dat je dit allemaal prima op een rijtje hebt, maar in dat geval zou ik je aanraden aan een elevator-pitch te werken: Wie is je doelgroep en welk probleem los je op.
De doelgroep is met name architecten, project ontwikkelaars en product ontwerpers. Die communiceren plannen nu juist vaak met een schetst, rendering of zelfs een video. CAD programma's zijn uitgebreid en gericht op de technische uitvoering.

Wat nieuw, en van toegevoegde waarde is, is dat men toegankelijk gebruik kan maken van 3D informatie. Deze informatie bestaat al veel en wordt nu steeds meer gemaakt. Een muis en een toetsenbord zijn niet een toegankelijke manier om virtuele 3D informatie te verkennen en ook aan te passen. Een gemiddelde gamer weet dat je met een muis en toetsenbord een heel eind komt, maar oppakken van een object en neerzetten op een andere plek is naar mijn idee een stuk eenvoudiger en vooral directer. Doordat men beter met 3D omgaat begrijpt men het ontwerp sneller en beter. Dat laatste is met name het voordeel voor een architect of een andere ontwerper, aangezien de klant dan sneller het vertrouwen heeft tot een aankoop over te gaan.
Het probleem, met Augmented Reality op dit moment, is denk ik niet, dat het weinig toepassingen kent, maar het totale gebrek aan tools om ermee te werken. Het is gewoon niet handig, om klanten om een klein tafeltje te zetten en met wat markers te laten spelen, terwijl ze hun nek moeten draaien om naar een scherm te kijken. Bovendien mist het hoogte en de kosten van zo'n tafelplatform zullen ook niet gering zijn, vermoed ik. Als je AuR alleen gaat toepassen in presentaties, zal het niet gaan werken, denk ik.

De echte doorbraak van AuR komt pas als een apparaat als de Occultus Rift gaat samenwerken met een kinnect, of een andere tool, waarmee je items kunt gaan verplaatsen, oppakken, en neerhangen. Je wil 3D zicht hebben, waarbij je 360 graden rond kunt kijken. En met een apparaat zoals de kinnect, kan je bijvoorbeeld met een swipe of een aanraaktoets of iets dergelijks jezelf verticaal laten bewegen. Vervolgens kan je met tekenen, of menu's items laten verslepen, toevoegen, verwijderen, etc. Zo kan je klant echt ondergedompeld worden in de AuR met twee relatief goedkope tools, die je makkelijk massaal kan laten produceren, zodat ook het grote publiek toegang daartoe krijgt.

Augmened Reality voelt namelijk nog niet als een realiteit aan. Er zitten teveel beperkingen aan. Pas als je die beperkingen kan overwinnen met handige tools, kan je dit meer laten aanvoelen als een echte realiteit, waar interactie in mogelijk is, zoals je dat ook zou verwachten in het echt.

[Reactie gewijzigd door Noeandee op 13 mei 2013 13:32]

"Doordat men beter met 3D omgaat begrijpt men het ontwerp sneller en beter. "

Ik heb daar moeite mee om dat te geloven, door met een 3D poppetje de ogen op een scherm aan te sturen wil niet zeggen dat het sneller en beter werkt."
Het begint pas interessant te worden als ik zonder printje, met mijn telefoon of tablet in de woonkamer kan staan en met een simpele klik/tik het object aan het interieur kunnen toevoegen en verplaatsen
Ja exact, ik vind dat wat hier getoond wordt, ook in een 3D filmpje kan worden laten zien. En in 3D applicaties die op verschillende sites al gebruikt worden, waar je met een paar muisklikken de stoel van de ene naar de andere kamer verplaatst.

I.p.v. met een fysiek object te vogelen heb je dan de precieze locatie.

Ik vind het verder ook redelijk naïef van degene in de video om te denken dat architecten en bedrijven bovenop het product zullen springen, en de kracht ervan inzien. Ik denk dat het product zoals ie nu is geen meerwaarde bied, alleen maar kosten.
Dit is in mijn ogen ook het probleem met apps als layer. Het is leuk dat je met een camera om je heen kan kijken om te zien waar de dichtstbijzijnde supermarkten ( of wat dan ook ) zijn. Maar het geeft geen voordeel. Een lijstje met een overzicht werkt nog altijd veel makkelijker en sneller.

[Reactie gewijzigd door eM. op 12 mei 2013 09:53]

Als je de wereld zuiver vanuit de hoek van efficiënte bekijkt dan heeft dit weinig nut, maar we werken niet altijd efficiënt of het is niet altijd de hoofdreden waarom we bepaalde zaken wel of niet gebruiken.

Je hebt ook de "fun" factor (naast vele andere factoren) die een belangrijke invloed hebben in wat ons motiveert. Het is meer een speelse en uitnodigende manier om dingen te doen en ik zie bijvoorbeeld wel graten voor een bouwpromoter en een kiosk stand , waar mensen wat kunnen spelen met hun droomhuis. Een architect zie ik daar niet direct mee prullen.

Vanuit die optiek heeft zo'n AR mogelijk wel zijn bestaansreden en zou ik het kind toch niet gaan weggooien met het badwater.

Dit gezegd zijnde ben ik totaal niet onder de indruk van hun product in die zin dat het iets lijkt wat je makkelijk kunt bekomen met de AR tookit of ArUco (opencv) Er is niets revolutionairs aan.

Zelf die "tafel" vind ik weinig indrukwekkend om compleet eerlijk te zijn. Het lijkt mij dat de camera de (standaard) marker detecteert en dat dan mapped naar een 2D vlak. Je bent ook gelimiteerd tot 2D want in de hoogte zul je niet kunnen werken.
Zo'n tafel lijkt me wel aardig voor winkels met weinig vloeroppervalkte. Via de tafel kun je dan toch al je producten tonen. Nog een voordeel is dat je zo'n product ook niet kunt stelen. In een kalverstraat in amsterdam of de nieuwstraat in brussel kun je met een kleine winkel toch scoren en die fun factor brengt zeker wat klanten binnen.
Eventueel kun je zelfs 3 winkels openen in 1 winkel. De tafel beperkt zich niet tot 1 product groep. Leuk voor beginnende ondernemers die toch op toplocaties willen zitten.
Of je begint een webshop ... lijkt me vele malen goedkoper dan een heel winkelpand huren om er een tafel neer te zetten met AR plaatjes. AR plaatjes die mensen wel kunnen stelen als je niet goed oplet niet dat ze er iets aan hebben maar het kan ...

Persoonlijk vind ik het een onzinnig product je bent nog steeds afhankelijk van een PC/Laptop en een scherm. Het is geen hologram ofzo wat in de lucht word geprojecteerd. AR is dus zeker niet beter (goedkoper) dan een muis en toetsenbord.
Vind het knap dat hij daar een geld verdienend bedrijf aan heeft overgehouden.

[Reactie gewijzigd door JT888 op 12 mei 2013 23:16]

Tja, we zijn in een wereld aanbeland waar mensen kwaad op apple zijn omdat de ipad mini geen retina scherm heeft, dus zolang je geen augmented reality kan presenteren met 120 frames per sec en maximaal 2 ms lag zet je gewoon geen voet aan de grond. Het is leuk spelen, maar niet voor gewone mensen, daar voelt t allemaal nog veel te cyber voor aan, maar dat zijn wel de mensen die je moet overtuigen dat huis of die auto te kopen. Wat je wil is een vorm van augmented reality die zo natuurlijk in de realiteit integreert dat je helemaal niet doorhebt dat het er is.

In de huidige hollywood films zit steeds meer computeranimatie van gewone dagelijkse dingen, bv de scenes in de kerken van t vaticaan in angels & deamons met tom hanks zijn volledig digitaal, maar niemand in de bios die dat door heeft totdat je the making of ziet. Zoiets dus zul je bij augmented reality moeten hebben. Ik vrees dat AR pas echt wat wordt als we die bril en dat scherm niet meer nodig hebben.

Dat hoeft niet gelijk t holodeck te worden, maar misschien iets dat direct op de iris geprojecteerd wordt met een bepaalde vorm van haptic feedback zou heel veel helpen. Die techniek is er al, maar mijn ervaring is dat tussen de prototypes en de maatschappelijke aanvaarding gemiddeld zon 20 jaar zitten. Kijk maar naar t world wide web, MP3 of de tablet pc, dat zijn dingen die pas sinds een paar jaar echt goed lopen maar die allemaal al rond 1994 het daglicht zagen.

[Reactie gewijzigd door verleemen op 12 mei 2013 13:34]

Ik zie persoonlijk liever een soort 'game' omgeving als presentatie.

Je maakt je ontwerp in CAD en plakt dit in een stukje gamesoftware. Stop hier vervolgens een personage in en loop met de pijltjestoetsen en de muis door je eigen huis heen.

Schrijf het weg in een simpele exe zodat je het thuis rustig kunt bekijken en een nieuw systeem is geboren.

Ik noem een SIMS achtige game met een First Person perspectief.
Persoonlijk zou ik een architect een touch oppervlak met het plan in 2D aanraden , in combinatie met een TV met 3D representatie waar je in kan bewegen met een Xbox controler.
Op het 2D plan kan je dan via touch gemakelijk de stoel verplaatsen en met de controler rond lopen in het viruele huis.
Todat het mogelijk is een hologram te projecteren , dan kan je deze techniek gaan gebruiken en virtuele objecten verplaatsen via de tags, alsnog zit je dan vast aan het 2D opervlak aangezien de tag plaatjes niet kunne zweven.
Ik denk nog steeds dat we eerst werkende virtual realety zullen zien, voor real time, geen CGI, het lijkt me veel moeilijker om iets realistisch toe te voegen aan een echte observatie via een transparante bril dan om een voledige werkelijkheid te renderen in een VR bril. Gewoon de rekenkracht die nodig is om uit te rekenen hoe dit 3D object geprojecteerd moet worden in onze ogen om te passen in de omgeving lijkt me zeer hoog, zeker aangezien we ons hoofd niet still houden. Neem het voorbeeld van de architect, wat lijkt het moelijkste, een VR bril waar je mee in een lege kamer kan rondlopen en je ziet een virtuele kamer met inrichting of een AR bril waar je de lege kamer door ziet met toevoeging van virtuele objecten zoals tafels en stoelen.

Google Glass is geen AR maar een HUD.

[Reactie gewijzigd door FluoDude op 12 mei 2013 14:29]

"Google Glass is geen AR maar een HUD."
Je neemt me de woorden uit m'n mond.


****Ik dacht ik druk CTRL + F in ff zoeken als het al gepost is...*****
Wij zetten nu voor het tweede seizoen een Augmented reality applicatie waar virtueel zonnebrillen kunnen worden gepast in bij verschillende opticiens.
De reacties zijn bijna altijd positief. In mijn opinie is het belangrijkste van Augemented reality dat het intuitief werkt en dat het voor beide partijen iets toe te voegen heeft. In dit filmpje kun je een voorbeeld hiervan zien
Leuke toepassing inderdaad. Hebben jullie zelf de software gemaakt?
Goeie toepassing!
Het lijkt leuk, maar toch verbeterd het helemaal niets op het gewoon naar binnen gaan en de bril echt passen. Dat is meteen het hele probleem van AR momenteel. Het voegt niks toe aan ons gemak. Het is grappig dat het kan, maar meer ook niet.
Niet mee eens, je kunt zien hoe de bril je staat. Naast hoe hij zit is dat het belangrijkste.
Niemand gaat natuurlijk zo'n huge tafel aanschaffen om er enkel "AR" poppetjes op te zetten die ergens anders dan getoond worden. Dan moet je toch minstens er een scherm met touchlaag onder hangen. En dan heb je precies een Microsoft PixelSense, die al jaren bestaat.

Edit:
Overigens betekent Augmented Reality geen "verhoogde realiteit" in het Nederlands maar "toegevoegde realiteit". zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Toegevoegde_realiteit

Edit 2:
Er zijn via Google honderden tutorials te vinden over hoe je met een short-throw beamer een (oud-model) PixelSense kan nabouwen, met infrarood touch-laag. Ik zou zeggen, doen :)

[Reactie gewijzigd door Ramon op 12 mei 2013 11:17]

Augmented Reality is volgens mij een verrijking van de realiteit.. Een camare beeld, maar dan met extra info.

Daar is hier helemaal geen sprake van, dit is een 3d wereld die je kunt besturen met iets echte objecten. De toekomst van AR ligt in google glass. Je zet die bril op en als je door parijs loopt staat er een pijltje met tekst dat dat de Notre Dame is...

Of zakelijk: Je kijkt onder de motorkap van een VW Golf en er staat een grote rode pijl naar de schroef die je los moet draaien.. Of de schroefdop die je moet openen om vloeistof bij te vullen.
Allemaal geprojecteerd op de bril, alsof je naar de echte wereld kijkt.

Dat is Augmented Reality! en dat heeft zeker toekomst, maar vraagt vrij veel van software om alles wat in beeld is maar te herkennen.

een vierkantjes patroon is natuurlijk geen beeldherkenning, eigenlijk "Delft" onwaardig dit fimpje
Mij lijkt het echt ideaal om je keuken samen te stellen bij IKEA ofzo.
Platte blokjes op de tafel voor elk type kastje, magnetron, oven en keuken blad en je kan heel snel je keuken samen stellen van 2D naar 3D.

Alleen zou ik als ik hun was dan ook RFID of iets gebruiken, zodat je in een kastje ook spullen kunt stoppen. Anders blijft het een 2D oriëntatie van objecten in een 3D wereld, en tja, dan mis je naar mijn idee bij de meeste toepassingen echt de essentie.

Markers moeten dus op elkaar geplaatst kunnen worden.
Waarom hergebruik je trouwens niet gewoon de tafel van Microsoft?
Met Autodesk Inventor kan dit al. Heb het zelf nog nooit geprobeerd, het nut ontgaat me een beetje, maar het ziet er soepeler uit dan deze Delftenaren voor elkaar krijgen.

http://labs.autodesk.com/utilities/showcase_ar
Jammer: ik las in de ondertitel dat ze de software hebben toegepast bij Fokker, voor het maken van een presentatie van de vliegtuiginrichting: ik had dat dus graag willen zien!
Maar dat is bij Fokker mogelijk een probleem, vanwege concurrentie dat ook meekijkt?

Eerlijkgezegd vindt ik dat de "demo" in het filmpje te beknopt was om te laten zien hoe je hier flink mee kan gaan spelen om in een interieur (virtueel) alles op elkaar af te kunnen stemmen.

EDIT: ik kan wel wát vinden op de site van Delight Interactive wat betreft design pakketten waar je input van kan gebruiken: dat zal uiteraard AutoCAD zijn, maar gezien Fokker er gebruik van maakt mogelijk ook wel Catia, of andere software?

Op de website staat natuurlijk het volgende:
3D modellen importeren

Afhankelijk van uw visualisatiewens importeert u de benodigde specifieke 3D-modellen. Deze 3D-modellen kunnen variëren van meubelstukken tot auto-onderdelen. En van gebouwen tot individuele ruimtes. U kunt hierbij gebruik maken van modellen uit externe databestanden. Maar u kunt vanzelfsprekend ook modellen importeren, die u zelf heeft gemaakt, bijvoorbeeld met behulp van SolidWorks, Sketchup of Autodesk 3D Studio Max. mARk werkt op basis van de meest gangbare 3D-bestanden, zoals OBJ en 3DS. Dit biedt u de zekerheid dat kleuren en texturen behouden blijven bij het importeren.
Maar AutoCAD en Catia zou je toch wel mogen verwachten als compatible en mag toch gerust genoemd worden als dat compatible is?

[Reactie gewijzigd door Jorn1986 op 12 mei 2013 11:34]

Je hebt gelijk. Modellen hieruit kun je naar mARk overzetten. Echter zijn AutoCAD en Catia de meer technische varianten, waar met SolidWorks en 3D Studio Max aan de uiterlijke weergave wordt gewerkt van 3D modellen. We richten ons dan ook meer op de visualisatie dan op de engineering van 3D ontwerpen.
en juist vanuit een architect is het juist heel erg leerzaam om juis de techniche tekeningen in te passen in een 3d tekening. Juist omdat architecten juist totaal geen benul hebben van wat technisch volgens een bouwkundige wel kan en niet kan.

Maar daar heb je geen AR nodig in mijn beleving.
Daar heb je eigenlijk wel goed punt. Dat geldt uiteindelijk niet alleen voor de architect overigens. Voor de klant is het vaak ook fijn om te begrijpen hoe iets technisch uitgelegd wordt.

Wat je wel ziet in de ontwerpfasering van een project is dat je veelal niet begint met de technische details, maar eerst begint met een "schetst". Pas als je algemene plan duidelijk is, is het interessant om verder in te zoomen. Daar focussen we ons eigenlijk nu op, het verdere traject visualiseren en (be)grijpbaar te maken is natuurlijk nog mooier.
Ziet er leuk uit.
Maar het gaat zo traag. Ze zullen zeker eerst wat aan de snelheid moeten doen,
Tja, het punt waar we natuurlijk (ook) in geïnteresseerd waren was de hardware waar het op draaide. De beste man liet enkel los dat het een laptop was.

Ik ga er dan maar even van uit dat zo'n simpel huismodelletje eigenlijk op simpele hardware nog wel soepel moet werken. Misschien zijn de modellen te 'mooi' gemaakt waardoor het zo stroef loopt, maar een workstation achtig systeem moet een dergelijk simpel model toch wel zonder moeite trekken.

Aan de AR sensor en plaatsbepaling kan het toch niet liggen. AR op de Nintendo 3DS werkt wat dat betreft enorm soepel.


Als je een dergelijk systeem in je eigen bedrijf wilt invoeren wil je hip en modern overkomen. Als ik een dergelijk systeem zou zien staan bij een keukenboer of huisarchitect bij een woonwinkel en het loopt zo langzaam dan loop ik gelijk weg.

[Reactie gewijzigd door BLACKfm op 12 mei 2013 11:07]

In een demo-filmpje op YouTube van ze bewegen de modellen wel vloeiend.

http://www.youtube.com/wa..._embedded&v=vasGqL-Oq-4#!
Als je goed kijkt zijn die filmpjes versneld afgespeeld, wat enkel de illusie geeft dat het systeem vloeiend werkt.

Als ik dit zo zie, wordt augmented reality enkel gebruikt ter vervanging van de muis en toetsenbord als besturing van datgene wat je op een scherm ziet. Niet echt heel interessant naar mijn idee.

Augmented reality heeft naar mijn idee meer bestaansrecht wanneer je bijvoorbeeld met je mobiel of elk ander apparaat met een camera naar een object kijkt en daar dan meer informatie over krijgt. Niet d.m.v. QR codes of GPS data, maar d.m.v. herkenning van het object waarnaar je kijkt.
Zo zou je bijvoorbeeld een appel voor je camera kunnen houden, waarna je dan suggesties krijgt van gerechten die je kunt bereiden met die appel, of informatie over de appel, en bedenk zo nog maar meer dingen.
Ben het geheel met je eens, want wat ik hier boven zie, is totaal geen verbetering ten opzichte van een muis of zo.

Had men op de tafel bv een plattegrond geprojecteerd, en er een touchscreen van had gemaakt, en men met de hand 2D objecten kan bewerken en bewegen, waarna men op het tweede scherm in 3D kan zien hoe het er ongeveer uit gaat zien in het echt, dan was het misschien nog wel wat geweest.

Nu als ik om eerlijk te zijn, het niet meer als een hobby project van iemand met een idee, maar dat niet echt uit de voeten komt in de praktijk.

Want als ik dit bij een bedrijf zou zien die bv mijn keuken wil ontwerpen zou ik denken, WTF is dit, kan dit niet gewoon met een muis ????
Maar dit in combinatie met een soort van google glass kan dan wel makkelijk zijn.

Maar nog mooier om dit te combineren met een hologram. Hoewel de vraag dan nog is of het augmented reality is dan.
Dit vind ik dan ook veel interresanter:

hackaday link

Het toevoegen van een interface aan apparaten die die niet hebben maar (zo nu en dan) wel kunnen gebruiken. Of nog beter, een interface uitbreiden. Denk dus aan een aantal instelbare knoppen, knoppen waar je normaal genoeg aan hebt op die eerste keer instellen na bijvoorbeeld.
Het combineren van fysieke objecten en het aansturen van digital data/programma's is natuurlijk een van de interessantste toepassingen van augmented reality. Wat zou je er mee doen? Bestaande producten extra functionaliteit geven of iets dergelijks mbv AR apps??
Waarom is het vervangen van de keyboard en muis niet interessant? De keyboard en de muis en de muis zijn verankert in het computer gebruik, maar uiteindelijk stamt het idee van een toetsenbord uit de tijd van typemachines en is een muis nog altijd een apparaat waar je vooral een 2D oppervlak mee bestuurd en slechts indirect een virtuele 3D omgeving kunt besturen.
Ik heb het even bekeken, maar dat is wel heel erg flink versneld, waardoor het natuurlijk soepel lijkt te gaan.
Het wel of niet soepel lopen is een hardware probleem dat je kan oplossen met betere hardware, dat neemt niet het fundamentele probleem weg.

Zelfs als het 100% vloeiend werkt is de manier van werken op zijn best gezegd, het geeft me een onbeholpen gevoel.

VR moet iets zijn dat je ziet met behulp van de Oculus Rift of zo, waar je een blokje hout of zo in je handen krijgt, en het er uit ziet als een echte telefoon.

Niet een als een velletje papier aan voelt.
Je haalt wat dingen door elkaar. VR is virtual reality, dit gaat over AR, augmented reality. Het verschil tussen de twee is dat je met VR de echte wereld vervangt door een virtuele wereld, terwijl je met AR de wereld aanvult met extra informatie.

Het is leuk dat je d.m.v. het verplaatsen van een papier met een qr-code een stoel in een andere kamer kunt zetten, maar dat kun je ook bereiken met andere technieken. Het zou pas echt AR mogen heten als er een fysieke maquete is, of desnoods een virtuele maquete op een monitor, waarover je extra informatie kunt opvragen door er met de camera van je smartphone op te richten. Dat zou prima werken op een beurs bijvoorbeeld (waarvoor dan wel een app ontwikkeld moet worden die de deelnemers dan kunnen downloaden).
daar loopt het al even traag... daar hebben ze namelijk de real life video's versneld zodat het vloeiender lijkt dan wat het is...


en als ik eerlijk moet zijn, van alle startups die de revue zijn gepasseerd de afgelopen weken, denk ik dat deze de enige is die aan de verkeerde kant van de lijn zit te werken.... ik vrees dat zij over een paar jaar nog steeds aan het 'innoveren' zijn ipv succes hebben
Lijkt op dezelfde input lag als bij de kinect sensor en playstation eye. Helaas zal je voor deze techniek altijd input lag houden omdat je het beeld dat de camera oppikt moet analyseren.
Anoniem: 516175
@nftk13 mei 2013 12:36
Als ontwikkelaar van AR applicaties gaan de reacties bij dit filmpje me een beetje aan het hart...

Technisch gezien kunnen AR applicaties al jaren veel sneller draaien, op mobiele telefoons en tablets, en op laptops en desktops is 30 of 60 fps geen probleem. Mogelijk is er een probleem met de camera zoals gebruikt in het filmpje. Als je er zelf mee wil experimenteren zou je bijvoorbeeld de Open Source versie van ARToolKit kunnen downloaden, of voor mobiele applicaties de Vuforia Unity SDK van Qualcomm (volgens mij ook te gebruiken met de gratis versie van Unity3D).

Bij twnkls | augmented reality proberen we AR niet alleen leuk, maar ook praktisch te maken. Zie bijvoorbeeld de Decolabs app die we ontwikkelden voor de iPad (in ons portfolio, www.decolabs.com) voor het inrichten van een nieuw interieur, of de B2B traplift-configurator die we ontwikkelden voor Otolift.

Met andere woorden: AR is niet iets wat in de toekomst misschien wat gaat worden, of dat alleen voor gebruik in tijdschriften, posters of interactieve installaties kansen biedt. De techniek is er nu, de applicaties zijn er nu, de kansen zijn er nu, en er komt nog veel meer moois aan! :)

Lex van der Sluijs
creative technologist
twnkls | augmented reality
Ja jammer dat ze niet gewoon een krachtige Desktop gebruikt hebben, een Desktop is vele male sneller, en dan liep alles was soepel in het filmpje, jammer.

Maar denk niet dat dit een hit word, ik denk dat het pas een hit word als je een holografisch beeld ziet, waar je echt 3D ziet, zo een idee als in Iron man.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 12 mei 2013 20:26]

PIPS:lab speelt komende zomer op de Parade met een voorstelling waarin erg veel gebruik wordt gemaakt van augmented reality icm motion capture: http://vimeo.com/61531402
Niet meer dan een gimmick, zo te zien.
Dat is ook het moeilijke denk ik, met augmented reality, om het géén gimmick te laten zijn. Binnenhuisarchitectuur is het handig. Layer is vooral cool, de informatie die het geeft kan ook op andere, meer praktische manieren gegeven worden. Het zou mij niet verbazen als de doorbraak naar het grote publiek via het artistieke domein zal lopen. Zie bijvoorbeeld ook dit filmpje van PIPS:lab: http://vimeo.com/56105628

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee