Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

12 tweakers testen Panasonics nieuwste tv's

05-05-2012 • 08:06

49 Linkedin

In samenwerking met Panasonic organiseerde Tweakers.net een testronde voor de twee nieuwe toptelevisies, de Panasonic VT50 en de WT50. Twaalf tweakers werden uitgenodigd om op het hoofdkantoor van Tweakers.net kennis te komen maken met de twee nieuwe modellen van Panasonic.

Panasonic kondigde zijn nieuwe tv-lijn voor 2012 aan op de CES 2012-beurs begin januari en toonde de nieuwe line-up ook al op zijn eigen Panasonic Convention in Hamburg. Hoewel de fabrikant toen diverse nieuwe modellen introduceerde, waren het vooral de VT50 en WT50, de topmodellen uit respectievelijk de plasma- en lcd-serie van Panasonic, die hoge ogen gooiden.

Reacties (49)

49
44
29
4
0
5
Wijzig sortering
Mijn ervaring met dergelijke ingebouwde software is dat het bijna altijd buggy is. Ik heb apparaten van enkele duizenden euro's gezien die gewoon niet functionele software heeft, wat echt niet kan. Als je kijkt naar projecten die dergelijke software implementeren, bijvoorbeeld XBMC, Microsoft Media Center, dan zie je ook daar nog gewoon heel veel fouten erin zitten. En dat zijn dan projecten die al jaren bezig zijn om een goede ervaring te bieden.

Is ook niet zo raar, goeie software maken is ontzettend lastig. Belachelijk dat iedere TV fabrikant resources stopt in het maken van dergelijke software terwijl je weet dat het resultaat zonder uitzondering matig tot slecht is. Ik begrijp dan ook niet waarom ze geen (FL)OSS software pakken en dat erop zetten. Dan heb je ook geen geweldige ervaring, maar in ieder geval een stuk beter dan die meegeleverde troep.
Ik vind het heel leuk dat tweakers op deze manier ons "gebruikers" betrekt bij reviews. Schept toch een band. Maar om nou te zeggen dat ik heel veel waarde ga hechten aan de review commentaren: nou nee. Heel veel negatiefs gaan we denk ik niet horen, zeker als de reviewers een toestel kunnen winnen ;)

Het idee om apps NAAST het tvprgramma te zien dat je aan het bekijken bent heeft wel wat. Zeker als de tv toch al wat groot is. En ook DNLA lijkt me wel wat, zeker als je vanaf je laptop de tv ook nog eens kan bedienen (filmpje pushen enzo).

Hoe dan ook "tweakers" ga door met ons erbij te betrekken!
De beste review maakt kans op een toestel. Wat de beste is wordt bepaald op basis van onder meer de beoordeling die aan de userreview is gegeven door andere bezoekers van Tweakers.net. De reviewers kunnen dus, zoals dat hoort, compleet objectief zijn. Sterker nog: ik denk dat jubelverhalen zonder echte inhoud worden afgestraft door de community met een lage waardering waarmee de review zijn kansen dus ondermijnt.
Ik heb de Panasonic Viera TX-P55VT50 in bestelling staan bij PlatteTV.nl. ik heb voor deze Panasonic Viera TX-P55VT50 gekozen, mede door de test op tweakers.net.
Ik begon met een plasma 42 inch, daarna met 46 inch, en ga nu naar 55 inch.
Wat je vaak hoort van mensen dat plasma, qua energie te duur is.
Ik betaal op jaarbasis, liever 50 euro meer voor mooi beeld.
Volgens mij is dat fabeltje over plasma bij de eerste plasma.tv's van aantal.jaren terug. Volgens mij zijn ze tegenwoordig gewoon zuinig
Ik zou zeggen, check de review van tweakers.net ervan. 200 - 300W stroomverbruik, terwijl een 55" LCD van LG onder de 100W blijft.

Met 1 uur tv kijken zit je dan dus op 100-200Wh extra. Met 25ct per kWh kost een uur je dus 2.5 tot 5 cent extra. Voor elk uur dat je gemiddeld per dag tv kijkt moet je dus bijna 20 euro per jaar optellen. Of om maar een rekenvoorbeeldje te geven, met 3 uur per dag en 3 jaar lang je tv houden is ie dus 180 euro duurder dan zo'n LCD.

Of je dat er voor over hebt moet je natuurlijk zelf weten, maar het is dus nog altijd geen fabeltje. De nieuwe plasma's zijn vast een flink stuk zuiniger geworden t.o.v. de oude, maar dat geldt uiteraard ook voor de LCD's (zeker met led vs ccfl).
Zie daar staan: reken op zo'n 200watt gemiddeld. Dat is 2.5 cent per uur, laten we het naar boven afronde op 3 cent. Dat is 90 cent per maand en x12 word dat 10,80 euro.
10,80 per uur, over een heel jaar. Dat is best te overzien. Daarvoor krijg je in mijn ogen wel superieur beeld. Doorgaans zijn plasma's ook goedkoper dan kwaltitief vergelijkbare LVC modellen. Dat moet je ook nog even terugverdienen.Tot slot gaan plasma's geen last krijgen van leds die stuk gaan of local-dimming wat ineens niet meer goed werkt (kapotte leds?) (gezien bij iemand, krijg je donkere vlekken in beeld...)

Het fabeltje was dat ze constany het max gebruikte vermogen gebruiken, een dikke 400watt hoorde je dan. Wat dat aangaat is het fabeltje gehalveerd in kracht.
Leuk en aardig dat het 60 euro per jaar extra kost.
Echter dat is geen probleem als je zon tv thuis hebt staan.

Ik heb een 51 inch Samsung Plasma, die gemiddeld 6 uur per dag aan staat ( gamen tv kijken films etc ) en ben er blij mee dat ik een plasma heb. Kwaliteit is gewoon beter.

Bijkomende kosten zijn ondergeschikt aangezien zon tv bij aanschaf ook gauw 1500 - 2500 euro gaat kosten.
Ik vraag me altijd af of ze dan ook nooit frituren, wasdroger wasmachine of een elektrisch kookplaat gebruiken.
Het is allemaal zo naïef bezig zijn als je het grote plaatje erbij pakt, want dan heb je het echt over een druppel op een gloeiende plaat.
Verhoudingsgewijs weer niet. Reken de totale kosten eens uit, stel je gebruikt je tv meer omdat je kids hebt. 6 uur per dag op 5 jaar zit je met een meerverbruik van gemiddeld 150 watt (bijna een kWh) á 25 cent (huidige prijs, neem ik geen inflatie mee) op bijna 90 euro per jaar meer. Is zo'n 450 euro duurder.

Stroomverbruik heeft misschien geen groot aandeel, maar je moet ook niet overal de energiekosten niet mee laten wegen. Dan kom je aan het einde van het jaar jezelf tegen. Verbruikskosten zijn een heel belangrijk onderdeel, kijk ook eens naar auto's.

Je kan prima een grafiek maken met 2 formules, 2500+135X en 1500+45X waarbij X het aantal jaar is en 135 en 45 voor de energiekosten staan. Dan zie je het verschil een stuk harder oplopen als je bij X=5 de Y waardes opvraagt. Kom je even 1725 en 3175 tegen. Dan is het verschil geen 1000 maar 1450 euro. Ja, als je het er voor over hebt, doen. Maar neem het wel mee.

En dan kan je het argument wel aanboren dat je ook een frituurpan hebt en een wasmachine e.d. stroomslurpers, maar daar kan je hetzelfde trucje toepassen. Misschien heeft je TV geen groot aandeel op je energierekening maar tussen TV's zit dus wel een behoorlijk prijsverschil.

[Reactie gewijzigd door Nox op 5 mei 2012 18:41]

Een beetje laat maar ok.

Nou als je met alles zuinig gaat doen scheelt het natuurlijk wel een hoop stroom.

Zo als ik nu heb overall LED verlichting en ook een LED tv die na het afstellen nog maar 90 watt +/- gebruikt, en ik heb een gastoestel waar ik op kook en bak ook erg goedkoop, en heb geen droger scheelt ook erg veel en gebruik mijn magnatron zo goed als nooit, en wil voor een nieuwe grafische kaart gaan die een stuk minder gebruikt dan die ik nu heb.


Heb nu 2x Geforce GTX 4601GB in SLI en die gebruikt met hele computer (CPU Intel Core i7-920 @ 3.33GHz):

Idel: 173 watt +/-

Load: 433 watt +/-

Anandtech 2x Geforce GTX 460 1GB SLI


En met een Geforce GTX 680 is ook een stuk sneller (CPU Intel Core i7-3960X @ 4.3GHz):

Idel: 110 watt +/-

Load: 362 watt +/-

En load is als je een spel speel (en niet FurMark of zo iets).

En als je dat allemaal bij elkaar rekent scheelt het je een berg geld per jaar, en dan maakt het wel uit.

Anandtech Geforce GTX 680

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 6 mei 2012 13:32]

Laat ik het eens omdraaien: hoeveel uur staat jou LCD-TV gemiddeld aan? En laat je de TV op standby staan overdag/nacht?
Mijn plasma staat gemiddeld 1,5 uur per dag aan en de TV laat ik niet op standby staan. Met het niet op standby hebben staan bespaar ik 20 uur * 4 watt = 80 Watt. Tel uit je winst ;-)
Ik kies voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.
80Wh bedoel je ;-) (Watt is nl. nog steeds Joule/seconde)
0,080 kWh * €0,22 = €0,0176 per dag
0,0176 * 365 = €6,42 per jaar.

Is inderdaad een flinke besparing :+

[Reactie gewijzigd door Whatson op 5 mei 2012 14:18]

Thanks voor het corrigeren..ik bedoel idd Wh.
Je doet lacherig over de besparing, maar jij draait de kraan na gebruik toch ook dicht?
En anders mag je mij jaarlijks wel €6,42 overmaken op mijn rekening 2740084 :)
Het is sterk afhankelijk van waar je met die plasma-tv naar kijkt.

Stel dat je (zoals ik) eigenlijk alleen naar het journaal en één of twee films kijkt, dan is het gebruik van een plasma waarschijnlijk goedkoper.

Een LCD heeft een continu verbruik, een plasma verbruikt weinig stroom als je naar een donkere film kijkt. Zwart beeld betekent simpelweg dat er geen stroom doorheen gaat terwijl dat bij een LCD dus altijd gelijk is, volledig wit of volledig zwart beeld heeft hetzelfde verbruik.

Ik heb destijds toch lang getwijfeld tussen de Vierra plasma en de Sharp Aquos. Uiteindelijk heb ik toch voor de Aquos gekozen maar ga nu toch echt voor een plasma. De Vierra's zijn nu favoriet nu Pioneer geen Kuro meer maakt.
Met mijn tv heb ik het nooit getest, maar mijn LCD-monitor met CCFL verbruikt een paar watt (ik geloof richting de 5W) minder met een volledig zwart beeld vs een raster van witte en zwarte pixels en een volledig wit beeld zit er een beetje tussenin :P

Maar in de basis heb je verder wel gelijk. Als je (local) dimming aan hebt wordt een lcd bij donkere beelden natuurlijk ook zuiniger.
Ik kom uit de kuro generatie, iemand idee of die eindelijk benaderd zijn? Wellicht voorbij? Dan is de 65vt een optie aant worden.
Idem. Heb hier een Kuro 4280XA staan. Prachtige TV. Super levensechte kleuren, super zwart. Beter beeld ben ik nog niet tegenkomen. Helaas is de TV slechts HD-ready. Ik zou dus graag naar een Full HD plasma willen, maar niet inleveren op kwaliteit. Ben dus ook erg benieuwd of de VT50 qua beeldkwaliteit is t.o.v. de Kuro.

update: volgens een aantal personen in dit topic kan de VT50 matchen aan de Kuro. Doe daarbij dat je dan ook full HD hebt (i.t.t. tot mijn huidige TV), dan zou de TV50 wel een goede opvolger zijn.
http://www.avforums.com/f...asonic-vt50-part-two.html

[Reactie gewijzigd door Microkid op 5 mei 2012 14:07]

Kuro FTW! Ben zelf trotse eigenaar van de laatste generatie KURO (LX-5090, ISF gekalibreerd) en ben nog steeds geen beter beeld tegen gekomen. Wat mij betreft gaat beeldkwaliteit boven alles. Prijs, energie verbruik en zelfs design is wat mij betreft ondergeschikt aan de beeld kwaliteit.

Nu maar hopen dat mijn TV het nog even uithoud :)
mooie tv`s maar dat mag ook wel als de moddellen ruim boven de 2000 euro starten, Jammer dat ze de tv`s niet mogen houden :+

[Reactie gewijzigd door stamp op 5 mei 2012 08:29]

twee deelnemers mogen er een houden :)
Dat is wat er werd/wordt gezegd.
Misschien gaat het net als bij alle/veel acties op T.net: regel: "alleen de schrijver van de beste review mag de telefoon/tv/<insert random leuke nieuwe ubercoole gadget> houden."

Na het testen: "weet je wat, iedereen mag de tv houden!"

_/-\o_ *O*
Of zo'n uber vette Ipad4Crew keycord:+
Anoniem: 80466
5 mei 2012 09:46
Ik zou niet graag wilendat na 2 weken zo'n VT50 weer uit mijn huis gehaald zou worden en ik weer naar mijn 'oude' TV terugmoest gaan.

Ben bang dat ik me dan redelijk gedwongen zou voelen om een nieuwe TV te kopen
Het zijn wel akelig mooi tv's, en ook de afstandsbediening ziet er gelikt uit, met de touchscreen vind ik persoonlijk fijn zappen etc.
mooie toestellen hoor, maar voor mij geen plasma meer.

heb er 3 gehad van panasonic, alledrie ingebrand, ookal kan dat volgens panasonic niet ( en valt het gelukkig dus ook binnen de garantie)
nu een panasonic txl42e30 en ik moet zeggen dat ik daar ontzettend tevreden mee ben.

Oke zwartwaarden zijn inderdaad minder, en je hebt als je heel dicht bij het scherm zit/ staan een ietsje onregelmatige lichtverdeling, maar dat weegt bij lange na niet op tegen de irritatie van een trl of sbs logo permanent in beeld.

Ik moet overigens zeggen dat ik het contrast en de kleurweergave van panasonic ook op led ontzettend goed vind. Ik zie daar niet veel verschil in in vergelijking met de plasma's die ik had.
Ik denk dat mensen met een Kuro geen afstand kunnen doen, omdat ze in die tijd bloedje duur waren.
Ik heb verscheidenen pana,s gehad, en gecalibreerd door Frank Doorhof, en ik moet je zeggen dat de pana,s tegenwordig betere zwartwaardes hebben, en scherper beeld, dan de kuro,s.
We zijn 3 jaar verder toen de laatste kuro werdt gemaakt, en de nieuwste tv,s (plasma,s) worden gewoon beter ;)
Hahaha mss.... Ben nog niet overtuigd
Anoniem: 32279
5 mei 2012 13:30
Zijn dit de modellen die je met gebaren kan besturen? Er is hier komende week een Panasonic demonstratie in een winkel en in de uitnodiging staat dat je de tv kan bedienen met je handen (ik vermoed Kinect achtige software). Ik ben benieuwd naar die mogelijkheden.

Boven heb ik nu een 40 inch tv (sony) staan, voor beneden zoek ik een 40 of 46 inch model in de duurdere prijsklasse, heb mijn oog zeker op deze modellen. Ik zou het leuk vinden als we straks weer een videoreport krijgen over de resultaten. Hoe meer videoreports hoe beter, vind ze erg mooi en leuk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 32279 op 5 mei 2012 13:31]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee