Door Jeffrey van Maurik

Samsung Galaxy Note 10.1

28-02-2012 • 08:00

45 Linkedin

Samsung heeft op het Mobile World Congress een nieuwe tablet aangekondigd die het zelf stiekem geen tablet wil noemen. In vergelijking met de 5,3"-Galaxy Note heeft deze tablet een grotere pen, waarmee je nu ook virtueel kan gummen in onder meer het meegeleverde Adobe Photoshop Touch.

De geschreven hands-on van de Galaxy Note 10.1 vind je hier.

Reacties (45)

Wijzig sortering
Bij mijn iPad2 vind ik het heel vervelend dat van alle geopende tabs bij het browsen alleen de actieve tab wordt gerenderd. Ik heb de gewoonte om bv. Als ik een online krant lees om eerst alle artikels die ik wil lezen ineen ab te openen en dan pas te beginnen lezen. Dat is efficienter. Met mijn iPad werkt dt niet, want zoals gezegd rendert hij pad een tab als die de actieve tab is. Zo verlies ik nogal wat tijd. Ik heb dit met een paar browsers geprobeerd, doch t is met allemaal t zelfde, hetgeen mij doet vemoeden dat het probleem onderliggend is. Ik vraag me nu af of dt bij android tablets ook zo is? Indien niet is dit voor mij een goeie reden om te switchen.
op alle androids worden pagina's ook in de achtergrond opgehaald. een ios device stopt al met renderen bij het scrollen, bij android loopt alles gewoon door.
Dat is heel goed om weten, bedankt! Ik weet nu zeker welke mijn volgende tablet wordt...
Ik kan toch niet begrijpen dat mensen helemaal lyrisch worden van dat pennetje!

Een aantal jaar geleden was het bijna taboe om nog een smartphone/PDA te gebruiken met een pen maar nu is het alsof het voor het eerst is!
Was een soort van hype alles moest zo doen, maar ik heb jarenlang WM 2003-5-6-6.5 gebruikt met pennetje en dat vond ik nog steeds veel vlotter gaan dan typen met je vinger .


Ik zie zeker potentieel waar het kan gebruikt worden.
Was een soort van hype alles moest zo doen, maar ik heb jarenlang WM 2003-5-6-6.5 gebruikt met pennetje en dat vond ik nog steeds veel vlotter gaan dan typen met je vinger .


Ik zie zeker potentieel waar het kan gebruikt worden.
Dat was een resistief scherm, daar is een stylus nagenoeg onontbeerlijk aangezien je vrij hard moet drukken, maar je met je vinger dan een enorm oppervlak bedient. Zelfs op mijn vorige devcie, een HTC Touch HD, had je regelmatig je stylus nodig, ondanks een 4" scherm, terwijl op mijn Note 't scherm soms al reageert vóórdat je 'm aanraakt....
Dat was een resistief scherm, daar is een stylus nagenoeg onontbeerlijk aangezien je vrij hard moet drukken,
Dat valt tegenwoordig eigenlijk wel mee met resistieve schermen. Het touchscreen van Nintendo 3DS is een goed voorbeeld.
Aantal jaar geleden hadden alle PDA's een pennetje zoals mijn eerste lang geleden
http://img.ps2netdrivers....opeia.pocket.pc/small.jpg
Maar op de Note gebruik ik m zo goed als nooit
omdat alle pda's toen een resistief scherm hadden, hiermee had je een pennetje (of je nagels) nodig, nu met capacitief kun je gewoon je vingers gebruiken dus zijn pennetjes overbodig geworden
Ik kan toch niet begrijpen dat mensen helemaal lyrisch worden van dat pennetje!

Een aantal jaar geleden was het bijna taboe om nog een smartphone/PDA te gebruiken met een pen maar nu is het alsof het voor het eerst is!
Andere mensen hebben dat nu weer bij Apple producten, anderen zweren bij linux, weer anderen zouden niet zonder Active Directory willen leven.... ieder zijn meug?

Ik snap die lyriek ook niet geheel, heb zelf de Note 5.3", maar eigk gebruik ik die stylus nooit praktisch ( behalve als mijn nichtje wilt tekenen of ik me verveel :+). Hij kán handig zijn, maar in 9/10 gevallen ben je met je vinger net zo snel ..zo niet sneller omdat je niet eerst je stylus hoeft te trekken.
Anoniem: 135995
@_Rene_28 februari 2012 09:08
Ja, mee eens. Ik denk ook dat het tegen Samsung gaat werken. De gewone gebruiker denkt waarschijnlijk: Tjee, dat is nog zo'n tablet waar je een pennetje moet gebruiken. Dit wordt geen bestseller.
Wel 'n mooi ding. Hadden ze het merknaam "Note" niet kunnen behouden voor telefoon/tablet? (lees: huidige Note, telefoons van ong 5.5"), want nu zijn er meer dingen met het naam "Note" dus zullen consumenten Samsung Note voor een tablet aanzien ipv tabphone.

[Reactie gewijzigd door karimmm op 28 februari 2012 08:15]

De Tab heeft ook meer formaten. Dat zal wel meevallen denk ik.
De Note is speciaal voor gebruik met een stylus.
Tab = tablet
Note = cross-over
Ik hoop dat ze het idee van een speciale tablet geoptimaliseerd voor peninvoer gaan doorontwikkelen. Je ziet gewoon dat je vertraging hebt van het moment dat jij een punt zet tot het verwerken en weergeven van de punt of pennestreek. Op verschillende devices waar ik mee heb gewerkt die dit kunnen ervaar ik dit als erg storend. Het haalt me direct uit mijn flow om mijn intentie op 'papier' te zetten.

Zo'n gummetje op de achterkant van de pen is een mooie toevoeging, dat maakt het al een stukje beter. Wat ik mistte in mijn ervaringen was bijvoorbeeld tilt en druk van de penpunt, dingen die bijvoorbeeld wel werken met duurdere Wacoms.

Ik ben zeker bereid flink wat neer te leggen voor een mooie tablet die gevanceerde peninvoer ondersteund. Maar met alleen een gummetje en gratis photoshop lite, gaat het hem zeker niet worden. Responsiviteit, tilt, druk, resolutie mag eerst stukken beter worden, ik blijf de ontwikkelingen volgen :).
Je ziet gewoon dat je vertraging hebt van het moment dat jij een punt zet tot het verwerken en weergeven van de punt of pennestreek.
Is dit niet een kwestie van krachtigere hardware? M'n i5 tablet heeft namelijk geen moeite om stylusinput snel op 't scherm te toveren.
Wat ik mistte in mijn ervaringen was bijvoorbeeld tilt
Volgens mij is het helaas zo dat er nog geen tablets zijn met tilt support.
en druk van de penpunt, dingen die bijvoorbeeld wel werken met duurdere Wacoms.
Pressure sensitivity zit toch al in de tabletpc's met een Wacom digitizer?
Is dit niet een kwestie van krachtigere hardware?
Goeie vraag. Ik vermoed dat het een kwestie is van inderdaad krachtig genoege hardware, maar ook software optimalisatie. Simpele lijnen tekenen zal minder ekenkracht vereisen dan complexere brushes, zeker brushes die veel met de omgevingspixels interacteren. Wat ik zelf merk is altijd met eenvoudige penbewerkingen, zoals lijntekenen. Als dáár al een vertraging in zit, dan hoeft het va mij niet meer zo. Als er een vertraging zit in een complexe brush, mja, da's meestal een kwestie rauwe data verwerking en -processing, daarbij is een i5 handig.

Als je brushes hebt die niet ontwikkeld zijn met een minder krachtige tablet in het achterhoofd, dan kan softwareoptimalisatie het verschil maken tussen bruikbaar en onbruikbaar op zo'n tablet.

[Reactie gewijzigd door Ruudjah op 28 februari 2012 09:43]

Een niet zo'n hele positieve uitkomst voor Samsung dus.... "er zijn betere tablets maar dan zonder stylus-pen. Ik hoop dat we deze conclusie dan ook terug zullen gaan zien in de prijs. Wanneer Samsung deze Note op hardware gebied niet mee kan laten komen met de concurrentie dan zal de prijs toch ook lager moeten liggen?

Wel goed te zien dat ze de divices met een pen allemaal bundelen onder de product groep naam "note" zo ver kom je onduidelijk heid met de Galaxy Tab series.

Overigens wel opvallend dat Samsung nog niet met een nieuwe CPU voor in dit soort devices is gekomen. Het is nu simpel weg zo dat Samsung op hardware prestaties een markt volger is van bijvoorbeeld Asus.
Moet zeggen dat het voor mij wel echt een meerwaarde heeft. Ik zoek nog steeds een een betaalbare en lichte vervanger voor mijn Windows Tablet PC met Onenote. Nu Onenote er ook voor android is, hoop ik dat ze binnenkort ook inkt gaan ondersteunen en dan zou dit voor mij een ideaal apparaat zijn.
Overigens, in deze hands-on valt he me dus weer op dat de responsieviteit van het apparaat ondermaats is. Animaties voelen log aan en zijn niet helemaal vloeiend tijdens het switchen, en die touchpen/teken app werkt erg log en traag waardoor het lijkt alsof je met een ouderwetse Flash-app werkt.

Of die TouchWiz is brak, log en traag, of ICS is niet zo goed als ik had verwacht?
Het antwoord wordt in de hands-on zelf al gegeven, dus je vraagt naar de bekende weg.
Helaas geen geluid hier beschikbaar, dus ik moet het doen met m'n ogen :).
@ Zespak

Grappig genoeg is dat JIJ dit moet gaan instellen voor je ouders en niet je ouders zelf. Als het zo " makkelijk" zou zijn, had je het zelf niet hoeven te doen, tenzij je ouders een handicap hebben of lichamelijke/ geestelijke aandoening dan mijn excuses en neem ik mijn woorden terug.

@ k995:

Ik wil hierop terug komen er zijn gebruikers ervaringen onderzoeken gedaan voor de ipads, er is niks terug te vinden over de samsung.. althans ik kon ze 123 niet vinden.wat natuurlijk wel raar is? Als je een beetje een product het is dat wel verstandig..

Voor de apple iPad:

http://appleweetjes.be/20...eer-gelukkig-met-de-ipad/

Het besturing systeem en het imago speelt een grote rol bij de aankoop van de ipads, prijs minder:

http://www.nu.nl/gadgets/...tablets-in-nederland.html

Dus er valt degelijk wel wat te zeggen over de gebruikers ervaring(en).


Ik hoop juist dat samsung wel iets doet en dat is betere design researchers inzetten voor hun producten zodat het nog beter wordt! Dit is wat apple wel goed doet. Onderzoek naar wat gebruikers willen, dit wordt bij dergelijke bedrijven nog te weinig gedaan naar mijn gevoel. Als het dan echt zo goed is waarom wordt de ipad van apple ZO GOED verkocht? Juist ja, zie bovenstaande link. besturingssysteem ( gesloten of niet) en imago...
Misschien dat ik hier onbedoeld negatief klink en dat is zeker niet mijn bedoeling, maar ik heb het idee dat Samsung als 'marktleider' nu al steken laat vallen. Ze beginnen nu al producten op de markt te brengen die het net niet zijn, getuige de enorme aantallen halfbakken producten.

Waarom niet gewoon enkele tablets (zeg 2 of 3) en enkele smartphones en deze gewoon perfect uitwerken, in plaats van tientallen verschillende varianten? Dat komt voor mij over als een schot hagel afvuren en we zien wel wat er gebeurt.

De Galaxy S2 was gewoon de beste telefoon toen die uitkwam, maar de hoeveelheid producten waar ze nu mee komen is gewoon absurd. Keuze is goed, maar zodra je kan kiezen tussen 5 of 6 tablets, en dan halfbakken, dan hoeft het van mij persoonlijk niet. Ik had gehoopt dat het bedrijf op de Galaxy S2-toer was verder gegaan, goede producten maken. En niet als een zielloos, karakterloos bedrijf gewoon tientallen producten per half jaar uitwerpen. Straks zal de Galaxy S3 wel weer top zijn, maar daar staan wereldwijd dan weer 80 telefoons en tablets van Samsung naast. Apple kan het ook. Die zegt ook tegen Amerikaanse providers: we maken voor jullie geen andere versie. Samsung kan dit ook gewoon doen lijkt me gezien de populariteit.

Ik hoop niet dat Samsung HTC achterna gaat. Toen HTC marktleider op Android-gebied was, werden ze lui en kreeg je tien updates van dezelfde telefoon die als nieuw werden verkocht. Het bracht ze 40% minder omzet. Ik vraag me af of we straks bij Samsung niet dood worden gegooid met een 6inch Note en een 45 inch Note, maar dan in 10 varianten..

Als laatste deel van mijn rant: wat is dat toch dat Android maar niet soepel wil lopen.. Vier keer zo snel als een iPad bij wijze van spreke, maar nog steeds traag en stroperig. Verdomme Google, optimaliseer die handel na jaren eens een keertje. Zorg eens voor een consistente UI en laat de boel eens soepel lopen. Zelfs bij m'n Galaxy S2 met z'n 2400 mhz zie ik soms nog een kleine hapering.

Rant out :P
@marhalm @laatste alinea, dat vind ik ook erg vervelend. Single,dual of quad core het maakt niet uit soms blijf je toch gewoon haperingen zien. ik moet toegeven dat Apple dit wel beter voor elkaar heeft.
Komt dat nou omdat: "zoals Archeon hieronder ook al aangeeft", omdat een ipad stopt met laden als hij geen input krijgt, en android op de achtergrond wel van alles(wat dan?) aan het doen is?
Ach zelf zijn ze niet zo te spreken over hun verkopen:

http://reviews.cnet.com/8...ell-in-the-tablet-market/
Ik merk nu wel dat Samsung in ieder geval veel tijd besteed om zich te onderscheiden van de rest. Alleen al hun marketing resources focussen op een touch-pen is naar mijn mening niet zo slim.

Tablet/telefoon hybride toestellen aanprijzen is erg lastig. Ik denk niet dat de consument deze toestellen op de grote schaal zal gaan gebruiken, al hangen ze nog zoveel posters op en maken ze nog zoveel commercials.
Anoniem: 384711
28 februari 2012 08:39
Is dat een nieuwe presentator? :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee