Door Luke van Drie en Wout Funnekotter

Dit komt ook in jouw huis: alles over de smarthome-standaard Matter

02-04-2023 • 06:01

114

Eind vorig jaar werd versie 1.0 van de Matter-standaard aangekondigd. Matter is gemaakt voor smarthomeapparatuur en moet het makkelijker maken om een smarthome op te zetten. De belofte voor de consument is simpel: zorg dat er een Matter-logo op de doos staat van het product dat je koopt en het zal sowieso werken. Of het dan onderhuids werkt met Thread, WiFi of ethernet, daar hoef je je als eindgebruiker geen zorgen om te maken. Daarmee moet de instapdrempel lager liggen dan bij bijvoorbeeld Zigbee of Zwave. Matter wordt door een heleboel grote bedrijven omarmd, zoals Amazon, Apple, Google, IKEA, LG, NXP, Samsung, Signify, Silicon Labs, Somfy en Tuya. In totaal zijn er 276 bedrijven aangesloten en dat maakt de belofte van Matter interessant.In deze video gaan we dieper in op wat Matter is, hoe het technisch in elkaar steekt en hoe de toekomst eruitziet.

Eerder kon je al een geschreven artikel lezen op Tweakers over Matter.

00:00 - Intro

00:21 - Wat is Matter?

01:20 - Aan de slag

02:04 - De techniek

05:16 - In de praktijk

06:19 - Versie 1.0

07:22 - Updaten

09:29 - Gaat het slagen?

Correcties

Op 4:43 wordt gezegd dat de bewegingssensoren een mesh vormen. Dat klopt niet, alleen apparaten met netvoeding kunnen als router werken. Batterijgevoede apparaten zijn slechts endpoints

Op 6:40 wordt gezegd dat bewegingssensoren geen onderdeel zijn van versie 1.0 van de spec. Dit is onjuist, die worden wel ondersteund.

Reacties (111)

111
103
54
2
0
28
Wijzig sortering
klinkt mooi, maar gebruik en de toepassing van bluetooth baart me wel zorgen, en er zijn meer zwakke punten volgens mij die matter niet zal (kunnen of willen) oplossen zoals afdwingen van compleet gesloten (hardwarematige) encryptie.

dat je nog altijd een centrale "hub" nodig moet hebben maakt het ook niet echt mesh, die werken in quorum met redundancy namelijk zonder 1 centrale aansturing.
Je hebt niet per se een centrale hub nodig, meerdere apparaten kunnen als border gateway in hetzelfde netwerk voorkomen.

Mijn zorg is meer wie de lekken dicht in de beveiliging over 6 jaar van de netjes weggewerkte apparatuur terwijl de fabrikant failliet is.
Want 1 ding heb ik geleerd over draadloze communicatie deze eeuw, er worden altijd lekken gevonden en beveiliging gekraakt.
Dit is een van de redenen waarom je eigenlijk nooit WiFi/ethernet ‘smart-spullen’ in je netwerk moet willen hebben.

Menig apparaat wordt effectief nooit gepatched waardoor het ten alle tijden een springplank naar de rest van je lan kan worden of dat het apparaat opgenomen wordt in een botnet.

Je kan ze natuurlijk in een eigen vlan zetten, en met heel veel gedoe per apparaat zaken whitelisten in firewalls (je moet er doorgaans toch op een één of andere manier bij kunnen), maar dat is lang niet voor iedereen weggelegd.

Dan is zigbee of zwave een betere oplossing. Ook dat is niet 100% per definitie veilig, maar in elk geval bij lange na niet zo’n groot potentieel probleem als al die WiFi apparaten. (Ook nog maar te zwijgen van de problemen met menig access point niet goed gaat met veel verschillende gelijktijdig verbonden apparaten)

Dit is wat mij betreft ook een van de grootste zwaktes van het hele ‘matter’ gebeuren. En wat ook al wordt aangehaald in het filmpje, het feit dat bedrijven hun eigen sausje kunnen toevoegen, waardoor je effectief alsnog met 30 apps zit. (( bij wijze van ))
over wifi: waarom zou je niet gewoon een smarthome.wifi ssid aanmaken en dat netwerk dus (fysiek) scheiden van de rest van je netwerk. het zelfde geldt natuurlijk voor ethernet wat weerhoudt je ervan om gewoon een strikt gescheiden netwerk te hebben voor al je camera's.
Omdat een andere ssid niets te maken heeft met een ander netwerk.

Er zijn vast routers die ssid 1 in subnet 1 zetten en ssid 2 in subnet 2, maar dat is dan specifiek voor die router.

Ik heb hier thuis 4 ssids (2.4Ghz, 5GHz beiden met en zonder WPA2-enterprise). Ze hebben allemaal dezelfde VLANs ter beschikking in m’n Unifi netwerk.
Ik geef m’n apparaten op basis van MAC-adres of RADIUS-naam andere VLANs.

De niet-radius ssids hebben optimalisaties voor IoT-apparaten. De andere dus niet.

Mijn ‘slimme apparaten’ hebben dus eigen VLANs, maar dat kan ik ook op hetzelfde ssid doen.

(( ongeveer 90% van m’n slimme apparaten zijn Zigbee dan wel z-wave ))

Mijn netwerk kan met gemak heel veel apparaten aan. Maar het merendeel van de mensen hebben gewoon één Ziggo-router of KPN-router staan en klaar.
Als je dan te veel apparaten hebt staan loopt zo’n netwerk snel vol. Dan krijg je dus “slechte WiFi”.

Die standaard routers kennen vaak ook geen scheiding met VLANs ofzo, buiten het feit dat het merendeel van de mensen niet eens zouden weten van het bestaan er van of hoe ze er mee om moeten gaan.


Ik blijf erbij. Domotica op basis van WiFi is in de basis geen goed idee.
Domotica via wifi is wel een gemakkelijke weg. Iedereen heeft dat immers in huis.
Veel routers bieden ook een gastnetwerk, wat gescheiden wordt gehouden van het normale netwerk. Dat is dus prima te gebruiken voor de smart-home oplossingen. Natuurlijk loop je een risico, maar het aantal inbraken via een lokaal wifi netwerk is nog altijd zeer klein. Het grote gevaar komt nog altijd via het internet.

Het gros van de mensen heeft misschien een paar laptops en telefoons in het netwerk hangen, samen met een smart TV. Dat soort netwerkjes zijn voor hackers totaal niet interessant.
Dat gastennetwerk is veelal niet toegankelijk voor de rest van het netwerk. Dat is niet handig voor de bediening van het apparaat. (Verschilt per apparaat natuurlijk). Veel mensen weten niet ook niet eens dat gaat netwerk bestaat of zullen er aan denken om dat netwerk daarvoor te gebruiken.

Ik denk overigens dat je onderschat hoeveel ‘spul’ mensen aan hun WiFi hangen. Van ebooks tot magnetrons tot ventilatoren. Maar dat even terzijde ;)

Maar goed. Juist dat soort ‘onbeheerde’ netwerkjes zijn perfect om in je botnet op te nemen om als springplank naar andere zaken te gebruiken.
Zit Bluetooth er wel in dan? Ik zag het @3:20 wel in de animatie voorbij komen, maar het werd niet expliciet genoemd naast bv ethernet en wifi.
Wat ik er van begrijp wordt Bluetooth gebruikt voor de ‘pairing’. Dus dat het apparaat zich automatisch kan aanmelden bij een hub. Daarna gaat alles over ip of threat.

( dus stekker / batterij er in. Je hub/telefoon ziet het apparaat, configureren/aanmelden, …, profit!! )
Ik vind juist dat punt nog niet zo helder. Veel mensen beschikken bijv. over Philips Hue, dat enerzijds met een hub/bridge werkt , maar anderzijds kun je zonder die hub ook direct via Bluetooth (BLE) schakelen.
Kortom, de nieuwste Hue lampen en bridge zouden dus met Matter moeten werken, maar hoe precies is nog niet helder. De beloofde compatibility
is nog wat anders dan dat de individuele lampen gebruikmaken van Matter; die ‘praten’ dus nog gewoon via Zigbee met de bridge. Die bridge meldt de lampen vervolgens als Matter-apparaten aan op het netwerk, zodat je ze kunt opnemen in andere apps en tools.
Dat is gek als de lampen beide protocollen ondersteunen. Ook Philips geeft aan dat de bridge een update krijgt. Met andere woorden: de lampen zelf niet!
Bluetooth is er alleen om het apparaat in te stellen. Soms heb je apparaten die een eigen wifinetwerk opzetten om de configuratie mee te doen. Dat is waardeloos voor de gebruikservaring en ook onveilig. Dus voor dat stukje is dan Bluetooth.
Bluetooth is er alleen om het apparaat in te stellen. Soms heb je apparaten die een eigen wifinetwerk opzetten om de configuratie mee te doen. Dat is waardeloos voor de gebruikservaring en ook onveilig. Dus voor dat stukje is dan Bluetooth.
En dat is ook het stukje dat ze achter een app ofzo gaan verbergen. Wat dan betekent dat je een account moet aanmaken etc... en een achterdeurtje voor vendor lock-in... Persoonlijk vrees ik ervoor dat matter een stap terug wordt ivg met Zigbee and Z-wave,
Ik denk dat je het verkeerd bekijkt, Matter draait op alles. Wifi, bluetooth, zigbee etc.

Bluetooth is in deze geen limitatie. Als een bepaald product Matter over bluetooth laat gaan dan zou het daar een reden voor hebben die hoort bij de toepassing. Bijvoorbeeld voor het simpel aanmelden van een apparaat op het Matter netwerk. Andere apparaten die misschien een grotere range nodig hebben kunnen Matter over bijv wifi of ethernet laten gaan.
Matter moet je zien als de taal die alle apparaten met elkaar communiceren, maar het definieert niet over welk vorm van transport systeem het loopt, dat kan van alles zijn. Aanmelden hoeft niet perse via bluetooth ook, dat kan net zo goed over wifi. Alleen bluetooth is natuurlijk makkelijk omdat je bij wijze van authenticatie loos kan aanmelden voor de verbinding. Terwijl wifi eerst een wachtwoord vereist en hoe krijg je dat wachtwoord weer ingesteld op het device? etc.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 22 juli 2024 19:24]

Dat is niet correct.

Matter werkt alleen maar over thread / Wi-Fi / Ethernet, en je gebruikt bluetooth in veel gevallen dus alleen voor het commission van je bijvoorbeeld thread appraaat aan je thread netwerk.

Je telefoon heeft geen thread ingebouwd en je maakt hier dus gebruik van bluetooth. Belangrijk om te weten is dus dat je voor Matter apparaten die thread gebruiken altijd een border router nodig bent, deze zullen steeds meer de standaard worden en zitten dus zoals in de video gezegd in onder andere Google Nest hub, Homepod mini maar ook in nieuwe Samsung TV's.

Maar wat @xFeverr zegt klopt gewoon voor het grootste gedeelte, wat wel zou kunnen is dat je bluetooth/zigbee/433mhz apparaten krijgt die via een bridge gekoppeld worden aan matter.
Dit is voor mij de enige reden waarom ik negatief ben over de standaard:
https://www.mattercouldbebetter.eu/

De reden dat ik nu allerlei Zigbee apparaten vertrouw in mijn netwerk is omdat ze geen verbinding met het internet kunnen maken. Alleen mijn hub/gateway kan dat. Omdat dat Home Assistant is vertrouw ik die 100%. Met Matter kan elke klein apparaatje via de Matter standaard via elke Hub die met het internet verbonden is alsnog met het internet praten. Dit gaat voor mij volledig tegen een 'veilig' smarthome in.

Ik ben benieuwd wat de toekomst gaat brengen hiermee, ik wacht het wantrouwend af.

[Reactie gewijzigd door KirovAir op 22 juli 2024 19:24]

Voor de gemiddelde Tweaker is Matter een stap terug. Maar Matter richt zich dan ook niet op Tweakers maar op de gemiddelde huis-tuin-en-keuken gebruiker die ook in smarthome wil duiken. In hoeverre Matter daar het verschil kan maken, en de adaptatie verbetert, moet nog blijken.

Ik blijf in ieder geval Home Assistant + Zigbee gebruiken. Daarmee kan ik meer, en heb ik meer controle dan de eerste versie van Matter belooft.
Hoezo stap terug? Je kan nu alle apparaten direct aanspreken, via IPv6! Tegelijkertijd een range die niet gerouteerd wordt naar het Internet, dus geen mogelijkheid voor externe apparaten te praten met interne apparaten. (dus, het voordeel van de "afgeschermde" zigbee netwerken nu, samen met voordeel van de wifi apparaten die je "gewoon" via IP kan bereiken, zonder het nadeel van 1 proprietaire zigbee hub en zonder het nadeel van IP apparaten in je default LAN netwerk waar iedereen tegenaan kan praten en die standaard ook naar het Internet toe kunnen)

Met zigbee heb je hubs die kunnen praten met een subset van "smart" apparaten, afhankelijk van de implementatie van de standaard, met matter & thread heb je exact hetzelfde, maar *met* de mogelijkheid om standaard netwerk tooling te gebruiken om alle thread apparaten te bevragen *en* een standaard (matter) waar meer bedrijven achter staan dan de verschillende zigbee standaarden.

Tel daarbij op dat thread geoptimaliseerd is ten opzichte van zwave en zigbee, waardoor je 1 wireless mesh netwerk hebt met dus betere coverage (m'n ikea zigbee netwerk is apart van m'n hue zigbee netwerk en apart van m'n home assistant zigbee netwerk. (vanwege firmware updates, alexa bereikbaarheid e.d.)). 1 netwerk betekent dat alle apparaten bereikbaar zijn, ook voor hun "eigen" software voor beheer, dus de voordelen van 1 netwerk gekoppeld met vrijheid voor alle hubs of softwares om hun "eigen" producten te bereiken voor extra functionaliteit.

Dus, beter mesh netwerk, meer tooling mogelijkheden, minder vendor lock-in en geen stap terug op welk vlak dan ook... ik zie niet hoe het een stap terug is.

Situatie nu: m'n ikea hub begeeft het - ik kan geen ikea lampen meer aan en uit zetten via home assistant. Situatie straks: m'n Eve software/hub begeeft het - ik kan geen wattage meer zien, maar via andere kanalen nog wel de stekker aan en uit zetten. Minder single sources of failure in het netwerk is meer beter, wat mij betreft.

[Reactie gewijzigd door mediumdry op 22 juli 2024 19:24]

m'n ikea zigbee netwerk is apart van m'n hue zigbee netwerk en apart van m'n home assistant zigbee netwerk.
Dat is een keuze van jouw kant en geen beperking van Zigbee. Ik heb alles, Aquara / Ikea / Ali op het zelfde netwerk zitten. Ik heb geen last van 'vendor lock-in' met een Sonoff Zigbee dongle. Matter kent geen ondersteuning voor stroomverbruik in smart plugs; iets wat ik dagelijks gebruik. Implementatie daarvan duurt nog een lange tijd.
Het zal wel moeten ivm IPv6.
Wan out | drop all outgoing ipv6 from subnet Thread.
Ik zie het probleem niet echt?
Threat zit niet op je wifi. Het is een eigen mesh-netwerkje dat niet het internet op gaat. Het heeft technisch gezien veel weg van Zigbee. Wat ook een soort WiFi-netwerk op basis van IPv6-netwerk is, maar dan met smallere frequentiebanden.

Maar al zou het op je wifi zitten. Dus laten we zeggen alle andere Matter-apparaten die via Wifi gaan. Jij hebt allicht de kennis en de apparatuur om dit te regelen. Ik durf er om te wedden dan ongeveer 100,0% (naar boven afgerond) van de mensen dat niet hebben.

Zij zullen gewoon “prik”, hey, hij doet het… Afblijven dus, redeneren. En dat is volkomen terecht. Althans. Dat zou het moeten zijn.
Gelukkig dat it doesn’t matter if you haven’t any thread knowledge;-)
Bidirectional IPv6 reachability between Thread and Ethernet/Wi-Fi
https://openthread.io/

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 19:24]

Dat heet firewalling ja. Betekent niet dat veel mensen dat begrijpen. 8)7
Want ipv6 kent geen private range?

Ipv6 is een hackers droom. Dat is mijn aller grootste probleem hiermee. Alles lekker direct aan het internet. Elk gat in de firm-/software kan direct gebruikt worden. Brrr.

En er zal vast fantastische beveiliging zijn dit het verkeer scant, maar vaak ben je te laat, als een kat- en muisspel.
Je begrijpt duidelijk weinig van IPv6 en de geheel andere manier van firewalling die daarbij hoort. Als je device naar buiten wil prate doet hij dat gewoon via je GW, private range of niet.
Natuurlijk, maar als je letterlijk elk device met een eigen ip kan aanspreken of verplicht naar binnen toe moet routeren is een heel ander verhaal.
Dat is het niet, men is daar bang voor omdat je administratief meer werk moet doen; firewalling en ACL's! Hebben veel mensen geen kaas van gegeten.
Anoniem: 63072 @Tivoler2 april 2023 13:52
Diezelfde mensen zien een schijnzekerheid in NAT.

Ik heb al boze mensen gehad omdat ik zei dat hun 10 jaar oude router exploits bevatte die niet meer gepatched worden en ze een nieuwe moesten kopen.

Zolang computer analfabeten denken dat internet plug en play veilig is en blijft, houden we problemen met bot nets.

Mijn computers hebben allemaal een eigen IPv6 adres, geen van alle is extern benaderbaar. Alleen als de machine de connectie initieerde is communicatie mogelijk.
Bijna altijd hangt een oude router achter de modem/router van de provider. Kan dat kwaad dan?
Anoniem: 63072 @Zadelpijn2 april 2023 15:54
Als je het modem in bridge mode hebt staan heb je alleen de functionaliteit en gatenkaas van de oude router. Dan kan meestal beter de router in het modem gebruiken. De providers houden die - obv van mijn ervaring met Ziggo - goed up to date.
Ipv6 is een hackers droom. Dat is mijn aller grootste probleem hiermee. Alles lekker direct aan het internet. Elk gat in de firm-/software kan direct gebruikt worden. Brrr.
Jij draait geen firewall?
IPv6 hangt helemaal niet met alle devices aan het internet, dat is gewoon een configuratie keuze. Standaard staan routers ingesteld dat clients wel naar het internet kunnen, maar niet bereikbaar zijn vanaf het internet, ondanks dat ze ogenschijnlijk wel een publiek op hebben..
Mooie aanname, ik zie niet hoe je op zou kunnen maken uit mijn reactie dat ik niet zo snappen hoe een firewall werkt maar prima.

Los van hoe je het noemen wil, de default configuratie is dat er enkel verbindingen gemaakt mogen worden vanaf buiten nadat deze door de client zelf geïnitieerd is.

10 jaar oude zooi die mensen zelf neergezet zijn gaan out of de box helemaal niet werken gezien je bij de meeste providers self prefix delegatie in zal moeten stellen als je je eigen router wil gebruiken. Dat gebeurt niet automatisch, dus zonder kennis gaat het niet ineens vanzelf aan..

Van bangmakerij wordt niemand veiliger, dus laten we dit soort problemen op basis van feiten aanpakken, en niet een of ander onderbuikgevoel.
Want?

(Doe maar alsof ik gek ben en er niks van snap)
This website was made by artist and privacy designer Tijmen Schep, who among other things works on Candle, which is an open source smart home controller with a focus on privacy protection.
Ik betwijfel dat bewingssensoren op batterij een mesh zullen vormen (4:45). Dit soort batterijgebaseerde devices zijn meestal end-devices zonder router functionaliteit.

In elk geval ben ik erg benieuwd hoe dit zal landen. Matter zal waarschijnlijk wel 'de' draadloze standaard worden... maar hoe consistent wordt het landschap ....
Bi-annual releases klinkt als een erg lage frequentie ...

In elk geval wordt wat mij betreft de achilles hiel van zigbee opgelost met matter; de single point of failure verdwijnt (de zigbee coordinator).
ZLL en ZigBee 3.0 hebben optie om ook zonder coordinator te werken
Klopt. Zie bijvoorbeeld de producten van IKEA. D.m.v. Zigbee 'binding' is het mogelijk voor apparaten om directe interactie met elkaar te hebben. Simpelste voorbeeld: koppel een draadloze schakelaar direct aan een lamp.

Helaas wordt ondersteuning voor binding niet afgedwongen in de Zigbee-standaard, en zijn er veel apparaten (waaronder Tuya-spul) die het niet ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 19:24]

Dat binding is inderdaad een aardig idee voor als je wat losse spulletjes hebt of voor zaken die het met meer zekerheid moeten doen. (( een rookmelder met een sirene en/of lampen verbinden of zo ))

Het zal uiteraard ook iets sneller zijn (1 signaal ipv 2).
Het zal in de praktijk mogelijk ook beperkingen met zich meebrengen om het direct te doen.
In jouw voorbeeld is het bijvoorbeeld een stuk complexer om zo een dimmer van een standaard schakelaar te maken. (Dus ‘tik’ is aan, ingedrukt houden is feller totdat hij los gaat).
Dan moet de lamp zelf dus in eens een stuk complexiteit gaan verwerken.
Uiteraard niet onmogelijk maar wel complexer en daarmee duurder.

Het heeft denk ik mede om die reden maar een beperkte functionele toepassing.
Niet de lamp maar de sensor of dimmer moet de intelligentie hebben, zo werkt dat nu ook Philips Dimmers Switches, in touch link mode, zonder bridge direct lamp bedienen, zit alle slimmigheid, in de Dimmer Switch, lamp weet niet of deze door een bridge of dimmer wordt aangestuurd.
Ik gebruik zelf 'Friends of Hue' wandschakelaars.
Ik werk dus met Home Assistant en dus die schakelaar. Ik zie de Zigbee-commando's voorbij komen. Die komen ongeveer neer op:
Commando 1001: (knop 1 kort ingedrukt)
Commando 1002: (knop 1 lang ingedrukt)
Commando 1003: (knop 1 losgelaten na lang ingedrukt)
Commando 2001: (knop 2, kort ingedrukt, enz, enz)

Hoe dimmen dus effectief werkt in mijn opzet:
- Knop ingedruk houden (commando 1002): "Hey lamp, ga naar 0% helderheid (of 100% als hij feller moet met bijvoorbeeld knop 2 en commando 2002) met een vertraging van 5 seconden" (ofzo)
En als je klaar bent met dimmen (dus de knop los laat)
- Knop loslaten (commando 1003 (of 2003 dus)): "Hey lamp, stop met het veranderen van de helderheid"

Ik ga er een beetje vanuit dat de Hue switch ongeveer hetzelfde doet, maar dan met losse knoppen voor helderheidmanipulatie) en dan klopt het dus dat de logica in de dimmer lijkt te zitten, maar zodra je naar iets anders gaat doen met die knop: Laten we zeggen dat we de dimmerknop gebruiken om een thermostaat hoger en lager te zetten, dan wordt het natuurlijk alweer iets anders en dan moet hij dus weten welke commando's die thermostaat wil hebben.

Uiteraard allemaal te standaardiseren, maar dan wordt die dimmer switch ook bekand een hele hub :) (bij wijze van)
De Hue Dimmer Switch werkt in twee modes, stand-alone waneer direct verbonden, middels touchlink, met 1 of meer lampen en bridge-mode, als deze aan Hue bridge is gekoppeld.

In stand-alone, handelt de dimmer zelf alle acties af en vertaald deze naar dim up/down of recall scene1 t/m 4, wanneer je scene's toggled met Aan knop of Hue knop met nieuwere versie, de 4 scene's worden tijdens touch linken (linken remote met lamp) aan de lamp toegevoegd.

In bridge mode, is de dimmer switch meer een verlengstuk van de bridge en stuurt alleen de knop acties door naar de bridge, vergelijkbaar zoals je hierboven al uitlegt.

Overigens zijn de Friends Of Hue switches middels ZigBee Green Power protocol geimplementeerd en deze kunnen niet rechtstreeks met een lamp gelinkt worden en werken altijd via de bridge en hebben alleen de bridge mode geimplementeerd.
Dat principe kende ik nog niet van de Hue switches/lampen.
Thanks :)

+2 van mij!! (( je hebt er niks aan, maar dat je het weet ;) )

Uit nieuwsgierigheid. Zou je die dimmerswitch dan ook kunnen laten 'linken' met een 'niet-lamp'? Want daar zit natuurlijk de crux hierin. Dus dat je hem bijvoorbeeld met een shutter-module of een thermostaatkraan kan koppelen. Of is het echt puur en alleen met een (Hue) lamp.
Hmm, goede vraag, maar nee Hue Dimmer Switch is dacht ik nog steeds ZLL (ZigBee Light Link) protocol en zoals naam al zegt alleen voor verlichting. Twijfel of de nieuwste variant ZigBee 3.0 is, maar dan nog steeds worden er licht specifieke commando's uit gestuurd, zoals DimUp en DimDown, alleen als een shutter dit ook ondersteund en de juiste actie er bij uit voert, mischiend dat het dan werkt, maar ga er maar vanuit dat dit niet gaat werken....
Ja het voorbeeld was wat ongelukkig gekozen. Op batterij gebaseerde devices zijn nooit een router maar altijd end. Maar verder wel heldere video die je up to speed brengt mocht je er nog niet zo in thuis zijn.

Dat van die ZigBee coordinator is een goed punt. Ik heb een goede backup van mijn coordinator maar die hoop ik toch nooit nodig te hebben. Meerdere edge routers is dan wel een fijner gevoel.

Hoop alleen dat ze niet te veel exclusieve features gaan krijgen zodat de devices nog niet goed cross-platform werken.
AuteurWoutF Hoofdredacteur @ctrl-tab2 april 2023 14:39
Klopt, dat is een foutje van mij. Alleen devices devices met netspanning werken als router.
Er wordt vooral gefocust op meerdere apps wat storend is. Is het ook, zal ik niet ontkennen.

Maar ik stoor me ook aan de meerdere hubs die ik nog steeds nodig zal hebben omdat de netwerklaag anders is. Ik heb hier in huis een Somfy Hub, een Brel Home hub en een Philips Hue (Zigbee) Hub omdat fabrikanten eigen transporten gebruiken. Vrijwel hetzelfde protocol maar niet compatible.

Nu heb ik alle hubs op een apart SSID en VLAN die geen internetverbindig heeft maar dat vinden de hubs in kwestie niet prettig. Bij Somfy blijft het bij een irritant rood knipperende led maar de lokale API blijft wel werken. Brel weigert compleet.

Het zijn allemaal leuke ontwikkelingen maar allemaal met oogkleppen op bedacht in plaats van met de gebruiker (en diens privacy) centraal.

Ik hoop op Matter updates voor Somfy en Brel, van Hue is die al aangekondigd. Maar een hub/bridge die overal verbindinding mee maakt zou een nuttige toevoeging zijn.

En offline first al helemaal - Matter gaat uit van IP connectiviteit inclusief internet. Dat je Apple / Google Home nu aan internet hangt is je eigen keuze maar de individuele apparaten zouden helemaal geen toegang tot internet moeten krijgen. Als tweaker draai ik de boel op een geisoleerd VLAN maar dat zie ik m’n ouders nog niet doen.
Juist doordat ik niet langer hubs wilde kwam ik bij Zigbee uit. Met iets als zigbee2mqtt kan je gewoon rechtstreeks op duizenden endpoints koppelen en heb je al die stroomverslindende hubs helemaal niet nodig.
Stroomverslindend valt gelukkig ook wel weer mee, rond de 0,5 Watt. Maar toch.

Maar als je device niet door Zigbee2mqtt ondersteund wordt omdat het een home grown variant op Zigbee is werkt dat natuurlijk niet. lk weet niet genoeg van de implementatie om in te schatten of het erin te hacken zou zijn maar ik gok van niet, anders was het al gedaan.
Er zijn echt duizenden ondersteunde apparaten,, en de ondersteuning wordt juist vrij snel toegevoegd. Welk apparaat heb je die niet ondersteunt wordt? Ik gebruik altijd zigbee.blakadder.com voor de compatibiliteit. Zodoende combineer ik allerlei verschillende merken. Scheelt me alweer een Lidl hub, een Philips hub en een Ikea hub.
Het is geen Zigbee maar iets wat erop lijkt. Geen idee over de details. Somfy IO Home Control heet het. Er is mij verteld dat het wel meshed als Zigbee maar het heeft in ieder geval encryptie en is voor zover ik kan vinden niet gekraakt.

Ik bestuur het nu met Home Assistant via een Somfy Tahoma hub die ik in local api mode heb gezet. Om dat te doen moet je de hub eerst aan een Somfy account linken en dan via de Somfy website kun je dat aanzetten. Je maakt dan een token aan en daarna kan de internetverbinding naar de Tahoma hub doorgeknipt - het blijft dan wel werken. Ik weet niet of er nog weer een expiry op dat token zit, maar na 1 maand werkt het in ieder geval nog.

Bij Brel (Solar) home heb ik hetzelfde idee, geen details, wel mesh, Brel hub lijkt vereist wat ik via home assistant, homey en dergelijke kan vinden.

Philips Hue is gelukkig wel standaard Zigbee, maar dan heb ik dus 3 types hubs nodig.
Dit is natuurlijk prima op te lossen met een ander inkoopbeleid aan de kant van de consument. Helaas kom je daar vaak pas achter als je al spullen hebt gekocht waarvoor je 'proprietary' hubs voor nodig hebt :)

Bijvoorbeeld Somfy: Somfy IO en RTS links laten liggen en gewoon de meest eenvoudige domme Somfy motoren gebruiken. Die stuur je vervolgens aan met een losse zigbee module van 20 euro. Is nog goedkoper ook en geen vendor lock-in.

Voor alle dingen in de categorie schakelaars/dimmers/rolluiken/verlichting /zonwering etc is een prima oplossing te bedenken die met Zigbee werkt (of desnoods wifi die onafhankelijk van de cloud werkt, zoals Shelly). We moeten gewoon stoppen met het aanschaffen van al die proprietary meuk.

Het kan nu al, 1 lokale standaard waar je alles mee aanstuurt. Maar dan moet je dat wel kopen :)

[Reactie gewijzigd door Gizz op 22 juli 2024 19:24]

Het kan nu al, 1 lokale standaard waar je alles mee aanstuurt. Maar dan moet je dat wel kopen :)
Kom daar maar eens om in een rolluikenzaak. Ze kijken je glazig aan als je je druk maakt om privacy, meerdere hubs en apps.
Maar als je device niet door Zigbee2mqtt ondersteund wordt omdat het een home grown variant op Zigbee is werkt dat natuurlijk niet.
Zolang het een vorm van Zigbee is, wordt er bijzonder veel moeite gedaan binnen het Zigbee2MQTT-project om ondersteuning toe te voegen. Als de ondersteuning er nog niet is, dan komt het wel.
mooi verhaaltje, maar:
- bestaande apparaten firmware-upgraden ipv nieuwe te kunnen verkopen gaan ze amper of nooit doen
- het matter-stickertje erop, maar exclusieve functionaliteit gaan ze toch in eigen apps blijven houden
- wéér een nieuwe standaard erbij die weer de interoperationele hemel op aarde belooft
- voor hoe lang, zijn we "gerust"? Versie 2 van de standaard komt er aan en compatibilteit zal ooit wel weer breaken
- wat is de catch? Monetization is tegenwoordig dé drijfveer bij bedrijven, eerder dan eenmalige verkoop van een product
Ik kijk een beetje tegen deze ontwikkeling aan, zonder eigen ervaring. Dit laatste met reden van de genoemde 3 bezwaren (cloud, interface juggle, vendor lock in), choose your battles. Met matter wordt naar mijn indruk een smart home setup systeemtechnisch alleen maar complexer. Er wordt een extra controlelaag toegevoegd. Op deze manier wordt het dus niet eenvoudiger en kan het ook niet veiliger worden.

Positief beschouwd zou dit als een overgangsfase kunnen worden gezien. Matter wordt parallel doorontwikkeld om uiteindelijk vendor specifieke protocollen te vervangen. Wat nu begrijp ik nog niet gebeurt.

Negatief beschouwd is dit windowdressing, de negatieve aspecten worden wat weggegumd. De verbeterde connectiviteit moet de voornaamste drijfveer gaan worden, behoefte gedreven als de meeste kopers zijn. Dat met moeite off line gewerkt zou kunnen worden, en de afhankelijkheid van vendors minder kan zijn zal voor de meeste kopers niet de praktijk worden, met de reeds bestaande apparatuur.

Misschien toch iets positiefs. De industrie is erachter gekomen dat de smarthomeboot de wal maar niet wil verlaten en verzet nu de bakens. Vroeger loste men dat op met een officiële (harde) standaard. Misschien is Matter de oervorm van wat tot een standaard uit kan groeien, en lijkt de afgeharde Matter 5.0 totaal niet meer op de eerste aarzelende schreden die we nu zien. Zolang de Industrie nog niet tot het inzicht komt dat meer eenvoud en eenduidigheid kopers massaal naar dit soort oplossingen kan trekken zijn in de meeste homes hier en daar wat pragmatische smart eilandjes voor toepassingen waarvoor het dan toch wel handig is, en daar blijft het dan bij.

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 19:24]

het probleem van tegenwoordig: er is geen "1 standaard" mentaliteit meer, enkel de "mijn/onze standaard", waardoor ieder bedrijf of vereniging van bedrijven zomaar kan maken wat ze willen en hopen dat de rest mee op de wagen springt, terwijl ze die bijna on the fly aanpassen ipv continuïteit van bvb 10 of 20 jaar te garanderen.
Mooie video. Er wordt in andere uitleg artikelen te weinig duidelijk gemaakt dat thread en matter inderdaad een soort tcp/ip en http/html zijn. Thread is ook gebaseerd op 6lowpan, low power networking waar ze al ruim 15 jaar mee aan het sleutelen zijn in de ietf (net als delay tolerant networking bv, voor interplanetaire communicatie of via een brak netwerk waardoor het soms erg lang kan duren om pakketjes overal te krijgen, wat gedeeltelijk ook geldt voor low power networking met allerlei sleep standen)

De kans bestaat inderdaad dat we nu een soort browser wars weer gaan krijgen, met extra standaarden bovenop de bestaande standaard, maar dat komt waarschijnlijk wel weer goed, via het in de basisstandaard toevoegen van extensies (zoals Internet Explorer Eve only extensies (power usage)) of door verbeterde browsers beheersapps als home assistant die ook de extra opties implementeren waardoor je dus toch alles centraal kan regelen, alleen misschien niet via elke configuratie-app.

Als laatste... al die "geen smarthome meuk in mijn huis!" mensen... zie het als "smart"phones, je zal er niet aan ontkomen. energiemeters met P1 poort, thermostaten met steeds verder gaande bedieningen, nieuwe intercomsystemen voor appartementen die je ook op je telefoon kan bedienen/gebruiken.. je ontkomt er niet het in huis te krijgen, al heb je natuurlijk altijd de keus niet alle mogelijkheden van de spullen te gebruiken, maar ben je dan nog wel een tweaker? ;)
Ik heb wat van dat spul omdat ik het wil en leuk vind. Ik snap ook dat mensen er niks mee te maken willen hebben en die keuze heb je gewoon. Dus geen onzin verkopen dat je er niet aan ontkomt.
Ik vraag me af waarom ze voor hun wireless Thread systeem 2.4GHz hebben gekozen die al erg druk bezet is i.p.v. een lagere frequentie, bv. ergens in de 8xxHz welke ook nog eens een beter/groter bereik heeft zeker gezien er geen grote hoeveelheden aan data verstuurd hoeft te worden heb ik mijn vraagtekens bij deze frequentie voor dit doeleinde.
Denk dat ook een van de redes is dat het zo universeel als mogelijk moet zijn en de 2.4 Ghz door vrijwel alle draadloze netwerkapparaten ondersteund word. Ga je daar vanaf wijken dan schiet je eigenlijk het doel voorbij met wat ze juist willen bewerkstelligen met Matter.
De 2.4GHz band is “wereldwijd” licentievrij. De andere banden (zover ik weet) niet. Alleen dat maakt het al ideaal.
Verreweg de meeste domoticaspullen verwerken maar heel weinig data zoals je zelf al aangaf. Letterlijk wat losse (kilo)bytes, dus het vullen van de luchtruim is niet heel groot.

Er is natuurlijk al lang op opmars van WiFi maar 5GHz voor de grootverbruikers als telefoons en laptops.
Als de 2.4GHz dan alleen nog maar gebruikt wordt door de kleinverbruikers is het probleem natuurlijk al een stuk kleiner.

Daarnaast zijn er voor de 868 band ook nog wat kleine praktische dingetjes. Een algemene regel is, dat hoe lager de frequentie hoe groter de antenne moet zijn.
Nou hoeft dat in de praktijk niet zo’n probleem te zijn. Dat is puur afhankelijk van het betreffende apparaat, maar aangezien de standaard “alles” moet aankunnen moet de frequentiekeuze hier wel rekening mee houden.

Ook zijn er in de EU specifieke eisen aan het gebruiken van de 868MHz band die niet of nauwelijks van toepassing zijn op de 2.4GHz band
https://www.disk91.com/20...n-on-rf-868mhz-for-lpwan/

Een veel groter probleem op de 2.4GHz band is, dat veel access points ‘te hard’ staan waardoor je drie huizen verderop last van elkaar hebt.
Idealiter heeft iedereen in z’n eigen huis op iedere verdieping een klein access point staan die alleen maar zachtjes ‘praat’ (of nog idealer, iedere kamer een mini-access point of zo). Even los van de bekabeling en kosten ervan natuurlijk :)
Klinkt het niet leuker dan het is? De eerste versie van Matter heeft bijzonder weinig apparaten in het portfolio. Met zo’n grote groep aan bedrijven vermoed ik dat apparaten in de niche pas jaren later worden toegevoegd. En juist die zijn hard nodig. Ik heb bijvoorbeeld een Bosch wasmachine met zijn eigen ‘systeem’: de hel.

Voor dergelijke apparaten blijft het sowieso nog lastig om in te spelen op de ‘er is nu zon, dus het het apparaat nu aan’-principe om zonnepanelen effectief te gebruiken. De meeste huishoudelijke apparatuur zit toch nog in de ‘kijk mij nu eens een app hebben, ik ben smart’-fase.
Ik vind het een gemiste kans dat Matter de zaken die standaard nodig zijn voor draadloze alarm systemen/signalen niet ondersteund worden (geldt ook voor Rook-/Hitte-/CO-melders alle "Life Save" componenten). Alleen mesh-netwerk (moeilijk verhaal bij stroomuitval), geen jamming detectie, etc., etc..
Zie voor detail:
Waar moet een draadloos DIY Alarm met smarthome aan voldoen (hele verhaal):
forumtopic: Waar moet een draadloos DIY Alarm met smarthome aan voldoen
En daarin : BIJLAGE 02c: Toch even Matter/Thread nu okt-2022 de 1ste versie er is (direct naar bijlage 2C):
forumtopic: Waar moet een draadloos DIY Alarm met smarthome aan voldoen

[Reactie gewijzigd door Antonio di op 22 juli 2024 19:24]

mooie video, ik was al een jaar mijn uitgaven aan het tegenhouden voor de komst van Matter, als ik dat hoor, zal het nog jaren duren eer er veel met elkaar zal werken, ik ga de zaak anders bekijken en niet mee wachten op matter

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.