Door Mees Derks en Dennis de Vries

Zo verander je een succesformule subtiel - Samsung Galaxy A26, A36 en A56 Review

30-04-2025 • 13:00

58

Samsung Galaxy A-telefoons zijn elk jaar een groot succes en in deze video nemen we de Galaxy A26, A36 en A56 onder de loep.

00:00 - De bestverkopende telefoons ter wereld! Samsung Galaxy A26, A36 en A56 Review
00:20 - Introductie samsung a-serie
00:44 - Prijzen en ontwerp
01:07 - Cameraontwerp en verschillen
01:30 - Schermkwaliteit en IP67
02:21 - Bouwkwaliteit en materialen
02:43 - Camera’s: overeenkomsten en verschillen
03:58 - Camera prestaties per model
05:09 - Processors en prestaties
05:55 - Hardware beperkingen
06:28 - Software ondersteuning
07:18 - Accuduur en opladen
08:14 - Conclusie

Lees ook onze geschreven review.

Reacties (58)

58
58
19
0
0
35
Wijzig sortering
Toevallig vorige week een A26 gekocht.
Na bijna 7 jaar een Galaxy J6 is dit een flinke stap vooruit.
En weer 5 jaar veiligheidsupdates. Dat is een prettig gevoel.
moet je die updates wel krijgen van Samsung :+ . Uitrol Android 15 pas maandag gestart las ik? Dan toch liever een Pixel. Mis je die bloatware van Samsung ook nog eens.
Veiligheidsupdates en versie-updates zijn 2 hele verschillende dingen. Voor de gemiddelde gebruiker maakt een android-versie update amper verschil. Whatsapp doet nog steeds precies hetzelfde.

Daarnaast zijn er zat mensen die Samsung's OneUI erg prettig vinden (Ik inclusief). Bloatware roepen is natuurlijk hipper, maar als je dan over de Pixel batterijduur begint wordt het ineens stil.
Bloatware roepen is natuurlijk hipper
Nouja. Het is wel algemeen bekend dat Samsung over het algemeen van alle applicaties zijn eigen versie levert, maar ook de google variant moet leveren voor Play Services.

Dus ja dan heb je van alles twee
Maar is dat dan niet iets waar Google wat aan moet doen en niet Samsung?

Aangezien Google het vanuit hun kant verplicht om de Google varianten er ook op te hebben.
Nouja. Samsung is de grootste speler op de markt, die kunnen daar ook niet mee akkoord gaan en beter voorwaarden afdwingen. Zonder Samsung zou android zeker niet zo groot zijn als het nu is.
Hoe het nu gebouwd is moet je de Google apps wel hebben vanwege die Play Services etc.

Google had Android vanaf het begin al anders moeten bouwen waardoor dat niet nodig zou moeten zijn. Of het veranderen.

Samsung kan daar wel betere voorwaarden op afdwingen, maar als het nu gewoon niet kan, dan kan het niet.

[Reactie gewijzigd door Ricco02 op 1 mei 2025 11:26]

Google had Android vanaf het begin al anders moeten bouwen waardoor dat niet nodig zou moeten zijn.
Nee het is helemaal niet nodig. Het is gewoon een eis vanuit google. Je kunt de apps namelijk gewoon verwijderen en dan werkt de appstore verder prima.

Gewoon “koppelverkoop” van Google.
Heb een Samsung van werk: de Google berichtenapp dwingt me om in te loggen en mijn telefoonnummer te koppelen aan een Google account. De Samsung variant doet dat niet. Dus ja, dubbele apps, maar liever dubbel dan alleen één die je niet wil.

Dat gezegd hebbende, vind ik de accuduur van de Samsung ook ronduit belabberd, maar ik geloof dat dat tegenwoordig bijna voor elk toestel geldt.

Het zou fijn zijn als een fabrikant weer eens een volwaardig android toestel op de markt bracht met een schermdiameter van 5.5" of minder, i.p.v. de trend verder door te zetten naar formaat dienblad. Dat zou ook aanzienlijk schelen in de batterijduur.
Die komen echt wel. Daarbij zijn pixels eens stuk duurder dan deze toestellen.
Ben helemaal moe van pixel. De 4a van mijn vrouw is echt schandalig behandeld door google. Extreem ontransparante communicatie.
Wat een debakel.

Dan maar een saaie samsung.
Android 15 stond er al op en voordat One UI 7 hier op Tweakers werd genoemd werd die ook al automatisch geïnstalleerd.....
Even een debloater erdoor daar ben je tweaker voor, je tensor kan je niet tweaken.
Ik ben van de gedachte dat men echt niet elke twee jaar een nieuwe mobiel moet kopen, maar zeven jaar doen met een budgetoestel dat al een tijd geen nieuwe softwareupdates ontvangt, is weer het andere uiterste wat mij betreft. Wel lof voor het volhouden.
Eens. In die zin zijn de pixels nog niet zo slecht. Zit zelf nu 2,5 jaar op de 7 pro en daar kan nog makkelijk 2,5 jaar bij. Dus misschien wel een wat prijziger aanschaf, maar er dan wel langer mee doen.
Mijn A54 is 1 jaar oud en ik ben redelijk tevreden. Accuduur en opslag is ruim voldoende. Camera is niet geweldig, maar acceptabel voor bv. kleine fotolijstjes.

Enige probleem is dat die Exynos chip zo warm kan worden. Geen idee hoe dat komt soms.
No mini jack, no micro xd, no go. Helaas.
Waarom is dat tegenwoordig nog zo belangrijk?

SD is rete traag, en wie gebruikt nog wired audio wanneer je tegenwoordig voor 20 euro al "middenklasse" draadloze oortjes kan kopen? Ze zijn zo goedkoop dat je zelfs jaarlijks een nieuw en vers setje kan kopen. Een gemiddeld Belgisch mobiel abonnement kost zelfs meer dan dit.
Omdat het de wegwerpmaatschappij in stand houdt?
Dopjes met snoer kan je niets meer mee, kunnen bij het afval
Draadloze dopjes van 20 euro gaan zo lang mee tot de batterij het begeeft. Niet te repareren, afval.

Een Samsung J6 7 jaar gebruiken @Globefrotter is echt niet uitzonderlijk. Wat @fistix zegt, zegt ie met een reden. Niet omdat SD kaartjes traag zijn, en draadloze dopjes niet zoveel meer kosten. Maar wel omdat de mogelijkheid niet meer bestaat. Een flinks stap vooruit, qua snelheid. Maar ook ten koste van..

Mijn mini jack wordt nog steeds gebruikt. En toch heb ik ook draadloze dopjes. Maar die zijn echt niet zo stabiel en storingsvrij als gewoon met snoertje. Steek de centrale hal van Utrecht Centraal maar eens diagonaal over. Dan valt de Bluetooth verbinding al weg, met telefoon in de achterzak en dopjes in de oren. Of fiets eens door een andere middelgrote stad. En dat zijn géén middenklasse dopjes.

Oftwel :Ik gebruik nog wired audio. Niet om de perfecte geluidskwaliteit, maar wel vanwege de robuuste geluidsoverdacht.
Ik vind het argument over afval en wegwerpmaatschappij wat zwak...

Ik gebruik al ruim 4 jaar dezelfde draadloze oordopjes. Daarvoor gebruikte bedrade oordopjes. Die bedrade oordopjes gingen echt veel en veel minder lang mee. Bij wekelijks gebruik (en wel altijd meenemen) was er binnen het jaar vrijwel altijd sprake van kabelbreuk. En ook die dingen kun je niet repareren...
N=1
Hier ook een enkele waarneming met net zoveel waarde:
Ik gebruik nu al 30+ jaar mijn zelfde koptelefoon.*
Toen een rib uit mijn lijf, maar het langst gebruikte elektrische apparaat in mijn leven.

*(Recent toch maar eens een nieuw snoertje gegeven, en voor de 2e keer in zijn geschiedenis nieuwe kussens.
En gebruik je die koptelefoon ook op je dagelijkse woon-werk ritje op de fiets, in de sportschool etc etc?
3 stuks Sony WH-1000XM3/4's liggen hier in de lade. Allemaal defect binnen 2 jaar tijd. Forenzen in de trein.
1 setje WF-1000XM5's doet het nog wel. Inmiddels wel een Shokz OpenRun voor het hardlopen er naast.

De bedrade koptelefoon van mijn Sony WM-35 hield het bijna mijn gehele middelbare school tijd uit. Daarna de dopjes bij mijn discman een eeuwigheid.

N=1 :-)
Ik gebruik nu al 30+ jaar mijn zelfde koptelefoon.*
Ik zou dan toch ook wel even verder kijken nog. In 30 jaar tijd is er een hoop verbeterd.
Het is een Sennheiser HD 560 Ovation II.
Het schijnt dat dit model zich nog aardig staande kan houden.
Ik heb het gevoel dat mijn oren meer achteruit zijn gegaan dan die headset.
Bovendien gebruik ik hem primair op wat tegenwoordig als ‘vintage audio’ zou worden gezien, maar in/op mijn vorige telefoon werd ie ook gebruikt.
Op de fiets al even niet meer, maar in de beginjaren liep (en fietste) ik dag en nacht met dat ding.
Oke, ja die kan goed meekomen, maar heeft wel zijn bekende kwaaltjes.
mooie set om echt mee te gaan zitten, maar voor dagelijks gebruik wel een lastig aanstuurbaar apparaat. Met 300 ohm ga je toch snel te weinig volume halen uit een telefoon. Neem aan dat je er dan een versterker aan had hangen?

Het probleem van veel van dit soort headsets is dat ze prima mee kunnen op geluidskwaliteit, maar niet op draagbaarheid doordat je vaak een extra versterker mee moet nemen (dragonfly DAC oid). 300 Ohm is gewoon veel weerstand en zeker als je dan nog eens een 94db/w gevoeligheid hebt, mag je er best behoorlijk wat vermogen tegenaan gooien wil je er nog wat volume uit kunnen halen.

Voor live gigs zouden deze bijvoorbeeld al niet goed meer werken met monitoring systemen. Die kunnen die weerstand vaak net niet handelen (tot 250 gaat, daarboven gaat het hard naar beneden doordat de spanning dan gewoon te laag wordt).

Modernere varianten hebben dit vaak beter door efficiëntere speaker technologie.
Oke, ja die kan goed meekomen, maar heeft wel zijn bekende kwaaltjes.
Maar dat is toch geen argument of reden tot vervanging ? Al die nieuwe apparaten hebben ook hun kwaaltjes, het perfecte product bestaat gewoon niet, al helemaal niet bij release. Soms worden een aantal van die kwaaltjes/bugs/problemen/tekortkomingen geadresseerd bij een eerstvolgende iteratie van een product en vaak genoeg helemaal niet. Dan komt er gewoon een nieuw of ander product voor in de plaats.
Ik ben van mening dat praktisch alles niet perfect is maar zolang je met deze kwaaltjes kunt leven het nog steeds prima kan voldoen. Geloof mij maar, je hebt niet per se alleen het beste van het beste NODIG, dat is wat de fabrikanten jou laten geloven en waarmee je wordt plat-geadverteerd...
Maar dat is toch geen argument of reden tot vervanging ?
Nee, maar de rest van mijn pleidooi wel. dus aansturing die lastiger is en waar betere alternatieven voor zijn.
Geloof mij maar, je hebt niet per se alleen het beste van het beste NODIG
nee joh? echt?

Daarom heb ik ook geen set Audeze MM-500s van €2K. Ieder zo zijn hobby.
Weet niet wat jij ermee deed maar ik gebruik mijn bedrade Sennheiser CX 300 II nog steeds. Ik heb ze nu al 16 jaar en ze doen het nog steeds goed.
Ik gebruik de oordopjes iedere dag tijdens mijn avondwandeling, en tot twee jaar geleden ook elke rit in de auto. Inmiddels ben ik gezegend met carplay, maar daarvoor was ik aangewezen op mijn oordopjes.

De bedrade variant moest flink afzien, want de telefoon zat altijd in mijn broekzak. En als ik de oordopjes niet gebruikte, gingen ze in de laptoptas. Ongetwijfeld had ik met zuinig gebruik langer ermee kunnen doen.

Mijn punt was echter helemaal niet dat bedrade oordopjes per se de wegwerpmaatschappij symboliseren, maar dat draadloze oordopjes dat in ieder geval ook niet symboliseren.
Ik ben geen sloper en doe doorgaans lang met spullen, maar (vaste) draadjes van koptelefoons zijn echt wel een issue. Ik zel er toch al snel 10+ hebben moeten weggooien in mijn leven.

Ik ben wel een fan van koptelefoons met losse draadjes (nog fijner is als ze ook draadloos kunnen). Mijn Arctis 7 heeft een gebroken USB aansluiting, maar hij doet het prima met een audio-touwtje. Als dan een draad breekt prik ik er weer een nieuw draadje in
...Dopjes met snoer kan je niets meer mee, kunnen bij het afval...
Ik deel je mening mbt de behoefte aan een jack, maar "bij het afval" is overdreven. Dit was voor mij opgelost met een USB-C to 3.5mm adapter. Ja vervelend dat je die dan ook bij de hand moet hebben, maar ik vind het een kleine moeite en geen reden om mijn M50X weg te gooien.
Helemaal mee eens! En als je die adapter aan je headset laat zitten raak je hem ook niet kwijt.
Hoeveel oordopjes/koptelefoons met vaste kabel (nicht vervangbaar) ik in mijn jeugd niet binnen het jaar kapot heb gemaakt is niet te overzien. Elke keer weer een kabelbreuk. Met mijn huidige oortjes en Bose koptelefoon doe ik meerdere jaren. Voor onderweg alleen nog maar draadloos en thuis heb ik alleen voor HiFi nog een koptelefoon met kabel.
Mt de Fairbuds kun je de batterij makkelijk vervangen. Voor mij goed alternatief.

[Reactie gewijzigd door Jacco011 op 30 april 2025 16:10]

Omdat het de wegwerpmaatschappij in stand houdt?
Dopjes met snoer kan je niets meer mee, kunnen bij het afval
Draadloze dopjes van 20 euro gaan zo lang mee tot de batterij het begeeft. Niet te repareren, afval.
Voor de klasse €20-50 euro vind ik dat absoluut niet het geval. De geluidskwaliteit is nog steeds net zo belabberd, maar de “kabel” is een stuk beter. Ik deed vroeger ongeveer 2-3 maanden met een setje bedrade doppen, bleef dan weer ergens achter hangen en dan heb je op een gegeven moment weer kabelbreuk. Die €19,99 earpods van Apple. Je kent ze wel.


Mijn huidige setje reisdoppen van de action à €15 gaat al anderhalf jaar mee met incidenteel gebruik. En nu mijn daily driver het begint te begeven (1st gen airpod max) merk ik pas weer hoevaak ik een headset gebruik.
Je hebt ook voor een paar euro bedrade usbc oortjes bij de action.
Of je koopt een usbc naar jack adapter, ook nu bij de action met nog een usbc ingang erbij zodat je tegelijkertijd zelfs kunt laden tijdens het gebruik van de minijack.
Microsd is ideaal voor foto en video opslag...kopiëren van 150gb naar nieuwe phone is irritant...en heb liefst alles op mn phone ipv "cloud"
Was er nu maar zo iets als een universele poort op een telefoon waar je makkelijk even een apparaat voor massa-opslag in zou kunnen stoppen.
Dat zouden ze toch eens uit moeten vinden, voor mensen die backups via een netwerk niet vertrouwen.
Een universele poort die vrijwel altijd is beperkt tot 25 jaar oude USB 2.0 snelheden op toestellen in dit prijssegment 8)7
LoL....heb 250gb aan fotos en videos op microSD staan los van evt mp3 flac bestanden...zou fijn zijn om die gewoon in de phone te kunnen stoppen. En ja je kan gewoon een card reader aansluiten of ssd aansluiten maar als je even praktisch nadenkt is dat niet helemaal hetzelfde. Is gewoon triest dat ze sinds de s21 hebben weg gehaald.
Maar het is zo'n gedoe om constant met met een externe SSD aan je telefoon rond te moeten lopen. ;) .
.
Voor mij is een SD-kaartje ook een must.
Het is de primaire opslagplaats voor mijn foto's, video's, documenten, etc.
Nieuwe telefoon? Kaartje uit oude telefoon en in nieuwe telefoon en je bent klaar met overzetten.
Bestanden van de ene naar de andere telefoon overzetten duurt eindeloos, ongeacht welke methode je daarvoor gebruikt.
SD hoeft helemaal niet retetraag te zijn, en al helemaal met de Switch 2 zal SD-Express adoptie onder consumenten vrij snel gaan. Deze kunnen makkelijk meer dan een GigaByte/s halen, dikke prima dus. Ook de wat gangbaardere kwalitatieve sd-kaartjes kunnen makkelijk meerdere honderden MB/s halen. Helemaal prima voor foto's/video's en lichtere apps.
Ook draadloze oordopjes zijn zeker niet altijd een uitkomst. Voor die €20 kan je bedrade dopjes halen die evengoed/beter klinken dan Bluetooth dopjes van €200. Ook heb je geen compressie, geen latency en geen dropouts met bedrade dopjes.
SD is helemaal niet retetraag. De USB 2.0 connectie die je op telefoons krijgt in deze prijsklasse is retetaag (en dan hebben we het nog niet eens over het vreselijke MTP). Een degelijk kaartje met een degelijke kaartlezer is stukken sneller dan dat.

Uitbreidbare opslag is voor mij heel belangrijk. Ik heb een 256GB MicroSD kaartje met ongeveer 100GB aan offline Wikipedia, mijn gehele muziek bibliotheek, offline kaarten, maandelijkse backups van mijn telefoon en nog veel meer. Als ik een andere telefoon aanschaf kan ik gewoon simpelweg het kaartje er in stoppen en klaar is kees. Geen enkele bekabelde of draadloze verbinding kan tippen aan dit gebruiksgemak.
Mijn issue is vooral hoe onbetrouwbaar SD-kaarten zijn. Te vaak meegemaakt dat iets ze onleesbaar maakt.
Fair enough. Ik heb dat ook wel eens gehad maar eigenlijk alleen met goedkope merkloze kaartjes en kaartjes waar bijvoorbeeld een hele Linux installatie vanaf heeft gedraaid, daar zijn ze niet echt geschikt voor. En meestal worden ze read only voordat ze volledig onleesbaar worden.
SD is inderdaad traag (vergeleken met internal storage) en daarom ook niet handig om encryptie aan te zetten, ook omdat niet altijd even stabiel is met de software.

Maar voor mass storage van non-private data is het ideaal. Ik heb mijn al mijn muziek op mijn 1TB SD, offline syncs van YouTube (Music)/Google Maps/Books/etc. Ook heb ik de Blu-Ray versie van Star Trek The Next Generation erop. Why? Eigenlijk omdat het kan en het wel handig is voor momenten dat je geen Internet hebt op vakantie.

[Reactie gewijzigd door UPPERKEES op 30 april 2025 15:55]

mini jack gebruikt bijna niemand. Het is allemaal bluetooth. Opslag (128 of 256 GB) is voldoende voor de gemiddelde gebruiker. Degene die meer nodig heeft zit eerder te kijken naar de S-serie.
Bijna niemand, dat is een mening voor je eigen rekening, ik zie nog veel mensen met draadje en ben er zelf ook zo een, stabiel en betrouwbaar en ook nog eens duurzaam.
Dat vind ik knap gezien de spoeling enorm dus is kwa moderne toestellen met een jack

Ik zie het echt nooit meer. Ik gebruikte heel lang nog earpods met lightning aansluiting maar bij anderen zie ik t echt al jaren niet meer

duurzaam weet ik niet. Ik heb denk ik wel 20 paar bedrade oortjes versleten in mijn middelbareschooltijd en ik had echt geen b-merk spul.

Mijn zusje heb ik op gegeven moment een setje van 20 euro xiaomi bluetooth oortjes gegeven omdat ze niet in mijn oren pasten en die gebruikt ze 8 jaar later nog steeds dagelijks. Batterij is nog prima.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 30 april 2025 14:27]

Ik zie er echt niemand meer mee in de randstad, maar misschien regio afhankelijk. Duurzamer weet ik ook niet hoor, die draadjes gingen altijd kapot na ongeveer een jaar bij mij. Ik heb nu de Fairbuds XL van Fairphone, daar kan je de batterij van vervangen. Maar de kwaliteit is dan weer mehhh. Maar het is wel duurzaam en het gemak van draadloos.
Ja, in de tijd van walkmans altijd al draadbreuken. Dat leek wel wat degelijker te worden maar altijd vervelend; veel zakgeld uitgeven en dan toch weer stuk gaan..
Er zijn wel oortjes/iem met mmcx of ander soort stekkertje waarbij je wel de kabel vervangen.
Toch altijd een nadeel van geluid door wrijving van de kabel of voetstappen wat bv AirPods Pro goed reduceert en i.v.m. Bluetooth geen kabel; uiteraard kun je niet alles hebben want vertraging/latency en de aac compressie en slijtende accu waarna je er niets mee aan hebt.

[Reactie gewijzigd door bite op 1 mei 2025 15:42]

Hier ook draadje vind ik fijner werkt altijd...maar wel via de USB-C.

Want dat kan ook natuurlijk.
Erg jammer dat de Samsung Galaxy A56 geen ondersteuning voor SD kaartjes heeft, hierdoor heb ik gisteren een A55 moeten kopen voor een kennis die niets wilt weggooien.
Je kunt ook je bestanden af en toe even back-uppen. Leuk idee om alles aan een sd kaartje toe te vertrouwen en als die dan stuk gaat?
Meneer wilt alle foto’s en video’s op zijn telefoon bewaren. Stervende SD kaartjes heb ik tot nu toe niet bij mobiele telefoons gezien.
Alle elektronica gaat een keer stuk, ook SD-kaartjes.
Ik vraag mensen altijd hoeveel is het je waard als je hardeschijf/sd-kaartje gestolen wordt of kapot gaat? Als je dat niet erg vind dan hoef je niets te doen. En anders moet je iig zorgen voor een goede backup. En als je die in de cloud doet is meteen het probleem opgelost kwa grote van het intern geheugen.
(en dan zou je eigenlijk daar zelf nog een back-up van moeten maken thuis).
Of je iets nou op een SD kaartje of op de interne opslag van je telefoon zet, in beide gevallen moet je dan toch backuppen?


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn