Door Mark van der Kruit en Jelle Stuip

30 in plaats van 1000 euro?! - Hoe goed is deze fake Apple Watch Ultra?

12-03-2023 • 06:00

229 Linkedin

Voor drie tientjes bestel je op Aliexpress een smartwatch die als twee druppels water lijkt op de Watch Ultra, het topmodel van Apple, dat duizend euro kost. Voor dat geld belooft de fabrikant van de Chinese smartwatch zelfs een aantal functionaliteiten die Apple er niet op heeft zitten. Hoe goed of slecht is zo'n goedkope smartwatch nou uiteindelijk? Jelle ging op onderzoek uit en vertelt het je in deze video.

00:00 - Intro
00:19 - Een ‘Apple Watch Ultra’ voor 30 euro?!
00:53 - Knap nagemaakt design en interface
01:14 - Geen oled-scherm en lagere resolutie
02:29 - Luchtdrukmeter
03:12 - Hartslagmeter en ECG-functie
04:14 - Meten van bloedzuurstofsaturatie
04:41 - Twijfelachtige lichaamtemperatuursmeting
05:44 - Conclusie

Reacties (226)

226
221
77
1
0
77
Wijzig sortering
Ik vind het wel een beetje jammer dat er weinig gezegd word over wat het horloge WEL goed doet.
Je weet dat je niet veel kan verwachten voor 30 euro en dat geeft ook niet, maar wat krijg je dan voor die 30 euro. Wat we allemaal NIET krijgen vind ik eigenlijk niet zo interessant.
Het kan natuurlijk ook niet zo zijn dat Tweakers namaakproducten zou gaan aanprijzen in positieve zin, vandaar wellicht dat ze eventuele pluspunten niet teveel benadrukken.
Hey ze zetten zelf in de titel hoe goed is deze fake apple watch ultra, dan moet je het in mijn ogen ook gewoon goed reviewen en alle kanten van het horloge benoemen. Alleen het horloge afzeiken is niet nodig want we snappen allemaal wel dat een nep horloge van 30 euro hoogstwaarschijnlijk niet kan tippen aan een horloge van 1000 euro. de vragen hierboven, met welke telefoons hij goed linked etc vind ik vragen die wel beantwoord hoorde te worden in een review over een smartwatch
meh, een eerlijke review verwachten van een product a 30 euro, tov eentje van 1000 en dan verwacht je dat er ook maar 1 puntje is waarin iets uitblinkt,

waarom zou je een eerlijke review willen / verwachten van een device waarbij over de simpelste dingen pixels en helderheid al wordt gelogen. je kunt er als bedrijf gewoon voor kiezen om die helderheid van 2000 nits niet te noemen, of om geen pixels weer te geven.

er staan notabene af-fabriek NEP-apps op dat ding, stel je toch eens voor dat je echt dacht dat dit ding een poor-man-ecg maakt... we zouden het allemaal wel snappen als dat ding 10+ % afwijkt van een apple-watch want goedkoop enzo. maar dit is geen 10% maar 100% of eigenlijk zelfs 200% (for lack of trying).

natuurlijk is het gewoon afzeiken om het afzeiken, het heeft totaal geen nieuwswaarde en is op zijn best satire te noemen. het wordt dan ook op zondag gepost waardoor je op zijn best al argwanend mag zijn over de content. misschien had er een .grappig voor te titel moeten staan om iets minder serieus / clickbait te zijn.

het enige waardevolle aan een ding als dit zou zijn als je het voor elkaar zou krijgen het ding te rooten, zodra dat gelukt is kun je immers alle meuk eraf gooien en er waardevolle toepassingen op draaien, hoe goed ie dan sync en of je hem kunt gebruiken voor x of y is dan inderdaad een nuttige vraag om te stellen. maar dan moet je wel eerst toegang hebben tot het systeem.

Als je dat gedaan krijgt krijg je misschien wel een .geek: hoe je van crap toch iets nuttigs maakt!

[Reactie gewijzigd door i-chat op 12 maart 2023 20:11]

Net of apple producten zo prijs - kwaliteit zijn, alles is zeker 2x zo duur als nodig is.
Dus jij koopt een vergelijkbare notebook als zeg.. een macbook air voor 600,-? Voor 460 koop je een iPhone SE, welke android telefoon van 230 eur is vergelijkbaar? iPad vanaf rond de 400 eur.. Welke android tablet koop je met dezelfde specs voor 200? High-end spullen van Apple kosten vrijwel hetzelfde als hun android concurenten .. Galaxy van samsung bijvoorbeeld.
De high end Samsungs zoals de fold hebben op papier veel betere processoren, meer geheugen, een stylus, en een veel beter scherm wat ook nog eens vouwbaar is voor dezelfde prijs als de duurste Iphone. Op gebied van puur hardware krijg je dus zeker wel veel meer waar voor je geld.
Bij Apple krijg je dan wel weer lidar wat in mijn ogen veel nuttiger is als een vouwbaar scherm

Kijk je naar laptops dan heb je voor rond de 350 euro een reeks laptops tussen de 300 en 350 euro, dat is de minimale prijs waarvoor ik een MacBook kan vinden en dan heb je een nieuwe laptop tegenover een gerefurbishde Macbook.

Kijk je vervolgens naar de hardware specificaties dan zijn vrijwel alle laptops die je op tweakers kan vinden voor die prijs beter dan de gerefurbishde MacBook.
MacBooks: https://www.iused.nl/refurbished/macbook/air/
Laptops: categorie: Laptops

Hierbij kijk ik echter puur naar hardware en daarbij laten we optimalisatie van de OS en eventuele leuke features en hoe lekker het geheel werkt buiten beschouwing.

Daar zit in veel discussies de kern van deze kwestie.
Bij Apple betaal je gewoon onwijs veel voor de hardware die je krijgt, maar er is meer dan alleen de hardware. Deze andere dingen zijn niet eenvoudig in waarde uit te drukken maar kunnen wel veel "waarde" hebben.

[Reactie gewijzigd door Roharas op 13 maart 2023 10:48]

Dit was helemaal het punt niet :) .. De stelling was, bij apple is alles 2 keer zo duur dan bij andere fabrikanten. Dat is gewoon onzin. In het geval van Samsung: Betere processor en meer geheugen is irrelevant als jouw os een hoop overhead heeft, dan schiet je er nog niet veel mee op.
Ik denk niet dat je onwijs veel voor de hardware betaalt wanneer je niet appels met peren vergelijkt. Ik had het ook niet over gerefurbishte apples maar bijvoorbeeld een nieuwe macbook Air voor 1200. Volgens de stelling zou een notebook van een andere fabrikant dus 600 euro kosten, apple is immers 2 keer zo duur./ Ik zou niet weten welke notebook voor 600 euro nieuw een klein beetje in de buurt gaat komen van een macbook air
Als je kijkt naar de grote merken heb je zeker gelijk,
Als je het zo bekijkt dan zijn Samsungs wel iets goedkoper maar zeker niet de helft.
Dan heb je ook nog Microsoft met hun surface lijn en dan zit je ook wel over de 1000 euro.

Wil je goedkoper dan kom je bij andere merken uit maar voor een euro of 800 (even snel gespiekt op pricewatch) heb je wel tablets die op papier even goed zijn. Dan zou het wel kloppen dat een Apple 2x zo duur is als een ander, maar dan zijn Samsung en MS dan ook.

Een andere die je vaak hoort en ziet is dat als je iets samenstelt op de site van Apple en bijvoorbeeld voor een geheugen upgrade of een SSD upgrade gaat je daar krankzinnig veel voor betaalt. Bijvoorbeeld een upgrade van een 512GB SSD naar een 2TB SSD heeft een meerprijs van 690 euro.
Kijk je in de pricewatch dan betaal je als retail concument gemiddeld zo'n 150 euro voor een 2TB SSD en is de duurste die je vinden kan op tweakers 450 euro. Dan is de MEERPRIJS van 690 euro natuurlijk wel iets om vraagtekens bij te zetten. Echter, Apple is niet de enige die dit doet. Microsoft hanteerd ook een meerprijs van 350 euro, en Dell zet er ook 400 euro bij op. Apple is in deze dus wel echt verreweg de duurste met meer dan 4x zo'n hoge prijs als wat je zelf zou betalen en ook dubbel de prijs die de concurrentie vraagt.
Misschien niet letterlijk de helft, maar een laptop met veel betere specs dan de macbook air vind je makkelijk voor €800. Kun je zo in de pricewatch opzoeken.
vergeet ook niet wat je allemaal *niet* kan op de appleproducten mee te rekenen.

Walled garden all-the-way. Compatibel met weinig anders dan eigen producten (daar zijn ze dan wel goed compatibel mee). Sommige games/applicaties kan je simpelweg vergeten.

Ik ben nog geen appleproduct tegengekomen dat mijn genoeg waarde bied voor zijn prijs. Ik kan het niet verantwoorden.

Zeker geen slechte producten of zo. Maar voor mij niet relevant. De waarde is heel subjectief natuurlijk.
Ik zou eigenlijk helemaal niet weten wat ik niet kan of welke applicatie ik mis in vergelijking met windows. Compatible met eigen producten? Geen idee wat je hiermee bedoelt. Ik kan echt alle printers, usb drives, beeldschermen, xbox controllers etc etc aansluiten en gebruiken.
En games, ja .. die speel ik op mijn consoles of op pc.. daar gebruik ik mijn mac niet voor.
Begrijp mij niet verkeerd, ik ben geen fanboy ofzo .. Ik gebruik Linux op mijn servers, dikke windows pc om te gamen, consoles om te gamen maar qua werk en gemak etc zweer ik bij mijn macbook :)
Het ligt er heel erg aan naar welke specs je kijkt ook denk ik. De goedkopere macbooks waren lange tijd de goedkopere laptops als je een hogere resolutie dan full HD zou willen (ik vind 1440P toch wel het minimale voor veel office software als je 2 vensters naast elkaar wilt hebben, daarom is dat een vereiste voor een laptop voor mij). Sinds vorig jaar is er nu eindelijk de Lenovo ideapad 5 reeks die dat goedkoper doet, maar daarna is nieuw nog altijd de Macbook Air de goedkoopste. Kijk je naar 16GB+ RAM dan zijn Macbooks zeker niet de goedkoopste nee.

Het ligt aan je wensen bij een laptop of mobiel of tablet of iets, maar Apple is zeker niet altijd duur kwa hardware ;)
Voor 350 Euro kocht ik in november een Samsung Flip 4. Een vergelijkbare iPhone (qua snelheid) kostte toen ruim het dubbele.
High-end spullen van Apple kosten vrijwel hetzelfde als hun android concurenten .. Galaxy van samsung bijvoorbeeld.
Is niet helemaal waar.. High-end spullen van Apple kosten vrijwel hetzelfde als de SAMSUNG concurent.. Android is veel te breed om die claim te maken, en klopt ook niet aangezien je in Android land high end toestellen hebt voor veel lagere prijs als die van Apple en Samsung
Dat ligt denk ik aan wat jouw definitie is van High-end..
Dat ligt denk ik aan wat jouw definitie is van High-end..
Mijne of die van jouw?

Een High end toestel zie ik als een toestel met de beste hardware daarin.. en bij Android zijn er genoeg High end toestellen te vinden voor een veel lagere prijs als die van Apple of Samsung maar wel (in het geval van Samsung uiteraard) met dezelfde of vergelijkbare hardware erin

Maar vertel, wat is voor jouw de definitie van High end?
een van de beste horloges maken die er zijn en dan zo'n goedkoop kermisontwerp meegeven. ze zijn in ieder geval allebei foeilelijk, daarin zijn ze aan elkaar gewaagd.
Alleen het horloge afzeiken is niet nodig want we snappen allemaal wel dat een nep horloge van 30 euro hoogstwaarschijnlijk niet kan tippen aan een horloge van 1000 euro.
Wat is er mis met afzeiken als ze u proberen op te lichten. Verwacht je nu echt dat ze zo’n oplichters een review gunnen :). sorry er zijn grenzen.
Daarom hoort dit oook gewoon niet op t.net imo
Wat mij betreft pas het, de ‘review’ was duidelijk geen echte review. Die sportoutfit etc. Het moet toch niet altijd zo serieus zijn?

Je kan fake natuurlijk helemaal negeren maar langs de andere kant staan de Chinese shops er vol van. Dat is ook gewoon een realiteit tijdens het shoppen.

Nu hebben ze ervoor gekozen om dit topic te bespreken zonder de fake watch als een alternatief voor het/de echte te benaderen.

Een eerlijke review voor een oneerlijk product zou niet correct zijn. Dus wat mij betreft kan dit erdoor.

De enige kritiek die je zou kunnen formuleren is dat ze dit soort ‘reviews’ misschien wat mogen kaderen want niet iedereen lijkt te begrijpen waarom ze niet in de diepte gaan.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 12 maart 2023 22:20]

Toch horen dit soort reviews niet op Tweakers! Op Hardware Info had niet anders verwacht, maar niet op een hoogwaardige site als deze.
Je weet dat beide sites praktisch bedient worden door dezelfde redactie? :)
Dat wist ik ja, daarom ook de opmerking. ;)
Bedoel je door praktisch dezelfde redactie?
dan moeten ze helemaal geen review maken
Je bent echt te dom voor woorden als je een horloge koopt voor 30 euro en dan opgelicht voelt omdat het geen Apple horloge is

Er zijn inderdaad grenzen..
Ik had altijd het idee dat een horloge de tijd moet aangeven en ik gok dat dat ding dat wel doet..
De rest is eerlijk gezegd niet aan mij besteed.
Je kunt simpelweg ook niet meer verwachten voor €30..
Mee eens. Kun je de boel flink in de maling nemen. Bijvoorbeeld door een hebberig iemand in de kroeg zo’n ding kado te geven. Of juist niet en ‘per ongeluk’ in glas bier te dopen tot deze het niet meer doet en dan aan hem of haar te geven. Whatever.
Het kan natuurlijk ook niet zo zijn dat Tweakers namaakproducten zou gaan aanprijzen in positieve zin, vandaar wellicht dat ze eventuele pluspunten niet teveel benadrukken.
Als dat zo is zou dat in het kader van transparantie genoemd moeten worden. Anders is T.net net zo 'nep' bezig als dat het product zelf is.

Verder zou T.net ook eens wat aandacht kunnen geven aan hackable smartwatches. PineTime, Bangle.JS 2 (als hardware goedkoop te verkrijgen als je weet wat je zoekt), etc.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 12 maart 2023 08:40]

Ik ben benieuwd wat voor je de meerwaarde is aan een hackable Wearable. Ding ziet er echt niet uit iedergeval.
Ik ben benieuwd wat voor je de meerwaarde is aan een hackable Wearable.
Daarom graag wat meer aandacht.
Ding ziet er echt niet uit iedergeval.
Klassieke horloges zijn sieraden. Smartwatches die klassieke horloges proberen te benaderen zijn het allemaal net niet. Voor het esthetische draag ik geen reguliere smartwatches of sporthorloges. Ik vind ze allemaal lelijk. Maar daar zit dan ook hun meerwaarde niet in.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 12 maart 2023 13:01]

Ja ja we weten allemaal dat het Apple logotje een esthetische waarde heeft voor sommige mensen. Net zoals het Nike logo toen YangWenli op de middelbare school zat.
Klopt, maar dat is voor het origineel ook zo... dat was mijn reden geen iWatch te kopen en zelfs de ronde modellen van b.v. Samsung zijn me toch te fake - ik wil ronddraaiende staafjes!
Een artikel over de PineTime is al geschreven en gepubliceerd, sterker nog, die heb ik destijds mogen schrijven :)

review: De PineTime-smartwatch flashen - Tweaken op de millimeter
Dan had dit hele artikel beter achterwege kunnen blijven. Daar geloof ik niet zo in
Het is bv. ook niet toegestaan om deze horloges bij V&A aan te bieden, omdat het namaak is. Dus idd dubieus dat ze er nu wel een video aan wijden.
Precies mijn commentaar. Geen enkel woord over de walgelijke mores van China waar plagiaat nog steeds aan de orde van de dag is.
Waar maar ja, we maken ook geen woorden vuil aan de "walgelijke mores van hat Westen waar winstmaximalisering het enige doel is van de meeste firma's - ongeacht of b.v. de planeet daarmee naar de klote gaat of niet, zoals het notabene Koninklijke Shell. En ja, een hoop aandelen van Shell zijn van Oranje.
Ik ben republikein en tank nooit bij Shell....
Nevermind.. geen zin in politieke discissies..

[Reactie gewijzigd door MacIsCool op 13 maart 2023 11:22]

Aan het einde van de video zegt hij toch dat het prima is in stappentellen en tijdweergeven.

Ik krijg de indruk dat dat ongeveer het enige is wat het doet, zelfs de luchtdruk wordt niet lokaal gemeten maar van internet afgehaald...
Ja, maar hoe is het met de snelheid en de accuduur bv. Welke apps draaien erop? Hoeveel geheugen zit erin en is dat snel?
Persoonlijk ben ik totaal niet geinteresseerd in al die "health" functies, dus als dat niet werkt vind ik dat niet erg. Ook ben ik niet geinteresseerd in horloges van 1000 euro.
Maar ik wil wel weten of whatsappjes goed worden weergegeven, of de microfoon in orde is, of de helderheid voldoende is. (hij is minder helder maar is dat nog voldoende of niet) enz.
Het enige dat je denk ik hoeft te concluderen uit deze video is dat dit horloge alleen interessant is als je graag mensen wil laten geloven dat je een Apple Watch Ultra om je pols hebt, zonder dat je daadwerkelijk 1000 euro wil uitgeven.
Het enige dat je denk ik hoeft te concluderen uit deze video is dat dit horloge alleen interessant is als je graag mensen wil laten geloven dat je een Apple Watch Ultra om je pols hebt
Daar zijn ze vanaf een afstandje dus toch redelijk mee geslaagd, review klaar.

Snap het hele uitgangspunt van deze hele review geheel niet, werd er nu echt verwacht dat een €30 kostende clone vergelijkbaar is met het origineel van €1000?

Je moet wel absoluut naïef zijn als je een Chinese op hun mooie bruine ogen gelooft, in de clone categorie!

Een betere review zou zijn geweest als men een aantal horloges had besteld tussen €100 en €250 om aan te tonen dat je voor een Apple Watch toch best wel (te)veel voor betaalt, want in die prijs range geloof ik wel dat men daar een redelijk vergelijkbaar apparaat kan maken, maar dan voor veel minder.

Bijvoorbeeld de Amazfit GTR 4 of GTR 3 Pro, dan gaan we echt appels met appels vergelijke, bewuste woordspeling.

Ja, er komt troep uit China, maar ze maken ook ongelooflijke goedkope spullen maken, vergelijkbaar met westerse merken, zoals Amazfit, Xiomi, One+, Motorola, Lenovo en verschillende andere merken.
Maar als ze de Apple Watch vergelijken met spul tussen de 100 en 250 euro kunnen mensen zien hoe erg je teveel betaalt voor die Apple Watch :+

Het enige doel van de clone in dit artikel is dat het is om mensen te laten denken dat je een Apple Watch Ultra hebt, dus dat je 'rijk genoeg' bent om Apple spullen 'te kunnen veroorloven'. Dat in de westerse wereld vrijwel iedereen genoeg kan sparen om zo'n ding (eventueel tweedehands) te kunnen kopen en het dus uberhaubt niet echt een status symbool is maakt dan niet uit. Het is net als namaak Gucci/Chanel/Hermes/etc spullen, of zelfs gewoon namaak Nike/Levi's/etc: Proberen te doen alsof je meer kan besteden dan je eigenlijk hebt.
Ik denk dat je zou moeten kijken naar TicWatch, als tip :)
Aan het einde van de video zegt hij toch dat het prima is in stappentellen en tijdweergeven.

Ik krijg de indruk dat dat ongeveer het enige is wat het doet, zelfs de luchtdruk wordt niet lokaal gemeten maar van internet afgehaald...
Voor alleen deze functies koop je geen 1000,- SW
02:29 - Luchtdrukmeter
03:12 - Hartslagmeter en ECG-functie
04:14 - Meten van bloedzuurstofsaturatie
04:41 - Twijfelachtige lichaamtermperatuursmeting
Dan maar direct de belangrijkste vraag, werkt deze wel met alle telefoons?
Ik vind dat helemaal niet jammer. Ik heb het artikel niet gelezen maar wel het filmpje bekeken en als je ziet welke claims er allemaal door de fabrikant worden gemaakt over de specs dan is dat gewoon crimineel en naar mijn mening gewoon oplichting.

Bovendien kan het ook nog gevaarlijk zijn want wij als Tweakers begrijpen wel dat een horloge van 30 euro niet heel bijzonder zal zijn, maar er zijn zat mensen die dat niet begrijpen en compleet op het verkeerde been worden gezet door de verschillende gezondheidsfuncties/apps die op het horloge zouden moeten zitten en niet of niet goed werken.
Hij geeft de tijd goed aan. Prima toch voor 35,- ?
Wat je krijgt is een scherm dat niet voldoet aan de gegeven specificaties. Oplichting, dus nooit kopen.
Als ik je een 40 inch televisie verkoop, en bij thuiskomst is het 24 inch, dan is dat ook oplichting.

[Reactie gewijzigd door alaineman op 12 maart 2023 16:29]

Maar als hij het verder aardig doet en 24 inch voor €30 voor jou acceptabel is...?
dan verkoop je gewoon een 100nits 24inc lcd tv..

niet een 40inc 5.000 nits samoled.

er is (op zich) niks mis met het verkopen van goedkope troep, heel als dit ding flashbaar blijkt, en je kunt hem koppelen aan je goedkope 80 euro kostende android telefoon en je gebruikt hem in zwart-wit modus (voor beter contrast), om watsappjes te lezen de tijd te checken en het weer af te lezen zonder je telefoon te hoeven pakken dan kan het (voor 30 euro) best een leuk dingetje zijn.

als die functies gaan echter niet (of niet goed werken) als het ding vol staat met nep-apps en nepfeatures die alemaal opslag, en geheuge vreten.
Niks mis met goedkope goede troep, maar als die mensen probeert op te lichten wil ik daar niks mee te maken hebben. Ongeacht wat ze verkopen, oplichters verdienen geen plek op aarde.
Hij geeft de tijd goed weer :P
Wat je niet hebt kan je ook niet missen.
Ik ben best wel tevreden met veel producten die bij Ali Express aangeboden worden. Ik kijk altijd naar het aantal verkochte items en de verzendkosten. Als vaste klant bij hun moet ik zeggen dat de kwaliteit van de producten die ik gekocht heb werken zoals geadverteerd.

Vooral de stekkers, switches en vitrage schakelaars werken uitstekend en gaan ook lang mee. Led lampen met ingebouwde WiFi werken uitstekend. Prijs is uiteindelijk veel goedkoper en klachten worden bij hun zeer coulant afgehandeld. Ik gebruik deze producten samen met mijn Home Assistant software samen met Google.

Verder koop ik bij hun ook bonbon-vormen aan een prijs die veel lager ligt dan hier.

Ik heb wel eens vergelijkbare producten bij Bol.com gekocht omdat ik niet zolang wilde wachten, maar die waren ook gekocht bij Ali Express.

Over deze horloge wil ik wel zeggen dat veel mensen met dit horloge tevreden zullen zijn omdat ze ermee kunnen laten zien dat ze een Apple hebben. Hoeveel echte Apple horloge eigenaren gebruiken al de beschikbare functionaliteit?
Apparatuur dat op netspanning werkt is van Ali vaak zeer onveilig. Ik raad je echt af om goedkope elektronica op netspanning te gebruiken. Er wordt met name bespaard op veiligheden. Zo lang het werkt en goed gaat, is er weinig aan de hand. Totdat er een storing of fout optreedt. Niet gek opkijken als je huis afbrandt.
Apparatuur dat op netspanning werkt is van Ali vaak zeer onveilig. Ik raad je echt af om goedkope elektronica op netspanning te gebruiken.
Ligt eraan wat je koopt. De gemiddelde USB-C voeding? Nope. Ik heb echter wat schakelmateriaal gekocht voor in Europese lasdozen (Zigbee schakelaars en dimmers, stopcontacten) dat onder een white label hier driemaal zo duur wordt verkocht. Wat ik uit China ontving had dezelfde veiligheidsgaranties en specificaties als het materiaal hier. Dat is niet zo verbazingwekkend, want het is letterlijk hetzelfde product (na eigen analyse). Een white label neemt die garanties en specificaties ook simpelweg over van de fabrikant. Al vraag je om certificeringen, dan krijg je kopieën van dezelfde documenten als die je direct uit China krijgt.

Dat materiaal heb ik eerst laten onderzoeken door een elektricien, die qua componenten en kwaliteit geen verschil kon vinden met 'Westers' materiaal. Werkt prima.

Garantie op simpelweg defect materiaal? Als er iets kapot gaat dat hier gekocht is, kan ik het na een tijdsinvestering van mij wellicht vervangen. Als ik het uit China bestel is het zo goedkoop dat het loont om extra te bestellen. De enige tijdsinvestering die overblijft is het inbouwen, die ik sowieso heb. Overigens is er nog niets kapot gegaan. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 12 maart 2023 09:00]

[...]

[...knip ..]

Garantie op simpelweg defect materiaal? Als er iets kapot gaat dat hier gekocht is, kan ik het na een tijdsinvestering van mij wellicht vervangen. Als ik het uit China bestel is het zo goedkoop dat het loont om extra te bestellen. De enige tijdsinvestering die overblijft is het inbouwen, die ik sowieso heb. Overigens is er nog niets kapot gegaan. :)
Dat vind ik wel een probleem met Ali; die zooi is zo goedkoop dat je makkelijker iets koopt zonder er over na te denken of je het wel echt nodig hebt en als het dan kapot gaat, gooi je het gewoon weg en koop je een nieuwe ipv te repareren.
Anno 2023 is dat eigenlijk niet meer te verantwoorden

[Reactie gewijzigd door Tacoos op 12 maart 2023 09:09]

[...]

Dat vind ik wel een probleem met Ali; die zooi is zo goedkoop dat je makkelijker iets koopt zonder er over na te denken of je het wel echt nodig hebt en als het dan kapot gaat, gooi je het gewoon weg en koop je een nieuwe ipv te repareren.
Dankzij eBay (uit China) en AE heb ik veel meer kunnen repareren dan dat ik zonder zou kunnen. Sommige onderdelen zijn hier niet beschikbaar, of voor zulke belachelijke prijzen dat het de reparatie niet waard maakt.
Ik vrees dat jij de uitzondering bent die moeite doet om iets te repareren.
De meeste mensen kopen naar mijn idee alleen op Ali om goedkope wegwerp zooi te kopen.
Ik vrees dat jij de uitzondering bent die moeite doet om iets te repareren.
De meeste mensen kopen naar mijn idee alleen op Ali om goedkope wegwerp zooi te kopen.
Al kochten die mensen dat niet op AE, dan kochten ze hetzelfde prul wel voor meer geld in lokale winkels. AE is niet de kern van het probleem. Het probleem is een wegwerpmaatschappij in het algemeen, met alles dat het faciliteert (gebrek aan regulering en fabrikanten die daar misbruik van maken, middenstanders die er enkel aan verdienen zonder waarde toe te voegen, AE waar particulieren bestellen om middenstanders te vermijden, ...).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 12 maart 2023 12:59]

Dat iets dezelfde specificaties of rapporten heeft, wilt nog niet zeggen dat het echt zo is. Draai de handel open en het zou me verbazen dat die rapporten ooit echt zijn. Ik zit in China en het eerste wat we doen is SIG if welke organisatie op het rapport staat bellen, vragen naar het specifieke rapport en voor wie het is afgegeven, het klopt echt zelden. Ze editen de PDF, photoshoppen de product image.

Uiteindelijk al die moeilijke eisen die wij hebben kosten gewoon veel geld in ontwikkeling, uitvoer en zo ook het testen. Als iets drie keer zo goedkoop is, heb ik er weinig vertrouwen in dat het echt precies hetzelfde is.
Dat iets dezelfde specificaties of rapporten heeft, wilt nog niet zeggen dat het echt zo is.
Heb de producten zelf onderzocht. Onderdelen zijn gelijk. Het is dan ook dezelfde fabriek waar het uitkomt en waarschijnlijk dezelfde 'run'. Enig verschil is het logo op de kartonnen doos.
Uiteindelijk al die moeilijke eisen die wij hebben kosten gewoon veel geld in ontwikkeling, uitvoer en zo ook het testen. Als iets drie keer zo goedkoop is, heb ik er weinig vertrouwen in dat het echt precies hetzelfde is.
Daarom het onderzoek. Onderschat ook niet wat er aan de strijkstok van de dozenschuiver blijft hangen.
Dat materiaal heb ik eerst laten onderzoeken door een elektricien, die qua componenten en kwaliteit geen verschil kon vinden met 'Westers' materiaal.
Wat heeft die electricien dan gedaan? Onderzocht of de relays inderdaad van het merk zijn dat er op staat (dat is namelijk vaak het probleem)? Als er al een merk op staat... en heeft ie de relays echt getest hoeveel stroom er door kan (alweer, dat is het probleem). Als iets hetzelfde product lijkt te zijn, en dezelfde plastic omhuizing heeft zie je met regelmaat dat het inderdaad hetzelfde is als wat onder merken verkocht word, maar dat met net iets goedkopere onderdelen.

En de specificaties en veiligheids garanties.... Nu maak je me echt aan het lachen. Zullen vast wel vaal kloppen maar je hebt maar een brandje nodig om dood te gaan.
Het is ook wel naïef om de persoon die meer geld vraagt altijd te vertrouwen op veiligheid.
en wat weet een electricien van electronica?
Opgeleid, nooit stilgezeten, jarenlang theoretische en praktische ervaring met het installeren ervan en de bijbehorende normen, +40 jaar ervaring met analyse van (kapotte en te repareren) apparatuur, en een talent dat groter is dan dat van jou en van mij bij elkaar opgeteld.

Toen jij nog je luiers volpoepte (geboortedatum in je profiel) was hij al aan de slag met van alles, van microelectronica tot hoge industriële kranen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 12 maart 2023 08:57]

Opgeleid, nooit stilgezeten, jarenlang theoretische en praktische ervaring met het installeren ervan en de bijbehorende normen, +40 jaar ervaring met analyse van (kapotte en te repareren) apparatuur, en een talent dat groter is dan dat van jou en van mij bij elkaar opgeteld.
Het gemaakte punt is wel terecht. Een electricien is gespecialiseerd in het installeren van materiaal volgens de NEN1010. Maar voor het beoordelen van de kwaliteit van het schakelmateriaal heb je erg veel specialistische kennis nodig over welke risico's volgens Europese normen afgedekt moeten worden. En die kennis vindt je in Nederland alleen bij Dekra (voorheen KEMA van het KEMA Keur, wat letterlijk stond voor Keuring van Elektrotechnische Materialen Arnhem). Die kennis is ook zeer specialistisch en de analyse vereist naast het volledig demonteren van het materiaal ook destructieve tests met speciale apparatuur (heb jaren in dat lab mogen rondlopen, dus ik heb wel een beeld wat voor werk mijn laagspannings-collega's deden). Dus nee, een oordeel van een electricien op basis van een visuele inspectie is zeker niet voldoende.
[...]

Het gemaakte punt is wel terecht. Een electricien is gespecialiseerd in het installeren van materiaal volgens de NEN1010.
Het betreft niet alleen een elektricien, zoals ik noem.
Maar voor het beoordelen van de kwaliteit van het schakelmateriaal heb je erg veel specialistische kennis nodig over welke risico's volgens Europese normen afgedekt moeten worden. En die kennis vindt je in Nederland alleen bij Dekra (voorheen KEMA van het KEMA Keur, wat letterlijk stond voor Keuring van Elektrotechnische Materialen Arnhem). Die kennis is ook zeer specialistisch en de analyse vereist naast het volledig demonteren van het materiaal ook destructieve tests met speciale apparatuur (heb jaren in dat lab mogen rondlopen, dus ik heb wel een beeld wat voor werk mijn laagspannings-collega's deden). Dus nee, een oordeel van een electricien op basis van een visuele inspectie is zeker niet voldoende.
Aanname dat het alleen visuele inspectie was.

Verder was het doel niet om iets formeel te keuren, maar om te zien of iets in de praktijk veilig genoeg is. Wat getest was, was al veel meer dan dat gedaan wordt voor het merendeel van het spul dat uit China geïmporteerd wordt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 12 maart 2023 10:52]

Verder was het doel niet om iets formeel te keuren, maar om te zien of iets in de praktijk veilig genoeg is.
Want KEMA doet al bijna 100 jaar onzinnige tests? De testprotocollen zijn geschreven in het bloed van de slachtoffers: testen worden gecreerd omdat het ergens in de wereld fout gegaan is en het dus wezenlijk bijdraagt aan de veiligheid.
Wat getest was, was al veel meer dan dat gedaan wordt voor het merendeel van het spul dat uit China geïmporteerd wordt.
Lijkt me sterk: zowel CE als KEMA Keur vereisen een behoorlijk uitgebreid testprotocol waarbij er al snel 20 stuks destructief worden getest/geinspecteerd. En CE is wettenlijk verplicht voor alle 220 componenten, en de kwaliteit wordt niet alleen in de fabriek gecontroleerd, maar ook bij export uit China en bij import in Nederland.
Want KEMA doet al bijna 100 jaar onzinnige tests?
Dat schrijf ik nergens.
Lijkt me sterk: zowel CE als KEMA Keur vereisen een behoorlijk uitgebreid testprotocol waarbij er al snel 20 stuks destructief worden getest/geinspecteerd. En CE is wettenlijk verplicht voor alle 220 componenten, en de kwaliteit wordt niet alleen in de fabriek gecontroleerd, maar ook bij export uit China en bij import in Nederland.
Het lijkt mij sterk dat 'CE'-apparatuur dat door particulieren in Nederland wordt geïmporteerd ook daadwerkelijk getest wordt. Volgens mij gaat dat vanaf de douane direct door naar de ontvanger.

[edit]
Even het e.e.a. opgezocht:
The marking does not indicate EEA manufacture or that the EU or another authority has approved a product as safe or conformant
Er kan getest worden, maar dat wordt door de fabrikant zelf gedaan of door:
(...) a third party (e.g. EC type test), with the requirement for mandatory factory production control audits to be carried out by a third party.
Dat is echter geen autoriteit.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 12 maart 2023 15:04]

Dat schrijf ik nergens.
Je impliceert het wel door de opmerking "maar om te zien of iets in de praktijk veilig genoeg is".
Het lijkt mij sterk dat 'CE'-apparatuur dat door particulieren in Nederland wordt geïmporteerd ook daadwerkelijk getest wordt. Volgens mij gaat dat vanaf de douane direct door naar de ontvanger.
Dat is men wel wettelijk verplicht. En daarom is zelf importeren vanuit China ook zo'n slecht idee, want er is geen hond die al die meuk controleert. En geloof me, het is vaak rommel. We hebben wel eens wat grijze import uit China echt aan een test onderworpen, en het faalde jammerlijk. Net als dit horloge: bij een eerste oppervlakkige inspectie valt het niet door de mand, maar als je serieus gaat kijken dan ga je onderuit. Afstanden die net te klein zijn, afwerking van geknipte aders, etc. you name, its wrong. Niet zo fout dat je het gelijk ziet, maar als je het gaat nameten, dan wel.

Ik hoop serieus dat je geluk hebt met jouw equipment, want elk huis wat afbrandt is er een teveel. Maar grijze import is echt een wild west, en ze besodemieteren je waar je bij staat (proberen ze bij mijn oud collega's ook aan de lopende band...).
Er kan getest worden, maar dat wordt door de fabrikant zelf gedaan of door:

Dat is echter geen autoriteit.
Dit is echt een verkeerd beeld wat onder het publiek leeft. De betrokkenheid van een certificeerder of NoBo is afhankelijk van de risico-inschatting. Als je naar de guide-lines kijkt, is de betrokkenheid van een onafhankelijke certificeerder verplicht (zoals bij 220V equipment) of ben je zelfs verplicht om een door de europese overheid aangewezen Notified Body te gebruiken (medische toepassingen, zoals een ECG bepaling). Dus nee, de fabrikant mag zeker niet zomaar een CE-merk zetten.

Dit is overigens ook waarom veel devices een externe trafo hebben: het 220-deel koop je in (die fabrikant moet dus de ellende van certificering in), en het laagspanningsgedeelte kun je lekker je gang gaan en mag je zelf certificeren.

In dat kader is die "ECG functie" van dat horloge overigens een heel groot juridisch probleem. De ECG functie valt direct en expliciet onder de Medical Device Directive, en men is wettelijk verplicht om die functie te laten keuren door een Notified Body voordat het op de Europese markt terecht mag komen.
Maar dat zei je eerst wel:
Dat materiaal heb ik eerst laten onderzoeken door een elektricien, die qua componenten en kwaliteit geen verschil kon vinden met 'Westers' materiaal. Werkt prima.
Vandaar mijn reactie. Een electriciën heeft verstand van elektrische schakelingen. Of zoals Wikipedia het benoemt:
Een elektricien is een technicus die verantwoordelijk is voor het ontwerpen, installeren, onderhouden en repareren van elektrische installaties. Dit werk omvat vaak het aanleggen van bedrading, het installeren van panelen en schakelaars en het opsporen en oplossen van problemen of storingen in elektrische systemen. Het is een veelzijdige en technische functie die vereist dat de elektricien goed opgeleid is en up-to-date blijft met de nieuwste technologie en veiligheidsnormen.
Daarentegen hoeft een elektricien helemaal niet verstand te hebben van electronica, zoals condensatoren. Met het gevolg dat een goedkoop componentje aan de hoogspanningskant in een adapter tot kortsluiting kan leiden, zonder dat een elektricien dit opvalt.

[Reactie gewijzigd door segil op 12 maart 2023 15:17]

Jij schijnt niet te weten dat veel appratuur dat je in Nederlandse winkels en webshops koopt Made in China zijn! Waarom zou ik dan de enorme winsten van de Europese importeurs steunen. Wij maken bijna niets meer in de consumenten sector..
Oh zeker wel, mijn originele oplader van Apple is ook in China gemaakt. Echter is deze ontworpen door Apple en voorzien van allerlei veiligheden en hoogwaardige componenten. Een lader die € 1 kost op Ali, heeft deze hoogwaardige componenten en veiligheden sowieso niet. Allebei uit China dus, maar zeker niet hetzelfde.

Als jij denkt dat je voor 1 euro een veilige en goede lader kunt kopen, dan ben je echt abuis. Zie hier eens de verschillen tussen gerenommeerde merken en merkloze laders. Sommigen zijn levensgevaarlijk. https://lygte-info.dk/info/usbPowerSupplyTest%20UK.html
Dit lees ik wel vaker, maar zoverre is er nog nooit een causaal verband gelegd (voor zover ik weet) tussen de stijging in woningbranden en elektronica die niet binnen de EU is aangeschaft. Er is een verband tussen de stijging in woningbranden en de hoeveelheid elektronica, met name adapters, maar niet of het goedkope Ali adapters zijn of goedkope Action. Om maar eens wat te noemen.
Even N=1 heb ik wel degelijk meer last van brakke elektronica van Ali, maar dat is iets waar ik rekening mee houd. De elektronica laat ik eerst een maandje proefdraaien in mijn daarvoor ingerichte werkplek in mijn schuurtje. En zoverre heb ik altijd mijn geld terug gehad van Ali.
De vuistregel is dat je niet voor het allergoedkoopste moet gaan en goed de reviews moet doorlezen. Bij mij geeft het vaak wel de doorslag dat ik exact hetzelfde stekkertje/adaptertje/condensatortje/schakelaartje op een site als Bol.com voor minimaal de dubbele prijs zie staan. Nou, dan haal ik het wel meteen uit China.
Onzin. Gewoon een beetje opletten, maar dat moet je hier in de winkel ook.
Heel mijn huis is voorzien met Tuya zigbee/wifi in- en opbouwschakelaars/dimmers/rolluikschakelaars en ledlampen en sensoren. Nooit problemen mee gehad, trouwens ook niet met de camera's.
Allemaal van Ali, dezelfde producten kan je ook bij Amazon bestellen alleen betaal je daar minimaal 2x zoveel.
TLDR;
Eens, gewoon niet kopen. Er is genoeg spul wat wel degelijk is gemaakt.

Per toeval drie stekkerdozen gekocht bij de Action die exact hetzelfde bleken als een stekkerdoos op Aliexpress, iets "duurder" maar sneller in huis.
Ik wou het eigenlijk niet doen maar kon mijn vriendin er wel wat van laten leren. Buiten dat de aardpennen snel buigen...

Wij hebben o.a. ook rookmelders en blussystemen dus het risico was voor mij aardig beperkt.

Één stekkerdoos gekocht in Venlo, één in Barendrecht en één in Middelharnis.

Van de ene stekkerdoos begon de schakelaar/ het lampje te knetteren.

De andere stekkerdoos maakte ineens kortsluiting waardoor de installatieautomaat er constant uit ging, duurde even voordat ik daar achter kwam omdat deze op één van de twéé aquariums was aangesloten. Dacht in eerste instantie een defecte pomp ofzo.

Bij de 3e stekkerdoos hetzelfde als de 2e maar toen de automaat uit sloeg heb ik direct de stekkerdoos vervangen en probleem was opgelost.

Dit verhaal ook aan mijn moeder verteld en zij zegt dat ze ook al twéé stekkerdozen weg heeft gelegd. Één met knetterend lampje en één die het gewoon niet meer deed.

Alle 5 de stekkerdozen bewaard en ook die ene van de Aliexpress besteld ter vergelijking.

Omdat ik koper spaar om uiteindelijk messing te smelten en graag zo veel mogelijk recycle ging ik o.a. de stekkerdozen uit elkaar halen.

Ik sla er een keer met een hamer op en het plastic breekt in een aantal stukken, net als glas, zo'n 8cm stekkerdoos brak in vele stukjes.
Heb dus even met een werkschoen erop gestampt en hij brak zo door midden.
Het plastic is van slechte kwaliteit, waarschijnlijk helemaal niet UV bestendig. Plastic van stekkerdozen hoort IMO gemaakt te zijn van bijv. PVC/PP/ABS zodat het niet gelijk breekt en meer buiging kan hebben.

Anyway, soldeerverbindingen slecht, niet goed vast, witte aanslag er op wat je ook met zink hebt al kan dat laatste ook door de opslag in de garage komen met als side note dat het in de zomer was.

Nu overigens vervangen door Brennenstuhl stekkerdozen die ook bij de Gamma liggen, 10x beter.
Hoe koop je per toeval 3 stekker dozen bij de action en dan ook nog een stekkerdoos gekocht in Venlo, één in Barendrecht en één in Middelharnis. Daar is toch weinig toeval meer aan? :+ :D
Je bent je ervan bewust dat die verzendkosten via een listige constructie zo laag gehouden worden?

Zie o.a. dit artikel how can aliexpress offer free shipping even from across...

[Reactie gewijzigd door jopiek op 12 maart 2023 12:05]

Dit is al lang niet meer zo lol (teminste binnen de EU, ik ben niet bekend met de VS), pakketten uit china worden nu gewoon import kosten over gerekend sinds vorig jaar.

[Reactie gewijzigd door smiba op 12 maart 2023 12:26]

Importkosten, dat is wat anders dan verzendkosten. Ik betaal voor PCB's gewoon 30 euro verzendkosten aan DHL / FedEx en dan komt de b.t.w. e.d. daar nog weer bovenop. Het ging erom: gratis verzenden ≠ gratis maar betalen we met z'n allen.
Joh, next day delivery uit china is toch ook wel een iets duurdere optie dan de gebruikelijke 2-3 weken die je moet wachten met ali.

Genoeg heeft trouwens geen free shipping meer, maar vaak 1 of 2 euro. Niet heel raar voor iets wat in een bubbeltjes enveloppe past. Het hebben van veel eigen distributie centra en grote bulk contracten geeft je de kortingen nodig om deze prijzen aan te kunnen bieden.

Snap oprecht je commentaar niet helemaal, anders dan china slecht?
Een negatieve ervaring die ik heb gehad met Ali Express was toen ik een product niet opgestuurd kreeg, het was ook heel duidelijk uit de track & trace dat het niet verzonden was, en de klachten procedure van Ali Express de verkoper gelijk gaf. De klacht afhandeling was normaal erg goed, maar in dit geval werd tot twee keer toe de verkoper in het gelijk gesteld ook al werd er geen bewijs aangedragen dat die iets verzonden had. Dat bracht toch wel een flinke deuk aan in mijn vertrouwen, het voelde alsof de verkoper en de klacht afhandeling vriendjes waren en zo makkelijk geld konden verdienen. Waarschijnlijk is dit een uitzondering, en kun je soms pech hebben.
ik moet zeggen dat ik bij Ali Express altijd wel goed behandeld wordt als dingen niet aankomen en heel snel geld werd terug gestort

maar goed kan toeval zijn ?
Dus, je koopt iets uit China dat niet via de EU regelgeving gaat en dat hang je in je thuisnetwerk?

What could possibly go wrong?

Nu loop je met al je artikelen in je netwerk altijd een risico, ook als je hier in de EU iets koopt. Maar zo uit China is wel heel erg groot risico dat je accepteert..
ik denk niet dat er heel veel apple eigenaren zijn die voor het duurste van het duurste kiezen als ze geen van alle functies daadwerkelijk zullen gaan gebruiken. er zijn namelijk meer dan genoeg veel goedkopere alternatieven als de apple watch SE, die het in alle opzichten evengoed doet als deze ultra ... maar waar je gewoon neit voor al die onnodige meuk hoeft te betalen.

wil je dus een beetje betrouwbare zuurstof metingen, of hartslagmetingen zonder dat je direct al profesioneel spul nodig hebt (die zijn overigens ook niet gratis), dan zou je een applewatch ultra kunnen overwegen.. als je je drempelwaardes goed afstelt een een voldoende ruime marge neemt kan het ding vrij aardig aangeven wanneer (voor bijvoorbeeld diabetici) een echte meting zin heeft.
Is dit horloge überhaupt legaal hier op de markt? Lijkt me een duidelijk gevalletje dat inbreuk maakt op diverse rechten omdat het origineel beschermd is door auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten, zoals octrooien en modelrechten. Iets waar third party verkopers op Amazon, Bol en Ali zich sowieso gemakkelijk schuldig aan lijken te maken (het verkopen van imitatieshit) en daarom helemaal niet verkocht zou mogen worden op de Nederlandse/Europese markt.

Goed dat er gewaarschuwd wordt voor dergelijke producten en de nepprestaties die ze neerzetten. Het horloge doet me qua (nep)functies een beetje denken aan van die speelgoed horloges die je vroeger kon winnen op de kermis welke ook diverse hippe dingen kon maar uiteindelijk alleen de klok en stopwatchfunctie echt werkte.
Dit gevalletje vind je inderdaad niet in de reguliere winkels hier.Wel op menig marktkraampje en inderdaad als prijs bij de ballengooitent op de kermis.
Is dit horloge überhaupt legaal hier op de markt?
Nee. Men claimt een ECG functie te hebben, wat onder de europese wetgeving onder de Medical Device Regulation valt. Daarom hebben Apple en Garmin ook een FDA approval nodig voor hun ECG functie. Als je roept dat je ECG kan, en hem niet via de FDA of vergelijkbaar clinical approval laat krijgen heb je een enorm juridisch probleem. En ik denk dat de reviewer redelijk overtuigend heeft laten zien dat het ECG gewoon bullshit is, en dus die MDR approval ook never nooit gaat krijgen.

[Reactie gewijzigd door J_van_Ekris op 12 maart 2023 15:40]

Het ontwerp van de Watch Ultra is door Apple zelf ook weer van iemand anders gejat.
Leuke video. Detail wat ik wel interessant had gevonden om te weten. Hoe zit het met de materialen? Schermglas, kastmateriaal, krasgevoeligheid.
Niet onbelangrijk! Alleen al saffier glas zou het een mooie deal maken.
Niet dat het me zou interesseren met oog op of het daardoor interessanter wordt om te kopen, maar vanuit perspectief; welke bochten zijn afgesneden?
Leuke video, maar zo fout!
Dit horloge is geen serieuze gezondheidsmonitor, en het is ook geen echte smart watch, maar het wordt wel zo verkocht. Sterker, je moet denken dat het een Apple Watch Ultra is. Het is dus een misleidend artikel!

Zo'n artikel verkopen is strafbaar. Dat Tweakers dit in stand houdt en er zelfs een zeer uitgebreide review mat video van maakt vind ik teleurstellend.
Mwah, ik vind het net wel goed dat Tweakers ook aandacht schenkt aan goedkope smartwatches en dat eens aan de kaak stelt.
O, dat is prima! Maar dit is geen smart watch, dit is een misleidend nepding!
Daarvoor is het denk ik goed dat Tweakers er aandacht aan geschonken heeft om mensen ervoor te waarschuwen. En tja, misleidend, ergens denk ik dat het gros van de Tweakers dat wel al weet dat je nooit voor die prijs een 'goede' replica van een Apple smartwatch kan krijgen.
Tweakers zet dit ook pontificaal op Facebook! En (even generaliseren) de gemiddelde Facebookgebruiker denkt niet na.
Je hebt zeker alleen de eerste minuut gekeken en toen was je aandachtsspanne voorbij.
Wat een vooringenomen standpunt! En helemaal fout!

Nee, ik heb 'm helemaal uitgekeken.
Dan weet je dus dat je exact de inhoud van de video hebt uitgetikt :)
Klopt.

Maar voor wie het niet helemaal ziet, of alleen de clickbait oneliner op Facebook heeft gezien, en dat is de grootste groep, is het een Apple Watch alternatief voor 3 tientjes.

Gratis reclame voor een misleidend fake artikel!
en toen? - ik kan de video (heb het artikel niet gelezen) eigenlijk maar op één manier interpreteren, clickbait / satire....

@TradeMarkNL of clickbait op tweakers thuishoort daarover zullen de meningen verschillen, ik vond het persoonlijk wel eens aardig om te zien, maar tegelijk vraag ik me af of het filmpje wel leuk (grappig) genoeg was om echt als satire op te vatten. Als het daarentegen als echte review bedoeld was (al dan niet met een ondertoon van koop dit vooral niet), dan weet ik niet of het wel diepgang genoeg had voor een verhaal EN een filmpje, misschien had het dan beter gepast in een round up / vergelijking tussen verschillende modellen Ik had dan voor de context ook wel willen weten wat er zoals voor 60 en 90 euro te koop was. zodat je ook kon zien wat er dan wel realistisch zou zijn gewest...

alleen een product van 30 afzeiken is natuurlijk wel héél gemakkelijk als je verder niet komt met alternatieven (en de realistische beperkingen) die daarbij horen.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 12 maart 2023 21:40]

Klopt. Maar voor wie het niet ziet is het reclame.
Ik weet niet waar jij clickbait ziet en ook niet hoe je erbij komt dat we enkel een product van 30 euro afzeiken. Natuurlijk presenteren we delen van de video met een geintje, maar we hebben de claims van de fabrikant serieus getest en de uitkomsten daarvan laten zien. Om mensen te waarschuwen wat er dus mankeert aan het horloge. Ik denk dat iets afzeiken er heel anders uitziet.

Met een round-up zouden we het juist groter maken dan het is en dat zou teveel van onze tijd kosten.
Ik begrijp het doel van dit soort artikelen nooit zo. Ten eerste kun je op je vingers nagaan wat de conclusie zou zijn.

Ten tweede gaat het eigenlijk altijd over de troep die Chinezen maken. We vergeten daarbij dan maar dat ze alle high end shit ook maken, en ieder land waar ik tot toe geweest ben, en dat zijn er nogal wat, troep overal gemaakt wordt. Liefst voor toeristen of koopjesjagers.

Laatst een stukje originele Amsterdamse kaas gegeten op de Kalverstraat. Enige overeenkomst met kaas was de kleur.

Ik ben houtbewerker en weet dat ieder land uitblinkt in slecht gereedschap maken. Er zijn er een paar die echt goed spul maken. En daar is China er één van.
Ik zie hier toch regelmatig artikelen verschijnen over Chinese smartphones en andere elektronica die hier zeer gewaardeerd worden?
Klopt, China richtte zich in het begin voornamelijk op het namaken van technologie en producten uit andere landen, maar is vervolgens meer en meer bedreven geraakt in het verbeteren van de kwaliteit en efficiëntie van die producten. Dit resulteerde er uiteindelijk in dat diverse Chinese bedrijven wereldwijd nu mee kunnen strijden op basis van een goede prijs/kwaliteitsverhouding op gebieden zoals elektronica, auto's en consumentenelektronica. Ze hebben een vergelijkbare ontwikkelingstrend doorgemaakt als het naoorlogse Japan die ook starten met het namaken van technologie en producten uit andere landen en het produceren voor andere.

China is al lang niet meer het land waar je alleen maar terecht kunt om meuk te produceren of dingen na te maken, zolang je betaald is (bijna) elke kwaliteit wel te leveren. Zie Huawei als gemakkelijk voorbeeld die voor de restricties goed kon concurreren in de smartphonemarkt en de huidige Chinese merken ook met eigen vernieuwingen komen. Er komt inderdaad veel troep uit China maar dat betekend niet dat alles wat daar geproduceerd wordt slecht is en de zaken die wel goed zijn hier niet gewaardeerd zouden mogen worden. Dit horloge valt echter binnen de categorie meuk.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 12 maart 2023 07:39]

Wat ik wel vaak heb horen terug komen van mensen die producten laten maken in China is dat je heul, heul, heeeuuul goed moet specificeren en afspraken moet maken over wat je wilt, hoe je het wit, kwaliteit, toleranties. Veel meer dan bij andere producerende markten (bv. Taiwan, Japan) waarbij er bijnonduidelijkheid overlegd word of een hoogwaardige(re) oplossing gekozen. Juist bij de Chinezen hoorde ik dat er dan zelfstandig voor een oplossing gekozen werd zonder overleg en vaak minderwaardig.
een digitaal horloge van 30 euro klinkt mij een stuk redelijker dan een horloge van 1000 euro waarvan je niet eens de batterij kan vervangen zonder speciaal gereedschap.
de apple is weer een veel te duur wegwerpproduct, dat het betere features heeft is het prijsverschil duidelijk niet waard.
Het fijne is natuurlijk wel dat je zelf de keuze hebt om het wel of niet te kopen.
(Snap je punt wel hoor, de hoesjes van Apple telefoons hebben niet voor niets vaak een rond gat aan de achterkant zodat iedereen kan zien dat je een iPhone hebt).
Dit lezende vraag ik me af hoe moet ik het oordeel van "te duur" moet duiden. Ben je in staat om hetzelfde object goedkoper in de markt te zetten?
Met 1000 euro kom je behoorlijk ver, gok ik. Als ze voor 30 euro een nep kloon kunnen maken dan zal de stap naar iets wat dichter bij het origineel zit geen 970 euro kosten
Ik denk niet dat dat zo makelijk is. Ten 1st heeft apple silicon met eigen smartwatch os en sofyware teams. Je moet als kloon bakker een of the shelf high-end general purpouse high-end chip pakken wat binnen die tdp en accu duur past. Dan generalpurpouse os en apple software shell achtig iets als frontend en dan sofyware ontwikkelen. Als je op dat niveau doet dan doe je bijna gelijk wat huidige gevestigde concurenten doen van apple watch en ook alleen die sku die directere concurreren met apple sku.
Dus wat bied samsung etc kwa watch en gelijke feature set. Als dat stuk goedkoper is.
Heb je prijs en idee wat voor de naam betaald. Maar is ook niet alles zeggend.
Ik zeg ook niet dat het makkelijk is, maar ik geloof echt niet dat de grote Apple goden ons het privilege hebben geschonken om tegen flinterdunne marges hun hypermoderne technologie te mogen afnemen. Ik wed dat ze dikke vette winst (5x over de kop als het niet meer is) draaien op die dingen, net als met al hun andere hardware, en daarom denk ik dat het absoluut geen 1000 euro per watch hoeft te kosten, en ook geen 500.
en dat baseer jij op een filmpje + text waarbij eigenlijk alleen maar afzeikerij plaats vind,

we hebben het hier over een product dat (voor zover bekend) lettelijk op geen enkel vlak aan de opgegeven specificaties voldoet behalve dan misschien dat het kwa uiterlijk inderdaad een mooie copie is.

of je als persoon 1000 euro zou willen / moeten uitgeven aan een horloge is natuurlijk wel een interessant punt, maar dat punt is ook te maken over de vermoedelijk bovengemiddeld goede cpu in jouw pc, of de dikke videokaart. waarom kun je immers niet gewon lekker op 720p/30 gamen? dat is toch meer dan genoeg en anders doe je toch gewoon lekker 480p/60 en waarom zou een peugeot 107 niet genoeg zijn? of wat is er mis met gympies van Van Haren? of als laatste waarom woon je niet met de hele familie in een flatje van 35m2

waar je ook kijk, wie je het ook vraagt, er zullen altijd mensen zijn die op één of ander punt zullen vinden dat 'het best een beetje minder kan' simpelweg omdat hun prioriteiten ergens anders liggen.
het enkele vlak: is beide een polshorloge...in de jaren '80 zou er waarschijnlijk nog een rekenmachine opzitten voor 30 euro, maar ik geef toe, is wel minder stylish.

je moet natuurlijk zelf weten of je de arme directie van apple verder wil sponsoren, met een product wat ondanks de technologie geen verhouding heeft tot de prijs.
ik ben waarschijnlijk blij dat je veel uitgeeft voor weinig, want anders zou er nog meer afval geproduceerd worden.
maar dat mijn leefomgeving vervuild wordt met electronica die best nog jaren mee had kunnen gaan indien fabrikanten niet doelbewust de levensduur en repareerbaarheid schaadt vind ik teleurstellend.
om nog maar te zwijgen over de onnodige vernietiging van zeldzame grondstoffen....hoeveel telefoons liggen er in jouw lade? en waar staat die fabriek die 'groene' li-ion batterijen recycled?

ik zou toch denken dat ze genoeg binnengeharkt hebben om de action-mentaliteit te ontgroeien en dat adequaat beloond personeel (een primeur bij Foxconn?) duurzame producten op de markt kunnen zetten voor die prijs.

je kunt het apple nauwelijks aanrekenen dat ze meer succesvol zijn in wegwerpproducten dan andere bedrijven. maar wel dat ze dit gestimuleerd hebben door batterijen als eerste ontoegangkelijk vast te lijmen in telefoons.

ook onze regering heeft meer op met economische groei en de daarbij horende verspilling in plaats van in te zetten op duurzame ontwikkeling en vooruitgang (wat vaak weer tot economische groei leidt)

[Reactie gewijzigd door meathome op 13 maart 2023 10:47]

maar dat mijn leefomgeving vervuild wordt met electronica die best nog jaren mee had kunnen gaan indien fabrikanten niet doelbewust de levensduur en repareerbaarheid schaadt vind ik teleurstellend.
Want het vervangen door electronica die uberhaupt niet doet wat het beloofd is een beter alternatief?

Juist China is het land van de weggooi mentaliteit.
En ja, je mag daarnaast Apple bekritiseren dat ze repareerbaarheid om zeep proberen te helpen.
Als je het zo goedkoop mogelijk je (half)fabrikaat wil hebben klopt dat. Gerenommeerde merken in China leveren ook kwalitatief hoogwaardige producten en lijden ook regelmatig door goedkope Chinese nagemaakte producten.
Het zelfde geldt overigens ook voor India, Filipijnen en Vietnam.
Het gaat niet eens over ‘zo goedkoop mogelijk’ maar over het feit dat de instelling/mentaliteit/cultuur/ethos/ hoe je het wilt noemen anders is.

Er komen genoeg hoogwaardige spullen uit China maar het kost vaak meer moeite, tijd, controle, overleg om daar te komen.

Het is een beetje het verschil tussen als standaard mentaliteit ‘precies goed’ of ‘goed genoeg’ hanteren.
Zo ken ik een verhaal van een producent die een bepaald product liet produceren in China en dat product had tijdens verzending een deukje opgelopen en je raad het al alle 100.000 die terug kwamen had dat zelfde deukje na denken is er vaak niet bij. Zelf ook meegemaakt dat er iets scheef geplakt werd en dan reageren ze gewoon van maar het werkt toch ?
Daar wil ik wel even op reageren.

China is niet meer bedreven geraakt in de ontwikkeling. China is meer bedreven geraakt in het bespioneren en kopieren van de oorspronkelijke makers.

Wil een Range Rover Sport; Hanlong levert een kopie. Wil je een Range Rover Evogue, Jinliang motors leverde een kopie en zo zijn er nog tig clonen te vinden op de Chinese straten.

Daarnaast kun je niet spreken van een goede prijs/kwaliteitsverhouding, omdat het speelveld niet identiek is. China laat hordes studenten door de overheid gesubsidieerd bijdragen aan de ontwikkeling en productie van producten als onderdeel van stages en onderzoeksprojecten.

Ik heb eens rondgelopen in de kantoren en fabrieken van China's grootste camerafabrikanten, het lijkt wel een universiteit als je let op de leeftijd. Ik heb vrijwel niemand op de werkvloer gezien die de 40 gepasseerd was en de 20-ers waren veruit in de meerderheid.

Wat @sapphire ook beschrijft en wat je ook in de video terugziet. Je moet heel expliciet zijn in de specificaties die je wilt en hier ook heel goed op controleren, elke levering weer.

Ik heb eens een bepaalde waarde opgevraagd van een reeds geproduceerd/verkocht/geïnstalleerd) product (we hebben het nog steeds over die allergrootste camerafabrikant) en ik kreeg de vraag welke waarde ik nodig had. Ik heb een waarde genoemd die technisch onmogelijk was, binnen een uur had ik een specsheet met die waarde erop.

Probleem is, dat de meeste kopers hier niet achter komen. Zo hebben ze ook eens IP44 apparaten verkocht als IP67, daar kregen ze natuurlijk wel spijt van, maar ook dat was bekend en er werd niets aan gedaan, de producten werden stoïcijns omgeruild door hetzelfde product.

Ik werk vandaag de dag voor een software leverancier die bijna elke cameramerk ondersteund dat er is, en de crap die ik tegenkom met de Chinezen is bizar. Basic auth is nog steeds heel gangbaar en zo zijn er nog tal van zaken waar de wenkbrauwen van gaan fronsen. Compliance met bepaalde standaarden zijn altijd beschreven in de spec sheets, maar met grote regelmaat klopt er geen hout van. Packet-loss is standaard en niet af en toe een packet, maar honderden tot duizenden packet loss per dag. .

Steevast is het antwoord; het ligt aan de software, maar dan slingeren we een Wireshark file terug en dan duurt het ineens langer voor er antwoord komt - ze zullen iemand moeten vinden die weet wat Wireshark is- en ineens komt er een firmare update die dat specifieke probleem oplost, maar alle andere fouten in de standaarden keurig laten zitten, omdat wij die niet nodig hebben in onze software.

Packet loss krijgen ze natuurlijk niet opgelost, omdat de SoC onvoldoende capaciteit heeft en je moet de specs altijd vrijwel altijd terugschroeven als je ook camera analytics wil gebruiken of de maximale resolutie wil benutten (bv. bij 4K max 15 fps ipv 30).

En dan hebben we het nog niet over EOL-cyclussen. Die zijn nooit transparant en ze verslijten modellen sneller dan ik WC-papier gebruik bij explosieve diarree.

Leuk joh, als je een camera van 200 hebt die een hoogwerker verlangt om te worden vervangen. Goedkoop wordt dan duurkoop. Doe mij maar die 'dure' camera van 700-900 euro die er gewoon 10 jaar hangt en 10 jaar software support krijgt.

Zo weet ik een project waar de sluizen 2 dagen dicht moesten voor de beroepsvaart omdat de Chinese thermische camera's stopten met functioneren bij >20C om dat de temperatuur te hoog opliep.

En een brugcomplex waar PTZ-camera's steeds doorschoten bij de presets, waardoor de presets elk uur opnieuw ingesteld moesten worden (derving arbeid) en ook deze brug een poos dicht moest voor de vervanging.

Of de Mercedes-dealer die een paar ton schade had, omdat de camera analytics bij lage contrasten (donkere outfit op een donker terrein) geen bewegingen meer detecteerden.

En zo kan ik nog heel lang door gaan.
Ik ben houtbewerker en weet dat ieder land uitblinkt in slecht gereedschap maken. Er zijn er een paar die echt goed spul maken. En daar is China er één van.
Als je kijkt naar de kwaliteit van meerdere type metalen wat de chinezen maken dan verbaast mij jouw reactie.

Hier zijn ze het namelijk niet altijd met je eens: https://youtu.be/h9K6HoNqB9I

En

https://youtu.be/gC2AbzOcTl0

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 12 maart 2023 07:46]

Ik heb het over gereedschap en jij begint over metaal? Metaal is ongeveer net zo divers als hout en de toepassing bepaalt wat je nodig hebt. De kwaliteiten van de verschillende soorten erts is maar een klein deel van de kwaliteit van het eindproduct.

De beste ertsen komen onder andere uit China en Zweden. Onlangs beklaagde Tata Steel zich erover dat ze die tegenwoordig voor zichzelf houden en zij de tweede keus krijgen.
Ik heb het over gereedschap en jij begint over metaal?
Bekijk de 2e video eens wat over gereedschap gaat ;)

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 12 maart 2023 12:10]

Nogmaals. Het gaat niet om wat ze maken maar wat ze kunnen maken. Veel gereedschap uit Europa, alles uit de bouwmarkt zeg maar, is ook rotzooi.

Vergelijk het beste wat wij kunnen met het beste wat zij kunnen. Ik begrijp niet waarom we ze zo graag onderschatten. Lijkt me nogal een risico....
Is het doel van dit artikel product niet om net te doen alsof je je een Apple watch Ultra kunt permitteren, zonder het te kunnen? namaak duur tasje er bij en namaak dure schoenen en je bent helemaal het mannetje/vrouwtje.

[EDIT] Slechte woordkeuze van mij, gezien onderstaande reacties. Ik bedoel nl met het woord artikel het horloge zelf en niet het beschrevene. Ik had dus beter "product" kunnen schrijven.

[Reactie gewijzigd door hmeijdam op 12 maart 2023 11:40]

Het doel is gewoon om wat lol te hebben, de uitkomst is natuurlijk vanaf het begin al duidelijk maar waar nou precies de verschillen zitten weten de meeste mensen niet.
Van het artikel niet mogelijk voor aanschaffers wel
Regelmatige Tweakers hier en ik vond het een leuk artikel.
Ik denk dat je regelmatig iets goeds in handen hebt waarvan jij denkt dat het niet uit China komt....
Neen, want ik selecteer bewust gereedschap op kwaliteit en materialen waardoor ik in 90% van de gevallen op Europees of Amerikaans spul terecht kom. Ik kan je anders een foto sturen van de "Made in Denmark" op mijn Irwin handzaag die niet verroest is en de "Made in China" op mijn goedkope zaag die wel verroest is. (beiden liggen in dezelfde vochtige werkplaats en zijn even oud).

Of ik kan u de mooie sticker "Made in China" tonen op de semi-defecte Einhell bandzaag die ondanks nauwkeurige afstelling met de Snodgrass-methode aanloopt tegen de plastieken delen van de onderkast. En de DeWalt versie die dat niet doet. (gelukkig, want het is een metalen onderkast)

En wederom, kan ik de "Made in Czechia" tonen op de DeWalt accuboormachine die ondanks veelvuldige mishandeling wel nog werkt (in tegenstelling tot de Chinese plastiekzooi met plastiek versnellingsbak waarbij je de klopboorfunctie maar 1-maal kunt gebruiken).

Dito voor ander materiaal dan enkel gereedschap. Een Zwitsers horloge gaat 100 jaar mee, een Chinees geen 5 jaar ( in de meeste gevallen dan toch, je kan altijd een Seagull horloge kopen met zeer degelijke mechaniek die ze letterlijk gekopieerd hebben van de Zwitsers met gereedschap en machinerie dat ze gekocht hebben van de Zwitsers)
Dus je vergelijkt een dure zaag met een goedkope en komt tot de conclusie dat de dure beter is? Verrassend!

Overigens heeft de roestvastheid van metaal niets te maken met kwaliteit maar alleen met de legering. En misschien je gebrek aan kennis om je materiaal goed te onderhouden om te voorkomen dat het roest?

Edit. Bovendien zeg je nu dat alles wat uit China komt plastic troep is. Maar DeWalt gaat toch echt zelf over waar hun machines van worden gemaakt. Mijn veertig jaar oude vlakbank is volledig van metaal, zelfde merk, zelfde model nu is de helft plastic. Gemaakt in Duitsland. Want het moet goedkoper. Als je Chinezen of Duisters vraagt iets goedkoper in elkaar te zetten gebruiken ze goedkoper spul....

[Reactie gewijzigd door gaskabouter op 12 maart 2023 12:28]

Je kan voor dat geld ook niet alles verwachten en in Nederland doen ze ook van alles om je te misleiden, want waarom denk je dat de kaas old amsterdam niet gewoon op z'n Nederlands wordt geschreven als oude kaas? Ik gebruik daarnaast de "gezondheidsfuncties" niet ik laat dat liever meten met professionele apparatuur. Waar ik een goedkoper horloge voor heb is voor de navigatie dat is voor mij de hoofdreden
Goede review zeg. Er zijn zoveel "REAL VS FAKE" filmpjes. Erg mooi hoe hier toch wel een paar stappen verder wordt gegaan en dingen worden gefactchecked
Wat kun je er wel mee?
Kun je een simkaart erin doen of e sim koppellen?
Kun je je kind, partner, ouder of grootouder (indien nodig) er mee vinden/tracken?
Zou je hiermee zo’n kinderhorloge kunnen vervangen,
Hoelang gaat de accu mee?
Hoe goed werkt ie met Ios en Android samen.

(Heel eerlijk, hij is zelfs als “slim” horloge ⌚️ interessant. Niet smart.. maar lijkt wel slim)
Voor 119 euro heb je tegenwoordig een Samsung watch 4. Heel mooi horloge die waarbij wel alles werkt. Ja het is een ouder model. Maar de prijs was 275 euro.
Daar heb je lekker veel aan als Apple gebruiker 😉
Dan is een horloge van Huawei een alternatief, die nog goedkoper is ook. De GT 2 of 3 bijvoorbeeld, ja die heb ik zelf ook. :-) Voor zover ik na kan gaan, is, t.o.v. de koppeling met een Android telefoon, het bellen via dat horloge de enige functionaliteit die je inlevert, bij de koppeling met iOS. M.a.w., de fitness tracker, notificaties e.d. werken bij beiden OS.
Je levert veel meer in.
Wat denk je van Apple Pay, de bediening van je Apple TV, de aansturing van je woning enz enz.

In het Apple-eco systeem ( de “Apple gebruiker” ) is er maar een Watch die naadloos in het eco systeem past. En dat is die van Apple.
Dat bewist ik ook niet, ik wilde enkel wat alternatieven aandragen. De lijst is ongetwijfeld langer inderdaad. Zo laat ik bijvoorbeeld tijdens het fietsen soms navigatie instructies op m'n horloge weergeven. Ik verwacht niet dat het horloge uit de "review" dit ondersteunt. Verder is het meer een kwestie van smaak (een rond horloge vind ik mooier dan een vierkante) en specificatie eisen. Daarom had ik gekozen voor een horloge dat slechts om de week opgeladen hoeft te worden, bij gemiddeld gebruik.
1 2 3 ... 6


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee