Door Menno Propitius

Videoproducer

Sony Personal 3D Viewer

30-05-2012 • 09:00

175 Linkedin

Sony's Personal 3D Viewer lijkt zo uit een science-fiction film te komen, maar is toch echt gewoon in de winkels te koop. Volgens Sony kan de bril het bioscoopgevoel thuis op de bank nabootsen. De futuristisch ogende bril is voorzien van twee oled-schermpjes die beiden een apart beeld weer kunnen geven, waarmee een 3d-beeld gecreëerd wordt. De schermpjes staan zo dicht op de ogen dat het beeld overeen moet komen met dat wat je in de bioscoop ziet. Kun je voor 800 euro echt een thuisbioscoop aanschaffen, zonder dat je daarvoor aan de slag moet met beamers en projectiedoeken? Wij bekeken een aantal films, speelden wat games en kwamen tot een duidelijke conclusie.

Reacties (175)

175
171
90
10
1
36
Wijzig sortering
Geweldig concept! Je eigen bios, geen gedoe met een mega grote TV in je kamer of je buren lastig vallen met een trillende servies kast. Zou goed in mijn huishouden passen.

Heb het uitgeprobeerd in een Sony store.
'Mja', was m'n reactie.

Beeld vond ik eigenlijk tegenvallen. Kleuren waren raar; Te verzadigd, te scherpe randen en tegelijkertijd miste het detail. Misschien ben ik verwend door m'n Sony TV en laptop scherm, maar het miste gewoon iets. Het 3D effect kwam niet echt goed over (maar dat kan aan het bronmateriaal liggen (was een basketbal wedstrijd)). Had ook eigenlijk niet het idee dat ik naar een mega groot scherm zat te kijken, maar meer naar twee kleine schermpjes vlak voor m'n ogen.
Geluid uit twee lullige speakers die maar matig geluid voortbrachten. Geen over the ear cups die fatsoenlijk insoleren. Zover ik kon ontdekken ook geen mogenlijheid om deze eraf te halen en je eigen (noise cancelling) headphones aan te sluiten.
Daarnaast veel te zwaar naar voren toe. Na een paar minuten ophebben begon het al ontzettend op m'n neus te drukken en onconfortabel te worden. Geprobeerd een en ander aan te passen, maar werdt niet beter.

Zoals ik zei, goed concept! maar het heeft nog een iteratie of twee nodig om het echt goed te maken (lichter, en beter geluid)

Qua prijs lijkt het veel, maar als het de rest van je spullen overbodig maakt (Grote, goede TV, Home Cinema set) dan is het zeker een goede unit.
Ik heb deze begin april kunnen testen in een Sony center in Amerika. Eigenlijk kwamen inderdaad alle ergernissen naar voor die men hier in de review aanhaalt, vooral het geluid is rampzalig. Met het 3D effect zou je het gevoel moeten hebben dat je in de film zit, maar het geluid trekt je er gewoon weer uit.
Dat zwaar zijn viel best mee, maar ik had hem dan ook maar een kwartiertje op. Ik had ook geen last van een vervorming van het beeld, zowel bij games als films niet :) Ik had er interesse in, maar ik ben toch maar bij een gewone tv gebleven, daar kan je tenminste met meerdere mensen tegelijk gebruik van maken ;)
Hij gaat echt doorwegen als je langer kijkt... Jammer, met een ander ontwerp van de headset had dat wellicht minder geweest. Het is gewoon een heel interessant ding, dat schreeuwt om een tweede of derde generatie die de kinderziektes oplost.
Als ik me niet vergis zijn er meer fabrikanten die een 3D bril verkopen of in ontwikkeling hebben. Een review van deze brillen zou leuk zijn, zeker in vergelijking met die van Sony.
Dit ding is al veel verder dan een tweede of derde generatie. De Sony Glasstron stamt al uit 1997 en heeft 5 verschillende versies gehad. En er zijn modellen van andere fabrikanten die nog ouder zijn.
Ik ben inmiddels al bijna 2 weken trotse bezitter van de ST1080. In tegenstelling tot de Sony HMZ-T1 is deze wel full hd en een stuk beter qua comfort. De kleuren zijn wel iets minder maar het is een goede alternatief dus voor deze Sony Personal 3d Viewer. Op mijn blog heb ik er overigs een korte review over geschreven.

Overigs omdat het van een vrij klein bedrijf komt en ze nog bezig zijn alle pre-orders weg te werken, is het lastig snel eentje in bezit te krijgen. Mocht Tweakers.net hem toch willen vergelijken met de Sony HMZ-T1 wil ik wel een dagje ermee langs komen ;).

[Reactie gewijzigd door Comgenie op 30 mei 2012 10:41]

Ik heb je blog gelezen, nu wil ik er ook 1.. ik schrik alleen van de prijs mocht de doane gaan klagen.. weet je zeker dat TAX en import betaald wordt door ze?
Bij mij werden ze door hun betaald (Papieren met bedragen en hun informatie erop zaten er gewoon bij, ook hadden ze gemaild dat alle eventuele extra kosten door hun vergoed werden). Natuurlijk durf ik niet met zekerheid te zeggen dat ze dat altijd doen of dat het gewoon een extra service is naar de eerste klanten.
Nou zoals ik het lees laat ik die ST1080 toch maar mooi liggen, tenzij die heel goedkoop te krijgen is.. Je geeft in je blog aan dat je het een pluspunt vindt dat je makkelijk naar boven en onder de bril kunt kijken, nou ik vindt dat dus een zeer groot minpunt (heb zelf de Vuzix VR920 waar de ST1080 toch wel erg op lijkt). De fijnste HMD die ik tot nu toe heb gezien/gehad is toch wel de Forte VFX-1/VFX-3D, deze heeft een geweldige koptelefoon en zit altijd goed, ook handig dat je de vizor omhoog kunt klappen, ook het afstellen van de lenzen is geweldig. Vindt het jammer dat er voor die geen ombouwsetjes zijn, of dat vuzix (de originele makers van de VFX-1) er zelf een nieuwe van uit brengt..
De ST1080 is inderdaad niet bedoeld om je helemaal af te sluiten van de wereld zoals de Sony Personal 3D Viewer wel doet. Je kan namelijk de lightblocker-stikker er voorop afhalen en dan heb je zelfs 10% transparantie wanneer je door de bril heen kijkt. Voor jou wellicht een nadeel, maar voor andere juist weer leuk :P.
Het is een leuke gadget voor die keren dat je alleen film kijkt, misschien ideaal in bed omdat je onder elke hoek dat je zit/ligt gewoon film kan kijken.
Ook gamen zonder anderen tot last te zijn, zal vast een toegevoegde waarde hebben boven het gamen op een 22" monitor.

Daarbij vermoed ik dat de OLED paneeltjes in deze bril een veel dynamischer beeld weergeven met diepere zwarting dan welke TV dan ook op de markt kan doen. Dat geeft gewoon meer dimensie aan het film kijken dan op een grote TV. Ik denk ook niet dat een grote TV dan zo een bril de baas kan zijn, maar zodra je met meerdere personen wil kijken, dan zit je met een kastje dat blijkbaar maar 1 bril kan aansturen en gare oortjes eraan. En dat voor 800 Euro... nogal een dure gadget.

Voor iets meer heb je van Epson een leuke 3D beamer, als je de ruimte hebt en een goede ruimte ervoor geeft dat natuurlijk meer plezier met meer dan deze bril of dan een grote TV.
Streamen gaat hier nog steeds niet helemaal lekker....
Anoniem: 398412
@eM.30 mei 2012 09:39
Net daarom dat ik op zoek ben naar de knop naar de geschreven review maar die blijkt er niet te zijn.

Ik lees graag reviews, video reviews kijken vind ik echt niet leuk. Niet dat die kerels dat slecht doen maar bij zo'n video review eisen ze zonder het waarschijnlijk zelf te willen toch een groot gedeelte van de review op. En als dan de video nog eens halverwege stopt is het al helemaal irritant. Het einde van de review ga ik dus niet weten vermits ik echt geen zin heb om steeds te herladen.

Hoe lang duurt het nog voor alles op Tweakers in video is? Frontpagina stijl het TV journaal?!

Ik zeg geen nee tegen video reviews maar zet er dan in hemelsnaam een geschreven review bij. Situaties genoeg waar je geen video kunt kijken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 398412 op 30 mei 2012 09:40]

Daarnaast heeft niet iedereen op alle momenten de mogelijkheid een video te kijken. Ik vind dit zeer interessant, dit product, maar op mijn werk of in de bibliotheek kan ik het niet kijken. Daarnaast kun je door een geschreven review gewoon scannen en eruit pikken wat je interessant vindt - hier word je gedwongen alles te bekijken - daar heb ik meer tijd voor nodig. Eigenlijk is een videoreview per definitie tl;dsee...
Waarom moet dit zonodig?
Ik kan me niet voorstellen dat Sony er blij mee is dat veel lezers de review dan maar niet bekijken omdat ze geen zin hebben in een filmpje. Dat gold tot nu toe voor alle videoreviews die voorbij gekomen zijn in de afgelopen weken, in ieder geval voor mij.
Te oordelen aan de waardering van de reactie van SoSueMe geldt dit niet alleen voor hem en mij, maar voor veel meer tweakers.
Waarschijnlijk is het dus niet ongegrond te beweren dat er een behoefte is aan geschreven reviews, in plaats van of naast deze videoreviews. Desnoods maak je een transcriptie van de gesprekken met behulp van spraakherkenning. Of schrijf in ieder geval even een samenvatting van de belangrijkste bevindingen!

[Reactie gewijzigd door Buggle op 30 mei 2012 10:05]

Hier sta ik volledig achter.
Een tekst kun je heel snel de hoofdpunten scannen en zien of het product aan je verwachtingen voldoet. Zo wilde ik bijvoorbeeld even snel zien wat de resolutie is van dit apparaat. Het zal vast ergens in de video vermeld worden maar de video opzetten gaat hier niet zo.
Kortom vooruitgang is erg leuk video's doen het goed maar doe in ieder geval ook tekst met wat hoofdpunten.
Poeh poeh wat een negativiteit hier zeg jongens... Dan kijk je het ding toch later nog eens als je het wel interessant vindt? Overigens, je hebt de video blijkbaar niet gezien, maar de conclusie was niet zo positief dus misschien is Sony juist wel blij als niet iedereen de review ziet ;)
Ik moet eigenlijk juist zeggen, tweakers, gefeliciteerd. Ik vind jullie videoreviews steeds professioneler worden. Vroeger was het imho nogal een amateuristisch gedoe (no offense), maar daar merk ik nu vrij weinig van nog, ik heb de video met plezier gekeken.

edit @Tinnemeneer: Zeker, daar heb je gelijk in, maar moet dat dan in weet ik hoeveel lange posts in de eerste thread reacties? Het heeft sowieso al weinig te maken met de eerste reactie waar op gereageerd wordt. Deze hele draad is eigenlijk zo off topic als maar kan maar er worden allemaal +2's uitgedeeld?! Mensen die werkelijk inhoudelijk in de review geïnteresseerd zijn moeten nu een heel end naar onder scrollen tot er eens niet meer over het formaat gezanikt wordt. Daarnaast, ik geef gewoon even een andere mening, naar mijn mening werd er juist alleen maar gezegd dat het Kwalitatief Uitermate Teleurstellend was, ik wil juist laten weten dat er ook mensen zijn die het wel op prijs stellen.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 30 mei 2012 13:49]

Anoniem: 357391
@Finraziel30 mei 2012 13:15
Finraziel; Als mensen liever lezen dan filmpjes bekijken en ze geven dat niet duidelijk aan zou Tweakers in de veronderstelling komen dat iedereen laaiend enthousiast is terwijl dat blijkbaar niet het geval is.

Ik snap dat jij het leuk vind om naar zo'n filmpje te kijken en dat is prima.
Ik ga niet naar zo'n filmpje kijken en dat is ook prima.
Als tweakers alleen nog maar filmpjes zou maken zou ik m'n informatie elders gaan zoeken en wat mij betreft is dat ook prima. Maar ik denk dat de aandeelhouders liever negatieve feedback zien dan mensen die stilletjes afhaken.
Ja, dat zeg ik dus. Ik heb per definitie geen zin om videoreviews te kijken op deze manier. Dat geldt voor meer mensen, vandaar die negatieve reacties. Ik heb verder ook helemaal niets tegen videoreviews, dat is het punt niet. Voor mij en vele anderen is het beter als er ook iets van tekst is, al was het maar om te bepalen of je het überhaupt de moeite waard vindt om te kijken.
Het is namelijk wel zo dat videoreviews voor sommige situaties of beelden een duidelijke meerwaarde vormen omdat het andere manieren mogelijk maakt om informatie over te brengen (denk bijvoorbeeld aan de werking van een mechanisme o.i.d.).
Im(not so)ho is het gewoon het beste om qua vorm een normale review te gebruiken, met foto's en filmpjes als aanvulling. Het moge duidelijk zijn dat video zeker een meerwaarde kan bieden, net zoals een review zonder foto's ook een stuk minder duidelijk is.
Een volledige review in één film stoppen zonder inhoudelijke tekst erbij is gewoon moving on nothing to see here voor mij. Een tip mijnerzijds zou dan ook zijn zo'n review in ieder geval in stukken te knippen, met hoofdstukjes/titels die duidelijk beschrijven wat er behandeld wordt, naast een korte geschreven conclusie of samenvatting.
Ergo: ga vooral door met die videoreviews, dat is ook zeker professioneel en innovatief wat mij betreft, maar laat dit niet het enige paard zijn waar je op gokt omdat er -veel- mensen zijn die het gewoon liever anders zien (letterlijk).
Inderdaad, ik lees graag artikelen op mijn mobiele telefoon in het OV, maar ga dan ook geen filmpjes lopen kijken (en al helemaal niet binnen lopen trekken met die data limieten).
Om de discussie verder zoveel mogelijk buiten deze videoreview zelf te houden heb ik een forumtopic aangemaakt: Videoreviews: waar wil T.net heen met ze?

Laten we daar met z'n allen verder discussieren, dan zitten we iig op de juiste plek te praten hierover.
Ik zal een duit in het zakje doen: Het is zeker niet toegankelijk voor iedereen, zeker mensen met een auditieve handicap (zoals ik als dove). Ik skip de video reviews per definitie om die reden, omdat ik het toch niet kan volgen. Zonde want er zijn soms best interessante producten waar ik wel een review van wil lezen.
Leuk om te zien dat er zoveel discussie over iets als dit kan ontstaan :) Ik kan in mijn reactie nooit volledig genoeg zijn, dus ik hoop dat dit volstaat.

We hebben de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in de redactie en zijn aanzienlijk meer content gaan produceren. Daar waar we in de beginjaren wat nieuws vertaalden en linkten naar reviews, zijn we vijf jaar terug begonnen maar ons eigen nieuws te schrijven en maken. Niet alleen zijn we ondertussen nieuws over meer onderwerpen gaan schrijven, ook zijn we eigen reviews gaan doen (compleet met eigen testlab) en ook nog video (inmiddels ondersteund door een kickass studio). In tegenstelling tot wat de reacties hier doen vermoeden, zien we dat er bijzonder veel mensen zijn die video juist wel van toegevoegde waarde vinden - ook in de gevallen waar er niet of nauwelijks tekst is.

Als ik bijvoorbeeld naar de geschreven reviews kijk die zijn voorzien van een videoreview die we in de nieuwslijst publiceren, dan zien we dat de geschreven reviews niet minder goed worden gelezen, maar dat er wel een substantieel aantal mensen is dat de video kijkt. Dit onderschrijft onze mening dat video een aanvulling is op een geschreven review. Mensen die de video kijken zullen mogelijk deels tot de groep behoren die anders de eerste pagina hadden gelezen en waren doorgeskipt naar de conclusie, zonder terug te lezen. Daarnaast horen we van veel mensen dat ze het juist wel fijn vinden om onderweg in de bus of trein in alle rust even een video te kunnen kijken/luisteren.

Ons doel is zeker niet de geschreven reviews uit te faseren, maar net zoals we steeds meer reviews zijn gaan doen proberen we ook steeds meer video's te maken. In aanvulling op dus en niet ter vervanging. Hoe komt het dan dat we hier geen geschreven review van hadden? Goede vraag, maar ook dat is een bewuste keuze. Al het werk dat we in onze reviews steken kost tijd. Zo kost het tijd om spullen te testen, maar kost het ook tijd om teksten te schrijven, foto's te maken, het artikel op te maken en te redigeren.

In dit geval was het zo duidelijk dat een product als dit in ieder geval met video in beeld moest worden gebracht, dat we om wille van de tijd besloten hebben geen geschreven review erbij te maken. Dit zal ongetwijfeld vaker gaan gebeuren. Dat is voor ons de enige manier om naast alle geschreven reviews die we maken méér te kunnen doen. We doen dus hetzelfde als voorheen met hetzelfde niveau én iets extra. Om even een indruk te schetsen van de hoeveelheid werk voor enkel het schrijven van een review: dit kost ten minste twee mandagen arbeid, zowel redactie als eindredactie. Dat zijn uren die een (eind)redacteur niet aan andere zaken kan besteden. We maken dus altijd een afweging, en daarbij kunnen we het onmogelijk altijd iedereen naar de zin maken - helaas.

Ik denk dat we de afgelopen periode hebben laten zien dat video uitsteken als aanvulling op geschreven reviews kan worden gebruikt (zie alle productreviews), maar ook uitermate geschikt is om een kant te belichten die in geschreven vorm minder goed uit de verf zou komen (denk aan de series Vrouwen in de ICT en Polderpioniers of de demonstratie over malware).

We zijn voor ons gevoel nog maar net begonnen met video, maar zeker is wel dat de geschreven reviews niet zullen verdwijnen of doelbewust zullen worden verdrongen. Alle suggesties ter verbetering worden ter harte genomen, maar niet alles is haalbaar of realistisch (probeer maar eens van de bewuste video een ondertitelbestand te maken met tijdcodes en al, wetende dat de tekst niet vooraf uitgeschreven was). In de gevallen waarbij we de tekst wel hadden uitgeschreven, is het uiteraard een kleine moeite om deze toe te voegen, dat zal ik op de redactie bespreken.

[c/p van http://gathering.tweakers...message/38325863#38325863 en hier voor de volledigheid opgenomen]

[Reactie gewijzigd door Wilbert de Vries op 31 mei 2012 07:55]

Ik vond de video helemaal top! Die blonde gast doet het ook super :)
Die andere ook niet slecht maar goed lang niet zo goed als die andere.

[Reactie gewijzigd door Haas_nl op 2 juni 2012 00:06]

Zit op m'n werk en ik lees graag af en toe even een artikel als het me interesseert, maar ik kan het me niet permitteren om een video van 6 minuten te gaan kijken.

Daarom sta ik dus achter je punt, erg leuk zo' n videoreview maar een geschreven artikel heeft toch wel een meerwaarde voor mij.
Hier idem dito van het werk betreft, maar ook thuis ga ik niet snel naar een filmpje kijken.
Wat mij persoonlijk betreft; leuk initiatief maar niet voor mij.
ik snel koppen, ik lees de conclusie van een review en als het me dan nog interessant lijkt lees ik wellicht het hele artikel: videoreviews kosten me teveel tijd... Video als ondersteuning van een artikel ok, maar niet ipv het artikel.
Hoe lang duurt het nog voor alles op Tweakers in video is? Frontpagina stijl het TV journaal?!
Schrap deze 1 dan maar uit de bezoekersaantallen :(

[Reactie gewijzigd door jeroen_loeffen op 30 mei 2012 12:53]

Ik zoek ook altijd naar de geschreven review knop want ik heb niets met die video reviews. Buiten de zeer schrale en zakelijke presentatie is het inderdaad vaak niet geschikt om geluid aan te zetten tijdens werk, op de bank of in de trein. Als het erg interessant is wil ik me er nog wel eens savonds thuis aan wagen op een geschikt moment maar meestal laat ik ze dan gewoon weer gaan. Jammer want inhoudelijk is het allemaal erg sterk en goed onderbouwd.
Amen, video kan toegevoegde waarde zijn, maar dan als aanvulling op een geschreven artikel. Lezen is ook een veel snellere manier om bepaalde informatie te verkrijgen ipv een video te kijken
Laat staan het volume van de reclame,de conussen vlogen me weer's letterlijk om de oren
Herladen duurt bij mij echt slechts een seconde... Misschien zou je eens van je ADSL 1mbit af moeten stappen :+

Ik vind echter een video review bij dit soort producten weldegelijk lekkerder dan een geschreven review, maar ben ook van mening dat er de keuze geboden moet worden tussen een visuele of textuele review. Ik irriteer me overigens juist niet aan de twee reviewers, het komt gewoon lekker losjes over en Paul heb ik wel eens anders gezien dus wat dat betreft een hele verbetering. In ieder geval kwam het op mij over alsof ik in de discussie zat, het verliep vlot, persoonlijke meningen komen naar voren maar dat is in mijn optiek juist helemaal niet verkeerd en geeft persoonlijkheid aan de review in zijn geheel. Ik weet in ieder geval genoeg over het product, en dat is waar het om gaat.
Even ontopic; toen ze het apparaat uitvoerig aan het beschrijven waren kreeg ik de indruk dat voor bepaalde delen vrij goedkoop plastic is gebruikt. De Personal 3D Viewer piept en kraakt aan alle kanten.

Ik snap wel dat ze het licht moeten houden maar voor een dergelijke prijs mag je toch verwachten dat de gebruikte materialen niet goedkoop aanvoelen.

Ook zet ik zo mijn vraagtekens bij het gebruik als je een bril hebt. Ik zat in de bioscoop al te vloeken met die shutter-brilletjes omdat ze niet goed bleven zitten. Daarbij is niet ieder montuur hetzelfde dus heb je kans dat je hier last van gaat krijgen.

Is het wel nodig om je bril op te zetten als je bijziend bent (en dus veraf onscherp ziet-) ? Je hebt de beeldschermpjes tenslotte direct voor je ogen zitten.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 1 juni 2012 02:00]

Kortzichtig, je bedoelt waarschijnlijk bijziend?

In ieder geval, Paul lijkt mij een vrij groot montuur te hebben, dus bij hoeveel groter verwacht jij dan problemen te hebben? Het lijkt er op dat er genoeg ruimte tussen zit zodat de meest gangbare maten hier tussen passen. Ik zou me eerder zorgen maken over de algemene ''fit'' voor je hoofd waardoor het ding misschien te strak zit of te snel van je neus valt.
Ging bij mij ook 1x fout na 45 seconden en toen weer opnieuw moeten kijken.

Hoe dan ook, dit heeft zo vreselijk veel potentieel, nu is het natuurlijk nog te groot en is het verre van perfect, maar als ik erover nadenk wat je hier misschien over 10 jaar mee kan. Vooral als het Google (of een ander bedrijf) echt zou lukken om het direct op speciale contact lezen te "projecteren" :D Oh well, ik kan wel zeggen dat ik daar best wel erg naar vooruit kijk. En tuurlijk is het nu nog duur@alle mensen die daar over klagen, maar dat zal ook wel gaan veranderen, ik vind 800 euro eigenlijk nog een best redelijke prijs, niet 1 die ik ervoor over heb, maar wel binnen de marge van thuisgebruik.
Voor die 800 euro had ik persoonlijk toch wel 1080 resolutie verwacht hoor.

720 is leuk en aardig maar als ik op mijn monitor (van nog geen 150 euries) films in full-hd kan kijken dan doe ik dat toch liever denk ik zo.

Ik snap dat 1080 lastig is met zulke kleine schermen maar gezien 2k / 4k2k er ook al weer aan zit te komen had ik minstens full-hd verwacht. Beetje zonde om blu-rays die 1080 zijn op een 720 scherm te gaan zitten kijken als je het mij vraagt.
Ach jah, persoonlijk heb ik nooit echt veel verschil gezien of ik nou op 1080, 720 of nog lager kijk. Laatste tijd betaal ik voor een site om een paar series te kunnen volgen... en daar kijk ik op SD kwaliteit ipv 1080 want dan blijft m'n laptop heerlijk stil en het verhaal veranderd er toch niet door... en ja, ik weet dat je dit haast niet mag zeggen op tweakers.net... maar zo vreselijk verschil maakt het echt niet uit. Tenminste, zolang je maar geen teksten ofzo hebt, want skyrim op een crt tv scherm spelen en daarop boeken lezen was toch geen goed idee :+ .
Maar 3D is ook niet voor mensen die alleen maar films kijken om het verhaal. 3D voegt toe aan de visuele ervaring, daarom kan ik goed begrijpen wat Ayporos zegt, want een hogere resolutie voegt natuurlijk ook veel toe.

En het is natuurlijk met veel nieuwe technologieën zo dat het in eerste instantie (heel) duur is. Maar op den duur als er echt vraag naar een product is zullen de productiekosten zakken en de onderzoekskosten terug verdiend zijn.
Maar dit hangt dus af of de vraag hoog genoeg is. Zelf zou ik het niet zou kopen, want zo als in review gezegd wordt, is het niet praktisch als je even wat wil eten/drinken. Daarom zou ik nog altijd eerder naar de bioscoop gaan om een goede film beleving te hebben. Maar wie weet zit ik zelf over een paar jaar met een nieuwere generatie 3D bril op de bank als de voordelen toch gaan opwegen tegen de nadelen.
Bioscoop is ook niet echt ideaal als je het mij vraagt hoor.

Dure kaartjes en dure drank/etenswaren.
Te hard geluid.
En dan nog de mensen om je heen..

Zelf kan ik makkelijk 3 uur stil zitten en zijn om me helemaal in een film op te laten gaan maar als er dan (zoals ik bij Chronicle meemaakte) een kind van 12-14 naast je zit dat bij elk stukje visueel geweld 'veeet' of 'gaaaaf' gaat lopen bleren dan verpest dat de immensie voor mij ook totaal.

En bij comedies precies hetzelfde, als iets grappig is hoef ik dat echt niet te horen aan het (luide) gelach van iedereen in de zaal.. ik vind het bij sitcoms al zo erg dat ze altijd zo'n godvers irritant kwetter-on-cue publiek hebben.

Nee doe mij maar een lekkere blu-ray achter m'n full-hd scherm thuis met (goedkope) drank en snacks erbij op mijn comfortabele zitplek
Dit is toch wel een heel late review? Anyway, dit is een heel mooie technologie, ik was geïnteresseerd om er eentje te kopen in oktober vorig jaar maar het was zo slecht leverbaar... Mischien hadden ze toch niet zo'n grote vraag verwacht?

Ik hoop dat Sony de ontwikkeling hiervan verder zet, ik verwacht minstens 1080p in HMZ-T2, virtual reality here we come! :)
800 euro voor 1080 resolutie? voor 1 euro moet dat ding toch wel 1080 resolutie hebben..

Pfff.. het heeft al jaren geduurd voordat men bij dit soort vizors op 1280x720 zitten voor een prijs van 800 euro..
En ik kijk bijna elke avond wel bluray's op 720p via mijn optoma projector en ik heb er helemaal geen problemen mee, ziet er goed uit.. En dan moet je sowieso bedenken dat er genoeg mensen zijn die het acceptabel vinden om een zwaar gecomprimeerde dvd-rip of cam versie's te kijken, dus veel mensen geven geen reet om kwaliteit...

Maaruh, een vizor met 1080 resolutie is toevallig ook net op de markt verschenen voor nog minder als die van sony, maar of de kwaliteit iets is weet ik niet...

Maar vergis je niet, het gaat hier dus om schermpjes die een HEEL stuk kleiner zijn dan het scherm van een kleine smartphone, dus dan is zo'n resolutie toch nog best een prestatie IMHO....
De prijs - € 799,00 vindt ik echt veel te hoog, voor dit bedrag kan je zelf een beamer, scherm en 5.1 set kopen. En als ik dan alle voor en nadelen afweeg, kies ik toch liever voor de 'real deal'.
Voor nog geen €800,- heb je toch geen degelijke 3D beamer en 5.1 geluidsset? Vind de prijs van deze bril dan ook niet enorm hoog. Op mijn studie hadden ze ook dergelijke bril, maar dan was die ruim 10x zo duur. Toch zou het voor mij liever een leuke tv worden zoals de 32HX750. Geluidsset heb ik toch liever een 2.1 omdat ik minder films kijk, maar vaker muziek opzet.
Nadeel is ook weer dat als je met z'n 4tjes een film gaat kijken de sfeer toch heel anders is... en bovendien heb je dan al ruim 3000 euro uitgegeven aan dit sooft dingen, daar kom je toch een heel eind mee voor beamer en geluid (waar veel mensen toch al minstens een deel van hebben)...

Bovendien is de immersie in de film wellicht super, maar even een kusje stelen bij je vrouw/vriendin is er niet bij...
Toch is het wel verrekte handig bij het gamen, als dat zou werken. Het doet me een beetje denken aan die splitscreen PS TV die Sony een tijdje geleden presenteerde; de 3D modus werd daar gebruikt om twee spelers hun eigen scherm te geven op één TV. Nu heb je twee brillen waarmee je gewoon je eigen scherm hebt in full 3D.
Daarnaast is het natuurlijk een uitkomst voor als je geen vrienden hebt - of je vrouw wil weer eens een of andere onbeduidende smachtfilm zien terwijl Barca - Real op TV is. Brilletje op en gaan met die banaan.

Edit: niet te vergeten dat het energieverbruik duidelijk lager zal liggen omdat het twee minischermpjes zijn.

[Reactie gewijzigd door Buggle op 30 mei 2012 10:08]

zucht.. je begrijpt toch wel dat deze vizors daarvoor helemaal niet bedoeld zijn, deze zijn bedoeld om lekker in je uppie rustig een filmpje te kunnen kijken (zonder iemand te storen).
Oh, jawel hoor. Hangt maar net van je eisen af. Ik heb voor € 800,- een 3D thuisbioscoop:

- Acer H5360 3D beamer (1280x720, 2600 ansi lumen)
- Onkyo TX-SR507
- 2x Infinity Reference 51i zuilen
- 1x Bowers & Wilkins CC3 center
- 2x Technics rear speakers
- 1x Eltax sub (alleen voor actie-films)
- 3x Koch Dynacon high-end speaker kabel

Scherm is een stuk witte muur, rondom afgeplakt met zwart gaffertape (helpt enorm!).
Hooguit wil ik m'n scherm nog schilderen met speciale projectie-verf (á € 75,-) maar dan ben ik ook echt klaar.
Ja, en nu heb je hetzelfde in een superklein en compact formaat die je overal kwijt kunt en via hdmi op kun aansluiten. Je snapt het punt helemaal niet.
Eh, Vinand.... ik reageerde op het volgende:
Sorry hoor, maar voor dat bedrag mag je blij zijn als je alleen al een beetje fatsoenlijke beamer kunt kopen.. en een beetje fatsoenlijk scherm kost ook minstens een paar honderd euro, en een beetje fatsoenlijke 5.1 set ook, dusssss...
Daarbij geef ik ook aan dat het maar net van je wensen afhangt.
Met het idee hierachter ben ik het geheel met je eens, ik heb zelf ook een 3D projector voor het gamen. Je vergeet echter dat je een Optoma 3D-XL van 220 Euro (incl. 1 3D bril) nodig hebt om een PS3 of Blu-ray speler in 3D te kunnen gebruiken.
uhh.. nee die heb je helemaal niet nodig als je de goede projector koopt..
Heb je ook zelf ervaring met dit type projectoren? De 3D ervaring die je krijgt met zo'n speelgoedprojectortje (720p DLP) van onder de 500 Euro is heel wat anders (beter) dan een 55inch lcd tv. Zowel voor 3D gamen als 3D Blu-ray prima bruikbaar kan ik je vertellen.
Dat zal ongetwijfeld, maar ik ga met m'n beamer echt niet meer op 720p kijken.
Ik doe het nog elke avond met mn Optoma H79 en de kwaliteit is nog steeds perfect, maargoed ik heb em dan ook sinds 2006...
2001 en toen 720p? je hebt echt geen idee waar je over praat...
Sorry hoor, maar voor dat bedrag mag je blij zijn als je alleen al een beetje fatsoenlijke beamer kunt kopen.. en een beetje fatsoenlijk scherm kost ook minstens een paar honderd euro, en een beetje fatsoenlijke 5.1 set ook, dusssss...
Anoniem: 399803
@ElmarNieser30 mei 2012 10:14
Ik moet zeggen als eigen mening dat ik deze prijs te hoog vind. Gewoon voor mijn eigen portemonnee dat wil ik niet betalen en zal ik ook niet doen. Ik wacht wel lekker tot er meer concurrentie is en de prijzen goed dalen.
Anoniem: 428125
@ElmarNieser30 mei 2012 16:18
Wat ik persoonlijk heel prettig vindt is dat je met deze bril buiten kan zitten zonder dat de zon je beeldscherm overschaduwd. Erg lekker met dit heerlijke weer buiten.
Ik denk dat dit apparaat meer bedoeld is voor stelletjes. Manlief kan dan lekker ongestoord naar stoere 3D films kijken terwijl de meid naar meidenprogramma's op TV kijkt.

Misschien niet de gezelligste manier om de avond door te brengen maar je voorkomt zo wel ruzie over de afstandsbediening. Daarbij houden vrouwen in de regel niet van grote apparaten in de huiskamer ("die beeldbuis-tv doet het toch nog prima ?"), zeker niet als het veel geld kost.
Lekker sociaal zo'n helm op in de huiskamer.
Ook leuk voor je huisgenoten, vrouw en kinderen....
Alsof het kijken van 'so you think you can dance' en meer van dat soort rotzooi zo sociaal is voor de andere mensen in huis. Ik hoef die troep niet te zien, maar word er wel steeds weer mee geconfronteerd. Zo'n helmpje op en de vrede in huis is weer bewaard. Ik word soms letterlijk gek van dat gezwets en dom gelul op TV als mijn vrouw weer eens zo'n hersenloos programma opzet (en dat doet ze helaas vrij vaak). Dat betekent voor mij per definitie vluchten naar mijn werkkamer. Met zo'n helm op is dat probleem verleden tijd en kunnen we gewoon lekker in de kamer zitten. Zij geeft een seintje wanneer die troep voorbij is en we kijken samen fijn verder.
Misschien communiceren en iets opzetten wat jullie beide leuk vinden. Lijkt me socialer en een stuk aangenamer voor jullie beide. Of zit je zo onder de plak dat je niet eens meer inspraak hebt op wat er op de tv komt?
alhoewel ik je reactie kan begrijpen is er helaas tegenwoordig zo goed als niets meer op TV te zien wat het kijken wel waard is, dus op het moment dat iemand TV wil kijken (wat dus mijn vrouw betreft) is er weinig keus. Mocht er een keer een documentaire zijn op phoenix of BBC, of iets anders dat wel leuk is (ik heb me bijvoorbeeld aan Germany's next top model kunnen gewennen), dan kijken we daar natuurlijk samen naar.
Maar voor de rest wil ik haar geen programma's gaan verbieden te kijken omdat ik het verschrikkelijk vind. Dat lijkt me niet 'onder de plak zitten' maar rekening houden met de wensen van je geliefde. Als het aan mij lag kon ze die dingen helemaal nooit meer kijken, en dat lijkt me niet gewensd. Met zo'n unit als dit kun je daar een middenweg in vinden.
Juist, leuk voor je huisgenoten, kun je hun tenminste niet storen terwijl zij zo'n achterlijk tv-programma aan het kijken zijn..
Anoniem: 787
@SuperDre30 mei 2012 11:24
...tot je commentaar gaat zitten geven: "Ja, ja, ja, JA!, JA!!, GOOOOOOOAAAAAAAAALLLLL!!!!!!!!!!!!"
tja, alsof dat al niet irritant is als je gewoon in de kamer zit en anderen zitten dat achterlijke voetbal te kijken..
Daarom heet dat ding ook Personal viewer. Als sociaalheid zo belangrijk was dan zat er wel twitter functionaliteit in en had het ding Social 3d viewer geheten :+
/bijdehandmodus
Breng ze nou niet op ideeën. Kan je het aan het einde van de film bepalen of je een Like op je Facebookfeed wil zetten..
Hoe kan het dat het beeld bij gamen vervormd en bij films niet? Waar zit het in?
Ik heb geen idee, heb er geen enkele verklaring voor. Kan alleen maar beschrijven dat het zo is...
Welke hardware en software is er gebruikt? Was het kastje, van de bril, ook nodig? Kan me moeilijk voorstellen dat het beeld van de PC vervormd en die van een film niet.. Daar moet een goede reden voor zijn en hoogstwaarschijnlijk ook op te lossen zijn.
Wat voor soort vervorming is het? Analoog (optisch, vloeiend) of digitaal?
Nieuwigheid waarschijnlijk, wachten op een patch misschien?
Kan je hierbij niet gewoon ook je 5.1 gebruiken? Dus dat je het geluid daarover laat verlopen? Lijkt me toch niet ingewikkeld?
Precies wat ik dacht. Als je de HDMI via een versterker laat lopen die het video signaal doorstuurt naar dat kastje en het geluid over een 5.1/7.1 systeem stuurt kun je gewoon van het surround geluid genieten. Er zal vast een mogelijkheid zijn om die oordoppen van de bril af te halen.
Dat doet het "Personal" wel een beetje te niet. Daarnaast kun je je hoofd niet draaien, omdat het geluid "stil" blijft staan. De richting van het geluid komt niet overeen met wat je ziet, als je niet blijft kijken naar de richting waar normaal je scherm staat.

Het zou wel werken als je daadwerkelijk om je heen kunt kijken (met games dan) door je hoofd te draaien en dat dat dan weer wordt gedetecteerd door de game, waardoor het geluid ook meedraait. Maar dat is meer een virtual/enhanced reality ding.
Ja wie gaat er dan ook Killzone spelen met zo'n bril? Dan weet je toch echt heel weinig van games af. Een PS3 game kan gewoon geen goede 3D-weergave hebben. Daar heb je toch echt een PC voor nodig. Ongeschikt.
En waarom kan een PS3-game "gewoon geen goede 3D-weergave hebben"?

[Reactie gewijzigd door Wildfire op 30 mei 2012 22:48]

Vanwege de hardware die in PS3 zit natuurlijk. Al zou je de 3D-weergave optimaliseren voor deze game, dan zien de graphics er weer niet uit.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee