Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Tweakers testen Samsung Galaxy Note 10.1

11-08-2012 • 08:00

73 Linkedin

In samenwerking met Samsung kregen vijf tweakers de kans om de Galaxy Note 10.1 onder handen te nemen. Op het hoofdkantoor van Tweakers.net gingen de gelukkigen met de nieuwe Note aan de slag, nadat in een korte presentatie eerst de features van apparaat uit de doeken werden gedaan. In deze video delen de users hun eerst indruk. Hoe bevalt bijvoorbeeld de bediening met de stylus? En hoe gaan ze 'm voornamelijk gebruiken: als tablet of ook als telefoon?

Reacties (73)

73
63
26
6
0
28
Wijzig sortering
Die pen en het scherm... Is het nu dus geen capacitief scherm meer, maar magnetisch zoals Wacom producten?

Of is het een mengeling zoals de Wacom Bamboo+Touch? Dus capacitief + magnetisch? Dat zou wel sexy zijn!
Bij de Galaxy Note ( in ieder geval bij de oude ) zat dus ok gewoon een Wacom pen. Toevallig een training van Wacom mogen bijwonen, waarbij de vriendelijke man dit dus verklapte. Ergens in de kleine lettertjes bij de Galaxy note staat dit dus ook vermeld.

Edit: Het is dus precies hetzelfde pennetje als bij alle andere Wacom producten :)

[Reactie gewijzigd door hawker op 11 augustus 2012 08:45]

Je moet wel een product hebben dat zowel touch als de pen heeft van wacom om het te laten werken.. Ik heb dus net de Bamboo Pen nog liggen maar daar reageerde het scherm niet op.. jammer want ik vind die pen geniaal om mee te werken :)
Dat komt omdat de normale wacom bamboo pen groter is. De spoel die in de pen zit is ook wat groter, dus werkt het op een andere frequentie.

Ik heb ook zo'n wacom bamboo en de pen daarvan werkt inderdaad niet op de galaxy note, andersom ook niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 303530 op 11 augustus 2012 11:56]

Edit: Het is dus precies hetzelfde pennetje als bij alle andere Wacom producten :)
Let op dat er meerdere soorten Wacom-pennen bestaan. Zo heb je de tabletpc-pennen (HP TouchSmart, Samsung Series 7 Slate, Asus EP121, Samsung Galaxy Note, etc.), maar ook de pennen voor de Wacom tablets. Deze zijn niet uitwisselbaar.

Hier is een overzicht van Wacom pennen. Uitdeze Tablet PC Reviews FAQ maak ik op dat pennen als UP-703E zeer waarschijnlijk zullen werken op de Galaxy Note.
Dat is totaal geen antwoord op de vraag want daarmee weten we nog steeds niet of het een inductief (dus niet magnetisch!) of capacitief verhaal is aangezien Wacom pennen voor beide soorten een aantal producten verkoopt. Hun Bamboo producten reeks bestaat uit tablets en 1 pen specifiek bedoeld voor capacitieve schermen van o.a. de iPad (die pen kost je een euro of 25). De tablets zijn er in alleen inductief (pen) maar ook in de combinatie van capacitief + inductief (de zogenaamde pen & touch).

Welke Wacom pen bedoel je nou en als dat een Bamboo is, welke Bamboo bedoel je nou specifiek? Als ik een uitspraak zie als "als bij andere Wacom producten" dan lijkt mij dat de pen puur en alleen inductief is aangezien Wacom maar 1 niet-inductieve pen in het assortiment heeft (eerder genoemde pen voor de iPad die dus capacitief is). Interpreteer ik je zo correct?

[Reactie gewijzigd door ppl op 11 augustus 2012 20:50]

Dit soort reacties passeren elke keer er zo'n leuke gesponsorde actie is op tweakers, het ging deze keer om een wedstrijd waarbij 5 random mensen die zich inschreven geselecteerd konden worden en er 1 zo'n toestel kan winnen. Natuurlijk is het bij deze dan ook niet hetzelfde als de tweakers.net reviews die op main page komen.

Zeggen dat het 'digibeten' zijn is verder ook wel niet echt respectvol langs jouw kant, de IT wereld is zo breed dat het onmogelijk is om echt volledig van alle 'markten' thuis te zijn. Wat trouwens niet wil zeggen dat deze mensen geen goeie testers zijn en dat hun reviews niet goed geschreven zullen zijn.

Uiteindelijk gaat het bij zo'n toestel (bij de meeste mensen) niet enkel om de specs, maar meer om wat je er mee kan en hoe de uiteindelijke gebruikservaring is. Eén van hen zal hem ook inzetten in een bedrijf, dat lijkt mij toch een vrij waardevolle beleving binnen te brengen eens hij zijn review schrijft.
...het ging deze keer om een wedstrijd waarbij 5 random mensen die zich inschreven geselecteerd konden worden en er 1 zo'n toestel kan winnen.
Het is zelfs zo uiteindelijk geworden dat alle 5 de deelnemers de Note 10.1 mogen houden!
Ik word nu in 1 reactie een digibeet genoemd, en dat ik niet technisch ben. Nu is het testen van een product op deze manier nu niet echt mijn sterkste kant. Ik heb een review op tweakers staan waar ik wel 2 sterren voor heb gekregen, wat weer wat zegt over mijn schrijver kwaliteiten, of meer afwezigheid van.

Geef mij een product die ik ook aan de binnenkant kan bekijken dan krijg je toch wel een heel andere review van mij dan de 2 sterren review die ik nu heb. Met het repareren van elektronica heb ik een heel ander soort "technische" kennis dan de meeste tweakers hier.

ik ga mijn best doen met het schrijven van de review, maar ik weet op voorhand al dat ik niet de beste review zal maken.
Vergeet niet dat Tweakers gewoon een bedrijf is hoor. Je hebt dan ook weinig te zeuren gezien het feit dat je een Tweakers Free abo hebt. Daarbij is dit niet zo zeer een vergelijkende test, eerder een review van die tablet. Ik heb er vertrouwen in dat als de gebruikers het niets vinden ze het zullen zeggen.
Natuurlijk is dit een marketingkar. Maar wel een die geld in het latje brengt. Als je liever naar advertenties staart dan naar een actie als deze dan mag dat natuurlijk ook.
Ben het wel gedeeltelijk met Cr0n eens dat de titel op zijn zachts gezegd lichtelijk misleidend is. Het gaat hier natuurlijk helemaal niet om een test. Maar om de winnaars van een sponsor actie die hun Galaxy Note in ontvangst nemen.

Echte testresultaten zullen waarschijnlijk wel terug komen in de reviews die geschreven worden. Het is even afwachten hoe objectief deze reviews zijn. Het is natuurlijk altijd verleidelijk om een positieve review te schrijven wanneer je het product gratis gekregen hebt.
De 16GB WiFi versie van een iPad 3 (of hoe je hem ook wil noemen) is ook 480 euro dus wat dat betreft liggen ze alle twee in de zelfde prijsklasse. Dat dit een goedkoper alternatief is voor een iPad klopt dus geen bal van. Het is zelfs zo dat met 550 euro voor de 3G+WiFi versie de iPad nog eens 50 euro goedkoper is dan de Note 10.1.

Kan iemand aub ook even testen hoe goed die handschrift herkenning is, hoe goed de getoonde herkenning van vergelijking is en of de tablet geschikt is om aantekeningen mee te maken.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 11 augustus 2012 08:42]

Tja, dit lijkt mij ook niet echt een bedreiging voor Apple. Wat 1 van de mannen ook oppert; top of the bill spec's, daarmee had Samsung hogere ogen meegegooid. Nu hebben ze een tablet met mindere specificaties (scherm, met name) tegen een soms hogere prijs. Ik zou nu eerder naar de ipad2 neigen dan deze note.

Een andere man heeft het over security. Op android.. Ga dan gewoon naar de iPad toe als je daar over in zit. Van alle mobiele os'en toch nog wel de best dicht getimmerde.
Nou qua specs heb je niks te klagen hoor. Quadcore Exynos (welke sneller is dan de iPad 3, probeer maar eens een paar games als ME3 Infiltrator of Where's my water zal je achter komen dat de iPad 3 hapert), 2GB RAM, BT 4.0, WiFi-N, micro-SD. Het enige waar SOMMIGE mensen mee zitten is dat het scherm een lagere resolutie heeft. Om vanwege het scherm te zeggen dat hij lagere specs heeft is ZEER overdreven.

Mensen die zeuren om de specs missen het punt compleet. Dit is niet een tablet voor de specs maar een tablet voor gebruik. De software en de S-Pen zijn punten waar duidelijk over na is gedacht. Een hogere resolutie scherm was leuker geweest maar is niks meer dan een extra.

Edwin zegt ook dat hij liever een tablet had die 800 euro zou kosten, dat vindt ik voor een tablet best prijzig maar so be it. Als je echt zoveel geld uit wil geven dan kan je beter wachten op de Galaxy Tab 11.6 welke in de pijplijn zit. Vermoedelijk zit daar geen pen bij en is echt een tablet omwille van een tablet welke je thuis gebruikt voor internet en multimedia. Dit is echt een tablet die je meeneemt en dagelijks gebruikt op het werk en studie.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 11 augustus 2012 20:43]

Een hogere resolutie scherm is meer dan een extra hoor. Teksten zijn gewoon echt beter leesbaar en bij kleinere tekengrootes bij de iPad 3e gen tov de iPad2. Voor dagelijks gebruik vind ik het scherm zwaarder tellen dan de 2 gb geheugen e.d..
Daarbij is die 2gb aan geheugen bij een android-device eerder nodig dan bij een iOS device, 'omdat de laatste beter omgaat met haar resources'. Spec's zijn om die reden leuk, maar ook misleidend. Een scherm is dat een stuk minder. Pixels zijn Pixels, dan heb je nog wel de manier van teksten renderen e.d., maar ik vraag me af of je dat met een scherm van zo'n 200+ ppi nog merkt.
Ja lekker makkelijk praten de GPU van de iPad moet 4 keer zoveel pixels verwerken. En een hoge resolutie scherm een extratje? Misschien in jouw ogen, maar voor mij en velen anderen is het de reden om voor de iPad tegaan.
Voor mij is het bijzondere dat de Note lijn van Samsung zich richt op mobiele "content creation". Dus in plaats van alleen maar wat surfen, mailtjes lezen en beantwoorden, ook productief zijn onderweg. Dit komt hier nauwelijks aan bod. Iedereen struikelt al over het "nieuwe" van het pennetje. Werd hier geen nadruk op gelegd bij de presentatie?
Anders is het de zoveelste tablet/phone/phablet en heeft Samsung niet de juiste toon getroffen lijkt me.
2 van de deelnemers hadden zelf al een Note. Een groot deel van de presentaties ging over content creation en de vele nieuwe features die Samsung (deels al in de SGS III) heeft toegevoegd.
Samsung en budgetapparaten?

De tab 2 misschien. De note 10.1 is een highend apparaat waarbij ze naar mijn mening alleen de mist in gegaan zijn bij het scherm. Deze had net zoals de concurrentie voor een full hd paneel of beter moeten gaan.

Het is juist een vernieuwend apparaat die door het pennetje zich sowieso onderscheid van van de concurrentie.

Weinig inhoudelijks gehoord in deze videoreview. Had liever van de gekozen tweakers gehoord hoe het apparaat zich onderscheid van de concurrentie. (dus beter hadden ze tabletbezitters kunnen kiezen).

Iedergeval ben ik wel benieuwd naar de userreviews.
leuk filmpje, jammer weer van het gemekker wie er nu gekozen is.

Winnaars zijn random gekozen en dat vind ik iig een goede manier. Een review van een gemiddelde consument is ook een review. Zo'n tablet wordt ook aangeschaft door een gewone consument en niet alleen maar tweakers.

Nogmaals gefeliciteerd winnaars! :) En complimenten aan Tweakers en Samsung voor de actie :Y)
> "Met een tablet van 10.1" aan je oor"

Zeg, ik mag hopen dat er gewoon bluetooth oortjes mee kunnen werken, toch?
dat zegt een ander persoon er ook later bij :)
Zit toch een luidspreker in, hoef je de tablet niet tegen je oor aan te drukken.
Precies, dat simpele gedoe van die mensen die denken dat bellen alleen aan het oor gaat anno 2012 ....

Steeds vaker wordt er minder gebelt en is de bel functie belangerijk voor Whatsapp achtige praktijken en natuurlijk social media on the go (3G).
Daarbij bellen er ook zat mensen in de auto (BT) en thuis of op bureau is los bellen via de speaker een stuk fijner dan aan het hoofd.

Voor over straat en bij extra privacy kan men gewoon middels een BT oortje prima bellen.
Voor over straat en bij extra privacy kan men gewoon middels een BT oortje prima bellen.
Goede tip, mensen die snappen dat ze hier zwaar mee voor lul lopen moeten maar in hun grot gaan zitten... toch?

Hehe, al die meningen als conclusies formuleren... heerlijk!
Kun je hiermee samen met de s3 bestanden uitwisselen?
En hoe zijn de resultatn met een smart tv? (met de s3 kun je zo filmpjes op de tv afspelen)

Hmmm wel leuk om in bepaalde leeftijds-categorieën uit te loten

18-22
23-35
36-50
51-67
68-110 (lijkt me wel leuk oudste Nederlander met en review ;) )

Het is in ieder geval in verschillende generaties.. |:(

Sorry als ik iemand hiermee voor zijn of haar hoofd stoot.
Onder de 18 deelnemen... ik denk dat de categorie 18-65 zijn of haar kind er mee kan laten testen.

Wil wel mijn ouders er mee om zien gaan.. met name m'n moeder O-)

vooral de pen is voor mij een aanvulling. (geen vingers of een klepje met een doekje er in om t scherm schoon te vegen...)

[Reactie gewijzigd door bauke1984 op 11 augustus 2012 12:16]

Anoniem: 413493
11 augustus 2012 22:56
Ik zou graag willen weten of Excel documenten met alle volledige functies te openen, op te slaan en te bewerken is?
Ik denk niet volledige functies. Dan krijg je Microsoft achter je broek aan :)
Ze hebben ook office voor de mac, zie niet in waarom ze niet een keer een office voor android uit zouden brengen. Het bestaat zelfs al lijkt het http://www.androidtapp.com/tag/microsoft-office-for-android/

[Reactie gewijzigd door Diablow op 12 augustus 2012 08:08]

echt.... zeiken over dat je kan bellen met een tablet.
Hebben jullie echt nooit gehoord van de luidspreker functie of een headset?

Dat argument over dat het raar zou staan als je een tablet aan je hoofd houd begint echt irritant te worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee